Voor deze uitstap vertrekken we weer op de Groenplaats, met de autobussen van De Lijn nrs 17 of 22, richting Wilrijk UZA
Aan de halte Beukenlaan "Dikke Mee" verlaten wij de autobus, en gaan in de richting van de Gerard Legrellelaan, waar we het kruispunt met de Beukenlaan oversteken richting Nachtegalenpark. Een 20tal meter verder, rechts, richting stad is een ingang met parking afgebakend met gele geschilderde kegels. Wie met de auto komt kan zijn wagen, bij gebrek aan plaats op de parkeerplaats, achterlaten op de middenberm of parkeerstrook langs de Gerard Legrellelaan.
We gaan deze uitstap in 2 afleveringen behandelen, nl. in 17a en 17b, gezien de grote oppervlakte van de parken.
Het Nachtegalenpark bestaat eigenlijk uit 3 delen : Vogelzang, Middelheim en Den Brandt. Van de 3 heeft Den Brandt met zijn vele prachtige beuken de meeste allures van een echt bos.
Deel I : Voor onze eerste uitstap treden we via de ingang ter hoogte van het restaurant de "Dikke Mee"
(foto eigen beheer)
binnen in het park, en bevinden we ons nu in het domein "Vogelzang". Het is 40 ha groot en ligt ten noorden van het Nachtegalenpark. Ingesloten door de Ring, de Beukenlaan, de Brandtdreef, de wip en het sportveldencomplex en het Halve Maantje. In 1910 werd het aangekocht door de Stad Antwerpen. Het oorspronkelijke kasteel is verdwenen, enkel de stallingen (foto eigen beheer)
zijn behouden en werden gerestaureerd. Sedert 1956 is de administratie van het stedelijk ontwikkelingsbedrijf/groenvoorziening er in onder gebracht. Zij bevinden zich rechts van ons.
Er vlak voor ligt een vijver met standbeeld ter ere van onze gesneuvelde helden
(foto's eigen beheer) We blijven de wandelweg links volgen tot we aan de belommerde vijver komen, die men kan oversteken via een kleine boogbrug, de vorm van een walvis . Rechts van ons een klein dierenpark met allerlei verschillende huisdieren.
We volharden en blijven op de wandelweg en wandelen recht op de "melkerij" met aansluiting de "speeltuinen"
(foto eigen beheer)
Een 100tal meter verder liggen de sportterreinen met vooraan het standbeeld met de spreuk "Mens sana in corporo sana". (Een gezonde geest in een gezond lichaam).
(foto eigen beheer)
Als we even op onze stappen terug keren en de grote dreef, de Brandtdreef, links nemen komen we aan het einde ,links aan "Hortiflora".
(foto eigen beheer)
Het is 5ha groot en ligt dus ten zuiden van de Brandtdreef, begrensd door Middelheim-laag, Middelheimlaan en Beukenlaan. Waarschijnlijk komt deze naam van "Hortus Floridus" uit het boek van Crispijn de Passe-1614;( Latijn hortus = tuin/Flora : godin van de bloemen). Hortiflora vormt een deel binnen het Nachtegalenpark. Wandel hier maar eens rustig rond en bekijk de mooi aangelegde plantsoenen met allerlei aanplantingen. Rustig niet ?
We gaan nu de Beukenlaan oversteken en wandelen recht het park "Den Brandt" binnen. Dit park is gelegen in het westelijk gedeelte van het Nachtegalenpark. Het ligt tussen de Beuken - della Faillelaan en Acacialaan. De naam is vermoedelijk afgeleid voor "afgebrande plek" en vroegere ontginningsmethode, waarbij stukken hei en bos werden afgebrand en dan tot landbouwgrond werden omgevormd. Het huidige kasteel
(foto eigen beheer)
werd opgericht in Louis XIV° stijl, in 1790, periode waarin het vorige gebouw gesloopt werd. In 1806 was de eigenaar C.A. della Faille. Het kapelleke,
(foto eigen beheer)
thans gevestigd aan de Beukenlaan, tegenover de Middelheimlaan, werd in 1890 opgericht ter nagedachtenis van de laatste della Faille. Tenslotte werd de familie Kreglinger in 1910 eigenaar van het kasteel met 16 hectaren park. Voor de opening van het park op 7.5.1911 liet de Stad een reproductie van het standbeeld de "David" van Michelangelo plaatsen (aangekocht op de wereldtentoonstelling te Brussel in 1910). De familie Kreglinger kocht een ander beeld uit de wereldtentoonstelling, nl. "De Dansende nimpfen",
dat op het plein voor den Brandt werd geplaatst.
