De boerderij van Sil de Strandjutter uit de TV-serie
FRIEND'S FOTOARCHIEF 3
FOTO'S ZIJN DE SLEUTEL NAAR DE HERINNERING
20-04-2007
Wo man singt-slot
Het slotlied op het Vier Koren Concert werd gezongen door alle koren en het publiek op de wijs van "Beautiful Isle of Somewhere", waarbij elk koor een eigen tekst zong en het refrein door alle koren en het pubiek werd meegezongen:
Koren, kom horen! Sopraan, alten, bassen, tenoren zingen een lied van vreugd' en verdriet, strelen uw luist'rende oren !
Natuurlijk mag in deze reeks geen foto van mijn eigen koor ontbreken en gelukkig was de echtgenoot van een der koorleden in de zaal aanwezig om foto's van het geheel te maken, zodat ook het organiserende koor hier niet ontbreekt, al is het gehele koor niet zichtbaar. Mijn 'meiden' hebben erg goed gezongen en alleen daarom al verdienen ook zij een plekje op mijn blog.
Nog een tweetal foto's van het Vier Koren Concert op 14 april. Hier het optreden van Ratatouille, maar het optreden was anders dan de naam doet vermoeden. Dit koor beet het spits af met een zeer veelzijdig programma.
Koren zijn verschillend in samenstelling en grootte. Bijgaand een beeld tijdens het Vier Koren Concert van het Jasmijnkoor, dat vooral wereldmuziek ten gehore brengt. Met slechts 13 zangeressen wist dit koor het publiek aan zich te binden.
Het Vier Koren Concert 2007 is weer verleden tijd en ik kan terugzien op een zeer geslaagd concert voor een uitverkochte zaal met meer dan 400 toehoorders. Door middel van deze concerten is het mogelijk voor de kleinere koren om eens voor een zeer breed publiek te kunnen concerteren, in plaats voor vrienden en familieleden. Gisteren heb ik me vooral bezig gehouden met de financiële afwikkeling van het geheel en heb mogen constateren, dat er een behoorlijk batig saldo is, dat onder de deelnemende koren kan worden verdeeld. Op die manier verkrijgt elk koor ook nog een financieel voordeel voor de eigen clubkas. Daar hebben de koren zelf ook voor gezorgd door het vergaren van sponsoren middels advertenties en de verkoop van toegangskaarten. Hun aandeel in de winst wordt namelijk bepaald door het aantal ingeleverde advertenties en het totaal van door het koor verkochte toegangskaarten. Op die manier wordt de inzet van ieder koor beloond. In 2009 vindt het 7e Vier Koren Concert plaats.
Vandaag ontving ik deze foto van een kennis, die net met digitale fotografie is begonnen en aan mijn blog regelmatig een bezoekje brengt. Vandaar deze foto van een molen in Roderwolde een dorp ten zuidwesten van de stad Groningen. Ik voeg deze foto graag toe aan mijn molenarchief en bedank Christien voor de toezending.
Ik ben weer eventjes afwezig geweest in bloggenland, want mijn aandacht ging de afgelopen week vooral uit naar de organisatie van een Vier Koren Concert, dat vanavond in Groningen plaats vindt. Dit is alweer de zesde keer, dat ik een dergelijk concert organiseer in samenwerking met de andere deelnemende koren. Al met al brengt dat veel werk met zich mee, en dan weegt nog altijd het zwaarste, nietwaar? Vanaf maandag hoop ik weer regelmatig aan mijn blog te kunnen werken. Ik wens al mijn bezoekers een fijn en zonnig weekend toe !
Mijn molentocht door het Groninger land staat eventjes op een lager pitje, tot ik weer een ander deel van de provincie Groningen doorkruis. Eventjes geduld dus..........
Bijgaand een foto van Mensingeweer, waar je gelukkig nog de rust en stilte aantreft in onze hectische wereld. Hoewel Groningen niet te boek staat als een toeristische provincie blijven velen, die eenmaal de schoonheid van het Groninger landschap hebben ontdekt, terugkomen om zich steeds weer opnieuw te verbazen . Ja, er gaat niets boven Groningen !
Deze molen is gemaakt door de molenbouwer H. Bremer in 1855. Tijdens een storm op 17 december 1869 woei de kap eraf, doch werd direct weer hersteld. Sinds 1954 is de molen niet meer actief en werd in 1972 aangekocht door de gemeente Middelstum die de molen liet restaureren in 1977 De staat van onderhoud laat sinds 2000 te wensen over en de molen wacht nog steeds op herstel.
Hoe vertederend is het beeld van een slapend kind, waarvan de vingertjes soms bewegen als het droomt. Zo ervoer ik het zaterdag bij het fotograferen van een bijna tweejarig jongetje, dat bij ons op de bank lag te slapen. De onschuld ten top!
