Ik ben Van Camp Alfons, en gebruik soms ook wel de schuilnaam fonne - ennof - fons - alfons - fonsvc - alfie en ook alfonsvc.
Ik ben een man en woon in Antwerpen (België) en mijn beroep is gepensioneerde politieman.
Ik ben geboren op 29/12/1935 en ben nu dus 88 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: voetbal - genealogie - zwemmen - tennis en geschiedenis en foto's over Antwerpen.
- MINERVA MOTORS NV Minerva was in de 20ste eeuw een wereldberoemd Belgisch motor - fiets -en automerk. Het werd opgericht in 1897 door Sylvain de Jong (1868 - 1928).
Het gedenkteken, ter ere van de gesneuvelde leden, werd aangebracht aan de gevel van de universiteit aan de Rodestraat.
Het draagt als opschrift : """MINERVA MOTORS NV""" aan De leden van haar personeel die hun leven veil hadden voor het recht en voor de verdediging van het vaderland
1914 Pro Patria 1918 de Soete
Bron : - Wikipedia - de foto komt uit ons eigen beheer Voor een grotere versie klikt u op de afbeelding.
- PATRIAE LIBERANDAE PROPUGNATORIBUS Is een hardstenen monument dat staat opgesteld in de hoek van de voortuin van de Koloniale Hogeschool, gevormd door de Middelheim -en Floraliënlaan. Het is van de hand van de beeldhouwster - schilderes Diane Smeesters. Sculpteerde o.m. portretten en borstbeelden.
Het is een erebetoon aan 3 professoren en 11 studentennamen, oorlogslachtoffers van de Koloniale Hogeschool.
Het draagt als opschrift : """Datum : 1949 Aan de mannen die gevochten hebben om het vaderland te bevrijden""". Fonderie Batard Bruxelles. - de foto komt uit ons eigen beheer. Voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.
Verdwenen en afgedankte standbeelden : - De Offerande
- DE OFFERANDE van Albert Hambresin (° Willebroek 1850 - Genval 1937)
Dit standbeeld stond vooraan in de tuin van het Museum voor Schone Kunsten, aan de Leopold de Waelplaats.
Hambresin was een beeldhouwer wiens voorliefde vooral ging naar portretten ern huiselijke taferelen.
Bron : - Antwerpse standbeelden van Piet Schepens - de foto werd overgenomen met ons "Olympus"-fototoestel uit het boek van Piet Schepens, dat verscheen als reeks afzonderlijke bijdragen in Gazet van Antwerpen (van 16.11.1982 tot 21.1.1983). - klik op de foto voor een grotere versie
Verdwenen en afgedankte standbeelden : - De Wekroep
- DE WEKROEP van Karel Aubroeck, beeldhouwer uit het land van Waas (° Temse 28.8.1894)
Dit standbeeld stond van achter in de tuin van het Museum voor Schone kunsten, aan de Leopold de Waelplaats. Het is een werk uit de jaren twintig.
Uit dit beeld kan men de vereenvoudiging van de vormen, de romantische gevoeligheid ont- dekken.
De "Tragedie" is eveneens een werk van hem.
Bron : - Antwerpse standbeelden van Piet Schepens - de foto werd overgenomen met ons "Olympus"-fototoestel uit het boek van Piet Schepens, dat verscheen als reeks afzonderlijke bijdragen in Gazet van Antwerpen (van 16.11.1982 tot 21.1.1983). - klik op de foto voor een grotere versie
Verdwenen en afgedankte standbeelden : - De Eenzame
- DE EENZAME van Henri Bonquet (° Ardoie (WV) 7.4.1858 en + Brussel 10.4.1908).
Dit bronzen beeld stelt een gebogen en echt meelijwekkende bejaarde voor.
