De boerderij van Sil de Strandjutter uit de TV-serie
FRIEND'S FOTOARCHIEF 3
FOTO'S ZIJN DE SLEUTEL NAAR DE HERINNERING
09-05-2007
NATUUR LAAT ZICH NIET DWINGEN
Op mijn fietstocht zag ik deze wilg en verbaasde mij er over, dat ondanks een bijna vermolmde stam er toch nog takken met bladeren op de kruin zijn verschenen. Moeder Natuur geeft zich niet zo gauw gewonnen.........
Ik fietste zondagmiddag langs de boorden van het Hoornse- en Paterswoldse Meer op weg naar de molen 'De Helper' om deze in mijn molenarchief van de provincie Groningen vast te leggen. Deze watermolen uit 1863 is een achtkantige grondzeiler en is in 1998 gerestaureerd door de huidige molenaar L. Duym. Toch werd het ook een trieste tocht, want bij aankomst zag ik van afstand twee ambulances en vier politieauto's bij de molen staan en een traumahelikopter van het UMC Groningen. Na ik naderhand heb vernomen bleek een zesjarig jongetje boven in de molen door een plank te zijn gezakt en raakte twee meter lager bekneld tussen een tandrad en de wand. Met ernstige verwondingen is hij na behandeling door het traumateam per ambulance overgebracht naar het UMC Groningen.
Op de volgende foto's zijn de ambulances en de heli te zien.
Ik schreef gisteren over de kastanjeboom en mijn herinneringen daaraan. Bij mij op zolder hangt nog altijd de Vertelselplaat van Cornelis Jetses als een relikwie uit mijn beroepsverleden, waarop de kastanjeboom zo treffend wordt uitgebeeld. Ik denk dat veel van mijn leeftijdsgenoten zich deze plaat zullen herinneren, waarop alle figuren van de Leesplank Aap-noot-Mies voorkomen. Dank zij die methode is het mogelijk geworden om dit op mijn blog te kunnen vermelden en dat anderen het kunnen lezen.
Ik schreef reeds eerder, dat in de winter van 1944/'45 alle bomen in 'mijn' straat door de bewoners werden omgezaagd om zodoende brandstof te verkrijgen om de kamers te kunnen verwarmen. Die bomen waren kastanjebomen en ieder jaar als de kastanjebomen weer in bloei staan krijgt mijn geheugen weer een stroomstootje, die mij terugbrengt naar mijn jeugdjaren en zie ik alles weer helder voor mijn geest. Daarom bijgaande foto, die bovendien ook met mijn later gekozen beroep heeft te maken, want als onderwijzer leerde je toentertijd de kinderen lezen met behulp van de Vertelselplaat van Cornelis Jetses en de Leesplank met de beginwoorden "Aap - Noot - Mies". Op die Vertelselplaat stond namelijk ook een prachtige getekende kastanjeboom in bloei door de kunstenaar Cornelis Jetses. Hoe wonderlijk zijn toch onze hersenkronkels!
Het is al weer 62 jaar geleden dat op deze dag de algehele capitulatie van Duitsland plaatsvond en toch lijkt het ook weer niet zo lang geleden in mijn herinnering. Mijn gedachten gaan op deze dag elk jaar weer terug naar die feestelijke meidagen in onze stad. Hoe groot was de saamhorigheid tussen mensen, die elkaar soms nauwelijks kenden. Hoe blij waren we dat we eindelijk onze gedachten weer openlijk konden uitspreken zonder de angst dat we daarvoor op zijn minst gestraft konden worden. Eerst veel later besefte ik dat de verkregen vrijheid na vijf donkere jaren een groot goed is, dat we moeten koesteren, elke dag in ons leven.
Hoe gek het ook klinkt, maar Groningers vinden de afstand tussen hun provincie en het westen van ons land gemakkelijk te overbruggen, maar omgekeerd lijkt Groningen voor westerlingen het einde van de wereld. Aan één kant ook maar gelukkig, want waar in Nederland tref je nog zulke vergezichten aan. Hier heeft het virus van de verstedelijking zijn werk nog niet kunnen doen en daar zijn Groningers trots op! De foto is genomen op een van de meest noordelijke punten van ons land: Noordpolderzijl in het noorden van de provincie Groningen. Straalt hier niet een heerlijke rust van uit in onze hectische wereld?
