Ik ben Van Camp Alfons, en gebruik soms ook wel de schuilnaam fonne - ennof - fons - alfons - fonsvc - alfie en ook alfonsvc.
Ik ben een man en woon in Antwerpen (België) en mijn beroep is gepensioneerde politieman.
Ik ben geboren op 29/12/1935 en ben nu dus 89 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: voetbal - genealogie - zwemmen - tennis en geschiedenis en foto's over Antwerpen.
Uitstap of Wandeling 19 - van Vestingwateren naar het Kiel -
Voor deze uitstap kozen wij weer als vertrekpunt de Groenplaats, om met tramlijn 4 of met de autobussen van de lijn (die allen richting Boom of Hemiksem rijden) tot aan de halte "Zuidstation" te rijden. Hier verlaten wij het tramrijtuig of bus en steken de rijbaan over en wandelen over de brug over de autosnelweg van de Ring. Op de afsluiting van de brug werd een gedenkplaat bevestigd ter herinnering aan het binnentreden van het Royal Tank Regiment op 4 september 1944
(foto eigen beheer) We steken nu de oprit van de autosnelweg over richting "Silvertoptorens" aan de Jan Denucéstraat. Deze werden gebouwd tussen 1973 en 1976 met 507 woongelegenheden en commerciële ruimtes, met kantoren voor de huisvestingsmaatschappij en een ontmoetingscentrum, door de maatschappij NV Antwerpse bouwwerken Verbeeck. Bekijk de totempaal,
(foto eigen beheer)
een monument ontworpen door Jean-Guillaume Bierwerts (° Brasschaat 3.5.1927) en onthuld op 22.10.1973. Het kreeg al vlug van de Antwerpenaars de naam van "Het patteeke of totempaal". De bevangenheid wordt gesymboliseerd door de zwarte bol in het centrum, terwijl daarrond 9 beelden de bedreigde mens voorstellen. En zie hoe ze de renovatie van die verouderde blokken oplosten.
(foto eigen beheer)
We blijven links het voetpad volgen, steken de oprit naar de Jan de Voslei over, zodat we het "Kielpark"
(foto eigen beheer)
aan de linkerzijde laten. Aan de overzijde op de hoek van de Louis Armstronglaan "Digipolis"
(foto eigen beheer)
en even verder aan de overzijde op de Sint-Bernardsesteenweg het gebouw van mutualiteitsverzekering "de Voorzorg",
(foto eigen beheer)
Als we de Emiel Vloorsstraat zouden volgen zouden we links de "potenblokken" (foto eigen beheer)
opmerken. Deze werden in 1953 gebouwd en zijn het werk van Renaat Braem. De invloed van Le Corbusier, bij wie hij stage had gelopen was overduidelijk. De flatgebouwen werden gebouwd op pijlers en kregen al gauw de naam "potenblokken". Ongeveer gelijktijdig werden de "torens van het Kielpark" gebouwd.
We wandelen verder de steenweg op en aan onze rechterkant de Sint-Catharinakerk. (foto eigen beheer)
Reeds in 1862 was bij Koninklijk Besluit bepaald dat de nieuw op te richten parochie een kerk zou krijgen. Vanwege de Brialmontvesting duurde het tot 1867 voor een geschikte plaats gevonden werd. Het perceel tegenover het kerkhof lag 35 meter verwijderd van de krijgsdienstbaarhedengrens. De echte kerk kwam er in 1870 en werd gebouwd naar een plan van stadsbouwer Pieter Dens. Een 100tal meter schuin rechts aan de overzijde, het Politiebureau van de 6° wijk of thans hulpbureau van Politie Zone Zuid
(foto eigen beheer)
met daarnaast de feestzaal, met die grote rat
(foto eigen beheer)
ervoor. Deze rat verwijst naar de "ratten" van de supporters van Germinal Beerschot Antwerpen. Den Antwaaarp is wel de oudste sportploeg van België (1880) maar den Beerschot ligt ons wel nauwer aan het hart. Hun bestaan is van 1900.
Op het Kiel waren er veel cinema's en danszalen. Naast den TIR was er de "National", zowel cinema als danszaal. In 1929 werd cinema "Nova" opgedoekt. Op de steenweg was er ook de "Conscience", tegenover het kerkhof (Kielpark). Bij oudere Kielenaars is de zaal beter bekend als "vlooienbak". Een paar jaar voor de Wereldoorlog II veranderde de naam in "Micro". Op de hoek van de Alfons De Cockstraat was er vanaf 1937 Ciné "Centra", de modernste bioscoopzaal op het Kiel. In de Abdijstraat was er de "Modern Palace" en de "Eendracht" van pastoor Stockmans. In de Wittestraat, een zijstraat van de Abijstraat, bevond zich de cinema "Maxim". De restanten van de vroegere constructie zijn nog steeds te zien in de garage Piessens.
We blijven de steenweg volgen tot aan de Abdijstraat, met ervoor de onlangs nieuw aangelegde tram -en bushaltes, naar aanleiding van de opening van den "TIR". Aan het begin van de 20° eeuw stonden er nog geen winkels in de Abdijstraat. Na de eerste wereldoorlog verschenen de eerste handelszaken. Vanaf de jaren 30 ontwikkelde de Abdijstraat zich tot een moderne winkelstraat. Vandaag de dag is de Abdijstraat vooral een drukke straat met winkelende voetgangers en veel foutparkeerders. Vele grote winkels hebben de plaats geruimd voor "koopjesbazars", wat de naam van de straat niet echt ten goede komt. De straat werd genoemd naar de Sint-Michielsabdij van de Norbertijnen aan de Kloosterstraat te Antwerpen, die hier gronden en hovingen hadden.
Den "TIR" Communal"
(foto eigen beheer)
of "Gemeenteschietbaan der Burgerwacht" werd gebouwd in 1880 naar een ontwerp van stadsingenieur G. Royers. Inhuldiging gebeurde op 13.8.1881 met een internationale schutterswedstrijd. Den TIR was het oefenterrein van de burgerwacht, de "garde civique". Na 1918 verloor den TIR zijn functie als schietbaan en vanaf ..... werd het een winkelcomplex.
Wie echter de steenweg wilt volgen om de sociale woningen op de grens van de Julius de Geyterstraat en Hoboken te bekijken mag dit gerust, maar moet dan op zijn of haar stappen terug keren om een flukse wandeling te maken in de Abdijstraat tot aan de Wittestraat. Deze blokken zijn voor de Antwerpenaar echter een begrip. Het zijn kazerneachtige woondozen en staan er al van 1922. Het ontwerp was van architect Edouard Craeye.
De Abdijstraat eens de Meir van het Kiel, waar nu de oudere uitbaters hun winkel sluiten zonder hun handel over te geven, anderen trekken naar de grote winkelcentra. De jaarlijks weerkerende braderij heeft niet meer de aantrekkingskracht van vroeger.
Aan de Wittestraat gaan we rechtsaf en lopen ten einde van de straat recht op het stadion van de voetbalploeg Germinal BeerschotAntwerpen.
(foto eigen beheer)
We volgen de hekken en via de Atletenstraat bereiken we de hoofdingang van het stadion.
Na het verlaten van het stadion gaan we rechts tot aan de VII° Olympiadelaan en wandelen dan naar links tot aan het grote kruispunt van de Jan de Voslei - Van Rijswijcklaan - en Populierenlaan.
Van hieruit een zicht rechts op de Cromwelltank
(foto eigen beheer)
en Permeke. De tank werd hier geplaatst op 4.9.1948 als herdenking van de bevrijding van Antwerpen, door Commander Major General G.P.B. Roberts, tijdens de wereldoorlog II.
