Gril de noten bruin, laat ze afkoelen en hak ze fijn. Meng boter met de noten, koriander, peterselie, citroensap en sjalot. Maak er een rolletje van en leg weg in de koelkast. Kruid de kipfilets met peper en zout, bestrijk ze met olie en bestrooi ze met bloem. Bak ze in boter goudbruin tot ze gaar zijn. Serveer ze met een plakje korianderboter en sprenkel er citroensap over. Eet er erwtjes bij. Smakelijk!
Snij de champions in plakjes, verhit 2el olie en bak hierin de ui, paddenstoelen en prei tot alle vocht verdampt is. Voeg tijm toe en breng op smaak met peper en zout. Kook de macaroni gaar en laat uitlekken; roer er nog 2el olijfolie door. Roer de room door de paddenstoelen en laat de saus nog 5 min tegen de kook verwarmen. Meng de saus met de macaroni en geef er de kaas bij.
1 gesnipperde ui, 2 teentjes knoflookpulp, 1 kilo verse vleestomaten, 1 komkommer, 1 rode en groene paprika, bouillon, volkoren-vermicelli, 1 dl room en 1 tl tabasco.
Schil de komkommer, schraap de zaadjes er met een lepel uit, snij de helft in kleine blokjes en de rest in stukken. Snij de ontvelde vleestomaten in grove stukken en verwijder de ongewenste delen. Pureer de ui, knoflook, tomaat en de grove stukken van de paprika en de komkommer tot een egaal mengsel. Meng bouillon en vermicelli bij naar smaak, breng verder op smaak met tobasco, peper en zout en verwarm tot koken. Voeg de room toe en serveer de soep met de komkommer-/paprikablokjes en knoflook-volkorenbrood.
'Melk is goed voor elk' rijmde jarenlang de Nederlandse Zuivelindustrie. Totdat men ontdekte dat (koe)melk voor een deel van de bevolking tóch niet zo goed is. Één van de oorzaken van de problemen is dat koemelk lactose (melksuiker) bevat. Om die in de darmen te verteren, is het enzym lactase nodig. Dat is bij volwassenen echter minder aanwezig dan bij kinderen tot drie jaar. Veel volwassenen kunnen melk daarom niet goed verteren. Dat kan leiden tot diaree of andere spijsverterings-stoornissen zoals onverteerde voedselresten in de darmen. Dat kan weer de oorzaak zijn van bijv. vermoeidheid of overgevoeligheid. Door veel melkgebruik kun je ook allergisch of overgevoelig worden voor andere melkprodukten. Melk bevordert ook de slijmvorming en daarmee in verband staande problemen. Mensen die vaak ontstekingen hebben in neus, keel of oren, of last hebben van long-aandoeningen, zijn vaak gebaat bij bij een zuivelvrij dieet. Kortom: melk is zeker niet goed voor elk!
De korenmolen draaide en de molenaar maalde verder....
Wat doen melkzuurbacteriën precies?
In de menselijke darmen wemelt het van de bacteriën. Er zijn pakweg 500 verschillende bacteriesoorten, waaronder melkzuurbacteriën. Er zijn ziekmakende en goede bacteriën, die onmisbaar zijn voor een goede spijsvertering. Al deze bacteriën tesamen vormen de darmflora. Bij gezonde mensen hebben de nuttige bacteriën de overhand, maar wanneer iemand bv een voedselvergiftiging heeft, krijgen de ziekmakende bacteriën de overhand. Zij spelen dan de hoofdrol in de darmen en de persoon in kwestie wordt ziek. De klachten kunnen dan zijn: diarree, misselijkheid, hoofdpijn, braken en soms ook koorts. De melkzuurbacteriën vormen een aparte groep en spelen een belangrijke rol bij het handhaven van het evenwicht tussen 'goede' en 'slechte' bacteriën.
Een van de belangrijkste aktiviteiten van de melkzuurbacterie is de produktie van zuur. Dit zuur wordt samen met onverteerbare bestanddelen uit de voeding omgezet in melkzuur en wat azijnzuur. Deze beide zuren verhogen de zuurgraad (of verlagen de pH-waarde) in de darmcellen, en dat is niet aantrekkelijk voor de ziekmakende bacteriën.
1 pak beschuit, 1 liter melk, 1 pakje vanillepoeder (voor 1 liter melk), 1 potje aardbeienjam, springvorm 26 cm doorsnee.
Pudding koken volgens de bereidwijze op het pakje, de springvormbodem met beschuit bedekken en hierop de helft van de pudding aanbrengen. Dan weer een laag beschuit, dan de rest van de pudding en dit alles laten afkoelen. Voor het verwijderen van de springvormrand de taart hiervan lossnijden. Hierna de taart met jam bestrijken en in punten snijden.
Extra lekker is als men de beide beschuitlagen, voordat men de pudding aanbrengt met jam bestrijkt. Dit werd vroeger niet gedaan omdat het dan te duur werd!