Ik ben Van Camp Alfons, en gebruik soms ook wel de schuilnaam fonne - ennof - fons - alfons - fonsvc - alfie en ook alfonsvc.
Ik ben een man en woon in Antwerpen (België) en mijn beroep is gepensioneerde politieman.
Ik ben geboren op 29/12/1935 en ben nu dus 88 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: voetbal - genealogie - zwemmen - tennis en geschiedenis en foto's over Antwerpen.
WETENS -en BEZIENSWAARDIGHEDEN - DEEL 38 A : de plaatsen in Antwerpen
WETENS -en BEZIENSWAARDIGHEDEN
over -en in ANTWERPEN
DEEL 38 A :
"""DE STRAATNAAMBORDEN met PLAATSEN"""
Wegens interesse van enkele bezoekers aan ons blog en Facebook, gaan we in dit deel, dat gesplitst zal worden in verschillende afleveringen, wegens de omvang, de plaatsen opzoeken die een plaatsnaam hebben gekregen. In het verleden werden er in dit blog reeds straten besproken, doch door omstandigheden buiten mijn wil om, zijn vele foto's hiervan door seniorennet verwijderd. De reden hiervoor is te vinden omdat free Imageshack ze verwijderd heeft en nu er geld voor vraagt.
Tot nu toe vonden wij 38 plaatsen, die wij in verschillende delen A - B en- C zullen behandelen.
Alvorens wij hier mee beginnen willen wij de lezer er op wijzen dat een
plaats : een open bestrate ruimte is tussen gebouwen, daarentegen een
plein : een bepaalde ruimte heeft, t.t.z. een door bebouwing omgeven ruimte
We gaan trachten er een chronologische wandelweg van te maken en vertrekken met onze zoektocht op het Zuid. De eerste plaats die we kunnen noteren is de
FRANSENPLAATS
Wist U dat ... ?
- deze plaats gelegen is op het Zuid, in de vroegere 8ste wijk en zich bevindt tussen de Moonsstraat / Pyckestraat / Markgravelei / Oudekerkstraat en Hof ter Bekestraat.
- de naam vermoedelijk komt van een kerkhof waar Fransen (uit de tijd van Napoleon of van de Belgische onafhankelijkheid) begraven werden.
- dit kerkhof gelegen was op de huidige Fransenplaats en Oudekerkstraat.
- inzake deze plaats wij de volgende informatie in verbande met geschiedenis vonden :na de geslaagde Belgische opstand van september 1830 en de hieropvolgende onafhankelijheidsverklaring van de zuidelijke gewesten, viel het Hollands leger op 2 augustus 1831 opnieuw België binnen. Een eerste gewapende tussenkomst van Frankrijk stelde toeneen eind aan een tiendaagse veldtocht. Holland wenste zich echter niet te schikken naar hetvredesverdrag van 15 novmeber d.a.v..Daarop kwamen Frankrijk en Engeland overeen om voor Holland de Schelde te blokkeren. Toen deze maatregel onvoldoende resultaat opleverdekreeg Frankrijk van England de toelating om een tweede maal de Belgische grens over te trekken. Dit gebeurde op 15 november 1832, nadat tussen België en Frankrijk was overeengekomen dat het Belgisch leger niet aan de strijd zou deelnemen. De Fransen hadden het voornamelijk gemunt op de zuidercitadel, die de Hollanders nog steeds in hun bezit hadden. De beschieting volgde op 4 december. Op 23 december gaf generaal Chassé zich met zijn garnizoen aan de Fransen over. Deze laatsten, aangevoerd door maarschalk Gérard, verloren hier 93 man. De meesten werden begraven op het kerkhof van de oude St.- Laurentiuskerk. Op een gedeelte van het kerkhof heet het nu Fransenplaats CB van 4 april 1905.(Bron : Robert Vandeweghe, 'geschiedenis van de Antwerpse straten').
We zijn dus vertrokken zodat we verder de Moons -en Minderbroederstraat uitwandelen tot aan de
TROONPLAATS
Wist U dat ... ?
- deze plaats zich bevindt tussen de Broedermin - Montigny - Ieper - Jan Van Beers -en Dendermondestraat.
- de naam "troon" verwijst vermoedelijk naar de officiële stoel of zetel waarop een monarch zit op staats -of ceremoniële gelegenheden deden.
- "Troon" in de abstracte zin ook kan verwijzen naar de monarchie of de Kroon zelf (wordt ook gebruikt in tal van uitdrukkingen zoals : 'de macht achter de troon' en 'van zijn troon vallen'.
- dit een gezellig pleintje zou moeten zijn maar met de immigratie van Turken werd het door de Antwerpenaar al vlug "Turks pleintje" genoemd, alhoewel het er in de zomer zéér gezellig kan aan toegaan op de terrasjes van enkele bekende zaken.
Als we de Jan Beersstraat nemen lopen we recht op de
BOLIVARPLAATS
Wist U dat ...?
- de plaats wordt omringd door de "Konijnenwei"-Brusselsstraat / Jan Van Beersstraat / Cuylitsstraat /Amerikalei / Emiel Banningstraat / Gijzelaarsstraat en Jan Van Gentstraat.
- deze plaats gelegen is op het Zuid waar vroeger het majustueuze gebouw van de Zuidstatie stond,dat gesloopt werd in het jaar 1963 en dat omringd werd door het openluchtzwemdok "'t Zuid".
- wegens de afbraak van het Zuidstation voor de aanleg van de autoweg Kleine Ring, Kennedy -en Amamtunnel moest zowel het zwemdok, de statie en "den blok Montigny-Brederodestraat" verdwijnen.
- de plaats de naam kreeg naar de Venezolaanse militaire -en politieke leider Simon Bolivar die een belangrijke rol speelde in een succesvolle strijd voor de onafhankelijkheid van het Spaanse Rijk. Vandaag de dag wordt hij beschouwd als één van de meest invloedrijke politici in de Latijns-Amerikaanse geschiedenis.
-het monument van Simon Bolivar zich hier bevond op deze plaats, waar het ingehuldigd werd op 28 juni 1931. - na de afbraak van het Zuidstation dit monument werd ondergebracht in het stadsmagazijn gelegen op de d'Herbouvillekaai, om pas 15 jaar later (oktober 1980) een standplaats te krijgen op de Luchtbal ter hoogte van de Venezuelastraat.
- er zich rechts naast de trappen naar het gerechtshof het standbeeld van "Jan De Lichte" staat, een werk van de kunstenaar Roel d'Haese, dat tot stand kwam op verzoek van het Louis Paul Boongenootschap, als illustratie van de roman die de auteur aan de figuur had gewijd (nota : de volledige beschrijving vindt men terug in dit blog onder de titel "Antwerpse standbeelden : Jan De Lichte").
- men onder de trappen, naar de ingang van het "Vlinderpaleis", men een station voor de trams van de lijnen 4 en 12 heeft aangelegd, zodat men onmiddellijk via de Emiel Banningstraat en de leien, respectievelijk naar de Groenplaats of het centrum van de stad kan geraken. - men vanaf de Amerikalei kan men via de Amamtunnel (Aansluiting met Amerikalei), die onder het Nieuw Gerechtshof of "Vlinderpaleis"ligt, de Ring oprijden.
Via de Jan Van Genstraat belanden we op de
GENTPLAATS
Wist U dat ...?
- de Gentplaats (voorheen Gentse plaats) gelegen is op het Zuid op een boogscheut van de Bolivarplaats,aan de Vlaamsekaai, de Jan Van Gentstraat en de Pacificatiestraat.
- het een plaats is waar slechts enkele horecazaken zijn.
- de naam van deze plaats iets te maken zou hebben met de stad Gent of met de "Pacificatie van Gent"
- vermoedelijk met het laatste, gezien zou te maken hebben en in de onmiddellijke nabijheid de Pacificatiestraat gelegen is, en naar dit vredesverdrag kan verwijst worden.
- een stukje geschiedenis deze pacificatie één op 8 november 1576 gesloten overeenkomst is tussen de gewesten van de Nederlanden om zich aaneen te sluiten in een zogheten Generale Unie. Ze werd ondertekend in de pacificatiezaal van het Stadhuis van Gent. Dit politieke succes van Willem van Oranje was mogelijk dankzij de Spaanse furie, de plundering op 4 november 1576 van Antwerpen door de Spaanse soldaten die hun achterstallige soldij wilden aanvullen.
- volgens Vandeweghe de naam is ingegeven bij CB van 8 september 1882 in aansluiting met de toenmalige Gent(se)straat (nu Jan Van Gentstraat). -
Aan de Gentplaats grenst de Waalsekaai waar zich de
GILLISPLAATS zich bevindt
Wist U dat ...?
- de Gillisplaats zich bevindt aan de Vlaamsekaai op het Zuid.
- de Gijzelaarsstraat /Kasteelstraat en Verschansingstraat, straten zijn die er op uitkomen.
- het de naam kreeg bij CB 19 mei 1876.
- de blikvanger op deze plaats de "Waterpoort" of,de "Koninklijke Poort" (Porte Royale)is. - de 'Porta Regia' of"Coninckpoort" in 1624 als een soort triomfboog of ereboog werd opgericht aan de Schelde.
- ze werd opgevat als een monumentaal uitgewerkte vervanging van de daar staande "Maaigatpoort".
- Pieter Pauwel Rubens het ontwerp zou geleverd hebben, en de beeldhouwers Hans Van Mildert (1588-1638) en Huibrecht Van den Eynde (1594-1661) instonden voor de sculpturale uitvoering van dit prestige-vestingbouwwerk.
- de poort hulde bracht aan de Spaanse vorst Philip IV. én alludeerde (nota auteur : alluderen = toespeling maken) op de verzuchting van de stad Antwerpen voor de heropening van de Schelde voor het scheepvaartverkeer.
- deze poort eerst in het oude centrum stond waar het op 30.8.1881 werd verplaatst naar de Vlasmarkt, om dan later een standplaats te krijgen op het Sint-Jansvliet, waar nu het verluchtingsgebouw voor de voetgangerstunnel staat. Later, in 1936, kreeg ze dan haar uiteindelijke plaats op de Gillisplaats.
- ze sedert 28.11.1985 zij bij Ministrieel Besluit werd geclasseerd als"beschermd monument".
- in de "Kroniek van Antwerpen 1501/1600" te lezen valt dat Peter Aegidius, Latijnse naam voor Pieter Gillis (Antwerpen 1486 - 1533), een stadsgriffier was. hij Latijnse gelegenheidsverzen van middelmatige kwaliteit schreef, maar een sleutelfiguur was in het intellectuele leven van zijn tijd. (Bron miniatuurstad Antwerpen)
We verlaten nu de Gillisplaats via de Kasteelstraat en lopen recht op het stenen bootje aan de
LAMBERMONTPLAATS
Wist U dat ... ?
- deze plaats genoemd werd naar de Baron Lambermont (1819-1905) die jarenlang de spil was van het Belgisch buitenlands beleid en vertrouwensman van Koning Leopold II.
- dit een mooie plaats is omgeven door de Leopold de Waelstraat / Emiel Banningstraat en Kasteelstraat, met in het midden de blikvanger, nl. het door de Antwerpenaren genoemd "Stenen Bootje".
- het middenstuk een boot voorstelt die vrije doortocht op de Schelde voorstelt. Achter in de boot zit Baron Lambermont.
- het een ronde plaats is waar vroeger het eindstation was van tram 3 van de Lijn, maar bij het bouwen van het Nieuw Gerechtshof het station verlegd werd via de Emiel Banningstraat tot onder de trappen van dit "Vlinderpaleis" en het de halte is geworden van de trams 4 en 12 van De Lijn.
- zijn politieke successen in de arduinsteen gekapt staan.
- dit groots monument , dat op 15.8.1912, werd onthuld op de Lambermontplaats, in
aanwezigheid van Koning Albert I en Koningin Elisabeth, en enkele prachtige bronzen beeldengroepen toont
- men in Antwerpen men hem echter vooral zal herinneren als de man, die de impuls gaf tot het afkopen van de Scheldetol (zie ook het standbeeld "Schelde Vrij" op de Marnixplaats).
De straat die er op uitkomt is de Lambermontstraat die recht op de
LEOPOLD DE WAELPLAATS uitkomt
Wist U dat ...?
- deze plaats zich op het trendy zuid bevindt en eens het mekka was van ontspanning.+
- zij wordt omgeven door de Graaf van Hoornestraat / Leopold De Waelstraat /Verschansingstraat / De Burburestraat / Museumstraat / Verlatstraat/ Graaf van Egmontstraat /Volkstraat / Karel Rogiersstraat / Schildersstraat / MSK en Beeldhouwersstraat.
- de Hippodroom er een spektakelbedrijf was en op 10 juni 1902 werd opgericht als
Société Anonyme Hypodrome.
- wegens veiligheidsoverwegingen het in oktober 1958 werr afgekeurd en gesloten.
- het al die tijd dit majustueuze gebouw er stond te vervallen .
- eerst op 12 oktober 1972 de grote typische koepel van het gebouw door de knieën ging en dit het einde was van een periode van theatervoorstellingen, circussen, e.a.
- buiten de Hypodroom er het befaamde Museum voor Schone Kunsten is , dat 6 jaar in beslag nam om het te bouwen.
- de Architecten J. Wilders en F. van Dijck hadden er tussen 1884 en 1890 hun handen mee vol hadden.
- het nog 5 jaar duurde vooraleer de 2 spannen met paarden de voorgevel kwamen versieren.
Wist U dat ...?
- Leopold De Wael burgemeester van Antwerpen was van 1872 tot zijn dood.
- aan hem ook een standbeeld werd besteed dat vroeger voor het Koninklijk Atheneum op het Gemeente plein stond (thans Franklin Rooseveltplaats) en thans staat te verkommeren op de herstelweide van het Middelheimmuseum.
- men op de begraafplaats van het Schoonselhof men er eveneens zijn praalgraf terug vindt .
We verlaten de Leopold De Waelplaats via de Karel Rogiersstraat en lopen recht op de
MARNIXPLAATS
Wist U dat ... ?
- dit monumentale standbeeld staat op de Marnixplaats en waarop helemaal bovenaan Neptunus troont, de god van de zee, met zijn drietand.
- de beeldhouwer hiervan Jaak De Braekeleer was.
- ingevolge enkele politici de Scheldetol, in voege ingevolge een akte van 6.12.1838, op 12.5.1863 werd afgeschaft.
- het beeld onthuld werd op 14.8.1883, 20 jaar na de afschaffing van de tol en het vrijmaken van de Schelde.
- in Antwerpen dit standbeeld wel eens het monument van Marnix van St.-Aldegonde, wordt genoemd wat natuurlijk niet juist is. Marnix kreeg wel een plaats op het monument onder de vorm van een medaillon, om zijn verdienste, omdat hij in 1585 als burgemeester de Schelde verdedigde tegen Alexander Farnèse.
- eveneens Minister Karel Rogiers en baron August Lambermont hun medaillon kregen op de zijkant van het monument, voor hun diplomatieke inzet tijdens de periode van Scheldetol.
We begeven ons nu via de Geuzen -en Nationalestraat in het Sint-Andrieskwartier waar we langs de Korte Vlierstraat belanden op de
MAKELARENPLAATS
Wist U dat ... ?
- deze plaats is gelegen aan de Kloosterstraat tussen de huisnummers 179 - 181
.- het een steegje was met 9 huisjes, hiervan niets meer te zien valt daar de ingang afgesloten
is met een ijzeren hekken met blauw dekzeil.
- wij ondanks dit euvel konden wij de bijgaande foto's maken.
- er dus van de vroegere aparte wereld met de afzonderlijke huisjes echter niet veel te zien is, want nu is het er een vervallen steeg met stort.
De Kloosterstraat volgend komen we in het Sint-Andrieskwartier of Parochie van Miserie, waar we als we Lange Vlierstraat inwandelen recht op de -
SINT-ANDRIESPLAATS uitkomen
Wist U dat ... ?
- de Grote Markt van Sint-Andries is, het plein waar spontane en georganiseerde ontmoetingen plaatsvinden.
- deze plaats omgeven wordt door Pompstraat / Steenbergstraat / Korte Vlierstraat / Pachtstraat / Lange Vlierstraat en Lange Ridderstraat.
- plaats die in 1867 mits goedgekeurde plannen tot sanering van het Sint-Andrieskwartier, waarbij een aantal huizen van de Steenbergstraat, Lange Ridderstraat en Lange Vlierstraat gesloopt werden.
- er in de plaats het 4.000m² groot pleintje kwam dat in 1869 de naam kreeg van Sint-Andriesplein en later Sint-Andriesplaats.
- dit een stille en vrijwel verkeersvrije plein heeft met het karakter voor attractieve ontmoetingen voor de buren van alle ouderdom zowel als speelgrond voor de kinderen.
- waar spontane en georganiseerde ontmoetingen plaatsvinden,zoals het "Parlement van het Sint-Andries, waar elke dag om elf uur discussieert wordt door een groepje ouderen over het nieuws van de dag.
THEODOOR VAN RIJSWIJCKPLAATS
Wist U dat ... ?
- deze plaats zich bevindt aan de Nationalestraat juist tegenover de Drukkerijstraat en omgeven wordt door het Kopstraatje, de Ijzerenwaag en de Zwaardstraat.
- dit plein of plaats ca 1505 werd aangelegd en aanvankelijk het "Plein van de Ijzerenwaag" werd genoemd naar de Ijzerenwaag.
- in 1884 de naam werd gewijzigd naar aanleiding van de overbrenging van het beeld van Theodoor Van Rijswijck. - het vanaf die datum de plaats kortweg "Theodoor Van Rijswijckplaats" werd genoemd.
Geschiedenis : Op 28.8.1864, werd zijn standbeeld gebeiteld door L. De Cuyper, ingewijd in het Antwerp stadspark. Den Door, zoals hij werd genoemd, stond er in goed gezelschap. Twee collega's, Frans De Cort en Jan Van Beers, vonden immers ook een plaats in de hoek der poëten van het park. De arme liereman van het Vlaamse volk zou er echte maar 20 jaar staan. Men vond dat het beeld een beetje verloren ging tussen al dat lover en verplaatste het naar het pleintje aan de Ijzeren-waag. Een en ander ging gepaard met een grootse plechtigheid ter ere van de geliefde volksdichter. Als inzet werd het lied "Vlaanderen" van Van Rijswijck, op muziek gezet door Richard Hol, gezongen door 1.000 leerlingen der stadsscholen onder leiding van Peter Benoit.
Ter gelegenheid van de inwijding van het standbeeld werd ook het pleintje van de Ijzerenwaag omgedoopt in Van Rijswijckplaats. Dat gebeurde op verzoek van de bewoners, die zelfs pleitten voor de benaming Theodoor Van Rijswijckplaats. Op voorstel van de nuchtere en zakelijk aangestelde burgemeester Leopold de Wael, werd echter de voornaam weggelaten.... tot in 1976. Kennelijk oordeelde men toen dat Theodoor te vaak werd verward met zijn neef en burgemeester Jan. Sedertdien heet het daar volledigheidshalve en duidelijkheids-halve "Theodoor Van Rijswijckplaats".
Hij wordt vaak beschreven als een groot flamingant. Terecht, want zijn razend populaire hekeldichten, politieke refreinen en volkslie- deren bekampte hij onvermoeibaar Walen en franskiljons en kwam hij op voor de rechten van zijn volk.
Toch was den Door ook een grote fratsenmaker, die een goede pot gerstenat niet uit de weg ging en wiens luchthartigheid niet te temperen viel door armoede of tegenslag. In 1847 was het plots gedaan met dichten. Drinken deed hij echter des te meer. In november 1848 belandde hij in het gesticht aan de Rochusstraat te Antwerpen, waar hij 2 maand later volslagen krankzinnig overleed.
Bron : - tekst van Piet Schepens uit "Antwerpse standbeelden"
Aanpassing : volgens een andere bron (Frits Schetsken uit Antwerpen) werd den "Door" opgenomen op 28.9.1848 in een krankzinnigengesticht te Lier en in maart 1849 overgeplaatst naar een gesticht in de St.-Rochusstraat te Antwerpen, waar hij op 7 mei 1849 overleed, dus 2 maand later en dat zou kloppen met de eerst vermelde gegevens.
Verder de Nationalestraat afwandelend komen we op de
GROENPLAATS
Wist U dat ... ?
- de Groenplaats een gezellig plaatsje is waar men rustig kan uitrusten, gelegen in het hartje van de stad Antwerpen, waar men kan genieten van een lekkere pint bier op de talrijke terrasjes.
- men vanop de Groenplaats de spitse toren van O.L.V.-Kathedraal kan bewonderen.
- ze wordt omgeven door de Jan Blomstraat / Rioolstraat / Eiermarkt / Schoenmarkt / Nationalestraat Groenkerkhofstraat en Zwaluwstraat.
Wist U dat ... ?
- deze plaats vroeger een kerkhof was omgeven door woningen van kapittelheren (kanunniken) die er als eilandbewoners van een prachtige isolatie genoten, omringd door hoge muren rond het plein, die pas in 1799 gesloopt werden.
- er reeds in 1784 verdere begravingen op het plein verboden werden.
- waar de naam Groenplaats vandaan komt ons niet bekend is of het zou moeten zijn van de in 1804 geplante 121 linden.
- de blikvanger is echter het standbeeld van :
PIETER PAULUS RUBENS - (1577 - 1640) , dat midden op het plein staat. Rond dit standbeeld is er heel wat te doen geweest. Het plan bestond erin om 200 jaar na de dood van Rubens een standbeeld op te richten,waarvan de inwijding zou geschieden op 15.8.1840.
Beeldhouwer Willem Geefs kreeg de opdracht en de in Luik gevestigde Antwerpse bronsgieter Buckens moest voor de uitvoering zorgen. Omtrent 1843 versiert het wel de Groenplaats, maar het heeft een hele tijd geduurd alvorens men een geschikte plaats voor het beeld van de grootste aller Vlaamse schilders gevonden had. Men wilde het op het toenmalige Burchtplein, anderen wilden het weer elders. Toen men het tenslotte wilde onthullen op het Burchtplein bleek het dat de gieterij niet klaar was en men onthulde dan een voorlopig plaasteren model. Toen men met het bronzen beeld aankwam viel het van de wagen. Zodat men met onze Rubens nog al wat last heeft gehad voor hij goed en wel op zijn voetstuk stond. Rubens staat er afgebeeld in de kledij van ambassadeur en heeft enige zinnebeelden der schilderkunst aan zijn voeten.
Bron : - Antwerpse standbeelden van Piet Schepens.
-o-o-o-O-o-o-o-
Hier sluiten we het eerste deel van de "plaatsen met een straatbord "plaats" af" zodat wij in deel B verder gaan richting Schelde en de omgeving van de Grote Markt.
WETENS -en BEZIENSWAARDIGHEDEN : DEEL 38 B : Straatnaamborden van plaatsen
WETENS -en BEZIENSWAARDIGHEDEN
over -en in ANTWERPEN
DEEL 38 B
"""Straatnaamborden van plaatsen"""
In ons vorige deel 38 A waren we geëindigd op de Groenplaats. Via de Jan Blomstraat - Quiten Matsijsdoorgang en Suikerrui belanden we op de Ernest Van Dijckkai waar aan de scheiding tussen de Ernest Van Dijckkaai en de Jordaenskaai, de Willem Ogierplaats is gelegen, aan de trappen recht tegenover het Steenplein zich de
WILLEM OGIERPLAATS
Wist U dat ... ?
- de plaats genoemd is naar de 17° eeuwse dramaturg der zuidelijke Nederlanden en die vooral bekend is voor zijn werk "de zeven blijspelen".
- hij gedoopt werd te Antwerpen op 17.6.1618 en aldaar overleed op 22.2.1689.
- de 7 hoofdzonden de volgende onderwerpen bevatten : 1°) hoogmoed - hovaardigheid -ijderlheid. 2°) hebzicht - gierigheid - 3°) onkuisheid -lust en wellust - 4°) nijd - jaloezie en afgunst - 5°) onmatigheid - gulzigheid en vraatzucht - 6°) woede - toorn - wraak en gramschap - 7°) gemakzucht - traagheid -luiheid en vadsigheid.
- zijn borstbeeld daar dan ook is aangebracht.
Als we de trappen betreden komen we in de Kuiperstraat waar aan de linkerkant de
BULLINCKPLAATSis gelegen
Wist U dat ... ?
- de Bullinckplaats gelegen is tussen de Kuiperstraat en de Zilversmidstraat.
- alhoewel de nabijheid van de Vleeshouwerstraat en het Vleeshuis hier voor "beuling" of "bulling" (dat bij letterverwisseling hetzelfde is als vulling) schijnt te pleiten.
- het echter niet onmogelijk is dat deze plaats (in de meeste oude boeken, "Bullinck" genoemd), haar naam heeft ontleend van een familie Bullinck, die hier, of hier dichtbij woonde.
- bij een akte, van het jaar 1502, gevonden werd dat Jan Bullinck, alias Ruts, een huis in de Coepoortstraat, genaamd den Tente, uitkomende op de Oude Beurs of Wolstraat, verkocht.
Bron : - Historisch onderzoek naar de oorsprong en de ware naam van Bullinck door Frans Willems.
Onmiddellijk in de nabijheid, aan de Vleeshouwerstraat, recht tegenover het Vleeshuis is er een doorgang naar een plaats genaamd de
RUCKERSPLAATS
Wist U dat ... ?
- de Ruckersplaats zich recht tegenover de ingang van het Vleeshuis in de Vleeshouwerstraat bevindt.
- deze plaats een ingang via de Vleeshouwer -en de Lange Doornikstraat heeft en genoemd werd naar de familie "Ruckers" een familie van instrumentenmakers
- de blikvanger het beeld van de Antwerpse kunstenaar Sam Herciger is dat onder de inkomboog staat en verwijst naar de "handen" van Antwerpen.
- dit beeld werd onthuld op 29.9.1978.
- de plaats genoemd werd naar de familie Ruckers van Antwerpen, die kunnen beschouwd worden als de grootste van alle klavecimbel makers.
- de reputatie van hun instrumenten zo fijn was dat zij orders ontvingen van Europese vorsten, met inbegrip van Charles I, waarvan de akte de decoraties van Rubens droeg.
- de leden van de familie o.a. Hans Ruckers (° ca 1550 - 1598) verhuisde naar Antwerpen in ca 1570. Zijn zoons Andreas (1579 - ca 1652) en Johannes (1578 - 1643) hun werk begonnen bij hun vader.
We verlaten de Vleeshouwerstraat tot aan de Veemarkt en via de Nosestraat belanden we op de
SINT-PAULUSPLAATS
Wist U dat ... ?
- deze plaats zich in het zogenaamde Antwerpse "schipperskwartier", bevindt en omgeven is door de Sint-Paulusstraat / Nosestraat / Grote Kraaiwijk / Sint-Pietersvliet/ Oude Manstraat en Keistraat.
- de naam dateert van 1855, nl. wanneer de St.-Paulusstraat (cf. St.Pauluskerk) geopend werd. - het plein zelf reeds vroeger: bestond het N.-gedeelte heette "Crauwelenplein", het Z. "Huidenmarkt"; waar droog leder - vette en gezouten huiden aan de man werden gebracht. - een andere benaming de "Kalkbrug" was, naar een kalkmagazijn, die de Huidenmarkt verbond met het Crauwelenplein, over de St.-Pietersvliet. Het Crauwelenplein waarvan de naam afkomstig blijkt te zijn van een eigendom het zogenaamde Crauwelen Hof. Bron : - Historiek der straten en openbare plaatsen van Antwerpen, door Augustyn Thys - Bouwkundig erfgoed
We keren op onze stappen terug tot aan de Veemarkt en nemen de Zwartzusterstraat waar aan de linkerkant een plaats is die vermoedelijk door niemand gekend is nl de
PRIOR PELTIERSPLAATS Wist U dat... ?
- deze plaats gelegen is aan de Zwartzusterstraat, waar vroeger in de jaren 1960 een school was gevestigd en waar de nieuwe politieagenten gedurende 3 maanden hun opleiding kregen.
- op deze plaats zich achterhuizen bevinden, die uitgeven op de binnentuin van de "Calvarieberg" van de Sint-Pauluskerk.
- in de jaren 1970-1980 ze werden afgebroken en er op de Prior Peltiersplaats, een sociaal wooncomplex kwam.
- de Prior Peltiers, die kloosteroverste was, diegene was die bij de afschaffing van het klooster in 1796 er in slaagde het terug te kopen.
- de kerk door de stad werd aangekocht als nieuwe parochiekerk.
We begeven ons via de Lange Koepoortstraat naar de Wolstraat waar we de
BONTWERKERSPLAATS aantreffen. Wist U dat ... ?
- deze plaats zich bevindt zich in de Wolstraat 37, achter een eenvoudige groene deur.
- we via een lange gang belanden in één van de allerlaatste nog bewoonde godshuisjes.
- hier sinds 1422 het godshuis van de pelsmakers was opgericht.
- hun artikelen bestonden uit vellen van konijnen, vossen, otters, maar ook van katten en honden, waar voornamelijk ondergoed van gemaakt werd.
- vandaar de naam "bontwerkers" voortkwam .
- er boven op de deur op de binnenplaats in de loop van de 20ste eeuw een eenvoudige gepolyschromeerde huismadonna werd geplaatst.
