Voor een vuur van geringe omvang voor de barbecue kunt u de houtskooltjes in een lege kartonnen eierdoos leggen. De doos met houtskooltjes wordt op het rooster van de barbecue gezet en in zijn geheel aangestoken! Ook kan er, als de gelegenheid zich toelaat, een kuil in de grond gemaakt worden en deze bekleed worden met aluminiumfolie, alvorens de eierdoos met houtskooltjes erin wordt gezet! Bekleed altijd de barbecue met aluminiumfolie en strooi er dan pas de houtskooltjes in. Dat maakt het opruimen na afloop heel eenvoudig!
Dringend advies: nooit barbecue-en in een tent of caravan!! Sleep niet met een onnodig grote hoeveelheid houtskool, doch neem een afgepaste hoeveelheid mee, in een grote papieren zak (die later als afvalzak kan worden gebruikt!
Een barbecue-maaltijd in de vrije natuur dient te geschieden op een veilige plaats. In de meeste natuurgebieden zijn speciale plaatsen ingericht voor barbecue-fans, met het oog op bos- en heidebrand!
Zet de barbecue op een vlakke ondergrond en houd afstand van brandbaar materiaal, zoals struiken. Zorg voor een windscherm, zodat brandende vonken niet ongecontroleerd kunnen wegwaaien of overkap het vuur met een deksel van fijn metaalgaas en zet een emmer met zand of water klaar! Neem rustig de tijd en loop niet weg bij het vuur. Houd kinderen en en huisdieren op veilige afstand.
U kunt het vuur op verschillende manieren aansteken: 1. met de bekende aanmaakblokjes 2 met een scheutje spiritus of terpentine die u heeft laten intrekken bij een paar houtskooltjes of op oud papierpropjes in kartonnen closet- of keukenpapier-rollen of op een paar oude bierviltjes, in tweeën gescheurd, gesprenkeld.
Strooi één van de mogenlijkheden tussen de houtskooltjes en ontsteek het vuur met een lange lucifer of een gasaansteker!
Haal een ijstaart tijdig uit de diepvriezer. Zet hem liefst 2 uur voor het gebruik in de koelkast en/of 1/2 uur voor het opdienen in een niet te warme keuken! Leg een pakje vlees, dat snel ontdooit moet worden in een schaal met handwarm water, waarin een fikse schep zout is opgelost (of in de magnetron)!
Handig voor plotseling bezoek is een stapel flensjes met aluminiumfolie ertussen in de diepvriezer. De benodigde flensjes ontdooien snel; u kunt ze vullen met hartige ragoût, vissigheid of groente (met een sausje overgieten en in de oven gratineren). Ook in combinatie met vruchten en ijs als nagerecht op tafel te zetten.
Laat een bevroren kwarktaart langzaam ontdooien (bijv. in de koelkast), dan blijft hij lekker smeuïg! Basterdsuiker klontert niet, wanneer hij in de diepvriezer wordt bewaard! Brood, in porties van telkens een paar sneetjes ingevroren, geeft garantie voor vers!
Leg de boterhammen voor bijv. uw schoolgaande kinderen gesmeerd en wel in de diepvriezer klaar. Maak een voorraad voor de hele week, dan staat u niet iedere ochtend te smeren!
Bevroren gehakt ontdooit sneller wanneer u er vast wat zout overheen strooit..... of dat u er met de föhn niet al te hete lucht overheen blaast!
Koffie (zowel gemalen als ongemalen) blijft langer vers in de diepvriezer. Goed om hier de onbenutte ruimten mee op te vullen!
Handig:rauwe hamburgers op stapeltjes invriezen, telkens met een plastic deksel of circeltje van aluminium folie ertussen! U kunt ze dan één voor één uit de verpakking halen.
Omwikkel de scherpe uitsteeksels van karbonades, kippepoten e.d. met gekreukeld aluminiumfolie, alvorens u ze verder verpakt. Dan gaat de verpakking niet kapot en droogt het vlees niet uit! Voor het ontdooien van grote stukken vlees, gevogelte e.d. is een speciale plastic doos met lekbak bijzonder handig!
Verwijder bij een diepvrieskip allereerst de verpakking en laat de vogel daarna ontdooien! Gegarneerde taarten en andere kwetsbare zaken kunt u het beste zonder verpakking invriezen en pas als ze volkomen koud en hard zijn van een deugdelijke verpakking voorzien. Op deze manier worden beschadigingen voorkomen!
Ronde taarten in vierkante dozen nemen in de diepvriezer onnodig veel ruimte in beslag! Wist u dat er ronde diepvriesdozen bestaan? En dat u de onbenutte ruimte in de vierkante dozen zou kunnen opvullen met kleine zakjes met tuinkruiden, blokjes diepvriesbouillon, kuipjes soepgroente enz.?
