De boerderij van Sil de Strandjutter uit de TV-serie
FRIEND'S FOTOARCHIEF 3
FOTO'S ZIJN DE SLEUTEL NAAR DE HERINNERING
24-06-2006
GRONINGEN-GROTE MARKT 9
Het gemeentehuis neemt op de Grote Markt een prominente plaats in. Het is in 1810 gereedgekomen, hoewel er reeds in 1806 de eerste Raadsvergadering plaatsvond. Het gebouw is gebouwd naar een ontwerp van de Amsterdammer architect Jacob Otten Husly. Tot 1977 raasde het verkeer langs alle zijden van het stadhuis, doch na de invoering van het verkeerscirculatieplan kwam het stadhuis aan een voetgangersgebied te liggen. Terwijl rondom dit gebouw alles wegviel tijdens de laatste oorlogshandelingen is dit bestuurscentrum wonderwel overeind gebleven.
Als afsluiting van de serie over de Grote Markt in mijn stad Groningen een foto, die ik in een tijdschrift ontdekte. Het is de noordwand van de Grote Markt in het jaar 1943. Duidelijk zijn hier de oude gevels waar te nemen, die door het oorlogsgeweld zijn verwoest. De Martinitoren stond reeds in 1938 in de steigers, daar de toren begon te hellen. Men heeft daarom een betonnen kraag rond de toren aangelegd om verder hellen te voorkomen.
Aan de zuidwand van de Grote Markt treffen we pandjes aan, die als het ware tussen panden van jongere datum zijn geklemd. Op bijgaande foto een oud pand, dat beheerd wordt door de bekende Groninger distilleerderij Hooghoudt, al zal het in vroegere jaren zeker een andere bestemming hebben gehad.
In dit oude pand zat voor en direct na de oorlog een van de bekendste Groninger bakkers - Bakker Meijer- die bekend was om zijn uitstekende Groninger Koek tot ver over onze provinciegrenzen !
Aangezien de zuidwand weinig te lijden heeft gehad van de oorlogshandelingen in WO II, zijn hier nog enkele interessante gevels behouden gebleven. Op bijgaande foto is het huis uit 1730 van een ongetwijfeld bemiddelde bewoner thans in gebruik door een horecabedrijf. Of de bewoners zich in hun graf omdraaien, zullen we nooit weten. Een belangrijk feit is wel, dat het aanzicht niet aangetast is.
Vandaag vertrekken wij met onze kinderen en kleinkinderen naar Disney Parijs, want wij zijn 50 jaar getrouwd en dat willen we graag vieren met dit uitstapje. De komende dagen zijn er daarom geen actuele berichten en foto's. Zodra we terug zijn meld ik me weer !
Iedereen die mijn blog regelmatig bezoekt wens ik een prettig en zonnig weekend toe !
De noordwand van de Grote Markt in westelijke richting toont de gebouwen, die na WO II zijn gebouwd. De plannen hadden veel voeten in de aarde zodat het nog jaren na 1945 duurde eer met de bouw werd begonnen. Geheel links staat gedeeltelijk zichtbaar een nieuwbouwprojekt van de Italiaanse architect Natalini, dat eind jaren negentig werd gebouwd op de plek van het afgebroken gedeelte van het 'nieuwe stadhuis', een gebouw dat via een luchtbrug was verbonden met het stadhuis van Groningen. Door deze bouw werd de oude situatie hersteld en vormde deze Waagstraat weer het verlengde van de belangrijkste winkelstraat - de Herestraat- van Groningen. (Ook bekend van het spel Monopoly.)
De noordwand van de Grote Markt met op de foto een 'afgeknotte' Martinitoren is evenals de oostwand van de markt door de oorlogshandelingen in april 1945 geheel verwoest en opnieuw opgebouwd in de bouwtrant van de jaren na WO II. De zuidwand is grotendeels wonder boven wonder gespaard gebleven. De Grote Markt kende tot april 1945 rondom veel oude gevels en menig oude Stadjer denkt daaraan nog met een gevoel van heimwee terug. Enige jaren geleden bezocht ik de Grote Markt in Brussel en als je daar die oude gevels rond het marktplein ziet, dan straalt dat toch veel meer allure uit dan de moderne gevels.
Foto: Een gedeelte van de noordwand van de Grote Markt.
Natuurlijk mag in dit verband de 'Olle Grieze', zoals de Martinitoren in de Groninger volksmond wordt betiteld, niet ontbreken. De toren is immers het symbool van onze stad. Het mag een groot wonder heten, dat deze toren en de Martinikerk in 1945 gespaard zijn gebleven, temidden van de puinhopen rondom. In deze kerk staat een van de mooiste orgels van Europa. Aan de voet van de toren is 'De Kosterij' gevestigd met een terras, dat veelvuldig wordt bezocht. Je ziet links in het midden een poffertjeskraam, die het gehele jaar geopend is, behalve tijdens de Meikermis, als op deze plek vaak een reuzenrad staat.
