Ik ben Van Camp Alfons, en gebruik soms ook wel de schuilnaam fonne - ennof - fons - alfons - fonsvc - alfie en ook alfonsvc.
Ik ben een man en woon in Antwerpen (België) en mijn beroep is gepensioneerde politieman.
Ik ben geboren op 29/12/1935 en ben nu dus 88 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: voetbal - genealogie - zwemmen - tennis en geschiedenis en foto's over Antwerpen.
Straatnaamborden met namen van kunstschilders aan 't stadspark : vervolg 4
STRAATNAAMBORDEN
met namen van KUNSTSCHILDERS, e.a.
in de omgeving van ' t Stadspark
Vervolg 4 : kunstschilders
REMBRANDT Hamerszoon VAN RIJN
De Rembrandtstraat bevindt zich aan het stadspark, bezijden de Van Eyclei en is de derde straat gezien vanaf de Van Breestraat. De Rembrandtstraat werd genoemd naar de kunstschilder REMBRANDT Hamerszoon VAN RIJN, en werd geboren te Leiden in 1606 en overleed te Amsterdam in 1669.
Enkele van zijn werken : - De Nachtwacht / - Zelfportret als officier / - Simeon in de Tempel / - Titus schilders zoon.
Bron : - Wikipedia
Zicht op de Rembrandtstraat. Op de achtergrond de bomen van het stadspark.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Hans MEMLING of Jan Van Minninghen
De Memlingstraat bevindt zich in de omgeving van het stadspark tussen de Jacob Jordaensstraat en de Rembrandtstraat. De straat werd genoemd naar de meester in de schilderkunst Hans MEMLING, die geboren werd te Seligenstadt ca 1433 bij Mainz-Keulen en overleed te Brugge op 1 augustus 1494 en werd begraven op het Sint-Gilliskerkhof. De kunst van deze schilder was dat hij niets uitvond maar trouw bleef aan de traditionele compositie. Zij was stil, intiem, en vol betovering.
Enkele werken van hem : Maria Portinari (ca 1470) / - Sint-Christoffel draagt het kind Jezus (1484) / - Het Mystiek huwelijk van de heilige Catharina / -De heilige Ursula ontscheept te Keulen / - Drieluik met het laatste oordeel in de Vlaamse versie van "De Brootste Belg".
Bron : Wikipedia en De Meesters der schilderkunst van de NV Soubry Roeselare.
Zicht op de Memlingstraat
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Jacob JORDAENS
De Jacob Jordaensstraat bevindt zich in de omgeving van het stadspark, tussen de Lange Leemstraat en de Charlottalei. De straat werd genoemd naar de kunstschilder Jacob JORDAENS(1593/1678). Hij schilderde vele allegorieën, taferelen uit het dagelijkse leven, drinkgelagen, e.a.
Enkele werken van hem : - De 4 Evangelisten (ca 1620) / - Het Gezin van de Schilder (ca 1630) / - Soo' doude songen, soo piepen de jonge (1638) / - De Heilige Ivo, patroon der advokaten (1645).
Bron : Meesters der Schilderkunst
Standbeeld van Jacob Jordaens op den Oever
Zicht op de Jacob Jordaensstraat
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Pieter BRUEGHEL de oude
De Pieter Breughelstraat bevindt zich in de omgeving van het stadspark tussen de Lange Leemstraat en de Jacob Jordaensstraat. De straat werd genoemd naar de kunstschilder Pieter BRUEGHEL, geboren in het dorp "Brueghel" in 1525 en overleed te Brussel in 1569.
Hij schilderde vooral volkstaferelen, liefst uit het boerenleven. Voor de helft van zijn schilderijen bijbelse of evangelistische onderwerpen.
Enkele van zijn werken : - De val van Iearos ( ca 1577) / - De oogst (1565) / - De jagers in de sneeuw (1565) / - Boerendans (1568)
Bron : Wikipedia
Zicht op de Breughelstraat
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Antoon VAN DIJCK
De Antoon Van Dijckstraat bevindt zich in de omgeving van het stadspark, tussen de Van Eycklei en de Consciencestraat. Zij werd genoemd naar de kunstschilder Antoon VAN DIJCK, geboren te Antwerpen in 1599 en overleed te Londen in 1641. Hij was één van de meest aristocratische van Rubens' leerlingen.
Enkele van zijn werken : - Portret van de schilder in zijn jeugd / - Sint-Maarten / - Karel I / - Rust bij de Vlucht naar Egypte.
Bron : Wikipedia
Zicht op de Antoon Van Dijckstraat
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Jacob JACOBS
De Jacob Jacobsstraat bevindt zich in de omgeving van het stadspark, bezijden de Quinten Matsijslei. De straat werd genoemd naar de Belgische romantische landschapschilder Jacobus Albertus Michael JACOBS, bekend als Jacob Jacobs. Hij werd geboren te Antwerpen op 19 mei 1812 en overleed aldaar op 9 december 1879.
Enkele van zijn werken : Storm op de kust / - Overzet van Antwerpen / - Ongelukkige visser / - De Dardanellen / - Gezicht in Griekenland.
Bron : Wikipedia
Zicht op de Jacob Jacobsstraat, vanaf de Quinten Matsijslei.
Op de achtergrond de centers van de spoorweg die van en naar het Centraal Station leiden.
Straatnaamborden met namen van kunstschilders aan 't stadspark : vervolg 3
STRAATNAAMBORDEN
met namen van KUNSTSCHILDERS, e.a.
in de omgeving van het stadspark
Vervolg 3 : kunstschilders
Mathieu Ignatius VAN BREEBelgisch kunstschilder
De Van Breestraat bevindt zich tussen de Mechelse Steenweg en het kruispunt Van Eycklei - Rubenslei en Maria Henriettalei, aan het stadspark. De straat werd genoemd naar de Belgische kunstschilder Mathieu VAN BREE, geboren te Antwerpen op 22 februari 1773 en stierf aldaar op 15 december 1839. Hij was de oudere broer van Filip. Hij schilderde portretten en historische genrestukken. In 1804 was hij leraar aan de kunstacademie te Antwerpen. Vanaf 1827 tot aan zijn dood was hij directeur van de Academie te Antwerpen, waar nu zijn standbeeld kan bewonderd worden in de tuin van het Academie
Bron : Wikipedia
Zicht op de Van Breestraat, vanaf de Rubenslei.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Pieter Paulus RUBENSVlaams barokschilder
De Rubenslei bevindt zich aan het stadspark, tussen het kruispunt met de Van Eycklei - Van Breestraat en Maria Henriettalei en het kruispunt met Maria Theresialei - Quellinstraat en Quinten Matsijslei. Zij werd genoemd naar de Vlaamse barokschilder Pieter Paulus RUBENS, die geboren werd te Siegen (DL) op 28 juni 1577 en overleed te Antwerpen op 30 mei 1640. Hij was buiten schilder ook leraar en diplomaat. Zijn standbeeld is te bewonderen op de Groenplaats.
