Ik ben Van Camp Alfons, en gebruik soms ook wel de schuilnaam fonne - ennof - fons - alfons - fonsvc - alfie en ook alfonsvc.
Ik ben een man en woon in Antwerpen (België) en mijn beroep is gepensioneerde politieman.
Ik ben geboren op 29/12/1935 en ben nu dus 88 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: voetbal - genealogie - zwemmen - tennis en geschiedenis en foto's over Antwerpen.
Gedenkplaat ter herninnering aan de gesneuvelde radiotelefonisten
GESNEUVELDE RADIOTELEFONISTEN
Deze gedenkplaat gaan we niet terugvinden in de stad Antwerpen, doch de afbeelding werd ons toegestuurd door de gepensionneerde Leo Van Bulck, nog steeds tijdelijk werkzaam op het bedrijf "Radio Holland Belgium", dat aan de basis lag van het S.A.I.T.
De meeste radiotelefonisten, (ondergebracht bij S.A.I.T., die de Belgische Koopvaardij beheerste), zijn omgekomen aan boord van zeeschepen, die gezonken of in brand waren gegaan.
De gedenkplaat kon geen plaats vinden in Antwerpen, doch om geen afbreuk te doen van hun verdiensten tijdens de WO II willen wij deze gedenkplaat hier een plaatsje geven. Zij heeft een hoogte van 1900 mm - breedte van 1140 mm - dikte van de boordsteen : 110 mm en dikte van de gedenkplaat : 45 mm.
Bron : - Leo Van Bulck - de foto komt uit zijn beheer
Antwerpse gedenkplaten : - V-bom op Sint-Bernardsesteenweg
V-bom op
Sint-Bernardsesteenweg
Op 9 december
1944 te 11.37 uur werd het Kiel zwaar getroffen door een
inslag van een V-bom op de Sint-Bernardsesteenweg te
Antwerpen, ter hoogte van de Alfons de
Cockstraat.
Bij deze inslag vielen 42 doden en 94
gewonden.
De gedenkplaat bevindt aan de ingang van de
binnenkoer van de sociale woningen, gelegen aan de
Sint-Bernardsesteenweg.
Op 13 oktober 1944 viel de eerste V-bom te Antwerpen in de Schildersstraat. Hierbij vielen 1.993 doden en vermisten en 3.434 gewonden als gevolg van de 722 bominslagen tussen oktober 1944 en maart 1945.
De gedenkplaat werd aangebracht in de vorm van een steen, tussen de plavuizen gelegen voor het Museum voor Schone Kunsten aan de Leopold de Waelplaats, kant Schildersstraat.
Ze werd ingehuldigd op initiatief van de VZW "Herdenking 1° V-bom Antwerpen"- 4.9.2004
- PORTEUR FATIGUE Is een standbeeld van Arthur Dupagne (1895 - 1961) dat zich bevindt in de hal van het Tropisch Instituut gelegen aan de Natoinalestraat te Antwerpen.
Arthur Dupagne werd geboren te Luik en overleed te Brussel. Hij was beeldhouwer en een leerling van Georges Petit en Oscar Berchmans in de Koninklijk Academie van Schone kunsten van Luik.
Zijn verblijf in Belgisch-Kongo tussen 1927 en 1935, waar hij tewerkgesteld was als exploitatie-ingenieur van de diamantmijnen van Kasaï, brengt hem in contact met de beeldhouwkunst van de Tshokwe-stam.
Hier werd hij getroffen door de krachtige schoonheid van de autochtonen. Deze ontdekking inspireert hem tot het maken van monumentale beeldhouwwerken, die hem veel bestellingen opleveren. Zo verkreeg hij een opdracht voor de Wereldtentoonstelling in Parijs in 1938 en in Brussel in 1958.
(Bron : - wikipedia) - de foto's komen uit eigen beheer.
- August HOFMAN Deze marmeren gedenkplaat bevindt aan de gevel van de Godefriduskaai nr 6 te Antwerpen met de vermelding :
""" Aan August Hofman Door de Duitschers voor het vaderland neergeschoten op 11 mei 1917 """
August Hofman was een scheepsbevrachter, die geboren werd te Stekene op 18.7.1862 en stierf te Charleroi op 11.5. 1917.
Hij bracht dienstplichtige Belgen over de grens.
De doodstraf werd voltrokken in Charleroi.
Zijn grafmonument bevindt zich op de krijgsbegraafplaats vlakbij het monument ter ere van de gefulsilleerde Belgische Soldaten.
Bron : - www.schoonselhof.be - de foto van de gedenkplaat komt uit ons eigen beheer. - de foto's van de grafzerk en van August Hofman van de site schoonselhof.
- BEVRIJDINGSTUNNELS Deze gedenkplaat bevindt zich op de A12 ter hoogte van de Jan Van Rijswijcklaan en de Populierenlaan te Antwerpen. Zij is geplaatst onder de tank A27 Cruiser Mark VIII, simpel- weg 'Cromwelltank' geheten. Het is een unieke Britse tank uit de Wereldoorlog II, die aan de stad Antwerpen werd geschonken.
De plaat werd aangebracht onder de tank ter ere van : - Major General G.P.B. Roberts - Major General J.B. Churcher en - Brigade Brigadier C.B/C. Harvey
en... ter gelegenheid van de 35° herdenking van de bevrijding van de stad Antwerpen op 4 september 1944.
Ze werd onthuld op 9 september 1979 door Zijne Excellentie Sir Peter Wakefield, Ambassa- deur van Groot-Britannië.
Antwerpse gedenkplaten : - Sint-Julianusgasthuis / De Zwarte Panter
- Sint-JULIANUSGASTHUIS / DE ZWARTE PANTER Het eerste was een passantenhuis voor pelgrims Het tweede is een kunstgalerij.
Het passantenhuis werd gesticht door Jan Tuclant en Ida van der List in de 14° eeuw.
Vanaf 1702 werd de instelling beheerd door het Broederschap der Loretanen. De traditie van de pelgrimstafel vertelt ons, dat een maaltijd werd aangeboden aan 12 pelgrims of aan de armen van de stad op Witte Donderdag .Deze traditie dateert uit de 16° en 17° eeuw. Jaarlijks wordt hier dit evenement nog ingericht. - - - - - - - - - In 1903 werd dit voormalige Sint-Julianusgasthuis gesticht. Bij een verbouwing in 1505 kwam de huidige kapel tot stand, waarin sinds 1970 de kunstgalerie "De Zwarte Panter" is gevestigd. 40 jaar later is de galerie, in het centrum van de stad Antwerpen, nl. in de Hoogstraat, uitge- groeid tot een monument, de oudste in Vlaanderen en een trekpleister voor beeldende kunstenaars, muzikanten, schrijvers en kunstliefhebbers. Er vonden reeds 500 tentoonstel- lingen plaats, een 150tal boekvoorstellingen en 10tallen film -en concertavonden. Er zijn wisselende exposities en een permanente expositie o.m. Fred Bervoets.
Bron : - www.dezwartepanter.com - de foto komt uit ons eigen beheer. Voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.
- DEN WITTEN GRIFFOEN (nota van de auteur : griffoen = een dier met het bovenlijf van een arend en het onderlijf van een leeuw).
Dit huis is gelegen in het Sint-Andrieskwartier, in de Lange Riddersstraat nr 79 te Antwerpen.
In de volksmond ook de "de Calloies gang" genoemd. Het zou reeds bestaan van 1515.
Het is privaat domein, doch mits een klop de deur bestaat de mogelijkheid om het te bezoeken. Via de deur belanden we op een schilderachtig binnenplaatsje dat omgeven wordt door witgeschilderde lijstgeveltjes. Tegen het nr 3 bevindt zich een Onze-Lieve-Vrouwbeeldje dagtekenend van 1854. Er is tevens een tweede gebeeldhouwde deur met griffoen te bezichtigen.
Bron : - inventaris.vioe.be - de foto komt uit ons eigen beheer. Voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.
- C.V. DE GOEDE WONING Deze plaat vonden wij in de Steenhouwersvest nr 14 te Antwerpen, als herinnering aan de herwaarderingsoperatie van de gebouwen in deze omgeving.
Het opschrift luidt als volgt :
"""Dit project werd als herwaarderingsoperatie gerealiseerd door de C.V. De Goede Woning. Het werd op 25 oktober 1990 plechtig ingewijd door de heer L. WALTNIEL. Gemeenschapsminister A. Smets voorzitter J. Veltmans A. Verhulst Directeur-zaakvoerder Ondervooriztter
De foto komt uit ons eigen beheer. Voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.
- PLANTIN-MORETUSMUSEUM Het Plantin-Moretusmuseum is een historisch museum over een drukkersfamilie en bevindt zich op de Vrijdagmarkt te Antwerpen. Op de gevel, rechts naast de ingang, bevindt zich een plaat die het complex woning-atelier Plantin-Moretus beschrijft.
In de 16° eeuw bevond zich hier de boekdrukkerij Plantijn, die door Christoffel Plantin werd gesticht. Na zijn dood werd de drukkerij overgenomen door zijn schoonzoon Jan Moretus.
In 1876 werd de drukkerij en gans de inboedel verkocht aan de stad Antwerpen en de Belgische staat. Een jaar later, in 1877, kon het publiek het woonhuis en de drukkerij bezoeken.
In 1944 werd het gebouw zwaar beschadigd door een V2-raket en werd het in 1951 terug heropend.
In 2002 werd het genomineerd als UNESCO-werelderfgoed en in 2005 effectief als eerste museum op de lijst van het werelderfgoed geplaatst.
Bron : - Wikipedia - de foto komt uit ons eigen beheer Voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.
Antwerpse gedenkplaten : - In memoriam - politiebedienden
- IN MEMORIAM In de hall van het Administratiecentrum, beter bekend als het "politiegebouw", aan de Oudaan, vonden wij de gedenkplaat terug van de overleden politiebedienden.
Deze gedenkplaat bevond zich vroeger in de Bogaerdestraat te Antwerpen, waar de toen onder gebrachte Politie Mobiele Brigade was gekazerneerd.
Door het in gebruik nemen van het gebouw aan de "Bijenkorf" kreeg de plaat een plaatsje onder de trap aan de liften.
De tekst luidt : "In Memoriam Gevallen in Duitse concentratiekampen Gevallen als slachtoffer van hun plicht Gevallen als slachtoffer van het V-wapen""
Geschonken door S.O.K. (Sport - en Ontspanningskring) vereniging der Mobiele Brigade.
De foto komt uit ons eigen beheer. Voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.
- Den Coninck ACHAB Deze gedenksteen vonden wij terug op de gevel van het hoekhuis gevormd door Katten -en Paradijsstraat te Antwerpen.
Wat de betekenis van deze steen is kunnen we veronderstellen dat hiermee bedoeld wordt : "Dat hij de 10° koning was van het koninkrijk Israël. Hij de meest belasterde figuur was, samen met zijn vrouw Izabel, uit de bijbel.
Beiden begingen de meest vreselijke misdrijven tegen hun onderdanen ten gunste van persoonlijk gewin."
Bron : - Bijbel voor dummies. - de foto komt uit ons eigen beheer. Voor een grotere versie klikt U op de afbeedling.
Antwerpse gedenkplaten : - Het Schoenmakerskapelleke
- Het SCHOENMAKERSKAPELLEKE Is gelegen aan de Schoenmarkt nr 8 te Antwerpen.
Bij de Antwerpenaren is dit kapelleke gekend onder de naam van het oudste ambacht, omdat de beoefenaarsters hier kwamen mediteren.
De kapel dateert van ca 1477.
Het hoorde bij het godshuis "Onser vrouwen convent" of "Aelmoesenhuys" dat zijn ontstaan te danken heeft aan Hendrik Suderman, de milde gever, ditmaal om arme jonge maagden, weduwen en eerbare vrouwen te huisvesten (1343).
Wanneer het godshuis verdween, is de kapel bloeiender dan ooit.
Bron : - Gids voor Oud-Antwerpen van George Van Cauwenbergh - de foto komt uit ons eigen beheer. Voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.
- Huis DE SWAENE Dit huis bevindt zich in de Korte Riddersstraat.
In het uitstalraam bevindt zich een soort gedenkschrift, dat de beschrijving bevat van het pand.
Kort gezegd : Balthazar Van Nispen stichtte het, postuum, in 1625, voor 12 ouderlingen in een gang, de zogenaamde "Swaenengang" . Tot zijn testamentuitvoerders behoorde Pieter Paulus Rubens die ervoor zorgde dat het godshuis er, volgens de wens van Van Nispen kwam.
Het werd in 1844 herbouwd.
De foto komt uit ons eigen beheer. Voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.
