Verwarm de oven voor tot 220 graden. Snijd de mozzarella in plakjes. Was en slinger de spinazie droog. Maak de paprika schoon en snijd hem in dunne reepjes. Smelt de boter in een koekenpan, voeg de spinazie toe en laat hem al omscheppend slinken. Schep de losgeklopte eierdooiers, de Room Culinair en naar smaak nootmuskaat en peper erdoor. Schep de mozzarella erdoor en verdeel het spinazie-mengsel over de bodems. Leg er de salami en de paprika op en bak de pizza's in de voorverwarmde oven in ca. 10 min. lichtbruin en gaar.
Variatietip Vervang de spinazie door in ringen gesneden prei of fijngesneden andijvie. Succes!
150g suiker, 4 eieren, 150g zelfrijzend bakmeel, 150g gesmolten boter,3 grote appels, 50g bruine suiker, 50g rozijnen, 1dl vanillevla en een ei.
Schil de appels en snij deze in schijfjes. Klop 4 eieren en 150g suiker met een staafmixer los. Voeg de bloem toe en klop door tot een beslag. Voeg daarna de boter toe. Besmeer een smeervorm in met boter en giet het beslag in de vorm. Bestrooi met rozijnen, verdeel de appels over het beslag. Strooi de bruine suiker over de appels. Klop vanillevla los met het vijfde ei en giet dit over de taart. Bak gaar in een oven van 175 graden.
Maak in de lamsbout kleine inkepingen en vul deze met de teentjes knoflook. Kruid de bout met peper en zout en bestrijk met mosterd. Braad de bout met de olie in een royale pan en voeg daarna alle ingrediënten (behalve de bouillon, tijm en honing) toe. Laat 5 min. sudderen en voeg dan de bouillon toe. Zet de pan in een oven van 175 graden en laat de bout in 50 min. rose worden. Giet de saus over in een andere pan, voeg 1el honing en 1/2el tijm toe en kook tot de helft in. Voeg room toe en maak de saus af met peper en zout. Snij de lamsbout in stukken en giet de honing-tijmsaus over het vlees.
Pers de knoflook en verdeel de broccoli in roosjes. Schil de appels en snij deze in partjes. Snij de kalkoen in stukjes en hak de amandelen fijn. Verhit de boter met de garam masala en voeg ui, knoflook en koenjit toe. Fruit al omscheppend ged. 5 min. en voeg vlees toe. Bak nogmaals 5 min. Schep broccoli, appel en de rozijnen erdoor. Schenk de kokosmelk erbij en breng aan de kook. Schep de amandelen erdoor en stoof het gerecht in 5 min. beetgaar. Smakelijk!
Gril de noten bruin, laat ze afkoelen en hak ze fijn. Meng boter met de noten, koriander, peterselie, citroensap en sjalot. Maak er een rolletje van en leg weg in de koelkast. Kruid de kipfilets met peper en zout, bestrijk ze met olie en bestrooi ze met bloem. Bak ze in boter goudbruin tot ze gaar zijn. Serveer ze met een plakje korianderboter en sprenkel er citroensap over. Eet er erwtjes bij. Smakelijk!
Snij de champions in plakjes, verhit 2el olie en bak hierin de ui, paddenstoelen en prei tot alle vocht verdampt is. Voeg tijm toe en breng op smaak met peper en zout. Kook de macaroni gaar en laat uitlekken; roer er nog 2el olijfolie door. Roer de room door de paddenstoelen en laat de saus nog 5 min tegen de kook verwarmen. Meng de saus met de macaroni en geef er de kaas bij.
1 gesnipperde ui, 2 teentjes knoflookpulp, 1 kilo verse vleestomaten, 1 komkommer, 1 rode en groene paprika, bouillon, volkoren-vermicelli, 1 dl room en 1 tl tabasco.
Schil de komkommer, schraap de zaadjes er met een lepel uit, snij de helft in kleine blokjes en de rest in stukken. Snij de ontvelde vleestomaten in grove stukken en verwijder de ongewenste delen. Pureer de ui, knoflook, tomaat en de grove stukken van de paprika en de komkommer tot een egaal mengsel. Meng bouillon en vermicelli bij naar smaak, breng verder op smaak met tobasco, peper en zout en verwarm tot koken. Voeg de room toe en serveer de soep met de komkommer-/paprikablokjes en knoflook-volkorenbrood.
'Melk is goed voor elk' rijmde jarenlang de Nederlandse Zuivelindustrie. Totdat men ontdekte dat (koe)melk voor een deel van de bevolking tóch niet zo goed is. Één van de oorzaken van de problemen is dat koemelk lactose (melksuiker) bevat. Om die in de darmen te verteren, is het enzym lactase nodig. Dat is bij volwassenen echter minder aanwezig dan bij kinderen tot drie jaar. Veel volwassenen kunnen melk daarom niet goed verteren. Dat kan leiden tot diaree of andere spijsverterings-stoornissen zoals onverteerde voedselresten in de darmen. Dat kan weer de oorzaak zijn van bijv. vermoeidheid of overgevoeligheid. Door veel melkgebruik kun je ook allergisch of overgevoelig worden voor andere melkprodukten. Melk bevordert ook de slijmvorming en daarmee in verband staande problemen. Mensen die vaak ontstekingen hebben in neus, keel of oren, of last hebben van long-aandoeningen, zijn vaak gebaat bij bij een zuivelvrij dieet. Kortom: melk is zeker niet goed voor elk!