Top-10 van de beste ontwerpers in 2007
dinsdag 20 februari 2007 15:14
Voor de vijfde keer koos een panel van deskundigen de belangrijkste designer van het jaar. En opnieuw vinden ze Miuccia Prada de beste. Daarnaast zetten ze in hun top-10 vier nieuwkomers.
.jpg) De 'ready to wear'-collectie van Miuccia Prada
Door John de Greef
1. (1) Miuccia Prada (1949) Elk seizoen neemt ze met haar visie op kleren en uiterlijk het voortouw en zet ze de koers uit voor de toekomstige trends in de modewereld. Zij weet van vrijwel elke show een verrassing te maken en blijft toch trouw aan haar stijl die slim en speels tegelijk is. Tassen, schoenen, brillen, zelfs sleutelhangers en notitieboekjes weet ze voorzien van het Prada-label als begerenswaardige accessoires te verkopen.
2. (2) Nicolas Ghesquière (1971) Met de aanstelling tien jaar geleden van de onervaren, jonge Fransman Ghesquière als de creatieve man achter het beroemde Balenciaga-label werd een groot risico genomen. Maar geduld en geloof in zijn creativiteit hebben zich dubbel en dwars bewezen en terugbetaald. Hij heeft het respectabele huis Balenciaga weer interessant gemaakt. Zijn ontwerpen, waarin hij een vernieuwende combinatie maakt tussen futurisme en romantiek, hebben grote invloed.
3. (3) Christopher Bailey (1971) In 2003 schoot de ster van de tot dan toe onbekende Britse ontwerper Bailey als een komeet omhoog. Waar zijn voorgangers jammerlijk faalden, bleek hij in staat het oude ingeslapen regenjassenmerk Burberry van een geheel nieuw elan te voorzien, zonder de historie te vergeten. Inmiddels zijn de Burberry Prorsum-modeshows een van de grote attracties tijdens de modeweken in Milaan, en doet Burberry voortreffelijk mee in de wereld van de luxe.
4. (4) Dries van Noten (1958) Opmerkelijk genoeg is de Vlaamse Dries Van Noten al meer dan twintig jaar voor veel vrouwen (en zeker ook voor mannen) de favoriete stijlmeester. Zijn kleren stralen een ingetogen rijkdom uit, refereren subtiel aan exotische culturen, maar staan ver van alles wat wild en trendy is. Van Noten weet met zijn vrij klassieke opvattingen ook de harten te veroveren van het modepanel.
5. (6) Marc Jacobs (1963) Voor de vijfde maal prijkt de naam van Jacobs op deze lijst. De Amerikaanse ontwerper wordt bijzonder gewaardeerd om zijn veelzijdige kijk op mode. In New York verrast hij steeds weer met zijn trendsettende, eigen collecties waar hij veel ruimte schept voor innovatie. Voor het Franse Louis Vuitton, waar accessoires het fundament van het huis vormen, plaatst hij met zijn aanpak en een subtiel gevoel voor humor uiterst knap de mode voorop.
6. (-) Raf Simons (1968) In de tien jaar dat hij naam maakte als avant-gardistisch ontwerper heeft de Belgische Raf Simons zich met verve gespecialiseerd in mannenmode. Zijn heldere lijn van vormgeven en zijn moderne kijk op kleren bleken ook moeiteloos van toepassing te zijn op de vrouwenmode die hij het afgelopen jaar presenteerde voor Jil Sander. Zijn twee afgewogen collecties sloegen in als een bom en maakten hem tot vooraanstaand ontwerper.
7. (-) Alexander McQueen (1969) De Britse McQueen, die zijn entree in de modewereld maakte als een vrolijke bad boy, blijkt toch een zeer gedegen ontwerper. Na een dip verbaast hij alweer twee seizoenen met theatrale shows vol adembenemende, dramatische creaties. Voor de meer alledaagse dracht heeft hij inmiddels de confectielijn McQ in het leven geroepen. Vorig jaar verdween McQueen na drie jaar uit de top-10 waar het panel van deskundigen hem nu weer graag zijn plaats gunt.
8. (-) Jean Paul Gaultier (1952) Hoeveel de mode de afgelopen dertig jaar te danken heeft gehad aan de op en top Parijzenaar Gaultier bewees de ontwerper zelf met een extra show afgelopen herfst, waarin hij zijn beste ontwerpen van drie decennia nog eens voor het voetlicht bracht. Stuk voor stuk design van de bovenste plank. Naast zijn eigen collectie is Gaultier ook verantwoordelijk voor de vrouwenmode van Hermès.
9. (-) Hussein Chalayan (1970) Chalayan noemt zichzelf vooral een inwoner van Londen, maar het is zijn geboorte in het Turkse deel van het verdeelde Cyprus die tot ieders verbeelding spreekt. Hij heeft de bewogen historie van zijn eiland al vaak gebruikt als inspiratiebron voor zijn werk. Het is vooral te danken aan Turquality, een organisatie die de export van Turkse producten behartigt, dat hij zijn uitzonderlijke ontwerpen in het commerciële circuit van de Parijse modeshows kan presenteren.
10. (8) Viktor& Rolf (beide 1969) Dat de recentste modeshow van Viktor Horsting en Rolf Snoeren vooral draaide om de presentatie van hun nieuwste mannengeur Antidote, met veel muziek en dans zodat hun ontwerpen met kristal, franje en stermotieven wat ondergeschikt leken aan het geheel, werd een beetje flauw gevonden. Hun succes is mede gebaseerd op het feit dat elke collectie leunt op een sterk idee dat ze vervolgens telkens weer op consistente en verrassende wijze weten uit te werken. Dat lukte ze dit jaar ook goed met mode voor H&M.
|