WETENS -en BEZIENSWAARDIGHEDEN
over -en in ANTWERPEN
DEEL 38 B
"""Straatnaamborden van plaatsen"""
In ons vorige deel 38 A waren we geëindigd op de Groenplaats. Via de Jan Blomstraat - Quiten Matsijsdoorgang en Suikerrui belanden we op de Ernest Van Dijckkai waar aan de scheiding tussen de Ernest Van Dijckkaai en de Jordaenskaai, de Willem Ogierplaats is gelegen, aan de trappen recht tegenover het Steenplein zich de
WILLEM OGIERPLAATS
Wist U dat ... ?
- de plaats genoemd is naar de 17° eeuwse dramaturg der zuidelijke Nederlanden en die vooral bekend is voor zijn werk "de zeven blijspelen".
- hij gedoopt werd te Antwerpen op 17.6.1618 en aldaar overleed op 22.2.1689.
- de 7 hoofdzonden de volgende onderwerpen bevatten : 1°) hoogmoed - hovaardigheid -ijderlheid. 2°) hebzicht - gierigheid - 3°) onkuisheid -lust en wellust - 4°) nijd - jaloezie en afgunst - 5°) onmatigheid - gulzigheid en vraatzucht - 6°) woede - toorn - wraak en gramschap - 7°) gemakzucht - traagheid -luiheid en vadsigheid.
- zijn borstbeeld daar dan ook is aangebracht.
Als we de trappen betreden komen we in de Kuiperstraat waar aan de linkerkant de
BULLINCKPLAATS is gelegen Wist U dat ... ?
- de Bullinckplaats gelegen is tussen de Kuiperstraat en de Zilversmidstraat.
- alhoewel de nabijheid van de Vleeshouwerstraat en het Vleeshuis hier voor "beuling" of "bulling" (dat bij letterverwisseling hetzelfde is als vulling) schijnt te pleiten.
- het echter niet onmogelijk is dat deze plaats (in de meeste oude boeken, "Bullinck" genoemd), haar naam heeft ontleend van een familie Bullinck, die hier, of hier dichtbij woonde.
- bij een akte, van het jaar 1502, gevonden werd dat Jan Bullinck, alias Ruts, een huis in de Coepoortstraat, genaamd den Tente, uitkomende op de Oude Beurs of Wolstraat, verkocht.
Bron : - Historisch onderzoek naar de oorsprong en de ware naam van Bullinck door Frans Willems.
Onmiddellijk in de nabijheid, aan de Vleeshouwerstraat, recht tegenover het Vleeshuis is er een doorgang naar een plaats genaamd de
RUCKERSPLAATS
Wist U dat ... ?
- de Ruckersplaats zich recht tegenover de ingang van het Vleeshuis in de Vleeshouwerstraat bevindt.
- deze plaats een ingang via de Vleeshouwer -en de Lange Doornikstraat heeft en genoemd werd naar de familie "Ruckers" een familie van instrumentenmakers
- de blikvanger het beeld van de Antwerpse kunstenaar Sam Herciger is dat onder de inkomboog staat en verwijst naar de "handen" van Antwerpen.
- dit beeld werd onthuld op 29.9.1978.
- de plaats genoemd werd naar de familie Ruckers van Antwerpen, die kunnen beschouwd worden als de grootste van alle klavecimbel makers.
- de reputatie van hun instrumenten zo fijn was dat zij orders ontvingen van Europese vorsten, met inbegrip van Charles I, waarvan de akte de decoraties van Rubens droeg.
- de leden van de familie o.a. Hans Ruckers (° ca 1550 - 1598) verhuisde naar Antwerpen in ca 1570. Zijn zoons Andreas (1579 - ca 1652) en Johannes (1578 - 1643) hun werk begonnen bij hun vader.
We verlaten de Vleeshouwerstraat tot aan de Veemarkt en via de Nosestraat belanden we op de
SINT-PAULUSPLAATS
Wist U dat ... ?
- deze plaats zich in het zogenaamde Antwerpse "schipperskwartier", bevindt en omgeven is door de Sint-Paulusstraat / Nosestraat / Grote Kraaiwijk / Sint-Pietersvliet/ Oude Manstraat en Keistraat.
