Ik ben Van Camp Alfons, en gebruik soms ook wel de schuilnaam fonne - ennof - fons - alfons - fonsvc - alfie en ook alfonsvc.
Ik ben een man en woon in Antwerpen (België) en mijn beroep is gepensioneerde politieman.
Ik ben geboren op 29/12/1935 en ben nu dus 88 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: voetbal - genealogie - zwemmen - tennis en geschiedenis en foto's over Antwerpen.
- PORTEUR FATIGUE Is een standbeeld van Arthur Dupagne (1895 - 1961) dat zich bevindt in de hal van het Tropisch Instituut gelegen aan de Natoinalestraat te Antwerpen.
Arthur Dupagne werd geboren te Luik en overleed te Brussel. Hij was beeldhouwer en een leerling van Georges Petit en Oscar Berchmans in de Koninklijk Academie van Schone kunsten van Luik.
Zijn verblijf in Belgisch-Kongo tussen 1927 en 1935, waar hij tewerkgesteld was als exploitatie-ingenieur van de diamantmijnen van Kasaï, brengt hem in contact met de beeldhouwkunst van de Tshokwe-stam.
Hier werd hij getroffen door de krachtige schoonheid van de autochtonen. Deze ontdekking inspireert hem tot het maken van monumentale beeldhouwwerken, die hem veel bestellingen opleveren. Zo verkreeg hij een opdracht voor de Wereldtentoonstelling in Parijs in 1938 en in Brussel in 1958.
(Bron : - wikipedia) - de foto's komen uit eigen beheer.
- August HOFMAN Deze marmeren gedenkplaat bevindt aan de gevel van de Godefriduskaai nr 6 te Antwerpen met de vermelding :
""" Aan August Hofman Door de Duitschers voor het vaderland neergeschoten op 11 mei 1917 """
August Hofman was een scheepsbevrachter, die geboren werd te Stekene op 18.7.1862 en stierf te Charleroi op 11.5. 1917.
Hij bracht dienstplichtige Belgen over de grens.
De doodstraf werd voltrokken in Charleroi.
Zijn grafmonument bevindt zich op de krijgsbegraafplaats vlakbij het monument ter ere van de gefulsilleerde Belgische Soldaten.
Bron : - www.schoonselhof.be - de foto van de gedenkplaat komt uit ons eigen beheer. - de foto's van de grafzerk en van August Hofman van de site schoonselhof.
- BEVRIJDINGSTUNNELS Deze gedenkplaat bevindt zich op de A12 ter hoogte van de Jan Van Rijswijcklaan en de Populierenlaan te Antwerpen. Zij is geplaatst onder de tank A27 Cruiser Mark VIII, simpel- weg 'Cromwelltank' geheten. Het is een unieke Britse tank uit de Wereldoorlog II, die aan de stad Antwerpen werd geschonken.
De plaat werd aangebracht onder de tank ter ere van : - Major General G.P.B. Roberts - Major General J.B. Churcher en - Brigade Brigadier C.B/C. Harvey
en... ter gelegenheid van de 35° herdenking van de bevrijding van de stad Antwerpen op 4 september 1944.
Ze werd onthuld op 9 september 1979 door Zijne Excellentie Sir Peter Wakefield, Ambassa- deur van Groot-Britannië.
Antwerpse gedenkplaten : - Sint-Julianusgasthuis / De Zwarte Panter
- Sint-JULIANUSGASTHUIS / DE ZWARTE PANTER Het eerste was een passantenhuis voor pelgrims Het tweede is een kunstgalerij.
Het passantenhuis werd gesticht door Jan Tuclant en Ida van der List in de 14° eeuw.
Vanaf 1702 werd de instelling beheerd door het Broederschap der Loretanen. De traditie van de pelgrimstafel vertelt ons, dat een maaltijd werd aangeboden aan 12 pelgrims of aan de armen van de stad op Witte Donderdag .Deze traditie dateert uit de 16° en 17° eeuw. Jaarlijks wordt hier dit evenement nog ingericht. - - - - - - - - - In 1903 werd dit voormalige Sint-Julianusgasthuis gesticht. Bij een verbouwing in 1505 kwam de huidige kapel tot stand, waarin sinds 1970 de kunstgalerie "De Zwarte Panter" is gevestigd. 40 jaar later is de galerie, in het centrum van de stad Antwerpen, nl. in de Hoogstraat, uitge- groeid tot een monument, de oudste in Vlaanderen en een trekpleister voor beeldende kunstenaars, muzikanten, schrijvers en kunstliefhebbers. Er vonden reeds 500 tentoonstel- lingen plaats, een 150tal boekvoorstellingen en 10tallen film -en concertavonden. Er zijn wisselende exposities en een permanente expositie o.m. Fred Bervoets.
