Ik ben Van Camp Alfons, en gebruik soms ook wel de schuilnaam fonne - ennof - fons - alfons - fonsvc - alfie en ook alfonsvc.
Ik ben een man en woon in Antwerpen (België) en mijn beroep is gepensioneerde politieman.
Ik ben geboren op 29/12/1935 en ben nu dus 89 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: voetbal - genealogie - zwemmen - tennis en geschiedenis en foto's over Antwerpen.
Verdwenen filmzalen : Deel VII - traject De Keyserlei - Anneessensstraat - Breidelstraat -
In onze vorige aflevering (Deel VI) bevonden wij ons op de De Keyserlei en bespraken wij reeds de verdwenen filmzalen op deze lei. In dit deel bespreken wij nu de andere zijde, beginnend met de CinéRexdie samen met Ciné Metro de meest bekendste filmzalen waren en die door iedere rasechte Antwerpenaar gekend waren
We beginnen met Ciné Rex, die gelegen was aan het nr 13 van de De Keyserlei en geopend werd in 1935.
Op 16 december 1944 vernietigde een V2-bom de Rex en vielen er 567 doden en 291 gewonden, tijdens de vertoning van "Buffalo Bill", waaronder veel Britse soldaten. Een jaar later werd de Ciné terug herbouwd door Georges Heylen en ontstond het Rex-concern. Met de film van Fassbinder "Die Ehe der Maria von Braun" opende Dhr Heylen, in de kelder van de Rex zijn eerste filmstudio onder de naam van "Rex Club". Het luidde de voorbode van een hele reeks kleine zaaltjes (zoals Ambassade 1 tot en 5, en Odeon 1 tot en met 5), waarmee hij de concurrentie aanging met opkomende filmclubs. Deze zaaltjes werden gebruikt om geflopte films te draaien.
De zaal ging failliet in 1993 en werd gesloopt voor het huidige UGC-complex, met een ingang via de De Keyserlei, Van Ertborn -en Anneessensstraat.
(foto eigen beheer)
Wanneer wij het complex verlaten langs de zijde van de Anneessenstraat, dan was hier vroeger aan de nummers 20 en 22, respectievelijk Ciné Metro en Ciné Ambassade gelegen.
Ciné Metro ook gekend als Ciné Scala.
Op het einde van de 19° eeuw bouwden de gebroeders Blomme de Scala in moorse stijl. De prachtige gevel was versierd met mozaïeken en raambogen en werd snel een toonaangevend revuetheater. Een brand in 1906 vernietigde het theater dat onmiddellijk terug werd opgebouwd. Als één van eerste theaters nam de "Scala" films op in zijn programma. In 1935 werd de zaal verbouwd tot een cinema voor rekening van de Société Ananonyme d'Entreprises Cinématographiques (Sanec) De V2 die in 1944 de Rex vernietigde, verwoeste eveneens een groot deel van de Scala. Uit het puin verrees dan de Ciné Metro, gefinancierd door Metro Goldwyn Mayer. In 1962 palmde Dhr G. Heylen ook deze zaal in en in 1981 verdeelde hij de Metro in 2 zalen, t.t.z. Metro 1 op de benedenverdieping en Metro 2 op de bovenverdieping. .
reclamestunt met den "Dikke en den Dunne"
Beide zalen sloten bij het faillissement van het Rex-concern en enkele tijd later werd het afgebroken om plaats te maken voor het Gaumont-UGC-complex
Die andere filmzaal, nl. Ciné Ambassades
lag juist naast Ciné Metro. Deze zaal werd opgericht in een bestaand pand met een brede zaal, zonder balkon en met een klein scherm. Dhr Heylen, weer hij, kocht de zaal op in de jaren '60 en voegde aan de naam van Ambassade een "s" toe, zodat er in de kelder 4 kleine zaaltjes werden geïnstalleerd met een beperkt aantal stoelen. Nadat Dhr Heylen de zaal Sinjoor sloot, kreeg de Ambassade's de naam Sinjoor. Ingevolge het faillissement van het Rex-concern gingen alle Ambassade's dicht om daarna gesloopt te worden voor de bouw van het Gaumont-UGC-complex (1995). Even verder, langs dezelfde zijde, in de straat, richting Franklin Rooseveltplaats was er aan het nummer 10 de Studio de Paris Architect A. Van Copenolle bouwde dit clubhuis, incluis de bar en speelzaal in 1931, in art-decostijl. Vanaf 1935 gaf beenhouwer Gyles er filmvertoningen in een zeer klein zaaltje (156 zetels). Na de tweede wereldoorlog werden er pikante films vertoond uitsluitend voor volwassenen. Net zoals de Royal, de Plaza en de ABC had de Studio de Paris een "slechte" reputatie. Nadien deed dit zaaltje dienst als dancing 'the President', maar staat momenteel leeg.
