Disclaimer In verband met een recent dispuut omtrent plagiaat wil ik bendadrukken dat deze teksten uiteraard niet origineel zijn maar een condensatie van teksten die over dit onderwerp werden gepubliceerd. Ik kan de geschiedenis van Egypta niet heruitvinden en mijn persoonlijke bijdragen aan origineel onderzoek hierover zijn nihil. Ik tracht hier met zoveel mogelijk bronvermelding een samenvatting te geven over wat hedendaags bekend is. Ronald Milo
Foto
Inhoud blog
  • Bewerking van stukje van 03/03/2006 over dynastie 0
  • Anoebis02
  • Horus valk
  • neboe
  • Horus ? Schorpioen een koning uit Dynastie 0

     

    100%
    150%
    200%

    loupe voor wie de kleine tekst moeilijk kan lezen
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     

    Hierboven vind je een afbeelding van de god HAPI, de Nijlgod of beter gezegd de God van de Overstroming van de NIjl. De Egyptenaren maakten immers een onderscheid tussen de nijl als stroom, die ze "iteroe" noemden, en de welvaart brengende overstroming die ze personifiлerden in de god Hapi. Hij werd meestal voorgesteld met een hangbuikje en hangborsten (een teken van welvaart voor de oude Egyptenaren) en met een haartooi van waterplanten. Vaak wordt hij echter ook in de verschillende provincies ( nomen) afgebeeld met het embleem van de provincie op zijn hoofd. Dit is ook het geval in bovenstaande afbeelding. Hapi werd vooral vereerd te Assoean en Jebel el Silsila waar hij geacht werd rond te dwalen in de grotten bij de eerste stroomversnelling (cataract). In de Delta daarentgen geloofde men dat hij in grot nabij Memfis woonde. Om hem te vereren en gunstig te stemmen werden, meestal in de nabijheid van een nilometer, offergiften in de stroom gegooid.

      Woordenschat

    .

    WELKOM OP DEZE WEBSITE GEWIJD AAN ALLE ASPECTEN VAN HET OUDE EGYPTE DER FARAO'S

    Inhoud



    Een herschikking van het blog is aan de gang om alle delen aanklikbaar te maken vanuit het centrale Inhoudsmenu. Enig geduld wordt op prijs gesteld. Ondertussen kan u nog steeds bij de artikels terecht via de inhoud in rechterkolom
    e-mail van de auteur: ronald.milo@skynet.be
    18-05-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Amon

    Amon



    Belangrijkste cultuscentra waren :Thebe, Hermopolis Magna ( Khnoem in het Egyptisch, het moderne el Asjmoenein), Meroë in Ethiopië en de oase van Siwa in Libië

    Zijn naam werd geschreven :



    Zijn naam betekende "de Verborgene" en een van zijn grafschriften was "mysterieus van gedaante . De naam zou verband houden met het werkwoord "imni" dat verstoppen betekent. Maar het is ook mogelijk dat zijn naam verband houdt met een oud Lybisch woord "aman" dat water betekent. De onmogelijkheid om een naam (nomen) voor deze complexe godheid te vinden werd opgelost door hem "asja renou" i.e "rijk aan namen" te noemen.


    Voorstelling: Ondanks het geheim van zijn gedaante, als schepper en bron van alle leven waarin hij onzichtbaar was, werd Amon voorgesteld als een man met een hoofdtooi met twee pluimen, maar ook als een man met een ramskop (sjeft) of als een ram ( Ovis platyra) met naar binnen gebogen horens dicht bij de kop en dus duidelijk verschillend van het ram met horizontale horens ( Ovis logipes palaeoegypticus) dat karakteristiek was voor de godheid Chnoem. Een blauwe huidskleur ( lucht ?) was karakteristiek voor de afbeelding van Amon.



    Bekend zijn ook de criosphinxen: leeuwenbeelden met ramskoppen die tussen hun poten een beeld van de farao houden en waarmee de dreven die de tempels van Loeksor en Karnak met elkaar verbonden, afgeboord waren. Ook de "Oeserhat", de magnifieke processieboot van Amon, de Heer van de Twee Horens, was aan de boeg en achtersteven met ramskoppen versierd.



    De ram werd reeds in de prehistorie in de Sahara vereerd en drong van daar door naar de Nijvallei waar hij het onderwerp werd van verschillende religieuse syncretismen ( versmeltingen); zoals deze van de Nubische ram, vereerd te Kerma en de rest van Nubië en de Egyptische Amon.

    Criosfinxen langs de processieweg van Karnak


    Soms werd hij ook afgebeeld als een "smn"-gans ( Alopochen aegyptiaca). In een hymne op de papyrus "Leiden 1350" wordt hij beschreven als " de grote schreeuwer " , een oergans. Ook de slang, waarin hij zich reïncarneerde was als heilig dier aan hem gewijd.