Groningen is uitverkoren tot de beste binnenstad van Nederland en dat feit zal de komende tijd worden gebruikt in een reclamecampagne om Groningen te promoten.
Het centrum van Groningen is de Grote Markt. Aan de zuidkant is de horeca ruim vertegenwoordigd, maar dat is in een studentenstad niet zo vreemd. Juist in deze zonnige zomerdagen zijn de terrassen goed gevuld met vooral jeugdige (studenten)bezoekers.
De oostzijde van de Grote Markt staat op de nominatie om te worden gesloopt om plaats te maken voor representatieve nieuwbouw, al zal dit nog wel enige jaren duren. Momenteel worden architecten uit binnen- en buitenland uitgenodigd om schetsplannen te maken. De inwoners van Groningen worden in een later stadium uitgenodigd om over geselecteerde ontwerpen hun mening te geven. Een en ander zal in de toekomst betekenen, dat de Grote Markt zo'n twee jaar lang een bouwput zal zijn.
Op de foto neemt de Studentensocieteit een prominente plaats in, een plek die de Algemene Studentenvereniging 'Vindicat Atque Polit' ook in het nieuwe bouwplan claimt.
Foto: De oostwand van de Grote Markt met de studentensocieteit, herkenbaar aan de lichtreclame van Hooghoudt, de bekende Groninger brouwerij van vele alcoholische dranken.
Hoewel er belangrijkere zaken in het leven en in de wereld zijn die onze aandacht vragen, is het toch een mooi begin van een nieuwe week, dat WIJ met 1-0 gewonnen hebben van Servië-Montenegro op het WK 2006. Dat juist Arjen Robben dat winnende doelpunt scoorde vervult ons Groningers met trots, want hij is zijn internationale sportcarriere in onze provincie begonnen en maakte een paar jaar deel uit van het elftal van FC Groningen. We kijken nu al uit naar de tweede groepswedstrijd ! Zal het nationale team de eerste ronde overleven ?
Vandaag staat alles in het teken van de voetbalwedstrijd tussen Servië-Montenegro versus 'ONS' en dat belooft misschien spektakel. In ieder geval wensen we onze elf veel succes ! Of ze in de samenstelling spelen, zoals op deze internetfoto is nog de vraag, waarop alleen de bondscoach een antwoord kan geven.
De binnenstad van Groningen kent drie grote pleinen: de Grote Markt met de bekende Martinitoren, de Ossenmarkt en de Vismarkt. De Grote Markt en de Vismarkt zijn met elkaar verbonden door de straat met de naam 'Tussen beide markten' . Op bijgaande foto is de Vismarkt te zien met op de achtergrond de Korenbeurs en daarachter de Der A-kerk. Sinds 1750 werd gedurende twee eeuwen in de Korenbeurs zowel op dinsdag als op vrijdag graan verhandeld door de commissionairs. Het graan lag als monster in kleine zakjes op de tafels en deze konden worden gekeurd en 'geproefd' door de aspirantkopers. Op de andere dagen werd dit gebouw jarenlang ook benut door sportverenigingen voor zaalsporten als volleyball en basketball. Tegenwoordig is er een filiaal van Albert Heijn in gevestigd en herinnert het gebouw nog alleen maar aan de dagen van weleer.
De naam Vismarkt spreekt voor zichzelf. In het verleden vond hier de verkoop van aangevoerde verse vis plaats. Ook nu nog tref je tijdens de marktdagen hier een aantal verkooppunten van verse vis aan en dat ruik je ook !
Op de drie tegelplateaus aan de westzijde van de stationshal zit in het midden de Groninger Stedenmaagd op een gevleugelde wagen omgeven door spoorwegsymbolen.
Links en rechts van haar zijn de Post en Telegrafie aangebracht, daar deze tot ver in de vorige eeuw nauw verbonden waren met de Spoorwegen en ook een eigen verblijf in het station hadden.
In 1968 waren de slechte staat van het interieur en de functionaliteit van de ruimte aanleiding om de monumentale ontvangsthal aan het gezicht te onttrekken door een verlaagd plafond in de ontvangsthal aan te brengen en vele Groningers, die na dit jaar werden geboren, hadden er geen weet van, wat dit plafond jarenlang voor hen verborgen hield .
Op initiatief van Rob Staal, voormalig businessmanager van de Nederlandse Spoorwegen, vond in het laatste decennium van de vorige eeuw een jarenlange restauratie van de ontvangsthal plaats en toont nu zijn pracht in volle glorie aan de reizigers, die deze hal dagelijks passeren. Een juweeltje onder de Nederlandse stations. Oordeel maar zelf !