- de naam dateert van 1855, nl. wanneer de St.-Paulusstraat (cf. St.Pauluskerk) geopend werd. - het plein zelf reeds vroeger: bestond het N.-gedeelte heette "Crauwelenplein", het Z. "Huidenmarkt"; waar droog leder - vette en gezouten huiden aan de man werden gebracht. - een andere benaming de "Kalkbrug" was, naar een kalkmagazijn, die de Huidenmarkt verbond met het Crauwelenplein, over de St.-Pietersvliet. Het Crauwelenplein waarvan de naam afkomstig blijkt te zijn van een eigendom het zogenaamde Crauwelen Hof. Bron : - Historiek der straten en openbare plaatsen van Antwerpen, door Augustyn Thys - Bouwkundig erfgoed
We keren op onze stappen terug tot aan de Veemarkt en nemen de Zwartzusterstraat waar aan de linkerkant een plaats is die vermoedelijk door niemand gekend is nl de
PRIOR PELTIERSPLAATS
Wist U dat... ?
- deze plaats gelegen is aan de Zwartzusterstraat, waar vroeger in de jaren 1960 een school was gevestigd en waar de nieuwe politieagenten gedurende 3 maanden hun opleiding kregen.
- op deze plaats zich achterhuizen bevinden, die uitgeven op de binnentuin van de "Calvarieberg" van de Sint-Pauluskerk.
- in de jaren 1970-1980 ze werden afgebroken en er op de Prior Peltiersplaats, een sociaal wooncomplex kwam.
- de Prior Peltiers, die kloosteroverste was, diegene was die bij de afschaffing van het klooster in 1796 er in slaagde het terug te kopen.
- de kerk door de stad werd aangekocht als nieuwe parochiekerk.
We begeven ons via de Lange Koepoortstraat naar de Wolstraat waar we de
BONTWERKERSPLAATS aantreffen. Wist U dat ... ?
- deze plaats zich bevindt zich in de Wolstraat 37, achter een eenvoudige groene deur.
- we via een lange gang belanden in één van de allerlaatste nog bewoonde godshuisjes.
- hier sinds 1422 het godshuis van de pelsmakers was opgericht.
- hun artikelen bestonden uit vellen van konijnen, vossen, otters, maar ook van katten en honden, waar voornamelijk ondergoed van gemaakt werd.
- vandaar de naam "bontwerkers" voortkwam .
- er boven op de deur op de binnenplaats in de loop van de 20ste eeuw een eenvoudige gepolyschromeerde huismadonna werd geplaatst.
- de ganse Bontwerkersplaats inclusief het madonnabeeld als monument beschermd werden bij KB van 17 juni 1981. Bron : - Gids voor Oud Antwerpen van George Van Cauwenbergh
De Wolstraat verlaten gaan we de Sint-Katelijnevest in tot aan de verkeerslichten van de Korte -en Lange Nieuwestraat, waar we in de Lange Nieuwstraat aan de linkerkant de
SINT-NICOLAASPLAATS aantreffen
.
Wist U dat ... ?
- de plaats werd ingericht in de gebouwen van het gasthuis der Falcontinnen, in 1422 gesticht door het ambacht der merseniers (schoenlappers, kleermakers, tinnegieters, kruideniers....) voor behoeftige bejaarden of zieke leden.
-het godshuis met kapel werd ingericht en in 1423 aan Sint-Niklaas, patroon der merseniers, toegewijd.
- het St.-Nicolaasgodshuis, de tegenwoordige Sint-Nicolaasplaats, dus een klein plaatsje in Antwerpen is omgeven door enkele oude huizen en kapellekes, met in het midden een beeld van de heilige Nicolaas van Myra, de patroonheilige der merseniers.
- het Godsshuis in 1386 door de ambachtslieden werd opgericht.
- het pleintje tegenwoordig een soort cultureel centrum is waar verschillende theatergezelschappen, waaronder de Violieren, één van de aloude rederijkerskamers van de stad Antwerpen, hun vaste stek hebben.
- we hier tevens , links, in de hoek de "Koninklijke Poppenschouwburg Van Campen" aantreffen, gesticht in 1935.
.
Bron :- Wikipedia
Van de Lange Nieuwstraat maken we een hele sprong, via de Sint-Katelijnevest, tot aan de Paardenmarkt waar we in het begin van de straat, even voorbij de Varkensmarkt de
HAMERPLAATS
Wist U dat ... ?
- de Hamerplaats, vroeger de "Mariaanplaats" bezijden de Paardenmarkt ligt tussen de nrs 14/16, achter de Hamerstraat.
- het een binnenplaats is die waarschijnlijk ontstaan is uit het voormalige "Hamerenhof"gelegen aan de Hamerstraat achter het erf de zogenaamde "Drie Hamerkens".