- de ganse Bontwerkersplaats inclusief het madonnabeeld als monument beschermd werden bij KB van 17 juni 1981. Bron : - Gids voor Oud Antwerpen van George Van Cauwenbergh
De Wolstraat verlaten gaan we de Sint-Katelijnevest in tot aan de verkeerslichten van de Korte -en Lange Nieuwestraat, waar we in de Lange Nieuwstraat aan de linkerkant de
SINT-NICOLAASPLAATSaantreffen
.
Wist U dat ... ?
- de plaats werd ingericht in de gebouwen van het gasthuis der Falcontinnen, in 1422 gesticht door het ambacht der merseniers (schoenlappers, kleermakers, tinnegieters, kruideniers....) voor behoeftige bejaarden of zieke leden.
-het godshuis met kapel werd ingericht en in 1423 aan Sint-Niklaas, patroon der merseniers, toegewijd.
- het St.-Nicolaasgodshuis, de tegenwoordige Sint-Nicolaasplaats, dus een klein plaatsje in Antwerpen is omgeven door enkele oude huizen en kapellekes, met in het midden een beeld van de heilige Nicolaas van Myra, de patroonheilige der merseniers.
- het Godsshuis in 1386 door de ambachtslieden werd opgericht.
- het pleintje tegenwoordig een soort cultureel centrum is waar verschillende theatergezelschappen, waaronder de Violieren, één van de aloude rederijkerskamers van de stad Antwerpen, hun vaste stek hebben.
- we hier tevens , links, in de hoek de "Koninklijke Poppenschouwburg Van Campen" aantreffen, gesticht in 1935.
.
Bron :- Wikipedia
Van de Lange Nieuwstraat maken we een hele sprong, via de Sint-Katelijnevest, tot aan de Paardenmarkt waar we in het begin van de straat, even voorbij de Varkensmarkt de
HAMERPLAATS
Wist U dat ... ?
- de Hamerplaats, vroeger de "Mariaanplaats" bezijden de Paardenmarkt ligt tussen de nrs 14/16, achter de Hamerstraat.
- het een binnenplaats is die waarschijnlijk ontstaan is uit het voormalige "Hamerenhof"gelegen aan de Hamerstraat achter het erf de zogenaamde "Drie Hamerkens".
Via de Boterhamstraat gaan we via de Generaal Belliardstraat naar de Oude Leeuwenrui, om via het Van Schoonbekeplein aan de
HANZESTEDENPLAATS
Van deze plaats vonden wij ter plaatse geen straatnaambord terug, gezien gans dit plein veranderingen heeft ondergaan wegens de komst van het MAS (Museum aan de stroom). Deze plaats bevindt zich op het "Eilandje", ten noorden van de oude binnenstad van Antwerpen tussen het Bonapartedok en Willemdok.
Wist U dat ... ?
- de straten die hier vroeger uitmonden Hamburg, Bremen en Lübeck genaamd werd, maar na de wereldoorlog van 1914-18 omgedoopt werden in Oostendekaai , Veurnekaai en Nieuwpoortkaai, naar de West-Vlaamse steden die het in die oorlog hard te verduren kregen.
- vooraan de foto zich de plaats bevond, met daar aan aansluitend de Veurnekaai en de Nieuwpoortkaai, kaaien die ook verdwenen zijn.
- er hier eens hier het majustueuze Hanzahuis of Oosterhuis of Oosterlingenhuis gebouwd in de 16° eeuw door de Hanzestedenbond, de handelsplaats van de Duitse Hanzesteden, stond.
- enkel de naam nog naar het Oostershuis verwijst, en een kopie is van het Antwerps stadhuis, dat daar 450 jaar vroeger werd gebouwd.
- waar nu het MAS (museum aan de stroom) staat, 100 jaar geleden het Hanza-of Oosterlingenhuis stond.
- de blikvanger de granieten obelisk van 1903 is, de 100ste verjaardag van Bonapartes decreet.
Bron :
- www.anieuws.be
Als we nu het Willemdok volgen tot op het einde dan komen aan deENTREPOTPLAATS + kaai
Wist U dat .... ?
- de Entrepotplaats niets anders was dan een nieuwe doorgang, genaamd Baekenstraetje en die aanzienlijk verbreed werd in 1842 voor het leggen van de ijzeren weg.
- waar nu de Entrepotkaai ligt in 1837 begonnen werd met het aanleggen van de kaai en in 1839 voltrokken werd .
- zij haar naam kreeg van het "Koninklijk entrepot" dat langs deze kaai lag.
Bron : - Historiek der straten en openbare plaatsen van Antwerpen door Augustin Thys
We verlaten de Entrepotplaats richting voertuigentunnel of konijnenpijn en belanden op de TUNNELPLAATS
waar zich de WAASLANDTUNNEL onder de Oude Leeuwenrui, Brouwersvliet en de Schelde, bevindt.
Wist U dat ... ?
- deze tunnel ook in de volksmond de Konijnenpijp en ook Imalsotunnel wordt genoemd.
- het de oudste voertuigentunnel onder de Schelde is, die Antwerpen met de Linkeroever verbindt.
- het op initiatief van Burgemeester Frans Van Cauwelaert was dat de plannen in 1929 vaste vorm kregen mede door de stichting van Imalso "Intercommunale Maatschappij van de Linkerover".
- de aanvang van de werken begonnen op 1.3.1931 door "Compagnie Internationale des Pieux Armés Frankignou".
- de opening plaats vond op 10.9.1933 en bijgewoond werd door Koning Albert I en Koningin Elisabeth.
- er aanvankelijk een tol moest betaald worden die op 31.7.1958 werd afgeschaft.
- de lengte van de tunnel van portaal tot portaal 1.768,85 meter bedraagt, met een uitwendige diameter van 9,40 meter en een inwendige van 8,70 meter, en een 6,75 meter brede rijweg.-
Als we nu de leien in de richting van het noord volgend komen we op de
NOORDERPLAATS
Het straatnaambord van deze plaats is nergens terug te vinden.
Wist U dat ... ?
- deze plaats in het noorden van Antwerpen, op het einde van de leien ligt,aan de Iatliëlei.
- het een drukke plaats is omgeven door de Londenstraat
- de Noorderlaan en de Ellermanstraat en vormt de verbinding naar de Luchtbal - Ekeren en Merksem.
- hier binnenkort op de kop van Spoor Noord, aan de kruising van de Ellermanstraat met de Italiëlei, de campus Noorderplaats komt
- dit het ontwerp van Poponcini & Lootens is en gebouwd wordt door Interbuild en Willemen.
Ziedaar het tweede deel in deze reeks. Een derde deel, nl DEEL 38 C zal terug in de richting stad gaan, meer bepaald naar de Franklin Rooseveltplaats en verder richting Seefhoek.
WETENS -en BEZIENSWAARDIGHEDEN - DEEL 38 C : Straatnaamborden met plaatsen
WETENS -en BEZIENSWAARDIGHEDEN
over -en in ANTWERPEN
DEEL 38 C :
"""Straatnaamborden met plaatsen"
In het deel 38 B waren we geëindigd aan de Noorderplaats. In dit deel gaan we via de Italiëlei richting stad, tot aan de Kipdorpbrug. Aan de overzijde bemerken we de
FRANKLIN ROOSEVELTPLAATS
zicht vanaf de Gemeentestraat met in de achtergrond de vroegere "Tijsmansbuilding"
en rechts het "Koninklijk Antheneum"
Zicht vanaf de Gemeentestraat
Wist U dat ... ?
- de Franklin Rooseveltplaats zich bevindt aan het "statiekwartier" en is omgeven door de Frankrijk -en Italiëlei / Van Maerlantstraat / Osystraat / Gemeentestraat / Anneessensstraat en Van Ertbornstraat.
- de aankomende -en vertrekkende autobussen, hier hun eind - en vertrekstation hebben.
- ze door de Antwerpenaren beter gekend is als de "Geuzenhofkes".
- deze naam verwijst naar de vroegere toestand van het plein, dat aanvankelijk bestond uit "4 hofkes" met standbeelden.
- deze parkjes echter moesten verdwijnen voor het toenemend verkeer.
Foto uit archief GvA : de vroegere Victoriaplaats
- de aanleg gebeurde rond 1867 en dan "Victorieplaats" Place de la Victoire werd genoemd ter herinnering van de overwinning van de Antwerpenaren op het leger van de hertog van Alençon in 1583, de zogenaamde "Franse Furie" .
- ze korte tijd daarna de "Gemeenteplaats" werd.
- het in 1919 opnieuw "Victoriaplaats"werd na de overwinning van de gealliëerden in wereldoorlog I
- die naam moest na wereldoorlog II wijken voor "Franklin Rooseveltplaats",naar de Amerikaanse president, als huldeblijk voor het Amerikaanse aandeel in de bevrijding.
- de blikvanger hier het Koninklijk Atheneum is, dat gelegen is tussen de Van Maerlant -en Osystraat.
- dit Atheneum in 1807 werd opgericht door Napoleon en de naam kreeg van "Ecole Secondaire".
- het gebouw heropgericht werd en in 1884 werd ingehuldigd.
- voor dit gebouw het standbeeld voor de voormalige burgemeester Leopold de Wael stond.
Bron : - Gazet van Antwerpen
Als we de Frankrijklei over steken en de leien volgen richting zuid, zien we aan de overzijde een plein, nl de
TENIERSPLAATS
Wist U dat ... ?
- ze werd genoemd naar David Teniers de Jongere (1610 - 1690), die vermoedelijk geboren werd in de Otto Veniusstraat, en in de onmiddellijke omgeving van zijn geboortehuis zijn plaats kreeg langs de Frankrijklei, in de verlengenis van de Leysstraat en aan de Kipdorpvest.
- op 27 november 1944 er een inslag van een V-bom was, met meer dan 100 doden en 300 gewonden tot gevolg.
- de blikvanger natuurlijk het standbeeld van David Teniers, himself is.
- hij de schilder van de levensvreugde en de stichter van de Antwerpse Academie was.
- dit beeld meermaals op verschillende plaatsen stond en in 1993 verhuisde het vanuit de tuin van het Academie naar zijn huidige standplaats.
- het werd gemaakt door Joseph Jacques Ducaju, leraar aan de Academie.
Bron : - Wikipedia
De leien volgend richting zuid komen we aan de rechterzijde aan de
OUDE VAARTPLAATS
Wist U dat ... ?
- deze gelegen is tussen het Blauwtorenplein en de Maria Pijpelinckxstraat.
- ze ca. 1840 "Oudevaartplaats" genoemd werd naar de in 1811 overwelfde rui, getrokken in 1490 tussen de Meir en de "Blauwe Toren" om het zoetwater van de Herentalsevaart naar de binnenstad te brengen; reeds in XVI niet meer als dusdanig in gebruik en "Vuylruy" genoemd.
- in 1624 de ongeschoeide karmelieten (discalsen) er een klooster bouwden; dat onder de Fransen afgeschaft werd en diende als kazerne, gasthuis, gevangenis en school en in 1807 werd het krijgsarsenaal
- door de afbraak van het hele complex ca. 1900 er een grote marktplaats vrij kwam (cf. "Vogelenmarkt"); thans prijkt er het imposante nieuwe gebouw van de K.N.S. (750).
Via de Henri Van Heurckstraat en de Leopoldstraat komen we links aan de
LEOPOLDPLAATS
- Wist U dat ... ?
- deze gelegen is tussen de Mechelsesteenweg - Bourlastraat - Leopoldstraat - Sint-Jorispoort - Schermerstraat - Begijnenvest.
- ze in 1868 St.-Jorisplein genoemd werd naar de in 1866 afgebroken St.-Jorispoort (modo Keizers-, Mechelse- of Berchemse poort, gebouwd in 1545).
- ze in 1873 gewijzigd werd in Leopoldplein, ca. 1900 in Leopoldplaats.
- er in het midden van het plein, het ruiterstandbeeld van Koning Leopold I staat.
- het gemaakt is van brons op sokkel van arduin, ontworpen door W. Geefs en verschillende pschriften het voetstuk sieren.
Als we nu de Leopoldstraat uitwandelen komen we op de
KOMEDIEPLAATS
Wist U dat ... ?
- deze plaatse zich bevindt voor de Bourlaschouwburg. -
ze omgeven wordt door de Orgelstraat - Ketelstraat en Kelderstraat.
- de naam vermoedelijk afkomstig is van de komediestukken die in de Bourlaschouwburg werden gespeeld.
We verlaten nu de Komedieplaats via de Leopoldstraat richting Nationale Bank en nemen de Van Eycklei zodat we op de
LOOSPLAATSkomen
Wist U dat ... ?
- de Loosplaats een kruispunt is gelegen aan de Van Eyck - Charlotta - Brialmont - Plantin Moretus en Quinten Matsijslei.
- hier vroeger midden op de plaats het standbeeld van Jan Frans Loos stond.
deze plaats genoemd werd naar Jan Frans LOOS, geboren 12 november 1799 en gestorven op 2 februari 1871.
- hij een libereale politicus was en verantwoordelijk was voor de modernisatie van Antwerpen in de tweede helft van de 19° eeuw.
- hij burgemeester van Antwerpen was van 1848 tot 30 maart 1863.
- het in 1871 werd omgedoopt tot Loosplaats.
- de plaats in 1960 moest wijken voor het autoverkeer
- het standbeeld de figuren Handel, Nijverheid, Scheepvaart en Kunsten uitbeelde,die gemaakt werden door Auguste Rodin.
Bron : - Wikipedia
Bron : Wikipedia
Van de Loosplaats naar de Mechelsesteenweg is een boogscheut want daar vinden recht tegenover de Sint-Jozefstraat de Aarschotstraat waar de
AARSCHOTPLAATS
Wist U dat ... ?
- dit een plaats is gelegen aan de Aarschotstraat, een straat gelegen tussen de Molenstraat en de Mechelsesteenweg.
- zij genaamd is naar de stad Aarschot, gelegen in de provincie Vlaams-Brabant en het arrondissement Leuven.
- de Aarschottenaars de bijnaam hebben van "kasseistampers".
Als we deze straat uitlopen komen we de
CONSTANT TEICHMANNPLAATS
Wist U dat ... ?
- deze plaats gelegen is aan de Jozef De Bomstraat - Verdussenstraat - Molenstraat en Peter Benoitstraat.
- het een driezijdig pleintje is, geopend in 1873, en genaamd door de dochter van de goeverneur Theodoor Teichmann, bekend om haar moed en toewijding ter aanleiding van de armen (1824 - 1896).
Bron : - Bouwkundig erfgoed
We verlaten deze plaats, links, via de Gounodstraat tot aan de Mechelsesteenweg en zetten onze weg verder tot aan de Belgiëlei, waar we Haringrodestraat en vervolgens de Van Beethovenstraat inwandelen. In de Van Beethovenstraat bevindt zich de
SMYRNAPLAATS
Wist U dat ... ?
- deze plaats gelegen bezijden de Van Beethovenstraat.
- deze plaats werd geopend in 1877 en genoemd werd naar de Aziatische havenstad.
Gezien er in de omgeving verder geen plaatsen te vinden zijn, doen we ineens een sprong tot op de wijk Zurenborg. Daar vinden we de
DAGERAADPLAATS
Wist U dat ... ?
- de Dageraadplaats ligt in de wijk Zurenborg en gekend is als de mooiste wijk van Antwerpen. - zij tussen de Kleine Beer - Arend - Filomena - Kleine Hond - Draak - KorteAltaar - Kreeft - Nottebohm - Stier -en Ramstraten ligt.
- volgens Wikipedia Dageraad of ochtendgloren de periode van schemering direct voorafgaandelijk aan zonsopkomst betekent.
- het wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van licht zonder de aanwezigheid van de zon.
- het plein het centrale punt van de wijk, met zijn mooie Sint-Norbertuskerk en de vale café's en restaurants. Tevens kunnen de kinderen er zich uitleven op het speelplein.
Bron :
- Wikipedia - www.360cities.net
Als we het plein verlaten via de Draakstraat lopen we recht op de
DRAAKPLAATS
Wist U dat ... ?
- de Draakplaats gelegen is in de wijk Zurenborg en wordt omgeven door de Grote Hond - Draak - Lange Altaar -en Dolfijnstraat. Het een halfronde plaats is begrensd door de verhoogde ringspoorweg rond Antwerpen.
- de naamgeving er ca 1883 kwam naar het sterrenbeeld "Draak" (Draco, afkorting Dra), wat de naam is van een uitgestrekt sterrenbeeld in de buurt van de noordelijke hemelpoort.
- het één van de vroegst beschreven sterrenbeelden is, en kwam als Taweret, de godin van de noordelijke hemel al voor in astronomische gegevens van de oude Egyptenaren.
- er buiten enkele restaurants en de stelplaats voor tramvoertuigen er niet veel te zien is.
We verlaten deze plaats via de Lange Altaarstraat en lopen recht op de
DOOR VERSTRAETEPLAATS
Wist U dat ... ?
- de Door Verstraeteplaats een klein pleintje is in de wijk Zurenborg en omgeven wordt door de Kreeft - Walvis - Wolf - Bosduif - Schorpioen -en Lange Altaarstraten.
- het in 1883-84 het nog Feniksplaats genoemd werd en in 1907 herdoopt in Door Verstraeteplaats naar de gelijknamige landschapschilder uit de XIX eeuw.
- er in het midden van het pleintje het bronzen beeldje op betonnen sikkel "meisje op bloementak" 1951, door Axel Wallenberg , staat.
Bron :
- Bouwkundig erfgoed
We zijn bijna aan het einde van ons Latijn, maar begeven ons toch nog eerst naar de wijk Stuivenberg waar zich de
LOUIZAPLAATS bevindt, maar konden van deze plaats geen verdere inlichtingen vinden.
GEELHANDPLAATS
Wist U dat ... ?
- deze plaats in de Antwerpse wijk "Stuivenberg" ligt aan de Duinstraat.
- het een eenvoudig en robuust plein is.
- het in 1872 de naam kreeg van A. Geelhand die in 1850 bij testament een som van 10.000,- BEF naliet aan de armen van de stad.
- het een rechthoekige binnenplaats is waarrond in 1872 door het Bureel van Weldadigheid een werkmanswoning werd opgericht.
- het in 1933-35 werd gesloopt en vervangen door de huidige flatgebouwen onder leiding van A. Francken.
- de renovatie echter in 1980-82 gebeurde.
- het er een oase van rust is, waar de kinderen kunnen ravotten op een prachtig aangelegde speelplaats.
Ziedaar de tot hiertoe 38 gevonden plaatsen. Als er moesten ontbreken dan zouden we dit graag vernemen.
De volgende afleveringen zullen dus gaan over de straatnaamborden met de naam "PLEINEN"
WETENS -en BEZIENSWAARDIGHEDEN over ANTWERPEN - DEEL 34 A: de kerken en synagogen
WETENS -en BEZIENSWAARDIGHEDEN
over -en in ANTWERPEN
DEEL 34 A :
" KERKEN en SYNAGOGEN"
Om dit deel te kunnen weergeven heeft het ons veel inspanning en onderzoek gevraagd en konden wij toch 39 kerken, waaronder 3 synagogen, 3 zeemanshuizen en 1 kerkschip, terugvinden. Gezien de uitgebreidheid van dit deel hebben we het moeten splitsen in twee delen, nl 34 A en 34 B.
Wij begonnen ons onderzoek op het Zuid, waar we op de hoek van de Van Schoonbekestraat en de Markgravelei de
SINT-LAURENTIUSKERK konden bekijken
Wist U dat ... ?
- de Parochie gesticht werd in 1659, en de kerk aan huidige Fransenplaats opgericht werd in 1660-61.
- zij vergroot werd in 1683 en 1701.
- ze zwaar geteisterd werd in 1746-47 en herbouwd in 1770-77 naar het ontwerp van Ing. Majoor C.F. Detraux. de kerk in 1814 op bevel van generaal Carnot gesloopt werd om strategische redenen.
- de Nieuwe kerk in 1824-26 werd opgericht op de huidige plaats naar ontwerp van P. Bourla; vergroot met westelijk transept en westgevel met torens in 1892-94 naar ontwerp van J.A. Van der Gucht.
- de werken aangevat werden in augustus 1932, de kerkwijding op 9 augustus 1934 en de voorlopige aanvaarding op 3 april 1935.
- ze beschadigd werd tijdens de Tweede Wereldoorlog,en hersteld in 1947.
- de voltooiingswerken (binnenbepleistering, koperen dakbedekking) onder leiding van J. Smolderen werden uitgevoerd in 1948-49.
- dit een beschermd monument is bij KB van 24.12.1988.
Op het Zuid, meer bepaald in de Lange Elzenstraat bevindt zich de kerk van
SINT-JAN-de-DOPER
Wist U dat ... ?
- in 1962 het oude bisdom Antwerpen herverdeeld werd en de decanaten geherstructureerd.
- het doel was dat in stadsparochies maximum 10.000 inwoners zouden wonen.
- op 5 september 1968 door Mgr. Raes, de vicaris van Mgr. Daem aan E.H. Jan Bourguignon de opdracht werd gegeven uit te kijken naar een plaats voor een nieuwe kapel.
- in afwachting van een geschikte locatie gebruik mocht gemaakt worden van de eetzaal van het Koninklijk Instituut in de Jonghelinckxstraat.
- de eerste eucharistieviering door ging op 28 / 29 november 1969.
- het huidige kerkgebouw van garage omgevormd werd tot bidplaats.
- de plechtige inzegening door monseigneur Eykens plaats vond op 1 mei 1971 en de heer Jan Bourguignon op 15 juni officieel werd benoemd tot kapelaan van de kerkelijke kapelanie Sint- Jan-de-Doper.
- op 1 mei 1976 hij vervolgens werd aangesteld tot eerste pastoor van de parochie Sint- Jan-de-Doper.
- hij toegewijd pastoor bleef tot op 21 april 1999, dag van zijn plotseling overlijden.
Aan de Amerikalei bevindt zich de
SINT-MICHIEL en SINT-PETRUSKERK
Wist U dat ... ?
- het terrein waar deze kerk zich bevindt in 1882 of begin 1884-84 aan het bisdom geschonken werd door de "Société Anonyme du Sud d'Anvers".
- de eerstesteenlegging plaats vond op 1 augustus 1893 en de machtiging tot opbouw verleend werd bij KB van 26.10.1893.
- de inwijding gebeurde op 4 mei 1897 wat kan vastgesteld worden door een gedenkplaat in het interieur.
- deze parochiekerk gebouwd werd in de periode 1893-97.
- zij ontworpen werd door Frans Van Dijk
- het een beschermd monument bij KB van 18.9.1984
Verder op het Zuid, in de Bouwmeesterstraat aan het nr 7 de
SYNAGOOG SHOMRE HADASS
Wist U dat ... ?
- de bouw van de synagoge Shomre Hadass in Antwerpen in 1893, ligt in de lijn van een evolutie die tussen 1865 en 1914 plaatsvindt.
- in deze periode in België zeven synagogen worden opgetrokken.
- het gepaard gaat met een emancipatieproces van de Joodse gemeenschap, die na de wet op de Wereldlijke Status der Godsdiensten uit 1870 wordt aangemoedigd haar identiteit te bevestigen door synagogen op te richten.
-sinds 1880 de bevolkingsgroei binnen de Joodse gemeenschap in Antwerpen drastisch toeneemt.
- architect Jean Van Gastel in 1870 de eerste van ontwerpen voor een synagoge klaar had.
- het Antwerpse stadsbestuur in 1884 een terrein ter beschikking stelt in het Zuidkwartier.
- de opdracht toegewezen wordt aan de jonge architect Ernest Storidau (1855-1937), die ondanks zijn weinige ervaring in 1884 er in een monumentale synagoge en aanliggend rabijnshuis in oriëntaalse stijl te ontwerpen.
- in 1890 besloten wordt dat het toegewezen terrein uit 1884 te ruilen voor een perceel tussen de Bouwmeestersstraat en Schildersstraat, wat leidt tot een derde ontwerp dat totaal afwijkt van de vorige versies.
- de fakkel wordt doorgegeven aan collega Joseph Hertogs (1861-1930), die het ontwerp van Stordiau in grote lijnen overneemt.
- 2 jaar later na de eerstesteenlegging op 22 december 1891 de bouw van de synagoge is voltooid en ze aan de vooravond van het Joodse nieuwjaar, Rosj Hashana, op 7 september 1893 wordt ingehuldigd.
- tijdens WO II de synogoog zwaar beschadigd werd en in 1958 gerestaureerd werd door architect Mirkine.
- op 17.9.1976 een beschermd monument wordt.
- de fakkel wordt doorgegeven aan collega Joseph Hrtogs (1861-1930), die het ontwerp van Stordiau in grote lijnen overneemt..
- 2 jaar later na de eerstesteenlegging op 22 december 1891 de bouw van de synagoge is voltooid en ze aan de vooravond van het Joodse nieuwjaar, Rosj Hashana, op 7 september 1893 wordt ingehuldigd. .
- tijdens WO II de synogoog zwaar beschadigd werd en in 1958 gerestaureerd werd door architect Mirkine.
- op 17.9.1976 een beschermd monument wordt.
Meer naar het centrum van de stad toe, nl in de Volkstraat aan het nr 41 bevindt zich de
SINT-WALBURGISKERK die doorloopt tot aan de Karel Rogiersstraat nr 12
Wist U dat ... ?
- op 23 april 1900 beslist werd om op het Zuid een nieuwe parochie op te richten, gewijd aan Sint Walburgis.
- Architect J. Bilmeyer de eerste voorlopige kapel ontwierp, gelegen op de grond tussen Volkstraat 41 en Karel Rogierstraat 12.
- deze parochiekerk voltooid werd in 1936 naar een ontwerp van architect F. Van Reeth.
- dit een beschermd monument is bij KB van 8.6.1995.
Van de Volkstraat naar het Sint-Andrieskwartier vinden we aan de Waaistraat de
SINT-ANDRIESKERK
Wist U dat ... ?
- op het open grasplein het beeld van "Netje", de figuur uit een roman van L. Zielens gemaakt door W. Van Esbroeck staat.
- Sint-Andries de patroonheilige is van het huis van Bourgondië.
- de oudste restauratieplannen dateren van 1937.
- het daaropvolgende jaar de kerk als monument werd beschermd (K.B. van 25 maart 1938).
- er ernstige beschadigingen werden aangericht door het inslaan van enkele bommen in de onmiddellijke omgeving (1944-45).
- in 1961de toren wegens bouwvalligheid werd gesloopt.
Aan het Mechelseplein bevindt zich de
SINT-JORISKERK
Wist U dat ... ?
- er in XIII op deze plaats reeds sprake was van een St.-Joriskapel, vergroot tot kerk in XIV b, ca. 1500 grotendeels herbouwd en in 1799-1800 gesloopt.
- er met de bouw van de nieuwe kerk werd begonnen eind 1847 n.o.v. Leo Pieter Suys, en dat de inwijding plaats greep op 5 september 1853.
- de kerk als monument beschermd wordt bij K.B. van 29 februari 1976.
Niet ver daar vandaag, nl in de Kammenstraat bevindt zich de
SINT-AUGUSTINUSKERK
Wist U dat ... ?
- deze voormalige kloosterkerk van de augustijnen-observanten; sedert 1803 hulpkerk van Onze-Lieve-Vrouw, later parochiekerk en thans voorbestemd tot museum van kerkelijke kunst is.
- de kerk, voornamelijk gebouwd tussen 1615 en 1618, de noordhoek beslaat van het vroegere kloostercomplex.
- de ontwerper en leider van de werken was Wenzel Cobergher (1561-1634) was.
- de bouw van de Onze-Lieve-Vrouwekapel naar ontwerp van architect J. De Ro in 1857 werd uitgevoerd.
- bij KB van 31.3.1939 de kerk en bijgebouwen beschermd werden als monument.
- de restauratiewerken in uitvoering werden geleid door architect J. Frickel.
Aan de Handschoenmarkt lift de
ONZE-LIEVE-VROUW KATHEDRAAL
Wist U dat ... ?
- de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal een gotische kruiskerk is die gebouwd werd tussen 1352 en 1521.
- bij de bouw van de kathedraal onder meer bouwmeester Rombout II Keldermans betrokken was. de kathedraal bekend is geworden door zijn indrukwekkende westgevel met zijn timpaan dat het Laatste Oordeel weergeeft.
- de noordelijke toren 123 meter hoog is en is sinds de sloop van de Sint-Lambertuskathedraal te Luik in 1794 de hoogste kerktoren van de Nederlanden is.
- aan de toren jaren werd gebouwd en hij in 1518 voltooid werd .
- er 515 treden in deze toren zijn, maar daarboven zijn nog trappen die alleen voor personeel toegankelijk zijn.
Aan het Hendrik Conscienceplein staat dan de
SINT-CAROLUS BORROMEUSKERK
Wist U dat ... ?
- de kerk werd ontworpen werd door leden van de jezuïetenorde zoals François d'Aguillon en Pieter Huyssens.
- ze gebouwd werd tussen 1615 en 1621bovenop de toenmalige Ankerrui (niet te verwarren met de huidige) voor die aansloot met de Minderbroedersrui.
- ze oorspronkelijk gewijd was aan Ignatius van Loyola, stichter van de jezuïetenorde.
