Ik ben Van Camp Alfons, en gebruik soms ook wel de schuilnaam fonne - ennof - fons - alfons - fonsvc - alfie en ook alfonsvc.
Ik ben een man en woon in Antwerpen (België) en mijn beroep is gepensioneerde politieman.
Ik ben geboren op 29/12/1935 en ben nu dus 88 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: voetbal - genealogie - zwemmen - tennis en geschiedenis en foto's over Antwerpen.
- Maurice BLITZ werd geboren op 28.7.1891 en stierf op 2.2.1975.
Maurice was een Belgische waterpolospeler, die tweemaal deelnam aan de olympische spelen en er 2 zilveren medailles won met het Belgisch waterpoloteam.
Hij was een fervent bezoeker van het zwemdok op 't Zuid aan de Brederodestraat en zette zich in om de zwemsport te promoten.
Zijn gedenkplaat is terug te vinden de inkomhgal van het olympisch zwemdok "Wezenberg" aan de Desguinlei.
Bron : - Wikipedia. - de foto komt uit ons eigen beheer. Voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.
Antwerpse standbeelden : - aanvulling van de beelden van het Middelheimmuseum
MIDDELHEIMMUSEUM
Niettegenstaande wij tijdens ons vorig bezoek aan het museum, reeds foto's van enkele aldaar opgestelde standbeelden weergaven, konden wij bij ons tweede bezoek de hierna afgebeelde foto's maken.
Vooreerst even voorbij de hoofdingang, "Misconceivable 2010", deze grappige boot van Erwin Wurm is het meest geliefde werk van het museum.
Wanneer wij over het bruggetje wandelen, richting Kasteel Middelheim, ontdekten wij in de uiterst rechtse hoek, voor de bibliotheek, dit prachtig "fonteinmotief 1930" van Arthur Dupon
Verderop op het gransplein voor het kasteel, aan de linkerzijde naast de wandelweg dit mooie standbeeld van de "Ijsbeer 1920-22" van François Pompon.
Op het grasplein zelf vonden wij de onderstaande standbeelden, respectievelijk "Marie-Lou 1935-36" van Constant Permeke en "Huiselijke zorgen 1913" van Rik Wouters.
"Opheus 1956" van Ossip Zadkine" en "De Grote Ammoniet 1968" van Rik Poot
Langs het parcours het standbeeld "April 1957" van Mark Macken en het "Omlaagkijkend meisje 1956-57" van Reg Butler.
"Manstorso 1910" van Georges Minne en "Interpretatie van de Pieta 1971-72" van Pablo Serrano
"Drang naar het leven 1952" van Hildo Krop en de "Grote Zittende 1929" van Georg Kobbe
""Bomslachtoffer 1948-51" van Mari Andriessen en "Niobe 1947-48" van Georg Grard
"Oceanide 1933" van Henri Laurens en "Opschik 1953" van Mark Macken
Tekeningen op muren, gevels, e.a. : - grens Borgerhout
BORGERHOUTSESTRAAT
Dank zij de opmerkzaam van mijn huisarts konden wij in de Borgerhoutsestraat, een straat gelegen op de grens Antwerpen-Borgerhout, waarvan de huizen gedeeltelijk gelegen zijn op Antwerps grondgebied, onderstaande graffiti-muurtekeningen bekijken.
Aan het nr 34 deze prachtige tekening met het hoofd van een vermoedeliijke Afrikaan
In het aanbelendend pand nr 36 van het Jeugcentrum "De Branderij" vonden wij op de binnenkoeren de hieronder verschillende graffiti-muurtekeningen.
Plaatsen en pleinen in Antwerpen : - Lode Sebregtspark
LODE SEBREGTSPARKJE
Dit park is gelegen bezijden de Bogaardestraat, op de gronden waar vroeger de befaamde "Mobiele Brigade" van de politie was ondergebracht. Nu is het een parkje waar het een oase van rust is.
Het werd genoemd naar de Antwerpse kunstschilder en leraar Lode Sebregts (1906 - 2002).