Hij stond voor het Museum voor Schone Kunsten, aan de Leopold de Waelplaats en zag het Zuid van het bruisend levend naar verkommering gaan. De eveneens verdwenen Hippodroom is daar het bewijs van. Momenteel bruist dit gedeelte van de stad opnieuw door zijn trendy café's en restaurants.
Maar helaas het standbeeld is ook verdwenen naar een onbekende bestemming.
Bron : - Antwerpse standbeelden van Piet Schepens - de foto werd overgenomen met ons "Olympus"-fototoestel uit het boek van Piet Schepens, dat verscheen als reeks afzonderlijke bijdragen in Gazet van Antwerpen (van 16.11.1982 tot 21.1.1983).
Verdwenen en afgedankte standbeelden : - De jongen bij Fontein
- DE JONGEN BIJ FONTEIN van de beeldhouwer en ivoorbewerker Alfons Van Beurden (° Antwerpen 23.4.1854 + 1938). Hij was 84jaar oud.
Dit prachtige beeldje stond vroeger in de tuin rond het Museum voor Schone Kunsten, gelegen aan de Leopold de Waelplaats. Waar de huidige standplaats is, is ons onbekend.
Van Beurden had een onmiskenbare voorkeur voor het uitbeelden van de jongeling : geen kind meer, maar ook geen man. Het standbeeld is hier een treffend voorbeeld van.
Van hem zijn ook de bekende werken die hij schiep uit kinderfiguren zoals : Vroege ernst - De opschik - Jeugdige Herder.
Bekend zijn eveneens een aantal borstbeelden, zoals vader en zoon Brialmont, bouwmeester Schadde, e.a.
Bron : - Antwerpse standbeelden van Piet Schepens - de foto werd overgenomen met ons "Olympus"-fototoestel uit het boek van Piet Schepens, dat verscheen als reeks afzonderlijke bijdragen in Gazet van Antwerpen (van 16.11.1982 tot 21.1.1983). - klik op de foto voor een grotere versie
Verdwenen en afgedankte standbeelden : - Baron Dhanis
- BARON DHANIS (Frans, Ernest, Joseph, Maria) Geboren te Londen (GB) op 11.3.1862. Overleden te Brussel op 16.11.1909
Dit prachtig standbeeld stond vroeger voor de Sint-Michielskerk, aan de Amerikalei. Het herinnerde aan het koloniaal verleden en is het werk van Frans Joris (Deurne 1851 - Antwerpen 1914).
Op 12.10.1913 werd het ingewijd op de toenmalige Zuiderlei (nu Amerikalei) voor de voornoemde kerk.
Het standbeeld moest verdwijnen wegens de stijgende verkeersdrukte, zodat bij gemeente- raandsbeslissing, dd. 11.9.1950 beslist werd het over te brengen naar de tuin van de Koloniale Hogeschool aan de Middelheimlaan. De verhuis gebeurde in de jaren 1950. De sokkel van dit monument kan men nog altijd terugvinden, rechts in de tuin voor het gebouw, tussen het onkruid en het struikgewas.
Hierna een duidelijker beeld :
(foto van Frederik Janssens)
Het opschrift op het standbeeld luidde : "Voor de menscheid".
Baron Dhanis is de geschiedenis ingegaan als de onverschrokken bestrijder van de Arabische slavenhandelaars in het voormalige Belgisch-Congo.
Kreeg krachtens een Collegiaal Besluit van 23.11.1909, zijn lei tussen de Amerikalei en de Emiel Banningstraat, nl de Baron Dhanislei.
Wegens het totaal verval van het monument werd het voor herstel overgebracht naar de herstelweide van het Middelheimmuseum. Spijtig genoeg schiet er van dit stuk geschiedenis niet veel meer over.
We vonden nog alleen de Baron himself, die dus vroeger op de top van een rots krijgshaftig met zijn geweer zwaaide. Eveneens vonden we een beeld terug van een Arabier slavenhandelaar die ten teken van overgave het vaandel (is niet meer te zien) aan Baron Dhanis voeten neerlegt.
