De Linkeroever is het Antwerpse deel op de linkeroever van de Schelde, dat vroeger behoorde tot Zwijndrecht, maar werd op 19 maart 1923 bij Antwerpen gevoegd. Hier wonen ongeveer 15.000 inwoners.
Ons vertrekpunt is zoals gewoonlijk Groenplaats, waar we de premetro ingaan, en verschillende mogelijkheden hebben om via de Brabotunnel met de trams van de Lijn nrs 2 - 3 - 5 of 15 te rijden tot station Frederik van Eeden. Ander alternatief is met de fiets via de fietsentunnel aan d'Herbouvillekaai of te voet via de Sint-Annatunnel of voetgangerstunnel - of met de wagen via de Kennedy -of Waaslandtunnel. In de jaren 50 ontstonden hier de eerste wijken met sociale woningbouw. Op het einde van de jaren 60 verschenen de eerste flatgebouwen, o.a. de Amelinckxflatgebouwen, en anderen volgden elkaar in snel tempo op. Begin jaren 70 ontstond de wijk Europark (met het beruchte 25 verdiepingen tellende Hoge Chicagobuilding) en de moderne St.-Lucaskerk en de openbare bibliotheek.
Vanaf het Sint-Annastrand is er een wandelpad langs de Schelde tot aan het open ankerluchtmuseum (ook boeienweide genoemd). Onderweg vindt men er rustbanken, speeltuigen en het beeld van Koning Boudewijn. In het Westen daarentegen bevindt er zich nog een St.-Annawandelbos en het vogelbroedgebied Blokkersdijk.
Bijnaam voor inwoners van het oude sint-anneke staan nog bekend onder de bijnaam van "mosselen".
Wij nemen echter de tram richting station Frederik van Eeden, het plein waar iedereen op linkeroever aankomt (werd in ongeveer 1950 aangelegd) en bemerken bij het verlaten van dit station een prachtige sculpture.
(foto eigen beheer)
Eens bovengronds gaan we in de richting van het gebouw van de voetgangerstunnel op linkeroever.
(foto eigen beheer)
Rechts op de hoek met de Blancefloerlaan en Frederik van Eedenplein bekijken we eerst het prachtwerk van Idel Ianchelevi, uit 1974,
(foto uit eigen beheer)
met het opschrift "Perennus perdurat poeta" , die hiermee hulde brengt aan de creatieve mens. Dit standbeeld werd geschonken door BP-Belgium en voorheen opgesteld aan de BP-building op de hoek van de Camille Huysmanslaan en Jan Van Rijswijcklaan, naar aanleiding van "Antwerpen, culturele hoofdstad van Europa", dd. 10.12.1993.
We steken voorzichtig de rijweg over richting Schelde en nemen de eerste weg rechts, naast het gebouw van de voetgangers-tunnel. Enkele meters verder, aan de linkerzijde, achter een haag het standbeeld ter ere van wijlen Koning Boudewijn,
(foto eigen beheer)
ingewijd op 5.5.1999, door hunne majesteiten Koning Albert II, Koningin Paola en Koningin Fabiola. Het werk is van Wilfried Pas, die we reeds kennen uit een vorige wandeling (nr 18, Kammenstraat en omgeving) met zijn standbeelden van Willem Elsschot en Gerard Walschap.
We wandelen nu tot aan de dijk, gaan naar links en onmiddellijk terug naar links, langs de aldaar gelegen betonweg en lezen in de vaargeul naar de Schelde, een opmerkelijke zin, nl. : "Hier heerst rust en onrust, hier heerst niemand, breekt mijn mond open en kraai ik het uit".
We verlaten deze weg aan de Frederik van Eedenplein en nemen nu het eerste padje rechts dat leidt naar de "Boeienweide",
(foto eigen beheer)
waarvan het verhaal begint in 1960 wanneer het opleidingsschip Mercator uit de vaart werd genomen. We wandelen hier rond tussen de scheepsschroeven, ankers, een kanon, klokken, boeien en bakens. Na onze rondwandeling gaan we terug richting Schelde tot aan een aanwijzingsbord
(foto eigen beheer)
met afbeelding van de "rede - Anno 2008". Van hieruit heeft men een mooi uitzicht op de Schelde.
Vanaf hier begint het wandelpad langs de dijk, die de wandeling de moeite waard maakt en aan te raden is. Onderweg zijn er verschillende speeltuigen
(foto eigen beheer)
voor de kinderen en kunnen de ouderen onder ons rustig wegmijmeren en genieten van het prachtig zicht op de O.L.V-toren vanop de talrijke zitbanken.
We vervolgen onze weg met nog links een speeltuin en wandelen via het wandelpad tot aan de "3 paaltjes". Hier gaan we naar rechts, volgen de kasseiweg om onze wandeling langs de dijk verder te zetten. Zo komen we aan het links gelegen scoutslokaal van de VVKSM.
(foto eigen beheer)
Het scoutslokaal van de meisjes-zeescouts van Antwerpen, waar vooral in hoofdzaak de scouts als extra werkingsmiddel het water hebben. Niet alleen het water is hun thema, ook trektochten, thema-vergaderingen, cultuur, pionieren en spelletjes zijn hun bezigheden.