Vandaag is het 1 mei en in de meidagen gaan je gedachten elk jaar weer automatisch terug naar de dagen, dat Groningen in april 1945 onder vuur lag tijdens de bevrijding door de Canadezen. We hadden een koude winter achter de rug, terwijl er geen brandstof voorradig was. Om je toch te kunnen warmen werden alle bomen in onze straat door de bewoners in de nachten omgezaagd, hetgeen op deze foto, die ik van een jeugdvriend ontving, nog duidelijk zichtbaar is: een boomloze straat! De bevrijding van Groningen heeft 4 dagen geduurd en op 16 april 1945 waren we van het Duitse Juk bevrijd. Dat het onze bevrijders niet aan belangstelling ontbrak is op de foto ook te zien: Tanks in onze straat ! Ik woonde destijds ter hoogte van de tank op de achtergrond.
Toen uiteindelijk op 5 mei de capitulatie een feit werd kon het echte feesten beginnen en als jongens van 14/15 jaar hebben we daarvan ook dankbaar gebruik gemaakt. Nu, vele jaren later, besef je maar al te goed dat vrijheid naast gezondheid in de breedste zin van het woord het allerhoogste goed voor een mens betekent en degenen, die WO II hebben meegemaakt zullen dit zeker met mij eens zijn.
Boven de poort van het 'Prinsenhof', waarover ik eerder op mijn blogs heb geschreven, trof ik het oude stadhouderlijk wapen aan, dat ik de moeite van het publiceren de moeite waard vind, gezien de vele afbeeldingen in dit wapenschild.
Je zoekt het soms ver, terwijl het in je eigen tuin aanwezig is, zoals deze bloem, waarvan ik helaas de naam niet weet, maar waarvan je toch verwonderd kan raken wat de natuur vermag. Ik wens al mijn bezoekers een fijn en zonnig weekend toe !
Het is momenteel hoog zomer en onze clematis is dan ook vroeger in bloei dan in voorgaande jaren. Het is altijd weer een feestelijk gezicht als deze struik zijn bloemenpracht aan ons ontvouwt. Op de volgende foto toont deze bloem zijn volle rijkdom.
Het was druk in de binnenstad van Haarlem op zondag j.l., waar de praalwagens stonden opgesteld temidden van een grote braderie. Wanneer er zoveel mensen op de been zijn is het moeilijk fotograferen en heb ik me beperkt tot deelopnames. Eén ervan is dit beeld van Pippi Langkous, uitgebeeld in bloemen, dat vooral de aandacht trok van jong en oud.
Gisteren waren wij even bij onze zoon op bezoek in Haarlem, waar een dag tevoren het jaarlijkse bloemencorso had plaatsgevonden. Een mooie gelegenheid om de wagens eens van dichtbij te bekijken. Maar van al het slenteren word je moe en dus togen wij naar de hoogste etage van V&D voor een drankje. Vanuit deze ruimte heb je een prachtig uitzicht over deze oude stad. Deze kerk is vanaf de grond moeilijk te fotograferen, maar door de ruiten van V&D krijg je de kerk prachtig in beeld.
Een paar weken geleden fotografeerde ik ten noorden van de stad Groningen deze boerderij. Het is het prototype van een boerderij in het Groninger landschap en wordt wel het 'Kop-Hals-Romp'-type genoemd. Het woonhuis vormt de kop, een kort tussenstuk, dat de hals wordt genoemd en de doorgang vormt naar de romp, de eigenlijke boerderij. Het noorden van de provincie Groningen bestaat uit zeeklei en wordt voornamelijk gebruikt voor akkerbouw, zoals de teelt van suikerbieten, (poot)aardappelen, granen en koolzaad. Ook wordt er op bescheiden schaal aan bloembollenteelt gedaan, zodat dit niet meer alleen voorbehouden is aan de geestgronden in het westen van ons land.
Het is een vreemde gewaarwording als je op je fiets rustig richting binnenstad rijdt om op het gemeentehuis je paspoort te laten verlengen en je ziet in de hoofdstraat van Groningen, de Herestraat, plotseling twee kolossen van olifanten lopen, omringd door vele winkelende 'stadjers'. De twee olifanten lopen naar het begin van deze winkelstraat, die op het Monopolyspel, maar ook in werkelijkheid, de duurste straat van Groningen is, linea recta naar Bakker Bart, waar ze van broden worden voorzien, die ze zich wel laten smaken. Ze zijn niet uit de jungle gekomen, maar uit de wagen van Circus Renz, een circus dat dezer dagen zijn tenten in Groningen opslaat. Een ongewone, maar wel een attractieve activiteit voor het winkelende publiek.
Het slotlied op het Vier Koren Concert werd gezongen door alle koren en het publiek op de wijs van "Beautiful Isle of Somewhere", waarbij elk koor een eigen tekst zong en het refrein door alle koren en het pubiek werd meegezongen:
Koren, kom horen! Sopraan, alten, bassen, tenoren zingen een lied van vreugd' en verdriet, strelen uw luist'rende oren !