Tijdens de jongste wereldoorlog werd het Nachtegalenpark gebruikt als opslagplaats en werden verschillende bunkers ingeplant. Op 26 november 1962 kocht de stad het kasteel en de omliggende gronden en enige tijd later werd het RUCA-rektoraat er ondergebracht. De ingang aan de Beukenlaan leidt naar een fontein, "3 dansende vrouwen" voorstellend. Er wordt ook wel eens over de "Drie Gratiën" gesproken. Het beeld is van de beeldhouwer Walter Scott (° Ilsenburg/Hars 1861 - Berlijn 1938), en zou afkomstig zijn uit de wereldtentoonstelling van 1910 te Brussel, waar het voor het Duits paviljoen prijkte. Het beeld is van de Duitser, maar het dekoratieve beeldhouwwerk op de arduinen sokkel is van de Antwerpenaar Jules Adriaensen (1873-1918).
Wij gaan rechts van het kasteel verder, steken het bruggetje over, en wandelen tot aan het rechts gelegen houten bruggetje. Via de wandelweg komen we helemaal van achter in het domein, aan het standbeeld van de blote "David".
(foto eigen beheer)
Dit is een kopie van de Italiaanse kunstenaar Michelangelo. Voor het fatsoen kreeg David een vijgeblad (of is het een eikeblad), terwijl Michelangelo geen graten zag in komplete naaktheid. Dit beeld prijkte eveneens op de wereldtentoonstelling 1910 te Brussel, maar dan voor het Italiaans paviljoen. Vervolgens wandelen we rond de prachtige aangelegde vijver. Het is hier werkelijk aangenaam vertoeven, rustig en voor wie wil onthaasten is dit de geschikste plek.
(Bron : uit folder "Nachtegalenpark" uitgegeven door de Stad Antwerpen 1998, waarvan het concept is van Gabrielle Van Heulst, Stedelijk ontwikkelingsbedrijf/groenvoorziening")
Nota auteur : de foto's komen uit eigen beheer.
-o-o-o-O-o-o-o-
Deel II :
Voor ons bezoek aan het Middelheimmuseum kunnen we best ons voertuig parkeren langs de Middelheimlaan.
Bij het binnentreden van het Openluchtmuseum worden wij onmiddellijk rechts begroet door het standbeeld van oud burgemeester Lodewijk Craeybeckx,
(foto eigen beheer)
van Vic Gentils, die het iedee opvatte om een permanente verzameling te starten die de artistieke evolutie van beeldhouwwerken zou illustreren.
Het park is verdeeld in 2 delen "Middelheim-Hoog", bevattende oudere werken en "Middelheim-Laag" contemporary works (Werken van dezelfde tijd). Het park heeft een internationale reputatie voor het weergeven van een representatie van de 20° eeuws-beeldhouw-werken.
Even verder, links, het standbeeld van Rik Wouters "Het Zotte Geweld", die het beeld maakte te Bosvoorde (Brussel) in 1912. Geïnspireerd door de beroemde "Skythendans" van de Amerikaanse ballerina Isadora Duncan, "I'Ilsadorable", in de Brusselse Muntschouwburg en naar het model van zijn vrouw Nel, creëerde hij de extatische beweging van de danseres. Het meesterwerk van beeldhouwkunst wordt ook "De Dwaze Maagd" genoemd.
(foto eigen beheer)
We volgen de wandelweg naar links en op het grote plein, links, enkele prachtige beelden, waaronder het "Bronzen Tijdperk 1876- 1880 - De naakte soldaat" van Auguste Rodin.
(foto eigen beheer)
In het midden van het plein "La Rivière"
(foto eigen beheer) van Aristide Maillol. Eén van de merkwaardige werken van deze beeldhouwer, de leider van de reacttie tegen het impressionisme in Frankrijk (1861-1944). Het kwam tot stand in de jaren 1939-1943. "La Méditerranée" een ander geroemd werk van deze Franse kunstenaar, behoort eveneens tot de verzameling Middelheim.
Weggestopt onder de bladeren van de bomen "De Zaaier"
(foto eigen beheer)
van Constantin Meunier (1831-1905). Eén van zijn vele uitbeeldingen van de arbeidende mens, dagtekent van 1896. Van zijn hand is ook de bekende "Buildrager" (1908, die de Antwerpse dokker vereeuwigt voor het stadhuis kant Ankerrui).
We kunnen nu alle kanten uit om de verschillende beelden te bezichtigen, maar wij raden U aan één van audioguides of luistergidsen te huren in het Kasteel Middelheim op Middelheim-Hoog tegen 3 Euro, Uw identiteitskaart geldt als garantiebewijs. Hiermee kan men vrij wandelen door het park en 'zappen" tussen Auguste Roding tot en met Rik Wouters. In twee uur tijd krijgt men een goed beeld van de collectie moderne en hedendaags beeldhouwkunst.
De wandelaar begrijpt dat wij alle beelden niet kunnen weergeven, doch houden er toch aan enkele af te beelden, zoals : - "Assia" de naakte vrouw van Charles Despiau (4.11.1874-30.10.1946).
(foto eigen beheer) Een Franse beeldhouwer geboren in Mont-de-Maesan. Auguste Rodin huurde hem als assistent in 1907. Maakte een totaal van circa 150 beeldhouwwerken en 1.000 tekeningen over een carrière van 50 jaar.
Wanneer we even naar rechts kijken hebben we een mooi zicht op het Kasteel Middelheim
foto's eigen beheer
Verder in het park vinden we nog
- de Danspas (1950) : "Passo di Danza",
(foto eigen beheer)
de bronzen sculptuur van Giacomo Manzù. Italiaanse beeldhouwer (° 1908)
- Twee Boerinnen van Gottfried Eickhoff De Deense beeldhouwer is in het "Middelheim" vertegenwoordigd met één van zijn typische beelden, gedagtekend van 1940.
(foto eigen beheer)
- Het "Neushoorndier" van beeldhouwer Gerard Holmens - 1966
(foto eigen beheer)
- tijdens onze wandeling kwamen wij terecht op de herstellingsplaats van de beelden, gelegen evenwijdig met de Beukenlaan, achter het café "Het Nachtegaaltje". Hier vonden wij onze Koning Leopold I op zijn paard terug, die op de Leopoldplaats van zijn sokkel werd gehaald. Hij wacht op herstelling gezien de betonplaat onder het het paard betonrot vertoonde. Hoe lang hij daar nog gaat liggen ? Wij weten het niet. Eerst was er sprake van juni, maar ondertussen is het reeds juli en onze Koning Leopold I ligt er nog. Wij hopen dat hij vlug zijn plaats op de Leopoldplaats kan innemen, zodat wij aan één van onze volgende wandelingen, nl. omgeving Kammenstraat, enz... kunnen beginnen, nu dat ook het Theaterplein een nieuw gedaante heeft. (foto eigen beheer)
We verlaten nu Middelheim-Hoog via de Middelheimlaan en steken de rijbaan over richting Nachtegalenpark, sportterreinen. Treden het park binnen en wandelen achter de kiosk binnen in het Middelheim-Laag. Hier kan men de eigentijdse beelden bewonderen en tevens genieten van de natuur.
Na deze prachtige wandeling is dit tevens het einde van onze wandeling. Maar wie nog genoeg konditie heeft kan de Middelheimlaan afwandelen richting Berchem, tot aan het - Universitair Instituut voor de Overzese Gebieden (foto eigen beheer)
gelegen naast het Middelheimpark, aan het kruispunt van de oude Mechelse Baan. Het voerde de benaming van "Koloniale Hogeschool"; hier worden inderdaad de koloniale agenten en ambtenaren gevormd. Het gebouw werd opgericht in het jaar 1923, naar de plannen van architect H. Van Cuyck.
Na een blik geworpen te hebben op dit gebouw, wandelen we rechts de Lindendreef in waar we een algemeen zicht hebben op het - Algemeen Ziekenhuis Middelheim
(foto eigen beheer)
Ziezo, dat was dus het einde van deze prachtige wandeling. Wij hopen dat jullie genoten hebben en verwachten jullie op onze volgende wandeling, nl. "Het Kiel".
-o-o-o-O-o-o-o-
|