zoals zij ze als kind opschreef samen met enkele lekkere recepten die men niet gemakkelijk vindt
12-06-2007
Vernieuwd dorpsplein
Zoals vorig jaar beloofd : een foto van ons vernieuwd dorpsplein. Er ligt hier en daar nog wat zand, en de beplanting moet nog groeien, maar dat komt allemaal in orde !
We hebben nodig: -5 preien -2 uien -75 gr boter of margarine -50 gr. bloem -2 liter bouillon -1 dl room -1 à 2 eierdooiers -zout en peper
Reinig de pei en de uien en was ze in koud water. Gebruik enkel het wit van de prei, de groene bladeren kunt u al op voorhand gebruiken om smaak aan uw bouillon te geven.
Snij nu het wit gedeelte van 3 preien evenals de twee uien fijn en stoof ze in een kookpot met 50 gram boter of margarine, zonder ze te laten kleuren. Verwijder de kookpan na een vijftal minuten van het vuur en roer er met een houten lepel 50 gr.bloem door.Zet terug op het vuur en roer er, met behulp van een houten lepel 50 gram bloem door. Zet terug op het vuur en roer er, ditmaal met een grote sausklopper,2 liter bouillon door. Breng de soep al roerend aan de kook en kruid met zout en peper.Leg het deksel op de kookpan en laat zachtjes 30 minuten koken.
Snij intussen het wit gedeelte van de twee overblijvende preien in ringen, en laat ze zeer zachtjes gaarstoven in 25 gram boter.Voeg er na enkele minuten een scheut bouillon bij om het aanbranden te voorkomen.
Maal de soep na de nodige kooktijd met de handmixer, en duw ze nog eens extra door een fijne draadzeef. Kruid naar smaak met peper en zout en roer er de afzonderlijk bereide prei als garnituur door.
Giet alles in een warme soepterrine en voeg er een deciliter verse room bij, waarin U één à twee eierdooiers opgelost hebt.
************** Ps : Wie vet en cholesterol wil vermijden laat de room en de eierdooiers weg, het zal niettemin een lekker soepje zijn !!