Wilt u weten of uw diepvriezer naar behoren funktioneert? Leg er ter controle eens een zakje met ijsblokjes in en kijk na een week of de blokjes nog gaaf zijn of misschien gesmolten en opnieuw bevoren! In het laatste geval moet u de gehele diepvriesvoorraad controleren en zonodig de servicedienst waarschuwen!
Let bij aankoop van elders bevroren levensmiddelen goed op de verpakking; deze mag geen gaatjes of scheurtjes vertonen! Wanneer u constateert dat de inhoud tengevolge van een ondeugdelijke verpakking of nonchalante behandeling droge plekken ('vriesbrand') heeft gekregen kunt u maar beter gauw doorlopen!
Wanneer u binnen de verpakking van diepvriesartikelen een massieve ijslaag ontwaart, mag u rustig aannemen dat de pakjes het een tijdje te warm hebben gehad! Hierdoor heeft zich smeltend vocht binnen de verpakking opgehoopt en dat is later opnieuw bevroren. Advies: niet kopen!
Op deze camping vele apen gezien en vooral gehoord. Het leek wel een zwembad vol met schreeuwende kinderen!
Keukenweetjes van Willemijn
Wanneer u in uw eigen keuken veel gerechten klaar maakt voor de diepvriezer of wanneer u een grote moestuin bezit, doet u er verstandig aan, een speciale vultrechter op standaard, een las-apparaat voor het afsluiten van de plastic zakken, een pompje voor het wegzuigen van overtollig lucht en een automatische zakkensluiter op uw verlanglijstje te zetten!
Zou het niet verstandig zijn om met een groep buren, vrienden of familieleden gezamelijk de belangrijkste en meest kostbare hulpapperatuur voor de diepvriezerij aan te schaffen? Denk dan meteen aan het reservefonds voor het bekostigen van reparaties en nieuwe aankopen!
Verpak uw diepvriesmateriaal in deugdelijk verpakkingsmateriaal! Het moet soepel doch stevig zijn en mag geen lucht of vocht doorlaten. Gebruik bovendien extra zwaar aluminiumfolie, speciaal diepvries-plakband en -etiketten. Met een speciale diepvriespen kunt u op deze etiketten schrijven, zonder dat de tekst later onleesbaar wordt!
Wanneer u op vakantie gaat draai dan nooit de hoofdschakelaar van het elektra, in de meterkast, op de nulstand, want dan ontdooit uw hele diepvriesvoorraad!
Hoe beter u uw diepvriezer inpakt des te hoger is het rendement. Gebruik daarom goed stapelbare dozen en/of maak de pakjes zoveel mogelijk plat en gelijkvormig. De aanwezige ruimte moet zoveel mogelijk worden benut!
Vul bekers, zakken en dozen nooit tot de rand met vloeistof of vloeibare gerechten. Er moet genoeg expansie-ruimte overblijven omdat vocht tijdens het bevriezen uitzet!
Houd de bewaartijd van uw diepvriesvoorraad nauwlettend in de gaten. Noteer ze in uw logboek! Natuurlijk mag u wel een paar dagen te laat komen maar al te gek kunt u het toch niet maken!
Het ontdooien van de rijplaag in de diepvriezer gaat sneller wanneer u: 1. een bak met heet water in de diepvriezer zet en/of 2. met een haarföhn hete lucht erlangs blaast!
Schakel om te beginnen de diepvriezer uit en verwijder na korte tijd de enigszins ontdooide rijplaag mbv een plastic krabbertje. Gebruik géén scherpe voorwerpen, want daarmee beschadigt u de wanden.
Reinig de diepvriezer inwendig met een mengsel van water en zuiveringszout (1el per liter). De ommanteling kan worden schoongemaakt met een normale allesreiniger. Wanneer u de ommanteling af en toe inwrijft met blanke meubel- of autowas zal er geen roestvorming kunnen optreden!
Een goed gevulde diepvriezer verbruikt minder energie dan een lege.... Veel diepvriezers kunnen op slot.... maar menigeen verlies het sleuteltje! Bewaar dit dus zorgvuldig, desnoods in uw juwelenkistje- of kluis!
Open uw diepvriezer niet onnodig lang, dat kost veel energie! Ontdooi uw diepvriezer minstens 1 á 2 keer per jaar óf zodra zich een rijplaag van ca. 0,5 cm heeft gevormd, bijv. vlak vóór de zomeroogst en net ná de Kerstdagen! Zorg dat de diepvries-voorraad dan niet al te groot is. Een laagje rijp van 2mm doet het energieverbruik van uw diepvriezer met 10% stijgen!
