Voor deze uitstap vertrekken we weer van op de Groenplaats. Wandelen via de Schoenmarkt tot aan het kruispunt met de Sint-Katelijnevest, waar we tram nr 7 nemen richting Mortsel.
Onderweg rijden we via de Huidevettersstraat, Lange Gasthuis-straat, Sint-Jorispoort, Leopoldplaats en Mechelsesteenweg. Straten die zullen besproken in een volgende uitstap.
Aan de eerste halte op de Mechelsesteenweg, voorbij de Nationale Bank, zien we het pleintje met de "3 fonteinen" dat gelegen is vlak over het gebouw van de Antwerpse Waterwerken. één van de grootste drinkwaterproducenten in de Benelux.
(foto eigen beheer) We verlaten het tramrijtuig en zien in het plantsoentje "de Badende Kinderen"
(foto eigen beheer)
van Stig Blomberg (° Linköping 1901). De Zweedse beeldhouwer stelde dit zwierig en bekoorlijk werk (uit 1935) in 1951 tentoon in het Middelheim. Datzelfde jaar kocht de stad het beeld. Juist voor het gebouw van de Antwerpse Waterwerken, in het planstoen, is hiervoor een gedenkplaat aangebracht.
We wandelen nu tot de zesde straat van Uw rechterkant, nl. Van Schoonbekestraat, steken aan het kruispunt met verkeerslichten de steenweg over, om even de omloop te verlaten, en begeven ons in de Sint-Thomasstraat, waar we aan het einde, waar de straten zich in verschillende richtingen splitsen. Wij nemen de uiterst linkse straat de Sint-Vincentiusstraat, waar zich het ziekenhuis met dezelfde naam bevindt.
Het is een algemeen ziekenhuis en heeft diverse heelkundige en inwendige diensten, een kraamafdeling, een dagziekenhuis en een geriatrie. Het beschikt over een volledig medisch technische uitrusting met onder meer diensten met medische beeldvorming (met CT en NMR) en nucleaire geneeskunde.
We gaan nu op onze stappen terug tot aan de Mechelsesteenweg, steken het kruispunt terug over, om via het rechtervoetpad verder te wandelen tot aan de eerste straat rechts, de Mozartstraat, die we ingaan. Aan het kruispunt slaan we links af in de Harmoniestraat en aan onze rechterkant bevindt de "Eeuwfeestkliniek".
Aan de overkant van de kliniek is het "Harmoniepark" gelegen, dat we betreden, zodat wij onmiddellijk het gebouw aan onze linkerkant kunnen aanschouwen.
(foto eigen beheer)
Buiten dit gebouw, de speeltuin en het monument van Peter Benoit (foto eigen beheer)
zijn er verder geen bezienswaardigheden, niettegenstaande daar ooit heel wat standbeelden van o.m. Bach, Rossini en Beethoven hebben gestaan. (Nota van de auteur : deze beelden staan momenteel te verkommeren in de "herstelhoek", langs de Beukenlaan, van het Middelheimmuseum). Peter Benoit (° Harelbeke 17.8.1831 - + Antwerpen 8.3.1901), werd op 11.3.1901 ten grave gedragen en diezelfde dag beloofde burgemeester Jan Van Rijswijck de verdienstelijke komponist met een groots monument te bedenken. Hij heeft er meer dan 30 jaar moeten op wachten voor het werd ingewijd op de Frankrijklei voor de Koninklijke Opera, die dank zij Benoits inzet in 1893 het levenslicht zag. Het werk is van bouwmeester en esteticus Henry van de Velde, voorman van de Art Bouveau of Jugendstil.
We verlaten nu het park, via de Mechelsesteenweg en steken aan de verkeerslichten, via de voetgangerovergang van de Koningin Elisabethlei over, richting Koning Albertpark. of Warande. Weinigen zullen vermoeden als ze hier rondwandelen dat dit fraaie park in vroegere eeuwen een oord van verschrikking was. Inderdaad, in de geschiedenis draagt de Warande de naam van "Galgenveld". Het was hier dat men in die tijd de ter dood veroordeelden aan de galg knoopte.
