xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> .
Marokkaans wondermiddel verovert culi- en beautyland
Bracht je al eens een vakantie door in Marokko? Dan is arganolie voor jou allicht allang geen onbekende meer. Ook cosmeticagiganten hebben het vloeibare goud ontdekt en gebruiken de olie steeds vaker in hun producten. Wat maakt arganolie zo bijzonder? De meest weldadige eigenschappen op een rijtje.
In het zuidwesten van Marokko, tussen de populaire vakantiebestemmingen Agadir en Essaouira, groeit een van de oudste bomen ter wereld: de arganboom. Tijdens de zomermaanden verliest deze boom haar vruchten, die door de berbervrouwen worden verzameld om er arganolie van te maken. Tot voor kort gebeurde dat hele proces manueel: van het kraken van de noot tot het malen en persen. Tegenwoordig gebeurt de persing vaak machinaal, waardoor het hele gebeuren sneller verloopt. Een groot deel van het voorbereidende werk, het kraken van de noten, gebeurt nog steeds handmatig. Dat verklaart meteen het stevige prijskaartje van arganolie én waarom de olie ook weleens het Marokkaanse goud wordt genoemd. Voor cosmetische arganolie betaal je al gauw 17 voor een flesje van 50 milliliter. Haar culinaire zusje is iets goedkoper, reken op ongeveer 7 voor 100 milliliter.
Arganolie als mooi maker Bij heel wat Marokkaanse vrouwen is arganolie al eeuwenlang een vaste waarde in het dagelijkse beautyritueel. Stilaan verovert de olie ook onze badkamers. Heel wat verzorgingsproducten worden verrijkt met arganolie, maar ook wanneer je de olie puur gebruikt biedt ze heel wat voordelen.
Oppepper voor je haar Arganolie belooft zelfs de meest weerbarstige haarbos om te toveren tot streelzachte lokken. Hoewel de olie voor ieder haartype geschikt is, zullen vooral vrouwen met dof, futloos of beschadigd haar versteld staan van het resultaat. Is jouw haardos moeilijk in model te brengen? Met behulp van deze olie wordt het stylen van je kapsel een koud kunstje. En arganolie heeft nog een belangrijk voordeel: ook om je haar tijdens de zomermaanden te beschermen tegen de schadelijke effecten van zon, zee en strand is de olie ideaal. Hoe gebruik je de olie? Breng een royale hoeveelheid olie aan op de volledige lengte van je lokken en laat het een halfuurtje inwerken. Was je haar vervolgens met een milde shampoo en spoel het grondig uit. Je zal merken dat je haar meteen soepeler aanvoelt en glanst als nooit tevoren.
Weg met roos Heb je al ettelijke antiroosproducten geprobeerd en ben je nog steeds niet van die vervelende schilfertjes verlost? Probeer het dan eens met arganolie, die wordt geroemd om haar hydraterende eigenschappen. En laat een overdreven droge hoofdhuid nu net hét probleem zijn dat aan de basis ligt van hoofdroos. Masseer regelmatig enkele druppeltjes arganolie in je hoofdhuid. Niet enkel die ontsierende schilfertjes verdwijnen stilaan, ook tegen jeuk is het middel erg doeltreffend.
Voeding voor je huid Arganolie is rijk aan vitamine E, een krachtig antioxidant dat huidveroudering helpt tegen te gaan. Uit studies blijkt dat de olie qua werking zelfs niet moet onderdoen voor klassieke anti-agingsproducten. Tip: wissel je antirimpelcrème af met pure arganolie of voeg enkele druppeltjes olie toe aan je vertrouwde crème en smeer het mengsel op je gelaat. De hoge aanwezigheid van vetzuren zoals omega 6 en linolzuur hebben dan weer een herstellend effect op de huid en versterken haar weerstand. De zachte olie is zelfs geschikt voor de meest gevoelige huidjes: ook bij kinderen of op de tere huid rondom je ogen kan je het probleemloos gebruiken. Voor zwangere vrouwen is het trouwens een prima middel om zwangerschapsstriemen tegen te gaan. En dat is nog niet alles: arganolie staat erom bekend schimmels en bacteriën te lijf te gaan. Het bevordert de wondgenezing, verzacht psoriasis en gaat littekenvorming tegen. Ideaal om de sporen van bijvoorbeeld waterpokken weg te vegen. En tot slot: arganolie reguleert de talgproductie, waardoor het een prima verzorgingsproduct is voor acnehuiden. Je merkt het: meer dan voldoende redenen om je huid regelmatig op een beetje arganolie te trakteren. Ook een scheut arganolie in je badwater of waarom niet, arganolie tijdens een massage, is pure verwennerij voor je huid. Zelfs het droogste velletje wordt er weer zacht, soepel én gezonder door!
Versterkt je nagels Last van broze nagels? Berbervrouwen zweren al eeuwen bij een mengsel van arganolie met citroensap om nagels en nagelriemen in topvorm te houden. Meng twee gelijke delen olie en citroensap en smeer het mengsel op je nagels. Trek plastic handschoenen aan en laat het goedje een nacht inwerken. Resultaat verzekerd!
Arganolie in de keuken Arganolie verdient niet enkel een plaats in je dagelijkse verzorgingsritueel, ook in de keuken is het een echte aanrader. Tenzij je kiest voor de pure arganolie - die kan je zowel culinair als cosmetisch gebruiken - wordt op de verpakking gewoonlijk duidelijk vermeld waarvoor de olie geschikt is. Meestal wordt culinaire arganolie in een donkergekleurd flesje aangeboden, om de houdbaarheid te verlengen.
Instant vakantiegevoel Culinaire arganolie is met zijn nootachtige smaak erg lekker bij een stukje brood of in salades. Met enkele druppeltjes arganolie geef je een eenvoudige pasta, rijstschotel of gegrilde groenten dat typische oriëntaalse karakter waar we zo verzot op zijn. Let wel, arganolie verhit je best niet. Bij hoge temperaturen verandert de samenstelling van de olie en kunnen er schadelijke stoffen vrijkomen. Voeg de olie dus helemaal op het einde van de bereiding van je maaltijd toe, als extra smaakmaker. Eens geopend blijft arganolie ongeveer een jaar houdbaar. Bewaar de olie bij voorkeur op een donkere, niet te warme plaats.
Voor een langer én gezonder leven Arganolie bestaat vooral uit onverzadigde vetzuren die de LDL-waarden (de 'slechte' cholesterol) in ons bloed verlagen zonder het HDL-gehalte (de 'goede' cholesterol) aan te tasten. Uit onderzoek blijkt dat twee koffielepeltjes arganolie per dag een prima recept is om je cholesterolgehalte in amper een maand
|