Bron : - www.dezwartepanter.com - de foto komt uit ons eigen beheer. Voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.
- DEN WITTEN GRIFFOEN (nota van de auteur : griffoen = een dier met het bovenlijf van een arend en het onderlijf van een leeuw).
Dit huis is gelegen in het Sint-Andrieskwartier, in de Lange Riddersstraat nr 79 te Antwerpen.
In de volksmond ook de "de Calloies gang" genoemd. Het zou reeds bestaan van 1515.
Het is privaat domein, doch mits een klop de deur bestaat de mogelijkheid om het te bezoeken. Via de deur belanden we op een schilderachtig binnenplaatsje dat omgeven wordt door witgeschilderde lijstgeveltjes. Tegen het nr 3 bevindt zich een Onze-Lieve-Vrouwbeeldje dagtekenend van 1854. Er is tevens een tweede gebeeldhouwde deur met griffoen te bezichtigen.
Bron : - inventaris.vioe.be - de foto komt uit ons eigen beheer. Voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.
- C.V. DE GOEDE WONING Deze plaat vonden wij in de Steenhouwersvest nr 14 te Antwerpen, als herinnering aan de herwaarderingsoperatie van de gebouwen in deze omgeving.
Het opschrift luidt als volgt :
"""Dit project werd als herwaarderingsoperatie gerealiseerd door de C.V. De Goede Woning. Het werd op 25 oktober 1990 plechtig ingewijd door de heer L. WALTNIEL. Gemeenschapsminister A. Smets voorzitter J. Veltmans A. Verhulst Directeur-zaakvoerder Ondervooriztter
De foto komt uit ons eigen beheer. Voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.
- PLANTIN-MORETUSMUSEUM Het Plantin-Moretusmuseum is een historisch museum over een drukkersfamilie en bevindt zich op de Vrijdagmarkt te Antwerpen. Op de gevel, rechts naast de ingang, bevindt zich een plaat die het complex woning-atelier Plantin-Moretus beschrijft.
In de 16° eeuw bevond zich hier de boekdrukkerij Plantijn, die door Christoffel Plantin werd gesticht. Na zijn dood werd de drukkerij overgenomen door zijn schoonzoon Jan Moretus.
In 1876 werd de drukkerij en gans de inboedel verkocht aan de stad Antwerpen en de Belgische staat. Een jaar later, in 1877, kon het publiek het woonhuis en de drukkerij bezoeken.
In 1944 werd het gebouw zwaar beschadigd door een V2-raket en werd het in 1951 terug heropend.
In 2002 werd het genomineerd als UNESCO-werelderfgoed en in 2005 effectief als eerste museum op de lijst van het werelderfgoed geplaatst.
Bron : - Wikipedia - de foto komt uit ons eigen beheer Voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.
Antwerpse gedenkplaten : - In memoriam - politiebedienden
- IN MEMORIAM In de hall van het Administratiecentrum, beter bekend als het "politiegebouw", aan de Oudaan, vonden wij de gedenkplaat terug van de overleden politiebedienden.
Deze gedenkplaat bevond zich vroeger in de Bogaerdestraat te Antwerpen, waar de toen onder gebrachte Politie Mobiele Brigade was gekazerneerd.
Door het in gebruik nemen van het gebouw aan de "Bijenkorf" kreeg de plaat een plaatsje onder de trap aan de liften.
De tekst luidt : "In Memoriam Gevallen in Duitse concentratiekampen Gevallen als slachtoffer van hun plicht Gevallen als slachtoffer van het V-wapen""
Geschonken door S.O.K. (Sport - en Ontspanningskring) vereniging der Mobiele Brigade.
De foto komt uit ons eigen beheer. Voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.
- Den Coninck ACHAB Deze gedenksteen vonden wij terug op de gevel van het hoekhuis gevormd door Katten -en Paradijsstraat te Antwerpen.
Wat de betekenis van deze steen is kunnen we veronderstellen dat hiermee bedoeld wordt : "Dat hij de 10° koning was van het koninkrijk Israël. Hij de meest belasterde figuur was, samen met zijn vrouw Izabel, uit de bijbel.
Beiden begingen de meest vreselijke misdrijven tegen hun onderdanen ten gunste van persoonlijk gewin."
Bron : - Bijbel voor dummies. - de foto komt uit ons eigen beheer. Voor een grotere versie klikt U op de afbeedling.
Antwerpse gedenkplaten : - Het Schoenmakerskapelleke
- Het SCHOENMAKERSKAPELLEKE Is gelegen aan de Schoenmarkt nr 8 te Antwerpen.
Bij de Antwerpenaren is dit kapelleke gekend onder de naam van het oudste ambacht, omdat de beoefenaarsters hier kwamen mediteren.
De kapel dateert van ca 1477.
