Ik ben Van Camp Alfons, en gebruik soms ook wel de schuilnaam fonne - ennof - fons - alfons - fonsvc - alfie en ook alfonsvc.
Ik ben een man en woon in Antwerpen (België) en mijn beroep is gepensioneerde politieman.
Ik ben geboren op 29/12/1935 en ben nu dus 89 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: voetbal - genealogie - zwemmen - tennis en geschiedenis en foto's over Antwerpen.
Wij hebben lang nagedacht waar we deze uitstap zouden beginnen om toch zoveel mogelijk van de wandeling te genieten en kwamen uiteindelijk tot het resultaat dat het weer mogelijk was de "Groenplaats" als vertrekpunt te nemen.
Hier nemen we in het "premetrostation-Groenplaats" tram 3 richting Merksem en verlaten het tramrijtuig aan het Schijnpoort, juist voorbij de brug onder de spoorweg.
Als we in de richting van Deurne kijken zien we in verte de contouren van het "Sportpaleis" en de "viaduct" van de autosnelweg (plaats waar later vermoedelijk de brug "Lange Wapper" zou komen).
Wij wandelen echter terug richting stad en nemen rechts de straat voor de ijzeren brug, namelijk de Lange Lobroekstraat. Na enkele honderden meters gestapt te hebben, bemerken we dat in deze lange straat vele typische vleesrestaurants en café's zijn gevestigd.
Het is daarom dat "Den Dam" vooral bekend is om zijn vele slachthuizen, vooral in de straatnamen komt dit sterk tot uiting : o.a. in Slachthuislaan, Korte -en Lange Slachterijstraat, de Kalverstraat,enz... Rechts van ons zien we het slachthuis, waarvan de oorspronkelijke gebouwen een V-bomaanval overleefden en nu geheel gemoderniseerd zijn. Op 23.4.1951 legde Schepen F. Detiège de eerste steen van de nieuwe slachthal. Op de gedenksteen aan de ingang lezen wij :"bij bominslag van 13.10.1944 waren onder het personeel 21 doden" .
Zo zijn we gekomen aan de kromming van de straat naar links en zien we in de verte de Sint-Lambertuskerk,
(foto eigen beheer)
die dateert van 1910, naar het ontwerp van J. Evrard gebouwd, verschijnen. De zijingang bevindt zich in de Twee Nethenstraat,
Rechts in de straat de blokken van de "Goede Woning". Aan de ingang van deze blokken vinden wij een gedenkplaat aan de slachtoffers van een V-bominslag.
De vermelding luidt : "Tot aandenken van de slachtoffers van de bominslag op 16 december 1944. Bij de gedeeltelijke vernieling van dit woningcomplex door een V2-bom verloren 71 mensen het leven en werden er 79 gewond."
De Twee Nethestraat is een straat die naar het Noorschippersdok, gaat waar ongeveer in 1928 hoofdzakelijk beurtschepen aanmeerden.
Den "Dam", ook wel St.-Job genoemd naar de vroegere St.-Jacobskapel in de Bredastraat, was in 1873 een "eilandje" tussen Antwerpen en Merksem. In de jaren '70 werd het Damkwartier beschouwd als een "vergeten gat". Het volkse Damkwartier leefde voor de oorlog wel van de slachterij en het Kempisch kanaal.
Gekomen op het heraangelegde en gerenoveerde Damplein zien we het oudste middelgrote reizigersstation van Antwerpen, nl. het Damstation, en mag zich sinds 1997 een beschermd monument noemen.
(foto eigen beheer)
met zijn afschuwelijke overkoepeling van de HST-lijn. 100 jaar geleden stond het Damstation in de weg voor de aanleg van het ringspoor rond Antwerpen. Afbreken en weer opbouwen werd te duur bevonden. Onder leiding van de ingenieurs Morglia en Weiss werd het stationsgebouw - ongeveer 3000ton zwaar - dan maar in zijn geheel verplaatst.
Vele oude Dam-bewoners zijn trots op hun Damstation. Met de aanleg van de HST-tunnel beleefde het gebouw een "déjà vu". Voor de tweede keer in zijn geschiedenis stond het (bijna) in de weg van het treinverkeer.
De Antwerpse wijk Dam of vroeger Den Dam, is zoals de naam het zegt een Middeleeuwse opgeworpen dam die de verbinding gaf met Antwerpen, Dambrugge, Stuivenberg en Merksem tot Breda. Het is een heel aparte buurt. Een volkse buurt van oudsher bewoond door dokwerkers. Het is een rustige, kleine en gezellige wijk waar mensen elkaar nog kennen. Het ligt vlakbij het kanaal, de spoorweg, de Ring, de Singel en dichtbij het centrum van Antwerpen. Toch voelen veel bewoners zich nog steeds wat afgesloten van het centrum. Men noemt de wijk voor niets "een dorp in de stad". Door de komst van het nieuw park "spoor Noord" zal de wijk Dam voor een groot deel aansluiten bij de andere stadsdelen.
Wie kent hier nog in de omgeving van het Damplein "den bitterpeen" ? De gebroeders De Beukelaer kochten ongeveer in 1900 de oude chemicaliën sodafabriek van Lombaerts op en toverden de gebouwen om tot een chicoreifabriek. En het chocoladefabriek "Meurisse" dat tot eind in de jaren 60 een zekere bekendheid genoot. De imposante voorgevel en de zoete geur domineerden toen het Damplein.
Onze wandeling eindigt hier op het Damplein en wie terug richting stad wil, neemt schuin links van het plein, aan de bushalte de autobus tot op de Franklin Rooseveltplaats.
Wie echter nog genoeg kracht heeft gaat rechts de Bredastraat in tot aan de Ijzerlaan. Daar links af tot aan de Noorderlaan, waar we dan rechts afslaan. We wandelen over de brug van het Albertkanaal.
(foto eigen beheer)
(Dit is het grootste kanaal van de Provincie Antwerpen. De totale lengte bedraagt maar liefst 130 km, waarvan 52 km in de provincie Antwerpen. Het Albertkanaal ligt niet bepaald in een mooie omgeving en heeft hoge kunstmatige oevers. Het Albertkanaal is een zeer moeilijk bevisbaar water. Om succes te hebben moet je veel voederen. Een breed kanaal met veel beroepsscheepvaart, stroming, en onbekende grote karpers. Op het Albertkanaal mag wel degelijk 's nachts gevist worden). We wandelen tot aan het volgende kruispunt met verkeerslichten, nl. de Groenendaallaan. Rechts op de hoek het "Antwerps Dockx hotel". Schuin links in de verte zien we de gebouwen van "Metropolis"
(foto eigen beheer)
met zijn verschillende filmzalen en er juist tegenover de "Margarineblokken" (Solo- en margarineblokken).
(foto eigen beheer)
Waarom deze naam ?, wel omdat de mensen veronderstelden dat de bewoners geen geld meer over hadden voor goede boter en waren de hangblokken pure luxe.
Verderop bevindt men zich in hartje luchtbal met vele straten die hun naam kregen van Amerikaanse staten en landen, zoals Philadephiastraat, Braziliëstraat en vele anderen.
Wie nu genoeg gewandeld heeft kan op het plein aan de Metropolis tram 6 richting VII° Olympiadelaan nemen. Een tram die via de premetro het station Astrid aan het Koningin Astridplein aandoet, zodat alle mogelijke aansluitingen in de verschillende richtingen mogelijk zijn.
Bronnen : - Wijk Dam - www.antwerpen.be - Wikipedia
-o-o-o-O-o-o-o-
Reacties op bericht (0)
E-mail mij
Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek