Bovenstaande oproep kon je afgelopen week in verscheidene etalages op de bloglaan lezen...meermaals kwam je ze tegen. Fats, Dauwe, Verontruste vader, legden al dan niet het bijltje er bij neer, wie volgt? Wrange en bangelijke vraag, vind je niet?
Onvrede onder de bloggers. Wat doet men er aan? Wie doet er wat aan? Vooral WIE en WAT, wat kan en wat kan niet? Wie bepaald wat? Op onze kleine redactie borrelde de grote goesting om er een soort van 'Jambersreportage' over te maken...maar... PieterVé bedankte voor de eer en tevens voor het maken van een reportage hier over. (het is trouwens zijn volste recht om een opdracht te weigeren) "Laat het rusten, het dooft vanzelf", was zijn motivatie.
Eén van de dagen lees je zijn verslag over 'een ontmoeting in Quito'.
De koffieplant De meeste koffieplanten zijn 3-4 meter hoge, groenblijvende struiken die groeien als ondergroei van het tropisch regenwoud. Koffiestruiken zijn goed aangepast aan dit relatief lichtarm en zeer vochtige milieu. Hun bladeren zijn kruisgewijs tegenoverstaand. Hierdoor kunnen ze een maximale hoeveelheid licht opvangen. De bladschijf draagt aan de top een druppelspits, zodoende kan de neerslag die op de bladschijf valt, makkelijk van het blad afdruppen. Tussen de twee bladbasissen van twee tegenoverstaande bladeren bevinden zich kleine driehoekige steunblaadjes. Steunblaadjes zijn typerend voor de walstrofamilie (ook sterbladigen, koffiefamilie of Rubiaceae genoemd). Ze dienen om de jonge knoppen te beschermen. In de oksel van de bladstelen ontwikkelen zich jaarlijks vele witte tot lichtroze bloemen. Deze hebben een aangename jasmijngeur en trekken bijen aan. Deze zorgen voor de bestuiving; in ruil krijgen ze een portie nectar die verborgen zit in de kroonbuis. Nadat de bloem bestoven is, groeit het vruchtbeginsel uit tot een groene vlezige vrucht die bij rijpheid rood verkleurt. In de vrucht bevinden zich doorgaans twee harde stenen. Als men hiervan de harde hoornlaag verwijdert, kan men de typische koffiebonen (=zaden) bekijken. Deze zijn nog omgeven door een zilverachtig vliesje, 'het zilvervliesje'. Deze koffiezaden waarvan het zilvervliesje verwijderd is, worden 'gebrand'. Door het branden van koffie bekomt men het typische koffiearoma.
(bron: www.br.fgov.be)
De koffieplukster (foto: bureauverantwoord.nl) ga naar de site door op de foto te klikken.
Een slokje koffiegeschiedenis De meest gebruikte koffiesoort is Coffea arabica. Linneaus gaf in het midden van de achttiende eeuw deze naam omdat hij ervan uitging dat koffie in Arabië groeide. In die tijd was koffie enkel gekend via de Arabieren, die een handelsmonopolie op koffie hadden. Dit monopolie werd pas in de 18de eeuw doorbroken door de 'Vereenigde Oostindische Compagnie'. In feite groeit de 'arabicakoffie' enkel in de hoogland regenwouden van Zuid-Ethiopië. Van hieruit werd hij eerst door de arabieren naar de vochtige valleien in Jemen gebracht (vermoelijk reeds in de elfde eeuw na Christus). Later werd de cultuur van deze soort via India, Indonesië en de Europese hoofdsteden verspreid naar de verschillende Europese kolonies in Midden- en Zuid-Amerika. Tenslotte werd de koffiekultuur geïntroduceerd op het Afrikaanse continent. Intussen werden geleidelijk aan andere koffiesoorten ontdekt en beschreven: eerst op de eilanden en langs de kusten van Afrika (tweede helft 18e eeuw, eerste helft 19e eeuw), later in het Afrikaanse binnenland. Deze ontdekkingen lopen parallel met de exploratie van het Afrikaanse continent. Nog steeds worden nieuwe koffiesoorten ontdekt en beschreven. Op dit ogenblik zijn er ca. 100 verschillende botanische soorten koffie gekend, naast deze botanische soorten bestaan er nog talrijke cultuur variëteiten van Coffea arabica. Naast 'arabicakoffie' (met zijn talrijke varieteiten) wordt momenteel enkel nog 'robustakoffie' op grote schaal gekweekt. De wetenschappelijke naam van deze 'robustakoffie' is Coffea canephora. Deze soort komt van nature voor in het Afrikaans tropisch regenwoud, van Senegal tot Uganda. Deze robuste koffiessoort groeit het best in lager gelegen, en dus warme gebieden, terwijl 'arabica' daarentegen beter groeit op grotere hoogte, waar het koeler is . Ze wordt dan ook voornamelijk gekweekt in Centraal- en West-Afrika en in Indonesië. Van de overige koffiesoorten worden sommige lokaal gebruikt. (bron: de koffiebeurs)
De koffietester(foto: cafede.nl) ga naar de site door op de foto te klikken.