Wanneer u uw diepvriezer gaat ontdooien en schoonmaken mag u wellicht uw diepvries-voorraad tijdelijk in de diepvriezer van uw buurvrouw 'parkeren', uiteraard op basis van wederkerigheid! Zo niet, dan pakt u de ijskoude pakjes in krantenpapier en wikkelt u er een deken omheen! Leg ze pas weer terug wanneer het apparaat opnieuw is ingeschakeld en de thermometer weer een waarde van -18 gr C aanwijst!
Gebruik voor het invriezen van vers voedsel het voorvriesvak. Dat is speciaal voor dit doel geconstrueerd, zodat het reeds bevroren voedsel dat in de diepvriezer ligt opgeslagen niet aan onnodige temperatuursschommelingen wordt blootgesteld.
Wat betekenen de sterren op de deur van vriesvak of diepvriezer? * de temperatuur bereikt -6 gr C. Elders bevroren levensmiddelen kunnen max. 3 dgn worden bewaard. ** de temperatuur bereikt -12 gr C. Elders bevroren levensmiddelen kunnen max. 3 weken worden bewaard. *** de temperatuur bereikt -18 gr C. Elders bevroren levensmiddelen kunnen max. 3 maanden worden bewaard. ****de temperatuur bereikt -18 gr C en lagere waarden. Vers voedsel kan worden ingevroren. Raadpleeg de gebruiksaanwijzing en overschrijd de invriescapaciteit niet!
Er zijn koelkasten met vriesvak zonder ster; de vriesruimte dient hier uitsluitend voor het maken van ijsblokjes en kortstondige opslag van voedsel!
Plaats uw Diepvriezer in een koele, goed geventileerde ruimte, zodat de lucht ook langs de onderzijde kan circuleren! Rangschik de inhoud van de diepvriezer zo overzichtelijk mogelijk, soort bij soort, de oudste pakjes bovenin of vooraan. Er bestaan speciale geplastificeerde inzetmandjes, waarin de kleinere artikelen kunnen worden opgeslagen! Houd een z.g. diepvrieslogboek bij, waarin u precies noteert wat er zoal in de diepvriezer ligt en waar. Ook de bewaartijd kan hierin worden vermeld.
Lees zorgvuldig de gebruiksaanwijzing die u bij aankoop van de diepvriezer ontving. Hierin staan zeer nuttige wenken, waardoor u meer plezier van het apparaat kunt hebben, bijv. hoeveel vers voedsel tegelijk kan worden ingevroren en wanneer hierbij de schakelaar op de invriesstand moet worden gezet!
Geen chocolade in huis terwijl u juist chocoladesaus wilde maken? Kijk dan eens of u zich kunt behelpen met gesmolten cocosvet of boter, vermengd met suiker en cacao naar smaak en voeg voor melkchokolade een scheutje koffieroom toe!
Geen tomatenpuree in huis? Maak dan de inhoud van een blik tomaten fijn in de electrische mengbeker en laat het gerecht wat u gaat bereiden wat langer pruttelen, zodat het teveel aan vocht kan verdampen. Corrigeer de smaak verder met extra kruiden en specerijen!
Geen paneermeel in huis? Dan gauw een beschuit fijnknijpen of een paar boterhammetjes in de oven drogen en verkruimelen. Of cornflakes vergruizen (zie verder bij Schnitzel paneren!).
Heeft u geen melk in huis, probeer het dan eens met een mengsel van gelijke delen gecondenseerde melk en water of maak gebruik van de poedermelk uit uw voorraadkast! Geen karnemelk in huis? Maak dan een mengsel van gewone melk en citroensap (1el sap per 2dl melk; goed roeren en 5 min. laten staan)! Zure room kan vervangen worden door een mengsel te maken van (2dl) kwark, (2el) melk en (2el) citroensap (mbv van een mengbeker)! Een kopje kristalsuiker tezamen met 1el maïzena in de elektrische mengbeker of koffiemolen fijngemaakt (niet langer dan 2 min. laten draaien anders wordt de suiker te heet en gaat plakken!) geeft een goede vervanger voor poedersuiker!
Geen bakpoeder in huis? Bedenk dan dat een scheutje rum of cognac uitkomst kan brengen en dat 1 ei evenveel rijskracht bezit als als 1el rum of cognac...
Wanneer honing of siroop zolang in een niet goed afgesloten pot heeft gestaan, dat hij hard is geworden, plaats deze dan eens in een bakje met warm water. Na enige tijd is de inhoud van de pot weer vloeibaar en bruikbaar. Dit geldt ook voor olie, die te koud heeft gestaan!