Via de Boterhamstraat gaan we via de Generaal Belliardstraat naar de Oude Leeuwenrui, om via het Van Schoonbekeplein aan de
HANZESTEDENPLAATS
Van deze plaats vonden wij ter plaatse geen straatnaambord terug, gezien gans dit plein veranderingen heeft ondergaan wegens de komst van het MAS (Museum aan de stroom). Deze plaats bevindt zich op het "Eilandje", ten noorden van de oude binnenstad van Antwerpen tussen het Bonapartedok en Willemdok.
Wist U dat ... ?
- de straten die hier vroeger uitmonden Hamburg, Bremen en Lübeck genaamd werd, maar na de wereldoorlog van 1914-18 omgedoopt werden in Oostendekaai , Veurnekaai en Nieuwpoortkaai, naar de West-Vlaamse steden die het in die oorlog hard te verduren kregen.
- vooraan de foto zich de plaats bevond, met daar aan aansluitend de Veurnekaai en de Nieuwpoortkaai, kaaien die ook verdwenen zijn.
- er hier eens hier het majustueuze Hanzahuis of Oosterhuis of Oosterlingenhuis gebouwd in de 16° eeuw door de Hanzestedenbond, de handelsplaats van de Duitse Hanzesteden, stond.
- enkel de naam nog naar het Oostershuis verwijst, en een kopie is van het Antwerps stadhuis, dat daar 450 jaar vroeger werd gebouwd.
- waar nu het MAS (museum aan de stroom) staat, 100 jaar geleden het Hanza-of Oosterlingenhuis stond.
- de blikvanger de granieten obelisk van 1903 is, de 100ste verjaardag van Bonapartes decreet.
Bron :
- www.anieuws.be
Als we nu het Willemdok volgen tot op het einde dan komen aan de ENTREPOTPLAATS + kaai
Wist U dat .... ?
- de Entrepotplaats niets anders was dan een nieuwe doorgang, genaamd Baekenstraetje en die aanzienlijk verbreed werd in 1842 voor het leggen van de ijzeren weg.
- waar nu de Entrepotkaai ligt in 1837 begonnen werd met het aanleggen van de kaai en in 1839 voltrokken werd .
- zij haar naam kreeg van het "Koninklijk entrepot" dat langs deze kaai lag.
Bron : - Historiek der straten en openbare plaatsen van Antwerpen door Augustin Thys
We verlaten de Entrepotplaats richting voertuigentunnel of konijnenpijn en belanden op de TUNNELPLAATS
waar zich de WAASLANDTUNNEL onder de Oude Leeuwenrui, Brouwersvliet en de Schelde, bevindt.
Wist U dat ... ?
- deze tunnel ook in de volksmond de Konijnenpijp en ook Imalsotunnel wordt genoemd.
- het de oudste voertuigentunnel onder de Schelde is, die Antwerpen met de Linkeroever verbindt.
- het op initiatief van Burgemeester Frans Van Cauwelaert was dat de plannen in 1929 vaste vorm kregen mede door de stichting van Imalso "Intercommunale Maatschappij van de Linkerover".
- de aanvang van de werken begonnen op 1.3.1931 door "Compagnie Internationale des Pieux Armés Frankignou".
- de opening plaats vond op 10.9.1933 en bijgewoond werd door Koning Albert I en Koningin Elisabeth.
- er aanvankelijk een tol moest betaald worden die op 31.7.1958 werd afgeschaft.
- de lengte van de tunnel van portaal tot portaal 1.768,85 meter bedraagt, met een uitwendige diameter van 9,40 meter en een inwendige van 8,70 meter, en een 6,75 meter brede rijweg.-
Als we nu de leien in de richting van het noord volgend komen we op de
NOORDERPLAATS
Het straatnaambord van deze plaats is nergens terug te vinden.
Wist U dat ... ?
- deze plaats in het noorden van Antwerpen, op het einde van de leien ligt,aan de Iatliëlei.
- het een drukke plaats is omgeven door de Londenstraat
- de Noorderlaan en de Ellermanstraat en vormt de verbinding naar de Luchtbal - Ekeren en Merksem.
- hier binnenkort op de kop van Spoor Noord, aan de kruising van de Ellermanstraat met de Italiëlei, de campus Noorderplaats komt
- dit het ontwerp van Poponcini & Lootens is en gebouwd wordt door Interbuild en Willemen.
Ziedaar het tweede deel in deze reeks. Een derde deel, nl DEEL 38 C zal terug in de richting stad gaan, meer bepaald naar de Franklin Rooseveltplaats en verder richting Seefhoek.
-o-o-o-O-o-o-o-
|