De boerderij van Sil de Strandjutter uit de TV-serie
FRIEND'S FOTOARCHIEF 3
FOTO'S ZIJN DE SLEUTEL NAAR DE HERINNERING
19-05-2008
De Wachter 8- Zuidlaren
Evenals de klompenmakerij is in een naburig gebouw, behorend bij het molenmuseum in Zuidlaren, een zagerij gevestigd. Met deze machine worden uit bomen lange planken gezaagd. Op de ene foto een overzicht van het geheel, op de ander een min of meer CU-opname.
Wat vroeger met de hand gebeurde, wordt tegenwoordig door de machine grotendeels overgenomen, zoals op bijgaande foto de machinaal gevormde klompen naar een voorbeeld klomp.
In de 'Wachter' treffen we ook een vijftal stoommachines aan voor o.a. de bakkerij en smederij, een waterpomp en een voor de aandrijving van de specerijenmaalderij.
Zaterdag j.l. was het Nationale Molendag en die viel samen met een familiereünie van mijn vaders zijde. In dat kader bezochten we 'De Wachter' in Zuidlaren, de molen waar mijn overleden neef de zorg voor had als molenaar. Het is een koren- en oliemolen, die in 1851 is gebouwd in opdracht van de familie van Bon. In 1895 werd de molen verkocht aan Jan Medendorp en diens kleinzoon heeft de molen in 1989 overgedragen aan de Stichting Koren- en Oliemolen. De molen wordt nu door zo'n 100 vrijwilligers gerund om de cultuurhistorie en ambachtelijkheid te bewaren.
Op de foto: Het indrukwekkende mechanisme van 'De Wachter'
Op mijn tocht door het Groningerland kwam ik bijgaande zuil met het beeld van een koe tegen met het voor mij vreemde onderschrift 'koepon'. Mijn vader was schoenmaker en het woord coupon ken ik van de platen leer, die hij bij de groothandel kocht en waaruit hij dan de verschillende maten zolen en hakken stansde. Nu komt het leer wel van de koeienhuiden, dus daar zal de link wel liggen of zou er toch nog een andere uitleg voor koepon bestaan? Who knows!
Een idyllisch plaatje met prachtige wolkenlucht boven het Reitdiepdal.
Het drie eeuwen oude Waarhuis (Scheppershuis) staat op één van de mooiste plekjes in de provincie Groningen. Op de kruising van het tussen 1400 en 1430 gegraven Aduarderdiep en het oorspronkelijke Reitdiep, één van de oudste nog bestaande meanders in Europa.
Aanvankelijk in gebruik als rechtshuis (Scheppershuis) later dienst doende als sluishuis, café en kleinveebedrijf, is het sinds enige jaren omgetoverd tot een klein cultuurparadijsje, waar exposities, concerten, diners en kleinkunst voor-stellingen plaatsvinden. (Info: Internet
Het Reitdiepdal is het oudste cultuurlandschap in Europa. Het is ontstaan door de loop van de Drentse rivier de Hunze, die de stad Groningen verbond met de zee. De rivier was kronkelig, maar werd in de 17e eeuw deels recht getrokken. De Hunze heet nu Reidiep.
In het Reitdiepdal is de vroegere loop van de Hunze nog steeds terug te vinden. In het landschap ligt ook het beroemde 13eeeuwse kerkje van Oostum, het meest geschilderde en gefotografeerd kerkje van Groningen.
Ook het dorpje Garnwerd met zijn kerk, molen en smalle straatjes is een bezoekje waard, evenals het café Hammingh uit 1894 met zijn negentiende eeuwse inrichting.
Onze Camelia bloeit weer en daarmee keert ook het echte lentegevoel weer terug, zeker nu het in de verwachting ligt, dat de temperatuur zal stijgen in de komende dagen. Eindelijk...............!
Generaties hebben de kunst van het lezen geleerd met de Methode Hoogeveen en zijn leesplankjes, waarin de klinkers werden aangeleerd: Aap - Noot - Mies - Wim - Zus - Jet enz. Door voor en achter die klinkers andere medeklinkers te plaatsen werden dan weer nieuwe woorden gevormd. De belevenissen van Ot en Sien werden in de bijbehorende leesboekjes weergegeven in woord en beeld. Op bijgaande dia een beeld van Zus.
Hoewel ik mijn (foto)blog eigenlijk niet wens te gebruiken om maatschappelijke mis-toestanden aan de kaak te stellen. moet het mij voor eenmaal van het hart. Afgelopen zondag zou de beladen wedstrijd tussen de FC Groningen en Ajax plaatsvinden. Beladen , omdat Ajax in de winterstop drie belangrijke spelers bij de FC Groningen wegkocht en een vierde naar Engeland vertrok. Er zou een ludieke actie plaatsvinden met T-shirts, waarop anti-Ajax leuzen en er zouden WC-rollen worden uitgerold vanaf de tribunes. Geen probleem, alleen waren er zieke geesten, die de rollen in brand staken , waardoor er paniek ontstond in het publiek en tientallen mensen in ademnood kwamen door de rookontwikkeling in het stadion, Ondanks alle voorbereidingen kon de organisatie rond dit duel dit echter niet voorkomen. Of moet je misschien zó ver gaan dat er bij het betreden van het stadion elke bezoeker gefouilleerd wordt op het bezit van wapens, aanstekers etc. Misschien wel, gezien de afloop van deze zondag!! Het clubimago is door zieke geesten in ieder geval ernstige schade toegebracht en de gevolgen zijn nog niet te overzien! Is de tijd van gedogen zo langzamerhand niet aan een herziening toe?
Je oude dia's nog weer eens de revue te laten passeren is ook een vorm van nostalgie. In dit geval denk ik nog wel eens met weemoed terug aan de tijd zonder projectoren, zonder computers, waarin je als leerkracht was aangewezen op grote schoolprenten, voorzien van een toelichting, die het jou mogelijk maakte om de leerlingen te kunnen vertellen, wat er zoal in de wereld te zien was. De fantasie werd daardoor toen nog geprikkeld als zo'n plaat een poosje voor in de klas hing.