- na het opheffen van de orde in 1773 de kerk opnieuw werd gewijd, ditmaal aan Carolus Borromeus.
Aan de Veemarkt is de
SINT-PAULUSKERK gelegen
Wist U dat ...?
- de Antwerpse Sint-Pauluskerk in het oude stadscentrum ligt, op een steenworp van de rivier de Schelde..
- de kerk oorspronkelijk een dominicaner kloosterkerk is uit de 16e eeuw.
- de kerk vanaf 1517 een gebouw verving dat in 1276 was ingewijd en grotendeels gebouwd is in laat-gotische stijl.
- Domien de Waghemakere en Rombout de Drijvere de vermoedelijke architecten zijn van de kerk.
- tussen 1699 en 1747 naast de Sint-Pauluskerk een Calvarieberg werd opgericht als "levend theater", in een tuin versierd met talrijke beelden op sokkels langs een pad dat tot de heuvel leidt waar het kruis is geplaatst.
- na de sluiting van het klooster door de Fransen in 1796 de kerk door de stad werd aangekocht en bestemd als parochiekerk.
- in 1968 de kerk door brand zwaar werd beschadigd; en omwonenden, voor een groot deel parochianen, een groot deel van de kunstwerken in de nacht uit het interieurwisten te redden.
Bezijden de Lange Nieuwstraat bevindt zich de
SINT-JACOBSKERK met een uitgang in de Sint-Jacobsstraat.
Wist U dat ... ?
- ze ontworpen is door architecten Herman de Waghemakere , zijn zonen Domien de Waghemakere en Herman de Waghemaeker en Herman de Waghemakere de jonge, en Rombout Keldermans, lid van het Mechelse architectengeslacht Keldermans.
- er aan de zij-ingang van de kerk zich een herdenkingspaneel bevindt dat verwijst naar het verblijf van Ignatius van Loyola in de stad Antwerpen tijdens zijn opleiding.
- in tal van andere Europese steden bedevaarders op weg naar het graf van Jacobus in Santiago de Compostella een onderkomen vonden in Antwerpen.
Aan de Paardenmarkt vlak tegenover de Rodestraat bevindt zich de
SINT-ANTONIUSKERK
Wist U dat ...?
- deze kerk opgericht werd in 1910 door J.P.Bilmeyer (1850-1920)naar een ontwerp van F.Baeckelmans, op de plaats van de in 1908 afgebroken Kapucijnenkerk.
- de ongewone rijkdom aan aanwezige kunstwerken zijn oorsprong vindt in de oude Kapucijnenkerk uit 1613.
- de kunstwerken die ingebracht werden na de bouw van de kerk (schilderijen, beelden, altaren, preekstoel) samen met de architectuur een organisch geheel vormen.
Aan de Mechelsesteenweg tegenover de Gounodstraat bevindt zich de
HEILIGE GEESTKERK
Wist U dat ... ?
- dit een georiënteerde neoromaanse kruisbasiliek van 1927-1931 iw naar ontwerp van de architect Jos. Evrard.
- de parochie erkend werd bij Koninklijk Besluit van 6 december 1909.
Aan de Tabaksvest aan het nr 59 de
EVANGELISCHE LUTHERSE KERK
Wist U dat ... ?
- de kerk een kerkgenootschap is dat in verscheidene westerse landenactief is.
- de oorsprong ervan wordt gevonden in het werk van de 16de eeuwse Duitse kerkhervormer Maarten Luther.
Bezijden de Frankrijklei even voorbij de Louiza Marialei bevindt zich de kerk van
ONZE LIEVE VROUW VAN GRATIE KERK
Wist U dat ... ?
- kort na de opening van de gronden op de geslechte Spaanse vesten, de jezuïeten een klooster en een school bouwen naar een ontwerp van Héliodore Leclef van 1871.
- een paar jaar later besloten werd een kerk naast het college te bouwen, toegewijd aan Onze Lieve Vrouw van Gratie.
- in 1878 de bouwaanvraag met een neogotische ontwerp door J. Bilmeyer en J. Van Riel werd ingediend.
- in 1909 de kerk vervolledigd werd met twee torenspitsen, een bouwdossier dat door Bilmeyer werdopgemaakt.
Aan de Loosplaats ligt de
SINT-JOZEFKERK
Wist U dat ... ?
- de kerk een oorspronkelijkrooms-katholieke kerk is.
- ze werd ingewijd in 1868 en opgetrokken in neoromaanse stijl naar een ontwerp van Eugeen Giffe.
- ze sinds 2000 wordt gehuurd door deRussisch-orthodoxe Christus' Geboorte parochie (Russisch :: Приход Рождества Христова).
- het gebouw ernstig beschadigd werd tijdens de 2° WO, waardoor herstellingen werden uitgevoerd in 1948 en 1950
Het vervolg van de "Kerken en Synagogen" kunt U terugvinden in het DEEL 34 B.
WETENS -en BEZIENSWAARDIGHEDEN over ANTWERPEN - DEEL 34 B : de kerken en synagogen
WETENS -en BEZIENSWAARDIGHEDEN
over -en in ANTWERPEN
DEEL 34 B :
"""Vervolg van de KERKEN en SYNAGOGEN"""
Wegens de omvangrijkheid van dit thema werden er twee delen van opgemaakt, zodat wij ons in de Gretrystraat bevinden waar zich de
PROTESTANTSE EVANGELISCHE KERK
Aan de Korte Winkelstraat -Ossenmarkt bevindt zich dan de
SINT-FRANCISCUSKERK en het klooster van de paters Kapucijnen
Wist U dat ... ? - de kerk en het klooster beschermd zijn.
In de Lange Winkelstraat aan het nr 5 vinden we de
PROTESTANTSE KERK
Wist U dat ... ?
- de kerk gebouwd werd in het eerste kwart van de 17de eeuw (waarschijnlijk) naar een ontwerp van W. Cobergher voor de zusters annonciaden die in 1610 naar Antwerpen kwamen.
- na de afschaffing van de kloosterorde in 1784 de gebouwen achtereenvolgens dienst deden als gasthuis, magazijn en kazerne.
- in 1817 de kerk en de kloostergebouwen afgestaan werden aan de protestantse gemeente.
- de kerk in de 19de eeuw werd hersteld en uitgebouwd.
- de voorgevel rond 1975 werd gerestaureerd.
- de kerk als beschermd monument werd beschermd bij KB van 5.2.1982.
In de Rodestraat bevindt zich het Begijnhof, waar vanachter in de tuin, de
SINT-CATHARINAKERK zich bevindt
Wist U dat ... ?
- deze oorspronkelijke kerk werd verwoest in 1799.
- de huidige Sint-Catharinakerk werd gebouwd in 1827, waarschijnlijk onder leiding van Pierre Bruno Bourla.
In de Bexstraat bevindt zich de
CHRISTUS GEMEENTEKERK
Wist U dat ... ?
- De Christusgemeente al meer dan 150 jaar bestaat .
- zij sinds 1856 de gemeente is onder de naam ‘Belgische Christelijke Zendingskerk’ aanwezig in de stad Antwerpen.
- ze vanaf 1893 de gemeente onafgebroken huist in het kerkgebouw aan de Bexstraat.
Provinciestraat aan het nr 112B, even voorbij de Ploegstraat de
SINT-DOMINICUSKERK
Wist U dat ... ?
- in 1925 de paters Dominicanen een kerk neerzette in de Provinciestraat.
- de Kerk en klooster hun godsdienstige functie verloren in 1999.
- toen een projectontwikkelaar er kantoorgebouwen wilde neerzetten, de buurtcomités en de krakers kerk en klooster redden van de sloop.
- in 2007 de Provincie Antwerpen de gebouwen kocht om in de toekomst een onderdak te bieden aan de buurtwerking en sociale organisaties.
Op de hoek van de Van den Nestelei vonden wij de
SYNAGOGE ROMI GOLDMUNTZ
Wist U dat ... ?
- de Joodse gemeenschap in 1912 een stuk grond verwierf op deze plaats voor de bouw van een synagoge.
- deze werd ontworpen door de joodse architect Joseph De Lange.
- ze werd ingewijd in 1929, maar volledig verwoest werd tijdens de WO II.
- de overlevenden van de "Endlösung"" zich na de oorlog inzette om de verwoeste joodse instellingen te doen herleven.
- in 1954 de hernieuwde synagoge aan de Van den Nestelei opnieuw werd geopend en de naam draagt van één van haar mildste schenkers, Romi Goldmuntz.
Achter de hoek in de Oostensraat bevindt zich aan het nr 43
SYNAGOOG MACKSIKE HADASS
Wist U dat ...? ,
- de benaming komt uit het Hebreeuws (מחזיקי הדת) en betekent "Vasthouders van het Gebod" of ook "Handhavers van het Geloof".
- de hoofdsynagoge van deze Israëlitisch-chassidische gemeenschap werd in 1913-14 werd opgetrokken naar een ontwerp van J. Hofman.
- de hoofdsynagoge een centrale toegang voor mannen heeft en hiervan gescheiden twee ingangen heeft voor vrouwen.
-het gebouw in zijn geschiedenis tweemaal ernstig werd beschadigd.
- de eerste maal tijdens de WO II waarbij de bovenverdieping getroffen werd en een tweede maal tijdens een brand aan het voorgebouw op 6 april 1963.
Aan de Dageraadplaats de
SINT-NORBERTUSKERK
Wist U dat ... ?
- architect Frans Ernest Dieltiens (° Grobbendonk 18.4.1844 † Pulderbos 1920), die eerste laureaat was van de"Prijs van Rome 1871" (afdeling Bouwkunde), werd aangesteld als bouwmeester.
- op 20 september 1901 de aanbesteding volgde die door Louis G. Jansen-Van der Veeken in de wacht werd gesleept.
- op 15 december 1901, de bouwvergunning werd verleend en bijgevolg konden de grondwerken aanvangen.
- de eerste steen op 15 mei 1902 werd gelegd door kardinaal Petrus Lambertus Goossens en minder dan twee jaar later, op 7 mei 1904, deken Theophiel Jan Emmanuel Roucourt (van Sint-Willibrordus te Berchem) de kerk voorlopig zegende.
- in juni 1926 pastoor Lauwers overleed als bezieler en oprichter van de huidige Sint-Norbertuskerk.
In de Van Kerckhovenstraat bevindt zich de
SINT-AMANDUSKERK
Wist U dat ... ?
- de Parochiekerk St.-Amandus, gedeeltelijk een vrijstaande neogotische N.-Z. georiënteerde driebeukige kruisbasiliek van 1869-74 n.o.v. L. Baeckelman is.
In de Van Helmontstraat ligt de
SINT-ELIGIUSKERK
Wist U dat ... ?
- de Sint-Eligiuskerk, structurerend en beeldbepalend voor de Stuivenbergwijk (Antwerpen-Noord), dateert uit 1903-1905.
- deze in Sint-Lucasneogotiek werd ontworpen door architect Jules Coomans.
Aan de Twee Nethenstraat ligt de kerk
SINT-LAMBERTUS
Wist U dat ... ?
- de Parochiekerk St.-Lambertus, een eenvoudige N.-Z. georiënteerde neogotische kruiskerk met basilicale opbouw van 1910-13 n.o.v. J. Evrard. is.
- de Parochie gesticht werd in 1899 en voorzien werd van een kapel.
- de kerk beschadigd werd in 1940 en 1944, hersteld in 1950-51.
Aan de Ossenmarkt - Korte Winkelstraat bevindt zich de kerk
Op het Kiel bezijden de Sint-Bernardsesteenweg aan het Sint-Catharinaplein bevindt zich de
SINT-CATHARINAKERK
Wist U dat ... ?
- de parochie opgericht werd op 16 januari 1863 (toelating bij K.B. van 27 december 1862) omwille van de militaire erfdienstbaarheden voorzien van een voorlopige houten kapel.
- de opheffing van de krijgserfdienstbaarheden na 1864 het mogelijk maakte bestendige stenen gebouwen op te trekken.
- de huidige kerk opgetrokken werd nabij het kerkhof in 1870-72 naar een ontwerp van P. Dens; en werd ingewijd op 23 juli 1877.
- de vergroting tot stand kwam, wegens bevolkingsaangroei, in 1912-14 n.o.v. J. Bilmeyer (openbare aanbesteding 30 maart 1912, voorlopige aanvaarding 14 februari 1914, inwijding 27 april 1914).
- de zijingang in Z.-transept naar ontwerp van E. Goossens in 1956 is.
Nog op het kiel in de aan het nr 124 de
SINT-BERNARDUSKERK
Wist U dat ... ?
- dit gebouw niet de indruk geeft van een kerk, gezien het gelegen in een gebouw dat aansluit aan het Pius XI instituut.
Eveneens op het Kiel, aan de Jan de Voslei, treffen we de
CHRISTUS KONING KERK aan
Wist U dat ... ?
- het gebouw gelegen is aan de Jan De Voslei te Antwerpen centraal in de terreinen van de wereldtentoonstelling waarop het diende als Museum voor de Vlaamse Kunst..
- het ontworpen werd door Jos Smolderen een moderne romaans-byzantijnse stijl.
- het gebouwd werd tussen 1928 en 1930.
- het sinds 1988 is opgenomen in de lijst van beschermde gebouwen.
We verplaatsen ons nu naar de leien waar we aan de Italiëlei de
FINSE ZEEMANSKERKterug vinden
Wist U dat ... ?
- deze kerk in een gebouw van een rijhuis was ondergebracht.
- een deel van dit gebouwe te koop werd aangeboden, maar op de een of andere manier toch aanwezig wilde blijven in Antwerpen.
- de Zeemanskerk in Antwerpen in het bezit was van 2 gebouwen.
- Het "nieuwe gebouw" verworven werd in 1993 en tot 2006 in gebruik was om het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux te huisvesten.
- naast er ook nog het "oude gebouw" is, waar de kapel van de Zeemanskerk sinds 1924 is gevestigd.
-alleen het "nieuwe gebouw" verkocht is.
Aan de overzijde van de Italiëlei bevindt zich het
INTERNATIONAAL ZEEMANSHUIS
Wist U dat ... ?
- dit huis in 1951 ingehuldigd werd onder de naam "Stella Maris" en herdoopt tot "Seafarer's Center" in 1972.
- het werd opgericht door de Belgische afdeling van het Apostolatus Maris, de internationale katholieke organisatie voor zeeliedenapostolaat.
- het, het apostolaat behartigd bij zeelieden, en fungeert als ontmoetingsplaats en centrumvoor sociale dienstbaarheid.
- het ontworpen werd in een gematigd modernistische stijl van traditionalistische inslag, representatief voor het vroege naoorlogse oeuvre van Robert Van Averbeke
Verder noordwaarts aan de Tunnelplaats bevindt zich de
NOORSE ZEEMANSKERK
Wist U dat ... ?
- De Noorse Zeemanskerk op de Italiëlei 8 al in 1865 werd opgericht naar een ontwerp van de architect Charles Dorsch.
- de evangelisch-lutherse 'Sjomannskirk' in Antwerpen in 1870 werd gewijd en de oudste zeemanskerk is ter wereld die nog in functie is.
- in de oorlog een V-bom de kerk bijna tot puin herleidde, en alleen de witte Jezus boven het altaar intact bleef.
Via de "konijnepijp" of "Imalsotunnel" komen we op de linkeroever waar de
SINT-LUCASKERK, gelegen is aan de Ernest Claesstraat 5B.
Wist U dat ... ?
- deze kerk genoemd werd naar de evangelist Lucas, één van de eerste Griekse schijvers uit de eerste eeuw voor Christus.
- hij de patroonheilige is van de schilders.
- zijn feest gevierd wordt op 18 oktober.
Aan de Haenegraefstraat ligt dan de
FIETSKERK ST-ANNA-ten_DRIEËN of FIETSKERK of ST.-ANNA & JOACHIM
Wist U dat ... ?
- Gaston Karel Mathilde Bursens (Dendermonde 18.2.1896 -+ Antwerpen 29.1.1965) een Belgisch expressionist-dichter was.
Terug op rechteroever richting Luchtbal vonden wij op de Canadalaan aan het nr 105 de kerk
O.L.V. BOODSCHAP
Wist U dat ... ? - de parochiekerk in modernistische stijl, in zijn huidige vorm in 1961 is ontworpen door de architect René Van Steenbergen (senior), en opgetrokken werd in 1964-1967.
En..... tot slot in de haven aan het houtdok 25 het
KERKSCHIP SINT-JOZEF
Wist U dat ... ? -
een kerkschip of kapelboot een schip is dat het pastoraat voor zeevissers en scheepvaart of in kustgebieden faciliteert.
- dit een stilliggend schip is en een voormalig bevoorradingsschip voor de Kriegsmarine was.
- het in Rotterdam werd gebouwd door het Parijse bedrijf "La Maison Saintrap et het inBrice", maar nooit oorlogdienst heeft gedaan.
- dit schip valt onder het Schippersapostolaat dat resorteert onder Aartsbisdom Mechelen
Bronnen : - de foto's zijn ons eigen werk, uitgezonderd deze van de OLV-Boodschap en het Kerkschip Sint-Jozef die wij overnamen uit Wikipedia.
WETENS -en BEZIENSWAARDIGHEDEN - DEEL 36 : steegjes en doodlopende straten
WETENS -en BEZIENSWAARDIGHEDEN
over -en in ANTWERPEN
DEEL 36 :
"" DE STEEGJES en DOODLOPENDE STRATEN"""
Om de zoektocht naar de wetens -en bezienswaardigheden over -en in Antwerpen voort te zetten hebben we besloten op zoek te gaan naar de "steegjes en de doodlopende straten". Vele van die verborgen plaatsjes zullen jullie niet kennen en het weze gezegd het is de moeite waard om ze te gaan verkennen of op te zoeken.
Maar wat verstaan we in feite door een "steegje" ? Een steeg wordt algemeen opgevat als een smalle straat. De grens is niet duidelijk te trekken: veel straatnamen, eindigend op '-steeg' zijn in de 20e eeuw omgedoopt in '-straat', omdat het wonen in een steeg als minderwaardig werd beschouwd dan resideren aan een straat. Maar wat is dan het verschil met een "gang" ? Dat zullen we wel zien in aflevering Deel 37.
Tot hiertoe vonden wij 18 van deze plaatsen en hebben we speciaal deze met de naam "gang" zoals Roskamgang, e.a. weggelaten, die zullen besproken worden in een deel 37, nl "de gangen", zoals Crauwelengang, Mazengang, enz...
Zoals altijd beginnen we op het Zuid en daar vinden we een straat, die in feite geen steeg is maar een doodlopende straat , nl.
met zichten zoals hieronder afgebeeld.
Wist U dat ... ?
- dit een doodlopende straat is ten N. van de Haantjeslei, geopend ca. 1850.
- de naamgeving in 1852 tot stand kwam i.v.m. de toenmalige herberg "de Hertsdein" (van hert en daim, het Franse woord voor damhert) gelegen op de hoek van Haantjeslei en Sint-Laureisstraat.
- het een gekasseide straat is met een gebogen tracé, met woonhuizen, garages, ateliers uit XIX d-XX a
- er aan Z.- en O.-zijde, ateliers, kantoren en stapelruimte van voormalige conservenfabriek, opklimmend tot 1896-97 doch later aangepast zijn.
Nog een straat die in feite een steeg is, is de
DIAMANTSTRAAT of DIAMANTSTEEG
Wist U dat ... ?
- de Diamantstraat een korte, doodlopende is en zijstraat van de Paleisstraat, bebouwd met een neoclassicistische eenheidsbebouwing van een twintigtal burgerhuizen.
- de straat op 22 april 1884 geopend werd als "Diamantsteeg" in opdracht van Jacob Karsman (1818-1886), een zeer welgestelde diamantair, die onder meer in de Paleisstraat talrijke bouwgronden bezat.
- het ontwerp van de burgerhuizen die Karsman (1818-1886) in de Paleisstraat en in de nieuwe Diamantstraat liet optrekken, toe vertrouwde aan de Antwerpse architect L. Hamaide.
- het nummer 9, een woning die circa 1888 gebouwd werd naar een ontwerp van Aug. Godderé voor Aerts,.
- in de volksmond wordt er nog altijd van de Diamantsteeg gesproken i.p.v. Diamantstraat.
Nog op het Zuid, bezijden de Boudewijnsstraat aan de zijkant van het gebouw van den Bell bevindt zich de
. Hieronder enkele met zichten op de steeg
Wist U dat ... ?
- deze steeg gelegen is tussen de nrs. 25 en 27 van de Boudewijnsstraat.
- deze in 1885 genoemd werd naar de langere straat,nl. Boudewijnsstraat
Meer oostwaarts van de stad aan de
even voorbij de Heilig-Geestkerk is er een doodlopend steegje.
Als we verder stadinwaarts trekken dan vinden we in de omgeving van de Sint-Andriesplaats, aan de Rijke Beukelaarstraat, de
GAZETTESTEEG
Wist U dat ... ?
- de Gazeltesteeg waarmee we hier worden gekonfronteerd dus nooit bestaan heeft .
- er trouwens op de plaats ervan nooit een gang of een steeg liep
- het een fiktieve of gefingeerde steeg is, ontstaan in de rijke verbeelding en uitgevoerd met het knappe artiestentalent van de kunstschilders Jeroom Maeckelbergh en Nico Parassiadis.
- deze personen de Gazettesteeg schilderden op de houten poort van pand nr. 7, die langs achter uitgaf op de Handelsdrukkerij van de Pompstraat. -
- deze "deze steeg" (?)aldus plechtig" geopend" werd tijdens het weekeinde van 23-24 juni 1979.
- zij een curiosum is in het Sint-Andrieskwartier.
Bezijden de Nationalestraat bevindt zich de Aalmoezeniersstraat met aan de rechterkant van de straat de
AALMOEZENIERSSTEEG
Wist U dat ... ?
- deze steeg is gelegen tussen de Nationale- en Begijnenstraat.
- deze werd geopend ca. 1510 op het erf z.g. "St.-Jan" .
- zij verbreed werd in 1882 (nrs. 1-3A). - tot 1920 "St.-Jansstraat" werd genoemd, en nadien "Aalmoezenierstraat".
Aan het einde van de Kloosterstraat, daar waar de straat over gaat in den Oever, en recht tegenover de Muntstraat, bevindt zich aan de linkerkant het
STEEGSKEN
Wist U dat ... ?
- op de hoek van de straat deze merkwaardige houten gevel is aangebracht .
Als we nu verder de stad intrekken tot aan de Grote Markt, dan vinden we bezijden de Oude Beurs de
Zicht op de Spanjepandsteeg
Wist U dat ... ?
- in deze steeg nog een "pagaddertoren" te bekijken valt.
Als ge in dit steegje rondwandelt en even omhoog kijkt zult ge ongetwijfeld een pagaddertoren zien. Welke Antwerpenaar kent het woord "pagaddertje" niet, maar weten ze wel waar die naam vandaan komt ?
Volgens Wikipedia is de naam “pagadder" afgeleid van het Spaanse woord “pagadores". Dit waren de betaalmeesters van de soldij voor de Spanjaarden die in Antwerpen gelegerd waren en die te klein van stuk waren om deel te nemen aan de gevechten. Vandaar de latere bijnaam voor kleine kinderen die nu nog gebruikt wordt: “pagadders".
Een pagaddertoren is daarentegen een die in sommige havensteden (o.a. Antwerpen, Gent, Brugge) in de werd gebruikt door reders om hun schepen te zien aankomen. Dagen van tevoren stonden zij op hun torentjes de einder af te turen in de hoop de hun vertrouwde vlag van hun schip (meestal geladen met specerijen) boven de kim te zien verschijnen.
Het waren traptorens die los van het gebouw stonden en waar je de Schelde kon zien. Het was vooral een statussymbool. Een huis zonder toren in dit lage land, dat was maar niks, het was een kwestie van prestige.
In de omgeving van de Meir bevindt zich de
een doodlopende straat met een ingang naar
de Handelsbeurs, die ook nog ingangen heeft via de Israëlietenstraat, aan de Sint-Katelijnevest - Borzestraat en Korte Klarenstraat.
Ingang Jeruzalemstraat Ingang Korte Klarenstraat
Ingang Borzestraat
Nog een doodlopende straat die zich bevindt in de
Gezien in deze omgeving geen verdere steegjes te bespeuren zijn, begeven we ons naar de Seefhoek waar wel verschillende steegjes zijn te ontdekken, zoals de
Wist U dat ... ?
- dit een doodlopende steeg is gelegen in de wijk "Seefhoek" tussen de Peren -en de Van Ursulstraat . - deze geopend werd in 1889.
- zij vroeger "Deurnesteeg" werd genoemd, doch sedert 1920 Duinsteeg.
- zij geopend werd bij KB van 11.2.1889 voor rekening van E. Van Roy en vermoedelijk het jaar daarop Deurnesteeg werd genoemd.
In de wijk bevindt zich ook de
Wist U dat ... ?
- deze gelegen is tussen de nrs. 71 en 73 van de Handelsstraat.
- dit een L-vormige steeg is die geopend werd in 1886.
- er zich zesendertig woningen, enkelhuizen en dubbelhuizen bevinden
- de boog toegang verschaft tot het Willy Vandersteenplein.
Aan het Schoolplak of Lange Stuivenbergstraat is er dan nog de
met zichten zoals hieronder afgebeeld
Wist U dat ...?
- deze steeg genoemd werd naar de weduwe Johanna Meyers.
- de huisjes in deze steeg al vroeg waren ingericht met stromende water en watercloset.
Verder is er dan nog de
NEEFSTEEG
Wist U dat ... ?
- als je door de Lange Beeldekensstraat rijdt, is een groene oase waarschijnlijk het laatste waaraan je denk.
- de Neefsteeg een onopvallend, pittoresk straatje is dat je absoluut niet verwacht in een buurt als Antwerpen Noord. Je waant je eerder in een middeleeuws dorpje op het platteland.
- het een T-vormig straatje is en telt een 20-tal arbeiderswoningen en dateert uit het eind van 19de eeuw.
- deze steeg geopend werd in 1881 op gronden De Neef.
- dit een T-vormige steeg is met eenentwintig huisjes te dateren in het laatste kwart van de 19de eeuw.
TIEN GEBODENSTEEG
Wist U dat ... ?
- dit is geen straatje is in de Provence.
- het de 10-Gebodensteeg in Antwerpen 2060 is.
- deze steeg vlak naast de Neefsteeg is, verborgen achter een smal doorgangetje.
- je het moet weten liggen, anders zou je het nooit vinden.
Als we onze stappen terug richten richting stad, aan de Rodestraat en de Paardenmarkt dan er respectievelijk in de Rodestraat, in het Begijnhof, het
BEGIJNHOFSTEEGJE
Verlaten we nu de Rodestraat dan komen we op de Paardenmarkt,met de Sint-Antoniuskerk. Aan de rechterzijde naast de kerk is er de
Zicht op de Ulrikstraat
Wist U dat ... ?
- deze straat genoemd werd naar ene Ulrick Pels
- ze in de 16° eeuw volgens George Van Cauwenbergh ook "opt clapdorp int Ulrickstraetke" genoemd werd.
- ze in de 18° eeuw in de volksmond "Donderickstraetke" genoemd werd.
- en in de 19° eeuw "Vliegenstraatje", vermoedelijk door de paardevijgen die daar leuk werden achtergelaten.
En..... tot slot is er dan nog het
HESSENSTRAATJE.
Wist U dat ... ?
- dit een klein straatje is waar de firma Ruys-Natie zich bevindt
- er een zich een complex van stapelruimten en dienstgebouwen aan weerszijden van de privé-binnenstraat bevindt.
Via de Oude Leeuwenrui, richting Godefriduskaai komen we op het Van Schoonbekeplein waar aan de rechterzijde zich de
bevindt
Zicht op de Spanjaardsteeg
Wist U dat ... ?
- deze steeg voorheen z.g. Accijnsplein (XIX), Fruitmarkt (XVI-XVII) of Cisternestraat (XVIII) genoemd werd.
- ze zich bevindt tussen de nrs. 9 en 11 van het Van Schoonbekeplein
- het een afhellende doodlopende steeg is genoemd naar het z.g. Spanjaardshof, een bleekhof gelegen aan de W.-zijde van de Fruitmarkt.
We verlaten nu het noorden van de stad en trekken in één trek naar het zuiden, nl het Kiel waar zich in het eerste straatje links van de De Bosschaertstraat de
zich bevindt.
Zichten op de Gabriellestraat
Wist U dat ... ? - de straat een klein doodlopend straatje bezijden de De Bosschaertstraat is met een 20tal huisjes rond een pleintje.
WETENS -en BEZIENSWAARDIGHEDEN - DEEL 35 : de kapellekes - calvariebergen en bidplaatsen in Antwerpen
WETENS -en BEZIENSWAARDIGHEDEN
over -en in ANTWERPEN
DEEL 35 :
"""DE KAPELLEKES - CALVARIEBERGEN en BIDPLAATSEN"""
Na de wetens -en bezienswaardigheden over de kerken en synagogen in Antwerpen, gaan we op vraag van enkele geïnteresseerden op zoek naar de kapellekes en aanverwanten in onze stad.
We beginnen zoals altijd op het Zuid waar we in de Haantjeslei tussen de huizen met de nummers 16 en 18 het
O.-L.-VROUWEKAPELLETJE terug vinden.