- DE GULDEN HANDT Op de cartouche boven de poort van het pand 34 van de Zirkstraat, is een hand afgebeeld die verwijst naar "De Gulden Handt" .
Momenteel is er "El Valenciano" gevestigd, een speciaal zaak met Spaanse produkten
Een respectable renaissancepoort brengt ons op een binnenplaats met een ingebouwde galerij uit de 17° eeuw.
A. De Lattin vermoedde hier het huis "De Gulden Handt (1563) dat misschien wel als zoubeurs functioneerde.
Bron : - Antwerpse gids voor Oud-Antwerpen van George Van Cauwenbergh. - de foto komt uit ons eigen beheer. Voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.
- Jan TYSSEN Deze gedenkplaat vonden wij in de hall van het Zeemanshuis aan de Falconrui te Antwerpen.
De plaat werd aangebracht ter nagedachtenis van deze 2° werktuigkundige, die het leven verloor aan boord van s.s. Leopold II op 21.12.1941dat op een mijn liep en zonk. Het is een legaat van zijn weduwe Joanna Meeues.
De s.s. Leopold II werd in 1906 op stapel gezet bij Dobson & Co, Walker-on-Tyne, Newcastle, GB.
Op datum van 23.12.1941 (de gedenkplaat zegt 21.12.1941), om 2u15 liep het schip, dat in konvooi vaarde, op een mijn bij Lowestoft. Het was op weg naar Clark City, Londen. Er waren 35 doden en 6 overlevenden.
Bron : - www.wrecksite.eu - de foto komt uit ons eigen beheer. Voor een grotere versie klikt u op de afbeelding.
- Jan BRUEGHEL de oude Geboren te Brussel in 1568 en gestorven te Antwerpen op 13 januari 1625, op 57jarige ouderdom tengevolge van cholera.
Hij stierf in het huis gelegen aan de Arenbergstraat nr 17, waar tevens zijn gedenkplaat is aangebracht.
Jan Brueghel was een Brabantse kunstschilder uit de barokperiode en zoon van : - Pieter Brueghel de Oude en - vader van Jan Brueghel de Jonge.
In 1589 trok hij naar Italië , waar hij in Napels, Rome en Milaan werkzaam was.
In 1596 kwam hij naar Antwerpen waar hij tot zijn dood verbleef.
Jan Brueghel de oude was één van de meest gezochte schilders naast Pieter Paulus Rubens en werd benoemd tot hofschilder van aartshertog Albrecht van Oostenrijk en de infante Isabelle van Spanje.
Bron : - Wikipedia - de foto komt uit ons eigen beheer. Voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.
- Jef VANCAMPEN Werd geboren te Antwerpen op 6.2.1934 als zoon van : - Constant, restaurateur van kunstvoorwerpen, kunstschilder, oprichter van de Poppenschouwburg Vancampen.
Jef is een Belgische kunstschilder en is vooral bekend door zijn maritieme werken (haven- impressies, rivieren en de zee, maar vooral schepen). Ook van zijn portretten en stillevens.
Sinds 1990 is hij een professioneel kunstschilder en woont en werkt in Antwerpen.
Van hem ontdekten wij op den Oever te Antwerpen, voor het standbeeld van Jacob Jordaens, een schilderij en een tekst, beiden mooi omkaderd door een stenen kader.
Het opschrift van één der werken luidt : Zee wiegend als een wellustige deerne tonend haar wulpse rondingen, in bronstige stormen, lieflijk haar donkere diepten aanbiedend van haar nooit eindigende lusten O, zee, hoezee ! Jef Vancampen
Bron : - Wikipedia - de foto komt uit ons eigen beheer Voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.
De gedenksteen werd ter gelegenheid van de 450ste verjaardag (van wat hieronder wordt vermeld) geplaatst door het districtsbestuur van Merksem, op 23.5.2011.
Deze steen is ingewerkt tussen de stenen op de Vrijdagmarkt aan de kant van de Drukkerijstraat te Antwerpen.
Hij verhaalt dat : """in 1560 Jan IV van Glimes, heer van Bergen op Zoom, de grenslijn liet trekken tussen Schoten en Merksem. Het jaar daarop liet hij Merksem en Dambrugge als afzonderlijke heerlijkheid erkennen Op 23.5.1561 kocht Antoon Van Stralen, burgemeester van Antwerpen en eigenaar van het kasteel te Merksem, de nieuwe heerlijkheid hier op de Vrijdagmarkt voor 43.000,- gulden."""
De foto komt uit eigen beheer Voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.
- Hendrik LEYS Werd geboren te Antwerpen op 18.2.1815 en overleed aldaar op 25.8.1869.
Zoals reeds meerdere malen herhaald, hangt deze gedenkplaat ook véél te hoog en is onleesbaar vanop de begane grond. Zij is aangebracht hoog op de gevel van de Sint-Jacobs- markt nr 74 te Antwerpen.
Hendrik Leys was een Belgische graficus maar vooral schilder van historische schilderijen, genrestukken en portretten.
Zijn historisch schilderij "De Dertigdagenmis voor Berthal de Haze (1854)" werd met de gouden medaille bekroond op de wereldtentoonstelling van Parijs in 1855.
Hij kreeg eveneens een internationale erkenning op de wereldtentoonstelling van Londen in 1862.
In datzelfde kreeg hij de titel van baron.
Bron : - Wikipedia - de foto komt uit ons eigen beheer. Voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.
- HET HESSENHUIS Is een beschermdmonument en bevindt zich aan het Hessenplein te Antwerpen.
De gedenkplaat bevindt zich op de gevel van het stedelijk pakhuis dat voltooid werd in 1564 en diende om goederen te stapelen aangevoerd met wagens afkomstig uit Hessen. Vandaar de benaming "Hessenhuis".
In 1936 werden grote delen van het interieur beschermd als monument.
Na een hele reeks bestemmingen werd het pand vanaf 1975 gebruikt als tentoonstellingsgebouw
De volledige buitenrestauratie gebeurde tussen 1978 en 1981 en de binnenrestauratie tussen 1992-1993.
Bronnen : - Stichting Cornelis Floris - De Nieuwe Antwerpenaar. - De foto komt uit ons eigen beheer. Voor een grotere Versie klikt U op de afbeelding.
Was een folkloristisch volksfiguur uit het Sint-Andrieskwartier en werd betiteld als de hoofd- figuur in de Poesje van DE REEP sinds 1862 en de Koninklijke Poppenschouwburg VANCAMPEN sinds 1935.
Het beeldje en de daarbij horende twee gedenkplaten bevinden zich langs weerszijden aan de onderzijden van het beeld. Het bevindt zich op het pleintje aan de Nationalestraat en Lange Vlierstraat.
Het kwam tot stand dank zij de steun van : - Winkelcentrum Nationalestraat en werd overgedragen aan de stad Antwerpen op 7 april 1990 door "De Vrienden van de Neus" vzw, en - op initiatief van Karel Reinehr naar een idee van Guy Van den Casteele.
Het werd onthuld in aanwezigheid van Vice-minister Hugo Schiltz en burgemeester H.B. Cools en door 6 Antwerpse jongeren.
Iets over Frans de Neus : Frans was een grote kerel die bang was van werken. Frans was niet getrouwd en sliep steeds gekleed op wat zakkengoed. Hij dacht er niet aan de handen uit de mouwen te steken als hij nog enkele franken op zak had.
In de Spiegelpoort van de Nationalestraat bevond zich de stapelplaats van houthandelaar Blanckaert. De café's in de buurt hadden daarna aan hem een goede klant. Frans leed namelijk aan chronische dorst die hij probeerde te lessen met romers "Pinard", een soort rode wijn. Vaste klant was hij in het "Pinardkot" op de hoek van de Lange Vlierstraat en het pleintje aan de Nationalestraat.
Als Frans in het "Pinardkot" honger kreeg, kocht hij een pak fritten met pickels en een worst. Of hij haalde in de Steenbergstraat een "gardevil", een gerookte haring die hij met vel en graten naar binnen slokte. Natuurlijk werden fritten of "gardevil" flik doorgespoeld met enorme hoeveelheden "Pinard".
Ook hielpen de lossers en de laders van Blanckaert elkaar aan eten. Zo had Jef, de chauffeur, Frans de overschot van aardappelen met stoofkarbonaden aangeboden. Die had hongerige Frans gretig aangenomen. Hij at alles likkebaardend op zonder te merken dat Jef de aardappalen en de karbonaden had opgemaakt met stampte rode baksteen en roet van de kachel.
Eens wilde Frans de Neus een biefstuk braden. Terwijl deze op het gasvuur in de pan lag, was Frans in slaap gevallen. Plots werd hij wakker door een brandgeur. Hij probeerde het vuur te blussen en zocht naar een fles water, maar hij goot er per vergissing een fles petroleum over. Toen het brandje heviger begon te laaien wierp hij er zijn jas over om het te doven. Toen men Frans de Neus maanden later tegenkwam rook zijn jas nog naar verbrand goed. Hij blijft in de herinnering als één van de stevigste Pinard-drinker uit het Sint-Andrieskwartier.
Bron : - biblotheek van COsta Sint-Andriesplaats - de foto' komen uit eigen beheer
- MERCATOR-ORTELIUSHUIS Dit huis is sedert 1949 eigendom van de stad Antwerpen.
De gedenkplaat werd aangebracht door de VTB (Vlaamse Toeristenbond) op de gevel van de Kloosterstraat nr 11, te Antwerpen, en vertelt zo maar eventjes een heel hoofdstuk Antwerpse geschiedenis.
Het opschrift luidt als volgt : """Tegenover dit Mercator-Orteliushuis strekte zich van de 12° eeuw tot het einde van de 18e eeuw het complex van de premonstratenzer Sint-Michielsabdij uit. Bloeiend en invloedrijk centrum van godsdienstig leven, moederabdij van Middelburg, Averbode en Tongerlo. In het Prinsenhof werden vorsten en beroemde personen plechtig onthaald. Begraafplaats van vele hoogwaardigheidsbekleders. Eind 18° eeuw en begin 19° eeuw was het achtereenvolgens rechtbank, scheepstimmerwerf, tuchthuis, stapelplaats en militair arsenaal."""
Bron : - Gids voor Oud Antwerpen van George Van Cauwenbergh - Antwerpse gedenkplaten van Piet Schepens. - de foto komt uit ons eigen beheer. Voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.
- Wannes VAN DE VELDE Op de gevel van café "'t Half Souke" gelegen in de Hoogstraat aan het nr 19, vonden wij een mooie tekst van Wannes, die als meest bekende Bard mag en nooit zal vergeten worden.
Hij groeide op in het volkse -en levendige Schipperskwartier en volgde plastische kunsten aan de Akademie.
In onvervalst Antwerps schreef hij klassiekers als "Ik wil deze nacht in de straten verdwalen'".
Bron : - uit de Nieuwe Antwerpenaar. - beide foto's komen uit ons eigen beheer.
- Peter de GROTE Zijn echte naam luidt : Peter I Aleksejevitsj Romanov Geboren te Moskou op 9.6.1672 Gestorven te Sint-Petersburg op 8.2.1725.
Bijgenaam Peter de Groote. Hij was van 1682 tot 1721 de eerste Russische 't Saar en tot zijn dood keizer van Rusland.
Zijn standbeeld bevindt zich op het pleintje aan de Kloosterstraat ter hoogte van de Riemstraat. Achter zijn beeld is een tekst aangebracht die wij niet kunnen ontcijferen.
Bron : - Wikipedia - de foto komt uit ons eigen beheer Voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.
- HARINGROKERIJ Is een beschermd monument, waarvan de plaat tegen de gevel van het pand van de Kronenburgstraat is bevestigd.
De firma Van den Bemden sinds de jaren 1700 actief in de visnijverheid vestigde zich hier in 1893. Het pand sluit aan op de voormalige directeurswoning in de Scheldestraat.
Rond 1920 startte het ambachtelijk roken in twaalf hoge schouwen.
Na langdurige leegstand is het complex in 1986 aangekocht door particulieren. In 1993 werd het gerestaureerd en omgebouwd tot woon -en kantoorruimte.
Bron : - stichting Cornelis Floris - de foto komt uit ons eigen beheer Voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.
Waarvan het verluchtingsgebouw en de ingang is gelegen aan het Sint-Pietersvliet. Het is een beschermd monument, vandaar de gevelplaat. Het toegangsgebouw is van de hand van Emiel Van Averbeke.
Het is de voetgangers -en fietsentunnel onder de Schelde, die de verbinding geeft tussen rechter -en linkeroever.
Hij is 572 meter lang en bevindt zicht 31,57 meter onder de grond. Heeft tevens een lift voor 40 personen en kan maximum 3000 kgr dragen. Er zijn roltrappen, waarvan de diameter 4,74 meter bedraagt en het inwendige van de tunnel heeft een diameter van 4,30 m.
