Ik ben Van Camp Alfons, en gebruik soms ook wel de schuilnaam fonne - ennof - fons - alfons - fonsvc - alfie en ook alfonsvc.
Ik ben een man en woon in Antwerpen (België) en mijn beroep is gepensioneerde politieman.
Ik ben geboren op 29/12/1935 en ben nu dus 88 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: voetbal - genealogie - zwemmen - tennis en geschiedenis en foto's over Antwerpen.
- TIJL UILENSPIEGEL Naar aanleiding van het "Eerste Uilenspiegel Volksboek" werd op de gevel van de Gilderkamersstraat hoek Suikerrui, de volgende gedenkplaat door de Vlaamse Toeristenbond aangebracht in 1974 :
"Te Antwerpen verscheen ongeveer 1515 het eerste Uilenspiegel Volksboek""
Uilenspiegel komt uit de Nederlands-Duitse folklore, die in Vlaanderen legendarisch werd als held. Hij hield iedereen voor de gek en trok meestal op met zijn vriend Lamme Goedzak en zijn vriendin Nele, volgens de roman van Charles de Coster uit 1896.
De eerste verhalen over Uilenspiegel werden geschreven door Herman Bote, waar hij wordt beschreven als een vrijdheidsstrijder.
In 1949 publiceerde Wilhelmus Johannes Maria Antonius Asselbergs, geboren te Bergen-op - Zoom (NL) op 26.8.1806 en gestorven aldaar op 23.11.1885, een heruitgave van "Het Volksboek vanTijl Uilenspiegel".
Bron : - Wikipedia - Tijl Uilenspiegel.be - de foto komt uit ons eigen beheer Voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.
Geboren te Zundert (NL) op 30.3.1853 en gestorven te Auvers-sur-Oise op 29.7.1890.
Deze plaat bevindt zich aan de ingang van het Academie, aan de Mutsaardstraat.
Het is een eerbetoon aan Vincent die aldaar de lessen volgde. Hij viel er vooral op door zijn tempo en gedrevenheid.
In een brief aan zijn broer Theo had hij het over de kleuren en de motieven van de stad. Hij woonde en werkte bijna 1 1/2 jaar in de Lange Beeldekensstraat 224, wat blijkt uit de hierboven getoonde foto van de gedenkplaat.
Bron : - De Nieuwe Antwerpenaar. - de foto's komen respectievelijk uit ons eigen beheer en van onze medewerker Jan Soenen.
- Henri JESPERS Hij gaf zijn leven voor het vaderland.
Zijn gedenkplaat werd aangebracht op de gevel van het huis, gelegen Sint-Paulusplaats 25.
Jespers werd tijdens de wereldoorlog II op 16.3.1918 neergeschoten door de Duitsers, nadat hij door het Duitse Krijgsgerecht tot de dood werd veroordeeld.
Hij werd gefusilleerd na een bijzonder vage beschuldiging.
Bron : - Antwerpse Gedenkplaten van Piet Schepens. - de foto komt uit ons eigen beheer. Voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.
Antwerpse gedenkplaten : - Adriaan De Brouwer & Pauwel du Pont
- Adriaan DE BROUWER en Pauwel du PONT Deze gedenkplaat is aangebracht aan de gevel van het huis "De Stad Duinkerke", gelegen in de Everdijstraat nr 13.
Hier zou Adriaan De Brouwer, kunstschilder, geboren te Oudenaarde in 1605, (sommige bronnen spreken van 1606) en overleden in 1638, gewoond hebben samen met Pauwel du Pont, wat eveneens door diezelfde bronnen in twijfel wordt getrokken.
Toch kregen beiden hier hun gedenkplaat.
Adriaan De Brouwer leed een onregelmatig leven en leed er maar wat op los wat blijkt uit zijn werken met onder andere marginalen, moordenaars, dronkelappen en dorpsidioten. Zo werd hij dan de schilder van de ellende der behoeftigen genoemd.
In 1633 belandde hij in de gevangenis en door tussenkomst van P.P. Rubens werd hij echter in vrijheid gesteld.
Hij overleed in 1638.
Pauwel du Pont, alias Pontius, geboren te Antwerpen 27.5.1603, daarentegen was een plaatsnijder en liet in 1641 het huis "De Stad Duinkerke", aan de Everdijstraat bouwen. Hij woonde er tot zijn dood, tot 16.1.1658.
du Pont was één der grootste plaatsnijders van zijn tijd. Zijn voorkeur ging naar portretten en religieuze taferelen.
Bron : - Antwerpse Gedenkplaten van Piet Schepens. - de foto komt uit ons eigen beheer. Voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.
- S.V. DE WONING Deze bronzen gedenkplaat bevindt zich in de doorgang van de Vleeshouwerstraat, via het Ruckersplein, naar de Lange Doornikstraat en staat tegen de gevel van het gewelf voor de handen van Sam Herciger.
Hier werd door de S.V. De Woning onder impuls van de Nationale Maatschappij van de Huisvesting terug een hart gegeven aan de oude stadskern.
Deze bronzen symboliek welke dit feit herdenkt werd op 29.9.1978 onthuld door de staatssecretaris Roger De Wulf.
De foto komt uit ons eigen beheer. Voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.
Antwerpse gedenkplaten : - de Spieghel Grote Markt 9
GROTE MARKT Nr 9 (voormalig huis "de Spieghel")
Op de gevel van het voormalig huis "De Spiegel" dat in 1620 eigendom was van een gewapende gilde : De Jonge Handboog of Ghebrokene Pese, kan men de volgende tekst lezen :
"""Der vaadren kunst lag hier bedekt en sliep tot ik haar heb gewekt U glanst en lacht nu weer, vol pracht vol vreugde van ons en 't nageslacht 1500 - - - 1904"""
Bron : - Gids voor Oude Antwerpen van George Van Cauwenbergh - De foto komt uit ons eigen beheer. Voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.
Antwerpse gedenkplaten : - American Belgian Association
- AMERICAN BELGIAN ASSOCIATION Deze gedenkplaat bevindt zich in de Venusstraat 17, in de doorgang naar de prachtige tuin.
Op de gevel naast het restaurant "De Siechel" vindt U de plaat met het volgende opschrift :
"""This tablet was commissioned by the A.B.A. (American Belgian Association) to commerate the 200th birthday of the United States of America"""
Vertaling : Deze plaat werd opgedragen door de A.B.A. ter herdenking van de 200ste verjaardag van de U.S.A.
A.B.A. is een club voor Amerikanen & Amerikaanse gezinde belgen, gesticht in 1948.
Doel van de club : de gemeenschap te stimuleren onder haar leden, sociale en culturele activiteiten te bevorderen in het lidmaatschap en het behoud van het belgisch erfgoed.
- AUGUST SNIEDERS werd geboren in Bladel (Noord-Brabant) op 8.5.1825 en overleden op 19.11.1904. Journalist en romanschrijver, en meer dan 50 jaar strijdend flamingant in Antwerpen.
Hij was hoofdredacteur van het Handelsblad tussen 1849 en 1899. Verwierf grote bekendheid als letterkundige en voorvechter van de Vlaamse zaak. Zijn humoritsische schetsen over de Antwerpse burgerij geven blijk van ironie en sracasme.
Schreef historische romans zoals "onder de Toren" (1869).
De bronzen gedenkplaat van de grootste journalist van Vlaanderen, werd in 1927 aangebracht onder het gewelf, lopend van Jezuïetenrui naar het Hendrik Conscienceplein, in de volksmond het "Jezuïetengat" of "donker gat" geheten.
Het is een werk van Simon Joossens, dat de beeltenis van August Snieders - de kathedraal van de stad waar hij 60 jaar woonde en werkte, weergaf.
Bron : - Antwerpse gedenkplaten van Piet Schepens - de foto komt uit ons eigen beheer. Voor een grotere versie klikt u op de afbeelding.
- ALICE NAHON Geboren te Antwerpen op 16.8.1896 en gestorven aldaar op 21.5.1933. Zij was een Antwerpse dichteres met een wankelende gezondheid en verbleef vaak als kind in sanatoria. Woonde in haar laatste levensjaar in de Carnotstraat.
Haar gedenkplaat werd aangebracht op de gevel van het huis gelegen op de Grote Markt 58.
In Vlaanderen is Nahon wellicht het meest bekend van de versregels van haar "Avondliedeke III"", dat luidt :
""" 't is goed in 't eigen hert te kijken, nog even voor het slapen gaan, of ik van dageraad tot avond, geen enkel hert heb zeer gedaan """.
De aandoenlijke versregels behoren inmiddels tot het collectieve geheugen.
Nog twee dichtbundels zijn van haar bekend, zoals : - Vondelingskens (1920) en Op zachte vooizekes (1921)
Bron : - Antwerpse gedenkplaten van Piet Schepens. - Wikipedia - de foto komt uit ons eigen beheer Voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.
- JACOB JORDAENS (geboren te Antwerpen op 19.5.1593 - overleden op 18.10.1678) kunstschilder.
Zoon van Jakob Jordaens, handelaar in lijnwaad en Barbara Wolschaeten.
Hij wordt in één adem vernoemd met die van Rubens en Van Dyck. Samen met hen was hij betrokken bij het intens werken aan de schilderijen in de Sint-Pauluskerk en de Sint- Augustinuskerk.
Hij kreeg zijn gedenkplaat tegen zijn geboortehuis in de Hoogstraat nr 13, dat eertijds de naam droeg van het "Paradijs". Op de gevel kunnen wij de volgende boodschap lezen :
"""Geboortehuis / van / Jacob Jordaens kunstschilder 1593 - 1678 """
Bron : - Antwerpse gedenkplaten van Piet Schepens. - de foto komt uit ons eigen beheer. Voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.