Hij was de hofschilder der aartshertogen Albrecht en Isabella.
Enkele van zijn werken : - Rubens en Isabella Brant / - Kristuskruisafneming : - Landschap met regenboog / - Jacob van Caestre.
Bron : Wikipedia
Zelfportret van P.P. Rubens Rubens met echtgenote Isabella Brant
Zicht op de Rubenslei vanaf het kruispunt met Van Breestraat.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Jan VAN EYCKKunstschilder uit Zuid-Nederland
De Van Eycklei is gelegen aan de zuidkant van het stadspark, tussen de Maria Henriettalei en de Loosplaats. De lei werd genoemd naar de Zuid-Nederlandse kunstschilder Jan VAN EYCK, geboren te Maaseik ca 1390 en gestorven te Brugge op 9 juli 1441. Hij was vertegenwoordiger der Vlaamse primitieven.
Enkele van zijn werken : - Het Lam Gods / - Madonna bij de fontein / - De Maagd van kanselier Rolin / - Musicerende Engelen / - Portret van schilders' vrouw.
Bron : Wikipedia
Portret van Jan Van Eyck
Zicht op de Van Eycklei, vanaf de Maria Henriettalei
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Adam VAN NOORTKunstschilder
De Van Noortstraat bevindt aan het stadspark, tussen de Edelinck -en de Bextraat. De straat werd genoemd naar de kunschilder Adam VAN NOORT, die geboren werd te Antwerpen in 1562 en aldaar overleed in 1640. Hij was de leermeester van Pieter Paulus Rubens en Jacob Jordaens.
Bron : Wikipedia
Zicht op de Van Noortstraat vanaf de Edelinckstraat
Straatnaamborden met namen van kunstschilders op 't Kiel : vervolg 2
STRAATNAAMBORDEN
met namen van KUNSTSCHILDERS, e.d.
in de omgeving van het Kiel
Vervolg 2 : Kunstschilders op het 't Kiel
James (Sidney - Edouard) - baron ENSORBelgisch Kunstschilder
De James Ensorstraat bevindt zich op het Kiel aan de Zaanstraat. Zij werd genoemd naar de Belgische kunstschilder James ENSOR, die geboren werd te Oostende op 13 april 1860 uit een Engelse vader en een Vlaamse moeder, en aldaar overleed op 19 november 1949. Hij was kunstschilder van het symbolisme, en leerling van Portaels te Brussel. Vanaf 1883 treden maskers en skeletten op in zijn werk. Zijn meesterwerk : "Intocht van Christus te Brussel." (1888) behoort tot het hoogtepunt van zijn kunst, waarin realisme en fantasie, ernst en sarkasme, groteske en mysterieuze elementen onderling een verbijsterend dialoog vormen.
Enkele werken van hem : - De Bedrukte Dame (1881) /- Skeletten die zich willen verwarmen (1889) - - De Rog (1892) / - Gezicht over de daken van Oostende (1898) / - De jongen met de lamp / - Grijze Zee / - Stilleven met eend / - Het Moeras, e.v.a.
Bron : Wikipedia en Meesters der Schilderkunst uitgegeven door de NV Soubry, Roeselare
Zicht op de James Ensorstraat vanaf de Zaanstraat.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Henri EVENEPOELBelgisch Schilder
De Henri Evenepoelstraat bevindt zich op het Kiel, aan de Zaanstraat. Deze straat werd genoemd naar de Belgische schilder Heni EVENEPOEL, geboren te Nice op 3 oktober 1872, uit eBrusselse ouders, gestorven te Parijs op 27 december 1899 op 27jarige ouderdom. Hij was een echte portretschilder, zoals Monet. Zijn onderwerpen waren vooral zijn familie en vrienden. Hij zei : """Portretten maken is me een genot. Ik schilder ze naar het mij lust""".
Werken : - De Manin het Rood (portret van zijn vriend schilder Paul Baignières (1894) : - Henriette met de grote hoed (1899) / - Kareltje met de gestreepte trui (1898) / - Zondagswandeling te Saint-Cloud (1899) / - De Spanjaard in Parijs.
Bron : Wikipedia en Meesters der Schilderkunst van de NV Soubry te Roeselare.
Zicht op de Henri Evenepoelstraat, gelegen aan de Zaanstraat.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Eugène LAERMANSBelgisch kunstschilder
De Eugène Laermansstraat bevindt zich op het Kiel aan de Zaanstraat. De straat werd genoemd naar de Belgische kunstschilder Eugène LAERMANS, die geboren werd te St.-Jans-Molenbeek op 22 oktober 1864 en overleed te Brussel op 22 februari 1940.
Enkele werken van hem : - De Voddenrapers / - De Blinde
Zicht op de Eugeen Laermansstraat aan de Zaanstraat
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Richard BASELEERBelgisch kunstschilder
De Richard Baseleerstraat bevindt zich op het Kiel. Zij werd genoemd naar de Belgische kunstschilder en etser Richard BASELEER, die geboren werd te Antwerpen op 30 maart 1867 en overleed te Genève op 20 februari 1951. Hij is vooral bekend en befaamd om zijn marines en riviergezichten en kreeg de bijnaam van : "schilder van de Beneden-Schelde".
Bron : Wikipedia
Zicht op de Richard Baseleerstraat
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Jaak GORUSGraficus en schilder
De Jaak Gorusstraat bevindt zich op het Kiel, met een ingang via de overdekte gang aan de Sint-Bernardsesteenweg of via de Waarlooshofstraat. Het is een onbekende straat, waarnaar wij heel lang hebben moeten zoeken. De straat werd genoemd naar de graficus en schilder Jacques GORUS, geboren te Sint-Gillis-Dendermonde. Hij maakt vooral beelden van het impressionistische in de Antwerpse havenbuurt. Genretaferelen met personages, Antwerpse stadsgezichten, volkse types, dokwerkers, straatmadeliefjes, zeelui, dronkelappen zijn zijn voorkeur.
Zicht op de Jaak Gorusstraat, vanaf de Waarlooshofstraat
Straatnaamborden met namen van kunstschilders op t' Kiel : vervolg 1
STRAATNAAMBORDEN
met namen van KUNSTSCHILDERS, e.d.
in de omgeving van het Kiel
Vervolg 1 : straatnaamborden Kunstschilders
Emiel VLOORSAquarellist, beeldhouwer en schrijver
De Emiel Vloorsstraat bevindt zich op het Kiel in de verlengenis van de Kolonel Silvertopstraat. Zij werd genoemd naar de Belgische kunstenaar en aquarellist Emiel VLOORS, die tevens beeldhouwer en schrijver was. Hij werd geboren te Borgerhout op 31 mei 1871 en overleed te Antwerpen op 29 december 1952 .