De voorgevel van het O.L.V.-kapelletje
Het binnenzicht van het kapelletje
Alvorens we stadinwaarts trekken gaan we even langs de Hemelstraat waar we de
KAPEL van het ALLERHEILIGST SACRAMENT aantreffen
Wist U dat ... ?
- dit een 19e eeuwse neogotische kapel is die van 1890 - 1892 gebouwd werd door architect Ernest Stordiau.
- er aan de gevel van de kapel zich een beeld van de Maagd Maria met goddelijk Kind bevindt.
Aan de Brialmontlei naast de Kerk Sint-Jozef aan de Brialmontlei
Als we verder de stad intrekken via de Nationalestraat dan bevindt er zich aan het nr 109 de
SINT-FRANCISCUSKAPEL
Wist U dat ... ?
- achter de monumentale poort in neo-barokke stijl
– zo typisch voor na de aanleg van de Nationalestraat aan het einde van de negentiende eeuw
- de Sint-Andriesparochie rond WO I haar sociaal centrum uitbouwde met onder meer een school, een volksspaarkas en de parochiezaal ‘De Kring’.
- na de verkoop van dit complex aan het Algemeen Christelijk Vakverbond (ACW) in de jaren 1980 de (oude in)gang met art-deco-wandbetegeling als sociale opslagplaats diende.
- na de sluiting van de naburige kloosterkapel van de zusters kapucinessen in de St.-Rochusstraat maakte de parochie er in 2003 een ‘zonnige’ kapel van, als een kleine oase van rust, bezinning en gebed.
In de Lange Gasthuisstraat bevindt zich in het Sint-Elisabethgasthuis de
ONZE-LIEVE-VROUWE KAPEL ELZENVELD.
Wist U dat ... ?
- deze oude Kapel dateert uit de 15de eeuw (1442).
- er elk jaar hier nieuwjaars- en musicalconcerten met een kleine receptie achteraf worden gegeven..
Enkele straten verder in de Kammenstraat aan het nr 51 de inkompoort van het voormalig KLOOSTER van de WITZUSTERS
Wist U dat ... ?
- dit klooster gesticht werd in 1312 en wettelijk erkend werd in 1353.
- in 1483 het aanpalende huis z.g. "Den Winthaes" (nr. 53) aangekocht werd teneinde het klooster te vergroten.
- de kerk voltooid werd in 1491, de rest van de gebouwen ca. 1545.- het portaal aan de straatzijde dateert van 1652.
- in 1799 het openbaar verkocht en in 1846 aangekocht werd cdoor het St.-Vincentius Genootschap.
- een gedeelte van de kapel en de achtergebouwen in 1914 vernield en wederopgebouwd werden in 1920-21.
- het bij KB van 11.2.1986 een beschemd gebouw is.
Aan de Reyndersstraat 18 vinden we het gebouw "de witte arend" of "de groote witte arend"
Bij de installatiewerken in 1901 ontdekte men in één der kamers een merkwaardige reeks muurschilderingen die men tussen 1480 en 1510 dateert, drie sybillen voorstellende, benevens een tafereel met de verschijning van Maria aan Keizer Augustus. Gerestaureerd; het tafereel werd gekopieerd op doek dat voor de sterk beschadigde schildering geplaatst werd.
De kamer werd ingericht als kapel
CHAPELLE ST.-CHARLES à la mémoire de KAREL OOMS, (aldus opschrift boven ingangsdeur) met belangrijk neogotisch mobilair.
Aan de Schoenmarkt aan het nr 8 vinden we de
KAPEL van O.L.VROUW GEBOORTE
Wist U dat ... ?
- deze kapel in de volksmond ook "Schoenmakerskapel" wordt genoemd.
- het Godshuis ("Onse Vrouwen Convent") gesticht werd in 1343 door Hendrik Suderman voor behoeftige vrouwen, werd ook "Aelmoesenhuys" genoemd.
- het Godshuis opgeheven werd in 1887, de huisjes die er nog staan werden grotendeels verbouwd in XIX .
- de Gotische kapel dateert uit XV (jaartal 1477 op een recente gevelplaat).
- na de afschaffing van het godshuis de kapel onder het beheer van het kerkbestuur van de kathedraal kwam te staan.
- dit een beschermd gebouw is bij KB van 21.9.1976.
In de Lange Nieuwstraat aan het nr 31 is er de
KAPEL van BOURGONDIË
Wist U dat ... ?
- de kapel al is ontstaan in 1497.
- de kapel vele Laatgotische schilderingen op de wanden wanden van de kapel heeft.
- de kapel gebouwd is door de raadsman van de Bourgondische hertog van Maximilaan, Jan van Immerseel.
- Jan van Immerseel ook schout en marktgraaf was.
In de Korte Nieuwstraat daarentegen bevindt zich de
SINT-ANNAKAPEL
Wist U dat ... ?
- het meest opvallende aan het gebouw is het XVII-barokportaaltje met rijk gesculpteerde rondboogdeur.
- het gebouw beschermd wordt bij KB 27.4.1938.
In de Keizerstraat aan het nr 23 bevindt zich de
KEIZERKAPELof SINT-ANNA KAPEL
Wist U dat ... ?
- de Keizerskapel voor velen nog een verborgen parel in de stad blijft .
- ze ook bekend staat als Sint-Annakapel of Droogscheerderskapel.
- ze in 1513-14 als ambachtskapel en statussymbool gebouwd werd door de lakenbereiders of droogscheerders.
- het in 1670 werd geschonken door een dame die in het klooster ging en zich hier letterlijk en figuurlijk de hemel kocht.
- in de 18de eeuw de kapel een tijdlang werd gesloten onder het Franse Concordaat.
- ze in 1800 heropende werd voor de katholieke eredienst als hulpkapel van de naburige Sint-Carolus-Borromeuskerk.
- het een beschermd monument is bij KB 22.2.1936.
In de Rodestraat, waar zich het Begijnhof bevindt, is er de Sint-Catharinakerk met kapel
ONZE-LIEVE-HEER op de KOUDE STEEN
Binnenzicht van de kerk
Wist U dat ... ?
- Het kapelletje de Franse bezetting heeft overleefd en waaraan de legende is verbonden van de ‘sprekende God’. wanneer de Fransen in aantocht waren, hoort een begijn tijdens het bidden in de kapel het beeld van ‘Christus op de koude steen’ zeggen: ‘breng mij naar de kelder’.
-wat ze zelf onmiddellijk doet, zonder hulp.
- maar na de Franse bezetting blijken 3 sterke mannen van doen om het beeld terug op zijn plaats te zetten.
- het Begijnhof een beschermd monument is bij KB van 9.9.1975.
Steken we de Schelde over dan vinden we op de Gloriantlaan het parochiekerkje
SINT-ANNA-ter-SCHELDE
Binnenzicht van de kapel
Wist U dat ... ?
- dit uitgegroeid is uit de 3 parochies : St.-Anna - St.-Lucas en O.L.V.-ter-Schelde.
- in 1945 pater-pastoor Frans Janssens al een aanvraag had ingediend bij het Bisdom Gent om van het noordelijk deel van de Sint-Annaparochie een kapelarij "OLV-van-Vrede" te maken in aanloop naar een afzonderlijke parochie.
- St.Anna de patrones is van de huismoeders, weduwen, dienstmeisjes en naaisters.
In de Zwartzusterstraat aan het nr 25 bevindt zich de kapel van de
SINT-AUGUSTINUSORDE
Wist U dat ... ?
- De kapel met haar Z.-zijde aan de Zwartzustersstraat paalt.
- men ze bereikt via de W.-ingang langs een doorgang die naar de kloostergebouwen en naar de binnenplaats leidt.
- het een beschermd monument is bij KB van 12.5.1976
Aan de Beukenlaan nr 20, bijna schuin tegenover de Middelheimlaan, bevindt zich het kapelleke
HEILIGE MAAGD MARIA MIDDELARES VAN ALLE GENADEN
Wist U dat ... ?
- deze Kapel in neogotische stijl gewijd is aan de Heilige Maagd Maria Middelares van alle Genaden, naar een ontwerp door de architecten Vincent Cols en Jules De Roeck uit 1932, volgens de gevelsteen opgetrokken in 1933.
- de initiatiefnemers de erfgenamen van René-Jacques della Faille de Waerloos waren.
En... tot slot in de Abdijstraat, in het gebouw van de Sint-Bernarduskerk de
SINT-BERNARDUSKAPEL
Binnenzicht van de kapel
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
CALVARIEBERGEN
Wist U dat ... ?
- dit de oorspronkelijk buiten Jeruzalem gelegen heuvel is waar Jezus gekruisigd werd.
- de naam komt van het Lat. calvaris dat schedel betekent (Golgotha is de Griekse vertaling van schedel uit het Aramees).
- de heuvel werd geacht de plaats te zijn waar Adam begraven was en stond derhalve bekend als de `plaats van de schedel`.
Wij vonden de hierna afgebeelde calvariebergen :
- In de Sint-Pauluskerk, die gelegen is aan de Veemarkt, bevindt zich deze prachtige calvarieberg met langs weerszijden van het wandelpad prachtige heilige beelden tot aan de grot.
Wist U dat ... ?
- deze calvarieberg tussen 1699 en 1747 naast de Sint-Pauluskerk werd opgericht als "levend theater", in een tuin versierd met talrijke beelden op sokkels langs een pad dat tot de heuvel leidt waar hetkruis is geplaatst. .
- aan de Wilde Zee ter hoogte van het pleintje aan de Schrijnwerkersstraat deze
- aan de Korte Nieuwstraat
- en aan de Drie Hespenstraat, nl de
BLOEDBERG
Een mooie bidplaats vonden wij terug in de tuin van de Sint-Pauluskerk aan de Sint-Pieter en Paulusstraat, gekend als de
GROT van LOURDES.
Tevens zou er een identieke grot zijn in de tuin van het rusthuis gelegen aan de Waarlooshofstraat.
Tot slot willen we de hieronder afgebeelde groep niet voorbijgaan, die zich bevindt op de hoek van de Lange Nieuwstraat en Sint-Jacobsmarkt en de naam draagt van
HEILIGE DRIE-EENHEID, ENGEL en TWEE SLAVEN.
Wist U dat ... ? -Hij was eertijds het 'uithangbord' van het 'Aartsbroederschap van de Heilige Drievuldigheid tot verlossing der Christene Slaven' die in de naburige Sint-Jacobskerk in 1643 werd opgericht. Naast de Triniteit (God de Vader, Zijn Zoon Jezus en de H. Geest) vormde het 'Visioen van de H. Johannes van Matha' (een engel tussen geketende slaven) het visuele programma van dit broederschap.
Bronnen :
- eigen foto's uitgezonderd "De groote witte Arend" - kapel aan de Brialmontlei en grot in de tuin van het rusthuis aan de Waarlooshofstraat, die komen van het internet
WETENS -en BEZIENSWAARDIGHEDEN - DEEL 37 : de gangen in Antwerpen
WETENS -en BEZIENSWAARDIGHEDEN
over -en in ANTWERPEN
DEEL 37 :
"""De GANGEN in ANTWERPEN"""
In ons vorig deel 36, dat handelde over de steegjes en doodlopende straten, gaan we ons nu concentreren op de gangen. Maar wat is in feite een gang ? dat kan gaan van :
- een ruimte in een gebouw (doorloop, overloop)
- een door een dier gegraven gang onder de grond of onder de zeebodem
- als onderdeel van een diner
- een manier van beweging: bv : paardengang
- opeenvolging van gebeurtenissen
- een groep misdadigers, een bende
- een jaargang van een tijdschrift of lichting (van studenten).
Maar wij houden het bij straten, zoals de
TERNINCKGANG
Wist U dat ... ?
- deze gang gelegen is tussen de Kasteelplein en Schermersstraat.
- deze straat geopend zou zijn ca. 1570 aan de buitenzijde van de omwalling van 1314.
- zij gelegen is ter hoogte van nr. 28 en dateert van 1868-69.
- dat een vroegere benaming "Muntersstraat" was.
Inhet Sint-Andrieskwartier aan de Willem Lepelstraat nr 14/1-12 bevindt zich de
PAARDEKENSGANG of PEERDENPOORT
Wist U dat ... ?
- deze gang reeds vermel werd in XVI° eeuw en één van de weinige overgebleven gangen is.
- deze dateert van 1305.
- het een smalle gang met 12 overgebleven met arbeidershuisjes is.
- de huizen alleen uit een gelijkvloers en een zolderverdieping bestaat.
Nog in het Sint-Andrieskwartier aan de Lange Ridderstraat nr 79 is er de
CALLOEISGANG
Wist U dat ... ?
- het pand de “ Witten Griffoen “ heet en dat het huis dateert van 1515.
- de trapgevel werd gereconstrueerd in 1977.
- er links een smalle deur toegang geeft tot de Calloiesgang, een binnenplaats omgeven door witgeschilderde lijstgeveltjes.
- het poppentheater “ De Poesje van Sint-Andries “ speelde en dat hier Celina Hannes verleef, een telegrambestelster die met een autoped de post bracht, wat haar de bijnaam “ Mie Trottinet “ opleverde.
En nog in het Sint-Andrieskwartier aan de Augustijnenstraat bevindt zich de
MAZENGANG
Wist U dat ... ?
- het godshuis Mazengang gesticht werd in 1636 door Antonius Geeraerts, in de Jan Maesganck, Keizerstraat tussen de nummers 67 en 69; in 1779 en overgebracht werd naar de huizen zogenaamd "de Ooievaar, de Pelikaan, de Valk en de Eend" deel uitmakend van de Fondatie Van Nispen. Godshuis Van Nispen in 1625 gesticht door Balthazar Van Nispen en herbouwd in 1844.
- deze gang zich bevindt in de straatwand, smalle spleet met daarachter enge gang.
- achter een deur en meer oostwaarts, zich een rechthoekig binnenplaatsje bevindt.
- er ook een arduinen gedenkplaat tegen de zuidgevel is aangebracht waarop: "Fondatie / van Balthasaer Van Nispen voor / Twelf oude Manne / A 1643" te lezen valt.
- deze gang geschermd wordt door het KB van 23.4.1992.
Bron van deze foto's : - de hierboven afgebeelde foto's eigendom zijn van het blog van het seniorennet "Verborgen Plekjes" van Ludo de Groof.
Als we het Sint-Andrieskwartier verlaten en de Oude Koornmarkt inwandelen bevindt er zich aan het nr ... de
VLAAIKENSGANG
Wist U dat ... ?
- de Vlaaikensgang een schilderachtig steegje is opklimmend tot de tweede helft van de 16de eeuw.
- het een L-vormige, gekasseide doorgang is, bestaande uit elf achterhuizen met oude kern in traditionele bak- en zandsteenstijl,
- de naam 'Vlaaikensgang' is jonger dan de gang zelf, die dateert van het jaar 1591.
- er twee versies van een anekdote menen de naamgeving te verklaren
- beide versies verwijzen naar een vlaaien- of wafelhuis dat hier in de gang van de schoenmakers en de klokkenluiders zou hebben bestaan.
- meer precies de tweede versie duidt de rijstpelderij aan, gevestigd in het aanpalende pand Hoogstraat 15.
- in de jaren 60 van de 20ste eeuw er plannen bestonden om dit idyllische steegje te slopen en er een parking neer te zetten.
- de Vlaaikensgang in 1969 van de ondergang gered werd toen antiquair Axel Vervoordt dit historische stukje Antwerpen kocht en herwaardeerde als typisch Antwerpse stadswijk.
- deze gang beschermd wordt door het KB van 20.6.1973.
Schuin over Vlaaikensgang in de richting van de Suikerrui bevindt zich de
QUINTEN MATSIJSDOORGANG die de verbinding vormt van de Oude Koornmarkt naar de Handschoenmarkt.
Als we nu de stad ingaan richting "Vogelenmarkt" dan bevindt er zich een straat genaamd
LANGEGANG Deze straat maakt de verbinding van het Hopland naar de Tabaksvest.
Wist U dat ... ?
- het een 140m lange, smalle gang is, die door G.Despommeraulx in 1583 geopend werd op het Mollekesraamhof.
- er in de 18e eeuw hier nog aan weerszijden van deze weg een aantal pittoreske, rustiek woningen stonden .
- toen de eigenaars zich in de loop van de 19e eeuw verder van het stadscentrum gingen vestigen, hier een herverkaveling vormde en er een aaneengesloten reeks kleinburgelijke huizen, kwamen, die de jongste decenniën één voor één opnieuw verdwenen zijn.
- de Langegang geruime tijd een privéweg was en pas bij raadsbesluit van 23 september 1848 hij in het publiek wegennet werd opgenomen. -
- er in 1856 hier nog bij nr 26 een binnenplaats was met een twaalftal huisjes.
We begeven ons nu naar de Sint-Paulusplaats waar aan de Noordzijde van de plaats, de
CRAUWELENGANG is gelegen
Ingang van de Crauwelengang
Wist U dat ... ?
- dit het zogenaamde "Crauwelenhof" was, mogelijk een overblijfsel van het oorspronkelijke godshuis (XVII d) .
- hier vroeger een godshuis was voor vrouwen, in 1695 gesticht door Anna Van Havre en herbouwd in XIX..
- het er nu een school is voor buitengewoon onderwijs.
- het werd opgenomen in de lijst met beschermde gebouwen met een definitief besluit van 28.11.1985, besluit dat op 11.2.1986 verscheen in het Belgisch Staatsblad.
We konden in deze omgeving geen verdere gangen ontdekken, zodat wij onze stappen richten naar de kanten van het Frans Halsplein waar zich de
ZWANENGANG zich bevindt
Voor alle duidelijkheid heeft de "Zwanengang" niets met zwanen te maken, maar gezien de naam er in voor komt, nemen we dit stratennaambord op in onze reeks.
Wist U dat ... ?
- de Zwanengang bevindt bezijden het Frans Halsplein.
- de oorspronkelijke gang vroeger een smal straatje met minihuisjes was omringd door de Sint-Jacobsmarkt - Rozenstraat - Paradijsstraat en Kattenstraat.
- de gang gesloopt werd om er het Frans Halsplein van te maken.
- in de Zwanengang ooit lief en leed werd gedeeld.
- in 1960-65 hij afgebroken werd en tot de dag van de afbraak er geen elektriciteit, gas of water was en halverwege slechts alleen een pomp stond.
Als we onze stappen nu richten in de richting van de Paardenmarkt dan vinden we gang, nl de
NIEUWEGANG
Wist U dat ...?
- deze gang van de Paardenmarkt naar de Stijfselrui loopt
En ... de
ROSKAMGANG die gelegen is naast het nr 28 van de Paardenmarkt
Wist U dat ... ?
- in 1427, het magistraat, voor het gemak der kooplieden, een stal liet bouwen, genaamd "de Roskam", in een steeg die er de naamvan heeft ontvangen.
- de opening plaats had op 2 oktober.
- het een stal was waar iedereen zijn paarden kon stallen tot op het ogenblik vande verkoop, op last, per paard, behalve het onderhoud, een maat Rijnse wijn en een gand te betalen.
Een zijstraat van de Paardenmarkt is der Venusstraat. In deze straat is de
HALFMANENGANG
Wist U dat ... ?
- aan het einde van de Halfmanengang, een straatnaam die terugslaat op de 16de Eeuwse bleekhof "Halffmane".
- er zich vroeger op een binnenplaats een 12tal gezinnen woonden.
Om onze zoektocht naar de gangen voort te zetten trokken wij verder richting Congresstraat en omgeving waar we de
ARTIESTENGANG vonden
In de omgeving van de Seefhoek, meer bepaald aan de Handelstraat, vonden wij nog het
BURGERWELZIJN
Wist U dat ... ?
- dit in feite geen gang is maar een straat die doodloopt op een pleintje
- dat er voorheen de lange muur gebruikt werd voor tekeningen van Willy Van der Steen
Tot slot van onze zoektoch begaven we ons naar het uiterste noorden van de stad waar zich aan deaan de linkerkant een steegje bevindt leert ons dat dit de
JOOSSENSGANG is
Wist U dat ... ?
- dit een doodlopende steeg is.
- hier veel om te doen was met betrekking tot de heraanleg.
- de heraanleg eerst op 5.12.2013 door het districtscollege werd goedgekeurd.
Voilà dat we enkele gangen die te vinden zijn in Antwerpen.
WETENS -en BEZIENSWAARDIGHEDEN over ANTWERPEN : DEEL 31 : BUNKERS in ANTWERPEN
WETENS -en BEZIENSWAARDIGHEDEN
over -en in ANTWERPEN
DEEL 31 :
"BUNKERS"
Wist U dat er in het Antwerpse nog bunkers bestaan ? Neen ? Wel in het
STADSPARK
ongeveer ter hoogte van het standbeeld "Naasting van Kongo" en achter het gebouw van de groenvoorziening, bevindt zich tussen het struikgewas en onder de bomen, de
DUITSE BUNKER van het type 622
Wist U dat ... ?
- deze bunker deel uitmaakte van de "Abschnitt Antwerpen", een deel van de Atlantikwall.
- er voor het oorlogsmonument een gedenkplaat bevindt als eretribuut aan Robert Vekemans, luitenant van de Genie, en tevens Burgerlijk ingenieur bij de Dienst Bruggen en Wegen.
- hij de man was die op 4.9.1944 Major John Dunlop, aanvoerder van een eskadron van het 3rd R.T.R. overtuigde om een andere weg te nemen om Antwerpen binnen te rijden.
- hij alzo de toenmalige redder was en vele levens wist te redden
De volgende bunker is de
ATOOMSCHUILKELDER
Wist U dat ... ?
- deze zich onopvallend bevindt in het Sint-Andrieskwartier, tussen de sociale woonblokken aan de Willem Lepelstraat;waardoor de bewoners rond de bunker leven.
- in 1938 het Algemeen Cimmisariaat van de Passieve Luchtbescherming de opdracht gaf aan het CPRA (Centre Provincial du Renseignement et d'Alberte), die besliste dat in de provincie hoofdsteden een geheime commandopost ondergronds moest gebouwd worden.
- hij na de wereldoorlog II in gebruik werd genomen door de Civiele Bescherming en tot 1986 gebruikt werd als opleiding -en alarmcentrum.
Bron : Site "De Wereld Morgen" artikel van Leo De Ley.
In het park DEN BRANDT,
met als ingang aan de tegenover de Seringenlaan bevindt zich het
BUNKERDORP bestaande uit 2 Sunderkronstruktion S1 bunkers en 5 personeelsbunkers.
In de dreef, na de ingang, bevinden zich zowel links als rechts de 2 Commandobunkers, waaronder de
FÜHRUNGSBUNKER
Ingang van de Führungsbunker
Het plan van de commandobunker S1
Enkele verdedigingsattributen
In de hoofddreef richting Beukenlaan bevinden zich aan de rechterzijde 3 personeelsbunkers
Een van de personeelsbunkers met het dak verscholen onder de boven
Nog een personeelsbunkder met schiet -of kijkgat
Verder in de richting van de uitgang Berkenlaan te Wilrijk, langs de dreef, deze 2 bunkers, dienstdoende als verzorgingsbunker
Dreef richting Berkenlaan
De twee verzorgingsbunkers Wist U dat ... ?
- deze bunkers gebouwd werden door de Duitsers en thans het bunkerdorp uit de wereldoorlog II wordt genoemd.
- er 2 bunkers van het ype "Sonderkonstruktion" 1 (SK1) gebouwd en gebruikt werden voor commandovoering
- de hoofdbunker de naam kreeg van "Gefechtsstand des Generalkommando LXXXIX AK" en "Führungsbunker"werd genoemd.
- op 31.7.1942, deze bunker het hoofdkwartier was van het 89ste leger en instond voor de bezetting van de Atlantikwall in de zone tussen de Belgische -en Franse grens en het schiereiland Walcheren in Nederland.
- de "Antikwall" een ruim 2500 km lange verdedigingslinie was tijdens WO II, die aangelegd werd door de Duitsers om een invasie van de gealliëerden te voorkomen.
- het 89ste leger in Antwerpen werd uitgebouwd tot "Abschnitt". - ten huidige dage de 3 bunkers tot een volwaardig museum werden ingericht.
Bron : - "Bunker en vliegtuig Archeo" en Vlaams Bouwkundig centrum (Simon Stevin).
WETENS -en BEZIENSWAARDIGHEDEN over ANTWERPEN - DEEL 32 : theater -en filmzalen
WETENS -en BEZIENSWAARDIGHEDEN
over -en in ANTWERPEN
DEEL 32 :
"THEATER -en FILMZALEN"
In ons vorig deel 31 hadden we over de "bunkers" in Antwerpen. In dit deel gaan we nu op zoek naar de Theater -en filmzalen in onze stad.
We beginnen aan de mert het
Internationale kunstencentrum DE SINGEL
Zicht op de Singel vanaf het kruispunt Jan Van Rijswijcklaan-Desguinlei Het gebouw van DeSingel met links uitbreiding 2007 naar een ontwerp van S. Beel
en rechts achter het gebouw uit 1980 van architect L. Stynen (Foto : eigen werk van Torsade de Pointes Wikipedia Commons)
Wist U dat ... ?
- dit een Vlaams cultureel centrum is met een veelzijdig aanbod, het is een open huis voor hedendaags en internationale kunst, dat zowel onderdak verschaft aan architecteur, dans, muziek en theater. .
- het concept van een integratie van muziek(opleiding) en theater, aangevuld met beeldende kunsten dateert al van Peter Benoit, maar kreeg pas een definitieve locatie bij de heraanleg van de Antwerpse ring, met binnensingel.
- de opening van het gebouw gebeurde op 4 november 1980, in aanwezigheid van het vorstenpaar. Koning Boudewijn en Koningin Fabiola.
- de vormgeving gebeurde door architect Léon Stynen (1899-1990).
- de Singel eveneens onderdak biedt aan het Conservatorium van Antwerpen en de Posthogeschool voor Podiumkunsten
- het Vlaamse Architectuur instituut en Radio 2 Antwerpen er hun onderdak vinden.
In de aan de nrs 3-5 bevindt zich de vroegere
CINEMAZAAL "MONTY"
Wist U dat ... ?
- deze laatavond en nacht programma's brachten en hierdoor konden overleven.
- het in 1972 gesloten werd.
- deze na wereldoorlog II een cinemazaal werd in handen van de katholieke gemeenschap.
- er begin 1980 een derde zaaltje bijkwam.
- er nu culturele voorstellingen worden gehouden.
In deaan het nr 5
HET MULTATULITHEATER
Wist U dat ... ?
- de stichter van dit theater Dhr Guido Maeremans was die op 76 jarige ouderdom overleed op 8.5.2015.
- hij acteur en regisseur was bij de KNS
- hij een eigen-cafétheater stichtte met het Multatuli gezelschap.
- dit theater gelegen is in het Sint-Andrieskwartier.
HET FAKKELTEATER
Wist U dat ... ?
- het een niet gesubsidiëerd productiecentrum is dat het accent legt op eigen producties.
- het aan theatergezelschappen en culturele verenigingen verschillende podia, ruimten, artistieke en technische faciliteiten biedt.
- zij eigendomproducties met meestal in maatschappelijke sfeer, zowel professionele als liefhebberij maken.
- er een "zwarte zaal" is in de Reyndersstraat en een "rode" in de Hoogstraat.
DE ZWARTE ZAAL bevindt zich in de aan het nr 7
- de komende 5 jaar de Zwarte zaal zal aangepakt wat betreft renovatie
- DE RODE ZAAL" bevindt zich in Hoogstraat aan het nr 12
Inkom van het Fakkelteater "Rode Zaal"
De hal van het Fakkelteater "Rode Zaal"
Wist U dat ... ?
- zij het volgend seizoen uitpakt met 475 voorstellingen verspreid over verschillende locaties.
- de blikvanger zal zijn : "Een oscar voor Emily"
- zij mikt op 70.000 bezoekers
- het start met een 11° seizoen van "Hotel Vocal".
CINEMAZAAL "CARTOONS" bevindt zich in de aan de nrs 4 - 6
Wist U dat ... ?
- deze zaal al 30jaar garant staat voor de betere film.
- ze bekend staat om haar alternatief aanbod aan films.
- hier voornamelijk Europese procucties gedraaid worden en geen grote Amerikaanse megaproducties
. In de aan het nr 8
HET AMUZ
Wist U dat ... ?
- dit een internationaal muziekcentrum is waar culturele, educatieve en wetenschappelijke activiteiten plaats vinden.
- de programma's worden samengesteld vanuit een historische-wetenschappelijke benadering.
- deze op een creatieve, vernieuwde en toegankelijke manier, muziek van alle tijden, stijlen en culturen aan een breed publiek worden gepresenteerd.
Aan de
HET ELZENVELD
Wist U dat ... ?
- dit centrum is ondergebracht in het Sint-Elisabethgasthuis en een mooi tuin bevat. -
- er faciliteiten zijn voor meetings-seminaries- presentaties-originele bedrijfsevenementen-banketten-recepties...
HET KLEIN RAAMTHEATER aan het nr 26
Binnensfeerbeelden
Wist U dat ... ?
- dit theater uit twee zalen bestond, één in de Lange Gasthuisstraat en één in de De Vrièrestraat op het Zuid.