Bron Bron : - Antwerpse standbeelden van Piet Janssens. - de foto's komen uit ons eigen beheer. - de eerste foto's zijn reproducties van postkaarten.
Verdwenen en afgedankte standbeelden : - De Danaïden
- DE DANAÏDEN
Dit bronzen standbeeld is van de hand van Jacques Marin (Brussel 1877 - 1950). Hij was de leerling van Van der Stappen aan de Brusselse Academie, waar hij later leraar werd. Marin debuteerde in 1896 en stelde regelmatig ten toon te Brussel. In 1897 verwierf hij de Godecharleprijs, in 1903 de Tweede Prijs van Rome en twee jaar later de gouden medaille voor beeldhouwkunst van de stad Luik. Werd ook directeur van de Academie te Tienen.
Het standbeeld stond opgesteld voor de trappen naar het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten aan de Leopold de Waelplaats. Waar het zich nu bevindt is voor ons een raadsel.
Het stelde twee vrouwen voor, in een omhelzing waaruit bleek dat ze het best met elkaar konden stellen.
Danaïden noemt men de 50 dochters van koning Danaos van Libië. Danaos nam met zijn 50 dochters de vlucht naar Argos, toen zijn tweelingsbroer Agyptos de meisjes wilden dwingen tot een huwelijk met zijn 50 zonen.
Toen zij ondanks hun verzet toch tot trouwen werden genoodzaakt, vermoordden alle Danaïden hun echgenoten, behalve Hypormnestra, die haar man Lygkeus, spaarde omdat zij echt van hem hield.
Met dit paar begon het nieuwe koningsgeslacht van Argos, waarvan de bewoners voortaan "Danaoï" zouden heten.
De overige Danaïden moesten voor huns traf ten eeuwige dage in de onderwereld een bodemloos vat vol scheppen (het Danaïdenvat").
Bron : - Wikipedia - Antwerpse standbeelden van Piet Schepens - de foto werd overgenomen met ons "Olympus"-fototoestel uit het boek van Piet Schepens, dat verscheen als reeks afzonderlijke bijdragen in Gazet van Antwerpen (van 16.11.1982 tot 21.1.1983).
- ZEE-OLIFANT Dit beeld is het werk van Monique Donckers (geboren op 3.3.1954) en bevindt zich in de Zoo van Antwerpen, aan het Koningin Astridplein, tussen het vogelverblijf en het verblijf met de bongo's, vlakbij de verblijven van de roofdieren.
Zij is een beeldhouwster uit Berchem (Antwerpen) en verwezenlijkt opmerkelijke projecten
Zij is ook de beeldhouwster van de werken "Greenings II in de Kruidtuin en "De hedonist" (iemand die genot boven alles stelt)in het UFSIA aan de Rodestraat te Antwerpen.
Bron : de foto komt van de website www.moniquedonckers.be van Monique Donckers. voor een grotere versie klikt U op de afbeelding. -o-o-o-O-o-o-o-
Verdwenen en afgedankte standbeelden : - Leopold de Wael
- BRONZEN VAAS Deze vaas is van de hand van Friedrich Johann Heinrich Drake (° Pyrmont 1805 - + Berlijn 1882).
Deze prachtige bas-reliëf bronzen vaas stond vroeger opgesteld bezijden het Museum voor Schone Kunsten, langs de kant van de Beeldhouwersstraat. Nu staat ze te verkommeren op de herstelweide van het Middelheimmuseum, langs de zijde van de Beukenlaan.
Friedrich Drake begon van opleiding alsmecanicien om later de beeldhouwkunst te gaan uitoefenen.
Kreeg verschillende eervolle vermeldingen.
Bron : - Antwerpse standbeelden van Piet Schepens. - De foto komt uit ons eigen beheer. Voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.