Bron : Wikipedia
Zicht op de Emiel Vloorsstraat vanaf de Kolonel Silvertopstraat.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Pieter ROTTIE Kunstschilder
De Pieter Rottiestraat bevindt zich op het Kiel, bezijden de Emiel Vloorsstraat en juist achter de St.Catherinakerk gelegen aan de Sint-Bernardsesteenweg. De straat werd genoemd naar de schilder Pieter ROTTIE. Schilder van stillevens, bloemstukken en portretten. Hij werd geboren te Antwerpen op 7 februari 1895 en overleed aldaar op 26 december 1946.
Bron : - Schoonselhof.be
Zicht op de Pieter Rottiestraat, vanaf de Emiel Vloorsstraat.
Links op de achtergrond de Sint-Catharinakerk
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Aloïs DE LAETBelgisch kunstschilder
De Aloïs De Laetstraat bevindt zich op het Kiel en loopt praktisch evenwijdig met de Emiel Vloorstraat, achter de 'paalblokken'. Zij werd genoemd naar de Belgische kunstschilder Aloïs DE LAET, die geboren werd te Antwerpen op 28 oktober 1866 en overleed aldaar op 19 oktober 1949. Hij schilderde vooral figuren, genretaferelen en landschappen met een weemoedige sfeer.
Een werk van hem : De weg van Berchem
Bron : Wikipedia
Zicht op de Aloïs De Laetstraat. Rechts ziet men de 'paalplokken'
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Piet VERHAERTBelgisch schilder en etser
De Piet Verhaertstraat is gelegen op het Kiel, bezijden de Aloïs De Laetstraat, aan het pleintje aldaar. Zij is genoemd naar de schilder en etser Piet VERHAERT, die geboren werd te Antwerpen op 25 februari 1852 en overleed te Oostduinkerke op 1 augustus 1908. Hij schilderde vooral decoratieve panelen.
Bron : Wikipedia
Zicht op de Piet Verhaertstraat, vanaf de Aloïs De Laetstraat. Links het pleintje
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Rik WOUTERSBelgisch kunstschilder
De Rik Woutersstraat is gelegen op het Kiel, bezijden de Aloïs De Laetstraat. De straat werd genoemd naar de Belgische kunstschilder Rik WOUTERS, die geboren werd te Mechelen op 21 augustus 1882 en overleed te Amsterdam op 11 juli 1916.
Enkele werken van hem : - De Strijkster / - Zittende Vrouw bij het Venster / - Zelfportret.
Bron : Wikipedia
Zicht op de Rik Woutersstraat, vanaf de Aloïs De Laetstraat.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Jules de BRUYCKER Schilder
De Jules De Bruyckerstraat is gelegen op het Kiel bezijden de Aloïs De Laetstraat. Zij werd genoemd naar de schilder Jules De BRUYCKER, die geboren werd te Gent op 29 maart 1870 en aldaar overleed op 5 september 1945.
Bron : Stichting Jules De Bruycker
Zicht op de Jules De Bruyckerstraat, vanaf de Aloïs De Laetstraat
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Rik SCHAEFFELSKunstschilder
De Rik Schaeffelsstraat bevindt zich op het Kiel, bezijden de Aloïs De Laetstraat. Zij werd genoemd naar de kunstschilder Rik SCHAEFFELS, leerling bij de gekende kunstschilder Jacob Jacobs. Hij werd geboren te Antwerpen op 2 december 1827 en overleed aldaar op 9 juni 1904.
Bron : - St.-Fredegandus - Deurne
Zicht op de Rik Schaeffelsstraat
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Evert LAROCKBelgisch kunstschilder
De Evert Larockstraat bevindt zich op het Kiel, tussen de Emiel Vloorsstraat en de Zaanstraat. Zij werd genoemd naar de Belgische kunstschilder Evert LAROCK, die geboren werd te Kapelle-op-den-Bos op 21 mei 1865 en aldaar overleed op 13 januari 1901.
Enkele werken van hem : - De Idioot / - De Sintelraper.
Bron : - Wikipedia
Zicht op de Evert Larockstraat, gezien vanaf de Aloïs De Laet -en Zaanstraat richting Emiel Vloorsstraat
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Frans HENSBelgisch postimpressionistisch kunstschilder
De Frans Hensstraat bevindt zich op het Kiel aan de Aloïs De Laetstraat. De straat werd genoemd naar de Belgisch impressionistische kunstschilder Frans HENS, die geboren werd te Antwerpen op 1 augustus 1856 en aldaar overleed op 11 mei 1928. Hij was buiten kunstschilder ook tekenaar, aquarellist en graficus. Hij was bekend als 'Scheldeschilder".
straatnaamborden met namen van kunstschilders op 't Zuid
STRAATNAAMBORDEN
met de namen van KUNSTSCHILDERS
in de omgeving van het Zuiden van Antwerpen
Karel OOMSVlaamse kunstschilder
De Karel Oomsstraat bevindt zich aan de Generaal Lemanstraat, tussen de Jan Van Rijswijcklaan en de Desguinlei. Zij wordt gescheiden door het kruispunt Doornelei - Korte Lozanastraat. De straat werd genoemd naar de Vlaamse kunstschilder Karel Ooms, geboren te Dessel op 27 januari 1845 en overleed te Cannes op 18 maart 1900.
Een werk van hem : De Verboden Lezing.
Bron : Wikipedia
Zicht op de Karel Oomsstraat,
vanaf het kruispunt Korte Lozanastraat - Doornelei richting Jan Van Rijswijcklaan.
Hieronder het andere gedeelte in de richting Desguinlei.
De Snijdersstraat bevindt zich tussen de Balansstraat en de Brederodestraat en is genoemd naar de Vlaamse schilder Frans SNIJDERS. Deze werd geboren te Antwerpen op 11 november 1579 en overleed aldaar op 19 augustus 1657. Hij schilderde vooral jachttaferelen o.a. :
- Jong everzwijn gegrepen door jachthond / - Hertenjacht
Bron : Wikipedia
Zicht op de Snijdersstraat gezien vanaf de Balansstraat
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Robert Charles Gustave LaurensMOLS
Vlaams realistisch kunstschilder
De Robert Molsstraat bevindt recht tegenover het Hof van Leysen aan de Markgravelei en tussen de Haantjeslei. De straat werd genoemd naar de Vlaamse realistische kunstschilder en etser uit de 19° eeuw. Hij werd geboren te Antwerpen op 22 juni 1848 en overleed aldaar op 8 augustus 1903.
Enkele van zijn werken : - Het houtdok te Antwerpen / - Gezicht op Antwerpen / -
De voorhaven van Duinkerken
Bron : Wikipedia
Zicht op de Robert Molsstraat, vanaf de Markgravelei
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Hendrik DE BRAEKELEERVlaams schilder en etser
De De Braekeleerstraat bevindt op het Zuid tussen de Balansstraat en de Lange Elzenstraat en werd genoemd naar de Vlaamse schilder en etser Hendrik De Braekeleer. Deze werd geboren te Antwerpen op 11 juni 1840, in het oude havenkwartier met zijn schilderachtige straatjes. en overleed aldaar op 20 juli 1888.
