Inhoud blog
  • De Zwarte Leeuw
  • droge wafeltjes voor bewaring
  • Fondue sandwich met hesp
  • Cake met mango
  • Fijne boterkoeken
  • Oude liedjes TIP
  • Diepvriestip
  • de lekkerste preisoep
  • Vernieuwd dorpsplein
  • Chocolade mousse (mager!)
  • Grieks gerecht : zeer lekker
  • Hollands rozijnenbrood
  • Crême Diplomat
  • De lekkerste sandwich
  • Lekkere fruittaartjes
  • Lekkere Mattentaart
  • De verlopen jongeling
  • Liedje van de Kwezel
  • RIJSTPAP een specialiteit !!
  • Schuimtaart zoals je ze nog nooit at!
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Zoeken in blog

    foto's uit de oude doos (kiosk geraardsbergen)
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    de kapel op de oudenberg


    zicht op de oude kluisberg
    Rozebeke in 1930
       Het "college" op de oudenberg
    Overmeire-donk pavillioen" de jager"


    Blankenberge 1931

    Anvers "canal du sucre"  1926
    Antwerpen Zuidstation 1926


    Beveren-Waas  gemeentehuis 1927


    Beveren-Waas  de kerk 27-7-1927


    de "Pastourelle"  Westmalle


    kostschool Beirlegem 1930


    gedenkenis uit Gaverland
    Berlare


    sint maria-oudenhove 1919


    de "vroegere" molen Erwetegem
    Middelkerke zeedijk


    Middelkerke zeedijk


    Middelkerke koninginnelaan
    Middelkerke centrum


    Knokke eertijds
    de maker van dit blog
    geboorte Prins Albert


    Halve maan   Diest
    Tieghem gezicht in het bosch (sic)


    Heist aan zee - de badplaats
    taal van de postzegel !!
    Namen : het casino
    Gent - het Veerleplein
    Groeten uit Lombardzijde


    Na de val van Koning Albert


    uit onze tuin 


    Een speciale dahlia
    Moeders volksliedjes
    zoals zij ze als kind opschreef
    samen met enkele lekkere recepten die men niet gemakkelijk vindt
    20-08-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fijne boterkoeken
    Allereerst een waarschuwing : Dit is een recept  voor mensen met enige ervaring, al mogen de anderen het ook proberen.Maar : al proberend leert men!
                                                                     ********

    Wij hebben nodig :

    500 gram fijne bloem (koud)
      50 gram gist  (te verdubbelen indien men ongebakken boterkoeken wenst in te vriezen!)
      50 gram fijne suiker (S°2)
        1 ei
     350 tot  375 cc melk (koud!)
      7,5 gram zout 
    250 gram rozijnen 

    later
      100 gram  boter (om in te rollen)(Gebruik geen maragrine = minder fijne smaak
          1 ei (geklopt om de koeken in te strijken)


    De bereiding.
    -------------

        De gezifte bloem op een koude ondergrond  op een bergje leggen, en er een putje in maken.
    Daarin de gist verbrokkelen evenals de suiker , het ei en de koude melk Het zout strooit men langs de zijkant van de bloem.
    Met deze ingredienten maakt men een slap deeg, dat men niet te veel bewerkt om geen taai deeg te bekomen.
    Men laat het deeg een tiental minuten rusten, waarna het in een rechthoek uitgerold wordt, die men (denkbeeldig) in drie verdeelt.
    De helft van de koude boter legt men in vlokjes op het middenst deel, en men plooit een van de zijkanten erover.De rest van de boter wordt op het dichtgevouwen stuk ook in vlokjes verdeeld, waarna dit toevouwen wordt.

    Het deeg wordt nu uitgerold, opnieuw in de vorm van een rechthoek, en in de lengte toegevouwen
    in drie delen.
    Deze bewerking wordt tweemaal herhaald, telkens na het draaien van het deeg.(dus telkens in de lengte in drie vouwen.)
    Men kan nu gewassen rozijnen in het deeg rollen, waarna men het in vierkantjes snijdt die men overhoeks toevouwt De aldus bekomen driehoekjes worden ingestreken met geklopt ei waaraan men een weinig zout heeft toegevoegd.Voor men de rozijnen gaat inrollen (eventueel!) legt men het deeg nog 10 minuten in de koelkast.
    Uitgerold op een kleine centimeter kan men 18/20 koeken snijden.
    De boterkoeken kunnen nu afgebakken worden gedurende 10 tot 12 minuten,op 200graden en als ze uit de oven komen worden ze ingestreken met "sirop"

    Het maken van "sirop" : 100 gram suiker en 50 cc water even laten koken en een drupje citroensap
    toevoegen.
    Men kan zowel met donkere als met bleke rozijnen werken : een kwestie vazn smaak !


    Mits goed uitgevoerd bekomt u boterkoeken die maar bij weinig bakkers te vinden zijn !

    smakelijk



    20-08-2007 om 00:00 geschreven door blimunda

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (17 Stemmen)
    >> Reageer (0)

    Archief per week
  • 04/08-10/08 2008
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 11/12-17/12 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006




    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    lana1946
    blog.seniorennet.be/lana194
    Zoeken met Google



    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!