Deze gedenkplaat werd aangebracht op de ballustrade over de brug van de Ring in Antwerpen, aan de Kolonel Silvertopstraat, ter herinnering aan het binnentreden van het 3° Roayl Tank Regiment, op 4 september 1944.
Op die datum kwam Luitenant-Kolonel David Silvertop, via Breendonk, Antwerpen binnen nadat hij een andere weg had genomen als Generaal-Majoor Roberts.
Antwerpen werd bevrijd door het Britse Armoured Division, Taurus Pursuant genaamd onder de leiding van deze Generaal-Majoor, bijgenaamd "Pip Roberts", die via Mortsel was doch vele obstakels moest overwinnen.
Bron : - Wikipedia - de foto komt uit ons eigen beheer. Voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.
Aan de Oever nr 4 bevindt zich het geboortehuis van Constance Teichmann. Hier ontmoette ze voor het eerst Peter Benoit, voor wie ze haar ganse leven een grote vriendschap zou koesteren.
Spijtig dat het gebouw niet in zijn oorspronkelijke staat is gebleven. Zo zijn de ramen veranderd en is de gevel in een afschuwelijke blauwe verf geschilderd.
De Antwerpse Florence Nightingale was in 1846 de oprichtster van het Louise-Marie zieken- huis voor arme kinderen.
Speelde tijdens haar leven een belangrijke rol in het Antwerpse muziekleven. Door haar liefdadigheidsconcerten, waar ze haar zangkunst demonstreerde, zamelde ze geld in om het hospitaal te financieren.
Bron : - www.gvag.be - de foto komt uit ons eigen beheer. Voor een grotere versie klikt u op de foto.
- SINT-ANNAGODSHUIS De gedenkplaat werd aangebracht aan het pand Korte Nieuwstraat 22.
Op de gevel bevindt zich het logo van "beschermd monument" (Lees de tekst op de bijgevoegde foto).
Het herinnert nog aan de originele bedoeling van de oorspronkelijke functie.
Op het binnenpleintje staat het opschrift :
"""Door Aelmoessen herbouwd - 1829"""
met de namen van de 5 dienende aalmoezeniers.
Het godshuis bleef in gebruik tot 1963 en heeft nu geen functie meer.
Bron : - Antwerpse Gedenkplaten van Piet Schepens. - de foto komt uit ons eigen beheer Voor een grotere versie en om de tekst op het bord te kunnen lezen, klikt U op de afbeelding
Antwerpse gedenkplaten : - Hans Bartsch von Sigsfeld
- HANS BARTSCH von SIGSFELD Deze gedenkplaat staat vrij opgesteld tussen de begroeiing aan het Steen, ter hoogte van de ingang van de binnenplaats, op het niveau van de stormvloedmuur, achter een ijzeren hek.
De plaat herdenkt het dramatisch avontuur van 2 Duitse ballonvaarders in de Borgerweert- polder.
De inscriptie is sterk verweerd en luidt als volgt : """Im treuer Berufserfullung Fand hier am 1 Februar 1902 seinen Tod Hans Bartsch von Sigfeld Hauptman im Luchtschifferbataillon Berlin""".
Bron : - www.hangarflying.be - de foto is van mijn vriend Jan Soenen. Voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.
- MINERVA MOTORS NV Minerva was in de 20ste eeuw een wereldberoemd Belgisch motor - fiets -en automerk. Het werd opgericht in 1897 door Sylvain de Jong (1868 - 1928).
Het gedenkteken, ter ere van de gesneuvelde leden, werd aangebracht aan de gevel van de universiteit aan de Rodestraat.
Het draagt als opschrift : """MINERVA MOTORS NV""" aan De leden van haar personeel die hun leven veil hadden voor het recht en voor de verdediging van het vaderland
1914 Pro Patria 1918 de Soete
Bron : - Wikipedia - de foto komt uit ons eigen beheer Voor een grotere versie klikt u op de afbeelding.
- PATRIAE LIBERANDAE PROPUGNATORIBUS Is een hardstenen monument dat staat opgesteld in de hoek van de voortuin van de Koloniale Hogeschool, gevormd door de Middelheim -en Floraliënlaan. Het is van de hand van de beeldhouwster - schilderes Diane Smeesters. Sculpteerde o.m. portretten en borstbeelden.
Het is een erebetoon aan 3 professoren en 11 studentennamen, oorlogslachtoffers van de Koloniale Hogeschool.
Het draagt als opschrift : """Datum : 1949 Aan de mannen die gevochten hebben om het vaderland te bevrijden""". Fonderie Batard Bruxelles. - de foto komt uit ons eigen beheer. Voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.