We worden we begroet door het monument van Mahatma Ghandi
(foto eigen beheer)
of Mohandas Karamchand Ghandi ° Porbandar 2.10.1869 aan de Westkust van India. Dank zij zijn strijd voor de mensenrechten slaagde hij erin om India onafhankelijk te maken, volledig zonder geweld. Zijn uitspraak : "geweldloosheid zou nooit gebruikt mogen worden als een schild voor lafheid. Het is een wapen voor dapperen". Hij die dus zijn leven lang voor geweldloosheid was geweest werd op 30.1.1948, bij een gebedsbijeenkomst doodgeschoten door een extreme hindoe, nl. Nathuran Godse.
We wandelen nu het park in en blijven links evenwijdig met de Mechelsesteenweg waar we het monument ter ere van Camille Coquilhat kunnen aanschouwen.
(foto's eigen beheer)
Camille-Aime Coquilhat werd op 15.10.1853 geboren. Hij vergezelde Stanley, in opdracht van Koning Leopold II, bij zijn beroemde tocht langs de bovenloop van de Kongostroom tot aan de Stanley Falls. Op 24.3.1891 bezwijkt hij te Boma aan de gevolgen van kronische dysenterie. Hij is amper 37 jaar. Hij werd vice-gouverneur van Kongo waar een stad naar hem werd genoemd.
Achter dit monument, op de Mechelsesteenweg, het gebouw van "Electrabel", (foto eigen beheer)
dat behoort tot de topgroep van de energieonder-nemingen in Europa en marktleider is in de Benelux. Ze biedt haar klanten globale en op maat ontwikkelde energieoplossingen en steunt daarvor op de synergieën tussen elektriciteit en aardgas.
Vanuit het park, op de hoek van de Prins Albertlei en de Mechelsesteenweg kunnen we een blik werpen in de Boomgaardstraat, waar de Brouwerij De Koninck is gevestigd,
(foto's eigen beheer)
de enige Antwerpse Brouwerij met het alom gekende "een bolleke Koninck". De geschiedenis begint in 1827 wanneer Joseph Henricus De Koninck de afspanning "De Plaisante Hof" opende. Op die plek stond een stenen grenspaal met een gebeeldhouwde hand.
(foto eigen beheer)
Die staat er nog, tegenover de brouwerij op de hoek van het Koning Albertpark en de Prins Albertlei, de grens van het distrikt Antwerpen en waar het distrikt Berchem begint.
Wanneer we zo eens rondkijken in de "Warande" zien we centraal gelegen een "kiosk"
(foto eigen beheer)
en evenwijdig met de Koningin Elisabethlei het "tuinhuisje of hovenierswoning"
1876: Parkaanleg van de Warande (Koning Albertpark) begonnen, naar plannen van M. Bruno. Klaar in 1877. In de omgeving van de Warande wonen anno 1890 veel Duitse kooplieden (vnl. na 1870 naar Antwerpen gekomen). Kiosk en hovenierswoning n.o.v. P. Dens dateren van 1876-1877. [beet-3n-1890, p. 19, 35]; [bouwen-3nc, p.241 + ICON: kiosk + Lit.].
Wij gaan echter het park verlaten, langs de Koningin Elisabethlei, tegenover het Provinciehuis,
(foto eigen beheer)
maar bewonderen eerst nog het beeldje "De Danseres" van Oscar Jespers in het park.
(foto eigen beheer)
Het knappe bronzen beeld werd door het Antwerpse stadsbestuur op 20.11.1959 aangekocht en korte tijd later in het park geplaatst. Oscar Jespers werd geboren te Borgerhout op 22.5.1887, en overleed te Sint-Lambrechts-Woluwe op 1.12.1970. Kenmerkend voor het uitgebreide en bewonderenswaardig oeuvre van Jespers is zijn konstant streven naar eenvoud, soberheid en kracht. Een streven dat onder meer bij dit beeldje tot uiting komt.