Gaan we nu terug richting de De Keyerslei, dan bevond er zich schuin over de Ciné Metro Ciné Vendome één van de bekendste zalen uit de jaren '30. Eerst heette de zaal "Studio Savoy" daarna "Stuart",
daarop "ABC",die de eerste sekszaal werd in de stad. De laatste eigenaar gaf de cinemazaal haar laatste naam "Vendôme" Na 1991 werd de zaal verbouwd tot restaurant, maar momenteel is het leegstaand. We verlaten we nu de Anneessensstraat en begeven we ons in het "statiekwartier" dan was er op het "Statiepleintje", zoals de Antwerpenaren dit pleintje noemen, de Ciné Plaza, in feite gelegen in de Breidelstraat 19 In 1933 werd de dancing Royal verandert in een cinemazaal, nl Cinema Plaza.
Zij was ook één der eerste sekszaaltjes, alhoewel... In de jaren '50 de film van Ingmar Bergman "Een zomer met Monika"
als verdorven werd beschouwd, omdat er voor de eerste maal, een blote borst werd vertoond ? In 1960 werd het echter een echt sekszaaltje en werd er later tussen de films aan striptease gedaan. In 1995 veranderde het in een Lunapark.
In ons volgende Deel VIII, gaan wij ons bezig houden met de verdwenen filmzalen die gelegen waren op het Koningin Astridplein.
Bron : De meeste inlichtingen en gegevens werden gevonden in het prachtig boek van Frank Heirman - Het Paleis om de hoek - een eeuw cinema in Antwerpen - uitgegeven door de Uitgeverij : Book & Media Publishing, Katwilgweg 2 bus 3 - 2050-Antwerpen (Frank Jaspers), waarvan wij de toelating kregen om de gegevens en foto's te publiceren en waarvoor onze hartelijke dank.
Buiten de foto's uit eigen beheer werden er ook foto's uit dit boek overgenomen, alhoewel ze niet van goede kwaliteit zijn, waarvoor onze verontschuldigingen.
-o-o-o-O-o-o-o-
Reacties op bericht (8)
11-07-2019
webroot.com/safe
webroot.com/safe is excellent for Windows PC/Laptop, MAC, Android devices. You can use webroot key code which is on your retail card and download webroot to install easily on your devices. webroot secureanywhere products like Webroot Internet Security Antivirus, Webroot Internet Security Plus, webroot antivirus software, Webroot Internet Security Complete are available for your all type of devices. Webroot com safe.
webroot.com/safe
Hallo Alfons,
ik ben op je blog terechtgekomen omdat ik op zoek was naar informatie over het uitgaansleven in het Statiekwartier. Je hebt daar een heel verhaal rond de cinema's over geschreven, waar ik wel heel wat informatie uit kan putten. Vooral omdat je doorgaans nauwkeurig de data hebt weergegeven waarop bepaalde bioscopen geopend zijn, of van naam zijn veranderd, plus ook heel goed: de juiste huisnummers.
Voor dat gedeelte niets dan lof dus. Omdat ik nu toch op je blog aan het grasduinen was, heb ik meteen wat blikken geworpen op je 'verdwenen gebouwen'-reeks en op de 'Wandeling door Antwerpen voor toeristen'. Bij die teksten vind ik het wat jammer dat er niet meer gegevens over plekken en gebouwen staan, zodat het nog interessanter kan worden. Hier en daar heb ik wel wat opgepikt dat voor mij nog nieuw was, maar daarnaast heb ik ook wel een en ander gemist en erger, wat foutjes of onnauwkeurigheden gezien. Die kan je vast wel verbeteren!
Van de 'verdwenen gebouwen' heb je enkele foto's van het Noordkasteel, op een daarvan staat de molen. Wist je dat die nog steeds bestaat? Alleen niet meer in Antwerpen, maar nabij het Albertkanaal in Olen. Daar kwam ie oorspronkelijk ook vandaan. En toen hij hier in Antwerpen op den duur toch maar lag weg te rotten, hebben de Olenaren hem maar opgehaald en geheel gerestaureerd, zodat hij nu opnieuw 'thuis' staat te pronken.