We blijven nog steeds de wandelweg langs de dijk volgen met rechts nog een speeltuin en een weinig verder, aan de linkerzijde van de weg, de achterzijde van het R.Y.C.B. huis.
Via de overgang betreden we nu de jachthaven,
(foto eigen beheer)
opgestart in de jaren 70 met zijn prachtige boten, gelegen als een oase van rust en groen aan de oevers van de Schelde. Wanneer we de jachthaven verlaten gaan we via de overgang rechtdoor en bemerken links nog een speeltuin en rechts de jachthaven voor miniatuutbootjes en zeilscheepjes.
(foto eigen beheer)
Aan de "4 paaltjes" gaan we naar rechts richting rede. Links bevindt zich de camping "De Molen" en rechts de privéclub "Cabana" met tennis -en volleyveld.
Zo komen we aan de "Sint-Annaplage" met op de hoek van de wandelweg het heel gezellige Taverne-restaurant "De Molen".
(foto eigen beheer)
Hier heeft men een ruime keuze uit vlees -en visgerechten. Juist daarnaast het openluchtzwemdok De Molen
(foto eigen beheer)
van de stad Antwerpen.
Nu gaan we rustig de wandelweg
(foto eigen beheer)
opwandelen. Langs deze wandelweg waren hier vroeger 34 zaken aan de dijk. Nu zijn er nog maar slechts 6. In de jaren 50 - 60 was het hier "Las Vegas" in het klein. Zelfs wanneer het regent is het hier gezellig vertoeven en kan men lekker eten en zelfs wanneer de zon niet schijnt is het aangenaam wandelen langs de dijk.
Op het einde van de wandelweg gaan we naar links richting Gloriantlaan. Op de plaats achter, waar nu de parking voor auto's is bevonden hier vroeger, in deze omgeving, een 800 bungalows, waar er nu nog enkele van bestaan op de Floralaan. Je bent vanaf hier trouwens zo in het Sint-Annabos en de Blokkersdijk, een must voor menig ornitoloog, want het is een natuurgebied dat dienst doet als Europees vogelrichtlijngebied.
We zijn nu in feite aan het einde gekomen van onze wandeling, maar om dezelfde weg terug te nemen zou voor sommige te vermoeiend zijn, daarom raden wij aan de wandelweg langs de dijk terug te nemen tot aan het taverne-restaurant De Molen, de aldaar gelegen trappen te bestijgen en naar rechts de dijk te volgen tot aan de aanlegsteiger van de "Sint-Annekesboot". Deze brengt U naar de ponton aan het Steenplein en geeft U tijdens de vaart een prachtig en uniek zicht, niet alleen op onze Scheldestad, maar op de beide oevers. Vanaf het Steenplein is het boogscheut naar de Groenplaats.
Wie niet wil varen kan dus gewoon de plage verlaten en gaan de Gloriantlaan op om terug naar ons beginpunt Frederik van Eedenplein te gaan. Buiten de "Panorama Tower",
(foto eigen beheer)
waarvan de eerste steen gelegd werd op 15 oktober 1966 door de heer Richard Declerck, gouverneur van de provincie Antwerpen, aan de rechterzijde op de hoek van de Esmoreitlaan, is er niet bijzonders te zien.
Tijdens het rustig rondwandelen is ons opgevallen dat hier de geschiedenis op straat is waar te nemen, daar de meeste straten, niet alleen in de omgeving van de Gloriantlaan, maar ook in andere delen van linkeroever, de naam dragen van een schrijver of dichter,zoals bv. Emile Verhaeren - Ernest Claes - Lode Zielens, enz. -
Linkeroever is zo uitgestrekt dat een wandeling, buiten deze zoals hiervoor werd beschreven, uit te stippelen, moeilijk is. Wel kunnen we nog vermelden dat er een nieuwe wijk in opbouw is aan het Galgenweel"De Regattawijk", nieuwe naam van Prestobel. Hier zou een levendige woonwijk opgericht worden met een site van 40 hectare, die strategisch ligt tussen de Blancefloerlaan, het Galgenweel en het aansluitingscomplex met de E17. In de volgende 10 jaar komen hier 400 éénsgezinswoningen met tuinen 1000 appartementen. In de onmiddellijke omgeving is veel groen en ruimte voor sport en ontspanning. De oevers van het Galgenweel blijven onbebouwd en worden een nieuw park van 11 hectare. Een plein aan het insteekdok van het Galgenweel, tussen een hotel en een waterrecreatiecomplex, vormt het kloppend hart van de nieuwe wijk.
En om te besluiten wordt de Middenvijver op Linkeroever heringericht. De grondwerken om een waterplas uit te graven zijn reeds gestart. Deze droge plek wordt een waterrijk gebied waar water en groen elkaar afwisselen. Hierdoor zal de natuurwaarde op korte termijn sterke stijgen en krijgen nieuwe broedvogelpopumaties een kans.
Wij hopen dat jullie van de wandeling genoten hebben en danken jullie voor de talrijke bezoeken en commentaren op het blog.
Onze volgende uitstap zal een mooie wandeling betreffen in de "Zoo van Antwerpen".
Bronnen : - Wikipedia - Schrijvers op Linkeroever - Erfgoeddeel Antwerpen 2003 - Antwerpen, Werf van de Eeuw "Een nieuwe fase" - Stad Antwerpen
De Fonne.
-o-o-o-O-o-o-o-
|