- ze in 2008 in handen ging van de zaal Baff voor de Lange Gasthuisstraat en Baff-bis voor het Zuid.
- ze door talrijke moeilijkheden in 2010 op hield van bestaan en in vereffening ging. -
In de Arenbergstraat bevindt zich
HET ECHT ANTWAARPS THEATER
Wist U dat ... ?
- dit een toneelgezelschap is dat opgericht werd in 1981 door Ruud De Ridder en Guy Coremans, Gerda Verhelst, Jane Peter en Ivo Pauwels
- het in zijn eigen theater in de Arenbergstraat voornamelijk komedies speelt.
- toen De Ridder voor een wedstrijd van Yvonne Lex het stuk Wat doen we met Bompa schreef, de belangstelling voor het stuk klein klein was.
- hij daarop Ruud het initiatief nam om een eigen groep te vormen : het Echt Antwaarps Teater.
- hij zijn Bompa-stuk en met Luc Philips, als "Bompa" een groot succes werd . er 150 opvoeringen geschiedde en het EAT gelanceerd was .
- de theaterstukken rond "Bompa" later een vervolg kregen als televisie-serie.
- van de stichters alleen Ruud De Ridder over bleef .
- er tot op heden het theater enkel alleen op toneelwerken van zijn hand en volledig privé worden gespeeld. snds 2000 Ruud een echt en hecht theaterduo vormt met zijn vrouw Nicole Laurent.
en ...... even verder
DE ARENBERGSCHOUWBURG
Wist U dat ... ?
- dit een theater is waar vooral cabaret - pop - literatuur -roots en chanson op het programma staat.
Aan de aan het nr 18 bevindt zich de
KONINKLIJKE NEDERLANDSE SCHOUWBURG of den "BOURLA"
Wist U dat ... ?
- dit in 1827 door architect Pierre Bourla
werd ontworpen in opdracht van de stad.
- de werken in 1829 werden gestart.
- het eerst in 1834 voltooid werd onder de naam van "Grand Théatret" of "Théatre Royal Français".
- het van 1853 tot 1998 een theatergezelschap in Antwerpen was.
- het in 1998 fusioneerde Het Toneelhuis met de Antwerpse gezelschappen Koninklijke Nederlandse Schouwburg en Blauwe Maandag Comapnie.
- vanaf 2002 het "Toneelhuis" er gevestigd is
- er op het dak van het gebouw de 9 muzen staan afgebeeld
- er zich in de nissen op en rond het gebouw borstbeelden van auteurs uit de toneel -en muziekliteratuur bevinden, zoals bv Shakespeare - Mozart en Molière, en vele anderen.
Aan de Theaterplein nr 1
bevindt zich
DE STADSSCHOUWBURG
Wist U dat ... ?
- de theaterzaal plaats biedt aan zo'n 2000 bezoekers.
- de schouwburg het grootste theaterpodium van Europa heeft.
- er tal van de musicals in de schouwburg werden gespeeld zoals Mamma mia !, Les Misérables, The Sound of Music, Notra Dame De Paris, Cats en Shrek.
- er voor de aanleg van het Theaterplein en wat nu de Stadsschouwburg is, enkele straten verdwenen, waaronder de Bonte Mantelstraat en de Kanonstraat.
- de Kanonstraat het verlengde was van de Arenbergstraat tot aan de Meistraat.
- er op 28 oktober 1944 er een V2-bom viel op de Bontemantelstraat, waarbij 71 doden en 80 gewonden vielen.
DE ZAAL ELCKERLYCK aan de nr 85
Wist U dat ... ?
- dit gebouw gebouwd werd in 1957 door architect Rie Haan (1906-1984).
- dit een echte Antwerpse cultuurtempel is.
- de zaal gesloten werd in 1981 voor de film en verder ging als theater.
-.de exploitatie in 2002 in handen kwam van Studio 100
- in 2008 de thuisbasis werd van "De Komedie Compagnie".
- de zaal 800 zitplaatsen telt. - hun slagon "beleef het samen" is.
Verder noordwaarts aan de Frankrijk bevindt zich
DE KONINKLIJKE VLAAMSE OPERA
Wist U dat ... ? - dit bijna een bijna 100jarige zelfstandige Antwerpse stadsopera was tot aan haar fusie met de Koninklijke Opera in Gent. - beide opera's opgingen in de "Opera van Vlaanderen" en in 1995 omgedoopt werd tot de "Vlaamse Opere"
Aan de Lange Nieuwstraat - Sint-Nicolaasplaats
DE KONINKLIJKE POPPENSCHOUWBURG VAN CAMPEN
Wist U dat ... ?
- de stichter Karel Van Campen was, die op 90 jarige ouderdom overleed op 24.5.2012.
- dit theater gelegen is aan de Sint-Nicolaasplaats, een pleintje waar een cultureel centrum is waar verschillende theatergezelschappen, waaronde o.a. de poppenschouwburg Van Campen hun vaste stek hebben.
- er op deze plaats het "Noord theater" en het "Café-theater De Peerdestal van Napoleon" zijn
HET NOORDTHEATER bevindt zich op de Sint Nicolaasplaats aan het nr 6
Wist U dat ... ?
- het Noordteater in één van de mooiste historische huizen van Antwerpen, gelegen isaan de Sint-Nicolaasplaats nr 6.
- hier een oase van rust heerst, is in de binnenstad.
- het al meer dan dertig jaar bestaat.
- op artistiek vlak het theater gelooft in een goede mix van kwaliteit en populariteit van klassiekers en lichtere stukken.
- het moeilijkere werk niet uit de weg wordt gegaan, maar de toegankelijkheid voor een breed publiek steeds voorop staat.
- er naast het gevestigd repertoire er ook aandacht is voor creaties uit binnen- en buitenland en voor hedendaags toneel.
TEATER DE PEERDESTAL
Wist U dat ... ?
- deze zaal gelegen is in de Sint-Nicolaasplaats aan de nrs 3-4.
- dit minitheater vroeger gelegen was in de Trein der Traagheid aan de Lange Noordstraat.
- deze tot stand kwam in 1993 toen Frans Van de Velde (° Deurne 6.4.1933) en Nicola Laurent, beiden toen verbonden aan het "Echt Antwaarps theater" vrije toneelproductie te brengen. -
In de aan het nr 4 - 4A bevindt zich
HET KLOKHUIS
Wist U dat ... ?
- dit een locatie is van het Kunstencentrum "Fruit".
- dit een polyvalente theaterzaal is met een vlakke vloer zonder podium.
In de Seefhoek aan de Klappeistraat bevindt zich het
FILMHUIS KLAPPEI
Wist U dat ... ? - dit een originele cinema is die volledig draait rond film en documentaire. - een kleine groep vrijwilligers jaarlijks zo'n 380 voorstellingen organiseerde in 2013 met een 10.000 bezoekers.- sinds 1989 in de bijzondere locatie het de moeite waard is te blijven hangen in de bar. - deze loctaie vroegfer dienst deed als politiebureel der 5° wijk.
In het stadscentrum dat eens het "mekka" was van de filmindustrie bevindt zich in de Van Ertbornstraat de
CINEMAGROEP UGC met in -en uitgang aan de De Keyserlei en de Anneessensstraat.
Wist U dat ... ?
- 'avondje Gaumont' vervangen werd door een 'avondje UGC'.
- het cinemacomplex met 17 zalen in de Antwerpse binnenstad veranderde van eigenaar.
- het Franse UGC de zaak overneemt voor zowat 900 miljoen frank van het eveneens Franse Gaumont.
- er vroeger op de plaats van het huidge compleks cinema "Rex" was gevestigd, dat getroffen werd door een V-bom.
Aan de Groenendaallaan 394
DE METROPOLIS
Foto van de site "Kinepolis"
Wist U dat ... ?
- Metropolis, zoals Kinepolis Antwerpen voorheen heette, werd ingehuldigd in 1993 en is met 24 zalen en 7426 zetels.,
- de zeer gevarieerde en uitgebreide programmatie, veelvuldige animaties en tal van bezoeken aan Kinepolis van nationale en internationale filmsterren, het culturele leven in de metropool versterksten.
WETENS -en BEZIENSWAARDIGHEDEN over ANTWERPEN : DEEL 33 - DE MUSEA
WETENS -en BEZIENSWAARDIGHEDEN
over -en in ANTWERPEN
DEEL 33 :
"DE MUSEA"
Aan de Leopold de Waelplaats vindt men het
KONINKLIJK MUSEUM voor SCHONE KUNSTEN (KMSKA)
Wist U dat ... ?
- dit museum een kunsthistorisch museum is in Antwerpen, waarvan de oudste kern van de schilderskamer is opgericht in 1442 door de Sint-Lucasgilde
- er zowat 50 tentoonstellingruimtes zijn.
- er meestal oude meesters, maar ook moderne en hedendaags meesters zijn in onder gebracht.
- het, het grootste en belangrijkste museum is dat onder voogdij staat van de Vlaamse Gemeenschap.
- het onder leiding staat van de hoofdconservator-hoofddirecteur Manfred Sellink.
- het gevestigd is in een statig gebouw uit de jaren 1884 - 1890 van de architecten Winders en Frans Van Dijk.
- op het ogenblik dat wij dit schreven het musuem gesloten is omwille van renovatiewerken die eerst in 2018 zullen beëindigd zijn.
- - - - - - - - - -
Aan de Lange Gasthuisstraat, juist naast het Sint-Elisabethgasthuis bevindt zich het
MAAGDENHUISMUSEUM
Wist U dat ... ?
- dit huis een voormalig weeshuis voor meisjes was en thans een administratief gebouw van het OCMW in Antwerpen.
- het gebouw dateert uit de 16e-17e eeuw.
- er op de benedenverdieping,de binnenplaats en de kapel zich het "Maagdenhuismuseum" met de kunstcollectie van het OCMW van Antwerpen bevindt, o.a. met archiefstukken, meubels, Antwerps aardewerk, beeldhouwwerk en schilderijen uit verschillende eeuwen .
- het Maagdenhuis in 1882 gesloten werd als meisjesweeshuis en in 1883 de hoofdzetel werd van het Bestuur der Burgerlijke Godshuizen, later de Commissie van Openbare Onderstand (COO), nu het OCMW.
- - - - - - - - - -
In de Kloosterstraat het
MERCATOR-ORTELIUSHUIS
Wist U dat... ?
- Gerardus Mercator de grootste geograaf van zijn tijd was en de uitvinder van de atlas
- Abraham Ortelius, een Antwerpse aardrijkskundige, cartograaf en geograaf was
- Ortelius zou gewoond hebben in het nr 33-35 van de Kloosterstraat en dus niet in het museum zelf
- het gebouw door een definitief besluit van 8.2.1946 beschermd is en dat dit besluit op 5.4.1946 verscheen in het Belgisch Staatsblad.
- - - - - - - - - -
Aan de , gelegen tussen de Meir en de Schuttershofstraat bevindt zich aan de nrs 9-11 het
RUBENSHUIS
Wist U dat ... ?
- dit het voormalig huis is van Pieter Paulus Rubens (1577-1640) en het nu is ingericht als museum.
- Rubens in 1610, na zijn huwelijk met Isabella Brant, een woning liet verbouwen in de toenmalige Vaartstraat, nu de Wapper, aan de Herentalse Vaart.
- Rubens zelf de plannen voor zijn paleis gemaakt heeft, geïnspireerd door de Italiaanse renaissancepaleizen.
- het een woning en atelier werd met een monumentaal portiek op de binnenplaats.
- ook de tuin achter het Rubenshuis in Vlaamse-Italiaanse renaissancestijl aangelegd werd.
- na zijn dood de woning door zijn erfgenamen werd verkocht en opgedeeld.
- de stad Antwerpen het pand in 1937 verkreeg en na restauratie in 1946 voor het publiek kon worden opengesteld.
- - - - - - - - - -
Aan de
HET FOTOMUSEUM
Wist U dat ... ?
- het FotoMuseum Provincie Antwerpen aan de Waalse Kaai ligt, tegenover de Waterpoort in de Antwerpse wijk ZUID - Museum.
- het FotoMuseum op 21 maart 2004 feestelijk werd heropend na uitgebreide verbouwingswerken.
- het bestaande pakhuis, waarin het museum sinds 1986 was ondergebracht, met een nieuwbouw werd uitgebreid naar een ontwerp van architect Gerges Baines, die voor de verdere uitwerking van het gebouw samen werkte met architect Patrick De Sterck.
- - - - - - - - - -
Even verder aan de Waalsekaai en Timmerwerfstraat het
MUSEUM voor HEDENDAAGSE KUNST kortweg MUHKA genoemd
Wist U dat ... ?
- het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (kortweg: M HKA; voorheen MuHKA genoemd) een museum is voor moderne kunst en hedendaagskunst in Antwerpen.
- het MuHKA gehuisvest is in een verbouwde en uitgebreide graansilo uit 1926 aan de Waalsekaai 47.
- de collectie bestaat uit internationale hedendaagse kunst vanaf 1970.
- er jaarlijks verschillende tentoonstellingen worden gehouden.
- het museum beschikt over een museumbibliotheek.
- het van 28 maart tot en met 9 september 2009 gesloten was en het museum verbouwd werd en tijdelijk gesloten was.
- na de opening ook de afkorting van de naam veranderd werd naar M HKA.
- in het museum bestaan verschillende afdelingen voor: beeldende kunst - film en mediakunst.
- - - - - - - - - -
We verplaatsen ons nu naarwaar het
MUSEUM PLANTIN MORETUS zich bevindt
Wist U dat ... ?
- het Museum Plantin-Moretus een historisch museum is over de drukkersfamilie Plantin-Moretus.
- het pand met de drukkerij gelegen is aan de Vrijdagmarkt in Antwerpen.
- in de 16de eeuw zich hier de boekdrukkerij Plantijn bevond, die door Christoffel Plantijn werd gesticht.
- na zijn dood de drukkerij werd overgenomen door zijn schoonzoon Jan I Moretus.
- de drukkerij de ontmoetingsplaats voor tal van geleerden en humanisten, zoals Justus Lipsius en Simon Stevin.
- in 1876 Edward Moretus (1804-1880) de drukkerij met volledige inboedel verkocht aan de stad en de Belgische staat.
- in 1877, het publiek het woonhuis en de drukkerij kon bezoeken.
- in 1944 het museum zwaar beschadigd was door een Duitse V2-raket, en het in 1951 werd heropend.
- in 2002 dit museum genomineerd werd als UNESCO werelderfgoed en in 2005 effectief, als eerste museum ooit, op de lijst van werelderfgoed geplaatst, wegens de uitzonderlijk goed bewaarde historische drukkerij uit de 16de eeuw.
- - - - - - - - - -
Naast dit museum ligt het
STEDELIJK PRENTENKABINET
Wist U dat ... ?
- het prentenkabinet gesticht is in 1938 met medewerking van Museum Plantin-Moretus, vanuit de collectie oude prent- en tekenkunst.
- de kern van de collectie van het prentenkabinet gericht is op Antwerpse kunstenaars van de 16de tot en met de 18de eeuw.
- in de WO II de oostvleugel van het museum ernstig werd beschadigd.
- het museum de deuren van het mmuseum terug opende in 1951.
- - - - - - - - - -
Midden het stadscentrum aan de bevindt zich het
PROVINCIAAL VEILHEIDSINSTITUUT
Wist U dat ... ?
- dit Instituut een instelling is, gespecialiseerd in kennis en informatie rond alles wat met het welzijn op het werk en veiligheid in de privésfeer te maken heeft.
- het hoort bij het Provinciebestuur van Antwerpen.
- na de Eerste Wereldoorlog de industriële activiteit sterk toe nam, met als keerzijde van de medaille een schrikwekkende stijging van het aantal arbeidsongevallen (jaarlijks zo'n 6.000 ongevallen op 24.000 tewerkgestelde arbeiders).
- er eerst op 20 juli 1926 iets gedaan wordt aan het stijgende aantal arbeidsongevallen.
- het tot in 1928 duurt tot de Deputatie een onderzoekscommissie instelt met als opdracht de opportuniteit na te gaan van de aanstelling van een vaste 'Commissie tot inrichting van een Veiligheidsmuseum'.
- deze laatste commissie er komt en vanaf 1930 worden talloze informatiecampagnes gelanceerd.
- in 1938 kan het provinciebestuur voor het eerst met een “veiligheidstentoonstelling” uitpakken in de lokalen van het “Provinciaal Gezondheidsgesticht” aan de Nationalestraat te Antwerpen (thans het Instituut voor Tropische Geneeskunde).
- (in volle oorlogstijd) het Veiligheidsmuseum, gevestigd aan de Kolvenierstraat officieel voor het publiek werd geopend.
- bij werkzaamheden voor uitbreiding in 1942 ontdekt men overblijfselen van het 17de-eeuwse Kolveniershof.
- - - - - - - - - - -
In de bevindt zich
HET VLEESHUIS
Wist U dat ... ?
- dit een een voormalig gildehuis is.
- het tegenwoordig een museum is gelegen tussen de 3 Hespenstraat en de Repenstraat aan de Vleeshouwerstraat.
- de helling waar de 3 Hespenstraat op de Burchtgracht uitkomt ook als 'den Bloedberg' bekend staat.
- het Vleeshuis in 1250 gebouwd werd nabij de burcht van Antwerpen (Het Steen) specifiek om er geslachte dieren te verkopen.
- rond 1500 het gebouw te klein werd en door verwaarlozing het ook vervallen was.
- de gilde van de slagers besloot om een nieuw vleeshuis te bouwen, vlak bij de Veemarkt; waar de dieren werden geslacht en versneden.
- Herman de Waghemakere het gebouw ontwierp en tussen 1501 en 1504 het gebouwd werd.
- na 1830 verschillende kunstenaars hun intrek in het gebouw namen, o.a. Nicaise de Keyser die er werkte.
- de toenmalige Provinciale Commissie voor Monumentenzorg besliste om in het Vleeshuis een museum in te richten voor de stukken uit de oudheid die in Antwerpen waren gevonden.
- het Antwerpse stadsbestuur het gebouw liet renoveren en in 1913 het museum opende.
- na een korte sluiting in 2006 het Vleeshuis opnieuw zijn deuren openden en vanaf dan de ondertitel 'Klank van de Stad' kreeg.
- - - - - - - - - -
Meer noordwaarts op het bevindt zich
HET HESSENHUIS
Wist U dat ... ?
- Het Hessenhuis, voltooid in 1564, ligt in noord-Antwerpen, aan het gelijknamige Hessenplein, de Oude Leeuwenrui, de Stijfsel- en Falconrui, en Hessenbrug, die verbinding geeft met de Paardenmarkt.
- het in de 16e eeuw net zoals het Hanze -of Oosterhuis door de stad opgericht werd op verzoek van de Duitse kooplieden.
- na Antwerpens gouden handelstijden het gebouw dienst deed als protestantse bidplaats, kazerne, brandweerpost, stadsmagazijn en werkplaats.
- na de restauratiewerken het een ruimte werd voor tijdelijke expositieis.
- het Hessenhuis tegenwoordig ook een horecagelegenheid gevestigd is (café Hessenhuis).
- - - - - - - - - -
In de onmiddellijke omgeving nl aan de kunnen we het
MUSEUM BROUWERSHUISbezoeken
Wist U dat ... ?
- het Brouwershuis of Waterhuis een bouwwerk is uit 1554 gebouwd in opdracht en volgens plannen van Gilbert van Schoonbeke.
- het huis zich bevond aan de Eerste Antwerpse vliet in de toenmalige Nieuwstad.
- in het bouwwerk water werd opgepompt om het vandaar uit te verdelen naar de circa zestien omliggende brouwerijen die zich in grote mate aan de vliet gevestigd hadden, vandaar ook dat de eerste vliet ook Brouwersvliet werd genoemd.
- de ingang van het gebouw aan de Adriaan Brouwerstraat ligt en helemaal doorloopt en ook een gevel heeft, zonder toegang, aan de Brouwersvliet.
- die in 1930 gedempt werd en omgevormd tot een boulevard die de tunnelmond en het eerste deel van de tunnelkoker van de Waaslandtunnel onder de Schelde bevat.gebouwen in de omgeving.
- in 1933 het huis als een klein museum geopend werd.
- het drieëntwintig jaar later het gebouw onder leiding van architect R. Van Nooten werd gerestaureerd, tussen 1956 en 1961. en het daarna heropend werd in 1961.
- gezien er problemen opdoken en een nieuwe restauratie noodzakelijk was om het gebouw nog veilig te kunnen betreden is het gebouw niet te bezoeken.
- het gebouw bij besluit van 3 juli 1942 werd erkend als monument van onroerend erfgoed
- - - - - - - - - -
Een museum dat de moeite waard is om te bezoeken is het
ROCKOXHUIS aan de Keizerstraat
Wist U dat ... ?
- dit een vroeg 17e eeuws historisch gebouw is.
- Nicolaas Rockox (1560-1640) burgemeester, humanist, mecenas en kunstverzamelaar was.
- deze het pand kocht in 1603, dat toen "De Gouden Rinck" genoemd werd, samen met de aanpalende woning.
- in 1970 de KBC het pand kocht en gelijktijdig de vzw Museum Nicolaas Rockox werd opgericht.
- het gebouw tussen 1972 en 1977 het gebouw omgevormd werd tot een museum en plyvalente ruimten.
- het museum een grote verzameling schilderijen heeft van o.a; Rubens, Antoon van Dyck, Jaco Jordaens, en vele andere.
- van februari 2013 tot einde 2016 het Rockoxhuis 5 ruimten inrichte tot kunstenkabinet en een aantal topwerken van het KMVK tentoonstellen wegens de renovatiewerken en zeker tot 2017 gesloten blijft.
- er een prachtige binnentuin is met o.a. Olijfbomen, oleanders, styrax, een fluweelboom en vele anderen.
- - - - - - - - - -
Aan de Hanzestedenplaats vindt men het
MAS of MUSEUM AAN DE STROOM
ist U dat ... ?
- dit museum zijn deuren opende in mei 2011.
- het gelegen is in de oude haven op het 'Eilandje'.
- de grondoppervlakte van het museumgebouw bedraagt 1.350 m², op een totale oppervlakte van 14.500 m².
- de totale hoogte van het torengebouw bedraagt 62 meter en is daarmee een nieuw oriëntatiepunt in de stad.
- het panoramazicht en de spiraalvormige boulevard langs de glaspartijen van het gebouw zijn tot 's avonds laat gratis toegankelijk en zo een nieuwe toeristische trekpleister vormen.
- het gebouw een ontwerp is van Neutelings Riedijk Architecten.
- in 1998 het schepencollege van Antwerpen besliste dat er op de Hanzestedenplaats een nieuw museum voor stad, haven en scheepvaart zou komen.
- daarin de collecties zouden worden ondergebracht van het Volkskundemuseum, het Nationaal Scheepvaartmuseum, waarvan het binnengedeelte tot 28 december 2008 gevestigd was in Het Steen, en deels van het Vleehuiss.
- de naam MAS (Museum aan de Stroom) kwam voor het eerst ter sprake.
- de eerste steen in 2006 werd gelegd en in 2007 gestart werd met de ruwbouw.
- het museumplein, naar een concept van Luc Tuymans en ontwerp van Jan Van Haute, werd geopend.
- een jaar later, op 14 mei 2011 het MAS , of voluit het "Museum aan de Stroom", zijn deuren opende.
- - - - - - - - - -
In de Lange Gasthuisstraat even voorbij de Arenbergstraat bevindt zich het
MUSEUM MAYER VAN DEN BERGH
Wist U dat ... ?
- dit museum een verzameling bevat van oude meesters en sculpturen bijeengebracht door de gefortuneerde verzamelaar Fritz Mayer van den Bergh (1858-1901).
- in 1887 Fritz Mayer van den Bergh in de adelstand werd verheven met de titel van ridder, hetgeen hem meer status gaf.
- hij een van de belangrijkste spelers van zijn tijd was op de internationale kunstmarkt.
- toen de kunstverzamelaar in 1901 op slechts 43-jarige leeftijd overleed, besloot zijn moeder Henriëtte de verzameling van haar zoon open te stellen voor een breed publiek.
- - - - - - - - - -
In de Nationalestraat bevindt zich het
MOMU - MODEMUSEUM PROVINCIE ANTWERPEN
Wist U dat ... ?
- het gebouw van de ModeNatie dateert uit de 19e eeuw dat toen dienst deed als kledingszaak "New Engeland" voor heren en kinderen.
- het MoMu - ModeMuseum Provincie Antwerpen, het voormalige Provinciale Kostuum- en Textielmuseum te Oelegem sinds 2002 gevestigd is in het centrum van Antwerpen in het gebouw Antwerpse ModeNatie.
- het gedurende de 20e eeuw veranderde van eigenaar tot in 2000 werd beslist om het te renoveren onder toeziens oog van de Gentse architecte Marie-José Van Hee.
- Van Hee's belangrijkste verwezenlijking de creatie was van een overdekte overgang tussen de Nationalestraat en de Drukkerijstraat.
- ze ook een indrukwekkende houten trap bouwde met een tweede verticale doorgang van de ModeNatie.
- zowel de trap als de doorgang zijn gemaakt van Merbau hout.
- - - - - - - - - -
Helemaal in het Noorden in de
DE RED STAR LINE
Wist U dat ... ?
- de Red Star Line of Société Anonyme de Navigation Belge-Américaine (SANBA) een Belgische rederij was die een geregelde dienst onderhield tussen Antwerpen en New York en soms tussen Antwerpen en Philadelphia.
- de maatschappij behoorde tot de International Navigation Company (later International Mercantile Marine Company), die gesticht werd in1872 en in 1873 voer het eerste schip de oceaan over. - in 1935 de maatschappij failliet ging ten gevolge van de beurscrash van 1929.
- in september 2013 het Red Star Line Museumopende in de historische paviljoenen die sinds 2001 als monument erkend zijn.
- de Vrienden van de Red Star Line, vzw opgericht in 2005 door Marnixring Antwerpen Hanze met als eerste objectief de verwerving de zeer uitgebreide collectie aan prentkaarten, plannen, foto's en ephemeria die Robert Vervoort werd samengesteld
- na verwerving deze collectie in lange bruikleen aan het Red Star Linemuseum werdtoevertrouwd en nu een belangrijk deel uitmaakt van de museumcollectie.
- - - - - - - - - -
Aan de Belgiëlei nr 91 was het voormalig
MUSEUM RIDDER SMIDT van GELDER gelegen met de privécollectie van Pieter Smidt van Gelder (1878-1956).
Wist U dat ... ?
- het museum gehuisvest was in een belle-époque-woning die in 1905 ontworpen werd door de bekende architect Jozef Hertog met een interieur in 18e-eeuwse stijl.
- hij de bouwheer was van de Antwerpse bankier Edouard Thijs (1868-1914);die in 1937 het verkocht aan Pieter Smidt van Gelder.
- de collectie bestond uit een allegaartje van meubelen, schilderijen, keramiek, porselein en glas. het in 1949 werd overgedragen aan de stad Antwerpen en het jaar erop opende het zijn deuren voor bezoekers.
- op 2 februari 1987 het museum zwaar beschadigd werd door een brand en het museum werd tijdelijk gesloten.
- het sinds 2000 één samenwerkingsverband heeft met, "De Kunstmusea", met het Museum Mayer Van den Bergh en het Rubenshuis. het museum in 2003 door minister Paul Van Grembergen geklasseerd als monument.
- alle waardevolle stukken werden overgebracht naar andere oorderen gezien de stabiliteit van het gebouw.
- het tot op heden onduidelijk is wat de toekomst van het museum zal worden.
- - - - - - - - - - - - - - -
Aan het Koningin Astridplein was het voormalig
DIAMANTMUSEUM van de provincie Antwerpen gelegen, vlak bij de diamantwijk.
Wist U dat ... ?
- dit zijn deuren opende in 2002 en gesloten werd in mei 2012.
- het als onderwerp de geschiedenis van de diamant had in onze stad.
- in de 16de eeuw Antwerpen een wereldcentrum voor de diamanthandel werd.
- de functie van het museum gedeeltelijk werd overgenomen door het Diamantpaviljoen aan het Museum aan de Stroom.
- - - - - - - - - - -
Nog een museum op het Koningin Astridplein aan het nr 26, betreft het
MUSEUM van de KONINKLIJKE MAATSCHAPPIJ voor DIERKUNDE ANTWERPEN
Wist U dat ... ?
- de (KMDA) een zoölogische vereniging is die op 21 juli 1843 werd gesticht.
- hieruit de Antwerpse Zoo is voortgekomen als eerste en oudstedierentuin van België. - de eerste directeur Petrus Jozef de Caters was.
- er een museum geopend werd, dat in 1844 werd ingehuldigd door koning Leopold I.
- dit museum 5 afdelingen rijk is, nl het Natuurhistorisch Museum (ontstaan van het leven) - het Museum Dr Henri van Heurck (historische microscopiscge preparaten) - Museum Karel Verlat (dierenschilderijen) - Museum Alfred Ost (grafisch werk) en Museum Ridder G. van Havre (opgezette vogels).
- - - - - - - - - -
Aan de Ernest Van Dijckkaai 9 bevindt zich het
EUGEEN VAN MIEGHEM MUSEUM
Het Havenboefje Het Havenmeisje Wiske
Wist U dat ... ?