Bron : - Wikipedia - de foto komt uit ons eigen beheer Voor een grotere versie klikt U op de afbeelding
-o-o-o-O-o-o-o- De werken begonnen in het jaar 1931 en de tunnel werd open gesteld in 1933
- John WILMS Geboren te Antwerpen in 1893, in het Sint-Andrieskwartier en gestorven in 1978.
Vlaams politicus en schrijver, die de harde arbeid en het samenhorigheidsgevoel van de bevolking beschreef.
Hij legde de eerste steen van de woonwijk gelegen aan de Klooster - en Prekersstraat, alwaar tevens in het plantsoen, een gedenksteen werd aangebracht.
Het opschrift op deze steen luidt :
"""John Wilms Antwerpen 1893-1978 Ereschepen van Antwerpen Voorzitter en erevoorzitter van de SM "Huisvesting Antwerpen auteur van de "De Parochie van miserie" Legde de eerste steen van deze woonwijk
Bron : - de foto komt uit eigen beheer Voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.
- Lieven GEVAERT (° Antwerpen, 28 mei 1868 - + 1935) Zoon van : - Ludovicus (° Ath) en : - Maria Theresia Bruynseels.
De gedenkplaat vonden wij terug op de gevel naast de ingang van het Sint-Lievenscollege in de Kasteelpleinstraat 31. Het Sint-Lievens kollege is sedert 1930 de eerste volledig Nederlandse katholieke school. De naam werd gegeven aan de industriëel Lieven Gveaert, en werd opgericht naar het inzicht en door de inzet van deze man.
Het opschrift luidt als volgt : """Dit eerste Vlaams kollege opgericht in 1930 dankt zijn ontstaan aan het Vlaams dynamisme en aan de mildheid van Lieven Gevaert (1868 - 1935)""" 27 september 1980.
Lieven Gevaert was bezeten van de fotografie en na enkele jaren van ervaring als fotograaf (in Brugge) opende hij in 1890, in de Montignystraat, een atelier.
In 1897 vertrekt hij naar Mortsel, waar in 1904 de eerste steen wordt gelegd van een nieuwe fabriek, die uitgroeide tot het huidig complex.
Bronnen : - historiek.kvcv.be - www.antwerpen.be - de foto's komen uit eigen beheer. De foto met het hoofd van Lieven Gevaert, mochten wij mits toelating van de directeur van het kollege gebruiken voor ons webblog, en mag onder geen enkele voorwaarde gebruikt worden voor andere doeleinden.
- Teun KOEKELOER of de dichtende EIERBOER Zijn gedenkplaat bevindt zich onder zijn standbeeldje op de Eiermarkt ter hoogte van Beddenstraat te Antwerpen.
Het vermeldt : """Ik ben Teun de Eierboer ook genaamd Koekeloer alle grieven van 't volk kozen mij als tolk Anno 1667"""
Een citaat van hem luidt : """Op 't Steenen Kerkhof ofte Waaigat kunnen vertier en logement komen en gaan. Het Putteke en den toren zullen er altoos staen"""...
Het Steenen Kerkhof omringde in het verleden samen met het Groenkerkhof, de kathedraal. Met het "Waaigat" wordt bedoeld de hevige windstopten, die de 123 meter hoge kathedraal wordt veroorzaakt in het straatje tussen Handschoenmarkt en Groenplaats.
Bron : - Gazet van Antwerpen. - de foto komt uit ons eigen beheer. Voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.
De gedenkplaat bevindt zich in de hall van het museum "Mayer Van den Bergh" gelegen in de Lange Gasthuisstraat 19 te Antwerpen.
Fritz Mayer was een verwoed verzamelaar, van schilderijen, beeldhouwwerken, wandtapijten, tekeningen, glasramen, enz... Voor ieder werk vond hij een geschikte kamer in zijn museum en kreeg hierdoor eeen uitzonderlijke collectie.
Hij werd in 1887 tot de adelstand verheven en verkreeg de toelating zijn naam te binden aan zijn moeder en van toen af heette hij Fritz Mayer Van den Bergh.
Zijn al te vroege dood in 1901 was voor zijn moeder, Henriette Van den Bergh, een enorme klap en besloot zijn verzameling voor het geslacht te vrijwaren. Zij heeft hem altijd gesteund en liet het museum bouwen (1901-1904) om het levenswerk van haar zoon te bewaren.
Bron : - Ippa's museumgids van Julien Remoortere, dd. sept. 1987) - de foto komt uit ons eigen beheer. Voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.
Antwerpse gedenkplaten : - Para-commando's en oorlogsvrijwilligers
Belgische Para's - oorlogsvrijwilligers voor Korea Deze 5 gedenkplaten vonden wij terug naast de riviermijnenveger M.477 aan het Scheepvaart- museum ter hoogte van de Orteliuskaai.
"""Kamina Korea 18-12-1950 18-12-1990"""
Op 9.12.1950 wordt de HMS Royal Harold overgemaakt aan de Belgizsche Zeemacht en krijgt de naam AP907 Kamina.
Op 18.12.1950 verlaat het de haven van Antwerpen richting Pusan te Korea om daar zo'n 670 Belgische en Luxemburgse militairen af te leveren die samen als de Belgian United Nations Command (BUNC) zullen vechten in de Koreaanse oorlog.
Na enkele veranderingen en verbeteringen voor het transporteren van troepen.
Op 1.12.1952 wordt het dan "AP957 Kamina".
Who dares win and United we conquer
"""Ter ere aan de Belgische Para-commando's 1942-1992""" Stichters van / de eenheden / in Engeland 1942 / Commando Commandant G. Danloy S.A.S. Commandant E. Blondeel """Aan al degenen / die doorzetten, om te overwinnen. """Aan allen die de / Rode en Groene muts / dragen of gedragen hebben, en steeds deze 'spirit' bleven behouden"""
U.S.A. Army
"""Vertrek van de Belgische en Luxemburgse oorlogsvrijwilligers naar Korea"""
"""Opgedragen aan al de eenheden van de luchtafweer die de stad en de haven verdedigd hebben tegen de vliegende bommen in 1944 en 1945.
Bron : - Milpedia De foto's komen uit eigen beheer -o-o-o-O-o-o-o-
De gedenkplaat bevindt zich achteraan op het schip, dat op het droge licht van het Scheep- vaartmuseum aan de Orteliuskaai.
Het is een Amerikaans ontwerp en verschillende landen waaronder België, Italië en Frankrijk mochten deze schepen onder licentie bouwen.
Het is 34,50 meter lang, 6,70 meter breed en werd door 2 motoren van 1260 pk aangedre- ven. Het kon een snelheid ontwikkelen van 15 knopen. De bemanning bestond uit 2 officie- ren, 4 onderofficieren en 12 matrozen.
Het werd gebouw in 1958 te Kruibeke en in 1989 geschonken aan het Nationaal Scheepvaart- museum in Antwerpen.
Bron : - www.debinnenvaart.nl - de foto's komen uit ons eigen beheer.
- Egidius Karel Gustaaf WAPPERS Kunstschilder geboren te Antwerpen op 23.8.1803 en gestorven te Parijs op 6.12.1874 op 71jarige ouderdom. Hij werd begraven te Montmartre. Zoon van : - Karel en : - Maria Leonard.
De gedenkplaat hangt boven zijn geboortehuis in de Zirkstraat 17-19 en is vanop de begane grond praktisch onleesbaar. Waarom deze gedenkplaat zo hoog moest hangen is ons een raadsel. De boodschap luidt echter :
"""Geboortehuis van Gustaaf Wappers kunstschilder 1803-1874"""
Op 13.6.1835 kreeg Gustaaf Wappers bezoek van de Belgische vorsten aan zijn atelier toen gelegen in de Gratiekapelstraat.
Op 27.1.1840 werd hij na het overlijden van Mattias Van Bree, directeur van het Academie
In 1869 kreeg hij zijn straat, nl de Wappersstraat (de huidige De Keyserlei tussen Frankrijk- lei en Van Ertbornstraat).
In 1893 kreeg de huidige Meir en Schuttershofstraat de naam van Wappersstraat.
en tijdens het Rubensjaar in 1977 kreeg hij uiteindelijk de plaats aan het Rubenshuis, nl. "De Wapper".
Pas vele jaren na zijn dood ontdekte men zijn waarde als kunstenaar, leermeester en Vlaming
Bron : - Antwerpse gedenkplaten van Piet Schepens. - de foto komt uit ons eigen beheer. Voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.
- Het BROUWERSHUIS Op de gevel van het Brouwershuis, gelegen in de Adriaan Brouwersstraat nr 20, bevinden zich twee platen. Eén met de vermelding : "Hydraulische inrichting 1553-1554" en een tweede dat het als "beschermd monument" werd geclasseerd.
Het Brouwers -of Waterhuis werd in 1550 gebouwd door de architect G. Van Schoonbeke.
Het bevat een bewaard gebleven waterdistributie-mechanisme dat in de 16° eeuw de omliggen- de brouwerijen van drinkbaar water voorzag.
Bron : - www.toerismevlaanderen.be - De foto's komen uit ons eigen beheer.
Antwerpse gedenkplaten : - Heroïsme van het Canadese Leger
- Heroïsme van het Canadese leger Deze gedenkplaat vonden wij op de gevel van het Steen, bij het betreden van het Noorder- terras.
Het is een eerbetuiging voor de soldaten van het Canadese leger dat met Britse en Poolse genie-eenheden de Scheldemonding heeft bevrijd.
De tekst op de plaat luidt :
"""Opgedragen aan het heroïsme van het Canadese leger dat met Britse en Poolse genie- eenheden in de herfst van 1944 na hevige gevechten de Scheldemonding heeft bevrijd om de haven van Antwerpen te Openen."""
De foto komt uit ons eigen beheer. Voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.
Antwerpse gedenkplaten : - Jan Cornelis Van Rijswijck
- Jan Cornelis VAN RIJSWIJCK De meest geliefde burgemeester van de stad Antwerpen. Hij werd geboren in de Zwartzusterstraat aan het nr 13, op 14.2.1853 en stierf te Tesselt op 23.9.1906.
Zwartzusterstraat betreft een huis uit de 17° eeuw, dat verbouwd werd in de 19° eeuw.
De gedenkplaat is omringd door een bronzen bloemenkrans en medaillon en is vervallen zodat het opschrift nauwelijks te lezen is. Het luidt als volgt :
"""Geboortehuis van Jan Van Rijswijck oud-burgemeester van Antwerpen 14.2.1853"""
Jan Van Rijswijck was gemeenteraadslid in 1881 en Schepen van onderwijs in 1889.
Hij was burgemeester tijdens de wereltentoonstelling in 1894 en bij de werken en bouwen van de Middenstatie, het Tolhuis, het Loodswezen en de uitbreiding van de haven.
Bron : - Antwerpse gedenkplaten van Piet Schepens. - de foto komt uit ons eigen beheer. Voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.
- Cornelius SCHUT Eén van de beroemdste schilder, werd gedoopt te Antwerpen op 13.5.1597 en stierf op 68 jarige leeftijd te Antwerpen op 30.4.1655, totaal vereenzaamd en gebroken.
Hij was de briljanste leerling van P.P. Rubens.
Hij is de zoon van Willem en Suzanna Schernille
Gedurende 15 jaar woonde Cornelius Schut in de Paddengracht nr 23 (de huidige Prinses- straat) in het huis "Het Ghulden Pantser".
Zijn gedenkplaat is aangebracht tussen het gelijkvloers en de eerste verdieping en is zo goed als onleesbaar, maar hangt ook veel te hoog.
De tekst zou moeten zijn : """In dit huis woonde Cornelius Schut : kunstschilder 1597-1655"""
Eén van zijn werken "Hemelvaart van Maria" bevindt zich in de kathedraal te Antwerpen. Zijn meesterwerk is echter : "De onthoofding van Sint-Joris" dat zich bevindt in het Museum voor Schone Kunsten te Antwerpen.
Bron : - Antwerpse gedenkplaten van Piet Schepens - de foto komt uit ons eigen beheer Voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.
- Ciné REX De gedenkplaat is ingewerkt in de vloerstenen aan de ingang van het UGC-komplex, aan de kant van de De Keyserlei.
Het herdenkt de slachtoffers van de vliegende bommen-campagne van de Duitsers, en waarvan de dankbetuiging gaat aan de geallieerden eerste eenheden en hulpdiensten die vele mensenlevens redden.
De plaat werd ingehuldigd op 27.11.2009 op initiatief van de vzw Herdenking van de 1° V-bom te Antwerpen.