De huidige molen in Usquert met de bijbelse naaam 'Eva' werd in 1891 gebouwd en verving de in 1818 gebouwde molen,die door brand in 1890 verloren ging. Bij de herbouw kreeg de molen zelfzwichting, waarover ik gisteren reeds heb verteld. In 1953 werd de molen aangekocht door de erven J. Dusseldorp en werd er opdracht gegeven om de molen te herstellen, wat tussen 1953 en 1956 plaats vond. Gedraaid werd er echter niet, want de molen diende als opslagplaats voor de gemeente en raakte dientengevolge in verval.
Na een restauratie in 1983 werd de molen weer draaivaardig, doch eerst na een volgende restauratie tussen 1999 en 2001 werd de molen op 5 mei 2001 in bedrijf gesteld. De 'Eva' heeft de grootste kap van de provincie Groningen en vermoedelijk is dit de enige windmolen in Nederland met drie luiwerken. Doormiddel van een luiwerk kunnen de zware zakken met graan naar boven worden gehesen met krachten die door de wieken worden aangedreven.
In Uithuizen hebben vroeger 4 molens gestaan, maar "De Liefde" is als enige overgebleven. Deze achtkantige bovenkruier werd in 1866 gebouwd. In de kap ligt een gietijzeren as, die in 1902 is gegoten. Aan de voorzijde zit de askop, waar de beide stalen roeden doorheen steken, die voorzien zijn van het zelfzwichtingsyseem. Dit is een jaloeziesysteem, waarmee de houten plankjes open en dicht kunnen worden getrokken. (Zie de foto hieronder) De roeden hebben een lengte van 21 meter. Ook in deze molen werd vroeger zowel gemalen als gepeld. Door het malen verkreeg men (volkoren)meel en door het pellen van gerst ontstond gort.
De molen heeft twee inrijpoorten, waardoor de boeren vroeger met hun paard en wagen vol zakken met graan aan de ene kant naar binnen en aan de andere kant weer naar buiten konden rijden.
In Mensingeweer staat de molen met de mooie naam Hollands Welvaart. De molenmaker H. ten Have bouwde deze molen in 1855 voor zichzelf, maar na 10 jaar werd de molen verkocht aan de heer Boelens. Na diens dood in 1877 is de molen publiekelijk verkocht voor f. 8000,00. In 1934 werd de heer Spoelman eigenaar van de molen voor een bedrag van f. 3600,00. In 1969 verkocht zijn zoon de molen aan de gemeente Leens voor een symbolisch bedrag van f. 1,00. Door zijn compleetheid is deze molen erg geschikt als instructie- en examenmolen. De molen ligt aan het Pieterpad, de gemarkeerde wandelroute naar de St. Pietersberg bij Maastricht.
De Krimstermolen/Phoenix in Zuidwolde werd in 1862 gebouwd aan de westkant van het Kardinger Maar en sinds 1977 staat deze molen aan de oostzijde van het Boterdiep. De molen bemaalde oorspronkelijk de Oostelijke Bedumerpolder. In 1903 brandde de molen af en werd in 1904 herbouwd met een grotere vlucht door molenmaker Noordewier uit Eenrum. Kosten f. 10.293,-- Als gevolg van een waterstaatkundige verandering verloor de molen zijn bemalingsfunctie en de molenstichting Hunsingo ontwierp een verplaatsings- en restauratieplan. Sinds 1979 vervult de molen de taak van reservegemaal voor een gebied van ca. 4800 hectare.
Dit is een koren- en pelmolen, hetgeen inhoudt dat deze molen graan kan malen, maar ook gerst of rijst kan pellen. De molen is in opdracht van Klaas Homan in 1890 gebouwd en in 1971 overgegaan in handen van de gemeente. In 1983 heeft er een restauratie plaatsgevonden en werd er een molencommissie ingesteld, die tot taak heeft de molen te laten draaien en te promoten. Zo wordt de molen tijdens de Landelijke Molendag en de fietstocht gebruikt als stempelplaats. Traditioneel wordt er met Sint Maarten op 11 november een lampionnenkeuring in de molen georganiseerd in samenwerking met de Vereniging van Dorpsbelangen.
Het is het jaar van de molens in Nederland en dat is voor mij een reden om eens op zoek te gaan naar molens in het Groningerland. In Kantens stuitte ik op de "Groote Geert", een achtkantige bovenkruier met stelling . Deze molen is gebouwd in 1818 en is nog steeds op vrijwillige basis in gebruik als koren- en pelmolen.
De tekst op bijgaande foto spreekt voor zichzelf. Op de volgende foto zie je de molen in vol ornaat.