- dit 3 van de 5 werken die zich op het Eilandje bevinden.
- dit museum zijn deuren opende in 1993.
- het huidige museum zich bevindt in een uitzonderlijk Art Nouveau-pand aan de Antwerpse Rede in de schaduw van het Steen.
- het gebouw werd aangekocht en gerestaureerd door de Koninklijke Belgische Redersvereniging die in mecenaat twee verdiepingen van haar gebouw toevertrouwde aan de Stichting Eugeen Van Mieghem.
- de werken van de kunstenaar getoond worden op het gelijkvloers en de tweede verdieping waar zich ook de Red Star Line-schatkamer zich bevindt.
- de collectie ongeveer 200 werken van de kunstenaar bevat en is open elke zondag en maandag van 14 tot 17 uur (feestdagen, juli en augustus gesloten).
- er op Linkeroever aan de Betarijslaan 8, 2050 ook een tentoonstellingszaal met werken van Van Mieghem worden tentoongesteld.
- - - - - - - - - - - -
Op de Linkeroever is er ook een
MARITIEM OPENLUCHTMUSEUM nl. De "BOEIENWEIDE"
Wist U dat ... ?
- dit het verhaal brengt van het opleidingsschip "Mercator" dat in 1960 uit de vaart werd genomen.
- het schip in 1961 werd ingehuldigd door prins Albert als museum op Linkeroever.
- een jaar later de weide rond het schip als "maritiem openluchtmuseum" in gebruik werd genomen.
- er boeien, ankers, tonnen, schroeven, een kanon, enz.. zijn te bekijken die het leven langs en op de Schelde vertellen.
- - - - - - - - - - -
Nog een museum dat zich in het Middelheimpark bevindt is het
OPENLUCHTMUSEUM voor BEELDHOUWKUNST MIDDELHEIM dat wij reeds besproken hebben in ons deel 28 D van de wetens -en bezienswaardigheden over -en in Antwerpen, nl de "Parken".
Wist U dat ... ?
- dat een beeldenpark van 30 hectare is in het deelpark Middelheim van het Nachtegalenpark bij Antwerpen.
- het ontstaan is uit de 'Biënnale Middelheim', die vanaf 1951 iedere twee jaar in het park georganiseerd werd.
- - - - - - - - - -
Bronnen : - de foto's komen uit ons eigen archief, uitgezonderd de foto van het Mercator-Orteliushuis dat wij overnamen van het Internet.
Gezien in dit blog sommige foto's niet meer kunnen getoond worden, omdat Image Shack het gebruik aan banden heeft gelegd en er een prijs heeft opgekleefd, kunnen deze allen bekeken worden op mijn fotoalbums op het "Facebook" van "Alfons Van Camp".
Het betreft de albums : - Antwerpse standbeelden
- gedenkplaten in Antwerpen
- Beelden op daken
- Tekeningen op gevels
- Steegjes en allerlei
- Markten
- Plaatsen en pleinen
- Straatnaamborden
- Verdwenen gebouwen en instellingen
- Kerken en kapellekes
- Verdwenen cinema's
- Filmaffiches
- en zovele andere waaronder de afbeeldingen die voorkomen
In navolging van mijn blogs over voetbal en genealogie (zie hierboven en in de linkerrand bij "Mijn favorieten"), werd dit blog aangemaakt om de bezoeker een beeld te geven over mijn geboortestad Antwerpen.
Wij zullen stelselmatig wandelingen uitstippelen, met het verto-nen van foto's van gebouwen, wijken, parken, monumenten, musea, e.a. interessante onderwerpen, tevens begeleid met wat uitleg. Tevens gaan we terug in het verleden op zoek naar de verdwenen filmzalen, gebouwen en instellingen.
Het is een idee dat ontstond bij het lezen van het boek van George Van Cauwenbergh "Gids voor Oud Antwerpen". Wij willen hier niet in zijn voetsporen instappen, doch zullen een eigen kijk geven van Antwerpen nu en vroeger.
In de blogs van het stamboomonderzoek, nl. bij de familie Van Camp en Horemans, zijn reeds verschillende gebouwen en pleintjes besproken, maar we houden er aan deze in dit blog allemaal samen te bundelen.
In ieder geval veel leesgenot, met de hoop dat dit blog een leidraad mag zijn wanneer jullie mijn geboortestad eens komen bezoeken.
Dank zij de medewerking van onze vriend Albert Gelens, die zijn collectie van bierviltjes bereidwillig ten dienste stelde, kwam dit onderwerp tot stand.
Het blijkt nogmaals dat Antwerpen een echte cultuurstad is.
In Vlaanderen staat vandaag het decreet van 3 maart 1976 tot bescherming van monumenten en stads- en dorpsgezichten (hierna het Monumentendecreet genoemd) en haar uitvoeringsbesluiten ter beschikking voor het behoud van het bouwkundig erfgoed. Volgens de juridische instrumentaria kunnen deze worden gebruikt om het bouwkundig erfgoed te beschermen : opname in de Inventaris Bouwkundig Erfgoed, bescherming als monument of stads- of dorpsgezicht.
Het wapenschild van Antwerpen klimt op tot de middeleeuwen en werd reeds op 28 september 1881 bij Koninklijk Besluit aan de stad toegekend. Na de fusie van Antwerpen met haar 7 randgemeenten besloot men het oude wapen te behouden. De wapens van de rand-gemeenten waren immers alle van jongere datum en sommigen ervan waren afgeleid van familiewapens.
Het wapenschild van Antwerpen werd dan ook op 5 maart 1985 door de gemeenschapsminister van Cultuur bekrachtigd. Het wordt als volgt beschreven : """In keel een burcht met drie geopende, gekanteelde torens van zilver, verlicht en gemetseld van sabel, de middelste toren in het schildhoofd vergezeld rechts van een schuingeplaatste rechter-hand en links van een schuingeplaatste linkerhand., beide van zilver. Het schild omringd door een bladerkrans met 6 rozen, afwisselend van zilver en van keel, alle geknopt van goud en gepunt van sinopel, overtopt door een markiezenkroon en gehouden door een wildeman en een wildevrouw van vleeskleur, omgord en gekroond met klimopbladeren van sinopel en dragend op de schouder een knots van natuurlijke kleur, beiden staande op een losse grasgrond."""
(Bron : uitgave "Wandelen door oud Antwerpen" van de stichting Monumenten -en Landschapszorg)
Betekenis van sommige woorden : keel (wapenk.) = rode kleur sabel (wapenk.) = zwarte kleur sinopel (wapenk.) = groene kleur
Op het bierviltje is de afbeelding van Brabo te zien. Deze bevindt zich op de fontein voor het Antwerpse stadhuis op de Grote Markt.
De legende van Brabo gaat over de reus Drion Antigoon, die de hand van onwillige tolbetalers afhakte en deze in de Schelde wierp. Brabo doodde echter de reus en hakte op zijn beurt diens eigen hand af, welke hij in de rivier gooide. Antwerpen zou volgens deze uitleg van Hand werpen komen.
Dit bierviltje werd uitgegeven tijdens het "Stadhuizenjaar" en laat de voorgevel van het stadhuis zien met vooraan de Brabofontein. Het stadhuis is een renaissancegebouw, ontworpen door de architect Cornelis Floris De Vriendt. Het is gebouwd tussen 1561 en 1564.
Dat Antwerpen een kunststad is onderstreept nogmaals het bierviltje uitgegeven door de Brouwerij De Koninck met de afbeelding vanO.L.V.-Kathedraal.
De kathedraal staat aan de Handschoenmarkt en is de hoofdkerk van het bisdom Antwerpen. Ze is gewijd aan Maria. De kerk was een kathedraal tussen 1559 en 1803 en vanaf 1961 tot heden.
Ter gelegenheid van de opening van het MAS (Museum aan de Stroom) op 17 mei 2011 werd dit bierviltje uitgegeven door de stad Antwerpen.
Het MAS is het grootste museum van de havenstad en brengt een wervelend verhaal over de stad, de stroom, de haven en de wereld.
Dit bierviltje werd uitgegeven door de Brouwerij Stella Artois i.v.m. de bron van de Schelde.
De naam "Revivat Scaldis" zou betekenen : "de Schelde herleeft" (?). En... de naam Scaldis is de oudste naam die de Romeinen gaven aan de stroom. Zou ook afkomstig zijn van het Germaanse Scaldis dat "ondiep water" zou betekenen.
Nog een bierviltje van de Brouwerij Stella Artois i.v.m. "het Monumentenjaar 1975", met een afbeelding van de "Pagaddertoren".
Een pagaddertoren is een uitkijktoren die in de Spaanse tijd werd gebruikt door reders om hun schepen te zien aankomen. Dagen van tevoren stonden zij op hun torentjes de einder af te turen in de hoop de hun vertrouwde vlag van hun schip (meestal geladen met specerijen) boven de kim te zien verschijnen.
De naam "pagadder" is afgeleid van het Spaanse woord "pagadores", van het werkwoord pagar = betalen. Dit waren de betaalmeesters van de soldij voor de Spanjaarden die in Antwerpen gelegerd waren en die te klein van stuk waren om deel te nemen aan de gevechten. Vandaar de latere bijnaam voor kleine kinderen die nu nog gebruikt wordt: "pagadders".
Het monumentenjaar werd ingesteld door de Raad van Europa en kortweg ook M75 genoemd, en heeft als doel een grotere belangstelling van het architectorische erfgoed op te wekken en de grote gevaren waarmee het bouwkundig cultuurbezit wordt bedreigd.
We komen nu aan enkele knappe bierviltjes die door de Brouwerij De Koninck verspreid werden. o.a.
KLEDERDRACHTEN in de tijd van RUBENS :
En ....
FOLKLORISTISCHE FIGUREN uit de tijd van het poppentheater "De Poesjenellen"
Dat "Cristal Alken" niet wou onderdoen bewees het bierviltje over
DIEREN IN DE ZOO
Op filmgebied werd een bierviltje door Speciale Palm verspreid over de film "Paniekzaaiers" met Gaston Berghmans en Leo Martin.
Paniekzaaiers is een Vlaamse film uit 1986 van regisseur Patrick Lebon. Het was de tweede bioscoopfilm met in de hoofdrol het komische duo Gaston en Leo. Regisseur Lebon schreef het scenario voor de film samen met Paul Koeck en is tot op heden één van de succesvolste Belgische filmproducties aller tijden.
Het verhaal gaat over Gaston en Leo die actief zijn bij de motorbrigade van Antwerpen. Maar hun geklungel wordt niet langer geapprecieerd. De twee worden gedegradeerd tot eenvoudige wijkagenten. Maar al gauw komt het tweetal weer in de gratie, wanneer ze een gevaarlijke vrouwenontvoerder en diens handlanger op het spoor zijn. Maar alvorens ze hun speurtocht kunnen afronden, moeten ze aan de aandacht van hun echtgenotes ontglippen.
Minerva was in het begin van de 20e eeuw een Belgisch motor-, fiets- en automerk . Het werd opgericht in 1897.
Vanaf 1904 begon Minerva ook auto's te bouwen. Toen het bedrijf in 1908 de rechten op een nieuwe stille motor kocht, de Knight schuivenmotor, begon het echt goed te gaan. Minerva werd bekend om zijn luxueuze, goed afgewerkte, snelle, op maat gemaakte auto's. Al snel kende het begoede deel van de wereldbevolking Minerva (Bron : Wikipedia)
Dit bierviltje met de naam CHEERIO werd verspreid door het biermerk Pale-Ale, en volgens onze bescheiden mening komt het in het kraam te pas, lees het liedje "Cherio - cherio, in Antwerpen zingen ze zo, weg met de zorgen en weg met het verdriet, zijn we Sinjoren of zijn we het niet'
. Bierviltjes met afbeeldingen van schepen uit het Nationaal Scheepvaartmuseum Antwerpen
Na de wetens -en bezienswaardigheden over -en in Antwerpen, gaan we trachten te achterhalen welke havenwerktuigen er vroeger zoal gebruikt werden in de haven.
Het is algemeen geweten dat Antwerpen, niet alleen de Kathedraal, Brabo, de Antwerpse handjes, de haven en ... de Schelde is, maar de rivier is de "oarta" van Antwerpen en staat in verbinding met de rest van de wereld. Met haar haven is ze de grootste zeehaven in België en de tweede haven in Europa, na Rotterdam. Ze is verbonden met de Noordzee en de Westerschelde en speelt een belangrijk rol in de internationale handel.
Om een eretribuut te brengen aan de grootvader van mijn echtgenote, "Jaak de platte" foreman bij Mabesone en de vele vrienden dokwerkers, willen wij hierbij onderlijnen dat hun voorouders, eveneens dokwerkers, het zware werk aan "den basseng" moesten afwerken met de middelen die er waren, wat blijkt uit de hieronder afgebeelde foto's en prentkaarten. Tot op heden werken er nu zo'n 150.000 dokwerkers aan de haven.
Een haven die heden ten dage alle soorten ladingen kan verwerken, zoals containerlading, vloeibare bulk, droge bulk, stukgoed en roro, staat in kontrast met de toestellen die ze vroeger gebruikten.
(n.v.d.r. : bulk : een product zonder enige extra's,dat in grote hoeveelheden en in een niet-originele verpakking wordt aangeboden. Roro : bv roro-schip met laadklep of romp achteraan om auto's en busjes te verschepen).
En... om een gezegde te vermelden dat wij lazen op het "internet" : "Een Antwerpenaar heeft zijn hand maar in de Schelde te steken en hij staat in verbinding met de rest van de wereld". Een gezegde dat niet met de werkelijkheid strookt want wat gaat een Gentenaar dan zeggen ? Als hij zijn hand in de Schelde, die door Gent loopt, is hij toch ook met de rest van de wereld verbonden, niet... ?
Dank zij de medewerking van mijn Facebookvrienden : Frank Schyvens, Raymonde Gregoire, Albert Gelens, Rik Van Malder en de 'groep' Antwerpen in foto en film kwam dit artikel tot stand met de door hen doorgezonden documentatie, enz... .
Alle niet-actuele beelden uit dit artikel, uit boeken, postkaarten of andere zijn afkomstig uit hun collecties.
wervingsbriefje + Inschrijvingskaart
Kledijvergoedingsbriefje
Het "schavot"
Tractor van het Amerikaanse leger
Pèsse toneau (vatenweger +glaskar)
Bananenbak
Jigger
Graanweger met driepikkel
Natiepaard + kreng
Buildragers
Zakkenlosser
Tapijtenlosser Autokraan
Het vullen van zakken - heden ten dage -
vroeger
lossen van bananen
Platte wagen
Kinderen met handkreng
Grijper om ertsen te lossen
De kade en de dokken
Het wegen van granen
Kuisen van dierenvellen (postkaart uit collectie van Rik Van Malder) Graanmand
Handkraan
Karwielen (Foto : Rik Van Malder) Parlevinken (bevoorradingsbootje) Foto : Rik Van Malder
Dat het werk aan de dok niet van een leien dakje loopt bewijzen onderstaande foto's van Frank Schyvens' album "Once on a time I work at the docks".
Behandelen van zakgoed in het ruim
Opgestapelde zakgoed in het ruim Dokwerker die aangeeft waren de zakken moeten geplaatst worden
Enkele aanwijzingen van de 'foreman'
Het lossen van een zware houten constructie
En.... dat Frank en zijn familie het gevaar in de haven moesten ondervinden bewijzen onderstaande uittreksels uit de dagbladen.
Loonboek van 1935 Loonboek van 1955 van Albert Gelens
Bascule met mineraibak (Foto : Albert Gelens)
Kruk -en baalhaak (Foto van P. Van Wouwe uit de collectie van Albert Gelens)
Mallejan of "oets" (Foto : Albert Gelens)
Werkplaats in het magazijn aan de Korte Brilstraat van de Noordnatie
WETENS -en BEZIENSWAARDIGHEDEN over ANTWERPEN - deel 28 A : Hoven en parken : Kruidtuin en stadspark + omgeving
WETENS -en BEZIENSWAARDIGHEDEN
over -en in ANTWERPEN
DEEL 28 A : "Hoven en parken + omgeving" :
De KRUIDTUIN en het STADSPARK
In dit deel gaan we op zoek wat er zoal te weten en te zien valt in de hovingen en parken in onze stad.
Wij verkozen te starten aan de nr 24, met de
KRUIDTUIN of "DEN BOTANIEKEN HOF"
Wist U dat ... ?
met aan de inkom het standbeeld van
PEETER VAN COUDENBERGHE (1525 - 1594)
Wist U dat ... ?
- hij een Antwerpse apotheker, plantkundige en eigenaar van de tuin was.
- hij een grote collectie van exotische planten onderhield (een 600tal ca 1571).
- hij ook de uitvinder was van de 'orangerie' waar hij de planten liet overwinteren.
- er rechts op de plint van het beeld het volgende staat vermeld : "P.J.DE.CUYPER 1861" naar een ontwerp van architect Werner Moens.
- op de marmeren plaat aan de voorzijde staat vermeld : "PEETER / VAN COUDENBERGHE / BRUSSEL 1517 - ANTWERPEN 1599".
- op de achterzijde : opgericht in 1861 door de / Koninklijke Apothekersvereniging / van Antwerpen / en door haar zorgen in 1996 / gerestaureerd / met medewerking van de stichting Cornelis Floris / en met de steun van / A.C. Namur".
- ten slotte op het perkament staat vermeld : "SCHOL.in/VAL.CORD./DISPENSAT"
- het ingehuldigd werd op 17.8.1861 en vanaf 1869 werd geplaatst in de Kruidtuin.
- het beeld opnieuw werd ingehuldigd op 24.10.1996 in de Kruidtuin.
- het geschonken werd door de Société de Pharmacie d'Anvers voor het 25jarig bestaan.
In de tuin zijn deze prachtige cactussen te zien
... samen met deze eigenaardige creatie van koppen en bustes die uit het gras komen en de naam dragen van
GREENINGS II
Wist U dat ... ?
- dit een creatie is van beeldhouwster Monique Donckers (3.3.1954) uit Berchem (Antwerpen).
- 'greenings' betekent dat het een proces is voor verandering van bv de ruimte, een leefstijl of een beeldvorming in een meer omgevingsgezinde versie.
- zij ook de beeldhouwster is van de "Zee-Olifant" in de Zoo en van de "Hedonist" in het UFSIA aan de Rodestraat te Antwerpen.
- de Hedonist betekent : "iemand die genot boven alles stelt".
Tevens kunnen we nog dit gebouw bewonderen
... samen met de ORANGERIE
Wist U dat ... ?
- dit gebouw in 1884 werd gebouwd naar een ontwerp van E. Dieltiens.
- het bij een definitief besluit van 17.1.1950 werd opgenomen in de lijst van beschermde gebouwen, besluit dat op 3.3.1950 verscheen in het Belgisch Staatsblad.
Het tweede park dat we onder de loep gaan nemen is het
STADSPARK
Wist U dat ... ?
- dit park werd ingericht op het oude Fort Herenthals, een later voorwerk van de Spaanse vestinggordel.
- bij de ontmanteling een driehoek werd gepland om een openbaar park aan te leggen naar een ontwerp van E. Keilig.
- het werd voltooid op 15.8.1869.
In de omgeving van het Stadspark vooreerst de
KERK O.L.V. van GRATIE aan de Frankrijklei nr 89.
Wist U dat ... ?
- er voor deze kerk een bouwaanvraag werd ingediend in 1878, met een neogotisch ontwerp van Jules Bilmeyer en J. Van Riel.
- in 1909 de kerk werd vervolledigd met 2 torenspitsen.
- deze kerk in de volksmond de 'Jezuïetenkerk" wordt genoemd.
... met aan de Frankrijklei - Louiza-Marialei, in het plantsoen het standbeeld van
BARON HENDRIK LEYS
Wist U dat ...?
- Hendrik Leys geboren werd te Antwerpen op 18.2.1815 en aldaar overleed op 26.8.1969, amper 54 jaar oud, aan een hartziekte.
- hij een Belgisch graficus maar vooral schilder van historieschilderijen, genrestukken en portretten.
- er zich 4 van zijn historische schilderijen in de Leyszaal van het stadhuis bevinden.
- zijn standbeeld gemaakte werd door Jozef Jaak Ducaju (Antwerpen 1823 - 1891), die tevens een getalenteerd schilder was.
- volgens Amand de Lattin het hoofd van het standbeeld van Hendrik Leys is, maar niet zijn lichaam, dat volgens hem toebehoren aan Rik Schaeffels die er voor model stond , gezien Leys een klein en dik ventje was, in tegenstelling tot wat het beeld weergeeft.
In het hezelfde plantsoen, maar langs de kant van de Rubenslei het standbeeldje van het
MEISJE met de GEIT
Wist U dat ... ?
- dit idyllisch beeldhouwwerk van de Franse beeldhouwer Marcel Courbier (1899-1976), gegoten door F. Barbedienne (Parijs), en in 1932 werd geplaatst in het plantsoen van de Louiza Marialei, zijde Rubenslei.
-Marcel Courbier de persoonlijke vriend was van de grote weerstandsheld Jean Moulin, die, voor hij prefect en begenadigd tekenaar was, zelf in 1943 door de Gestapo gemarteld en vermoord werd. Courbier wijdde een reeks memorialbeelden aan zijn vriend. Marcel Courbier overleed in 1976.
- het beeldje in 1930, op de wereldtentoonstelling, tentoongesteld werd in het Frans paviljoen. - het 17jarige model, Marcelle Battu, later op 30.8.1944, bij de bevrijding van Nimes, schuldig geacht werd wegens het aanpappen met de Nazi's, en publiekelijk werd gekastijd en geschoren.
- op 3.10.1944, zij, na een twijfelachtig proces wordt terechtgesteld.
Marcel Courbier was de persoonlijke vriend van de grote weerstandsheld Jean Moulin, die, voor hij prefect en begenadigd tekenaar was, zelf in 1943 door de Gestapo gemarteld en vermoord. Courbier wijdde een reeks memorialbeelden aan zijn vriend. Marcel Courbier overleed in 1976.
Men ziet maar hoe wereldoorlog II,in al zijn gruwel gelinkt wordt aan een idyllisch beeldje, symbool voor schoonheid, jeug, natuur en vreedzaamheid.
- dit idyllisch beeldhouwwerk van Marcel Courbier (Nimes, 1899 - Parijs 1976) is, opgericht in 1932.
We zijn op het punt om het Stadspark te betreden met vooraan de obelisk van de
NAASTING van CONGO
Wist U dat ... ?
- in 1885 koning Leopold II er op de conferentie van Berlijn in slaagde de Onafhankelijke Staat Kongo te doen herkennen.
- Kongo op 30.6.1960 onafhankelijk werd verklaard en sedert 1971 officiëel République Démocrartique de Zaïre genoemd werd.
- deze obelisk ingewijd werd op 7.10.1911 in het bijzijn van koning Leopold II.
- het ontwerp van de hand van stadsbouwmeester Emiel L.J. Van Averbeke ( Berchem 10.7.1876 - + Deurne 1.2.1946) is.
- de bronzen medaillon op de obelisk van Leopold II gemaakt werd door Jules Baetens (° Antwerpen 6.10.1981 - 7.10.1937).
- het monument werd bekroond door een verguld beeld van Mercurius, de Romeinse god van handel en winst.
- op de zuil de volgende tekst is te lezen : "in bijzijn van Zijne Majesteit koning Leopold II viert de Handelskamer van Antwerpen, de naasting van Congo aan België 6.6.1909 - J.Van Averbeke - bouwmeester".
Zodat we nu op zoek gaan wat hier allemaal over te weten en te zien is, zoals het standbeeld van
MOEDER en KIND
Wist U dat ... ?
- dit een beeld is van de hand van Baron Geroge Minne (° 30.8.1866 - + 18.2.1941).
- het opgericht werd ter herinnering aan koningin Astrid (° Stockholm 1905 - + Küssnacht 1935).
- het beeld oorspronkelijk tot 5.9.1935 op het Koningin Astridplein aan de kant van het Centraal Station stond.
- het onthuld werd op 26.5.1936 in aanwezigheid van Paul Henri Spaak, burgemeester Camille Huysmans en 800 schoolkinderen.
- er de volgende tekst is op te lezen op het voetstuk : "Ter herinnering aan koningin Astrid, vrouw en moeder 25.2.1949 College Burgemeester en Schepenen"
- het nu te vinden is in het stadspark, waar het ingehuldigd werd op 7.5.1949.
Een weinig verder het gedenkteken ter ere van de
GESNEUVELDEN van het 5DE LINIEREGIMENT
Wist U dat ... ?
- dit gedenkteken oorspronkelijk op de koer van de Sint-Joriskazerne, na de WO I "Baron Generaal Drubbelkazerne'"aan de Begijnenvest nr 35.
- deze kazerne gebouwd werd naar een ontwerp van Pieter Bruno Bourla.
- het in 1960 verhuisde naar de Luchtbalkazerne.
- het tenslotte op 8.10.1974 verhuisde naar zijn huidige plaats in het stadspark.
- het een werk is van de Merksemse beeldhouwer Raoul Lambau.
Niet ver daar vandaan, verscholen in het groen het monument van
THEODOOR VERSTRAETE
Wist U dat ... ?
- het beeld is van de hand van de Brusselse beeldhouwer Guillaume Charlier (Elsene 2.8.1854 - Sint-Joost-ten-Node 15.2.1925), die het beitelde en aan de stad schonk.
- het in het stadspark onthuld werd op 16.5.1909.
- Theodoor Verstraete geboren werd te Gent op 5.1.1850 en wegens een verzwakking van zijn geestelijke vermogens, krankzinnig stief te Antwerpen op 8.1.1907.
- hij succes oogste als impressionistisch schilder van landschappen.
- hij zelfs een pleintje dat naar hem genoemd werd, kreeg op de wijk Zurenborg, nl Door Verstraeteplaats.
Langs de wandelweg naast de Rubenslei, zagen we op de huisjes van de
GROENVOORZIENING van de STAD ANTWERPEN deze 2 beschilderde deuren.
Zodat we respectievelijk aan de
SKATEPARK en de SPEELTUIN komen
Even verder vescholen onder de bomen de
BUNKER UIT WERELDOORLOG II
Wist U dat ... ?
- deze bunker stamt uit de WO II.
- het een herdenkingsmonument en project is van Beate Passous en Andreas van Weizsäcker met "Wunden der Erinnerung".
- er op de glazen plaat van 100 x 100 te lezen valt : "WONDEN / VAN DE / HERINNERING".
- er op een 2de plaat een rood kruis en een Belgisch vlag prijkt, met : "1944-454 / Hier verbleven tijdens de V-bommen op Antwerpen / vrijwilligers van : het "Baby Corps" de groep jonge brancardiers / van het rode kruis van Belgiër : Afdeling Antwerpen".
In het midden van het stadspark, langs de stadsvijver het beeld van
JAN VAN BEERS
Wist U dat ... ?
- dit een werk is van beeldhouwer Alfred Egide Crick (Antwerpen, 2.10.1858 - Zaventem 17.5.1931).
- Jan Van Beers geboren werd op het Zand te Antwerpen op 22.2.1821 en overleed op 14.11.1888
- op 30.11.1888, 2 weken na zijn overlijden, het college van burgemeester en schepenen besloot de toenmalige Belgenstraat, tussen Troonplaats en Bolivarplaats om te dopen in Van Beersstraat, die ondertussen nu Jan Van Beersstraat heet.
- de inwijding van het monument gebeurde tijdens de Benoit-feesten op 15.8.1892.
- hij dichtbij het stadspark woonde in de Quinten Matsijslei nr 19.
- er op het beeld de volgende tekst te lezen valt : " Aan Jan Van Beers / 1821 - 1888 / Zijne vereerders uit Noord en Zuid"; voorts worden in vergulde letters zijn dichtbundels vermeld : Jongelingsdromen, Levensbeelden, Gevoel en Leven, Rijzende Bladeren.
De weg volgend naar omhoog komen we aan de
HANGBRUG
W ist U dat ... ?
- deze brug beschermd wordt door een definitief besluit van 30.9.1974, besluit dat op 10.4.1975 verscheen in het Belgisch Staatsblad.
- het ontwerp in mei 1868 getekend werd door tuinarchitect Eduard Keilig.
- zij een spanwijdte heeft van 27,50 meter en 7,15 meter boven het wateroppervlak zweeft.
En... er juist onder
DE ROTSEN
Wist U dat ... ?
- deze rotsen ook een ontwerp zijn van de tuinarchitect Eduard Kielig.
Langs de zijde van de Van Eycklei vonden wij nog het standbeeld van
EVARIST ALLEWAERT
Wist U dat ... ?
- Evarist Allewaet (Ieper 1835 - Messelbroek 1889) een jurist, vrijzinnig en liberaal politicus, schepen van onderwijs, grondlegger en promotor van het stedelijk onderwijs was.
- er rechts in de schouderafsnede : F. JORIS 1890 wordt vermeld.
- er op de schacht van de piëdestal de volgende tekst werd aangebracht : "AAN / E. ALLEWAERT / SCHEPEN / VAN / ONDERWIJS / 1835 - 1889."
- het monument een jaar na het overlijden van E. Allewaert in het stadspark werd geplaatst. -
En.... dit van
DE JACHT langs de zijde van de Rubenslei
Wist U dat ... ?