Op 16.12.1944, te 15.23 uur verwoeste een V2-bom de volgepakte bioscoop volledig, waar op het ogenblik de film "Buffalo Bill" werd gedraaid.
Het dak kwam naar beneden en viel op de aanwezigen. Daarnaast ontplofte de ketel van de verwarming, waardoor vele slachtoffers levend verbrandden.
Bij deze laffe aanslag werden 567 personen gedood en 289 gewond.
De filmzaal en meer dan 130 huizen werden beschadigd.
Bron : - www.nieuwsdossier.nl - de foto komt uit ons eigen beheer Voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.
- Renaissancehuis DEN BAERS Op de gevel van dit huis in de Hoogstraat nr 3, het voormalig huis "den Bers ( 1395-1399), "den Grooten Baers (1577-78)", "den Crieckboom (1578)", "Gulden Cam (?1507-?1569)", "den Kam" (?1852) kan men de volgende tekst lezen :
"""PSAL : 82 - Salich is den rechter die den oprechten erft &&&& 1578 Prov' II - Maer valsch is die Tonghe die haeren naesten bederft""".
Bron : - www.inventaris.vioe.be - de foto komt uit ons eigen beheer Voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.
- GESNEUVELDE ZEELIEDEN Het monument ter ere van de gesneuvelde zeelieden staat opgesteld achter het Loodswezen aan de Tavenierskaai, langs de zijde van de Schelde.
Het werd opgericht op 28.9.1930 en is een ontwerp van Simon Goossens, die het beeld signeerde door "Ed. Lesetre et Cie / Fondeur Bruxelles".
Op de gestileerde scheepsboeg van het stenen schip is volgende tekst aangebracht. """Aan de zeelieden gesneuveld voor België / Hulde aan de zeelieden voor België gesneuveld gedurende de oorlog 1914-18 /1940-45""""
Bron : - www.inventaris.vioe.be - de foto's komen uit ons eigen beheer
- ONBEKENDE VLUCHTELING Deze gedenkplaat bevindt zich in de doorgang naar de binnentuin van de Sint-Pauluskerk. De ingang bevindt zich in de Sint-Paulusstraat, via een poort.
In de binnentuin staat het standbeeld van de "onbekende vluchteling", dat werd ingehuldigd ter nagedachtenis van alle vluchtelingen die hun tocht naar het rijke Westen niet overleefden.
- Hendrik CONSCIENCE De man die zijn volk leerde lezen en van de historische roman "De Leeuw van Vlaanderen".
Van deze schrijver vonden wij 3 verschillende adressen, waarop gedenkplaten werden aangebracht, nl. in de Pompstraat 30 - Prinsesstraat 14 en Carnotstraat 93.
De mooie gedenkplaat in de Pompstraat wordt aangeduid als zijn geboortehuis.
In het huis aan de Prinsesstraat 14 schreef hij "Het Zwarte Paard" en
In de Carnotstraat 93, dat nu een appartementsgebouw is, en gekend was als "In de koning van Spanje" ging hij in 1837 wonen, na het verlaten van de ouderlijke woning.
Bron : - Antwerpse gedenkplaten van Piet Schepens - de foto's komen uit ons eigen beheer.
- HUIS van SPANJE Op de gevel van het huis "Spaengien -of Pand Van Spanje", dat toehoorde in 1484 aan de Oude Voetboog, gelegen aan de Grote Markt nr 7, kunnen we de volgende tekst lezen :
"""Commodo publico et / ornamento collegium / vetus S. Georgi /arcubalistariorum re""".
Wat deze tekst betekent kunnen we echter niet verhalen.
Een feit is dat het pand, het gildehuis was van Sint-Joris, die op de top van de gevel staat afgebeeld, het leven redde van een prinses door de draak te doden.
Bron : - www.belgiumview.com - de foto komt uit ons eigen beheer. Voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.
- Karel VAN DEN OEVER Was een Vlaams schrijver, die geboren werd te Antwerpen op 19.11.1871 in het huis "De ghulden Bock",en er ook stierf op 6.10.1926, als zoon van : - Jakob, kleinhandelaar in textielwaren, en - Paulina Teysen, dochter van de burgemeester van Putte.
Zijn gedenkplaat vinden we terug in de Steenhouwersvest aan het pand 18.
In 1905 was hij de stichter van het maandblad "Vlaamsche Arbeid".
Bron : - Antwerpse gedenkplaten van Piet Schepens. - de foto komt uit ons eigen beheer. Voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.
- Pieter APPELMANS Werd geboren te Antwerpen in 1373 en overleed er op 25.5.1434. Architect en steenkapper.
Zijn gedenkplaat werd aangebracht tegen de Zuidertoren van de kathedraal, aan het monument "De steenkappers", aan de Jan Blomstraat, vroeger het "Molengat" geheten. Vanaf de 18° eeuw was het nog Rioolstraat. In 1968 Jan Blomstraat naar de van Duitsland afkomstige stadsbouwmeester.
Ter gelegenheid van het bezoek van koning Leopold III en koningin Astrid aan Antwerpen, werd de gedenkplaat op 12.5.1935 plechtig onthuld samen met het Appelmans monument.
Tegenover dit monument, aan de Tempelstraat is een inscriptie te vinden met de naam "R. Appelmans". Wijst dit naar 'rue Appelmans'. We weten het niet, maar willen het toch vermelden.
Bron : - Antwerpse gedenkplaten van Piete Schepens. - De foto's komen uit ons eigen beheer.
- Arthur GOEMAERE Geboren te Gent op 28.10.1841 en overleden te Antwerpen op 25.9.1902. De man met verschillende beroepen : militaitr journalist, schepen, leraar, zakenman...
Als journalist is hij vooral bekend voor zijn sociale bewogenheid.
Hij werd met een gedenkplaat herdacht in een lei die zijn naam draagt, nl. aan het nr 28 van de Arthur Goemaerelei, tegenover de Bosmanslei. De plaat is tweetalig opgesteld en heeft als opschrift :
"""Aan Arthur Goemaere dagbladschrijver schepen van de stad Antwerpen stichter van den Belgischen Persbond in 1885 en van de Union Internationale des Associations de Presse in 1868"""
Komt in 1868 naar Antwerpen en huwde Gabrielle De Keyser, dochter van de bekende kunstschilder en directeur van de Akademie voor Schone Kunsten, Nicaise De Keyser, naar wie de De Keyserlei werd genoemd.
Bron : - Antwerpse gedenkplaten van Piet Schepens. - de foto komt uit ons eigen beheer. Voor een grotere versie klikt u op de afbeelding.
- Kanonbal 1814 Dit is wel geen gedenkplaat toch wijst het naar de geschiedenis wanneer in 1814, deze kanonbal, te bezichtigen in de gevel van het pand Adriaan Brouwersstraat 19, door de Engelse navy aan het adres van Napoleon werd afgevuurd.
Het opschrift luidt : """ 3 F Anno 1814 G.D.M.F."""
De foto komt uit ons eigen beheer Voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.
- Abraham VERHOEVEN Werd geboren te Antwerpen ca 1575 en gestorven aldaar ca 1652.
Zijn gedenkplaat werd uitgebeiteld in de steen van het pand nr 6 van de Lombardenvest, waar het Dagbladmuseum was gevestigd.
Hij was journalist en één van de eerste krantenuitgevers.
Hij was uitgever van "Zijn Nieuwe Tijdinghe" waarvan het eerste exemplaar verscheen op 27.6.1629.
Bron : - uit schrijvers op Linkeroever (uitgave dd. 4.5.2003) - erfgoedcel Antwerpen, AMVC - Letterhuis. - Wikipedia - de foto komt uit ons eigen beheer Voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.
Antwerpse gedenkplaten : - Grafkelder van P.P. Rubens
- Grafkelder van Pieter Pauwel RUBENS De gedenkplaat van Pieter Pauwel Rubens geboren te Siegen (DL) op 28.6.1577 en gestorven te Antwerpen op 30.5.1640 bevindt zich aan de ingang van de Sint-Jacobskerk (1491-1656) aan de Lange Nieuwstraat.
Over P.P. Rubens moeten we niet veel vertellen, gezien iedere geaarde Antwerpenaar hem zeker kent.
Hij wordt ook wel genoemd : - Pieter Paul / Pieter Pauwel en Petrus Paulus
P.P. Rubens stierf aan jicht in het Rubenshuis en ligt begraven in de voormelde kerk.
Bron : - Wikipedia - de foto komt uit ons eigen beheer Voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.
- BRANDWEER - zuid Deze gedenkplaat is aangebracht voor de kazerne van het Brandweer - zuid in de Paleisstraat nr 124, die reeds bestaat vanaf 1910 en gebouwd is met hoge muren enn ramen.
Het monument bevindt zich voor de kazerne en is ter nagedachtenis van de overleden brand- weermannen in de concentratiekampen en degenen die omgekomen zijn door het oorlogsgeweld. Ook voor degenen die gestorven zijn in bevolen dienst.
De inscriptie werd aangebracht onder het beeld van een brandweerman met bloot bovenlijf en helm.
Bron : - www.antwerpen.be - de foto komt uit ons eigen beheer Voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.
- Rose GRONON (pseudoniem van Marthe Bellefroid). Schreef ook onder de naam van Bella Wildert (naam die verwijst naar haar dorp, waar zij 40 jaar verbleef).
Vlaamse romanschrijfster, geboren te Antwerpen op 16.4.1901 en gestorven te Antwerpen op 16.9.1979. Zij werd begraven te Wildert.
Haar gedenkplaat bevindt zich in de Lange Beeldekensstraat aan het huis nr 44.
Enkele van haar werken : - Le Livre d'Amdt (1949) - De late oogst (1954) - Het huis aan de Sint-Aldegondiskaai (1957) - verschenen op TV - De ramkoning (1962) één van haar meesterwerken.
Bron : - Wikipedia - de foto is van onze medewerker Jan Soenen Voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.
- Frans VAN IMMERSEEL Geboren te Borsbeek op 20.6.1909 en gestorven te Wilrijk op 5.2.1978.
Vlaams kunstschilder, glazenier, graficus, houtsnijder, auteur en ontwerper van optochten en praalstoeten.
Zijn gedenkplaat bevindt zich in de Muizenstraat aan het nr 17 en heeft als opschrift :
"""Hier leefde en werkte Frans Van Immerseel Graficus : stoetenbouwer - glazenier 1909 - 1978 Gift : A. Preud'homme stichting"""
In 1976 kreeg hij de erepenning van de Nederlandse cultuur uit handen van minister Rika De Backer.
Enkele van zijn werken : - affiches van de kattestoet in Ieper - ontwerper en uitvoerder van de 5 dansende Duffelse reuzen - ontwerper van de kostuums voor de Peter Benoitfilm - auteur van Vlaamse koppen (1929) - garnaalvissers te paard (1973)
Bron : - Wikipedia - de foto is van onze medewerker Jan Soenen. Voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.
- Jan Erasmus QUELLIN Geboren te Antwerpen in 1634 en gestorven te Mechelen op 11.3.1715, met blindheid en in armoedige omstandigheden.
Vlaams barokschilder en zoon van Erasmus Quellin II, in wiens atelier hij opleiding kreeg. Schilderde historische en religieuze onerwerpen.
De gedenkplaat aangebracht op de gevel van het huis "Meerminne", gelegen Lange Nieuwstraat nr 111 (vroeger was het nr 107), vermeldt verschillende kunstenaars die daar gewoond hebben.
Van 1604-1619 : - Jan Brueghel, de fluwelen Van 1642-1663 : - David Teniers Van 1663-1708 : - Jan Erasmus Quellinus
Jan Erasmus Quellin woonde meer dan 45 jaar in de Lange Nieuwstraat.
Bron : - Wikipedia - de foto komt uit ons eigen beheer Voor een grotere versie klikt u op de afbeelding.
- Jos HENDRICKX (Jozef Otto René) Geboren te Borgerhout op 13.3.1906 en overleden in het Stuivenberggasthuis op 16.11.1971 Hij werd begraven op 20.11.1971.
Jos Hendrickx was graficus en glazenier.
Zijn gedenkplaat bevindt zich naast de grote poort van het voormalig godshuis aan de Falconrui nr 33, dat vroeger gesticht werd voor behoeftige vrouwen.
In dit pand had kunstenaar Hendrickx één van zijn ateliers en gaf er ook les.
Hij was een veelzijdig artist en maakte kopertekeningen, litho's, veel grafiekwerk, vele glasramen, muurschilderijen en aquerellen.
Bron : - Wikipedia - de foto is van onze medewerker Jan Soenen. Voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.