Wij steken nu, aan de verkeerslichten, via de voetgangersover-gang, de Koningin Elisabethlei over en wandelen de tuin voor het Provinciehuis in. Drie kunstwerken sieren de tuin van het provinciaal gebouw. De blikvanger is natuurlijk de monumentale fontein
(foto eigen beheer)
van Pol Bury ( geboren Haine-Saint-Pierre (Henegouwen) 1922), die op 19.5.1981 vlak voor de hoofdingang van het gebouw werd onthuld. De grootste hydraulische fontein in de kinetische kunst. Zij bestaat uit 2 ton, uit cylinders in roestvrij staal, waarvan er 42 kunnen bewegen en kantelen.
Naast het gebouw zit de bronzen familie van Geo of Georg Vindevogel (° Gentbrugge 23.4.1923).
(foto eigen beheer)
We verlaten de tuin via de parking, met nog een aanwijzing dat naast het Provinciehuis, het Notarishuis is gelegen, waar men uit de hand of openbaar kan kopen of huren.
We wandelen nu in de draai naar rechts de Jan Van Rijswijcklaan op, steken het kruispunt over om verder te wandelen in de Karel Oomsstraat. Bekijk de appartementsgebouw eens dat boven de huizen uitsteekt.
(foto eigen beheer)
Wij vragen ons af, wanneer er brandgevaar is, hoe de brandweer aan de verdiepingen kan geraken. Aan het volgende kruispunt, gaan we recht voor ons het Domein "Hertoghe" park binnen, via de ijzeren poort langs de zijde van de Markgravelei. Hier betreden we een oase van rust, geniet er maar van. We passeren het Ramada Plaza Hotel (links van ons) met hetr befaamde restaurant 'Hugo's. We verlaten het park via een uitgang langs de Desguinlei, naast het glazen gebouw en het hotel. Als we even naar links kijken zien wij het "Olympisch Zwemdok"
(foto eigen beheer)
dat het enige Olympisch 50meter-bad is in Antwerpen. Onderverdeeld in banen waardoor het uiterst geschikt is, niet alleen voor de gewone sportieveling maar ook voor topsporters. Voor de kinderen is er een afzonderlijk instructiebad. In de inkomhall bevindt zich een gedenkplaat ter ere van "Maurice Blitz 1891-1975. Nationaal zwemkampioen winnaar Olympische zilveren medaille. Promotor van de zwemsport in het Antwerpse".
Schuin rechts zien we het gebouw van "De Singel".
(foto eigen beheer)
In 1958 kreeg Leon Stynen de officiële opdracht van het Ministerie van Openbare Werken om een groots opgevat gebouwencomplex te ontwerpen. Het moest voorzien in de toekomstige noden van het Koninklijk Vlaams Conservatorium. De Stad Antwerpen stelde de grond aan de Wezenberg ter beschikking.
We blijven echter langs de rechterzijde van de Desguinlei en wandelen voorbij het gebouw van de verzekerings-maatschappij Mercator.
(foto eigen beheer)
Met flukse stap steken het kruispunt met verkeerslichten aan de Jan Van Rijswijklaan over en kijken recht op het gebouw, gelegen op de hoek met de Desguinlei. Bekijk de gevel eens en de gebeeldhouwde personen die zich bovenaan bevinden. Kent iemand van jullie de betekenis hiervan ?.
We gaan even naar rechts en draaien de Bosmanslei in, waar het Frans consulaat
(foto eigen beheer) is gevestigd.
Ten einde van de Bosmanslei komen we aan een rondpunt, en gaan hier links van de Van Putlei in, zodat we recht op het gebouw van de Stad "Dienst voor Werken"
(foto eigen beheer)
lopen. Vervolgens gaan we rechts verder op de Desguinlei en wandelen voorbij het "Ingenieurshuis".
