BESCHERMDE GEBOUWEN en MONUMENTEN
in ANTWERPEN
VERVOLG 10
We trokken nog eens naar de Meir
en konden dit mooie gebouw, genaamd "
"DEN CLEYNEN SINT-ARNOLD" bekijken aan de Meir 54, dat in 1854 ontworpen werd door architect Bartholomeus Proost. Het huis zou bewoond zijn geweest door de beroemde kunstschilder Pieter Paulus Rubens en zijn echtgenote Maria Pijpelinckx, maar was eigendom van grootvader Hendrik Pijpelinckx. In 1992 werd het gerestaureerd en nu is er de Nederlandse modewinkel WE-Men gevestigd Het gebouw is opgenomen in de beschermingslijst door de Vlaamse Executieven van 2.3.1983.
Het huis van Maria Pijpelinckx aan de Meir
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Er juist naast het gebouw waar vroeger de "gasmaatschappij" was gevestigd, maar waar nu de Japanse kledingszaak "ZARA" haar onderdak heeft gevonden, dit gebouw. Het gebouw is eveneens door de Vlaamse Executieven opgenomen in de beschermingslijst van 2.3.1983
Zicht op het gebouw aan de Meir
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
We verlaten de Meir via de Eikenstraat en komen alzo in de Lange Nieuwstraat, waar achter de hoek richting Kipdorpbrug, aan het nr 94 het voormalig
GODSHUIS SINT-BARBARA is gelegen. Het werd in 1489 gesticht door de kerkmeester Nikolaas Boot, voor 8 behoeftige vrouwen; in 1504 werd het voorzien van een kapel en in 1506 werd het toegeweid aan de Heilige Barbara.
Sinds 1950 behoort het toe tot het schoolgebouw "Des Dames" van het Christelijk Onderwijs.
Het gebouw staat gekenmerkt als "beschermd" door het KB van 10.1.1980.
Bron : Inventaris Bouwkundig erfgoed.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Bij het verlaten van de Lange Nieuwstraat via de Apostelstraat komen we in de Lange Sint-Annastraat waar aan het nr 7 het
KLOOSTER der GRAUWZUSTERS is gelegen. Deze grauwzusters vestigden zich de XVII° eeuw in Antwerpen om de pestlijders te verzorgen. Het huidige klooster werd in 1887 gebouwd in neogotische stijl n.o.v. F. Baeckelmans. Het Sint-Franciscusbeeld boven de inkomdeur is van J. Weyens en is een kopie van het beeld St.-Franciscus van Assisië door Alonzo Cano, dat zich bevindt in de kathedraal van Toledo.
Zicht op het Klooster der Grauwzusters gelegen Lange Sint-Annastraat 7
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Juist tegenover dit gebouw bevindt zich de Korte Sint-Annastraat, waar we de
VAN STRAELEN TOREN boven de huizenrij zien uitkomen. Deze toren maakte deel uit van het herenhuis "De Groote Robijn" dat zich uitstrekte tot aan de Sint-Jacobsmarkt. Vanaf 1565 was het in het bezit van de Antwerpse burgemeester Antoon Van Straelen.
De windwijzer verwijst naar de familie Dracke, waartoe Van Straelen's moeder behoorde. Sinds 1947 is de toren beschermd als monument door het Regentbesluit van 29.8.1947. In 1966 werd hij gerestaureerd.
Bron : ArcheoNet Vlaanderen
Zicht op de Van Straelen toren vanaf de Korte St.-Annastraat
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
We verlaten nu de Korte Sint-Annastraat via de Lange Sint-Annastraat en komen alzo op de Ossenmarkt. Schuin rechts ligt de Korte Winkelstraat waar we aan gevel van de
KERK en KLOOSTER van de paters KAPUCIJNEN dit hieronder afgebeelde bord aantreffen
De kerk en het klooster zijn beschermd
Zicht op de gevel van de kerk met boven de poort het beeld van Sint-Franciscus
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
We verlaten nu de Ossenmarkt en nemen de eerste straat rechts nl de Rodestraat. Aan het nr 39-41 vinden we het
BEGIJNHOF. Een plaats waar devote vrouwen in gemeenschap leefden, maar geen kloostergeloften aflegden. Het is hier een "oase" van rust temidden van het drukke stadsleven. Het bestaat sind 1544 ter vervanging van het vroegere begijnhof "Curtis Syon" dat ca 1245 ontstond aan het zuid-einde van de Begijnhofstraat. Tijdens de Franse revolutie werd het verkocht als openbaar goed en hersteld ca 1830.
Het blauw-witte bordje van "beschermd monument" aan de gevel duidt aan dat is beschermd bij KB van 24.1.1975.
Zicht op de inkom en gevel van het Begijnhof aan de Rodestraat
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - We verlaten nu deze omgeving en begeven ons terug in de richting van de Sint-Jacobsmarkt, waar we op de hoek met Lange Nieuwstraat, dit prachtig uitgevoerd "engelenstuk" kunnen bewonderen. Het blauw-witte bordje duidt aan dat dit een "beschermd monument" is.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - We steken nu de Lange Nieuwstraat over en komen in de Jezusstraat nr 30 waar het
PROVINCIAAL VEILIGHEIDMUSEUM haar onderdak heeft. Het naastgelegen gebouw aan nr 28 vertoont dezelfde kenmerken en is n.o.v. architecten M. Appel en J. Welslau (1954) opgericht.
zicht op de gevel van het Veiligheidsmuseum
-o-o-o-O-o-o-o-
|