- Frans FLORIS Werd geboren in 1520 in het huis "De Steenrotse" , gelegen in de Steenhouwersvest 11 en gestorven op 1.10.1570. Zoon van : - Cornelis/Floris de vriendt en : - Margareta Goos
Het huidige gebouw werd in 1876 gebouwd en stond dus, voor alle nauwkeurigheid, niet op deze plaats.
Op de onleesbare gedenkplaat kunnen wij met moeite de volgende tekst lezen :
"""Geboortehuis / van / Frans / Floris kunstschilder 1520 - 1570"""
Frans Floris was eerst beeldhouwer, maar na de dood van zijn vader werd hij schilder.
Enkele van zijn werken : - Mars en Venus gevangen door Vulcanus en - Oordeel van Salomo
Bron : - Wikipedia - de foto komt uit ons eigen beheer Voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.
Antwerpse gedenkplaten : - W. Gijssels en Lode Zielens
In de Carnotstraat aan het nr 90, waar vroeger de meubelzaak Veduko was gevestigd, vonden wij in de vervallen ingang en even vervallen gedenkplaat van de VTB (Vlaamse Toeristenbond)
met de vermelding : "Hier woonden en werkten ..."
- Willem GIJSSELS Geboren te Dendermonde op 23.4.1875 en overleden op 5.2.1945. Willem Gijssels werd begraven op het kerkhof "Schoonselhof". Door velen werd hij de laatste Vlaamse Bard genoemd. De grote inspirator voor talloze Vlaamse komponisten. Hij was een gemoedelijk en goedhartig man, een geboren volksvriend. Zijn meest bekende bundels zijn : - Wandelingen (1903) - Van bosch ezn boom (1927) - Liederen (1927) - Zij zingen (1928) en Leven en droom (1935).
en
- Lode ZIELENS Toneelschrijver, journalist voor de Volksgazet. Geboren te Antwerpen op 13.6.1901 en gestorven aldaar op 28.11.1944.
In 1948 werd door burgemeester Lode Craeybeckx de gedenkplaat aangebracht op het geboortehuis van Lode Zielens in de Pompstraat nr 17, als herinnering aan één van Vlaanderens verdienstelijke romanschrijvers.
Lode stierf in 1944, kort na de bevrijding, op de hoek van de Simonsstraat en de Plantin Moretuslei door het inslaan van een V-bom.
Naar zijn allerbekendste werk "Moeder, waarom leven wij ?" (1932) werd het beeldje van moeder Netje op het plantsoen van de Sint-Andrieskerk geplaatst, dicht bij zijn geboortehuis.
De gedenkplaat is het ontwerp van Albert Poels, die op 1.2.1953 onthuld werd.
Bron : - Wikipedia - Schrijvers op linkeroever van erfgoedcel Antwerpen. - de foto's komen uit ons eigen beheer.
- Huize MORTELMANS' Deze gedenkplaat bevindt zich op het huis gelegen op de hoek van de Boterhamstraat en de Falconrui.
Op de plaat worden drie namen van Mortelmans'en vermeld, nl. :
Lodewijk MORTELMANS (° Antwerpen, 5.2.1868 en aldaar + op 24.6.1952). Hij was Belgisch componist en muziekpedagoog. Zijn vader Karel was drukker maar eveneens muziekliefhebber, en had een drukkers- zaak in de Zirkstraat te Antwerpen.
Vanaf 1899 werd hij beschouwd als de leidende figuur van het Antwerpse muziekleven. Werd in 1901 leraar aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium waar hij later tot directeur werd bevorderd.
Zijn liederen vormen historisch en esthetisch het belangrijkste gedeelte van zijn werken.
Frans MORTELMANS (1865-1936) Kunstschilder Was de broer van Lodewijk. Hij was professor in stillevenschilderen in de Academie van Berchem.
Studeerde aan de Antwerpse Academie van 1876 tot 1887 en aan het Hoger Instituut in Antwerpen van 1887 tot 1891.
Franck MORTELMANS (° Antwerpen 1898 - 1986) Was daarentegen de neef van Lodewijk en Frans. Hij was een postimpressionistisch schilder en vooral pastellist van stadsgezichten, land- schappen en portretten.
Hij zette zich in voor de bescherming van bedreigde landschappen en monumenten in Antwerpen en omgeving.
Was leraar aan het SISA te Antwerpen (1924) en directeur van het Academie te Berchem (1936 - 1958). Tevens leraar aan de Academie van Antwerpen (1946-1963).
Bronnen : - www.lodewijkmortelmans.be - etsen.blogspot.be - Wikipedia
De foto is van onze medewerker Jan Soenen. Voor een grotere versie klikt U op de afbeelding
- Gaston FEREMANS toondichter - De prins van de Vlaamse komponisten. Geboren te Mechelen op 20.5.1907.
De gedenkplaat van Gaston Feremans werd aangebracht op de gevel van de Ambtmanstraat 10, door de VTB (Vlaamse Toeristenbond) als herinnering aan betrokkene.
De plaat is van de hand van Evarist Opzommer en werd op 10.12.1972 onthuld.
Op 11.2.1964, hij was nog geen 57 jaar oud, stierf hij aan een hersenvliesontsteking in het Instituut Bunge te Berchem. De uitvaart had plaats op 15.2.1964 in de Carolus Borromeus- kerk te Antwerpen. Op zijn uitdrukkelijk verzoek werd hij begraven te Mechelen.
Bron : - Antwerpse gedenkplaten van Piet Schepens. - de foto komt uit ons eigen beheer. Voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.
Antwerpse gedenkplaten : - Jan Pieter van Baurscheit
- Jan Pieter van BAURSCHEIT de jonge architect-bouwmeester (1669 - 1768)
Zijn gedenkplaat vinden we terug tegen de gevel van Lange Nieuwstraat 94, het voormalig "Hotel du Bois" thans het schoolgebouw van de "Dames van het Christelijk Onderwijs".
Deze draagt dezelfde voornaam als zijn vader, even befaamd beeldhouwer uit het Rijnland.
Jan Pieter leerde het ambacht van zijn vader en werkte o.m. aan grote werken tussen 1728 en 1736.
Hij was gekend bij de rijke Antwerpenaren en bouwde woningen en kastelen in het Antwerpse.
Eén van zijn meesterwerken is ongetwijfeld het Paleis op de Meir dat hij ontwierp in 1745 en het Osterriethhuis op de Meir.
Op de gedenkplaat staan Romeinse cijfers die verwijzen naar 1742 (het bouwjaar) - 1944 vernieling tijdens de oorlog en 1952 het jaar van restauratie.
Bron : - Antwerpse gedenkplaten van Piet Schepens. - de foto komt uit ons eigen beheer Voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.
- Nikolaas ROCKOX Werd geboren te Antwerpen op 14.12.1560 en stierf op 12.12.1640 in de Keizerstraat in het huis nr 10, genaamd "De Gulden Rinck", dat samen met het nr 12 het Rockoxhuis vormen.
Hij is de zoon van : - Adriaan Rockox en : - Isabella Van Olmen
Rockox was een veelzijdig man. Hij was doctor in de rechten, schepen, burgemeester, kunst- kenner, kunstverzamelaar, mecenas, humanist, numisnaat, oudheidkundige, filantroop.
Op 10.12.1599 was hij schepen, en verwierf zelfs de titel als ridder. In 1603 werd hij als burgemeester van de stad Antwerpen aangesteld.
Hij werkte héél erg samen met Pieter Pauwel Rubens, die overigens van Rockox zijn eerste opdracht kreeg, nl. "Aanbidding der Wijzen". Later nog "Samson & Dalila", en kreeg nog meerdere opdrachten.
Rockox zorgde via zijn testament dat zijn fortuin werd gebruikt voor studiebeurzen - kloosters en de armenkas.
Bron : - Antwerpse gedenkplaten van Piet Schepens. - de foto komt uit ons eigen beheer. Voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.
- Willem EEKELERS Werd geboren te Berg op 2.9.1883 en overleed te Brussel op 18.5.1934.
Zijn gedenkplaat vinden we terug in de tuin van het Academie, gelegen aan de Mutsaardstraat aan de gevel van het vervallen gebouw, aan de linkerzijde van de ingang.
Hij was een Belgisch politicus en minister. Directeur-hoofdredacteur van de Volksgazet.
In de periode 1946-47 was hij zelfs waarnemend burgemeester, ter vervanging van Camille Huysmans.
In 1927 was hij schepen van onderwijs en zette hij zich in voor Kindervreugd, die naschoolse activiteiten van het stadsonderwijs organiseerde.
Bron : - standbeelden.be - de foto komt uit ons eigen beheer. Voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.
- Georges François Constant Valentin de HASQUE werd geboren in het huis aan de Varkensmarkt nr 6, op 2.12.1876 als zoon van : - Alexander de Hasque en : - Cornelia Carpenter, die één der belangrijkste Antwerpse suikerraffinaderijen hadden.
Georges overleed op 13.3.1933. Zijn gedenkplaat werd 15 jaar na zijn overlijden op de Varkensmarkt onthuld door het VVKS (Vlaams Verbond van Katholieke Scouts), dat op 1.1.1930 officiëel erkend werd.
Georges de Hasque heeft zijn ganse leven gewijd aan de jeugd. Bij zijn overlijden laat hij de jongeren een aantal precieuze realisaties na, waarvan het VVKS ongetwijfeld de belangrijkste is.
In 1910 stichtte hij de Boyscouts van België op. Deze bewezen tijdens de eerste wereldoorlog grote diensten o.m. als estafetten of boodschap- pers.
In 1916 kwamen de zeescouts in beeld.
Bron : - Antwerpse gedenkplaten van Piet Schepens. - de foto is van onze medewerker Jan Soenen. Voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.
- Anna BIJNS Geboren te Antwerpen op 5.3.1493 en begraven aldaar op 10.4.1575. Dochter van : - Jan Bijns Lambertsz en : - Lijsbeth Voochs
De gedenkplaat van deze refrein-dichteres bevindt zich in de Keizerstraat 56.
Zij keerde zich hevig tegen de lutheranen, die ze als ketters beschouwde.
Ze had een speciale stijl van schrijven, nl. het omgekeerde zeggen van wat zij bedoelt.
Bronnen : - http://nl.wikipedia.org/wiki/AnnaBijns - Historici.nl - de foto van de gedenkplaat is van onze medewerker Jan Soenen. Voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.
- Emile THIELENS architect, geboren te Antwerpen op 6.3.1854 en gestorven te Mortsel in 1911.
Zijn gedenktplaat bevindt zich in de Zoo van Antwerpen, aan het Koningin Astridplein, tegen de muur van het planetarium.
Als opvolger van Ch. Servais, in de Antwerpse Zoo (vanaf 1892) indroduceerde hij de art nouveau. Samen met decoratieschilder Henri Verbuecken introduceerde hij daar via exotisme en naturisme al vroeg de art nouveau.
Met de Marmeren Zaal, Museum en Wintertuin verwierven zij grote faam (vooral met het verdwenen Feestpaleis (1895).
Hij bouwde aan het Koningin Astridplein, café-restaurant Paon Royal (1899) en de gebouwen van de Koninklijk Maatschappij voor Dierkunde met het toegangspaviljoen (1903).
In de Zoo zijn meerdere paviljoenen , waar hij vermeld wordt als ontwerper. Zoals o.a. het neushoorngebouw (1890) - Egyptische tempel voor grote Afrikaanse diersoorten (1855- 1856) - het gebouw voor de lama's, guanaco's, alpaca's - het varkensgebouw - het runderen- gebouw.
Op de site kan men al deze gebouwen en paviljoenen terugvinden waar hij vermeld wordt als ontwerper.
Bron : - inventaris van het onroerend erfgoed. - de foto van de gedenkplaat is van onze medewerker Jan Soenen.
- Pieter Bruno BOURLA (1783 - 1866) Was meer dan 40 jaar stadsbouwmeester. Hij was o.a. de bouwer van de KNS (Koninklijke Nederlandse Schouwburg), gelegen aan de Komedieplaats. Vroeger heette de KNS "Grand Theâtre Royal Français", en vanaf 1853 werd de toen geheten "Schouwburgplaetse", Komedieplaats.
In 1862 neemt Bourla ontslag als stadsbouwmeester. Hij is dan 79 jaar oud. Hij overleed te Antwerpen op 31.12.1866. Na begraven te zijn naast zijn kerk op het Sint-Lauretiuskerkhof werd hij wegens het verdwijnen van dit kerkhof ontgraven op 12.12.1929, en op 4.1.1930 overgebracht naar het erepark van het Schoonselhof.
In 1938 kreeg hij zijn bronzen gedenkplaat, te vinden langs de zijde van de Orgelstraat. Het is het werk van J. De Braekeleer. Deze gedenkplaat is een afgietsel van het bas-reliëf in gebakken aarde dat op zijn graf staat.