(foto eigen beheer)
Alvorens de Arthur Goemaerelei in te wandelen, gaan we rechtdoor op de Desguinlei, waar we achtereenvolgens de gebouwen van "PIVA of Provinciaal Instituut voor voedingsbedrijven Antwerpen", de befaamde hotelschool,dé referentie op het gebied van horecaopleidingen, zien. Of je nu bakker, banketbakker of slager wilt worden, of aan de slag wilt gaan in de toerismesector of het hotelwezen, met een diploma van PIVA neem je gegarandeerd een goeie start.
(foto eigen beheer)
(Tijdens onze wandeling ontmoetten wij 4 enthousiaste leerlingen van de PIVA, die hun school promootten als één van de beste. Goed zo, jongens ! Uw directeur zal tevreden zijn. Als blijk van hun interesse in "Antwerpen, mijn geboortestad" kregen we de toelating hun foto te nemen.)
(foto eigen beheer)
Naast de PIVA is de PIDPA gelegen. De drinkwater specialist : hum slogan : "vers van de kraan en thuis gebotteld! Een heerlijk geschenk". Het kraantjeswater is immers tegenwoordig niet alleen goedkoop, het is ook lekker, gezond en milieubewust want het wordt geleverd zonder verpakking
(foto eigen beheer)
We keren nu echter op onze stappen terug tot aan de Arthur Goemaerelei, die we inslaan. Aan de linkerkant van de straat een gebouw van het OCMW, het "Rust -en Verzorgingstheuis Vinck-Heymans"
(foto eigen beheer)
We uitwandelen tot het einde aan de Markgravelei, met zicht op de heilige naast de kerk en vooral op de Sint-Laurentiuskerk.
(foto eigen beheer)
Deze neoromaanse kerk werd in 1928 gebouwd o.l.v. architect J.Huygh (1885-1946), die zich liet inspiereren door neobyzantijnse invloeden. Het is in feite een bakstenen centraalbouw met een centraal koepeldak, een westertoren en een koorapsis. Dwars op het schip staat een kort transept. Een centraalbouw is een kerk met 4 gelijke armen (Grieks kruis) of een kerk met een cirkelvormig of vierhoekig plan.
(foto eigen beheer) (foto eigen beheer) De tekst op dit monument luidt : "" H. Hart van jezus. Ons toekome Uw Rijk. - S. Sacratissimo Cordi JesV - Christi - Rgis PII Partiger - ereXere Parochiani"""
We wandelen tot aan de kerk, steken de straat over richting "Hof van Leysen". Het "Torenhof"
(foto eigen beheer)
of "Hof van Leysen" is een laatste getuige van de vele hoven van plaisantie in het oude "Leikwartier". Sinds de renovatie in 1984 biedt dit gebouw onderdak aan het "Centrum voor leerlingenbegeleiding - provincie Antwerpen". De Anonentoren van het Torenhof is van de Italiaanse Anoni's, geboortehuis van Mejuffer Belpaire (1853-1948) Mits toelating van een lieve Mevrouw kregen wij de toelating het begouw vanuit de tuin achter het Torenhof te fotograferen.
(foto eigen beheer)
Het "Leikwartier" dankt zijn ontstaan aan "projectontwikkelaar" Gilbert van Schoonbeke. Hij kocht in 1574 het uitgestrekte landgoed Ter Beke' van markgraaf Willem van de Werve met de bedoeling de gronden te verkavelen voor de aanleg van zomerverblijven.
(foto eigen beheer)
Als we hier binnenwandelen, kunnen we helemaal achteraan in het hof een "blindentuin"
(foto eigen beheer)
ontdekken, speciaal aangelegd voor de blinden om hen wegwijs te maken in verschillende planten en kruiden.
