Fjak@


Image and video hosting by TinyPic

09-10-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Marokkaans wondermiddel verovert culi- en beautyland.

xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> .

 

Marokkaans wondermiddel verovert culi- en beautyland

 

 

 

Bracht je al eens een vakantie door in Marokko? Dan is arganolie voor jou allicht allang geen onbekende meer. Ook cosmeticagiganten hebben het vloeibare goud ontdekt en gebruiken de olie steeds vaker in hun producten. Wat maakt arganolie zo bijzonder? De meest weldadige eigenschappen op een rijtje.

In het zuidwesten van Marokko, tussen de populaire vakantiebestemmingen Agadir en Essaouira, groeit een van de oudste bomen ter wereld: de arganboom. Tijdens de zomermaanden verliest deze boom haar vruchten, die door de berbervrouwen worden verzameld om er arganolie van te maken. Tot voor kort gebeurde dat hele proces manueel: van het kraken van de noot tot het malen en persen. Tegenwoordig gebeurt de persing vaak machinaal, waardoor het hele gebeuren sneller verloopt. Een groot deel van het voorbereidende werk, het kraken van de noten, gebeurt nog steeds handmatig. Dat verklaart meteen het stevige prijskaartje van arganolie én waarom de olie ook weleens het Marokkaanse goud wordt genoemd. Voor cosmetische arganolie betaal je al gauw € 17 voor een flesje van 50 milliliter. Haar culinaire zusje is iets goedkoper, reken op ongeveer € 7 voor 100 milliliter.

Arganolie als mooi maker
Bij heel wat Marokkaanse vrouwen is arganolie al eeuwenlang een vaste waarde in het dagelijkse beautyritueel. Stilaan verovert de olie ook onze badkamers. Heel wat verzorgingsproducten worden verrijkt met arganolie, maar ook wanneer je de olie puur gebruikt biedt ze heel wat voordelen.

Oppepper voor je haar
Arganolie belooft zelfs de meest weerbarstige haarbos om te toveren tot streelzachte lokken. Hoewel de olie voor ieder haartype geschikt is, zullen vooral vrouwen met dof, futloos of beschadigd haar versteld staan van het resultaat. Is jouw haardos moeilijk in model te brengen? Met behulp van deze olie wordt het stylen van je kapsel een koud kunstje. En arganolie heeft nog een belangrijk voordeel: ook om je haar tijdens de zomermaanden te beschermen tegen de schadelijke effecten van zon, zee en strand is de olie ideaal. Hoe gebruik je de olie? Breng een royale hoeveelheid olie aan op de volledige lengte van je lokken en laat het een halfuurtje inwerken. Was je haar vervolgens met een milde shampoo en spoel het grondig uit. Je zal merken dat je haar meteen soepeler aanvoelt en glanst als nooit tevoren.

Weg met roos
Heb je al ettelijke antiroosproducten geprobeerd en ben je nog steeds niet van die vervelende schilfertjes verlost? Probeer het dan eens met arganolie, die wordt geroemd om haar hydraterende eigenschappen. En laat een overdreven droge hoofdhuid nu net hét probleem zijn dat aan de basis ligt van hoofdroos. Masseer regelmatig enkele druppeltjes arganolie in je hoofdhuid. Niet enkel die ontsierende schilfertjes verdwijnen stilaan, ook tegen jeuk is het middel erg doeltreffend.

Voeding voor je huid
Arganolie is rijk aan vitamine E, een krachtig antioxidant dat huidveroudering helpt tegen te gaan. Uit studies blijkt dat de olie qua werking zelfs niet moet onderdoen voor klassieke anti-agingsproducten. Tip: wissel je antirimpelcrème af met pure arganolie of voeg enkele druppeltjes olie toe aan je vertrouwde crème en smeer het mengsel op je gelaat. De hoge aanwezigheid van vetzuren zoals omega 6 en linolzuur hebben dan weer een herstellend effect op de huid en versterken haar weerstand. De zachte olie is zelfs geschikt voor de meest gevoelige huidjes: ook bij kinderen of op de tere huid rondom je ogen kan je het probleemloos gebruiken. Voor zwangere vrouwen is het trouwens een prima middel om zwangerschapsstriemen tegen te gaan. En dat is nog niet alles: arganolie staat erom bekend schimmels en bacteriën te lijf te gaan. Het bevordert de wondgenezing, verzacht psoriasis en gaat littekenvorming tegen. Ideaal om de sporen van bijvoorbeeld waterpokken weg te vegen. En tot slot: arganolie reguleert de talgproductie, waardoor het een prima verzorgingsproduct is voor acnehuiden. Je merkt het: meer dan voldoende redenen om je huid regelmatig op een beetje arganolie te trakteren. Ook een scheut arganolie in je badwater of waarom niet, arganolie tijdens een massage, is pure verwennerij voor je huid. Zelfs het droogste velletje wordt er weer zacht, soepel én gezonder door!