    Soms werd hij verbonden met de vruchtbaarheidsgod Min tot Amon-Min of Amon-Kamoetef ( stier van zijn moeder). In dat geval werd hij ithyiphallisch (met een stijve penis) afgebeeld . Mogelijks werd Min, de god van het naburige Coptos, te Thebe vereerd voor Amon. Beide voeren ze in hun afbeeldingen de karakteristiek pluimen op hun kroon, wat op verwantschap zou kunnen wijzen.


    Als Amon-Ra werd hij ook verbonden met de zonnegod Ra, een van de dominerende goden uit het Oude Rijk. Het zou onder de Vijfde Dynastie zijn dat de vereniging met Ra tot stand kwam . In die hoedanigheid draagt hij een zonneschijf naast de pluimen op zijn kroon (zie afbeelding 3 hierboven: Amon met het ramshoofd  waarbij de zonneschijf duidelijk te zien is voor de pluimen). Deze verbintenis met de populaire godheid Ra was een van de oorzaken van zij algemene opgang later.


    Amon, de heer die in alle dingen verblijft , werd ook geacht de ziel (ba) van alle dingen te zijn.


    Amon was oorspronkelijk samen met zijn gemalin Amaunet één van de 4 koppels van oergoden van de ogdoade (Grieks voor een groep van acht) uit de scheppingsmythe van Hermopolis Magna. Hij personifieerde de wind of de verborgen kracht van de lucht. Hij was een scheppingsgod die zichzelf kon opwekken door de vorm aan te nemen van een slang die zijn huid afwerpt. In die functie was hij bekend als Amon Kametef (hij die zijn tijd vervuld).


    Zijn voornaamste cultuscentrum was de tempel van Karnak te Thebe waar hij samen met zijn echtgenote , de gier-moedergodin, Moet en hun kind de maangod Chonsoe als goddelijke triade werd vereerd.


    Hij wordt voor het eerst vernoemd in de pyramide teksten uit de vijfde dynastie (ca 2350 - ca 2345) waar zijn gemalin Amonet of Amaunet is. ( = Amon + vrouwelijke eind "t")


    Men weet niet precies wanneer men begon met Amon te Thebe te vereren maar als lucht en windgod veronderstelt men dat Amon misschien een god van de plaatselijke schippers was. Zeker is dat helemaal niet. Wel zeker is dat tijdens de "Eerste Tussenperiode" een tempel aan hem gewijd bestond te Thebe.


    Met de opgang van de dynasten van Thebe werd Amon steeds belangrijker zodat hij tenslotte de oppergod van het staatspantheon van de Egyptenaren werd. Later vereenzelfdigden de Grieken onder de Ptolemeeën hem met Zeus en de Romeinen met Jupiter. Zijn opkomst dankte hij vooral aan deze van de plaatselijke Thebaanse heersers, die sinds Mentoehotep II progressief het land wisten te herenigen na een periode van oproer en onenigheid onder de gouwvorsten (Eerste Tussenperiode). Een inscriptie van Senoesret I (ca 1965- ca 1920 v.Chr.) , uit de vroege twaalfde dynastie, in de jubileumkapel te Karnak beschrijft Amon als "de koning der goden". Senoesret was bovendien de eerste vorst die te Karnak een heiligdom oprichtte.


    Het was Amon-Ra, de Thebaanse manifestatie van de zonnegod, die de expansie van het Egyptische koninkrijk over Nubië en de Levant voorzat. Hij werd geassocieerd met de heersende farao maar het was de Thebaanse priesterklasse die gebruik maakte van het prestige van de cultus van Amon-Re om tegen het eind van het Nieuwe Rijk hun rivaliteit met de farao te legitimiseren.


    De opkomst van de farao's van de vijfentwintigste dynastie afkomstig uit Koesj leidde tot een renaissance van de cultus van Amon, daar de Nubiërs geloofden dat de werkelijke thuisbasis van Amon de Djebel Barkal in Noord-Soedan was. Koningen als Piy, Sjabaka en Taharqa associeerden zich met de cultus van Amon en trachten de cultus en de heilige plaatsen nieuw leven in te blazen. De tempel van Darius te Hibis in de oasis van Kharga en het orakel van Amon in de oasis van Siwa bleven prestige uitstralen tot aan de tijd van Alexander de Grote.



    Bronnen: -J.Zandee: De hymnen aan Amon van papyrus Leiden 1350, Leiden, 1948
    -Lucia Gahlin; Egypte goden, mythen en religie,Utrecht 2001
    -K.Sethe: Amun und die acht Urgцtter, Leipzig, 1929
    -Hans Bonnet:Lexikon der Äyptischen religionsgeschichte; 1952
    -Champollion J.F. Panthйon Egyptien,1823 -Wallis Budge E.A. The Gods of the Egyptians,1904
    -M.Damiano-Appia. Dictionair encyclopédique de l'Ancienne Egypte,1999
    -I.Shaw & P.Nicholson, The Dictionary of Ancient Egypt,1995


      Geef hier uw reactie door
      Uw naam *
      Uw e-mail *
      URL
      Titel *
      Reactie *
        Persoonlijke gegevens onthouden?
      (* = verplicht!)
      Reacties op bericht (1)

      06-07-2008
      Wist je...
      dat dit blog zeer gegeerd is als studiemateriaal in het KA te Aalst?

      06-07-2008 om 03:09 geschreven door Titi




      Inhoud blog
    • Bewerking van stukje van 03/03/2006 over dynastie 0
    • Anoebis02
    • Horus valk
    • neboe
    • Horus ? Schorpioen een koning uit Dynastie 0
    • Anoebis
    • Laatste Updates
    • Aker
    • Lijst Farao's
    • Samenvatting van de geschiedenis
    • Amon
    • Religie indeling
    • Lijst van de goden
    • Het Bestuur
    • Cursus Hiërogliefen
    • Geologische periodes van de aarde
    • Paleo-, Proto-, Pre- en Neonijl
    • Geografie
    • Geschiedenis
    • Eonijl
    • Nijl_Quaternair
    • Opvatting over geschiedenis
    • De prehistorie
    • MUMMIE VAN HATSJEPSOET GEÏDENTIFICEERD
    • DE DYNASTIE WISSEL en de OVERGAN NAAR HET OUDE RIJK
    • DE DERDE DYNASTIE
    • GEURENDE STENEN
    • SORRY
    • en nog over stenen
    • Nog enkele belangrijke technische woorden van de hongersnoodstèle
    • Technische woorden van de Hongersnoodstéle.
    • Pyramiden in beton ?
    • Pyramiden in Beton ?
    • OEFENING
    • Offerformule Deel IV
    • Pyramiden in beton !?! Deel 2
    • Pyramiden uit gereaggregeerde steen ?
    • DERDE DYNASTIE
    • Chasechem /Chasechemoei
    • Sechemib
    • Peribsen (volledig)
    • OFFERFORMULE DEEL III
    • Woordenlijst
    • WOORDENLIJST
    • De offerformule
    • Neferkaseker of Neferkasokar
    • Neferkara
    • Noebnefer
    • BA
    • OENEG
    • Werkwoorden
    • Verder vervolg Ni-Netjer
    • Vervolg Ninetjer
    • Vervolg van Farao Ninetjer (Tweede Dynastie)
    • Het tweede kistje
    • Een beetje practijk
    • Ninetjer
    • Meervoud en een Neb probleem
    • NEBRA
    • Tombe A (het graf van Hetepsechemoei ?
    • Expeditie naar de bronnen van de nijl
    • Transliteratie
    • Lauer J.-P.
    • Archeologische problemen
    • TOEVOEGING
    • kA
    • Woordenlijst
    • HERHALING
    • INLEIDING TWEEDE DYNASTIE
    • HORUS BA
    • Horus Vogel en /of Horus Sekhet
    • Qa'a, of Qa of Ka'a of Ka
    • Horus Qa'a, laatste grote koning van de eerste dynastie
    • Sedjemef
    • Horus SEMERCHET
    • Oplossinge oefening
    • Horus Adjib
    • Suffixen
    • Horus DEN
    • Laatste drieletter-tekens
    • Tweede deel Drieletter-tekens
    • HORUS DEN
    • Wat GRAMMATICA (tegen de goesting maar nodig)
    • Drieletter-tekens Deel 1
    • Koningin Mer-Neith
    • Transliteratie
    • Horus Djet (Wadji- Oeadji)
    • Oplossing van de opgave
    • Mensoffers bij de farao's
    • Bericht
    • pa & ma, is niet vader & moeder
    • Horus DJER II
    • Gelukkig Nieuwjaar !
    • De seizoenen
    • Leren tellen
    • Horus DJER en Uitwijding over de tijdrekening van de Egyptenaren2
    • Horus DJER en Uitwijding over de tijdrekening vab de Egyptenaren
    • LES HIEROGLIEFEN
    • Horus AHA
    • TWEELETTER-TEKENS
    • MET VERLOF
    • Wie was Menes ?
    • OP ALGEMENE AANVRAAG
    • Eikes, een spinnekop
    • OOSTENDE
    • Cursus deel
    • Abydos
    • Canon van Turijn
    • Les 3
    • De andere payrus van Turijn
    • Les 2
    • Bronnen 3
    • Hiërogliefen Les 1
    • Lijst abydos
    • bronnen 1
    • Wist Je ?
    • HIEROGLIEFEN CURSUS ?
    • Bronnen van de koningslijsten vb. Eerste Dynastie
    • Eigennaam
    • Troonnaam
    • cartouche
    • Gouden Horus
    • Nebti naam
    • Titulatuur van de farao
    • Narmer palet
    • DYNASTIE 0
    • Peribsen

      E-mail mij

      Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


      Foto

      Gastenboek

      Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


      Blog als favoriet !



      Blog tegen de regels? Meld het ons!
      Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!