Maar eerst een beetje uitleg over het ontstaan van de straatnamen Markgravelei en omgeving. De Marktgravelei maakt deel uit van Antwerpen-Zuid en vormt de verkeersader tussen de Jan Van Rijswijcklaan en de Brederodestraat (aan deze kant, met nog in de verlengenis de Moonsstraat en de Broederminstraat. Het is één van de markantste straten uit deze buurt. In 1546 kocht de grondspeculant Gilbert Van Schoonbeke het uitgestrekte Goed ter Beke (wat nog ter uiting komt in de naam van de ouderlingeninstelling van het OCMW "Dienstencentrum Hof ter Beke". Hij verkavelde het en voorzag het van de nodige wegen.
Wanneer wij het "hof" verlaten ter hoogte van de Van Trierstraat, komen wij te weten dat de blinden een toevluchtsoord hebben in de Markgravelei.
Wij wandelen echter rechtsaf in de Van Trierstraat en lopen recht op de Haantjeslei, waar we de tuin inwandelen en vaststellen dat er de laatste tijd veel aan renovatie is gedaan ivm deze "blokken".
(foto eigen beheer)
Rechts op de hoek bevindt zich fabriek "De Beukelaer".
(foto eigen beheer)
Elixir d'Anvers is de naam van een kruidenlikeur, die sinds 1863 wordt bereid door de Antwerpse likeurstokerij van de familie De Beukelaer (de NV FX de Beukelaer). De oprichter, François-Xavier De Beukelaer, geboren te Ekeren op 18 april 1838, stelde het recept in 1863 op punt, op basis van 32 verschillende planten- en kruidensoorten. De likeurstokerij was eerst gevestigd op de Paardenmarkt in Antwerpen; sedert 1894 bevindt het bedrijf zich aan de Haantjeslei. De likeur werd snel bekend omwille van zijn goede digestieve en weldoende eigenschappen; hij werd o.a. ook tegen kolieken bij paarden gebruikt. Emile De Beukelaer, zoon van de stichter van Elixir d'Anvers, was een succesvolle Belgische wielrenner in de jaren 1880 en latere voorzitter van de UCI.
Wij slaan linksaf de Haantjeslei in, wandelen voorbij de Pyckestraat en bemerken dat er links in de Haantjeslei een project wordt gestart op de gronden van het vroegere parking van Alcatel Bell. nl. "de Zuidervelodroom". Hier zullen 72 stadswoningen met tuin en 53 appartement worden gebouwd.
Als we nu verder rechtdoor gaan, komen we vervolgens, rechts aan de Paleisstraat, die we inslaan en de Brandweerkazerne-Zuid passeren. Brandweer Antwerpen is een zogenaamd X-korps, d.w.z. een beroepsbrandweerkorps. Met zo'n 800 medewerkers staat zij in voor de bescherming van het grondgebied van de stad Antwerpen en van de gemeenten Mortsel, Stabroek, Wijnegem en Zwijndrecht. Naast hulpverlening heeft de brandweer ook een belangrijke preventieopdracht.
(foto eigen beheer)
Even verder het Politiebureau van de vroegere 8ste wijk (nu hulpbureel van Zone Centrum) passeren.
(foto eigen beheer)
Zo zijn we gekomen aan het kruispunt met Bresstraat, waar we links in gaan tot aan de Amerikalei. Even rechts bevindt zich een tramhalte waar men ofwel de trams 12 en 24, of verschillende bussen van de Lijn kan nemen richting Franklin Rooseveltplaats. Of... als we terug keren naar de Brederodestraat, ter hoogte Papierwaren AVA, tram 4.
Niet te vermoeid ? Dan verwachten wij jullie op onze volgende uitstap. Jullie kunnen kiezen tussen : - De Zoo van Antwerpen - Het Kiel - Linkeroever - Middelheimmuseum - Zurenborg - de Haven - Meir, kant Bourlaschouwburg - Diamantkwartier of andere keuzes.
-o-o-o-O-o-o-o-
|