Plaatsen en pleinen in Antwerpen : - Plein achter het Loodswezen
TAVERNIERKAAI
Alhoewel we dit moeilijk een plein kunnen noemen, willen wij dit toch toevoegen aan onze "plaatsen en pleinen", omdat men achter het Loodswezen gezellig gezeten op de banken de aktiviteit van de schepen en boten kan volgen op de Schelde.
Tekeningen op muren, gevels, e.a. : - omgeving het MAS
SINT-ALDEGONDISKAAI
Onze wandeling bracht ons via de Tavernierkaai naar de Sint-Aldegondiskaai. Op de muren van de voormalige panden 28 en 30, naast café "de Beer" vonden wij deze twee mooie tekeningen. In feite moeten zij in het geheel bekeken worden.
Tekeningen op muren, gevels, e.a. : - Park Spoor Noord
TEKENINGEN OP MUREN, GEVELS, e.a.
Nu dat bijna alle "plaatsen en pleinen" - "de standbeelden" - "de gedenkplaten" van Antwerpen praktisch in beeld werden gebracht gaan we ons thans toeleggen op de "tekeningen op muren, gevels, e.a." die werden aangebracht op de gebouwen en instellingen van Antwerpen.
Alle foto's komen uit ons eigen beheer en kunnen ook bekeken worden op het album "Tekeningen op muren en gevels" van Alfons Van Camp op Facebook.
We beginnen onze zoektocht in het Noorden van Antwerpen, aan de Ellermanstraat waar langs het "Park Spoor Noord" loopt. Dit park loopt eveneens verder langs de Viaduct-Dam en den Hardenvoort.
Op een muur aan den HARDENVOORT
langs de zijde van het Park Spoor Noord vonden wij het hierna afgebeelde kunstwerk bestaande uit graffiti
Links om de hoek van dit gebouw vinden wij nog een graffiti kunstwerk, waarvan wij hieronder een algemeen beeld geven.
Naast het grasplein, aan de kant van den Hardenvoort, nog een cabine die volledig ingekleurd werd met graffiti.
:
De foto's komen uit ons eigen archief -o-o-o-O-o-o-o-
Tekeningen op muren, gevels, e.a. : - Bredastraat : Viaduct-Dam
Voormalige MERKSEMSE TEGELHALLEN BREDASTRAAT 72
Op de muur van dit leegstaand gebouw (vroeger "De Merksemse tegelhallen) werd over een oppervlakte van 150m2 de gevel knap versierd met graffiti, zowel langs de zijde van de Bredastraat als van de Viaduct-Dam.
Dit kunstwerk kwam tot stand door de inzet van de buurtbewoners en enkele graffiti- kunstenaars en verwelkomen ons met een getekende wimpel met de tekst
"Antwerpen Dam / Anvers Dam"
Op vrijdag 26 maart 2010 werd dit kunstwerk, waarvoor zo maar eventjes 182 spuitbussen werden gebruikt, ingehuldigd door Chris Anseeuw, districts-voorzitter van Antwerpen en Raoul De Bock, directeur van de sociale huisvesting ABC.
Bron : - Gazet van Antwerpen - De foto's komen uit ons eigen archief
Plaatsen en pleinen in Antwerpen : - Park Spoor Noord
PARK SPOOR NOORD
Dit park bevindt zich in het Noorden van Antwerpen, langs de Ellermanstraat / Viaduct-dam en Hardenvoort. Sinds ca 1873 vormde het een sporenbundel en een wig tussen de omliggende wijken Dam, Stuivenberg en Seefhoek.
Het is aangelegd op een oud en versleten spoorwegterrein dat omgevormd werd tot een prachtig park waar het accent werd gelegd op groen, licht, ruimte, ontspanning en sport.
Het heeft een oppervlakte van ca 24 hectare.
Bron : - Stad Antwerpen - de foto's komen uit ons eigen archief
De Wapper is een plein gelegen tussen de Meir en de Stadsschouwburg.
Op dit plein vinden we tevens het Rubenshuis. Het plein werd sinds 1977 genoemd naar de vaart, "de Wapper", getrokken tussen de Blauwe Toren en de Meir om het zoetwater uit de Herenthalsevaart in de stad te laten vloeien.