Hij schilderde voornamelijk interieurs, stillevens en landschappen zoals - Aardappeloogst / - Bloemenkwekerstuinen en Boerderij.
Eens hij de ouderdom van 40 jaar bereikt had begon hij met de gewild-vrije kunst. Het ene stilleven volgde het andere zoals bv : De Aardbeien met Champagne / - De Mispel / - De Volksvrouw - De Kaartspelers / - Kapel in de St.-Jacobskerk te Antwerpen / - De Man bij het Venster / - De Aardrijkskundige..
Hij schilderde vooral realistische dingen zoals : - De Geograaf / - De Kleurenmenger / - De Catechismusies /- De Man op de stoel / - De Trap van de Waterbouw
Bron : Wikipedia en Meesters der Schilderkunst een uitgaven van de Firma Soubry.
Zicht op de De Braekeleerstraat vanaf de Balansstraat
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Jozef LIESKunstschilder
De Jozef Liesstraat bevindt zich tussen het Halfmaanpleintje, aan de Brederodestraat, en de Amerikalei. Deze straat werd genoemd naar de kunstschilder Jozef LIES, geboren te Antwerpen op geboren op14 juni 1821 en overleed aldaar op 3 januari 1865 aan een longkwaal..
Hij was een portret -en historieschilder, en leerling van Nicaise De Keyser en Henri Leys.
Zicht op de Jozef Liesstraat vanaf het Halmaanpleintje
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Karel VERLATVlaams kunstschilder
De Verlatstraat is gelegen op het Zuid aan het Museum voor Schone Kunsten. Zij bevindt zich tussen de Leopold de Waelplaats en de Vlaamse Kaai en werd kort na de dood genoemd naar de Vlaamse kunstschilder Karel VERLAT, geboren te Antwerpen op 24 november 1824 in het huis aan het Vleminckveld 57 waar op de gevelsteen de volgende tekst werd aangebracht "Hier werd geboren Karel Verlat kunstschilder 1824 - 1890" en aldaar overleed op 23 oktober 1890. Hij was vooral bekend voor zijn dierenschilderijen.
Hij was leerling op het atelier van Nicaise De Keyser in het Vleeshuis. Aanvankelijk schilderde hij historische verhalen maar dieren schilderde hij naar eigen lust zonder dat iemand hem dit had voorgedaan.
Werken van hem : De vrachtrijder / - Slag van Woeringen / - De slag van Waterloo / - Pepijn de Korte in het strijdperk een leeuw dodend, die met een stier vecht / - Carloman op everzwijnsjacht .
Zijn beste werken schilderde hij in de tijd die doorbracht in Frankrijk. Vele dierenstukken, waarin apen, vossen, honden, katten, hanen, fazanten speelden er een grote rol in.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Frans POURBUSZuid-Nederlands schilder
De Pourbusstraat is gelegen op het Zuid, tussen de Verschansingstraat en de Vlaamse Kaai. Zij werd genoemd naar de Zuid-Nederlandse schildersfamilie POURBUS. Volgens ons werd de naam toegekend aan Frans POURBUS, die geboren werd te Brugge in 1545 en overleed te Antwerpen in 1581 na een hartaanval. Hij schilderde vooral portretten.
straatnaamborden met namen van schrijvers in 't Stad : vervolg 10
STRAATNAAMBORDEN
met namen van SCHRIJVERS
in 't Stad
VERVOLG 10 :
Max ROOSESVlaams schrijver
DeMac Roosesstraat bevindt zich op het Kiel aan de Alfons De Cockstraat. De straat werd genoemd nbaar de Vlaamse schrijver en leider van de Vlaamse Beweging Max Rooses. Hij werd geboren te Antwerpen op 10 februari 1839 en overleed aldaar op 15 juli 1944.
Enkele van zijn werken : - Rubens' leven en werk / - Jordaens' leven en werk
- V laanderen door de eeuwen heen / - Le Musée Plantin Moretus
Bron : Wikipedia.
Zicht op de Max Roosesstraat
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Max ELSKAMPBelgisch Franstalige dichter
De Max Elskampstraat bevindt zich op het Kiel aan de Jan Davidlei en werd genoemd naar de Belgisch Franstalige symbolistische dichter Max Elskamp die geboren werd te Antwerpen op 5 mei 1862 en aldaar overleed op 10 december 1931.
Hij was buiten dichter ook een folklorist en grafisch kunstenaar.
Enkele van zijn werken : - Chansons d'amour (1923) / - Maya (1923) - Les sept Notre-Dame des plus beaux métiers (1923)
Bron : Wikipedia.
Zicht op de Max Elskampstraat
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Hippoliet Jan VAN PEENEVlaams toneelschrijver
De Van Peenestraat bevindt zich op het Kiel en werd genoemd naar de Vlaamse toneelschrijver Hippoliet Jan Van Peene, die geboren werd te Kaprijke op 1 januari 1811 en overleed te Gent op 19 februari 1864.
Enkele van zijn werken : - De Vlaamse Leeuw / - Het vlaams volkslied /
- Het eerste Vlaams toneelstuk / -Keizer Karel en de Berchemse boer
- Twee schtscheidingen / - Een man te trouwen
Bron : Wikipedia
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Alfons DE COCKVlaams schrijver
De Alfons De Cockstraat bevindt op het Kiel, bezijden de Sint-Bernardsesteenweg aan de Jan Davidlei. De straat werd genoemd naar de Vlaamse schrijver, volkskundige en folklorist Alfons De Cock, die geboren werd te Herdersem op 12 januari 1850 en stierf te Antwerpen op 2 maart 1921.
Zijn laatste werk was : - Vlaamsche Sagen Uit de Volksmond (1922).
Bron : Wikipedia
Zicht op de Alfons De Cockstraat, vanaf de Sint-Bernardsesteenweg
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Julius DE GEYTERVlaamse journalist en schrijver
De Julius De Geyterstraat bevindt zich op het kiel, op de grens met Hoboken. De straat werd
Zicht op de Julius de Geyterstraat vanaf de Sint-Bernardsesteenweg,
straatnaamborden met namen van schrijvers in 't Stad : vervolg 9
STRAATNAAMBORDEN
met namen van SCHRIJVERS
VERVOLG 9 :
Jan VAN BEERSVlaams dichter
De Jan Van Beersstraat bevindt zich op het Zuid, tussen de Troonplaats en de Bolivarplaats. Deze straat werd genoemd naar de Vlaamse dichter Jan Van Beers, die geboren werd te Antwerpen, bij de Schelde aan het "'t Zand", op 22 februari 1821 en overleed aldaar op 14 november 1888. Hij schreef vooral verzen in het Frans.