Op 19.4.1991 werd het restauratiewerk van het Bourla-theater aangevat in aanwezigheid van verschillende hoogwaardigheidsbekleders, zoals ministers, de gouverneur, burgemeester van Antwerpen en Schepen. De architecten waren De Winter & Van Hunsel.
Bron : - Antwerpse gedenkplaten van Piet Schepens. - de beide foto's komen uit ons eigen beheer.
- Romi GOLDMUNTZ (1882 - 1960) Deze gedenkpaat bevindt zich, in de tuin, uiterst links van de ingang van het Academie aan de Mutsaardstraat, tegen de gevel van een vervallen gebouw.
Deze joodse diamantair speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van Antwerpen als diamantstad.
Zijn diamantbedrijf telde in 1920 ruim 600 werknemers.
Hij zette zich in, na wereldoorlog II, voor de terugkeer van uitgeweken joden naar Antwerpen.
Zij naam is verbonden aan de grote synagoge aan de Van den Nestlei en het cultureel centrum dat hij stichtte.
Bron : - De Nieuwe Antwerpenaar. - de foto komt uit ons eigen beheer. Voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.
- ADMINISTRATIEGEBOUW OUDAAN Beter bekend als de "Politietoren", is gelegen aan de Oudaan.
Dit Torengebouw telt 12 verdiepingen en werd ontworpen door de architect Braem.
Om de plannen te verwezenlijken moest de "Cité" uit 1880 van architect De Cluysenaer, en een modern bedrijfsgebouw uit 1941 van architect De Koninck onteigend en gesloopt worden.
Het duurde tot 9 oktober 1958 tot de eerste steen werd gelegd.
Bron : - Wikipedia - de foto komt uit ons eigen beheer. Voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.
- TIJL UILENSPIEGEL Naar aanleiding van het "Eerste Uilenspiegel Volksboek" werd op de gevel van de Gilderkamersstraat hoek Suikerrui, de volgende gedenkplaat door de Vlaamse Toeristenbond aangebracht in 1974 :
"Te Antwerpen verscheen ongeveer 1515 het eerste Uilenspiegel Volksboek""
Uilenspiegel komt uit de Nederlands-Duitse folklore, die in Vlaanderen legendarisch werd als held. Hij hield iedereen voor de gek en trok meestal op met zijn vriend Lamme Goedzak en zijn vriendin Nele, volgens de roman van Charles de Coster uit 1896.
De eerste verhalen over Uilenspiegel werden geschreven door Herman Bote, waar hij wordt beschreven als een vrijdheidsstrijder.
In 1949 publiceerde Wilhelmus Johannes Maria Antonius Asselbergs, geboren te Bergen-op - Zoom (NL) op 26.8.1806 en gestorven aldaar op 23.11.1885, een heruitgave van "Het Volksboek vanTijl Uilenspiegel".
Bron : - Wikipedia - Tijl Uilenspiegel.be - de foto komt uit ons eigen beheer Voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.
Geboren te Zundert (NL) op 30.3.1853 en gestorven te Auvers-sur-Oise op 29.7.1890.
Deze plaat bevindt zich aan de ingang van het Academie, aan de Mutsaardstraat.
Het is een eerbetoon aan Vincent die aldaar de lessen volgde. Hij viel er vooral op door zijn tempo en gedrevenheid.
In een brief aan zijn broer Theo had hij het over de kleuren en de motieven van de stad. Hij woonde en werkte bijna 1 1/2 jaar in de Lange Beeldekensstraat 224, wat blijkt uit de hierboven getoonde foto van de gedenkplaat.
Bron : - De Nieuwe Antwerpenaar. - de foto's komen respectievelijk uit ons eigen beheer en van onze medewerker Jan Soenen.
- Henri JESPERS Hij gaf zijn leven voor het vaderland.
Zijn gedenkplaat werd aangebracht op de gevel van het huis, gelegen Sint-Paulusplaats 25.
Jespers werd tijdens de wereldoorlog II op 16.3.1918 neergeschoten door de Duitsers, nadat hij door het Duitse Krijgsgerecht tot de dood werd veroordeeld.
Hij werd gefusilleerd na een bijzonder vage beschuldiging.
Bron : - Antwerpse Gedenkplaten van Piet Schepens. - de foto komt uit ons eigen beheer. Voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.
Antwerpse gedenkplaten : - Adriaan De Brouwer & Pauwel du Pont
- Adriaan DE BROUWER en Pauwel du PONT Deze gedenkplaat is aangebracht aan de gevel van het huis "De Stad Duinkerke", gelegen in de Everdijstraat nr 13.
Hier zou Adriaan De Brouwer, kunstschilder, geboren te Oudenaarde in 1605, (sommige bronnen spreken van 1606) en overleden in 1638, gewoond hebben samen met Pauwel du Pont, wat eveneens door diezelfde bronnen in twijfel wordt getrokken.
Toch kregen beiden hier hun gedenkplaat.
Adriaan De Brouwer leed een onregelmatig leven en leed er maar wat op los wat blijkt uit zijn werken met onder andere marginalen, moordenaars, dronkelappen en dorpsidioten. Zo werd hij dan de schilder van de ellende der behoeftigen genoemd.
In 1633 belandde hij in de gevangenis en door tussenkomst van P.P. Rubens werd hij echter in vrijheid gesteld.
Hij overleed in 1638.
Pauwel du Pont, alias Pontius, geboren te Antwerpen 27.5.1603, daarentegen was een plaatsnijder en liet in 1641 het huis "De Stad Duinkerke", aan de Everdijstraat bouwen. Hij woonde er tot zijn dood, tot 16.1.1658.
du Pont was één der grootste plaatsnijders van zijn tijd. Zijn voorkeur ging naar portretten en religieuze taferelen.
Bron : - Antwerpse Gedenkplaten van Piet Schepens. - de foto komt uit ons eigen beheer. Voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.
- S.V. DE WONING Deze bronzen gedenkplaat bevindt zich in de doorgang van de Vleeshouwerstraat, via het Ruckersplein, naar de Lange Doornikstraat en staat tegen de gevel van het gewelf voor de handen van Sam Herciger.
Hier werd door de S.V. De Woning onder impuls van de Nationale Maatschappij van de Huisvesting terug een hart gegeven aan de oude stadskern.
Deze bronzen symboliek welke dit feit herdenkt werd op 29.9.1978 onthuld door de staatssecretaris Roger De Wulf.
De foto komt uit ons eigen beheer. Voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.
Antwerpse gedenkplaten : - de Spieghel Grote Markt 9
GROTE MARKT Nr 9 (voormalig huis "de Spieghel")
Op de gevel van het voormalig huis "De Spiegel" dat in 1620 eigendom was van een gewapende gilde : De Jonge Handboog of Ghebrokene Pese, kan men de volgende tekst lezen :
"""Der vaadren kunst lag hier bedekt en sliep tot ik haar heb gewekt U glanst en lacht nu weer, vol pracht vol vreugde van ons en 't nageslacht 1500 - - - 1904"""
Bron : - Gids voor Oude Antwerpen van George Van Cauwenbergh - De foto komt uit ons eigen beheer. Voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.
Antwerpse gedenkplaten : - American Belgian Association
- AMERICAN BELGIAN ASSOCIATION Deze gedenkplaat bevindt zich in de Venusstraat 17, in de doorgang naar de prachtige tuin.
Op de gevel naast het restaurant "De Siechel" vindt U de plaat met het volgende opschrift :
"""This tablet was commissioned by the A.B.A. (American Belgian Association) to commerate the 200th birthday of the United States of America"""
Vertaling : Deze plaat werd opgedragen door de A.B.A. ter herdenking van de 200ste verjaardag van de U.S.A.
A.B.A. is een club voor Amerikanen & Amerikaanse gezinde belgen, gesticht in 1948.
Doel van de club : de gemeenschap te stimuleren onder haar leden, sociale en culturele activiteiten te bevorderen in het lidmaatschap en het behoud van het belgisch erfgoed.
- AUGUST SNIEDERS werd geboren in Bladel (Noord-Brabant) op 8.5.1825 en overleden op 19.11.1904. Journalist en romanschrijver, en meer dan 50 jaar strijdend flamingant in Antwerpen.
Hij was hoofdredacteur van het Handelsblad tussen 1849 en 1899. Verwierf grote bekendheid als letterkundige en voorvechter van de Vlaamse zaak. Zijn humoritsische schetsen over de Antwerpse burgerij geven blijk van ironie en sracasme.
Schreef historische romans zoals "onder de Toren" (1869).
De bronzen gedenkplaat van de grootste journalist van Vlaanderen, werd in 1927 aangebracht onder het gewelf, lopend van Jezuïetenrui naar het Hendrik Conscienceplein, in de volksmond het "Jezuïetengat" of "donker gat" geheten.
Het is een werk van Simon Joossens, dat de beeltenis van August Snieders - de kathedraal van de stad waar hij 60 jaar woonde en werkte, weergaf.
Bron : - Antwerpse gedenkplaten van Piet Schepens - de foto komt uit ons eigen beheer. Voor een grotere versie klikt u op de afbeelding.
- ALICE NAHON Geboren te Antwerpen op 16.8.1896 en gestorven aldaar op 21.5.1933. Zij was een Antwerpse dichteres met een wankelende gezondheid en verbleef vaak als kind in sanatoria. Woonde in haar laatste levensjaar in de Carnotstraat.
Haar gedenkplaat werd aangebracht op de gevel van het huis gelegen op de Grote Markt 58.
In Vlaanderen is Nahon wellicht het meest bekend van de versregels van haar "Avondliedeke III"", dat luidt :
""" 't is goed in 't eigen hert te kijken, nog even voor het slapen gaan, of ik van dageraad tot avond, geen enkel hert heb zeer gedaan """.
De aandoenlijke versregels behoren inmiddels tot het collectieve geheugen.
Nog twee dichtbundels zijn van haar bekend, zoals : - Vondelingskens (1920) en Op zachte vooizekes (1921)
Bron : - Antwerpse gedenkplaten van Piet Schepens. - Wikipedia - de foto komt uit ons eigen beheer Voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.
- JACOB JORDAENS (geboren te Antwerpen op 19.5.1593 - overleden op 18.10.1678) kunstschilder.
Zoon van Jakob Jordaens, handelaar in lijnwaad en Barbara Wolschaeten.
Hij wordt in één adem vernoemd met die van Rubens en Van Dyck. Samen met hen was hij betrokken bij het intens werken aan de schilderijen in de Sint-Pauluskerk en de Sint- Augustinuskerk.
Hij kreeg zijn gedenkplaat tegen zijn geboortehuis in de Hoogstraat nr 13, dat eertijds de naam droeg van het "Paradijs". Op de gevel kunnen wij de volgende boodschap lezen :
"""Geboortehuis / van / Jacob Jordaens kunstschilder 1593 - 1678 """
Bron : - Antwerpse gedenkplaten van Piet Schepens. - de foto komt uit ons eigen beheer. Voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.
Deze gedenkplaat werd aangebracht op de ballustrade over de brug van de Ring in Antwerpen, aan de Kolonel Silvertopstraat, ter herinnering aan het binnentreden van het 3° Roayl Tank Regiment, op 4 september 1944.
Op die datum kwam Luitenant-Kolonel David Silvertop, via Breendonk, Antwerpen binnen nadat hij een andere weg had genomen als Generaal-Majoor Roberts.
Antwerpen werd bevrijd door het Britse Armoured Division, Taurus Pursuant genaamd onder de leiding van deze Generaal-Majoor, bijgenaamd "Pip Roberts", die via Mortsel was doch vele obstakels moest overwinnen.
Bron : - Wikipedia - de foto komt uit ons eigen beheer. Voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.
Aan de Oever nr 4 bevindt zich het geboortehuis van Constance Teichmann. Hier ontmoette ze voor het eerst Peter Benoit, voor wie ze haar ganse leven een grote vriendschap zou koesteren.
Spijtig dat het gebouw niet in zijn oorspronkelijke staat is gebleven. Zo zijn de ramen veranderd en is de gevel in een afschuwelijke blauwe verf geschilderd.
De Antwerpse Florence Nightingale was in 1846 de oprichtster van het Louise-Marie zieken- huis voor arme kinderen.
Speelde tijdens haar leven een belangrijke rol in het Antwerpse muziekleven. Door haar liefdadigheidsconcerten, waar ze haar zangkunst demonstreerde, zamelde ze geld in om het hospitaal te financieren.
Bron : - www.gvag.be - de foto komt uit ons eigen beheer. Voor een grotere versie klikt u op de foto.
- SINT-ANNAGODSHUIS De gedenkplaat werd aangebracht aan het pand Korte Nieuwstraat 22.
Op de gevel bevindt zich het logo van "beschermd monument" (Lees de tekst op de bijgevoegde foto).
Het herinnert nog aan de originele bedoeling van de oorspronkelijke functie.
Op het binnenpleintje staat het opschrift :
"""Door Aelmoessen herbouwd - 1829"""
met de namen van de 5 dienende aalmoezeniers.
Het godshuis bleef in gebruik tot 1963 en heeft nu geen functie meer.
Bron : - Antwerpse Gedenkplaten van Piet Schepens. - de foto komt uit ons eigen beheer Voor een grotere versie en om de tekst op het bord te kunnen lezen, klikt U op de afbeelding
Antwerpse gedenkplaten : - Hans Bartsch von Sigsfeld
- HANS BARTSCH von SIGSFELD Deze gedenkplaat staat vrij opgesteld tussen de begroeiing aan het Steen, ter hoogte van de ingang van de binnenplaats, op het niveau van de stormvloedmuur, achter een ijzeren hek.
De plaat herdenkt het dramatisch avontuur van 2 Duitse ballonvaarders in de Borgerweert- polder.
De inscriptie is sterk verweerd en luidt als volgt : """Im treuer Berufserfullung Fand hier am 1 Februar 1902 seinen Tod Hans Bartsch von Sigfeld Hauptman im Luchtschifferbataillon Berlin""".
Bron : - www.hangarflying.be - de foto is van mijn vriend Jan Soenen. Voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.
- MINERVA MOTORS NV Minerva was in de 20ste eeuw een wereldberoemd Belgisch motor - fiets -en automerk. Het werd opgericht in 1897 door Sylvain de Jong (1868 - 1928).
Het gedenkteken, ter ere van de gesneuvelde leden, werd aangebracht aan de gevel van de universiteit aan de Rodestraat.
Het draagt als opschrift : """MINERVA MOTORS NV""" aan De leden van haar personeel die hun leven veil hadden voor het recht en voor de verdediging van het vaderland
1914 Pro Patria 1918 de Soete
Bron : - Wikipedia - de foto komt uit ons eigen beheer Voor een grotere versie klikt u op de afbeelding.
- PATRIAE LIBERANDAE PROPUGNATORIBUS Is een hardstenen monument dat staat opgesteld in de hoek van de voortuin van de Koloniale Hogeschool, gevormd door de Middelheim -en Floraliënlaan. Het is van de hand van de beeldhouwster - schilderes Diane Smeesters. Sculpteerde o.m. portretten en borstbeelden.
Het is een erebetoon aan 3 professoren en 11 studentennamen, oorlogslachtoffers van de Koloniale Hogeschool.
Het draagt als opschrift : """Datum : 1949 Aan de mannen die gevochten hebben om het vaderland te bevrijden""". Fonderie Batard Bruxelles. - de foto komt uit ons eigen beheer. Voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.
Verdwenen en afgedankte standbeelden : - De Offerande
- DE OFFERANDE van Albert Hambresin (° Willebroek 1850 - Genval 1937)
Dit standbeeld stond vooraan in de tuin van het Museum voor Schone Kunsten, aan de Leopold de Waelplaats.
Hambresin was een beeldhouwer wiens voorliefde vooral ging naar portretten ern huiselijke taferelen.
Bron : - Antwerpse standbeelden van Piet Schepens - de foto werd overgenomen met ons "Olympus"-fototoestel uit het boek van Piet Schepens, dat verscheen als reeks afzonderlijke bijdragen in Gazet van Antwerpen (van 16.11.1982 tot 21.1.1983). - klik op de foto voor een grotere versie
Verdwenen en afgedankte standbeelden : - De Wekroep
- DE WEKROEP van Karel Aubroeck, beeldhouwer uit het land van Waas (° Temse 28.8.1894)
Dit standbeeld stond van achter in de tuin van het Museum voor Schone kunsten, aan de Leopold de Waelplaats. Het is een werk uit de jaren twintig.
Uit dit beeld kan men de vereenvoudiging van de vormen, de romantische gevoeligheid ont- dekken.
De "Tragedie" is eveneens een werk van hem.
Bron : - Antwerpse standbeelden van Piet Schepens - de foto werd overgenomen met ons "Olympus"-fototoestel uit het boek van Piet Schepens, dat verscheen als reeks afzonderlijke bijdragen in Gazet van Antwerpen (van 16.11.1982 tot 21.1.1983). - klik op de foto voor een grotere versie
Verdwenen en afgedankte standbeelden : - De Eenzame
- DE EENZAME van Henri Bonquet (° Ardoie (WV) 7.4.1858 en + Brussel 10.4.1908).
Dit bronzen beeld stelt een gebogen en echt meelijwekkende bejaarde voor.
Hij stond voor het Museum voor Schone Kunsten, aan de Leopold de Waelplaats en zag het Zuid van het bruisend levend naar verkommering gaan. De eveneens verdwenen Hippodroom is daar het bewijs van. Momenteel bruist dit gedeelte van de stad opnieuw door zijn trendy café's en restaurants.
Maar helaas het standbeeld is ook verdwenen naar een onbekende bestemming.
Bron : - Antwerpse standbeelden van Piet Schepens - de foto werd overgenomen met ons "Olympus"-fototoestel uit het boek van Piet Schepens, dat verscheen als reeks afzonderlijke bijdragen in Gazet van Antwerpen (van 16.11.1982 tot 21.1.1983).
Verdwenen en afgedankte standbeelden : - De jongen bij Fontein
- DE JONGEN BIJ FONTEIN van de beeldhouwer en ivoorbewerker Alfons Van Beurden (° Antwerpen 23.4.1854 + 1938). Hij was 84jaar oud.
Dit prachtige beeldje stond vroeger in de tuin rond het Museum voor Schone Kunsten, gelegen aan de Leopold de Waelplaats. Waar de huidige standplaats is, is ons onbekend.
Van Beurden had een onmiskenbare voorkeur voor het uitbeelden van de jongeling : geen kind meer, maar ook geen man. Het standbeeld is hier een treffend voorbeeld van.
Van hem zijn ook de bekende werken die hij schiep uit kinderfiguren zoals : Vroege ernst - De opschik - Jeugdige Herder.
Bekend zijn eveneens een aantal borstbeelden, zoals vader en zoon Brialmont, bouwmeester Schadde, e.a.
Bron : - Antwerpse standbeelden van Piet Schepens - de foto werd overgenomen met ons "Olympus"-fototoestel uit het boek van Piet Schepens, dat verscheen als reeks afzonderlijke bijdragen in Gazet van Antwerpen (van 16.11.1982 tot 21.1.1983). - klik op de foto voor een grotere versie
Verdwenen en afgedankte standbeelden : - Baron Dhanis
- BARON DHANIS (Frans, Ernest, Joseph, Maria) Geboren te Londen (GB) op 11.3.1862. Overleden te Brussel op 16.11.1909
Dit prachtig standbeeld stond vroeger voor de Sint-Michielskerk, aan de Amerikalei. Het herinnerde aan het koloniaal verleden en is het werk van Frans Joris (Deurne 1851 - Antwerpen 1914).
Op 12.10.1913 werd het ingewijd op de toenmalige Zuiderlei (nu Amerikalei) voor de voornoemde kerk.
Het standbeeld moest verdwijnen wegens de stijgende verkeersdrukte, zodat bij gemeente- raandsbeslissing, dd. 11.9.1950 beslist werd het over te brengen naar de tuin van de Koloniale Hogeschool aan de Middelheimlaan. De verhuis gebeurde in de jaren 1950. De sokkel van dit monument kan men nog altijd terugvinden, rechts in de tuin voor het gebouw, tussen het onkruid en het struikgewas.
Hierna een duidelijker beeld :
(foto van Frederik Janssens)
Het opschrift op het standbeeld luidde : "Voor de menscheid".
Baron Dhanis is de geschiedenis ingegaan als de onverschrokken bestrijder van de Arabische slavenhandelaars in het voormalige Belgisch-Congo.
Kreeg krachtens een Collegiaal Besluit van 23.11.1909, zijn lei tussen de Amerikalei en de Emiel Banningstraat, nl de Baron Dhanislei.
Wegens het totaal verval van het monument werd het voor herstel overgebracht naar de herstelweide van het Middelheimmuseum. Spijtig genoeg schiet er van dit stuk geschiedenis niet veel meer over.
We vonden nog alleen de Baron himself, die dus vroeger op de top van een rots krijgshaftig met zijn geweer zwaaide. Eveneens vonden we een beeld terug van een Arabier slavenhandelaar die ten teken van overgave het vaandel (is niet meer te zien) aan Baron Dhanis voeten neerlegt.
Bron Bron : - Antwerpse standbeelden van Piet Janssens. - de foto's komen uit ons eigen beheer. - de eerste foto's zijn reproducties van postkaarten.
Verdwenen en afgedankte standbeelden : - De Danaïden
- DE DANAÏDEN
Dit bronzen standbeeld is van de hand van Jacques Marin (Brussel 1877 - 1950). Hij was de leerling van Van der Stappen aan de Brusselse Academie, waar hij later leraar werd. Marin debuteerde in 1896 en stelde regelmatig ten toon te Brussel. In 1897 verwierf hij de Godecharleprijs, in 1903 de Tweede Prijs van Rome en twee jaar later de gouden medaille voor beeldhouwkunst van de stad Luik. Werd ook directeur van de Academie te Tienen.
Het standbeeld stond opgesteld voor de trappen naar het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten aan de Leopold de Waelplaats. Waar het zich nu bevindt is voor ons een raadsel.
Het stelde twee vrouwen voor, in een omhelzing waaruit bleek dat ze het best met elkaar konden stellen.
Danaïden noemt men de 50 dochters van koning Danaos van Libië. Danaos nam met zijn 50 dochters de vlucht naar Argos, toen zijn tweelingsbroer Agyptos de meisjes wilden dwingen tot een huwelijk met zijn 50 zonen.
Toen zij ondanks hun verzet toch tot trouwen werden genoodzaakt, vermoordden alle Danaïden hun echgenoten, behalve Hypormnestra, die haar man Lygkeus, spaarde omdat zij echt van hem hield.
Met dit paar begon het nieuwe koningsgeslacht van Argos, waarvan de bewoners voortaan "Danaoï" zouden heten.
De overige Danaïden moesten voor huns traf ten eeuwige dage in de onderwereld een bodemloos vat vol scheppen (het Danaïdenvat").
Bron : - Wikipedia - Antwerpse standbeelden van Piet Schepens - de foto werd overgenomen met ons "Olympus"-fototoestel uit het boek van Piet Schepens, dat verscheen als reeks afzonderlijke bijdragen in Gazet van Antwerpen (van 16.11.1982 tot 21.1.1983).
- ZEE-OLIFANT Dit beeld is het werk van Monique Donckers (geboren op 3.3.1954) en bevindt zich in de Zoo van Antwerpen, aan het Koningin Astridplein, tussen het vogelverblijf en het verblijf met de bongo's, vlakbij de verblijven van de roofdieren.
Zij is een beeldhouwster uit Berchem (Antwerpen) en verwezenlijkt opmerkelijke projecten
Zij is ook de beeldhouwster van de werken "Greenings II in de Kruidtuin en "De hedonist" (iemand die genot boven alles stelt)in het UFSIA aan de Rodestraat te Antwerpen.
Bron : de foto komt van de website www.moniquedonckers.be van Monique Donckers. voor een grotere versie klikt U op de afbeelding. -o-o-o-O-o-o-o-
Verdwenen en afgedankte standbeelden : - Leopold de Wael
- BRONZEN VAAS Deze vaas is van de hand van Friedrich Johann Heinrich Drake (° Pyrmont 1805 - + Berlijn 1882).
Deze prachtige bas-reliëf bronzen vaas stond vroeger opgesteld bezijden het Museum voor Schone Kunsten, langs de kant van de Beeldhouwersstraat. Nu staat ze te verkommeren op de herstelweide van het Middelheimmuseum, langs de zijde van de Beukenlaan.
Friedrich Drake begon van opleiding alsmecanicien om later de beeldhouwkunst te gaan uitoefenen.
Kreeg verschillende eervolle vermeldingen.
Bron : - Antwerpse standbeelden van Piet Schepens. - De foto komt uit ons eigen beheer. Voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.
Verdwenen en afgedankte standbeelden : - Franse Furie
- FRANSE FURIE Naar een door de gemeenteraad (dd. 17.5.1884) goedgekeurd ontwerp van beeldhouwer Georges Geefs en bouwmeester Frans Van Dyck.
Een jaar later werd het opgericht op de Kipdorpbrug.