Kopje koffie, hoe zet je de beste koffie? Ik ben bij Douwe, den Egbert dus, de enige èchte Douwe, even gaan aanbellen en volgende hint stiekem meegenomen...
Hints en tips
Douwe is best trots op zijn koffie zegt hij. En Douwe wilt graag dat je van elk kopje maximaal kunt genieten. Daarom bundelt hij hier een paar handige tips waarmee je keer op keer een perfect kopje kan maken.
Zorg er altijd voor dat je koffiezetapparaat proper is.
Gebruik vers water om de koffie te maken. Water maakt 98% uit van het kopje, de kwaliteit ervan heeft zeker effect op de smaak.
Gebruik één afgestreken maatschep per kopje (pas eventueel aan naar smaak).
Giet geen kokend water op, gebruik water dat het kookpunt voorbij is.
Om de smaak en het aroma van de koffie optimaal te bewaren, verbruik je de koffie het best binnen de 3 weken na het openen van het pakje. Na het openen sluit je het pakje best onmiddellijk en bewaar je het luchtdicht in de koelkast.
Dien de koffie altijd meteen op, zo gaat er geen aroma of smaak verloren·
De meeste van de fietsende blogbezoekers rijden met een 'gewone' dames-of herenfiets (50%). ** 30% verplaatst zich op twee wielen met een mountainbike.
Koffie...ik geef het toe het is meer dan een tic...ik ben verslaafd aan koffie. Een dag zonder het zwartkleurig vocht is als een dag strafzitten. Geef mij maar alle dagen van dat zwarte spul...aan de PC, in de tuin, onderweg bij het fietsen en wandelen...ik functioneer niet zonder. Liefst heb ik de koffie 'zelf gemaakt', zelf opgeschonken zoals in grootmoeders tijd. Mag ook espresso zijn, senseo-koffie, cappuccino, Turkse koffie, Hasseltse koffie, zelfs een filter als het niet anders kan... weet je ik laat jullie delen in de 'zwarte troost' en ik geef jullie hier enkele van mijn beste koffierecpten prijs:
Arabische koffie Voor 2 kopjes: 4 el gemalen koffie, 2 koffiekopjes water, 2 tl suiker.Kook het water en roer er de koffie en suiker door. Breng de koffie aan de kook tot er schuim op komt. Haal de pan van het vuur, laat de koffie bezinken en schenk 'm dan in de kopjes. Advocaat-koffie met slagroom Voor vier glazen: 4 dl sterke koude koffie, 1/4 l advocaat, 8 chocolade koffiebonen, slagroom om te garneren.
Roer de koffie met de advocaat op en schenk in vier glazen. Garneer met een toeije slagroom en koffieboontjes.
Café Latte Voor 1 persoon: 1/4 liter volle melk, 1 klein kopje vers gezette espresso (60 ml), nootmuskaat.
Stoom de melk tot schuim en giet die in een groot glas. Giet voorzichtig en langzaam langs de rand de espresso erbij. Strooi er een beetje nootmuskaat over en serveer warm.
Espresso Hawaii Voor 1 persoon: 2 kleine kopjes warme, vers gezette espresso (120 ml), 60 ml volle melk, 1 1/2 el kokosmelk. Doe de melk en kokosmelk in een kannetje en verwarm dit. Voeg de warme espresso toe en roer goed door elkaar. Serveer in een beker. Klik op bovenstaande foto en de koffiemanager zal bepalen wie er vandaag koffie moet zetten...
