Zoals in ons vorig Deel V beschreven, betreden wij nu terug de De Keyserlei en volgen deze richting Centraal Station.
De eerste filmzaal die aldaar gelegen was aan het nr 42 was Ciné Regina. In dit pand, een winkelhuis, werd in 1950 een kleine bioscoop geïnstalleerd met een beneden -en bovenverdieping met in het totaal 280 zitplaatsen. De eigenaar, Dhr De Backer, bezat toen ook de "Capitole", die verder wordt besproken, en de "Cameo" in de Begijnenstraat (zie deel III - verdwenen filmzalen in het Sint-Andrieskwartier).
In 1958 draaide gedurende lange tijd "The Bridge on the River Kwai". In de jaren '60 veranderde de zaal "Regina" in het sekszaaltje "Paris". In 1995 verbouwde juwelier Slaets het pand volledig. (foto eigen beheer)
Even verder in het nr 54 was de alomgekende ciné Capitole gelegen.
Met de Rankfilm "Victoria en haar Huzaar" opende deze eerste bioscoopzaal, die L. Stynen bouwde, haar deuren. Een ingang, met lange gang op de De Keyserlei, leidde naar een zaal die in de Vestingstraat (nr 30) lag. In 1936 werd de zaal vergroot. Na de tweede wereldoorlog werd Ciné Capitole opgenomen in een groep waaronder "Ciné Ambassade" - "Regina" en de "Cameo" zaten en die eigendom waren van Dhr De Backer. In 1960 werd de Capitole eigendom van Dhr Heylen, die er een persfilmzaal van maakte. In het jaar 1987 sloot de Capitole om plaats te maken voor winkels en een diamantbeurs. Naast de Capitole in de nummers 60-62 was de Cineac gelegen. In 1929 werd het "Century Hotel" gebouwd in art-decostijl. Daarvoor bevond zich op die plaats Cinema Palace, waar korte filmpjes werden vertoond voor de wachtende treinreizigers. Het zeer groot hotel had in de kelders een filmzaal. In 1934 specialiseerde Cinema Cineac zich in het vertonen van tekenfilms en actualiteit. Op het einde van de jaren '60 werd het zaaltje gesloten. Na leegstand opende de toenmalige eigenaar J. Rastelli 2 studiozaaltjes die in 1974 moesten sluiten voor de concurrentie met Dhr Heylen. Nu is er het Hotel De Keyser gevestigd.
(foto eigen beheer)
Verlaten we nu de De Keyserlei, en begeven we ons in de Pelikaanstraat, dan was er juist achter de hoek de ingang naar Studio Century
Eind jaren '70 wanneer het publiek de weg niet meer vond naar de filmzalen begon G. Heylen zijn grote filmzalen op te delen. Met Brabo - Tijl en Wapper opende hij 3 nieuwe zalen in de kelder van het Century Center, die te bereiken waren via de Pelikaanstraat. Gezien deze eveneens geen groot succes waren werd de zaal herdoopt tot "Century". Met de komst van de Mediamarkt en de reorganisatie van het Century Center verdwenen de zalen volledig in 1993. (foto eigen beheer)
Wandelen we verder in de Pelikaanstraat richting Belgiëlei, dan was er ter hoogte van het nr 102 een filmzaal, die ons totaal onbekend is, nl. de "Tivoli" Vanaf 1906 tot 1907 zouden hier filmvoorstellingen gegeven zijn in het aldaar toen gelegen café Tivoli. Keren we nu op onze stappen terug richting de De Keyserlei, dan gaan we in het volgende Deel VI, het traject De Keyserlei - Anneessensstraat en Breidelstraat, waaronder de Rex - Studio de Paris - Ambassades - Metro - Scala en Plaza, bespreken.
Bron : De meeste inlichtingen en gegevens werden gevonden in het prachtig boek van Frank Heirman - Het Paleis om de hoek - een eeuw cinema in Antwerpen - uitgegeven door de Uitgeverij : Book & Media Publishing, Katwilgweg 2 bus 3 - 2050-Antwerpen (Frank Jaspers), waarvan wij de toelating kregen om de gegevens en foto's te publiceren en waarvoor onze hartelijke dank.
Buiten de foto's uit eigen beheer werden er ook foto's uit dit boek overgenomen, alhoewel ze niet van goede kwaliteit zijn, waarvoor onze verontschuldigingen.
-o-o-o-O-o-o-o-
|