Dit standbeeld stond bijna 50jaar in de "Geuzenhofkes" (nu : Franklin Rooseveltplaats) en stelt een vrouw voor met vaandel en lauwerkrans : """de Maagd van Antwerpen kroont de burgermoed""". Het monument herinnert aan de aanslag door Frans van Anjou op Antwerpen (17 januari 1583), die een mislukking werd dank zij de onverschrokkenheid van de schutterij, spontaan geholpen door vele vrijwilligers uit de burgerij.
Het werd in de volksmond "koperen Loo" geheten, gezien het vervaardigd werd uit koperen korrels op lood. Het werd daardoor hergoten op 28.12.1901.
De nieuwe bronzen Franse Furie kwam in 1902 naar de "Geuzenhofkes" tegenover het eveneens verdwenen standbeeld van Leopold de Wael.
Op 13.12.1948 besliste de gemeenteraad de Franse Furie te verplaatsen naar het Koning Albertpark, maar daar kwam niets van in huis. Het werd afgebroken en overgebracht naar het voormalig stadsmagazijn, gelegen aan de Desguinlei. Vandaar werd het getransporteerd naar Rijkevorsel.
Het is bij toeval dat wij een gedeelte van het beeld ontdekten op de herstelweide van het Middelheimmuseum. Wat er mee gaat gebeuren is ons een raadsel. Het is zonde dat zo'n stuk geschiedenis ligt te verkommeren in de uithoek van het museum.
Bron : - Antwerpse standbeelden van Piet Schepens. - de foto van beeld op de herstelweide komt uit ons eigen beheer. - de postkaart met afbeelding van het beeld is van Frederik Janssens.
Verdwenen en afgedankte standbeelden : - Leopold de Wael
LEOPOLD de WAEL Standbeeld van de hand van Frans Joris.
Van 1897 tot 1951 stond het standbeeld voor het Koninklijk Atheneum op de Franklin Rooseveltplaats. Wegens de verkeersdrukte werd het daarna verbannen naar Rijkevorsel.
Leopold de Wael was 20 jaar burgemeester van de stad Antwerpen (van 1872 tot aan zijn dood).
Ter herdenking werd een standbeeld opgericht door Frans Joris en op 8.8.1897 werd het onthuld op de toen genaamde "Gemeenteplaats".
Op 13.12.1948 verhuisde het naar het Koning Albertpark, waar het slechts 3 jaar stond. Het werd afgebroken en overgebracht naar het standsmagazijn dat toen gelegen was aan de Desguinlei. Vandaar werd het getransporteerd naar Rijkevorsel.
Op het beeld reiken Mercurius en Antwerpen hem de palmen aan.
Thans staat het beeld te verkommeren op de herstelweide van het Middelheimmuseum.
P.S. : - op de begraafplaats van het Schoonselhof vinden we eveneens een monument opgericht ter ere van de voormalige burgemeester en zijn echtgenote
Als opschrift kunnen we de volgende tekst lezen : """Antwerpen aan L. de Wael Burgemeester 1872-1892" met op de zijkant : """Graf van Mev. L.DeWael-Van Gend ° 19.1.1844 - 4.8.1887"""
Bron : - Antwerpse standbeelden van Piet Schepens. - de foto's komen uit ons eigen beheer, behalve de postkaart met het beeld op de Gemeenteplaats, die van Frederik Janssens is.
- JAGUAR Dit beeld is van kunstenaar Patrick Villas (Antwerpen 1961) en bevindt zich in de Zoo van Antwerpen, aan het Koningin Astridplein.
Patrick Villas is een Belgische kunstschilder en beeldhouwer.
Zijn werken omvatten o.a. de levensgrote jaguar in de Zoo, waardoor hij bekend is geworden als de meest Belgische dierenbeeldhouwer van zijn generatie.
Het opschrift aan het beeld luidt als volgt : """Life size Jaguar, commissioned by the Roayl Museum of Zoologie of Antwerp. 2002"""
Bron : - standbeelden.be - foto is van houtworm (Fons Mulder, Hoboken) voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.
CHARLES DARWIN ° Shrewsbury ( Shropshire) (GB), op 12.2.1809 en + Downe (Kent) op 19.4.1882
Het standbeeld bevindt zich in de Zoo van Antwerpen, en is van de hand van kunstenaar Jef Lambeaux.
Darwin was een Engels natuuronderzoeker, bioloog en geoloog.
Hij is vooral bekend van zijn theorie dat evolutie en soorten worden gedreven door natuurlijke sectie. Deed onderzoek in Zuid-Amerika, Australië, het zuiden van Afrika en verschillende eilandengroepen in de Grote en Indische Oceaan.
Hij bestudeerde de plaatselijke dieren, planten, fossielen en geologie
Bron : - Wikipedia - natuur-wereld.be - standbeelden.be - de foto komt van VHOVEH (Herman Vanhove) uit standbeelden.be voor een grotere versie klikt U op de afbeelding
- PIRATENEILAND We kunnen dit moeilijk een standbeeld noemen, maar willen onze bezoekers toch laten kennis maken met dit beeld.
Piraat "Krikkebeen" staat voor de gevel van een vroeger pakhuis in de Kribbestraat 12 te 2000-Antwerpen. Binnenin het gebouw is het een "paradijs waar kinderen onvergetelijke avonturen beleven".
Hoe Krikkebeen daar ter plaatse is gekomen ? Er was eens .... een piraat, Krikkebeen was zijn naam. Tijdens zijn spannende avonturen werd zijn schip zwaar geraakt. Het piratenschip maakte water en begon te zinken. Krikkebeen kon nog net een pakhuis binnenvaren. Hij vond het er zo leuk, dat hij besloot om altijd in het pakhuis te blijven wonen. Hij noemde die plek "Pirateneiland".
Bron : - www.pirateneiland.be - voor de openingsuren en prijzen zie voornoemde site - de foto komt uit ons eigen beheer voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.
- FRANCISCUS van ASSISI Dit beeldje vindt men terug op het gebouw van neo-Vlaamse renaissancestijl, ontworpen door Frans Baeckelmans in 1885, en dat gelegen is in de Lange Sint-Annastraat te Antwerpen.
Boven de toegangspoort ziet men een fraai bewerkte makelaar, met een kopie van het beroem- de beeld van Franciscus van Assisi (Umbrië) 1181 of 1182, aldaar + op 3.10.1226.
Hij leefde als religieus, werd stichter van de kloosterorde van de Franciscanen of Minderbroe- ders en werd heilig verklaard door paus Gregorius IX op 16.7.118.
Bron : - wikipedia - de foto komt uit ons eigen beheer voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.
Dit metrostation is gelegen aan de Frankrijklei / De Keyserlei in Antwerpen.
Het beeld dat we daar terugvonden in de grote hall is van de kunstenares May Claerhout, geboren te Pittem (WV) op 21.2.1939
Zij specialiseerde zich in tekenen, maar vooral in boetseren.
De inwijding van dit beeld gebeurde op 25.3.1975.
Alle gebouwen van de stad worden hierop weergegeven, zoals de kathedraal, het Torengebouw, Het Centraal Station, het Steen en de havenbedrijvigheid. Werkelijk een prachtige creatie.
Tevens is het gewrievel van mensjes te bekijken, sommige doodernstig, andere een beetje potsierlijk.
Bron : - Antwerpse standbeelden van Piet Schepens. - de foto komt uit ons eigen beheer. voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.
Deze plaat werd oorspronkelijk ingehuldigd op de gevel van Gorus' woonhuis in de Venus- straat.
Zij is het werk van de kunstenaar Wilfried Pas en draagt als opschrift : """Jacques Gorus - Graficus 1901 - 1981""" """Iconograaf van 't Stad en Sint-Anneke"""
Nu bevindt ze zich in het grasveld op de Linkeroever van Antwerpen, rechts naast de voet- gangerstunnel.
Jacques Gorus vestigde zich in 1920 te Antwerpen en vond zijn inspiratie in genretaferelen met personages, Antwerpse stadsgezichten, volkse types, dokwerkers, straatmadeliefjes, zeelui, donkelappen, ....
Bronnen : - www.standbeelden.be Carlovansant - website van jacquesgorus.be - de foto komt uit ons eigen beheer voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.
Antwerpse standbeelden : Beeld van Jozef J. Peters
- JOZEF J. PETERS werd geboren te Antwerpen in 1927 en overleed er in 1983.
Hij was een kunstenaar die hield van monumentale kunst. Hij werd verschillende malen genomineerd en kreeg in 1956 de Prijs van Rome.
Het afgebeelde monument is één van zijn werken en staat opgesteld op de hoek van de Brouwersvliet en de Rijnkaai, voor het gebouw van het "Vlaams Economisch Verbond".
De foto komt uit ons eigen beheer. Voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.
Antwerpse standbeelden (die nog niet in de alfabetische volgorde werden opgenomen) : De Zwemster
- DE ZWEMSTER Dit beeldje werd gemaakt door de grootste Franse kunstgieterij, rue Charlot te Parijs (1874), en staat op het graspleintje voor het Olympisch Zwemdok "Wezenberg", aan de Desguinlei 9, te Antwerpen.
De gieterij werd opgezet in 1850, door Alex Rudier ( ? - 1897) en zijn twee broers.
Eén van de belangrijkste klanten was Auguste Rodin (zie standbeeld "De Denker").
Bronnen : - Wikipedia - de foto komt uit ons eigen beheer (voor een grotere versie plaats de muis op de foto (handje) en klikt).
Lange Wapper wordt dikwijls lang en dun voorgesteld. In strips en cartoons wordt zijn baardeloze kin vaak erg geaccentueerd.
De kwelgeest komt 's nachts tevoorschijn en achtervolgt de dronkaards. Eerst als een klein mannetje, maar hij kan zichzelf steeds groter en groter maken, tot hij boven de huizen uitsteekt. Als de dronkaard, hijgend en zwetend, thuiskomt kijkt Wapper door het raam naar binnen.
Soms vermomt hij zich als een klein kind om moedermelk te kunnen drinken. Als een moeder dit kind meeneemt om te verzorgen en in een wiegje te stoppen, laat Lange Wapper zichzelf zo groot groeien dat hij niet meer in de kamer past.
: Wikipedia, de vrije encyclopedie
-o-o-o-O-o-o-o-
Jan zonder Vrees
Jan zonder Vrees is een Antwerps folkloristisch figuur, waarover talrijke sagen de ronde deden. Jan is een sterke, dappere man die voor niets of niemand bang is, vandaar de bijnaam "Jan zonder vrees"
Volgens De Kinders boek werd Jan zonder Vrees in 1410 in Antwerpen geboren, in het Krabbenstraatje (De Krabbenstraat). Hij wordt opgevoed door zijn grootmoeder, Moeder Neeltje, een visverkoopster. Jan noemt haar lieflijk "Grootje" en gebruikt ook vaak de uitdrukking "Bij de muts van mijn grootje!", als hij iets ziet dat hem verbaast of kwaad maakt. Als jongen blijkt hij al ijzersterk te zijn en komt op voor de zwakkeren. Sommige mensen bekritiseren hem omdat hij dezelfde naam als hun gevierde hertog heeft. Anderen bewonderen hem en noemen hem "Sterke Jan" of "Jan Onversaagd". Jan is namelijk van niemand bang: "mensch noch dier, hel noch duivel". De enige die hem in bedwang kan houden is Moeder Neeltje. Jan weigert een vak te leren omdat hij vrij wil blijven, maar gaat af en toe de schippers helpen met het in- en uitladen van hun schepen. Een aantal keer raakt hij in gevecht met mensen die zich naar zijn gevoel onrechtvaardig gedragen. Steeds komt hij als overwinnaar uit de bus.
-o-o-o-O-o-o-o- Kludde de waterduivel
Wordt soms voorgesteld als een duivel die verschillende gedaantes kan aannemen.
In sommige vertellingen wordt hij omschreven als een monsterlijke zwarte hond die zich op zijn achterste poten voorbeweegt. Hij kan ook de gedaante van een grote zwarte kat of gigantische zwarte vogel aannemen. Hoe sneller de passanten weglopen, hoe sneller het wezen hen op de voet volgt. Bovendien kan hij zich vergroten en verkleinen.
In andere verhalen is hij eerder een man die zich in een harige hondenhuid hult, waarmee hij doet denken aan de legende van de weerwolf.
Kludde is een kwelgeest die zich vaak onder bruggen of in holle bomen schuilhoudt en enkel 's nachts tevoorschijn komt. Wandelaars kunnen zijn komst enkel afleiden aan het geluid dat hij maakt. Kludde rammelt namelijk met een ketting die hij verplicht is aan zijn linkerenkel te dragen.
Kludde werkt ook af en toe samen met Lange Wapper
Kludde was een onoverwinnelijk wezen. Als men hem éénmaal tegenkwam viel er niet aan hem te ontsnappen.