Plantjes die je aankoopt in kweekpotjes of containers dienen bij voorkeur onmiddellijk gepland. Heb je ook al gehad dat sommige plantjes zich moeilijk laten verwijderen uit zo een potje... Hoe verwijderen? "Neem de plant voorzichtig uit de pot. Als dit niet direct lukt, kun je de pot kapot knippen. Knijp voordat je gaat planten een paar maal stevig in de met wortels doorgroeide kluit, daardoor komen de wortels losser te zitten, wat bevorderlijk is voor de hergroei. Voeg potaarde en meststoffen toe. Na het planten de grond stevig aandrukken. Geef meteen water en blijf dat vooral ook de eerste tijd doen."
Wanneer planten? Bijna alle vaste planten kunnen zowel in het voorjaar als in de herfst worden geplant. Minder raadzaam is om te planten in warme zomermaanden. Ook niet in de winter als het vriest.
Een ideaal plekje voor de meeste vaste planten is er eentje met veel zon, het liefst een beetje beschut en uit de wind. Let ook op de onderlinge plantafstand, het is steeds verrassend hoe planten zich ontwikkelen. Geef je planten de ruimte, normaal plant men een 11 stuks per m². Lage plantjes worden op een onderlinge afstand van 20 tot 25 cm geplant. Middelhoge planten op 35 à 40 cm. Grote planten hebben wel 50 tot 75 cm nodig. Vergeet vooral ook niet om bij te mesten, het zal je plantengroei bevorderen. Veel tuinplezier... (info: tuincursus; foto: Bakker Bv, middaggoud)
PieterVé is (nog) niet terug. Mis, niet de vlucht gemist, hij reist nog even verder rond doorheen Zuid-Amerika...dus voor de echte 'blogspiegel'-fans vragen wij nog een beetje geduld. Zodoende ben ik zelf even in de pen gekropen maar veel is er niet uit gekomen... V.O.V stond voorbije week blijkbaar weerom niet in ieders woordenboek. Na het turbelent weekbegin raapte ik op de bloglaan volgende teksten samen:
VERDRAAGZAAMHEID "Liefde, mededogen en verdraagzaamheid zijn geen luxeartikelen, maar eerste levensbehoeften."
OPRECHTHEID. Oprechtheid is voor t minst een deugd van onzen tijd: t Is waar; men vreest geen schande, en is de schaamte kwijt." "Oprechtheid zal een eind maken aan het kwaad." VERGEVENSGEZINDHEID "Vergevensgezindheid verandert verbittering in liefde." Geen namen, geen nummers, geen url's, geen vermeldingen... iedereen bedankt voor jullie bezoek en een prettig weekend gewenst.
(Schrijfsel door interim reporter Pedro.) (Prent bovenaan ook te gebruiken als kleurplaat voor de kleinsten)
Thunbergia alata - Suzanna-met-de-mooie-ogen - komt oorspronkelijk uit Madagascar en Zuid-Afrika. Het is een éénjarige klimplant die vanaf het voorjaar gele of oranjekleurige bloemen produceert met in het midden een donkerbruine vlek. De plant staat het liefst in het directe zonlicht, aan een zonnig raam bloeit hij het best. Vooral in de groeiperiode de grond goed vochtig houden, maar vermijd teveel water. (info: praktische gids voor kamerplanten)
1 maart (gisteren) is de meteorologische lente begonnen. Veel was er niet van te zien. In de ochtend was alles bedekt met een laagje sneeuw. Het leven in de vijver was opnieuw stil geworden. Geen rimplel te zien aan het wateroppervlak.
's Middags had een flauw zonnetje toch al haar afsmeltwerk gedaan. Er kwam opnieuw leven in de vijver en de gladde weerspiegeling van de ochtend was volledig verdwenen. 's Avonds maakte de ondergaande zon donkere schimmen van bomen en gebouwen...
Ter herinnering voor onze vogel- en pluimveeliefhebbers...
"Algemene afschermplicht voor pluimvee vanaf 1 maart tot...?
De voorjaarstrek staat voor de deur en er werd reeds vogelgriep bij wilde vogels in onze buurlanden vastgesteld. Daarom vinden we het noodzakelijk de maatregelen aan te scherpen. Hiermee willen we het vogelgriepvirus in ons land voorkomen.