Het hoorde bij het godshuis "Onser vrouwen convent" of "Aelmoesenhuys" dat zijn ontstaan te danken heeft aan Hendrik Suderman, de milde gever, ditmaal om arme jonge maagden, weduwen en eerbare vrouwen te huisvesten (1343).
Wanneer het godshuis verdween, is de kapel bloeiender dan ooit.
Bron : - Gids voor Oud-Antwerpen van George Van Cauwenbergh - de foto komt uit ons eigen beheer. Voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.
- Huis DE SWAENE Dit huis bevindt zich in de Korte Riddersstraat.
In het uitstalraam bevindt zich een soort gedenkschrift, dat de beschrijving bevat van het pand.
Kort gezegd : Balthazar Van Nispen stichtte het, postuum, in 1625, voor 12 ouderlingen in een gang, de zogenaamde "Swaenengang" . Tot zijn testamentuitvoerders behoorde Pieter Paulus Rubens die ervoor zorgde dat het godshuis er, volgens de wens van Van Nispen kwam.
Het werd in 1844 herbouwd.
De foto komt uit ons eigen beheer. Voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.
- DE GULDEN HANDT Op de cartouche boven de poort van het pand 34 van de Zirkstraat, is een hand afgebeeld die verwijst naar "De Gulden Handt" .
Momenteel is er "El Valenciano" gevestigd, een speciaal zaak met Spaanse produkten
Een respectable renaissancepoort brengt ons op een binnenplaats met een ingebouwde galerij uit de 17° eeuw.
A. De Lattin vermoedde hier het huis "De Gulden Handt (1563) dat misschien wel als zoubeurs functioneerde.
Bron : - Antwerpse gids voor Oud-Antwerpen van George Van Cauwenbergh. - de foto komt uit ons eigen beheer. Voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.
- Jan TYSSEN Deze gedenkplaat vonden wij in de hall van het Zeemanshuis aan de Falconrui te Antwerpen.
De plaat werd aangebracht ter nagedachtenis van deze 2° werktuigkundige, die het leven verloor aan boord van s.s. Leopold II op 21.12.1941dat op een mijn liep en zonk. Het is een legaat van zijn weduwe Joanna Meeues.
De s.s. Leopold II werd in 1906 op stapel gezet bij Dobson & Co, Walker-on-Tyne, Newcastle, GB.
Op datum van 23.12.1941 (de gedenkplaat zegt 21.12.1941), om 2u15 liep het schip, dat in konvooi vaarde, op een mijn bij Lowestoft. Het was op weg naar Clark City, Londen. Er waren 35 doden en 6 overlevenden.
Bron : - www.wrecksite.eu - de foto komt uit ons eigen beheer. Voor een grotere versie klikt u op de afbeelding.
- Jan BRUEGHEL de oude Geboren te Brussel in 1568 en gestorven te Antwerpen op 13 januari 1625, op 57jarige ouderdom tengevolge van cholera.
Hij stierf in het huis gelegen aan de Arenbergstraat nr 17, waar tevens zijn gedenkplaat is aangebracht.
Jan Brueghel was een Brabantse kunstschilder uit de barokperiode en zoon van : - Pieter Brueghel de Oude en - vader van Jan Brueghel de Jonge.
In 1589 trok hij naar Italië , waar hij in Napels, Rome en Milaan werkzaam was.
In 1596 kwam hij naar Antwerpen waar hij tot zijn dood verbleef.
Jan Brueghel de oude was één van de meest gezochte schilders naast Pieter Paulus Rubens en werd benoemd tot hofschilder van aartshertog Albrecht van Oostenrijk en de infante Isabelle van Spanje.
Bron : - Wikipedia - de foto komt uit ons eigen beheer. Voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.
- Jef VANCAMPEN Werd geboren te Antwerpen op 6.2.1934 als zoon van : - Constant, restaurateur van kunstvoorwerpen, kunstschilder, oprichter van de Poppenschouwburg Vancampen.
Jef is een Belgische kunstschilder en is vooral bekend door zijn maritieme werken (haven- impressies, rivieren en de zee, maar vooral schepen). Ook van zijn portretten en stillevens.
Sinds 1990 is hij een professioneel kunstschilder en woont en werkt in Antwerpen.
Van hem ontdekten wij op den Oever te Antwerpen, voor het standbeeld van Jacob Jordaens, een schilderij en een tekst, beiden mooi omkaderd door een stenen kader.
Het opschrift van één der werken luidt : Zee wiegend als een wellustige deerne tonend haar wulpse rondingen, in bronstige stormen, lieflijk haar donkere diepten aanbiedend van haar nooit eindigende lusten O, zee, hoezee ! Jef Vancampen
Bron : - Wikipedia - de foto komt uit ons eigen beheer Voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.