Wij steken voorzichtig het kruispunt over richting Populierenlaan, waar we rechts het gebouw van Corbusier
(foto eigen beheer)
kunnen bekijken. We steken hier nu straat over, terug richting Jan Van Rijswijcklaan en nemen de eerste straat rechts, de Sparrenstraat, zodat we naast de oprit van de autosnelweg blijven. We vervolgen onze weg via de Kruishofstraat waar we rechts van ons de oefenterreinen van GBA
(foto eigen beheer) zien liggen. Aan de ingang van deze terreinen nemen we de straat daar tegenover en komen we terug op de Jan Van Rijswijcklaan, waar we een mooi zicht hebben op de Kristus Koningkerk en de Stedelijke Normaalschool voor onderwijzers in de Pestalozzistraat, gebouwd door de architecten Emiek Van Averbeke en André Five in het jaar 1930.
De Kristus Koningkerk
(foto eigen beheer)
werd gebouwd tussen 1928 en 1930, volgens de plannen van Jos Smolderen (1889-1973). Zij werd opgetrokken in een romaans-byzantijnse stijl en was een onderdeel van de wereldtentoon-stelling van 1930, bedoeld als nationaal monument. Het gebouw komt massief over door het gebruik van talrijke steunberen, smalle ramen, koepels en de toren met schaarse openingen.
We steken de Jan Van Rijswijcklaan over en blijven rechts van de kerk, en nemen nu de Volhardingstraat. Aan het links gelegen pleintje, aan de Pol De Montstraat, houden we even halt om via het plantsoen het gedenkteken ter nagedachtenis van degevallen politiebedienden te bekijken. Vier kloekgebouwde en ingetogen mannen houden de wacht bij een lijkbaar. Vooraan op de arduinen stenen werden de jaartallen 1914-1918 en 1940-1945 gebeiteld met de opdracht :"De bevolking aan hare gevallen politiebedienden"
(foto eigen beheer)
Wanneer we het plantsoen verlaten gaan we links de Volhardingstraat in om vervolgens de Camille Huysmanslaan inwandelen tot op het einde waar we begroet worden door Camille Huysmans.
(foto's eigen beheer)
Camille Huysmans werd geboren te Bilzen op 26.5.1871. Het standbeeld is 3,25 meter hoog, is in brons en is een gift van de stichting C. Huysmans aan de stad Antwerpen. Het stond vroeger op de hoek van de Mechelsesteenweg en de Koningin Elisabethlei. Vlakbij de Belgiëlei, waar Huysmans jarenlang woonde en hij op 25.2.1968 zou sterven. Het beeld is van de Roemeens-Belgische kunstenaar Idel Ianchelevici. Bekijk de trotse, ietwat stoïcijnse houding, de regenjas losjes onder arm, net of hij stapt weer op aan de kop van een 1mei-stoet. (Nota auteur : samen met F. Van Cauwelaert en L. Franck was hij één van de kraaiende hanen). Links van hem het groot zwevend gebouw, dat eens het BP-gebouw
(foto eigen beheer)
genoemd werd.
We gaan tot aan het kruispunt, steken dit over, en lopen recht op "Antwerp Expo of Bouwcentrum",
(foto eigen beheer)
met zijn stenen wereldbol.
(foto eigen beheer)
In 1954 opgestart door enkele ondernemende Antwerpenaren. In 1958 eerste publiekbeurs, met als thema "bouwen". Het Bouwcentrum was geboren. Vanaf 1965 werden er kleine seizoensbeurzen georganiseerd. De grote doorbraak kwam er in 1974 toen de Boekenbeurs uit de Stadsfeestzaal moest wijken.
Links van ons op de Jan Van Rijswijcklaan, in het midden van het plantsoen, hebben we een zicht op de "teljorenfontein".
