De 14e Dalai Lama
In 1933 overleed de Dertiende Dalai Lama en stond de Tibetaanse regering voor de taak zijn reïncarnatie te vinden.
In 1937 werd Lhamo Thondup in Taktser in Amdo, Oost-Tibet gevonden. Na onderzoek bleek dat dit jongetje de reïncarnatie was. Hij werd 6 juli 1935 geboren als een van de zes kinderen van een boerenechtpaar.
In 1939 vertrok hij naar Lhasa waar hij 22 februari 1940 officieel als Veertiende Dalai Lama werd geïnstalleerd. Bij zijn inwijding werd zijn naam veranderd in Tenzin Gyatso. Hij kreeg vanaf zijn zesde jaar een religieuze opleiding. Daarnaast werd aandacht besteed aan de taak die Dalai Lama's traditioneel op achttienjarige leeftijd op zich nemen: het dragen van de politieke verantwoordelijkheid voor de staat Tibet.
"Dalai" is een Mongools woord en betekent "oceaan" en "lama" betekent "leraar". Dalai is vooral de titel van een spiritueel gezagsdrager (een zeer eminente autoriteit van het boeddhisme) en van de wereldlijke leider van Tibet (het regeringshoofd).
In 1949 valt China Tibet binnen. Het Tibetaanse volk eist alle gezag terug op voor de jonge Dalai Lama. Zeer snel en ondanks al zijn inspanningen voor een open dialoog begrijpt hij dat een akkoord tussen China en Tibet moeilijk tot stand zal komen. Hij weigert elke gewapende strijd vanuit de zekerheid dat dit dramatische gevolgen zou hebben voor de Tibetanen. Temeer daar het boeddhisme de absolute geweldloosheid voorstaat. De weerstand organizeert zich nochtans: aanvallen van vrijheidsstrijders worden talrijker, gevolgd door genadeloze repressie vanwege de Chinezen. In dit gespannen klimaat zal Tenzin Gyatso zijn doctoraat in de boeddhistische studies halen. Hij behaalt de meest hoogstaande titel van "yeshe lharampa". Enkele dagen later plannen de Chinezen een list tegen hem.
Het Tibetaanse volk komt samen rond het zomerpaleis van de Dalai Lama, Norbulingka, om het leven van zijn leider te beschermen. De Chinezen bereiden een aanval op deze massa voor en een bombardement op de stad. De Dalai Lama beslist te vluchten in de hoop een massamoord te vermijden... die toch heeft plaatsgevonden. Pandit Nehru ontvangt hem hartelijk, verleent politiek asiel in India aan hem en 80.000 vluchtende Tibetanen.
Nu vertoeft de Dalai Lama meestal in McLeod Ganj nabij Dharamsala, een dorpje in India aan de bergflanken van de Himalaya. Daar leidt hij de regering in ballingschap en blijft hij het boeddhisme onderwijzen. Hij heeft getracht andere landen en de UNO achter de steun voor Tibet te scharen. Hij zal slechts naar Tibet terugkeren als hij er het geluk van de Tibetanen kan verzekeren.
In december 1989 ontvangt hij de Nobelprijs voor de Vrede als een eerbetoon voor zijn vreedzaam gevecht.
Onlangs beweerde hij in het openbaar geen enkele officiële functie in het vrije Tibet te zullen waarnemen om de ontwikkeling naar een gezonde democratie te vergemakkelijken.
Hij is geen halfzachte dromer: de Dalai Lama gelooft, als een praktische realist, dat de wereld ondanks alles vredevoller,menselijker en mooier kan worden.
Wil je meer weten over de Dalai Lama? Surf dan naar Tibetan Government in Exile's Official Web Site at http://www.tibet.com |