- dit beeld in 1860 het stadspark kwam sieren.
- het naar aanleiding van een wedstrijd uitgeschreven door het stadsbestuur naar C.A. Palinck ging, akademieleerling van het schooljaar 1860/61, als eerste prijs voor "De Jacht".
Op het punt van Stadspark, Quinten Matsijslei -Loosplaats en Van Eycklei staat in een afgebakend graspleintje het standbeeld van
LOUIS MAJOR
Wist U dat ... ?
- het standbeeld van Louis Major, in het plantsoen staat van het stadspark ter hoogte van de Loosplaats.
- hij geboren werd te Oostende 1902 en + te Antwerpen 1985).
- hij een socialistisch voorman en minister van Tewerkstelling en Arbeid was in 1968 en minister van Staat in 1973.
- op het voetstuk in losse letters vermeld staat : " LOUIS MAJOR / 1902 1985 / SOCIALISTISCH VOORMAN".
- op het voetstuk rechts onder de tekst : " Kunstenaar Willem Bierwerts / Beeld ingehuldigd op / 26.9.1987".
Bijna aan de Hangbrug aan de omhooglopende berm van de Van Eycklei het beeldje van de
FONTEINFIGUUR
Wist U dat ... ?
- dit standbeeld hier op de berm van de Van Eycklei werd geplaatst bij een beslissing van het college van 17.10.1958.
- het tijdens het evenement "Het Beeld in de Stad" juni-augustus 1958, aangekocht werd bij de kunstenaar in 1958.
- het een naakte vrouwenfiguur voorstelt waarbij haar houding doet denken dat zij onder een spuitende fontein staat en het neervallende water probeert op te vangen..
- het beeld van de hand is van Ratimir Stojadinovic (Belgrado 1913).
En tenslotte het
MONUMENT VOOR DE GESNEUVELDEN IN DE TWEE WERELDOORLOGEN
op de hoek van de Rubens -en de Van Eycklei
Wist U dat ... ?
- hier Koning Albert op zijn paard wordt uitgebeeld naar een ontwerp van Edward Deckers ( Antwerpen 1873 - 1956).
- de naam van Edward Deckers wordt vermeld op de plint, rechts achter van het ruiterstandbeeld.
- links op de plint, op de linkse groep : EDW. DECKERS / COMPAGNIES DES BRONZES BRUXELLES. - op plint op de rechtse groep : EDW. DECKERS.
- op de voorzijde in bronzen letters 1914 - 1918 / 1940 - 1945.
- het beeld werd ingehuldigd op 21 april 1930 in een voormalig plantsoen voor de Nationale Bank op de Frankrijklei, in aanwezigheid van koning Albert en koningin Elisabeth.
- op 27.4.1957 de gemeenteraad besloot het monument te verplaatsen naar zijn huidige locatie.
Hier zijn we ten einde van deel 28 A over de wetens -en bezienswaardigheden over de Kruidtuin en het Stadspark.
Gezien de omvang van teksten en foto's zijn we verplicht een deel 28 B te maken met als onderwerpen : - het Harmoniepark - het Albertpark - Domein Hertoghe - Hof van Leysen en Kielpark.
In ons vorige DEEL 28 A waren we op bezoek in de Kruidtuin en het Stadspark. Met ons deel 28 B starten we nu in het
HARMONIEPARK +L' ORANGERIE gelegen aan de Harmoniestraat nr 31,tussen de Mechelsesteenweg - Koningin Elisabethlei en de Harmoniestraat.
Beide foto's tonen aan hoe het voordien was.
Wist U dat ... ?
- de huidige feestzaal "Harmonie" vroeger een leprozenziekenhuis "Ter Zieken" was.
Wist U dat ... ? -
- dit park gesloten werd in september 2014 voor renovatie.
- er zich op het gebouw verschillende 'bustes" van vermoedelijk muzikale bekendheden bevinden, waarvan er hier enkele worden van afgebeeld, doch wij nog niet kunnen hebben achterhalen wie deze zijn.
Wist U dat ... ?
- er zich op het gebouw, ter verfraaiïng, verschillende graffiti-tekeningen werden aangebracht, waarvan wij tevens de kunstenaar niet kunnen terugvinden.
Wist U dat ... ? -
- dit park een heel ander uitzicht kreeg sinds 31.5.2015, bij de "dag van het park".
- het heraangelegd werd met een nieuwe verlichting, een reeks nieuwe bomen en een bloemrijke beplanting.
- er nieuwe banken werden geplaatst en dat de speeltuin werd aangepast voor de jeugdige kinderen.
De foto's van het vernieuwde Harmoniepark komen van het Internet :
GVA Metropool en zijn het werk van Patrick De ROO
Wist U dat ... ?
- hier vroeger in het park heel wat standbeelden van muzikale bekendheden stonden, zoals Bach, Rossini en Beethoven, doch die allen verdwenen zijn ofwel naar de Kempische streek of naar het 'herstelpark' van het Middelheimmuseum.
In de uiterste hoek aan de kant van de Koningin Elisabethlei is er nog wel het monument van
PETER BENOIT
Wist U dat ... ?
- op 11 maart 1901 de Vlaamse komponist Peter Benoit (° Harelbeke 17.8.1834 - + Antwerpen 8.3.1901), ten grave werd gedragen en burgemeester Jan Van Rijswijck beloofde hem te bedanken met een monument.
- hij lange tijd op het monument heeft moeten wachten, want meer dan 30 jaar later werd het ingewijd op de Frankrijklei voor de Koninklijke Vlaamse Opera.
- op 27 december 1951 de gemeenteraad besliste het monument naar de tuin van het Harmoniepark te verplaatsen.
- het daar op een ongelukkige plaats staat en er wat verlaten bijligt en door de sinjoren "Het Plonsbad" wordt genoemd .
- dit het werk was van bouwmeester en esteticus Henry van de Velde (° Antwerpen 3.4.1863 en + Zürich 15.10.1957).
Buiten dit monument, het hoofdgebouw, de orangerie en de speeltuin is er hier niets te vertellen of te zien, zodat wij de oversteek aan de Koningin Elisaberthlei maken, richting
KONING ALBERTPARK of de vroegere "Warande", met zijn prachtige 'kiosk". Een plaats om even uit te 'onthaasten'.
Wist U dat... ?
- de stad in 1479 een deel van het toen genoemde "Papenmoer" kocht, om er een 'galgenveld' op te richten.
- het daarna nog werd gebruikt als plantentuin.
- de stad het in 1809 terug kocht, en in november 1861 het park openstelde voor het publiek.
DE KIOSK
Wist U dat ... ?
- deze kiosk dateert van 1876-77 naar een ontwerp van Pieter Jan August Dens.
Aan het uiterste punt van de Mechelsesteenweg en Koningin Elisabethlei vonden wij de 'sokkel' van het standbeeld van
MATHATMA GHANDI of Mohandas Karamchand Ghandi ° Porbandar 2.10.1869 aan de Westkust van India.
Wist U dat ... ?
- de 'buste' van Mahatma Ghandi reeds geruime tijd ontbreekt op de sokkel, gezien het gestolen werd.
- het door 3 onbekenden van zijn sokkel werd gehaald en in een personenauto Ford Focus werd geladen waarop zij in de richting van de Jan Van Rijswijcklaan vluchtten.
- er tot op heden geen dader(s) werden gevonden, noch het beeld.
- hij dank zij zijn strijd voor de mensenrechten er in slaagde om India eindelijk onafhankelijk te maken, volledig zonder geweld.
- zijn uitspraak luidde : "geweldloosheid zou nooit gebruikt mogen worden als een schild voor lafheid. Het is een wapen voor dapperen".
- hij die dus zijn leven lang voor geweldloosheid was geweest, op 30.1.1948, bij een gebedsbijeenkomst, werd doodgeschoten door een extreme hindoe, nl. Nathuran Godse.
Langs de zijde van de Mechelsesteenweg, juist tegenover het gebouw van Electrabel, bevindt zich het standbeeld :
CAMILLE COQUILHAT
Wist U dat ... ?
- Camille-Aimé Coquilhat werd geboren te Luik op 15.10.1853.
- hij samen met Stanley de beroemde tocht langs de bovenloop van de Kongostroom tot aan de Stanley Falls maakte.
- hij op 24.3.1891, op 37 jarige ouderdom, stierf te Boma aan de gevolgen van kronische dysenterie.
- het monument van de hand is van graaf Jacques de Lalaing en in 1895 in het Albertpark werd geplaatst.
- hij in 1891 een straat, naar hem genoemd, kreeg tussen de Zwijgerstraat en de Verbondstraat.
Op de uiterste hoek, van de Mechelsesteenweg en de Prins Albertlei, tussen het struikgewas
DE HAND
Wist U dat ... ?
- dit monument de grens aanduidt tussen Antwerpen en het district Berchem.
Langs de zijde van de Koning Elisabethlei, ter hoogte van de tramhalte, over het in aanbouw zijnde Provinciehuis, in het mooie grasplein het standbeeld van
DE DANSERES
Wist U dat ... ?
- het knappe bronzen beeld door het Antwerpse stadsbestuur op 20.11.1959 werd aangekocht.
- het van de hand is van beeldhouwer Oscar Jespers (° Borgerhout 22.5.1887 - Sint-Lambrechts-Woluwe 1.12.1970).
- hij de zoon was van Emiel Jespers, een verdienstelijk beeldhouwer, en broer van schilder Floris Jespers.
En... ter hoogte van het Notarishuis bevindt zich het
HOVENIERSHUIS
Niet ver daar vandaag het standbeeld van
BEER (1984)
Wist U dat ... ?
- volgens een vermelding aan het beeld de naam DERZOU (1964) wordt vermeld, wat vermoedelijk duidt op de ontwerper.
We verlaten nu het Albertpark en begeven ons op weg naar het
DOMEIN HERTOGHE
Het oud bord Het nieuwe bord (2.7.2017)
Wist U dat ... ?
- zie tekst op het hieronder afgebeeld bord.
Nieuw bord dd. 2.7.2015
Het wandelpaadje in het Domein Hertoghe
Wist U dat ... ?
- dit domein gelegen is langs de Markgravelei - Karel Oomsstraat en Desguinlei, met de hoofdingang aan Markgravelei en een uitgang aan de Desguinlei, naast het gebouw van de verzekeringsmaatschappij Mercator.
- dit domein door weinig Antwerpenaar gekend is.
- hier een oase van rust en stilte heerst.
- het de indruk geeft van een privé eigendom te zijn.
- het een grootte heeft van 3 ha en 49 a.
- het een ideaal parkje is met een klein wandelpaadje met eeuwenoude bomen, en tevens gegeerd wordt door joggers.
Het volgende hof of park dat we gaan bezoeken is het
HOF VAN LEYSEN aan de Markgravelei .
Wist U dat ... ?
- het Hof van Leysen met zijn 2 ha grond het kleinste provinciaal domein is.
- het in de 16de eeuw een deel van de gronden "De Lei", eigendom van Willem van de Werve, heer van Schilde en Markgraaf van het land van Ryen, was.
- het in 1546 een nieuwe eigenaar kreeg, nl Gilbert Van Schoonbeke.
- de hof ontstaan is door samenvoeging van de domeinen van de familie Havoith en Leysen.
- het een oase van rust is, met allerlei bosplanten en verschillende soorten vogels.
Via een met kasseien belegde weg, tegenover de Van Schoonbekestraat komen we helemaal achteraan aan het
TORENHOF of ANNONENTOREN gelegen aan de Markgravelei 86.
Wist U dat ... ?
- deze toren ook "Annonentoren" genoemd wordt, naar de Italiaanse familie Annoni.
- dit het geboortehuis was van de Vlaamse schrijfster en mecenas van het katholiek meisjesonderwijs, Maria Elisa Belpaire (° Antwerpen, 31.1.1853 en + aldaar op 9.6.1948).
- dit een berschermd gebouw is bij definitief besluit van 13.5.1976, besluit dat op 22.6.1976 verscheen in het Belgisch Staatsblad.
- deze in 1984, na renovatie, een andere bestemming kreeg, nl. : "Centrum voor leerling-begeleiding- Provincie Antwerpen". -
Juist voor het Torenhof, aan de rechterkant, bevindt zich
DE BLINDENTUIN
Wist U dat ... ?
- in deze tuin gewone -en tastplanten staan.
- de tuin in 1989 volledig hersteld werd na vernietigingen door vandalen.
- er nu ook plantenbakken op tafelhoogte geplaatst zijn, waar aan geroken en gevoeld kan worden.
Om het deel 28 B "hovingen en parken" te besluiten gaan we richting 't Kiel, want daar hebben we nog
HET KIELPARK
Ingang van het Kielpark aan de Sint-Bernardsesteenweg tegenover het Sint-Catharinaplein
Wist U dat ... ?
- dit park een mooie groene ruimte heeft en in een volkse en multicultureel karakter heeft.
- buiten het speelplein en de voetbalvelden er verder niets te zien is.
Wist U dat ... ?
- dit park gelegen is langs de Sint-Bernardsesteenweg, naast de Jacob Le Mairestraat.
- het standbeeld van "De Sereniteit" van Henri Puvrez, ° Sint-Jans-Molenbeek 1893 en + Antwerpen 1972, voor het park staat.
- het eerst voor het politiebureel van zone zuid stond tegenover de Zaanstraat.
Ziezo hier kunnen we DEEL 28 B afsluiten, met het idee DEEL 28 C te wijden aan het Nachtegalen - Middelheim -en Den Brandtparken.
WETENS -en BEZIENSWAARDIGHEDEN over ANTWERPEN - deel 28 D : Openluchtmuseum voor Beeldhouwkunst Middelheim
WETENS -en BEZIENSWAARDIGHEDEN
over -en in ANTWERPEN
DEEL 28 D :
"Openluchtmuseum voor BEELDHOUWKUNST" - Middelheimpark
In ons vorig Deel 28 C, waar het Nachtegalenpark - Park Den Brandt en het Middelheimpark met zijn omgeving werden besproken, beloofden wij een speciale editie betreffende het Openluchtmuseum voor Beeldhouwkunst in het Middelheimpark.
We gaan hier geen catalogus opstellen, maar willen hierbij de voornaamste beelden weergeven die in het museum te zien zijn. Het zijn meestal foto's over de "natuurlijke naakte schoonheid van de vrouw, het mooiste onderwerp", aangepast met enkele andere aspecten.
Het park is verdeeld in 2 delen "Middelheim-Hoog", bevattende oudere werken en "Middelheim-Laag" contemporary works (Werken van dezelfde tijd). Het park heeft een internationale reputatie voor het weergeven van een representatie van de 20° eeuws-beeldhouwwerken.
De volledige serie van mijn foto's kan bekeken worden op het album "Openluchtmuseum voor Beeldhouwkunst", via ons Facebook, onder de naam van de auteur : Alfons Van Camp. Wie familie, vriend of kennis is kan deze foto's bekijken.
Naar aanleiding van ons bezoek aan het museum mochten wij, geloof het of niet, de Japanse YUKO vanuit Japan, kennis gemaakt via Facebook, in Antwerpen op bezoek ontvangen. De hieronder afgebeelde foto's zijn genomen in het
DOCUMENTATIECENTRUM van LODEWIJK CRAEYBECKX met medewerking en een zéér goede opvang van het personeel,waarvoor onze dank
Wist U dat ... ?
- men hier véél informatie kan bekomen over de museumcollectie, beeldhouwkunst en kunst in de openbare ruimte.
- er zo'n 50.000 (beeldhouw)kunstwerken te vinden is vanaf Rodin
De "Fonne" en "Yuko" Fonne ijverig op zoek naar documentatie
Voor het documentatiecentrum Lodewijk Craeybeckx stond dit schattig beeldje van het
FONTEINMOTIEF 1930
fonteinmotief 1930 van Arthur Dupon
Wist U dat ... ?
- Arthur Dupon (1890 - 1972) ontwerper was van figuren, naaktes, torso's en portretten.
- hij van 1930 - 1955 leraar borstbeelden was aan het Academie.
- - - - - - - - - - - - - - -
Wist U dat ... ?
- het openluchtmuseum een beeldenpark is van 30 hectare in het deelpark Middelheim.
- het vanaf 1951 is ontstaan uit de "Biënnale Middelheim", dat om de twee jaar in het park wordt georganiseerd.
- er een laag en hoog Middelheim bestaat, dat aan beide zijden van de Middelheimlaan ligt, en het park middendoor snijdt.
- er zich achteraan het park het Bream-paviljoen bevindt, waar kwetsbare stukken staan opgesteld die niet in open lucht kunnen staan.
- er ook rechts van de ingang in de Orangerie het "Documentatiecentrum Burgemeester Lode Craeybeckx is ondergebracht.
- in 2012 in de plantentuin Hortiflora een oppervlakte van 5 hectare werd toegevoegd aan het beeldenpark.
- er door architect Paul Robbrecht (° Sleidinge 28.10.1950) een nieuw halfopen tentoonstellingshuis werd gebouwd op het "laag", genoemd "Het Huis". (Bron : Wikipedia)
De ingang van het openluchtmuseum bevindt zich aan de Middelheimlaan, schuin tegenover het sportpark "Koningin Astrid" en de bezoekers worden er verwelkomt door
LODEWIJK CRAEYBECKX
Wist U dat ... ?
- dit beeld van de hand van Victor (Vic) Gentils geboren te Ilfracombe, Devon, England op 19.4.1919 en overleed in Aalst op 27.2.1997.
- hij een beeldhouwer en schilder was.
- hij in 1997 ridder in de Leopoldsorde werd gekroond.
- hij in 1993 in de Belgische adel als ridder werd opgenomen.
- de uitgebeelde Lode Craeybeckx (° Antwerpen, 24.11.1897 - + aldaar 25.7.1976) een Belgisch socialistisch politicus was, die burgemeester was van o.a. Deurne (1933-1937) en van Antwerpen 1947 - 1976).
- hij de bezieler was van de "Biënnale" in 1951.
Bij het binnentreden, bevindt zich links, op het grasplein het standbeeld van
HET ZOTTE GEWELD
Wist U dat ... ?
- dit beeld ook de "Dwaze maagd" wordt genoemd en van de hand van de Belgische beeldhouwer, schilder Rik Wouters (° Mechelen 218.8.1882 - + Amsterdam 11.7.1916) is.
Hierna verschijnen vele foto's van beeldhouwwerken van naakte vrouwen als kunst, om maar eens te verduidelijken hoe mooi deze beelden werden tentoongesteld . Het "Zotte Geweld" kennen we reeds van bij de binnenkomst van het museum.
Op het grote grasplein, links van de inkom, het beeld van de op haar zij liggende dame en de
DE RIVIER voorstelt
Wist U dat ... ?
- dit beeld van 1938 van de Franse beeldhouwer Aristide Maillol (° Banyuls-sur-Mer 8.12.1861 - 27.9.1944) is.
- het eveneens hieronder afgebeelde het beeld
DE MIDDELLANDSE ZEE (1902 - 1905) van hem is.
Deze mooie, lang uitliggende naakte vrouw opgesteld voor de tweede vijver stelt
DE GROTE BADENDE 1971 voor
Wist U dat ... ?
- dit beeld van de hand van de Duitse beeldhouwer, schilder, tekenaar en graficus Wieland Forster (° Dresden 1930). is
Verder op het grasveld voor de vijver aan het Kasteel Middelheim de beelden
ASIA
Wist U dat ... ?
- dit beeld "Assia" genoemd wordt, 'een naakte vrouw' van de hand van de Franse beeldhouwer Charles Despiau (° Mont-de-Maesan 4.11.1874 - + 30.10.1946).
- Auguste Rodin hem inhuurde als assistent in 1907.
- hij in totaal ca 150 beeldhouwwerken en 1.000 tekeningen maakte over een carrière van 50 jaar. JUDITH 1945 en HEROÏSCH TORSO 1952
"Judith 1945" van Marino Marini "Heroïsch Torso 1952" van Marcello Mascherini
Wist U dat ... ?
- het beeld "Judith 1945" van de Italiaanse beeldhouwer Marino Marini (° Pistoia 27.2.1901 en + Viareeggae 6.8.1980) is.
- het beeld "Heroïsch Torso" van de Italiaanse beeldhouwer Marcello Mascherini (° Udine 14.9.1906 en + Padua 1983) is.
Dieper in het park onder de bomen de beelden van de
NAAKTE PANDORA 1952 - 1953 en DE DANSERES
Pandora 1952-53 van Edwin Scharf De 'Danseres"
Wist U dat ... ?
- het beeld "Pandora" van de Duitse beeldhouwer Edwin Scharff (° Neu-Ulm 21.3.1887 - + Hamburg 18.5.1955) is.
- deze in zijn werken beïnvloed werd door Aristide Maillol en Auguste Rodin.
- het werk "de danseres" van de Italiaanse beeldhouwer Giacomo Manzù (° Bergamo 22.12.1908 - + Rome 17.1.1991) is.
DE GROTE ZITTENDE en MARIE-LOU 1935 - 1936
" De Grote Zittende" van Georg Kolbe " Marie-Lou 1935-36" van Constant Permeke
Wist U dat ... ?
- het beeld van de "Grote Zittende" van de Duitse beeldhouwer Georg Kolbe (°Waldheim - Saksen 15.4.1887 en gestorven te Berlijn 20.11.1947) is.
- het beeld van "Marie-Lou" van de Belgische kunstenaar, beeldhouwer en tekenaar Constant Permeke (° Antwerpen 31.7.1886 en gestorven te Oostende 4.1.1952) is.
Om even terug naar de ingang van het museum te gaan vonden wij aan de rechterkant op het grasplein het standbeeld van
HERACLES BOOGSCHUTTER 1909
"Heracles Boogschutter 1909" van Emile-Antoine Bourdelle
Wist U dat ... ?
- dit beeld van de Franse beeldhouwer en schilder Emile-Antoine Bourdelle (° Montauban (Tam-et-Garonne 30.10.1861 en + Le Vésinet (Yvelines) 1.10.1929) is.
Wat verder op het grasveld de standbeelden van
FAUN 1953-54 DE ZAAIER
"Faun 1953-54" van Marcello Mascherini "De Zaaier" van Consdtant Meunier
Wist U dat ... ?
- het beeld "Faun" van de hand van Marino Macherini is, die bij een vorig standbeeld reeds besproken werd.
- het beeld van "De Zaaier" van de Belgische beeldhouwer, schilder en graficus Constant Meunier (° Etterbeek 12.4.1831 en + Elsene 4.4.1905) is.
- het beeld "De Buildrager" aan de Suikerrui ook van hem is.
DE NAAKTSE SOLDAATOCEANIDE
"De Naakte Soldaat" van Auguste Rodin "Océanide" van Henri Laurens
Wist U dat ... ?
- het beeld "De Naakte Soldaat" van de Franse beeldhouwer van het impressionisme Auguste Rodin (° Parijs 12.11.1840 - + Meudon 17.11.1917) is.
- dit beeld in feite eerst de naam kreeg van "Bronzen tijdperk".
- het model een 22 jarige soldaat was, die 18 maanden lang Rodin's model was.
- het beeld "Océanidé van de Frans beeldhouwer Henri Laurens (° Parisj 1885- 1954) is.
- in dit werk de vrouw de zee wordt en omgekeerd.
- in het Centre Pompidou te Parijs een grotere versie van bestaat.
OPSCHIK 1952 en OMLAAG KIJKEND MEISJE
"Opschik 1952" van Mark Macken "Omlaag kijkend meisje 1956-57" van Reg Butler
Wist U dat ... ?
- dit beeld "Opschik" van de Vlaamse Belgische beeldhouwer Mark Marcel Macken (° Diest 19.9.1913 - + Antwerpen 21.10.1977) is.
- het andere beeld het "Omlaag kijkend meisje" van de Engelse beeldhouwer Reginald Cotterell Butler (° Buntingford 28.4.1913 - + Berkhamsted 23.10.1981) is.
BOMSLACHTOFFER 1948 - 1951HUISELIJKE ZORGEN 1913
"Bomslachtoffer 1948-1951" van Mari Andriessen "Huiselijke zorgen 1913" van Rik Wouters
Wist U dat ... ?
- het beeld van het "Bomslachtoffer" van de hand van de Nederlandse beeldhouwer Mari(e) Silvester Andriessen (° Haarlem 4.12.1897 - + 7.12.1979) is.
- het beeld "Huiselijke Zorgen" van de Belgische beeldhouwer en fauvistisch kunstschilder Hendrik Emile (Rik) Wouters (° Mechelen 21.8.1882 - + Amsterdam 11.7.1916) is.
- het beeld "Het Zotte Geweld" aan de ingang van het museum ook van hem is.
In het bos zelf het standbeeld van het
LOPEND MEISJE
"Lopend meisje" van Kurt Gebauer
Wist U dat ... ?
- deze Tsjechische beeldhouwer Kurt Gebauer, geboren werd in 1941.
Langs het wandelpad, aan de rechterzijde van de hovernierswoning, vonden wij deze weergave van de
IJSBEER 1920-22
"Ijsbeer 1920-22" van François Pompon
Wist U dat ... ?
- dit beeld van de Franse beeldhouwer François Pompon (° Saulieu 9.5.1855 en gestorven te Parijs op 6.5.1933) is.
- hij vooral bekend is voor beelden van dieren.
Op weg naar de herstelweide vonden wij nog het beeld van
MAN - VROUW - HOND 1982 - 1983
"Man - Vrouw - Hond" van Jose Vermeersch 1982-1983
Wist U dat ... ?
- dit beeld van de Belgische beeldhouwer en schilder José Vermeersch (° Bissegem 6.11.1922 en gestorven te Lendele 13.12.1997) is.
- hij de vader is van de kunstenaar Rik Vermeersch.
Alvorens naar de achterzijde van het museum te gaan konden wij eerst het vliegende standbeeld van
PEGASUS aanschouwen dat voor het Braempaviljoen staat opgesteld.
"Pegasus" van Carl Milles
Wist U dat ... ?
- dit beeld van de hand van de Zweedse kunstenaar Carl Milles ( ° Lagga 1875 - + Stockholm 1995) is, die werkte in de stijl van het classicisme .
- het beeld de klassieke held Bellerophon voorstelt, die de hemel tracht binnen te dringen met zijn paar Pegasus.
- er in Zweden een park bestaat "Millesgarden" gewijd aan de beeldhouwkunst en aan Milles in het bijzonder.
We kunnen natuurlijk nog verder gaan met het weergeven van beelden, doch dit zou ons te ver brengen, zodat we met deze afgebeelde foto's jullie toch een idee hebben willen geven hoe prachtig deze zijn opgesteld in het "Openluchtmuseum".
Helemaal achteraan in het park bevindt zich
HET BRAEM PAVILJOEN
Het Braempaviljoen
Wist U dat ... ?
- dit paviljoen naar een ontwerp van de architect Renaat Bream is.
- het werd ingehuldigd in 1971.
- er hier meest kleinere beelden en beelden die niet in openlucht mogen tentoongesteld worden in ondergebracht
Aan de linkerzijde van het gebouw, verscholen onder de bomen, dit taferaal van de
SPOKEN
"Spoken" van Albert Szukalski Wist U dat ... ?
- deze beelden in polyester zijn gemaakt door de Belgische schilder, beeldhouwer en assemblagekunstenaar Albert Szukalski, van Duitse afkomst.
- hij geboren werd te Furth im Wald op 4.4.1945 en te Antwerpen overleed op 25.1.1900.
- hij vooral bekend is om zijn drapages en spookachtige gestalten.
- hij in de Amerikaanse woestijn bij de Death Valley een beeldenpark aanlegde, waaronder zijn werk "Het Laatste Avondmaal" waar Jezus en 12 apostelen worden voorgesteld als spoken.
- hij aan keelkanker overleed in het Middelheimziekenhuis waar hij zijn laatste werk op de palliatieve zorgen mocht maken mits toelating van de directie samen met Fred Bervoets.
- hij dit werk afmaakte enkele dagen voor zijn dood.
- er van dit tafereel nog 2 ontwerpen werden gemaakt, nl. in het Elzenhof en op het dak van een huis op de Komedieplaats.
Verder in het park zijn er nog vele interesante beeldhouwwerken te aanschouwen, zoals de
GROTE AMONIET 1968
"De Grote Ammoniet 1968" van Rik Poot
Wist U dat ... ?
- dit gedrocht van de hand van de Vlaamse beeldende kunstenaar Rik Poot (° Vilvoorde 20.3.1924 en gestorven te Jette op 16.12.2006) is.
- hij vooral bekend isvoor zijn bronzen beelden en assemblages
Helemaal achteraan het museum is er de "HERSTELWEIDE" waar we enkele beelden terugvinden van het standbeeld van
BARON DHANIS U weet wel het standbeeld dat eerst voor de Sint-Michielskerk stond op de Amerikalei en later verhuisd werd naar de Middelheimlaan, aan de Koloniale Hogeschool. Spijtig genoeg staat het hier te verkommeren.
Baron Dhanis zwaait krijgshaftig met het geweer
Een Arabier legt ten teken van overgave het vaandel aan Dhanis voeten
Nederige buiging van een Arababier voor Baron Dhanis Overzicht van de beelden op de Herstelweide. Het grote standbeeld in het midden van het beeld is van Leopold De Wael dat eens voor het Koninklijk Atheneum stond op de Franklin Rooseveltplaats
Wist U dat ... ?