Tijdens je toeristische wandeling stuit ik op enkele onnauwkeurigheden. Zo schrijf je dat de 'torens' aan het begin van de Leysstraat uit 1951 zijn. Verander je dat even in 1904? Vanaf het station gezien is de linkse van Willem van Oenen, een Nederlander die ook een huizenblok tegenover het Kon. Museum voor Schone Kunsten op 't Zuid heeft gebouwd, de rechter toren is van Henri Frans van Dijk, de man die ook wat restauraties - zeg maar herbouw - aan gevels op de Grote Markt heeft gedaan, als ik me niet vergis. Heel die Leysstraat is trouwens een idee van schepen Frans Van Kuyck, die een fraaie entree tegenover het nieuwe station wenste, dat in die dagen juist werd gebouwd. Zijn kop en die van burgemeester Jan Van Rijswijk en de schepenen Arthur Goemaere en Arthur Van den Nest zie je trouwens boven de winkel op nr.7 in de gevel zitten.
Niet ver daarvan zit inderdaad Lodewijk van Bercken tegen een gevel met een fonkelend steentje tussen duim en wijsvinger. Alleen is die man en de hele historie rondom hem even magisch als diamant zelf, namelijk compleet verzonnen door een zogenaamde nazaat, die in Parijs juwelier was en zo een aardig stukje vroege marketing opvoerde.
Over marketing gesproken: voordat stadsbouwmeester Alexis Van Mechelen de opera aan de Kunstlei plaatste, was daar inderdaad een overdekte markt, maar niet de Cité, doch de Criée, die dan naar de Van Wesenbekestraat is verplaatst. De Cité was tussen de Oudaan en de Everdijstraat, ongeveer waar nu dat bijenraatvormige winkelcentrum is en de parking van de politie voor Braems toren.
Maar we moeten verder over de Meir. Dan komen we dus langs het Osterriethhuis, waarvan er bij de tekst geen foto staat, maar waarvan wel een afbeelding wordt gegeven verderop, alleen noem je het daar Koninklijk Paleis. (de volgorde 'Fortis' / 'Koninklijk Paleis' moet je meteen even omkeren, je komt eerst langs het paleis, dan langs de bank als je de wandeling doet zoals jij dat voorschrijft.
Ondertussen heb je de toerist opmerkzaam gemaakt op de gevel van diezelfde bank tegenover het Rubenshuis. Wist je dat die oorspronkelijk in de Keizerstraat stond? Op de plek waar nu het studentenrestaurant van de universiteit staat, tussen Gratiekapel- en Koningstraat. Alleen zat er toen nog een compleet huis aan vast.
Komen we aan de Schoenmarkt. De Schoenmakerskapel is de kapel van het vroegere godshuis van de Schoenmakers, waar dus hun bejaarde leden of hun weduwen mochten wonen. Achter de kapel zit nog een stukje van dat godshuis, waarvan een zijmuur het terras van Desiré de Lille afschermt.
Verder maar, monument voor Pieter Appelmans, inderdaad Lambeaux, maar pas hier geplaatst in 1935 toen Leopold III en koningin Astrid hier op officieel bezoek kwamen en er toch iets te onthullen moest zijn. Lambeaux zelf was toen al een tijdje naar het Walhalla vertrokken.
Hij had toen allang de Brabofontein in zijn Brusselse atelier voorbereid, samen met een Luxemburger, die het drakige monstertje op de rots heeft gemaakt, want dieren beeldhouwen was diens specialiteit en hij was net in de leer bij onze Jef. Trouwens ook de beelden verderop aan het Hanzahuis zijn van ons aller beeldhouwer Lambeaux, klein van stuk, maar een liefhebber van fors geschapen dames, naar verluidt doorgaans vriendinnen van hem. Tegenwoordig willen ze een eigen talkshow op tv, Jef zette hen langduriger te kijk.
Ondertussen zijn we die plek met Meuniers buildrager gepasseerd. Bij Hessenatie gaven ze die in het klein en verguld als een personeelslid zich voldoende jaren had uitgesloofd voor de firma. Eigenlijk is de Buildrager een onderdeel van een groter monument, dat in Brussel aan de Van Praetbrug staat, want er hoorden ook nog een smid, een mijnwerker en een landbouwer bij - dus zowat de ganse economie van het land in Constants dagen. Het bouwblok dat voorheen hier stond, was denk ik ''t Tafeltje Rond', waaraan nog een cafénaam in de Gildekamersstraat herinnert (maar of het bediendend personeel dat daar weet?)