Enkele werken van hem : Jongelingsdromen, (1853) - Blik door een venster (1855) - Levensbeelden (1858) - Gevoel en Leven (1869) en Rijzende bladeren (1884).
Bron : Wikipedia
Zicht op de Jan Van Beersstraat vanaf de Troonplaats richting Bolivarplaats
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Arthur GOEMAEREJournalist en hoofdredacteur
De Arthur Goemaere werd genoemd naar de journalist en hoofdredacteur van de Antwerpse liberale krant "Le Précurieur" en in 1885 richtte hij de Belgische Persbond op.
Bron : Wikipedia
Zicht op de Arthur Goemaerelei, die loopt van de Markgravelei tot de Desguinlei
met een knik ter hoogte van de Bosdmanslei.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Pieter GENARDVlaams acteur en theatermaker
De PieterGénardstraat beviidt op het Kiel nis genoemd naar de Vlaamse acteur en theatermaker Pieter Génard, die de toneelstukkenschreefen speelde. (Bron : Wikipedia)
Zicht op de Pieter Génardstraat, genomen vanaf de Boomse Steenweg en juist,
links, bij het begin van de Abdijstraart
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Johann Heinrich PESTALOZZIZwitsers schrijver
De Pestalozzistraat werd genoemd naar Johann Heinrich Pestalozzit, geboren in Zürich op 12 januari 1746 en gestorven te Brugge op 17 februari 1827. Hij was buiten een Ziwtsers schrijver, ook een pedagoog, fiulantroop, hervormer, politicus en filosoof.
Enkele van zijn werken : - De avondstonde van een kluizenaar (1780) - Übergezetsung und Kindermord (1783) - Lieannard und Gertrude (1781)
Bron : Wikipedia
Zicht op de Pestalozzistraat vanaf de Jan De Voslei
De Cyriel Buyssestraat is gelegen aan het Hof van Tichelenen is genoemd naar de Vlaamse naturalistische schrijver Cyriel Buysse, geboren te Nevele op 20 september 1859 en gestorven, te Afsnee op 25 juli 1932. Hij was medestichter van "nu en straks".
Enkele van zijn werken : - Het recht van de sterkste (1883) en De Biezenstekker.
Bron : Wikipedia
Zicht op de Cyriel Buyssestraat, vanaf de Boomsesteenweg aan Permeke
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Jozef SIMONSVlaams schrijver en dichter
Zou wel eens kunnen genoemd zijn naar Jozef Simons, geboren te Oelegem op 21 mei 1888 en gestorven te Turnhout op 20 januari 1948. (We zijn echter niet zeker)
Zicht op de Simonsstraat vanaf de Pelikaanstraat.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Theodoor Frans VAN LERIUSBelgisch schrijver en beeldhouwer
Straatnaambord van de Van Leriusstraat, straat gelegen tussen de Quiten Matsijslei en de Simonsstraat. De straat werd genoemd naam Theodoor Frans Van Leirus, geboren te Antwerpen op 31 maart 1819 en stierf aldaar op 21 april 1880.
Een werk van hem : - O.L.V- van Antwerpen voor de tweede inval der Franschen in 1744 (1853)
Bron : Wikipedia
Zicht op de Van Leriusstraat, vanaf de Quinten Matsijslei.
straatnaamborden met namen van schrijvers in 't Stad : vervolg 8
STRAATNAAMBORDEN
met namen van SCHRIJVERS
op Rechteroever
VERVOLG 8 :
Antoon SANDERUSGeschiedschrijver
Antoon Sanderus was een kanunnik, historicus, filosoof en theoloog uit Zuid-Nederland.
Hij werd geboren te Antwerpen op 15 september 1586 en overleed te Affligem op 16 of 10° januari 1966.
Zijn voornaamste werk : "Flandria Illustrata"
Zichten van de Sanderusstraat, langs beide zijden van de Anselmostraat.
De bovenste foto is richting zuid, Stefaniestraat en de onderste is richting noord, Mertens en Torfstraat
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
BOLLANDUS (Jean Bolland)Zuid-Nederlands schrijver
Joannes Bollandus werd geboren te Julémont op 18 augustus 1596 en overleed te Antwerpen op 12 september 1665. Hij was een Zuid-Nederlands Jezuïet en een hagiograaf
Zicht op de Bollandusstrfaat.
Foto genomen vanaf de Britselei richting Begijnenvest
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Cornelis KILIAANZuid-Nederlands taalgeleerde en dichter
Cornelis Kiliaan werd geboren te Duffel ca 1529 en overleed te Antwerpen op 15 april 1607. Hij werd beroemd door zijn "Beroemd woordenboek van Cornelis Kiel of KIliaan"
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
POL de MONT
Pol de Mont werd geboren te Ninove op 1 juni 1895 en overleed op 10 november 1950. Hij kreeg in 1952 postuum de staatsprijs voor toneelletterkunde voor "Artevelde's val " (1947). Andere werken : De wereldoorlog (1934) en De Erfenis 1935)
Zicht op het plein aan de Pol de Montstraat.
Op de achtergrond het beeld der gesneuvelde politiemannen
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Theodoor VAN RIJSWIJCK
Vlaams schrijver en dichter, vooral politiek hekel -en volksdichter
Theodoor Van Rijswijck was buiten schrijver een dichter, publicist, flamingant en grootneerlandist. Hij werd geboren te Antwerpen op 8 juli 1811 en overleed aldaar op 7 mei 1849. Hij was medeoprichter van het Vlaams dagblad "Vlaemsch België" en de oom van Jan Van Rijswijck. Zijn bekendste werken : - Ballade - Weerwraak - Johan van Marnix - De Boschgeuzen en De Watergeuzen.
Zicht op het standbeeld van Theodoor Van Rijswijck op het pleintje bezijden de Nationalestraat.
Het beeld is van de hand van de Belgische beeldhouwer Léonard De Cuyper,
° Antwerpen 1.1.1813 en aldaar + 18.2.1870
Zicht op de Theodoor Van Rijswijckplaats.
Plaats gelegen bezijden van de Nationalestraat, juist tegenover de Drukkerijstraat
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Hendrik CONSCIENCEVlaams schrijver
Hendrik Conscience was een Vlaams schrijver die "zijn volk leerde lezen". Hij werd geboren te Antwerpen op 8 december 1812 en overleed te Elsene op 10 september 1883. Zijn voornaamste werk : "De Leeuw van Vlaanderen"
Zicht op het standbeeld van Hendrik Conscience dat tegenover de Carolus Borromeuskerk staat.
Het beeld is van de Belgische beeldhouwer Frans Joris,
° Deurne 25.3.1851 en + te Antwerpen 23.10.1914
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Willem OGIERZuid-Nederlands onderwijzer - rederijker en blijspeldichter
Willem Ogier werd gedoopt te Antwerpen op 17 juli 1618 en stierf aldaar op 22 februari 1689. Enkele van zijn werken : - gramschap - onkuysheydt - haet en neydt - traegheydt - gierighjeydt en de 7 hoofdsonden
Zichten op de Willem Ogierplaats.