Verdwenen en afgedankte standbeelden : - Franse Furie
- FRANSE FURIE Naar een door de gemeenteraad (dd. 17.5.1884) goedgekeurd ontwerp van beeldhouwer Georges Geefs en bouwmeester Frans Van Dyck.
Een jaar later werd het opgericht op de Kipdorpbrug.
Dit standbeeld stond bijna 50jaar in de "Geuzenhofkes" (nu : Franklin Rooseveltplaats) en stelt een vrouw voor met vaandel en lauwerkrans : """de Maagd van Antwerpen kroont de burgermoed""". Het monument herinnert aan de aanslag door Frans van Anjou op Antwerpen (17 januari 1583), die een mislukking werd dank zij de onverschrokkenheid van de schutterij, spontaan geholpen door vele vrijwilligers uit de burgerij.
Het werd in de volksmond "koperen Loo" geheten, gezien het vervaardigd werd uit koperen korrels op lood. Het werd daardoor hergoten op 28.12.1901.
De nieuwe bronzen Franse Furie kwam in 1902 naar de "Geuzenhofkes" tegenover het eveneens verdwenen standbeeld van Leopold de Wael.
Op 13.12.1948 besliste de gemeenteraad de Franse Furie te verplaatsen naar het Koning Albertpark, maar daar kwam niets van in huis. Het werd afgebroken en overgebracht naar het voormalig stadsmagazijn, gelegen aan de Desguinlei. Vandaar werd het getransporteerd naar Rijkevorsel.
Het is bij toeval dat wij een gedeelte van het beeld ontdekten op de herstelweide van het Middelheimmuseum. Wat er mee gaat gebeuren is ons een raadsel. Het is zonde dat zo'n stuk geschiedenis ligt te verkommeren in de uithoek van het museum.
Bron : - Antwerpse standbeelden van Piet Schepens. - de foto van beeld op de herstelweide komt uit ons eigen beheer. - de postkaart met afbeelding van het beeld is van Frederik Janssens.
Verdwenen en afgedankte standbeelden : - Leopold de Wael
LEOPOLD de WAEL Standbeeld van de hand van Frans Joris.
Van 1897 tot 1951 stond het standbeeld voor het Koninklijk Atheneum op de Franklin Rooseveltplaats. Wegens de verkeersdrukte werd het daarna verbannen naar Rijkevorsel.
Leopold de Wael was 20 jaar burgemeester van de stad Antwerpen (van 1872 tot aan zijn dood).
Ter herdenking werd een standbeeld opgericht door Frans Joris en op 8.8.1897 werd het onthuld op de toen genaamde "Gemeenteplaats".
Op 13.12.1948 verhuisde het naar het Koning Albertpark, waar het slechts 3 jaar stond. Het werd afgebroken en overgebracht naar het standsmagazijn dat toen gelegen was aan de Desguinlei. Vandaar werd het getransporteerd naar Rijkevorsel.
Op het beeld reiken Mercurius en Antwerpen hem de palmen aan.
Thans staat het beeld te verkommeren op de herstelweide van het Middelheimmuseum.
P.S. : - op de begraafplaats van het Schoonselhof vinden we eveneens een monument opgericht ter ere van de voormalige burgemeester en zijn echtgenote
Als opschrift kunnen we de volgende tekst lezen : """Antwerpen aan L. de Wael Burgemeester 1872-1892" met op de zijkant : """Graf van Mev. L.DeWael-Van Gend ° 19.1.1844 - 4.8.1887"""
Bron : - Antwerpse standbeelden van Piet Schepens. - de foto's komen uit ons eigen beheer, behalve de postkaart met het beeld op de Gemeenteplaats, die van Frederik Janssens is.
- JAGUAR Dit beeld is van kunstenaar Patrick Villas (Antwerpen 1961) en bevindt zich in de Zoo van Antwerpen, aan het Koningin Astridplein.
Patrick Villas is een Belgische kunstschilder en beeldhouwer.