- het volledige beeld werd ingewijd op 12.10.1913 op de toenmalige Zuiderlei - thans Amerikalei - voor de Sint-Michielskerk.
- dit een resultaat was van een in 1910 uitgeschreven wedstrijd, waarvan de kosten werden gedragen door de Club Africain met als voorzitter baron Limnander en Frans Joris (° Deurne 1851 - + Antwerpen 1914) laureaat werd van deze prijskamp.
- de gemeenteraad besliste het monument op 11.9.1950 over te brengen naar de Koloniale Hogeschool aan de Middelheimlaan, wat gebeurde in december 1950.
- er op het beeld stond te lezen : "Voor de menschheid" - Brussel 16 november 1909".
- Francis Ernest Joseph Dhanis (Londen 11.3.1882 - Brussel 16.11.1909) een onverschrokken bestrijder was van de Arabische slavenhandelaars in het voormalig Belgisch -Kongo
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
U begrijpt dat dit slechts een gedeelte is van de tentoon gestelde kunstwerken in het Openluchmuseum, maar wie nog verder geïnteresseerd is, kan een klein overzicht krijgen op mijn album bij "Facebook".
Wij danken U voor Uw bezoek en interesse en onze volgende opgave zal gaan over het "Schoonselhof" (Deel 29).
Na dit deel zal er nog een, DEEL 30 verschijnen dat zal handelen over de "ZOO van Antwerpen". of er moeten nog onderwerpen uit de bus komen, die nog niet ter sprake zijn gekomen.
WETENS -en BEZIENSWAARDIGHEDEN over ANTWERPEN - deel 28 C : Parken : Nachtegalenpark - Park Den Brandt en Middelheimpark +omgeving
WETENS -en BEZIENSWAARDIGHEDEN
over -en in ANTWERPEN
DEEL 28 C : Parken
NACHTEGALENPARK - HORTIFLORA - PARK DEN BRANDT en
MIDDELHEIMPARK + omgeving
In ons vorig DEEL 28 B waren we geëindigd aan het KIELPARK.
Voor ons DEEL 28 C trekken we naar de grotere parken,met o.a. het
NACHTEGALENPARK
Wist U dat ... ?
- de naam Nachtegalenpark is afgeleid van een afspanning 'de Nachtegaal' op de hoek van de Middelheimlaan met de Beukenlaan waar de steenweg van Berchem naar Wilrijk langs liep en een scherpe bocht maakte.
- tussen beide afspanningen nu de Beukenlaan loopt, die in vroegere tijden in de volksmond ook als de 'Nachtegalendreef' bekend stond.
- de Beukenlaan en Middelheim met een definitief besluit dd. 1.2.2005, werd opgenomen in de lijst van "beschermd landschap", besluit dat op 15.4.2005 verscheen in het Belgisch Staatsblad.
- het Nachtegalenpark de verzamelnaam is voor de parken Vogelzang (40ha), Den Brandt (21 ha) en het Middelheim (29 ha).
Wij bezoeken eerst het PARK VOGELZANG en betreden het park via de Gerard Legrellelaan aan de
DIKKE MEE
Wist U dat ... ?
- de afspanning de 'Dikke Mee' aan de ingang was van het landgoed de Vogelzang.
- het restaurant sinds 1994 over een heerlijke Belgische keuken beschikt.
- dit park vooral gekend is als familiepark wegens de grote grasvelden, de speeltuin, de melkerij en het DIERENPARK.
De damherten in één voor hun gezellig dierenpark
Via de wandelweg langs het dierenpark komen we op een open plaats waar zich de voormalige
STALLENbevinden
Er juist tegenover op het grasveld met de vijver bevindt zich het monument voor de
GESNEUVELDE SOLDATEN van het 7° LINIE
Wist U dat ... ?
- dit een beschermd monument is bij een definitief besluit van 17.12.2002, besluit dat op 22.1.2013 verscheen in het Belgisch Staatsblad.
- dit ter ere werd gemaakt voor de helden bij de slag aan de Ijzer (17-23 okt. 1914) en de gevechten bij Lonbardzijde (4.11.1914).
- er een film "Patria" bestaat, die gaat over de eerste wereldoorlog.
- we volledigheidshalve ook het 17de - 27ste regiment en de 7de vestigingsregiment van WO I vermelden.
- het monument naar een ontwerp is van Antoon De Mol (1891-1962) en Edward Verreycken (1893-1967).
- de dame bovenaan het monument de dame "Patria" met 2 lauwerskransen wordt genoemd.
We verlaten het plein, steken over de brug de vijver over, met aan de rechterzijde het verblijf voor hoenders, pauwels en geitjes om alzo de
MELKERIJte bereiken.
Foto van het Internet
Wist U dat ... ?
- dit gebouw dateert van 1912 en hersteld werd na WO II.
... met de mooie
SPEELTUINEN voor de kinderen
Beide foto's komen van het Internet
We verlaten de speeltuinen aan de Zuid-oostelijke kant, zodat we aan de sportpark "KONINGIN ASTRID "komen. Aan de ingang van deze terreinen bevindt zich het monument van
NIKOLAAS JAN CUPERUS
Wist U dat ... ?
- Nicolaas Cuperus geboren werd te Antwerpen in 1842 en overleed op 1928
- hij van Friese afkomst was en in feite "de Kuyper" heette.
- dit monument naar een ontwerp is van F. Van den Heede, met medewerking van H. Pick.
- het oorspronkelijk op het Sint-Jansvliet stond aan de kant van de Hoogstraat.
- het ingewijd werd op 16 augustus 1930, 2 jaar na de dood van Cuperus.
- het sinds 1949 in het Nachtegalenpark staat, waar het opnieuw onthuld werd op 15 mei.
- er op de achterkant in het Nederlands en het Frans enkele belangrijke turndata zijn uit zijn leven zijn vermeld zoals "Koninklijke Belgische Turnbond 1865 - Internationale Turnbond 1881 - De turnvaktaal 1885".
- hij de man was die de Sinjoren leerde turnen.
Als we de sportvelden verlaten via de prachtige
WANDELWEG richting Beukenlaan
Foto van het Internet
bevindt zich links van de weg.
HORTIFLPORA
Wist U dat ... ?
- dit een eigenzinning onderdeel is van het Nachtegalenpark.
- men er een veelzijdige bloemen -en plantencollectie kon bewonderen.
- er meer dan 600 soorten en variëteiten waren in ondergebracht.
- het Stadsbestuur besliste om het beeldenpark Middelheim uit te breiden.
- Hortiflora blijft, maar een onderdeel wordt van het Middelheimmuseum.
- daarom grote delen van de historische Hortiflora verwijderd worden en veranderen in gazon.
Bij het verlaten van het park lopen we recht op de ingang van het
PARK DEN BRANDTdat vooral bekend is voor zijn mooi kasteel.
Wist U dat ... ?
- het in 1789 door de familie della Faille de Waserloos werd gebouwd, en in 1910 door de familie Kreglinger aangekocht werd uit de wereldtentoonstelling.
- het kasteel sinds 1962 eigendom is van de Stad Antwerpen.
- het kasteel zich bevindt in een aangelegde Franse tuin met grindpaden en buxushagen.
- achter het kasteel de grachten en vijvers op zijn Engels zijn aangebracht.
- er jaarlijks achter het kasteel, op de prachtige weide, Jazz Middelheim plaats heeft.
- de naam ‘Den brandt’ vermoedelijk duidt op een ‘afgebrande plek’, een vroegere ontginningsmethode, waarbij stukken hei en bos werden afgebrand en dan tot landbouwgrond werden omgevormd.
- er voor het kasteel de fontein
DE DANSENDE NIMFEN staat. Ook "De Drie Gratieën" genoemd
Wist U dat ... ?
- de groep bestaat uit drie slanke, vrolijke meisjes met modieuze kapsels en eigentijdse op het lichaam gemoduleerde jurken met een breed rondwaaierende brede zoom onder de knieeën.
- het beeld van de beeldhouwer Walter Schott (°Ilsenburg/Hars 1861 - Berlijn 1938) is, en zou afkomstig zijn uit de wereldtentoonstelling van 1910 te Brussel, waar het voor het Duits paviljoen prijkte.
- er op de rand staat : Walter Schott fec(it) en Aktien Gesellschaft Gladenbeck / Berlin-Friedrichshagen. (Fecit betekent vervaardigde).
- deze plaats de favoriete plaats is als decor voor huwelijksreportages.
- dank zij deze fontein kregen wij vanuit de U.S.A. en Japan een reactie op ons blog van Wally en Yuko, en kregen wij deze mensen op bezoek.
- Wally deed een onderzoek over de "drie dansende meisjes" waarvan er 4 zouden van bestaan, nl. in New York - Duitsland (Berlijn),Nederland en het beeld hier in park Den Brandt .
- Hierbij een foto van hun bezoek aan de fontein.
Diep achteraan het park staat op een verlaten plaats het standbeeld van
DEN BLOTEN DAVIDvan MICHELANGELO.
Wist U dat ... ?
- men om het beeld te vinden wel een hele zoektocht moet doen, gezien het helemaal achteraan in het park staat.
- de volledige naam Michelangelo di Ludovico Leonardo di Buonarroti Simoni (° Caprese (It.) is, en gestorven te Rome (It.) op 18.2.1564.
- het beeld 4 meter hoog is en met sokkel 4,34 meter en het uit steen gehouwen beeld, 8 ton weegt.
- dit beeld op de wereldtenttonstelling van 1910 te Brussel voor he t Italiaans paviljoen stond.
- het origineel dat gemaakt werd door Michelangelo in opdracht van de stad Florence en aldaar staat in de akademie van Florence om het te beschermen tegens de weersomstandigheden.
We verlaten nu het park langs de Beukenlaan en gaan naar rechts tot aan de verkeerslichten aan het kruispunt van de Middelheimlaan. Maar eerst bekijken we nog het
KAPELLEKEaan de rechterkant van de Middelheimlaan
Wist U dat ... ?
- deze kapel in neogotisch stijl werd opgetrokken en gewijd is aan de "Heilige Maagd Maria van alle Genaden" .
- deze gebouwdwerddoor de architecten Vincent Cols en Jules De Roeck uit 1932.
- het initiatief voor dit kapelleke uitging van René"-Jacques della Faille de Waerloos.
We volgen de Middelheimlaan richting Floraliënlaan en aan de rechterkant van de rijbaan vinden we op de achterkant van de bibliotheek, gelegen naast, het
MIDDELHEIMKASTEEL
Wist U dat ... ? - het zwaar beschadigd werd tijdens de WO II en hersteld werd in 1950, waar het geopend werd onder de naam "Openluchtmuseum voor Beeldhouwkunst".
- omwaterd kasteel en park uit de tweede helft van de 18° eeuw (voor 1780) ontworpen werd door B. Guimard.
- dit kasteel bij een definitief besluit van 9.7.1976 beschermd wordt en het besluit op 14.9.1976 verscheen in het Belgisch Staatsblad.
... deze tekst :
Wist U dat ... ?
- deze tekst betrekking heeft op "Wind en de Wilgen" van Lawrence Weiner (New York 1940), conceptueel kunstenaar.
- dit werd ingehuldigd op 25.5.1996
Naast de gevel van het kasteel dit grappig bootje genaamd
MISCONCEIVABLE
Wist U dat ... ?
- dit bootje "Misconceivable 2010" van Erwin Wurm is.
- het, het meest geliefde werk is van het Middelheimmuseum
Even verder is er de hoofdingang van het "Openluchtmuseum voor Beeldhouwkunst", dat later zal besproken worden in een afzonderlijk deel. (DEEL 28 D).
Als we verder de Middelheimlaan volgen komen we aan eerstvolgende laan, rechts, nl de Lindendreef, waar we op de hoek de
KOLONIALE HOGESCHOOL kijken.
Wist U dat ... ?
- het hoofdgebouw uit 1921 een ontwerp is van ingenieur-bouwmeester Walter Van Kuyck (1876 - 1934).
- het er in 1929 een felle brand woedde.
Op de uiterste hoek aan de Floraliënlaan vonden wij onderstaande
GEDENKPLAAT van de GESNEUVELDE KOLONIALENterug
... met aan de inkom rechts de overblijfselen van het standbeeld van
BARON DHANIS
Wist U dat ... ?
- hier op de hoek van de Middelheimlaan en de Lindendreef eens het monument van Baron Dhanis, de bevrijder van de slaven heeft gestaan. (wordt verder behandeld in DEEL 28 D bij de hestelweide van het Middelheimmuseum), dat vroeger op de Amerikalei stond voor de Sint-Michielskerk.
- hier alleen nog en stuk van de sokkel te bekijken valt.
Tijdens de rondwandeling konden wij de onderstaande beelden voor het gebouw aanschouwen.
Beeld "Groeten aan K. De Jaeck" Beeld "Bow Knot" Beeld "Le Saveur" centraal in de vijver voor het Hoofdgebouw Beeld "Lucifer"
Aan de achterkant van het gebouw Beeld "Exodus" achter het gebouw A Beeld "Reinhoud" aan gebouw C
Als we, aan de hoek van de Middelhemlaan en de Lindendreef, komen en naar links gaan komen we aan het einde van de dreef aan het
MIDDELHEIMZIEKENHUIS waar zich het beeldje van
SAMSON bevindt dat zou geschonken zijn door een aldaar werkende arts.
Het beeldje "Samson" geplaatst aan de oprit van het ziekenhuis Achter het Middelheimziekenhuis bevindt zich het PAOLA ZIEKENHUIS waar dit beeld van
EEN GEVOEL van WEDERZIJDS VERTROUWEN staat opgesteld.
Wist U dat ...?
- dit beeld van 4 meter hoog ook " het zieke en het gezonde kind "' genoemd wordt.
- het begin april 1998 ten gevolge van de opening van het Kinderziekenhuis voor de ingang geplaatst werd..
- de vogel " de vrijheid en het geluk" symboliseert.
- er zich in de hal van het ziekenhuis een kleinere versie van 2.80m hoog staat, en zich ongeveer 60 m van het grote beeld af, bevindt.
- het van de hand van beeldhouwer Minnebo Hubert (° Brugge 1940) is, die tevens ontwerper van juwelen, tekenaar en graficus is.
ZNA KONINGIN PAOLA KINDERZIEKENHUIS
Wist U dat ... ?
- dit ziekenhuis zich achter het Middelheimziekenhuis bevindt.
- dit het enige gespecialiseerde kinderziekenhuis van de provincie Antwerpen is.
- er kinderartsen met diverse subspecialisten klaar staan om de jonge patiënten te helpen.
- er multidisciplinaire teams zorgen voor de geestelijke en de lichamelijke gezondheid van elk kind.
Om dit deel af te sluiten begaven we ons naar de campus van de
UNIVERSITEIT gelegen aan de Groenenborgerlaan 171, waar we dit beeld vonden
Beeld "Double Face" van Hugo Declercq
Aan de Groenenborgerlaan 149 deze 2 beelden van Veerle De Vuyst.
Beeld "Scintilla animae" van Veerle De Vuyst Beeld "Stylite" van Veerle De V uyst
of "een vonk van ziel" op grasveld TPC, naast de kapel /// op het grasveld TPC, tussen kapel en bibliotheek
Hiermee zijn we aan het einde gekomen van DEEL 28 C en hopen dat jullie genoten hebben over deze wetens -en bezienswaardigheden.
Zoals beloofd komt er nog een DEEL 28 D, dat zal handelen over het "Openluchtmuseum voor Beeldhouwkunst" met uiteraard vele mooie standbeelden.
En voor de liefhebbers ..... hebben we nog delen 29 en 30 in het verschiet die respectievelijk zullen handelen over het "Schoonselhof" en de "Zoo van Antwerpen".
WETENS -en BEZIENSWAARDIGHEDEN over ANTWERPEN - DEEL 29 : Begraafplaats Schoonselhof
WETENS -en BEZIENSWAARDIGHEDEN
over -en in ANTWERPEN
DEEL 29 :
"Stedelijke Begraafplaats Schoonselhof"
Deel 28 D eindigden wij aan het "Openluchtmuseum voor Beeldhouwkunst" in het Middelheimpark. Voor deel 29 kozen wij de stedelijke begraafplaats "Schoonselhof" De reden is dat deze plaats eveneens een stukje Antwerpen is, en gelegen is op de grens van Hoboken en Wilrijk tussen de Krijgsbaan, Jules Moretuslei, Fort 7, Moerelei, Schoonselstraat, Groenstraat en Sint-Bernardsesteenweg.
De begraafplaats is bereikbaar met de tram 12 van De Lijn, met als eindhalte Sint-Bernardsesteenweg, - met verschillende autobussen en uiteraard ook met het persoonlijk voertuig. Voor de wagens is er ruime parkeergelegenheid aan de overzijde van de hoofdingang van de begraafplaats.
Het idee om dit deel in te lassen, om hier de wetens -en bezienswaardigheden te bekijken, kwam er dank zij Jacques Buermans uit Hoboken, die een prachtig wandelboekje maakte : "Wandelen van Scoonsele tot Schoonselhof", wat gratis te bekomen is in de Antwerpse stadswinkel, het Informatiecentrum te Hoboken, en tijdens de werkuren, bij de administratie van de begraafplaats op het kasteel.
Wij weten dat dit deel verre van volledig is, maar indien U geïnteresseerd bent, raden wij U aan om de websites www.schoonselhof.be of www.grafzerkje.be te bezoeken, waar zeker nog zéér belangrijke weetjes-en-datjes in voorkomen..
De begraafplaats Schoonselhof is niet alleen een dodenakker, maar ook een mooi park met dreven waar het fijn kuieren is en waar men kan genieten van indrukwekkende bomen, prachtige monumenten en op de koop toe een kolonie reigers. In deze sfeervolle omgeving komt men tot rust. De relatieve waarde van zovele zaken komt hier pas echt tot uiting. Een ideale locatie voor wie aan 'onthaasting' toe is en zeker geen afbreuk aan het respect doet, dat ze verdienen. (tekst van Jacques Buermans)
Wist U dat ... ?
- de herkomst van de naam "Schoonselhof"zou komen van Jan van Wilrike, gezegd van Sconcele (1319).
- er vroeger, nabij de Schansvelden, een hoeve Sconcele genaamd, zou bestaan hebben.
- Sconcele zou staan voor "schoon" (mooi) en "zele" (zaal of huis), en eveneens moerassig, vochtige grond zou betekenen.
- het eigenlijke kasteel Schoonselhof aanvankelijk een "huis van plaisantie" was, een buitenverblijf voor vermogende kooplieden die in de 16° eeuw in Antwerpen gevestigd waren, waar het domein in de heerlijkheid Wilrijk lag.
- de eerste die op het Schoonselhof begraven werd op 29.8.1914, een Duits soldaat was.
- sinds 1.9.1921 het Schoonselhof een openbare begraafplaats is.
- het Schoonselhof werd ingericht als "parkbegraafplaats", naar het model van Ohlsdorf te Hamburg.
- het bij definitief besluit van 30.12.1942 werd geclasseerd als beschermd gebied, besluit dat op 1.3.1942 verscheen in het Belgisch Staatsblad.
- dit besluit werd aangepast op 18.11.1991 (Stbl 23.4.1992) en 16.7.2007 (Stbl. 15.1.2008).
Via het wachthuisje aan de hoofdingang,
Foto van het Internet
ligt recht voor ons de dreef met haar prachtige bomenrij. Aan het eerste kruispunt slaan we linksaf tot aan het rondpunt waar we vanop het bruggetje een zicht hebben op het kasteel en de daar rondliggende vijver.
We blijven verder gaan en bemerken links het
COLUMBARIUM
Wist U dat ... ?
- 'columbarium', urnengalerij betekent waar de familieleden de asse van hun dierbare kunnen in plaatsen.
- de eerste verassing gebeurde op 1.2.1983.
- er gezien 70 % van de Antwerpenaren kiezen voor crematie dan voor begravingen, een nieuw asbestemmingsgebied werd gecreëerd.
- er op 25.10.2013, gezien de overvloed aan crematies, een nieuw columbarium werd bijgebouwd, naar ontwerpen van architect Kristoffel Boghaert en landschapsarchitect Benoit Fondu.
- bij de inhuldiging de stadsdichter Bernard Dewulf een nieuw stadsgedicht schreef, genaamd "De Doden".
Foto van het Internet : site Philip Heylen
Aan het volgende kruispunt gaan we rechts af (aan nr 1098) tot aan de eerste linkse afslag, waar zich op de hoek het perk 5 bevindt, de
GRAVEN van OUDSTRIJDERS + WEERSTAND 1940-45.
We vervolgen onze weg rechtdoor het perk 3/4. Rechts bevinden zich de graven van de politieke gevangenen 1940-45,
HIER RUST ASSE UIT RAVENSBRUCK
Wist U dat ... ? - dit monument van de hand van Mark Macken is.
- op het monument het opschrift : "Geef ons het leed en het geluk de onzen" staat vermeld.
- Ravensbruck in WO II een concentratiekamp was voor vrouwen.
- het in de buurt lag van Fürstenberg/Havel op 85 km ten noorden van Berlijn.
- het kamp gebouwd werd in 1938 voor gedetineerden uit het concentratiekamp Sachsenhausen.
- er vanaf 1941 ook mannenwerden in ondergebracht.
Verderop het monument
URNE UIT CONCENTRATIEKAMP DACHAU
Wist U dat ... ?
- Dachau het eerste grootste concentratiekamp was van de SS in nazi-Duitsland.
- het opgericht werd door Heinrich Himler.
- het ten oosten van de Zuid-Duitse stad Dachau lag op 20 km ten noord-westen van München, de hoofdstad van de nazibeweging.
- het in gebruik werd genomen op 22.3.1993 tot aan de bevrijding door de Amerikaanse troepen op 29.4.1945.
- er op het monument staat vermeld : "Hier rust de urne met as van een onbekende gevangene uit het concentratiekamp Dachau".
In deze omgeving bevinden zich 2
OBELISKEN ter ere van de FRANSE SOLDATEN.
Foto van het Internet : Elke Van Severen, Dienst Erfgoed Provincie Antwerpen
Wist U dat ... ?
- de eerste obelisk, de gekwetsten van de
VELDSLAG van BELFORT, nabij de Vogezen in 1870-71, herdenkt, die naar Antwerpse hospitalen werden overgebracht.
- deze obelisk vroeger op de Kielbegraafplaats stond;
- het monument een hommage bevat van de hand van Victor Hugo.
-het tweede monument 1832-1905
HONNEUR et PATRIE met de vermelding : "A la mémoire des officiers, sous-officiers et soldats de l'armée de Maréchal Gérard tombes au siège de la citadelle d'Anvers - Novembre - Décembre 1832" (Ter herinnering aan de officieren, onderofficieren en soldaten van het leger van Maréchal Gérard gevallen bij de bestorming van de citadel van Antwerpen - november/december 1832)
- de citadel, het Zuidkasteel of Zuiderkasteel, een dwangburcht was.
- dit gebouwd werd tussen 1567 en 1571 in opdracht van de Hertog van Alva, landvoogd van de Nederlanden.
- Maarchalk Gérard in 1832 het bevel voerde over de Franse troepen die het regeringsgarnizoen in de Citadel van Antwerpen met succes belegerden
- de obelisk eerst op het Sint-Laurentiuskerkhof stond en in 1930 werd overgebracht naar de begraafplaats Schoonselhof.
Na de rondgang rond de obelisken wandelen we rechtdoor en slaan rechtsaf tot het einde van de dreef, waar we links tussen 2 zuilen, waarop 2 grote bloempotten, via het poortje binnenwandelen en de aldaar gelegen militaire graven bezoeken.
Door een 2° poortje komen we op een perk waar "ter herinnering aan de beslissing van het gemeentebestuur een waardig gedenkteken op te zullen richten ter eere der Belgische soldaten en der bondgenooten op Schoonselhof begraven ..."
TER HERINNERING van de begraven BELGISCHE SOLDATEN en BONDGENOTEN
We keren nu op onze stappen terug en gaan onmiddellijk naar rechts waar we rechts van ons, op het perk 4, het Britse soldatenkerkhof met een
STEMMIGE KAPEL bemerken.
Foto van Internet : Elke Van Severen, Dienst Erfgoed Provincie Antwerpen
Wist U dat ... ?
- wanneer de kruisen dichter bij elkaar staan dan gebruikelijk, betekent dat de overledenen samen zijn omgekomen.
Even verder bevindt zich het standbeeld ter nagedachtenis van de slachtoffers van de
V-BOMMEN
Foto van het Internet
Wist U dat ... ?
- dit monument van de hand is van de beeldhouwer E. Denis, ter herinnering aan de slachtoffers van de moordende V-wapens in Antwerpen gedurende 1944-45.
We blijven de weg volgen tot aan de T-splitsing en gaan onmiddellijk naar links, vanwaar wij een mooi zicht hebben op het rechts gelegen kasteel.
Wist U dat ... ?
- dit kasteel uit het begin van de 19° eeuw is.
We blijven rechtdoor gaan en volgen de wegwijzer "G V U". Op de eerste weg links lopen we recht op het
MONUMENT ter ere van LEOPOLD DE WAEL
Voor en achterzijde van het monument Leopold De Wael
Wist U dat ... ?
- dit monument door "Antwerpen aan Leopold De Wael Burgemeester 1872-1892" werd opgedragen.
- er op de zijkant van het monument de vermelding : "Graf van Mev. L.De Wael-Van Gend ° 19.1.1844 - + 4.8.1887", staat.
- Leopold De Wael een straat en een plaats kreeg, die naar hem genoemd werden.
- zijn standbeeld eens voor het Koninklijk Atheneum aan de Franklin Rooseveltplaats stond
- dit nu staat te verkommeren op de 'herstelweide" van het Openluchtmuseum voor Beeldhouwkunst" in het Middelheimpark.
Op het einde aan het perk "S", daar naar rechts vinden we het monument van
HENDRIK CONSCIENCE1812-1883
Wist U dat ... ?
- Hendrik Conscience de zoon was van een Fransman die zich in 1807 als scheepstimmerman hier had gevestigd om te schrijven, eerst in het Frans, daarna, op aandringen van Theodoor Van Rijszwijck, in het Nederlands.
- hij o.m. "Het Wonderjaar", "De Loteling" en "DeLeeuw van Vlaanderen", schreef.
- hij te Brussel stierf aan een maagkwaal.
- een kolossale leeuw de opgebaarde schrijver bewaakt.
- het beeld van de hand van Frans Joris is.
- er op het monument de volgende tekst is te lezen : "Gij zult Uw vaderland beminnen en zijne taal en zijne roem" .
- hij eveneens een plein en een straat naam hem genoemd kreeg, nl Hendrik Conscienceplein en de Consciencestraat.
Rechts naast Hendrik Conscience ligt Edward Coremans, de man van de taalwetten.
Links op dit perk rust de student
HERMAN VAN de REECK,
Wist U dat ... ?
- deze neergeschoten werd op de Grote Markt tijdens een verboden 11 juli-viering.
- na de manifestatie die in Borgerhout werd gehouden , de betogers na afloop de stad introkken.
Juist daartegenover het monument gewijd aan
VICTOR DRIESSENS
Wist U dat ... ?
- hij de stichter van het Nationaal toneel (° 6.5.1822 - + 4.4.1885) was.
- hij eveneens een straat, bezijden de Lange Elzenstraat, naar hem genoemd kreeg.
- hij tevens een standbeeld kreeg op de Graanmarkt.
- hij geflankeerd wordt door het graf voor Julius De Geyter, dichter.
In de richting van de uitgang, zowel links als rechts zijn er talrijke
PRAALGRAVEN
Enkele praalgraven
en het monument van
PETER BENOIT 1831-1901".
Wist U dat ... ?
- hij de man was die zijn volk leerde zingen.
- enkele van zijn werken zijn : "Mijn moederspraak en citates De Wereld in - De Rijn - De Oorlog - Lucifer - De Schelde en de Rubenscantate".
- hij een monument kreeg in het Harmoniepark.
- hij eveneens een straat naar hem genoemd kreegin de verlengenis van de Harmoniestraat.
Dit waren enkele wetens -en bezienwaardigheden over de Begraafplaats "Schoonselhof". Een plaats om zeker eens te bezoeken wegens haar rol in de geschiedenis, de herinneringen aan het verleden en de geruststellende natuur om even te onthaasten.
Alvorens te sluiten nog deze foto van het
CREMATORIUM van ANTWERPEN
Foto van Internet : van Rogiest Tamara - Stad Antwerpen
Wist U dat ... ?
- dit crematorium gelegen is aan de Jules Moretuslei nr 2 te Wilrijk.
- het in 1980-82 werd opgericht naar een ontwerp van architect Maurice De Vocht.
- het in 1985-86 uitgebreid werd naar een ontwerp van dezelfde architect.
- er voor het gebouw een bronzen beeld staat z.g. "Prometheus" van Imre Vargard (1965).
- Promotheus komt uit de Griekse mythologie, die als leraar en uitvinder voorgesteld wordt.
Wij hopen dat dit deel wat heeft bijgedragen tot Uw kennis en genoten heeft van deze rustige omgeving en verwachten jullie op ons laatste deel 30 dat zal handelen over de "Zoo van Antwerpen".