Gesmolten chokolade blijft smeuïg wanneer u er een paar druppels plantaardige olie aan toevoegt!
Geraffineerde rietsuiker is ruwe rietsuiker die maar éénmaal geraffineerd is en bevat daardoor nog een geringe hoeveelheid onzuiverheden, organische stoffen en kleurstof, waardoor deze suiker een lichte kleur heeft. Wordt hij echter nogeens geraffineerd, krijgt hij de bekende witte kleur!
Voor het paneren van Schnitzels e.d. zijn Cornflakes ideaal! Rol ze fijn met een deegroller of stamp ze in een vijzel fijn tot gruis. Ook de vergruisde restanten onderin het cornflakespak zijn voor dit doel geschikt!
Gekruide bloem, d.w.z een mengsel van bloem, peper, zout en andere kruiderij van uw keuze is ideaal voor het bestuiven van stukjes vlees, kippeboutjes etc. Deponeer de gekruide bloem tezamen met de stukjes vlees of kippeboutjes in een zak (van papier of plastic) en schud flink...
Bruine suiker wordt niet hard wanneer u hem in een goedgesloten pot bewaart, met een appelschil erbij. Mocht de suiker reeds hard zijn, dan kunt u de harde klont het beste schaven op de rauwkostschaaf, of fijnmalen in de notenmolen! Basterdsuiker, in welke kleur dan ook, wordt niet hard, wanneer u hem in de diepvriezer bewaart!
Op vla of dikke saus zal zich geen taai vel vormen wanneer er direkt na de bereiding een stuk aluminiumfolie bovenop gelegd wordt! De folie dient goed aangedrukt te worden, zodat er geen lucht bij kan komen! Kort voor het gebruik wordt de folie er dan afgetrokken. Er kan ook een scheutje room of een klontje boter of margarine op gesmolten worden. De room wordt later gewoon door de vla of saus geroerd. De boter of margarine stolt bij afkoeling en kan er gewoon vanaf worden gewipt! Nog een andere manier is om minder suiker te gebruiken dan in het recept vermeld staat en de resterende hoeveelheid over de warme vla te strooien. Na afkoeling wordt de suiker erdoor geklopt!
Oliebollen worden extra smakelijk wanneer het beslag wordt verrijkt met een gesnipperd appeltje en een scheut brandewijn! Ook toevoeging van geconfijte gember en sucadesnippers heeft een gunstige invloed op de bollen! Wanneer u het beslag met behulp van een bolronde ijsscheptang in het hete frituurvet laat glijden worden de oliebollen heel gelijkmatig van vorm!
Beignets zuigen tijdens het bakken minder frituurvet op, wanneer er meer eierdooiers in het beslag worden verwerkt! Flensjesbeslag wordt extra luchtig met een mengsel van melk en mineraalwater!
Flensjes bakken is een kwestie van oefening. Ervaren flensjesbakkers hebben een soepel polsgewricht... en een goede pan, die uitsluitend voor dit doel gebruikt wordt! Laat het beslag zo dun mogelijk over de bodem van de hete pan vloeien en keer het flensje om zodra de bovenzijde dof is.
Gesneden brood blijft minder lang vers dan ongesneden brood. Verpak het brood zorgvuldig in een plastic zak of bewaar het gedeelte dat niet direkt wordt gebruikt in de diepvriezer. Vers gebakken broodjes blijven op tafel langer warm wanneer u ze opdient in een mandje dat met aluminiumfolie is bekleed!
Bestrijk de boterhammen uit uw lunchpakket eens met een dun laagje piccalilli, een schrapje mosterd, een lik zure room, mayonaise, chutney, smeerkaas of gistpasta.
Wanneer pasta wordt gekookt in water waaraan een paar druppels gele voedingskleurstof zijn toegevoegd krijgt het geheel zo'n fraaie goudgele kleur dat menigeen zou denken dat u de pasta eigenhandig heeft bereid!
Wanneer een kleine hoeveelheid gekookte pasta opnieuw moet worden opgewarmd, houd deze dan in een zeef onder de hete kraan. Of hang de zeef in een pan waarin een bodempje water aan de kook is gebracht.
Bak eens een pizza met een korst van volkorenmeel i.pv. wittebloem. Met een mengsel van bloem en tarwegries bereikt u eveneens verrassende resultaten! Bestrooi de pizza-bodem allereerst met geraspte kaas en giet er dan pas de tomatensaus overheen. Dan blijft de korst brosser en verbrandt de kaas minder snel omdat hij door het vocht van de saus vochtig wordt gehouden!