BESCHERMDE GEBOUWEN en MONUMENTEN
in ANTWERPEN
VERVOLG 13
In onze vorige vervolg nr 12 waren we geëindigd in de Zirkstraat. Als we nu noordelijk gaan richting Schelde komen we aan de Grote en Kleine Koraalberg
waar we dit prachtige gebouw terug vonden. Op de benedenverdieping kan men in deze rustige omgeving op het terras genieten van een oase van rust.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Via de Lange Doornikstraat belanden we nu in de Oude Beurs
waar aan het nr 16 het huis "Herenhuizinge", eertijdens z.g. "den Spieghel" is gelegen. Dit huis werd bewoond door personen en families met aanzien in de geschiedenis van Antwerpen.
Zicht op het huis "den Spieghel" aan de Oude Beurs 16
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
We verlaten nu de Oude Beurs via de Wisselstraat en Grote Markt en komen alzo in de Suikerrui
waar de dit prachtig gebouw Het HANZAHUIS op de hoek met de Ernest Van Dijckkaai kunnen aanschouwen. Dit gebouw werd opgetrokken in barokstijl . Beldhouwer Jef Lambeaux, tevens van het maken van het Brabo standbeeld op de Grote Markt, plaatste er een aantal mythologische figuren, die de handelsgod Mercurius voorstellen tegen de gevel.
Bron : www.kaaien.be
Zicht op het Hanzahuis vanaf de Suikerrui
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Tegenover dit gebouw ligt de Grote Pieter Potstraat, die de verbinding maakt tussen de Suikerrui en de Vlasmarkt, waar aan het nr 24 het merkwaardige gebouw van DEN HOPSACK is gelegen. daterend van 1642. De eerste benaming van deze straat was "Monster" of "Munsterstrate", wat zou duiden op het norbertinessenklooster (begin 12° eeuw). In de 16° eeuw werd de benaming van de straat naar Pieter Pot genoemd, stichter van de priorij St.-Salvator. Beschermd door het Definitief Besluit van 2.9.1976 en verschenen in het Staatsblad van 21.9.1976.
Bron : inventaris bouwkundig erfgoed.
Zicht op het gebouw 'Den Hopsack' aan de Grote Pieter Potstraat
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
We verlaten nu deze omgeving en begeven ons terug via Suikerrui, Grote Markt en Jezuïetenrui naar het Hendrik Conscienceplein gelegen tussen de Wolstraat, Sint-Katelijnevest, Korte Nieuw -en Korte Koepoortstraat, waar we het gebouw van de ERFGOEDBIBLIOTHEEK kunnen bekijken. Dit plein heette sedert XVII "Jezuïetenplein" en kreeg zijn huidige naam in 1883 na de inhuldiging van het standbeeld van Hendrik Conscience, die hier rustig op een stoel voor het gebouw zit.
De bibliotheek is de bexwaarbibliotheek van de stad Antwerpen, die haar terugvindt tot 1481 en bevat een rijke historische collecties.
Zicht op de Erfgoedbibliotheek aan het Hendrik Conscienceplein
Nu we hier toch zijn konden we het niet nalaten nog eens een blik te werpen op de mooie gevel van de Carolus Borromeuskerk.
-o-o-o-O-o-o-o-
|