(foto eigen beheer)
Eind jaren 30 werd de fontein er geplaatst en werd in 1880 gemaakt door H. Beyaert. Deze fontein stond voorheen aan de Nationale Bank, waar ze in 1930 plaats moest ruimen voor het monument van de gesneuvelden met Koning Albert. Beyaert zei :"Ma fontaine ? J'entasse des plats et des assiettes, et voilà ma fontaine". Het is een mooi monument met al die kikkers, die fijne straaltjes water spuiten. In het zelfde plantsoen bevinden zich de beelden van Josué Antonius Dupon, ° Ichtegem, in het gehucht De Reiger op 22.5.1864 "Samsomvelt de leeuw"
(foto eigen beheer)
en "Briesende leeuwen".
(foto eigen beheer)
Deze beelden en de fontein kregen hier hun huidige standplaats op 11 maart 1935 en stonden vroeger allen op de Frankrijklei voor de Nationale Bank.
Oppassen nu ! We moeten nu terug richting BP-building, en daarvoor nemen we de wandelweg rechts van het gebouw met de wegwijzer "Jeugdherberg" zodat wij via het wandelpad aan de achterzijde van de jeugdherberg "Opsinjoorke" komen.
(foto eigen beheer)
Bij het rondwandelen rond het gebouw ontdekten wij onderstaand beeldje, 2 naakte vrouwen voorstellend, gebeeldhouwd uit een ruw steenblok.
(foto eigen beheer)
Links van ons zien we hoe de bruggen gerenoveerd worden.
(foto eigen beheer)
Het bord vermeldt de "renovatie van de bruggen" gebouwd voor de Wereldtentoonstelling in 1930. De renovatie geschiedt met de financiële steun van de Vlaamse Overheid en de provincie Antwerpen. Budget : 1.644.727 . Uitvoeringstermijn : 350 werkdagen.
Deze bruggen en de kerk Christus Koning zijn nog overblijfselen van de wereldtentoonstelling en worden thans gerenoveerd.
We volgen nu de kasseiweg naast de Ring en hebben vanuit hieruit nog een mooi zicht op de vestingwateren.
(foto eigen beheer)
We wandelen tot aan de achterzijde van de blokken van de Jan Denucéstraat, waar we nog een laatste blik kunnen werpen op de renovatie van de Silvertoptorens. Op het voorplan een reeds gerenoveerde toren en in de achtergond de laatste van de 3 in renovatie. (foto eigen beheer)
Aan de voorzijde, juist tegenover de "totempaal" nemen we de tram 4 of de autobus van de Lijn richting stad en Groenplaats.
Een mooie wandeling niet ?
Mogen wij jullie verwelkomen op een volgende wandeling ?
Bronnen : - sommige teksten komen uit het album uitgegeven door de stad Antwerpen in samenwerking met NV Gevaert Photo Producten en NV Kunstfotogravure SAR, die het werk beëindigde in maart 1994.
-o-o-o-O-o-o-o-
Reacties op bericht (4)
22-11-2019
centralrecorder
Central Recorder is your latest news entertainment website. We provide you with the latest breaking news and Exam result videos straight from the entertainment industry.
22-11-2019, 20:18 geschreven door ninokop
11-11-2008
rat
op welke datum opende shopping den tir officieel zijn deuren
11-11-2008, 10:26 geschreven door swannie
08-08-2008
Dam
Fonne sorry, maar de uitstap Dam vindt ik niets bijzonder, dat ligt niet aan u maar omdat er niets te zien te zien (of heel weinig)
08-08-2008, 17:53 geschreven door jean van camp
05-08-2008
het pateeken of de totempaal...... het kind moet een naam hebben hé Alfons.....maar lijkt me wel leuk gevonden...
Een aangename week toegewenst vanwege Amor Fati !<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Een kwartier nadenken kan dikwijls een dag werk besparen.
Iets origineels is moeilijk te vinden, maar gemakkelijk te herkennen.
05-08-2008, 19:49 geschreven door Amor Fati
E-mail mij
Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek