Onze vorige uitstap eindigden wij op de Brouwersvliet. Vandaag gaan we het "Eilandje" verkennen, maar hoe moeten we daar geraken? Als vertrekpunt nemen we de Groenplaats, waar we tram 4 nemen richting Meir en rijden tot zijn eindhalte aan het "Tolhuis", zegge St.Pietersvliet / St.-Paulusplaats.
Het Sint-Pietersvliet was eens een binnenhaven waar de heren Geefs en Schadde het "Tolhuis" bouwden van 1894 tot 1899. Wegens verzakkingen werd dit gebouw volledig afgebroken en vervangen door het huidig gebouw. De naam van "Tolhuis" werd geplaatst boven de ingang van het gebouw.
Wanneer we de tram verlaten begeven we ons in de richting van de kaaien en blijven aan de rechterzijde van de kade. Aan de verkeerslichten aan de Brouwersvliet steken we, via de voetgangers-overgang over, om vervolgens onze weg verder te zetten richting Noord. Op de hoek van de Brouwersvliet met de Tavenierskaai zien we een gebouw, met daarvoor een standbeeld van Jozef J. Peters.  (foto eigen beheer) Dit is het gebouw van het "Vlaams Economisch Verbond"
Na ongeveer 200 meter, op de wijde kaairuimte, zuidwaarts van de Bonapartesluis (nu verdwenen voor de aanleg van de rijweg op de Rijnkaai), verrijst het imposant gebouw, nl "Het Loodswezen".
 (foto eigen beheer) Het is een 19° eeuwse constructie met ruime zalen, waarin de diensten van de rivierloodsen, zowel als de technische diensten van de Zeeschelde, de installaties van de radiotelegrafie -en telefonie zijn ondergebracht. Wandel hier eens rond en ontdekt het standbeeld ter ere van de gesneuvelde zeelieden.
 (foto eigen beheer) Hier beginnen we in feite met de verkenning van het "Eilandje". Het is gelegen op de meest noordelijke plek waar Napoleon een militaire haven wou uitbouwen als bolwerk tegen Engeland. Het gaf de aanzet tot het graven van de eerste dokken van Antwerpen, daardoor verloren de pakhuizen in de omgeving hun functie. Sinds enkele jaren wordt wonen aan het water beschouwd als een waardig alternatief voor wonen in het groen en krijgen veel oude panden een nieuw leven als lofts.
Algemeen zicht op het Eilandje Foto mits toelating : afkomstig van david@crocodiledesign.be)
Terug op de kaai (Tavenierskaai) steken we over naar het Bonapartedok, het kleinste en oudste dok dat gegraven werd in 1811, onder het bewind van Napoleon, en volgen de Sint-Aldegondiskaai tot aan de Hanzastedenplaats. Hier slaan we links af (de vroegere Oostendekaai en Veurnekaai) en op de plaats waar in het verleden het "Oosterhuis" stond, verrijst nu het "Nieuwe Museum aan de Stroom", kortweg het "MAS" genoemd.
 Het Oosterhuis 
Het MAS vertelt het verhaal van de stad, haar inwoners, de stroom en de haven. De ruggegraat zijn de voormalige collecties van het Nationaal Scheepvaartmuseum, het Volkskundemuseum, het Etnografisch Museum en delen van het Museum Vleeshuis : een verzameling van 400.000 items.
Het gebouw is ontworpen als een stapelhuis met tentoonstellings ruimten, een café, een panoramisch restaurant en een verticale wandel boulevard. De officiële opening is echter voorzien voor 2010. Je kan het MAS-infopunt aan de Sint-Aldegondiskaai nu al bezoeken
 (foto eigen beheer) (www.mas.be) (Bron : gelezen in Antwerpen, Werf van de Eeuw, een nieuwe fase).
We gaan nu de Nassaubrug over, waar links het lichtschip op rust de "Westhinder III" ligt gemeerd.
 (foto eigen beheer) Dit schip waarschuwde voor hindernissen of ondiepten en waren in feite drijvende "vuurtorens".
We wandelen verder langs de Nassaustraat om ten einde links af te slaan aan de Amsterdamstraat. Wanneer we aan de verkeerslichten komen zijn we terug op de Rijnkaai gekomen, waar we recht tegenover ons de Hangar 27 zien, daar waar het televisiestation ATV is gevestigd.
Wij gaan echter naar rechts en volgen de Rijnkaai richting Noord, richting Kattendijkbrug, tot aan de gebouwen van de "Waagnatie"
 (foto eigen beheer) Zo komen we aan het kruispunt met de Montevideostraat waar voorbij deze straat de befaamde "Red Star Line" gevestigd was.
Tussen 1873 en 1935 brachten hun schepen bijna 3 miljoen emigranten van Antwerpen naar Canada en Ellis Island in New York. Vanuit heel Europa kwamen ze in Antwerpen toe, hopend op een beter leven in de Nieuwe Wereld. Duitsers, Zwitsers, Oostenrijkers, Polen, Russen, Italianen, ... alle nationaliteiten kozen in de Scheldestad voor het ruime sop.
De 3 gebouwen aan de Rijnkaai zijn een belangrijk deel van het gemeenschappelijk geheugen. RSL1 op de hoek van de Rijnkaai en de Montevideostraat, RSL2 in de Montevideostraat en RSL3 aan de Rijnkaai. De RSL-loods op de hoek van de Montevideostraat en de Rijnkaai werd begin van de jaren 1920 verbouwd en heringericht.  (foto eigen beheer)
We gaan nu verder tot de eerstvolgende straat, de Limastraat, waar de rechts in gaan. Hier zouden we "De Shop" moeten terugvinden. 4. "de shop". Gewezen aanwervingsbureau voor de havenarbeiders. Sinds 1937 was een aanwervingslokaal gelegen op de hoek van de Braziliëstraat en de Rijnkaai. Sinds 5 februari 1940 is het aanwervingsbureau (nu beter bekend als "'t kot") gelegen aan de Napelsstraat. De shop krijgt niuuewe bestemming als grand café en in de kelder een evenementenzaal.
De Limastraat is gelegen langs het Sadok-Zuidkaai van de Kattendijksluis. Aan het Kattendijkdok, Westkaai, gekomen zien we een heel blok van magazijnen, nl. "De Montevideomagazijnen",

die er zéér bouwvallig bijliggen. Ze werden opgericht in 1895 en hebben de typische "Shed"-daken die naar het noorden staan gericht, zodat de goederen, dozen met boter, kaas, sigaretten,hesp, thee, koffie, enz. van het Engelse leger, minder snel zouden bederven. Hun naam is afkomstig van de schepen die destijds op Rio de la Plata vaarden. De aanleg van de nieuwe montevideowijk en het limaplein start in 2008 en zal verschillende jaren duren. Hier zouden in de toekomst 6 slanke woontorens van 16 verdiepingen en 60 meter hoog in de skyline van het Eilandje moeten oprijzen. Twee torens zouden moeten klaar zijn in 2009. Dit project past volledig in de opwaardering van de Montevideowijk en zal met het Montevideopakhuis, de Shop en de Red Star Line museum voor een bruisende sfeer zorgen in de buurt. (Bron : Antwerpen, Werf van de Eeuw, een Nieuwe Fase).
We vervolgen onze weg en komen aan het gebouw waar het "Koninklijk Ballet van Vlaanderen" haar voorstellingen geeft.
 (foto's eigen beheer)
Aan het einde van het Kattendijkdok gaan we naar links en steken de Londenbrug over. Links van de brug liggen respievelijk de "Flandriaboten" en de "Schooltjalken" gemeerd. We gaan nu naar links de Kattendijkdok Oostkaai op en laten "Ziegler" links van ons, en stappen verder richting Mexicobrug.
We nemen nu de 2° straat rechts, de Cadixstraat, en op de hoek rechts met de Napelsstraat is de Stedelijke Middenschool gelegen, het Instituut voor Sierkunst en Ambachten - Muzische vorming. De straat verder in de Cadixstraat draaien we rechts in, dit is de Kempischedok Westkaai waar in het nummer 72, het "aaanwervingslokaal voor de havenwerkers" is gevestigd. Dit geheel van loodsen en kantoren, werd in 1938-1939 gebouwd, naar een ontwerp van stadsarchitect Emiel Van Averbeke. De zakelijke, industriële stijl en het materiaalgebruik zijn duidelijk afgestemd op het schoolgebouw ernaast, ontworpen door dezelfde architect. Het gebouw behield tot op heden, althans de helft, zijn oorspronkelijke functie, waardoor het voor de geschiedenis van de Antwerpse havenarbeidersd een belangrijke materiële getuige vormt. De noordelijke helft maakt nu deel uit van de school. De zuidelijke helft fungeert nog steeds als aanwervingslokaal voor havenarbeiders en wordt in de volksmond het "Kot" genoemd. (Bron : gelezen in "Open monumentendag - import en export - 10.9.2006).
We wandelen verder en komen alzo op de Noorderplaats en gaan naar rechts de Londenstraat in. Steken voorzichtig het kruispunt aan de verkeerslichten over. Wanneer wij aan de overkant van de straat zijn blikken we even achterom en bekijken de mooie gevel van de school waar "Technisch Onderwijs"
 (foto eigen beheer) wordt gegeven.
De tweede straat links in de Londenstraat is de Kribbestraat, waar het "Pirateneiland" is gelegen. Het binnenspeelparadijs in een gerenoveerd pakhuis, toegankelijk voor kinderen van 2 tot 12 jaar.
 We verlaten deze straat langs de Napoleonskaai en gaan naar links de Entrepotplaats op, waar eens de "Koninklijke Entrepot" was gevestigd. Van dit entrepot is niets meer te bespeuren, maar kijk eens hoe mooi de Stad dit hier gerenoveerd heeft. Van de kade rond de Oude Dokken wordt een aangename promenade gemaakt met aanplantingen, aangepaste verlichting en zitbanken. Het is hier rustig verpozen op een bank.
 (foto eigen beheer) en de beweging van de talrijke "yachten" die in het Willemdok gemeerd liggen te bekijken. Met het Willemdok heeft Antwerpen sinds 2000 een tweede aanmeerplaats voor zeilschepen en jachten.
 (foto eigen beheer) We volgende de kade en komen alzo terug op de Godefriduskaai, waar we de eerste straat links, de Zeevaartstraat ingaan, om dan rechts de Oude Leeuwenrui op om via de Brouwersvliet terug naar ons beginpunt te wandelen, waar we dan terug aan het Sint-Pietersvliet de tram 4 kunnen nemen richting Groenplaats.
Genoten van deze wandeling ? Dit was dus het befaamde "eilandje" waar wonen, tegen een hoge prijs, in zal zijn.
Onze volgende uitstap of wandeling zal over de kaaien met de onmiddellijke omgeving gaan.
-o-o-o-O-o-o-o-
|