Zijn werken omvatten o.a. de levensgrote jaguar in de Zoo, waardoor hij bekend is geworden als de meest Belgische dierenbeeldhouwer van zijn generatie.
Het opschrift aan het beeld luidt als volgt : """Life size Jaguar, commissioned by the Roayl Museum of Zoologie of Antwerp. 2002"""
Bron : - standbeelden.be - foto is van houtworm (Fons Mulder, Hoboken) voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.
CHARLES DARWIN ° Shrewsbury ( Shropshire) (GB), op 12.2.1809 en + Downe (Kent) op 19.4.1882
Het standbeeld bevindt zich in de Zoo van Antwerpen, en is van de hand van kunstenaar Jef Lambeaux.
Darwin was een Engels natuuronderzoeker, bioloog en geoloog.
Hij is vooral bekend van zijn theorie dat evolutie en soorten worden gedreven door natuurlijke sectie. Deed onderzoek in Zuid-Amerika, Australië, het zuiden van Afrika en verschillende eilandengroepen in de Grote en Indische Oceaan.
Hij bestudeerde de plaatselijke dieren, planten, fossielen en geologie
Bron : - Wikipedia - natuur-wereld.be - standbeelden.be - de foto komt van VHOVEH (Herman Vanhove) uit standbeelden.be voor een grotere versie klikt U op de afbeelding
- PIRATENEILAND We kunnen dit moeilijk een standbeeld noemen, maar willen onze bezoekers toch laten kennis maken met dit beeld.
Piraat "Krikkebeen" staat voor de gevel van een vroeger pakhuis in de Kribbestraat 12 te 2000-Antwerpen. Binnenin het gebouw is het een "paradijs waar kinderen onvergetelijke avonturen beleven".
Hoe Krikkebeen daar ter plaatse is gekomen ? Er was eens .... een piraat, Krikkebeen was zijn naam. Tijdens zijn spannende avonturen werd zijn schip zwaar geraakt. Het piratenschip maakte water en begon te zinken. Krikkebeen kon nog net een pakhuis binnenvaren. Hij vond het er zo leuk, dat hij besloot om altijd in het pakhuis te blijven wonen. Hij noemde die plek "Pirateneiland".
Bron : - www.pirateneiland.be - voor de openingsuren en prijzen zie voornoemde site - de foto komt uit ons eigen beheer voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.
- FRANCISCUS van ASSISI Dit beeldje vindt men terug op het gebouw van neo-Vlaamse renaissancestijl, ontworpen door Frans Baeckelmans in 1885, en dat gelegen is in de Lange Sint-Annastraat te Antwerpen.
Boven de toegangspoort ziet men een fraai bewerkte makelaar, met een kopie van het beroem- de beeld van Franciscus van Assisi (Umbrië) 1181 of 1182, aldaar + op 3.10.1226.
Hij leefde als religieus, werd stichter van de kloosterorde van de Franciscanen of Minderbroe- ders en werd heilig verklaard door paus Gregorius IX op 16.7.118.
Bron : - wikipedia - de foto komt uit ons eigen beheer voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.
Dit metrostation is gelegen aan de Frankrijklei / De Keyserlei in Antwerpen.
Het beeld dat we daar terugvonden in de grote hall is van de kunstenares May Claerhout, geboren te Pittem (WV) op 21.2.1939
Zij specialiseerde zich in tekenen, maar vooral in boetseren.
De inwijding van dit beeld gebeurde op 25.3.1975.
Alle gebouwen van de stad worden hierop weergegeven, zoals de kathedraal, het Torengebouw, Het Centraal Station, het Steen en de havenbedrijvigheid. Werkelijk een prachtige creatie.
Tevens is het gewrievel van mensjes te bekijken, sommige doodernstig, andere een beetje potsierlijk.
Bron : - Antwerpse standbeelden van Piet Schepens. - de foto komt uit ons eigen beheer. voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.