Sinds mei 1980 kan men hier de prachtige fontein "de Arend" bewonderen. Deze fontein is van de Deense beeldhouwer Hugo Llisberg.
Bron : - Wikipedia - De foto's komen uit ons eigen archief.
Plaatsen en pleinen in Antwerpen : - Het Rockoxhuis
HET ROCKOXHUIS
Het Rockoxhuis is gelegen in de Keizerstraat. Het was in de eerste helft van de 17° eeuw de woning van Nicolaas Rockox (1560 - 1640), burgemeester van Antwerpen.
Nu is het cultuurhistorisch patriciërshuis ingericht als museum van de 17° eeuwse kunst en wooncultuur in Antwerpen.
De binnenplaats van het huis bezit een mooie binnentuin, die wij mits toelating van het personeel mochten fotograferen.
Bron : - folder ter beschikking in het Rockoxhuis. - de foto's komen uit ons eigen archief.
Plaatsen en pleinen in Antwerpen : - Universiteit van Antwerpen - Prinsstraat
PRINSSTRAAT
De Prinsstraat werd genaamd naar het vroegere "Hof van Liere" dat later het "Prinsenhof" werd genoemd. Vandaar de naam Prinsstraat.
In deze straat bevindt zich het gebouw van de Universiteit van Antwerpen, waarvan de gevel ruim 70 meter lang is en daardoor één van de langste van Antwerpen.
De instelling heeft 3 prachtige binnenkoeren of hovingen, de moeite om ze even te bekijken. Er is de erebinnenplaats - de inkombinnenplaats en een derde dat helemaal achteraan is gelegen en een serene rust uitstraalt.
Bron : - Gids voor Oud-Antwerpen van George Van Cauwenbergh - de foto's komen uit ons eigen archief.
Het Begijnhof, gesticht in 1544, is gelegen in het hartje van de stad Antwerpen, aan de Rodestraat 39. Het is er een oase van rust. De mooie tuin met daarrond de kleine huisjes, met op de deur de namen van mannelijke heiligen zijn de moeite waard om te bekijken.
Via de houten poort, volgens George Van Cauwenbergh in zijn "Gis voor Oud-Antwerpen", zou dit de best bewaakte poort zijn van Antwerpen, met een barokomlijsting van 1711, waarboven een beeld van de heilige Begga met haar kerkje staat. De achterkant van deze poort is voorzien van een groot aantal sloten en grendels. Via deze poort komen we in de prachtige binnentuin, die echter privé is en niet betreden mag worden.
Onmiddellijk, rechts, bij het betreden van het Begijnhof is er een pittoresk steegje. Dit steegje is nog echt want zo stellen we ons een Begijnhof voor.
Verder in het hof kunnen we de lage huisjes bekijken met op de deuren de namen van mannelijke heiligen
Achteraan het hof is er de Sint-Catharinakerk die dateert van 1546 en verwoest werd in 1799. Zij werd in 1827-30 vervangen door de huidige kerk.
De Sint-Catharinakerk Het altaar
Naast de kerk is er de aangebouwde kapel naar het beeld (18° eeuw) van de z.g. "Sprekende God". De legende verhaalt dat dit beeld tijdens de komst van de Fransen in 1798 tot een biddend begijntje zei : "draag mij in de kelder" wat het mensje eigenhandig deed. Na het vertrek van de Fransen waren er 3 sterke mannen nodig om het terug op zijn plaats te krijgen.
Bron : - Gids voor oud-Antwerpen van George Van Cauwenbergh - de foto's komen uit ons eigen archief.
Plaatsen en pleinen in Antwerpen : - Binnenplaats van het tehuis voor Schipperskinderen
TEHUIS voor SCHIPPERSKINDEREN
Deze binnenplaats bevindt zich aan de Thonetlaan 106, op Linkeroever.
Het is een privaat domein van het Tehuis voor Schipperskinderen dat zowel een Internaat als Basisschool "De Spits" van het gemeenschapsonderwijs heeft.