Vanaf 1 maart geldt er een afschermplicht voor pluimvee van zowel professionelen als particulieren in heel België. Met afschermen of de ophokregeling wordt bedoeld dat u uw pluimvee moet afschermen door middel van netten of gaas zodat er geen contact met wilde vogels mogelijk is. Een ondoordringbare dakbedekking wordt nog steeds aangeraden, maar is niet meer verplicht.
In het ganse land wordt het verboden om vogels en pluimvee in open lucht te voederen en te drenken, tenzij dit zoals bij de ophokregeling gebeurt onder netten of gaas."...
Met dank aan Jan uit Luxembourg voor deze prachtige Mechelse Koekoek (klik op de foto voor meer over deze prachtige kip)
Bridgeclub 'de Gielse Squeezers' promoveert dan toch...door het wegvallen van Lanaken komt er een plaats vrij in de laagtse nationale reeks...good luck Gierle 1!
Een beetje geschiedenis en andere dingen over mijn grote klompen... Sinds de dertiende eeuw worden er in Nederland al klompen gedragen.Bij Rotterdam is een stuk klomp uit 1280 gevonden. In de buurt van Oldenzaal is een klomp opgegraven die rond 1300 gemaakt is. Dit zijn de oudste klompen die tot nu toe in Europa gevonden zijn. Het betreft klompen die lijken op die van tegenwoordig: uitgeholde houten blokken waar de voet werd ingeschoven.Van veel vroeger stammen de zogenaamde platijnen, dat zijn houten zolen met een brede riem over de wreef.
In Vlaanderen wordt de benaming holleblokken soms gebruikt om een onderscheid te maken tussen de klompen voor vrouwen (klompen) en deze voor mannen (holleblokken). De Vlaamse schrijverErnest Claes schrijft nochtans in zijn boek De Witte van Sichen: "Hij hoorde de holleblokken van moeder wegkletsen naar de stal toe.", waarbij hij dus de benaming "holleblok" toekent aan de "vrouwelijke" klomp.
(Info: Wikipedia)
Ook in België houdt men het klompenvaandel hoog...Folkloregroep De Klomp-De Klinge V.Z.W.werd opgericht in 1976. De opdracht is alles wat te maken heeft met de klompenmakerij te verzamelen. Het ambacht aan te leren en door te geven aan de volgende generaties. Een eerbetuiging aan de duizenden klompenmakers die in het Waasland actief waren.
Aansluitend geef ik enkele spreuken mee in verband met de klomp...
Spreuk
Betekenis
met de klompen door de porcelijnkast lopen
met de grove borstel
op een klomp en een slof lopen
slecht bij kas zijn
wie zijn jeugd op klompen slijt, zeker een lang leven heit
Kruiden zijn dikwijls zeer decoratieve planten en verspreiden een heerlijke geur. De kweek van kruiden is gemakkelijk en enkele planten volstaan om een seizoen lang je eigen kruiden te gebruiken. Leg je kruidentuintje aan op een plaatsje in de zon en in de buurt van je keuken en pluk alle dagen de verse kruiden...Je mag de kruidenplanten steeds flink terug snoeien, ook bloeiende plantjes. Hierop reageren ze door opnieuw bladeren en jonge scheuten aan te maken. Voor de mensen die geen tuin bezitten kan je kruiden ook goed en gemakkelijk houden in potten of bloembakken. Wel steeds zorgen voor een goede afwatering want natte potgrond is uit den boze. Welke kruiden? Anijs (pimpinella anisum), Basilicum (ocimum basilicum), Bieslook (allium schoenoprasum), Bonenkruid (satureja hortensis) Citroenmelisse (melissa officinalis), Dille (anethum graveolens), Salie (salvia afficinalis), Thijm (thymus vulgaris). Voor meer uitleg over deze kruiden ga je best naar HIER. (info: tuincursus)
Weldra woelen we terug in onze tuin. Dat we dan veel afval hebben weten we zo. Maar niets gaat verloren en het afval kunnen we natuurlijk opnieuw gebruiken in onze tuin. Hoe? Door te composteren. Hoe composteren? * kies een schaduwrijke plaats voor je compostplekje. * begin onderaan het vat of de comostbak met grove materialen zoals takken en twijgen dit om een goede verluchting te krijgen. * hierop leg je fijnere tuinafval en keukenafval. * doet tussen de lagen compostmaker, te verkrijgen in tuincentra. * goed mengen en bewerking herhalen. * als je wil weten dat je compost rijp is kan je wat tuinkers zaaien in een monster van je compost. Als na ongeveer 6 dagen groene blaadjes verschijnen aan de tuinkers is je compost rijp. (info: tuincursus)
Nadat eerder deze week de PC op de redactie onwel was geworden heeft nu ook PieterVé de retourvlucht gemist. Aangezien op de redactie alleen de aantekeningen en geen uitgewerkt verslag zijn aangekomen laat ik de eer aan hem om volgende week zijn verhaal neer te pennen.
