2 eieren 50g suiker 1 theelepel kaneel 1 theelepel kardamom 1 mespuntje nootmuscaat 1 citroen, geraspte schil ervan ca 175g bruinbrood ( ca 6 sneden), zonder donkere korstjes, in kleine dobbelsteentjes gesneden. ca 175 g vulling ( rozijnen en/of krenten, sucade, oranjesnippers) 2 grote zure appelen 25 g boter weinig paneermeel
Oven voorverwarmen op 225 graden C In grote kom eieren, suiker, kruiden en citroenschil kloppen. Melk erdoor mengen. Dobbelsteentjes brood toevoegen, ei-melkmengsel 5 minuten gelegenheid geven om in brood te trekken, af en toe brood voorzichtig omscheppen. Rozijnen en appelstukjes erdoor mengen. Schaal vullen, aandrukken, royaal met gesmolten boter bestrijken en dun met paneermeel bestrooien. Schaal in voorverwarmde oven zetten tot gerecht gloeiend heet is en enigszins gekleurd is. (ca 15 minuten)
Gerecht koud of warm (niet heet) serveren, desgewenst bestrooid met poedersuiker. Koude vanillesaus smaakt er ook goed bij.
ca 250 g gemengde olijven (zwart en groen met piment) ca 150 g zongedroogde tomaatjes 1 ui 1 kilo gehakt (half-om-half) 4 beschuiten 3 eieren zout en versgemalen peper snufje gemalen nootmuscaat 3 eetl. fijngehakte peterselie boter/olie om de bakplaat mee in te smeren
Voorbereiden:
Verwarm de oven voor op 190 graden C. Snijd de olijven en tomaatjes klein. Snipper de gepelde ui. Doe het gehakt in een kom. Voeg de verkruimelde beschuiten, de eieren, ui, zout, peper, nootmuskaat naar smaak en peterselie toe. Kneed alles met vochtig gemaakte handen goed door elkaar. Men de olijven en de tomaatjes door het gehakt.
Bereiden:
Smeer de bakplaat in met boter of olie. Kneed het gehakt in een platte bol en leg het in het midden van de bakplaat.Plaats de bakplaat in het midden van de oven en bak het gehaktbrood in ca 1 uur gaar. Controleer met een houten satépen of het gehakt gaar is. Haal het gehaktbrood uit de oven en laat het even rusten alvorens het van de bakplaat te nemen. Leg het gehaktbrood op een schaal en snijd het, eventueel aan tafel, in plakken. Leg groenten naar keuze om het gehaktbrood heen.
Het Brussels Atomium begint aan een tweede leven. Na een grondige restauratie is het kunstwerk met de negen bollen onlangs weer geopend. In het 102 meter hoge ijzermolecuul, gebouwd in 1958 ter ere van de Wereldtentoonstelling, is een aantal nieuwe exposties te zien.
Schaaf de aardappelen in de keukenmachine tot dunne schijfjes. Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag met een filmpje olie en verdeel de geschaafde geraspte aardappelen over de bodem. Draai het vuur halfhoog en bak de aardappelkoek in ongeveer 5 minuten bruin. Draai het om en bak de andere kant nog ongeveer 3 minuten. schuif de aardappelbodem op een ovenplaat, bestrooi met zout en peper en bedek met de plakken tomaat, courgette, gorgonzola en salami. Bestrooi met oregano en tijm. Knijp de tenen knoflook uit, meng ze met 2 eetlepels olie en druppel dit over de overige ingrediënten. schuif de pizza 25 minuten in de oven op 170 graden C. Serveer het direct.
Het kasteel ligt rechts aan de weg van Uddel richting Elspeet. Het eerder kasteel dateert van 1290. Rond 1290 heeft graaf Reinoud I een kasteel laten bouwen. Inmiddels is het huidige kasteel het vierde kasteel. Dit is in 1905 gebouwd op de oude fundamenten van het vorige kasteel, dat uit de achttiende eeuw dateert. Het laatste kasteel is in Jugendstilstijl neergezet. Dit is met name te zien in de zalen op de begane grond. Kasteel Staverden is een van de vele kastelen van de graven, sedert 1339 hertogen, van Gelre geweest. Ten behoeve van de helmtooi van de graven en hertogen van Gelre kreeg het kasteel het privilege witte pauwen te fokken.De witte pauwen zijn oorspronkelijk albino's uit een groen en blauw pauwenras. Het kasteel en de daarbij behorende goederen zijn in overeenstemming met het geldende gebruik, in leen gegeven aan een leenman. Zo wordt in 1400 Geadert van Staverden in deze hoedanigheid genoemd. Na hem volgen nog diverse andere leenmannen.Nu krijgen de commissaris van de Koningin van de provincie Gelderland en de burgemeester van de gemeente Ermelo nog ieder voorjaar de witte pauwenveren aangeboden. De huidige bezitter is Stichting "Het Geldersch Landschap".
8 kleine Roseval-aardappelen 200 gram haricots verts 4 eieren 200 gram cherrytomaten of kleine trostomaten 2 kroppen sla 2 blikjes tonijnmoten op (olijfolie) 2-3 eetlepels zwarte olijven zonder pit 8 anjovisfilets zeezout versgemalen) peper 1 theelepel Dijon-mosterd 2 eetlepels citroensap 1 knoflookteen
¨Bereiding: ¨Boen de aardappelen schoon. Maak de haricots verts schoon en kook ze in ca 5 minuten beetgaar in water met wat zout. Giet ze af en spoel ze na met koud water.
¨Kook de eieren in ca 5 minuten hard. Laat ze onder koud water schrikken, pel ze en snijd ze in parten. Was tomaten en halveer ze ( laat het kroontje eraan zitten). Pluk de kanpperige blaadjes uit het hard van de sla; de rest wordt niet gebruikt. ¨Giet de tonijn af ( bewaar de olie) en verdeel de moten in niet al te kleine stukken. ¨Verdeel de sla, aardappel, haricots verts, tonijn, ei, tomaat en olijven over de borden. Leg de ansjovisfilets er kruislings over en bestrooi het gerecht met zout en peper.
¨Afwerking: Klop de tonijnolie, mosterd en het citroensap doorelkaar. Pel de knoflook en pers hem boven de dressing uit. Roer de dressing door en schep hem over de salade.
2 dl bessesap 2 eiwitten mespunt zout 100 g suiker wafels of lange vingers
Klop de eiwitten met een mespunt zout wat stijf. Voeg dan geleidelijk de suiker toe. Schep als laatste het bessesap er voorzichtig door. Verdeel de Haagse bluf over 4 schaaltjes en garneer het toetje met een wafel of lange vinger,
Aquatopia in Antwerpen Een leuke gezinsattractie in Antwerpen is het grote aquariumcomplex Aquatopia. Hier kunt u de meest uiteenlopende exotische vissen, van kleurrijke anemoonvisjes tot roggen, van dichtbij bewonderen. Via een doorzichtige tunnel loopt u onder en tussen de haaien door. Nieuwste attractie: slangen aaien. Kijk op www.aquatopia.be
WALIBI WORLD In Walibi World beleefd jong en oud een onvergetelijk dagje uit. Er zijn meer dan 50 spannende attracties en shows. Kijk op www.walibiworld.nl
De tortilla is een klassieker uit de Spaanse keuken, een zeer voedzame, dikke, gevulde superomelet die zowel warm als koud lekker is. De eieren gaan hierbij een spannend verbond aan met de aardse smaak van de aardappelen en de pittige, boerse worst.
Pel de uien en snijd ze in ringen. schil de aardappelen en snijd ze in dunne plakjes. Snijd de chorizo in blokjes. Verhit 3 eetlepels olie in een grote koekenpan en bak de chorizo zachtjes knapperig bruin.Schep de chorizo op een bordje. Leg de plakjes aardappelen en uiringen laag om laag in de pan. Bestrooi elke laag met zout en peper. Laat de aardappelen afgedekt op matig hoog vuur in ca. 8 minuten beetgaar worden, schep ze af en toe om. Klop in een kom de eieren los en schep de chorizo, peterselie en het aardappelmengsel erdoor. Veeg de pan schoon met keukenpapier en verhit opnieuw 2 eetlepels olie. Verdeel het eimengsel over de bodem en bak de onderkant in ca. 5 minuten op matig hoog vuur goudbruin. Keer de omelet op een deksel en laat de ongebakken kant in de pan glijden. Bak ook deze kant goudbruin. Snijd de tortilla in acht punten en serveer met een salade.
Wat doe je als je tijdelijk geen huis meer hebt? Dat overkwam ons drie jaar geleden. Door de verkoop van ons huis, aan mensen die uit het buitenland kwamen, moesten wij noodgedwongen ons huis drie weken eerder opleveren dan verwacht was. Toen begon het zoeken naar een vakantiebungalow voor drie weken. Uiteindelijk na veel zoeken, hadden wij een park gevonden in de Ardennen. We moesten nu van onze nood maar een deugd maken.
Het plaatsje heet Hastière een leuk klein plaatsje, met een mooie abdij aan de Maas.
Wij hebben veel uitstapjes gemaakt in de omgeving. Waaronder het mooie kasteel Freÿr aan de Maas, het is beslist de moeite waard om het kasteel te bezichtigen. Het kasteel bevat heel veel historie. Wat ook zeker de moeite waard is om te doen, is een wandeling maken door de kasteeltuin en een bezoekje brengen aan de Orangerie.
Het in 1948 opgerichte Park van Furfooz is een natuur- en historisch monument. Het bevindt zich op een plateau van Hauterecenne en heeft een steile rotswand naar de Lesse. Een wandeling, van ongeveer 3,5 km, leidt u door het park langs bomen, Zomereik, Es, Haagbeuk, Spaanse aak en struiken zoals de Hazelaar en de Gele kornoelje.Onderweg komt u diverse archeologische bezienswaardigheden tegen. Echt een aanrader om een bezoekje te brengen aan dit park.
De Eglise Abbatiale D'Hastière ( Abdij) Deze abdij is gesticht in 1033-1035 door Ierse monniken.Het is gebouwd in de Romaanse mosan stijl.
Binnen in de abdij bevindt zich een schat aan Romaanse en Gotische kunst, koorstoelen, muurschilderingen uit de XII eeuw, een lijdensweg uit de XVde eeuw een er mooi beeldhouwwerk. Een crypte gedecoreerd met muurtekeningen uit de XIIde eeuw en nog vele andere overblijfselen van de oude abdij.
10 km lange onderaardse gangen uit de 17de eeuw verbonden de externe posten met de centrale vesting. Vóór de rondleiding (ca. 500m) wordt de geschiedenis van de stad en de onderaardse gangen in een film (3 talen) uit de doeken gedaan.
2 literblikken bruine bonen, ( of gedroogde peulvruchten) Het is het beste deze een avond voor het gebruik in ruim water te laten weken. "kooktijd daarna ± 50 minuten. 1 ui 1 groene paprika 2-3 eetlepels olie 300 gram gehakt (half om half) mespunt chilipoeder zout en peper 1 blikje tomatenpuree.
Maak de ui en de paprika schoon. Snipper de ui en snijd de paprika in blokjes. Verhit de olie in de braadpan en fruit hierin het uitje en de blokjes paprika. Voeg na een paar minuten het gehakt toe en prak het met de vork rul. Roer er de chilipoeder en wat zout en peper door. Voeg de uitgelekte of gekookte bruine bonen en een blikje tomatenpuree toe.Schep alles goed door en doe het eenpansgerecht als de bruine bonen goed heet zijn op.
Onze schoonzoon heeft een bezoekje gebracht aan China. Het was een lange reis met een tijdsverschil van 7 uur. Hij heeft een paar mooie "culinaire" foto's gemaakt.
Foto: Het is de gewoonte dat de gast zelf zijn vis of kreeft uitzoekt. Het wordt door de kok klaargemaakt of rauw op uw bord geserveerd.
Hier op de tafels staan de gerechten uitgestald, zodat u makkelijk u keus kan maken. Het is voor een Europeaan niet zo makkelijk om te kiezen, want het betreft o.a. gerechten bereidt met wormen, slakken, slangen etc. Dit alles wordt overgoten met een lekker sausje.
Spanje is het land van de folklorische feesten, flamenco, paella, tapa's, afwisselende landschappen, een rijke kunstgeschiedenis, mooie baaien en stranden, karakeristieke dorpjes en een heerlijke keuken, dat allemaal vindt je in Spanje.
Spanje is gelegen op het Iberische schiereiland in het zuidwesten van Europa. De bevolking is temperamentvol maar vriendelijk en gastvrij. Een overgroot deel van de bevolking is rooms-katholiek. De taal die wordt gesproken is Spaans, het Castelano. Er zijn echter nog streektalen, zoals het Spaans-Catalaans, het Baskisch en het Galisch.
Puerto Banus bij Marbella is met geen enkel andere haven aan de Costa del Sol te vergelijken. Kleine straatjes, de met bloemen versierde huizen, maar ook het mondaine, de dure boetieks, een bruisend uitgaansleven, nachtclubs en discotheken. De vele golfbanen en fijne zandstranden lokken gasten uit de hele wereld naar deze badplaats. Hier hebben de luxevaartuigen van de jet-set de vissersboten verdrongen. Om opzichtige jachten en opvallende mensen te zien, moet je beslist een bezoekje brengen aan Puerte Banus
Bezoek ook eens het nieuwe (2003) Picassomuseum in Malaga, de geboortestad van Picasso. .