Versterkt je nagels
Last van broze nagels? Berbervrouwen zweren al eeuwen bij een mengsel van arganolie met citroensap om nagels en nagelriemen in topvorm te houden. Meng twee gelijke delen olie en citroensap en smeer het mengsel op je nagels. Trek plastic handschoenen aan en laat het goedje een nacht inwerken. Resultaat verzekerd!

Arganolie in de keuken
Arganolie verdient niet enkel een plaats in je dagelijkse verzorgingsritueel, ook in de keuken is het een echte aanrader. Tenzij je kiest voor de pure arganolie - die kan je zowel culinair als cosmetisch gebruiken - wordt op de verpakking gewoonlijk duidelijk vermeld waarvoor de olie geschikt is. Meestal wordt culinaire arganolie in een donkergekleurd flesje aangeboden, om de houdbaarheid te verlengen.

Instant vakantiegevoel
Culinaire arganolie is met zijn nootachtige smaak erg lekker bij een stukje brood of in salades. Met enkele druppeltjes arganolie geef je een eenvoudige pasta, rijstschotel of gegrilde groenten dat typische oriëntaalse karakter waar we zo verzot op zijn. Let wel, arganolie verhit je best niet. Bij hoge temperaturen verandert de samenstelling van de olie en kunnen er schadelijke stoffen vrijkomen. Voeg de olie dus helemaal op het einde van de bereiding van je maaltijd toe, als extra smaakmaker. Eens geopend blijft arganolie ongeveer een jaar houdbaar. Bewaar de olie bij voorkeur op een donkere, niet te warme plaats.

Voor een langer én gezonder leven

Arganolie bestaat vooral uit onverzadigde vetzuren die de LDL-waarden (de 'slechte' cholesterol) in ons bloed verlagen zonder het HDL-gehalte (de 'goede' cholesterol) aan te
tasten. Uit onderzoek blijkt dat twee koffielepeltjes arganolie per dag een prima recept is om je cholesterolgehalte in amper een maand

 



Geef hier uw reactie door
Uw naam *
Uw e-mail
URL
Titel *
Reactie *
  Persoonlijke gegevens onthouden?
(* = verplicht!)
Reacties op bericht (23)

09-10-2011
Hallo



09-10-2011 om 23:52 geschreven door Athea


Trucker_John komt met zijn 10 tonner truck door de blogs gereden met zijn vriend Zeno_Blog
http://www.verkeerscentrum.be/verkeersinfo/kaart

Doe wat je echt graag wilt en je zult geen dag in je leven echt aan het werk zijn.






.

09-10-2011 om 23:06 geschreven door Trucker_John & Zeno_Blog


Dag Fjaka
Het weekend loopt haast ten einde,maar dit belet me niet om je nog even veel zondagse groetjes te brengen en je een goede start van de week toe te wensen.
10rmxw7.jpg

09-10-2011 om 22:52 geschreven door marcoen ria


Daar had ik nog nooit van gehoord Fjak@
Een fijne avond en voor morgen een mooie start van de week gewenst, knuffs Jeannine
Photobucket

09-10-2011 om 20:17 geschreven door Jeannine


Dag Fjak@

image0011z.gif
Vriendschap is als een regenboog

het brengt je warmte en geeft je kleur

Wens jullie een fijne dag

Geniet ervan

Mijn 2 de blogje klik hier op

35dce4x.jpg
Groetjes Roosje

09-10-2011 om 15:44 geschreven door Roosje


knufke
Image and video hosting by TinyPic
liefs

09-10-2011 om 13:51 geschreven door emmy


Lieve groetjes vanwege DEWESTHOEK


22714479480264032889.jpg Vele lieve groetjes vanwege Annie & Rogier

09-10-2011 om 13:22 geschreven door Annie & Rogier


Goedemiddag Fjak@
Image and video hosting by TinyPic We zijn vandaag zondag 8 oktober.Buiten regent het en het is kil en koud dus blijven we maar beter binnen bij onze pc.Ik wens Jullie een aangename en gezellige zondagnamiddag toe met vele lieve en hartelijke groetjes vanwege Jos.

09-10-2011 om 12:45 geschreven door Jos Vande Ghinste


Lana en Pip wensen jullie een warme groet

Ik kom je een fijne avond wensen

Liefde is geen zelfstandig naamwoord maar een werkwoord.

Image and video hosting by TinyPic 


Image and video hosting by TinyPic 

09-10-2011 om 12:33 geschreven door lana & Pip


zondaggroetjes
1xvym10d1.jpg


Wij komen een fijne zondag
en veel blogplezier wensen
Veel liefs van Freddy, Patty en een
dikke knuffel van onze drie kapoentjes

09-10-2011 om 12:04 geschreven door Patty en Freddy


Hoi Fj@ka
Marokaanse vrouwen hebben meestal een hele mooie huid. Moet maar eens opletten. Lieve groetjes en een fijne zondag knuffel van your friend Loes

37649916.png

09-10-2011 om 11:56 geschreven door Loewiesa


Zondag groetjes

Photobucket
 
 Maak er een mooie zondag van
 ondanks het weer
 Vele groetjes.

09-10-2011 om 11:34 geschreven door Fabi


Haydiehay Ik wens U een skonne resterende Zondag

Image and video hosting by TinyPic

09-10-2011 om 11:01 geschreven door Gekkemeid


hallo Fjaka
1378184-89f5943cfb77052923ef531158372716.jpg
Ook in deze killige Herfstdagen; Breng ik U warme en oprechte groetjes**Maria & Jean

09-10-2011 om 10:57 geschreven door jean


Lieve groetjes.
Een zeer interessante reportage, ik wens je een fijne zondag toe. Beste groeten van Luc Photo Sharing and Video Hosting atPhotobucket

09-10-2011 om 10:12 geschreven door HOBBYFOTOGRAFIE2


Lieve zondaggroetjes
Van een zacht gelaat houden we allemaal denk ik
Image and video hosting by TinyPic
Wensen, dromen en idealen,
een ieder heeft ze in de jeugd
Lachend, vechtend, huilend of vol vreugd
Op een lange weg het leven door
Maar aan het einde van het spoor,
welke wegen je ook deed inslaan,
zijn het de wensen, de dromen en de idealen
die nog altijd bestaan ...
Nikki

09-10-2011 om 10:02 geschreven door nikki


Goedemorgen Fjaka

Wens je een aangename zondag liefs zwaan

09-10-2011 om 09:34 geschreven door zwaantje


Goedemorgen Fjaka
28hzec8.jpg

09-10-2011 om 08:36 geschreven door Ans


Een zacht velletje daar dromen we allemaal van

bem-vindo


Olá     bem - vindo
WELKOM

Casa Portuguesa

-

09-10-2011 om 08:14 geschreven door alfacinha


Zondaggroetjes...

Image and video hosting by TinyPic

Het herfstbos is een prachtig bonte samenleving
nog een aangename en fijne Zondag
toegewenst liefs M@rtine

09-10-2011 om 08:00 geschreven door Martine


Lieve zondaggroetjes ...
images4enl.jpg
x_3b7dd6bc

09-10-2011 om 07:03 geschreven door Gita


lieve groetjes op zondag
Een aangename herfstdag wens ik jullie en bedankt voor je bezoekjes
200474.jpg
lieve groetjes en knuffies van Krikie

09-10-2011 om 02:32 geschreven door krikie


Lieve groetjes dikke knuffel lieverd
thankyoutag021456.gif

09-10-2011 om 00:17 geschreven door Diana




Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Categorieën
  • Bevolking en Biologie (107)
  • Knipsels (91)
  • "KAT RELAX " foto's (9)
  • 50 jaar geleden in de krant. (12)
  • Bloemen, planten,dieren , natuur (239)
  • Dranken allerlei (10)
  • Fjak@'s foto van de week. (126)
  • Fjak@'s sportkatten.. (8)
  • Fjak@'s waargebeurde verhalen. (10)
  • Foto met humor (181)
  • Gedichten (270)
  • geen categorie (28)
  • Geschiedenis uit de oudheid (2)
  • Glutenvrij (4)
  • Humor algemeen (13)
  • Kastelen en speciale plaatsen in Wallonië (9)
  • Kent U dit nog ? (20)
  • Landschappen (4)
  • Op reis (8)
  • PUCKY onze hond een reu . ras : Lhasa Apso (5)
  • Sport (1)
  • Treinreizen (1)
  • Uitdrukkingen (15)
  • Veggie (40)
  • Veggie keuken (41)
  • Verhalen (5)
  • Vroeger en nu. (16)
  • Weetjes en Ideeën (89)
  • Wijn en weetjes over wijn. (9)
  • Woordspeling of zoiets daar omtrent. (10)

  • Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te emailen.


    Foto

    Foto

    Gastenboek

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!