Een ander lid van de redactie heeft een zeer korte wandeling op de bloglaan gedaan en een nog kortere 'comment' uitgetypt. Onmiddellijk met de duidelijke boodschap erbij, dat dit slechts voor één keer zou zijn. "Schoenmaker blijf bij je leest" zegt hij altijd... Toch is hij op pad gegaan en bracht ons volgend kort verslag binnen...
"Op onze bloglaan is het stil waar het niet waait. Een boom is er nog niet overgelopen toen het vuurpeloton daar langs kwam. Zijn Anemone en Co hun kar aan het draaien? (zie comment op blog van Opapat). Voor de rest is onze 'verontruste vader' dan toch doorgegaan, zij het zonder pictures. Den Dauwe boert ook rustig verder en schrijft het volgende aan voornoemde blogger: "... of ook perikels met copywright en copyricht. Geef toe dat is toch een heel moeilijk woord! "daar waar het 'copyright' moet zijn.
De karnavalsstemming zit er duidelijk in op onze bloglaan. Lana maakt al enkele weken reclame voor HET karnavalsfeest in De Klinge. Nu vraag ik me eigenlijk toch af waar in De Klinge dat feest zal plaats grijpen. Want dit vinden we terug op het internet als we naar informatie vragen over de geschiedenis van het kleine dorpje: "Deze kleine gemeente aan de rand van het vruchtbare poldergebied, ligt aan de rijksgrens Nederland-België, naast het Nederlandse dorp Clinge. Het ligt landelijk rondom het fort Bedmar, een oude versterking uit de successieoorlog". Naar verluid is het thema aldaar 'filmsterren', dus zal Lana het trio Flip, Flop en Flup wel ten tonele doen verschijnen... Op het blog van Miekemoes vind je trouwens ook de belangrijkste Belgische karnavalssites terug.
klik op de foto
Alle tuinen langsheen de bloglaan liggen er nog 'winters' bij. Redpoppy heeft mooie rechte voren getrokken en haar tuin ligt nog in de winterbedding zo te zien. André R, de biologische tuinder doet het in de serre, hetzij uit glas of plastiek dat is om het even zegt hij. Zeker is dat André vroeg aan de slag zal gaan in maart...hij weet heel goed het palet van de verse groenten te hanteren... Ook de tuin van Mia en Gerard kon wou ik zien in de winter...een parel van een tuin voor zo ver is zeker. Zelfs in de winter geeft die tuin warmte. Mia heeft trouwens ook nog een aparte bloementuin vertelde ze ons. Met of zonder de pestvogel roept Gerard samen met de andere tuiniers op de lente...Nog heel even langs de tuin van Pachake alwaar Fons en Lizet wonen. Jammer dat ze niet thuis waren. De buurvrouw vertelde dat ze uit wandelen waren. gelijk hebben ze want om in de tuin te werken is het nog iets te vroeg.
Nog even dit meegeven. Het voorjaar kondigt zich aan voor de tuiniers op de bloggenlaan. Frisgroene scheuten decoreren de blogtuintjes en wanneer de temperatuur omhoog gaat, is dat voor de eerste voorjaarsbollen het sein om in bloei te komen. Je zult het zien, vanaf nu komt de tuin iedere week meer tot leven. Krokussen, blauwe druifjes, narcisjes en ja zelfs de 'Anamone blanda' komen massaal tot bloei en geven onze bloglaan nog meer cachet.
Over mezelf... Ik ben Pierre V alias Pedro Op Sinterklaasdag, anno 1948, ben ik als Mechelaar de wereld op gezet. Nu al geruime tijd woonachtig in "mijn dorp in de Kempen". Hobby's: Fietsen in de vrije natuur Geocaching en koffieleut... Heb net een fietstocht als peregrino naar Santiago de Compostela achter de rug ten voordele van... LCH Belgium vzw (Langerhans Cel Histiocytose)