Plaats gelegen bezijden de Scheldekaaien, juist voorbij de Suikerrui
Het bronzen borstbeeld is van de Beeldhouwer Louis Dupuis
geboren te Lixhe 20.4.1842 en gestorven te Antwerpen 13.11.1921
straatnaamborden met namen van schrijvers op Linkeroever : vervolg 6
STRAATNAAMBORDEN
met namen van SCHRIJVERS
VERVOLG 6 :
August VAN CAUWELAERTVlaams dichter en advokaat
August Van Cauwelaert werd geboren tee O.-L.-V/-Lombeek op 31 december 1885 en overleed te Antwerpen op 4 juli 1945.
Enkele van zijn werken : - Liederen van droom en dood
en - Het licht achter de heuvel.
Zicht op de August Van Cauwelaertlaan.
Laan gelegen bezijden de Blancefloerlaan. Betreft de 2de straat rechts na de Halewijnlaan en mondt uit in de Louis Frarynstraat.
- - - - - - - - - - - - - - -
Na bijna praktisch de Linkeroever afgewandeld te hebben, dachten wij dat we alle straten met namen van schrijvers, dichters, enz... in beeld hadden gebracht. Niets is minder waar want we werden door trouwe bezoekers aan ons blog in kennis gesteld dat er zich nog enkele straten met de namen van schrijvers op de Linkeroever bevonden, zoals :
Julius VUYLSTEKEVlaams liberaal politicus, advokaat en boekhandelaar
Julius Vuylsteke werd geboren te Gent op 10 november 1836 en overleed aldaar op 16 januari 1903.
Zijn politieke essays en gedichten zijn gebundeld postuum in Klauwaard en Geus.
De Julius Vuylstekelaan is de eerste straat rechts bezijden de August Vermeylenlaan en ligt evenwijdig met de Charles de Costerlaan.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Louis Paul BOON (Lodewijk Paul Aalbrecht) Belgische schrijver en kunstschilder
Louis Paul Boon werd geboren te Aalst op 15 maart 1912 en overleed te Erembodegem op 10 mei 1979. Hij was een Belgisch schrijver van poëzie, romans, novellen, pornografie, cursiefjes, kunst -en literatuurkritieken.
Enkele van zijn werken : - De Kapellekesbaan (1953) / - Zomer te Ter-Muren (1956) / - en
Menuet (korte roman 1955).
De Louis Paul Boonstraat bevindt zich aan de Carel van Mander -en Ernest Claestraat, en loopt via de Gloriantlaan naar de Halewijnlaan.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
AERNOUT en WILLEM
De Aernout en Willemlaan moeten we toekennen aan de vermoedelijke schrijvers van het episch dierdicht "Van den vos Reynaerde" of "Reinaart de vos". Zou in de 13° eeuw geschreven zijn door een zekere Willem.
Voor dee Aernout en Willemlaan moet men de 2° straat links nemen op de Esmoreitlaan, komende van de Gloriantlaan en vervolgens de 1ste links.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Walter SCOTTSchots dichter en schrijver
De Walter Scottstraat bevindt zich aan de 2de straat rechts van de Gloriantlaan, komende van de Charles de Costerlaan. Dan nemen we de 1ste rechts - terug eerste rechts en vervolgens nogeens de eerste rechts. Dat is de Walter Scottstraat.
Walter Scott werd geboren te Edinghburg op 14 augustus 1771 en overleed te Abbotsford House in Abbotsford op 21 september 1832. Hij schreef vooral historische romans, zoals "Ivanhoe".
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Charles DE COSTER ( Theodore Henri)Belgisch schrijver
De Charles De Costerlaan strekt zich uit vanaf de Thonetlaan tot voorbij de Imalsotunnel richting kust.
Charles De Coster werd geboren te München op 27 augustus 1827 en overleed te Elsene op 7 mei 1879. Hij was een Belgisch schrijver die in het Frans schreef.
Zijn voornaamste werk : """La Légende et les Aventures héroïques, joyeuses en glorieuses d'Uilenspiegel et de Lamme Goedzak au pays de Flandres et ailleurs""".
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Willem KLOOSNederlands dichter
De Willem Klooslaan is gelegen bezijden de August Vermeylen. Het is de eerste straat links komende van de Charles de Costerlaan.
Willem Kloos werd geboren te Amsterdam (NL) op 6 mei 1859 en overleed te Den Haag (NL) op 31 maart 1938.
Zijn voornaamste werken : """Het Boek van Kind en God (1888) - Julia een verhaal in Sicilië (1885)
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Willem ELSSCHOT (alias Alphonsus Joseph de Ridder)
Vlaams romanschrijver en dichter
De Willem Elsschotstraat is gelegen bezijden de Charles de Costerlaan, komende van de Halewijnlaan. Het is de eerste straat rechts naast de voertuigentunnel.
Willem Elsschot werd geboren te Antwerpen op 7 mei 1882 en overleed aldaar op 31 mei 1960.
Enkele werken : - Lymen en Het Been en Kaas.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Georges EEKHOUDBelgisch Franstalig schrijver
De Georges Eekhoudlaan is gelegen bezijden de Lode Zielenslaan. Het betreft de 3de straat links gezien vanaf de Halewijnlaan.
Georges EEKHOUD was dichter, kunstcriticus, vertaler en werd geboren te Antwerpen op 27 mei 1854 en overleed te Schaarbeek op 29 mei 1927.
Zijn werk "Escal-Vigor" (roman) werd in 1899 in beslag genomen wegens te zedenschennenc.
straatnaamborden met namen van schrijvers in 't Stad : vervolg 7
STRAATNAAMBORDEN
op het grondgebied van de stad Antwerpen
met namen van SCHRIJVERS
VERVOLG 7 :
Nu dat we op Linkeroever 38 straatnaamborden met namen van schrijvers hebben gevonden, gaan we naar de Rechteroever waar we ons onderzoek verder zetten. We beginnen met langs de leien te wandelen en vinden onmiddellijk aan de rechterzijde van de Frankrijklei de naam van
Jan Frans WILLEMSVlaams schrijver
Jan Frans Willems werd geboren te Boechout op 11 maart 1793 en overleed te Gent op 24 juni 1846.
Zicht op de Jan Frans Willemsstraat.
De foto werd genomen vanaf de Frankrijklei richting Justitiestraat - Mechelsesteenweg.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Vervolgens wandelen we de Frankrijklei af, richting noord en aan de overzijde van de lei vonden wij een straat met de naam van :
VAN CUYCK Jan FransVlaams schrijver
Schrijver van realistische romans over het stedelijk milieu. Hij werd geboren te Antwerpen op 4 juni 1857 en overleed aldaar in 1952.
Enkele van zijn werken : - Kunstenaarszielen (1889) - Hartstocht (1900) en Verloofd (1912)
Zicht op de Van Cuyckstraat, straat gelegen bezijden de Frankrijklei.
Het is de 2de straat rechts vanaf de Teniersplaats
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
De volgende straat die we tegenkomen is genoemd naar
Lode BAECKELMANSVlaams naturalistisch schrijver
Lode Baeckelmans werd geboren te Antwerpen op 26 januari 1879 en overleed aldaar op 11 mei 1965. Hij schreef verhalen over het Antwerps schippersmilieu.
Een werk van hem : Tilles Mijnheer Snepvangers en het Rad van avontuur.
Zicht op de Baeckelmansstraat.
Straat gelegen bezijden de Frankrijklei. Het is de eerste straat rechts komende van de Teniersplaats.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Volgen we nu de Frankrijklei tot aan de Italiëlei, dan vinden we voorbij de Kipdorpbrug, de tweede straat links, de Van Boendalestraat, genoemd naar :
VAN BOENDALE JanBrbants schrijver en schepenklerk
Jan Van Boendaele zag het levenslicht te Tervuren ca 1280 - + ca 1351.
Hij was dichter - historiograaf en moralist.
Enkele van zijn werken : - Brabantse Yeesten (ca 1316-1350) / - Der leken speigel (ca 1325-1330)
en - Jans Teesteye (tussen 1330-1334)
Zicht op de Van Boendalestraat.
Tweede straat, links, bezijden de Italiëlei, gezien vanaf de Kipdorpbrug.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Verder noordwaarts, tegenover de Paardenmarkt, vinden we de Vondelstraat, genoemd naar
Joost van den VONDELNederlands dichter en toneelschrijver
Joost van den Vondel werd geboren te Keulen op 17 november 1587 en overleed te Amsterdam op 5 februari 1679.
Enkele van zijn werken : - Gysbrecht van Aemstel (1637) / - Treurspel Lucifer (1654) en - Adam in ballingschap (1664)
Zicht op de Vondelstraat.
Foto genomen vanaf het Sint-Jansplein richting Italiëlei - Paardenmarkt.
- - - - - - - - - - - - - - - - -
Wandelen we de Vondelstraat in tot aan de volgende straat rechts, nl Van Maerlantstraat, een straat eveneens genoemd naar een dichter uit de 13° eeuw en één van de belangrijkste Middelnederlandse auteurs.
Jacob VAN MAERLANT : Vlaams dichter
Jacob Van Maerlant schreef vooral ridderromans . Eén van zijn grootste werken is "Spieghel historiael". Hij werd geboren aan de Brugse Vrije ca 1235 en overleed ca 1300.
Zicht op de Van Maerlantstraat.
Foto genomen vanaf het Sint-Jansplein richting Koninklijk Atheneum.
straatnaamborden met namen van schrijvers op Linkeroever : vervolg 4
STRAATNAAMBORDEN
met namen van SCHRIJVERS
VERVOLG 4 :
Friedrich von SCHILLERDuits toneelschrijver - filosoof en dichter
Friedrich von Schiller werd geboren te Marbach amNeckar op 10 november 1759 en overleed te Weimar op 9mei 1805.
Hij schreef werken over de 30jarige oorlog - Wallens en Jeanne d'Arc - Maria Stewart en Willem Tell.
Zicht op de Schillerstraat.
2de straat rechts gelegen op de Thonetlaan komende van Gloriantlaan, is de Goethestraat en dan de 3° straat rechts is de Schillerstraat
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Ludovico GUICCIARDINIItaliaans-Nederlands koopman, humanist en geschiedschrijver
Ludovico Guicciardini werd geboren te Florence op 19 augustus 1521 en overleed te Antwerpen op 22 maart 1589.
Werk : - Beschrijvinghe van alle Nederlanden & C°
Zicht op de Guicciardinistraat.
2de straat rechts bezijden de Gloriantlaan komende van Charles de Costerlaan en dan de 1ste straat links en vervolgens 1ste straat rechts.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Theophile GAUTIER Frans Schrijver
Theophile Gautier werd geboren te Tarles op 31 augustus 1811 en overleed te Neuilly-sur-Seine op 23 oktober 1872.
Hij begon als romantisch schrijver. Schreef zowel proza als poëzie.
Romans : - Mademoiselle de Maupin / Le C apitaine Fracasse
Zichten op de Theophile Gautierstraat.
Deze straat ligt bezijden de Charles de Costerlaan, bijna tot tegen de Thonetlaan. Van de Thonetlaan is het 1ste rechts (Victor Hugostraat)rechts en vervolgens de 1ste straat links.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Eugène Samuel Auguste FROMENTINFrans schrijver en schilder
Eugène Fromentin werd geboren te La Rochelle op 24 oktober 1820 en overleed aldaar op 27 augustus 1876.
Een werk van hem: - Gorges de la Chiffa
1 Roman : - Dominique
Zicht op de Fromentinstraat.
Betreft de 3° straat rechts bezijden de Thonetlaan, juist tegenover de jachthaven.
- - - - - - - - - - - - - - -
Victor Marie HUGOFrans schrijver, dichter, essayist en staatsman
VictorHugo werd geboren te Besançon op 26 februari 1802 en overleed te Parijs op 28 mei 1885.
Enkele van zijn werken : - De klokkenluider van Notre Dame (1831) en Les Misérables (1862)
Zichten op de Victor Hugostraat.
Laatste straat links van de Charles de Costerlaan, bijna tegen de Thonetlaan.
straatnaamborden met namen van schrijvers op Linkeroever : vervolg 2
STRAATNAAMBORDEN
met namen van SCHRIJVERS
VERVOLG 2 :
Willem GIJSSELS
Zicht op de Willem Gijsselsstraat
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Ernest CLAESVlaams schrijver
Ernest Claes werd geboren te Zichem op 24 oktober 1885 en overleed te Elsene op 2 september 1968. Enkele van zijn werken : - Heimatmatroos
- De Witte van Zichem
Zicht op de Ernest Claesstraat
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Carel VAN MANDERKunstschilder en schrijver van Vlaamse afkomst
Karel of Carel werd geboren te Meulebeke in mei 1548 en overleed te Amsterdam (NL) op 11 september 1606.
Zijn belangrijkste werk was het Schilder-boek verschenen in 1604. Het was een handleiding voor schilders met verhalen uit de klassieke mythologie
Zicht op de Carel Van Manderstraat
- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Victor - Emile MICHELETFrans schrijver -occulist -musticus en matinist
Michelet werd geboren te Nantes (F) op 1 december 1861 en overleed te Parijs (F) op 12 januari 1938. Victor Michelet was vooral gepassioneerd door poëzie en esoterisme. Schreef gedichten, verhalen - en toneelstukken.
Zicht op de Micheletstraat, een straat die aan het einde
terugdraait in de richting van de Charles de Costerlaan (zie foto hieronder)
Gaston Karel Mathilde Burssens was een Belgisch-expressionistisch dichter die geboren werd te Dendermonde op 18 februari 1896 en stierf te Antwerpen op 29 januari 1965.
De Gaston Burssenslaan bereikt men via de Blancefloerlaan, linksaf op de Waterhoenlaan en in de verlengenis vindt men deze laan, aan de Hanegraefstraat.
Zicht op de kerk gelegen aan de Hanegraefstraat en Gaston Burssenslaan
idem
- - - - - - - - - -
JONKER VAN DER NOOTSTRAAT Zuid-Nederlands dichter
Jonker Van der Noot was een Zuid-Nederlands dichter die geboren werd te Brecht ca 1539 en overleed te Antwerpen ca 1595.
Deze straat bereikt men via 2° straat rechts van de Beatrijslaan en dan de eerste straat links is de Jonker Van Der Nootstraat.
Zicht op de Jonker Van Der Nootstraat
- - - - - - - - - -
PAUL VAN OSTIJENLAAN Vlaamse expressionistisch dichter
Paul Van Ostijen was een Vlaams-expressionistisch dichter die leefde van 1896 tot 1928.
Deze straat bevindt zich na de eerste straat rechts van de Beatrijslaan.
Zicht op de Paul Van Ostijenlaan
- - - - - - - - - - -
FREDERIK VAN EEDENPLEIN Schrijver
Frederik van Eeden was schrijver die leefde van 1860 tot 1932.
Het Frederik Van Eedenplein is het plein dat zich bevindt voor de voetgangerstunnel en tussen de Blancefloerlaan en de Emile Verhaerenlaan.
straatnaamborden met namen van schrijvers op Linkeroever
STRAATNAAMBORDEN
met namen van
SCHRIJVERS, DICHTERS, enz...
Velen onder ons hebben reeds in straten gewandeld of wonen er, waarvan de straatnaamborden genoemd zijn naar een schrijver, dichter, componist, essayist, literatuurhistoricus, journalist, enz... allen personen die gebruik maakten van hun pen. Maar kennen jullie deze personen ? Door de straatnaamborden, samen met een zicht op de straat weer te geven, zullen wij trachten jullie een beeld te geven van de straat.
Tot nu toe ontdekten wij in onze stad, veel straten die verwijzen naar deze personen. De meeste vinden wij echter terug op het grondgebied van de linkeroever. We beginnen dus onze zoektocht op de Linkeroever, bij o.a. :
LODE ZIELENS (Ludovicus - Carolus). Vlaams schrijver
Lode werd geboren te Antwerpen, in de Pompstraat 17, op 13 juni 1901 en overleed aldaar op 28 november 1944, kort na de bevrijding bij een Duitse V2-bom. Op de gevel van het huis is tevens een gedenkplaat aangebracht.
Zijn meest bekend werk is : """Moeder, waaromleven wij ?""" (1932)
Enkele andere werken : "Nu begint het leven" (1935) en "Meschen als wij" (1946)
Zicht op de Lode Zielenslaan, vanaf het Frederik van Eedenplein.
De laan is gelegen tussen de Halewijnlaan en het Frederik van Eedenplein.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
EMILE VERHAERENVlaams auteur die in het Frans schreef
(Emile Adolphus Gustavus)
Emile Verhaeren werd geboren te Sint-Amands op 21 mei 1885 en overleed te Rouen (F) op 27 november 1916 door op een rijdende trein te springen. Hij schreef vooral poëzie. Hij kreeg in 1899, van Koning Albert I, de titel van """Nationale dichter".
Zicht op de Emile Verhaerenlaan,
laan die gelegen is tussen de Halewijnlaan en het Frederik van Eedenplein
- - - - - - - - - - -
PROSPER VAN LANGENDONCKVlaams auteur
Prosper Van Langendonck werd geboren te Brussel op 15 maart 1862 en overleed aldaar op 7 november 1920. Behalve poëzie schreef hij ook kritische opstellen en pamfletten ter bevordering van de Vlaamse cultuur en literatuur.
Zicht op de Prosper Van Langendonckstraat.
Zijstraat van de Emile Verhaerenlaan. Betreft de 1ste straat rechts na de Gloriantlaan.
Juul (of Julius) Persijn werd geboren te Wachtebeke op 20 april 1878 en overleed te Broechem op 10 oktober 1933, in onbeschrijfelijke omstandigheden (zou verdronken zijn in een waterput).
Hij is vooral bekend voor zijn essayes en schrijversbiografieën.
Enkele van zijn werken : - A. Snieders en zijnn tijd (1925-1926) - Gedenkdagen (1927)
Zicht op de Juul Persijnstraat.
Zijstraat van de Lode Zielenslaan. Betreft de 5° straat links na de Halewijnlaan
- - - - - - - - - -
MULTATULI (pseudoniem voor Eduard Douwes Dekker) Nederlands schrijver
Multatuli is een Latijns woord en betekent : Ik heb veel leed gedragen (multa = leed) (tuli = veel)
Hij werd geboren te Amsterdam (NL) op 2 maart 1820 en overleed te Ingelheim am Rhein op 19 februari 1887.
Zijn bekendste werk : Max Havelaar
Zicht op het Multatuliplein.
5° links op Lode Zielenslaan komende van Halewijnlaan en dan 1ste straat rechts.
- - - - - - - - - -
OSCAR DE GRUYTERVlaams theatermaker en letterkundige
Hij werd geboren te Gent op 10 maart 1885 en overleed te Nice (F) op 27 ebruari 1929.
Zicht op de Oscar De Gruyterlaan.
4de laan links op de Lode Zielenslaan komende van de Halewijnlaan.
Tekeningen op gevels : Lange van Ruusbroecstraat en Eikenstraat
TEKENINGEN op GEVELS en MUREN
Als vervolg van de tekeningen op gevels en muren vonden wij in de Lange van Ruusbroecstraat deze twee prachtige tekeningen op een muur en op een gevel.
In de Eikenstraat naast het nr 8, waar het Stedelijk Instituut voor Handel en Ambachten, links en rechts, konden wij onderstaande tekeningen op een muur naast de school bekijken.
Verdwenen filmzalen : De cinema "Centra" op het Kiel
VERDWENEN FILMZALEN
CINEMA CENTRA
In het kader van de "verdwenen filmzalen" kregen wij van een bezoekster aan ons blog 2 foto's van een verdwenen filmzaal die gelegen was op het Kiel te Antwerpen, meer bepaald op de hoek van de Sint-Bernardsesteenweg en de Alfons de Cockstraat, nl Cinema Centra, die samen met de filmzalen "Modern" , gelegen aan de Sint-Bernardsesteenweg tegenover de Abdijstraat en de "Modern" in de Abdijstraat, het grote publiek ontvingen.