Nu komt Minerva in zicht, inderdaad Italiaans van snit, maar heeft zij echt met oorlog te maken, of was ze wijs genoeg om die juist te vermijden? Want zij is toch de Romeinse versie van Pallas Athene, die zich ook in onze stad heeft vermomd als de Reuzin.
Als je van Het Steen naar het Vleeshuis gaat, kom je inderdaad door een straatje dat Palingbrug heet. Maar daar kan je niet meer onderdoor wandelen, want het was de brug onder de weg van Het Steen naar de Kaasstraat (trek even een lijn tussen de poort van de burcht en het Willem Ogierpleintje en je ziet dat die straat doorgraven is bij de aanleg van de rechte kaaien). Via de Palingbrug kwam je op de Vismarkt, die ongeveer lag waar nu het Steenplein is (maar dat weet je, want je vertelt het zelf bij je verhaal over de nieuwe vismarkt bij 'Verdwenen gebouwen').
De 'brug' die jij als Palingbrug aanduidt, is gewoon een onderdoorgang van het Vleeshuis over de vroegere Burchtgracht, waarin dan het bloed en slachtafval vanuit de hal gedumpt kon worden. Binnen die gracht stond de burchtmuur, waarvan je nog twee restanten ziet als je je even naar de Vleeshuisstraat omdraait.
Even een sprintje naar het Hendrik Conscienceplein. Via de Wijngaardstraat kom je nergens onderdoor hoor, wat heb jij met onderdoorgangen? Het Jezuïetenhol sluit aan op de Jezuïetenrui. Voor de rest klopt het ongeveer wel, alleen staan er nog wat meer beelden op de gevel van de Carolus Borromeuskerk: de vier evangelisten met name, plus de symbolen waaraan je ze kan herkennen: Marcus de brullende leeuw, Johannes de ziener met de arendsblik, Lucas die zelfs het stomste rund kon overtuigen en Mattheus met een engeltje als corrector. De kerk is zijn carrière begonnen als Mariakerk - daarom staat zij ook hogerop tegen de gevel - want de jezuïetenstichter Ignatius de Loyola is nog niet heilig verklaard bij de bouw van deze kerk. Zodra dat wel het geval is, mag Maria opkrassen en wordt dit een Ignatiuskerk, vandaar ook weer zijn conterfeitsel op deze gevel - zo wordt hij wel vol, nietwaar? Carlo Borromeo mag pas zijn naam aan deze berg barok geven, wanneer de kerk na de afschaffing van de jezuïetenorde uiteindelijk niet meer een kloosterkerk is, maar voortaan als parochiekerk verder mag gaan. Carlo is een bisschop van Milaan, die zich enerzijds heldhaftig gedraagt bij een pestepidemie, en anderzijds de hele kerkelijke geplogenheden heeft gemoderniseerd, wat onder meer tot een nieuwe indeling van het kerkgebouw leidde, waarvan deze kerk een voorbeeld is: preekstoel niet langer op een doksaal tussen priester en volk maar temidden van het volk, doksaal niet meer vooraan, maar achter het volk met daarop het orgel, geen diepe dwarsbeuken meer en geen lang koor, zodat zich alles wat dichterbij de kerkgangers afspeelde. In deze kerk was er zelfs een wisselend decor van 4 schilderijen, die uit de grond omhoog getakeld konden worden. Daarvan zijn er nog één of twee over, de rest is ooit naar Wenen verhuisd, die waren te mooi om hier te laten.
Tot hier wat aanvullende commentaartjes op je route. Maar het idee om de bezienswaardigheden van Antwerpen uit het heden en het verleden op een blog te zetten vind ik uitstekend. Want je hebt 100 procent gelijk: de Antwerpenaar schreeuwt altijd hard dat hij van zijn stad houdt, maar die stad ook kennen, ho maar! En wie daar verandering in kan brengen, is alvast goed bezig. Dus doorgaan Alfons!
Met vriendelijke groet,
Frits Schetsken.
Everdijstraat 5 bus 3, 2000 Antwerpen.
27-11-2009, 23:08 geschreven door Frits Schetsken
E-mail mij
Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek