CHEERY met een gedicht van Driek van Wissen. Ode aan de groente.Donderdag veggie dag..
Ode aan de groente
Al vorm ik met mijn vrouw een lekker paar Toch blijken onze smaken te verschillen, Want zij snapt niet wat alle mannen willen En maakt dus elke dag weer groente klaar. Maar ik als man ben er de man niet naar Mijn honger met konijnenvoer te stillen, Daarvoor heb ik gewoon geen smaakpapillen. Maar desondanks zijn vaak de rapen gaar. Mijn vrouw is immers net als alle vrouwen Die groente als gezonde kost beschouwen Waar ik naar haar idee niet buiten kan. Daarom licht ik de deksel van de pan En al moet ik met lange tanden kauwen Mijn groente zal ik eten als een man.
CHEERY , met een gedicht van Eduard Hoornik. Op school stonden ze.....
Op school stonden ze...
Op school stonden ze op het bord geschreven, het werkwoord hebben en het werkwoord zijn; hiermee was tijd, was eeuwigheid gegeven, de ene werklijkheid, de andre schijn.
Hebben is niets. Is oorlog. Is niet leven. Is van de wereld en haar goden zijn. Zijn is, boven die dingen uitgeheven, vervuld worden van goddelijke pijn.
Hebben is hard. Is lichaam. Is twee borsten. Is naar de aarde hongeren en dorsten. Is enkel zinnen, enkel botte plicht.
Zijn is de ziel, is luisteren, is wijken, is kind worden en naar de sterren kijken en daarheen langzaam worden opgelicht.
CHEERY , en een gedicht van Daan Zonderland. In afwachting.
In afwachting
Een nachtwacht zat des nachts te wachten. Nooit had een nachtwacht zo'n verdriet. Want, schoon hij wist dat hij moest wachten, Waarop hij wachtte wist hij niet.
En als niet Rembrandt was gekomen, Getooid met een fluwelen hoed, Dan had die nachtwacht nooit geweten Waarop een nachtwacht wachten moet.
CHEERY, met een gedicht van C.S. Adama Scheltema. Bloedworst en kaas.
Bloedworst en kaas
Er was 's 'n bloedworst van Duitse makelij, Een wonder van hogere worststopperij, Zo rond en zo krachtig, Zo fris en zo prachtig, Die trots op zichzelf in de winkelkast lei.
Ook lag er een kaasje van Franse komaf Met korsten en hoeken en brokken eraf, Vol viezige kleuren, Vol putten en scheuren En dat n vreselijke lucht van zich gaf.
Jij stinkende kaas, had de bloedworst gezucht, Ik heb me al ziek van benauwdheid gekucht. Hou op met dat muffen, Ik lig hier te puffen, Zeg, schaam jij je niet voor je aklige lucht?
Welnee, zei het kaasje, ik schaam me geen zier, Wanneer ik geen lucht gaf, dan lag ik niet hier. Zo ben ik geboren, Ik riek naar behoren, Dat puffen en muffen is juist mn plezier.
Toen kwam er een magere heer uit den Haag, Die z allebei kocht voor zn maal van vandaag. De worst lag te brommen: Zo ver moest t kommen, Nu ga ik met hem in dezelfde maag.
De heer ging naar huis en dineerde gezond. Daarna stak ie smullend de kaas in zn mond. De lucht vond ie kittig, De smaak vond ie pittig. De bloedworst die was voor de maag van zijn hond.
CHEERY , reist even de grens over naar de Ahrvallei in Duitsland gaan jullie mee..........
Wijndorpjes net over de grens
.
Het mooiste stuk van de Ahrvallei, Mittel-Ahrtal, bevindt zich tussen Altenahr en Bad Neuenahr. De steile hellingen van de vallei zijn volledig beplant met wijngaarden. Het is een landschap dat je veeleer in Frankrijk of Italië verwacht. Begin je verkenning in Altenahr, een gezellig stadje vlak bij de snelweg. Het telt maar een paar straatjes, maar je vindt er tal van fraaie vakwerkhuizen, hotels, souvenirwinkels, cafés, restaurants en snackbars.
Erheen : Brussel - Altenahr (Duitsland) 240 km
Venlo - Altenahr 1uur met de wagen.
Altenahr aan de rivier de Arh.
Winzergenossenschaft Mayschoss-Altenahr
De grootste en oudste wijncoöperatie in het Ahrtal is het Winzergenossenschaft Mayschoss Ahrtal. De coöperatie werd in 1868 opgericht, bestaat dus inmiddels meer dan 150 jaar, verwerkt de druivenproductie van 121 hectare en heeft 320 leden. Een groot assortiment aan witte, rode en rosé wijnen wordt in diverse kwaliteiten geproduceerd, van wijn voor het dagelijkse glas wijn tot heel goede, die minimaal vergezeld moet gaan van een mooie maaltijd. Een coöperatie die ook veel promotionele activiteiten initieert voor het promoten van de Ahr wijnen. Altijd de moeite waard om te bezoeken. Haar eiswein is uniek in het Ahrdal. Door het uitblijven van de vorst wordt deze niet elk jaar geproduceerd. Voor een warme zomeravond produceert men een heerlijke rosé, een Spätburgunder Weissherbst. Deze heeft een typische frisse smaak met duidelijk aanwezige zuren. Altijd weer een genoegen om er een glas van te drinken. De witte wijnen zijn meestal gebaseerd op riesling of weissburgunder, lekkere wijnen doch halen niet de kwaliteit van een broertje of zusje uit de Pfalz of Elzas. De Ahr-Spätburgunder Klassiker trocken is een lekker glas wijn bij rood vlees of zomaar. De 2007er Edition Ponsart Nr. 17 -Goldkapsel biedt meer kwaliteit. Meerdere jaargangen van deze wijn zijn bekroond met de Goldener Preis der Landwirtschaftskammer. Prijs kwaliteit voor beide Spätburgunder wijnen is goed.
Een wijn van uitzonderlijke klasse is de zogenaamde Selektion XII. Deze Spätburgunder wordt gemaakt van druiven waarbij aan de druivenstokken de productie teruggesnoeid is naar 12 druiven. Dit komt overeen met een beperkte productie van ongeveer 0,5 liter wijn per stok. De wijn heeft een dieprode kleur, een volle smaak, is fruitig, versterken elkaar in harmonie voor neus, smaakpapillen en oog.
Arh wijnen, hier nog niet direct te vinden want de wijn is zo lekker dat het echt een aanrader is deze wijn ter plaatse gaan te proeven en dan kan men daar zijn voorraad inkopen. Maar de Ahr wijnen zijn duur omdat de productie arbeidsintensief is.
Heb je nu echt teveel gedronken dan gaan we iets verder naar het kuuroord.
Kuuroord Van een heel ander kaliber is Bad Neuen - ahr, een prestigieus kuuroord dat met Ahrweiler één gemeente vormt, maar er in niets op lijkt. Het dankt zijn faam aan de wereldberoemde Apollinarisbronnen, die in 1852 werden ontdekt in het gehucht Wadenheim. Bad Neuenahr heeft prachtige parken en plantsoenen langs de Ahr, een theater, een concertzaal en een Kurhaus met casino, dat het middelpunt vormt van het kuurleven.
.
Zicht op het dorpje Altenahr.
Apollinaris bron
In de Apollinaris-bron in Bad Neuenahr ontspringt een bijzonder tafelwater. Als ambassadeur vertegenwoordigt het een kuuroord dat bijna 150 jaar badplaatstraditie heeft. Op een veiling in 1852 kocht de wijnbouwer Georg Kreuzberg voor 15 daalders een wijnberg in de buurt van Bad Neuenahr. Maar vanwege de zure bodem mislukte de aanplant van wijnstokken. Toen hij de zaak wilde onderzoeken en opdracht gaf opgravingen te verrichten, ontdekte hij dat op een diepte van 50 voet koolzuurhoudend mineraalwater uit de rots borrelde. Een onderaardse bron met mineraalwater van topkwaliteit. Kreuzberg liet toen een broninstallatie aanleggen en sloot zo de kring hij vernoemde de bron naar de Heilige Apollinaris, eigenlijk een schutspatroon van de wijn.
Zo'n egeltje, dat in november slapen gaat en dromend alles mist: de Sint als kreupelrijmer, de kerstcommercie en het oudejaarsgemijmer, de nieuwjaarsborrels en de nieuwjaarsleuterpraat,
fantastisch toch? En wat hem verder blijft bespaard: sneeuw, ijs en hagelbuien, biberen en rillen en carnaval... Zoiets zou u toch ook wel willen? Pas als de lente terugkomt in de loop van maart
ontwaakt hij fit en fris na bijna twintig weken. En daarna gaat hij een verkeersweg oversteken.