Disclaimer In verband met een recent dispuut omtrent plagiaat wil ik bendadrukken dat deze teksten uiteraard niet origineel zijn maar een condensatie van teksten die over dit onderwerp werden gepubliceerd. Ik kan de geschiedenis van Egypta niet heruitvinden en mijn persoonlijke bijdragen aan origineel onderzoek hierover zijn nihil. Ik tracht hier met zoveel mogelijk bronvermelding een samenvatting te geven over wat hedendaags bekend is. Ronald Milo
Foto
Inhoud blog
  • Bewerking van stukje van 03/03/2006 over dynastie 0
  • Anoebis02
  • Horus valk
  • neboe
  • Horus ? Schorpioen een koning uit Dynastie 0

     

    100%
    150%
    200%

    loupe voor wie de kleine tekst moeilijk kan lezen
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     

    Hierboven vind je een afbeelding van de god HAPI, de Nijlgod of beter gezegd de God van de Overstroming van de NIjl. De Egyptenaren maakten immers een onderscheid tussen de nijl als stroom, die ze "iteroe" noemden, en de welvaart brengende overstroming die ze personifiлerden in de god Hapi. Hij werd meestal voorgesteld met een hangbuikje en hangborsten (een teken van welvaart voor de oude Egyptenaren) en met een haartooi van waterplanten. Vaak wordt hij echter ook in de verschillende provincies ( nomen) afgebeeld met het embleem van de provincie op zijn hoofd. Dit is ook het geval in bovenstaande afbeelding. Hapi werd vooral vereerd te Assoean en Jebel el Silsila waar hij geacht werd rond te dwalen in de grotten bij de eerste stroomversnelling (cataract). In de Delta daarentgen geloofde men dat hij in grot nabij Memfis woonde. Om hem te vereren en gunstig te stemmen werden, meestal in de nabijheid van een nilometer, offergiften in de stroom gegooid.

      Woordenschat

    .

    WELKOM OP DEZE WEBSITE GEWIJD AAN ALLE ASPECTEN VAN HET OUDE EGYPTE DER FARAO'S

    Inhoud



    Een herschikking van het blog is aan de gang om alle delen aanklikbaar te maken vanuit het centrale Inhoudsmenu. Enig geduld wordt op prijs gesteld. Ondertussen kan u nog steeds bij de artikels terecht via de inhoud in rechterkolom
    e-mail van de auteur: ronald.milo@skynet.be
    07-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Horus SNEFERKA - Horus Vogel - Horus SEKHET (?) - Horus BA

    Nu, voor we ons wenden tot de Tweede Dynastie,  nog even de studie van enkele minder belangrijke koningen, die waarschijnlijk maar korte tijd geregeerd hebben en wiens chronologische positie in de Vroeg-Dynastieke Periode verre van vast staat. Er zijn geen graven of ander architecturaal materiaal dat met zekerheid aan hen kan worden toegeschreven gevonden.

    Horus SNEFERKA

    Inscripties van S-Nefer-Ka
    De archeologische sporen die zij achterlieten zijn schaars.SNEFERKA kent men van drie inscripties gevonden op stenen vazen
    1. De eerste ( foto en tekening ernaast) is afkomstig uit de gallereien van het complex van de Trappenpyramide van Djoser te Sakkara (PD IV n. 86; Horus Seneferka's Ah-Ntr in Qaw-Ntrw);. Ze is gekrast in een serech op een vaas van leisteen maar bijna zeker over de naam heen van een vorige koning (meest waarschijnlijk Qa'a (aan wie Qaw Ntrw behoorde); de mogelijks officiлle naam ernaast in de rechthoek werd gelezen als Swdj Khnemw (Kaplony).

    2. Een andere korte inscriptie ( boven rechts), door Emery gevonden in graf S3505 te Sakkara, eveneens op een leistenen vaas, toont de serech in tegenstelling tot de twee andere zonder valk. Verder vindt men ernaast de naam van het Memphitisch paleis Hwt Za ha nb.

    3. De laatste inscriptie ( onder links), gepubliceerd door Kaplony (Steingefasse, n.13), komt uit de private collectie van Georges Michailides en, alhoewel de vindplaats niet vasstaat, komt ze meer dan waarschijnlijk uit Sakkara. Er staat geschreven "Hm Shenwwt Hrw Snfrka",en verwijst dus naar de dienst in de graanschuren. Kaplony (ibid.) vermeldt hierbij dat van de weinige bekende inscripties op stenen vazen, deze laatste er een is die ingegrift is in een vaas die speciaal voor deze persoon werd vervaardigd en dus geen uitgewiste en overschreven inscriptie.


    Francesco Raffaele denkt dat de aanwezigheid van op zijn minst één serech zonder valk en de mogelijk lezing van de naam als Nefer-Ka-es (Nefer-Ka-s: cfr. met de lezing van de naam van de dochter van Djoser Int-Ka-s  ) eerder zou verwijzen naar een verder regerende koningin dan naar een kort regerende koning.



    (wordt vervolledigd en op de lezingen komen we terug in de hiërogliefen rubriek)

    In maart 2003 hebben opgravingen verricht door Zahi Hawass, het controversiële hoofd van Hoge Raad voor Antiquiteiten van Egypte [ die terugkeer naar Egypte van onder meer de steen van Rosette (British Museum) en de buste van Nefertiti (Berlijn) eist ] nieuwe argumenten voor het bestaan van Sneferka ('Nefer-se-ka') aangebracht. Met name enkele inscripties op fragmenten van een albasten vaas uit een graf van het eind van de Eerste Dynastie. De tombe werd reeds in 1995 ontdekt tijdens werkzaamheden voor de constructie van nieuwe magazijnen voor opslag van vondsten uit de necropool van Sakkara. (Youssef, GM 152, 1996, 105-111) maar grondige opgraving vond pas in 2003 plaats.

    We laten Zahi Hawass hier zelf aan het woord: "In 1995 ontdekten we, op 50 m naar het westen van Imry, een grote mastaba uit de Eerste Dynastie. De afmetingen waren 52 m X 32 m en 3 m hoog. De ingang van de tombe was geblokeerd met steenslag en in de grafkamer werden grote hoeveelheden gebroken potten, silex wertuigen en stukken albast, met de naam erop van koning Nefer-sieka, een minder bekende koning, gevonden. Ten oosten van de mastaba werden een tiental even oude graven gevonden. Uit de schachten die door de graven werden gegraven blijkt dat deze laatste in het Nieuwe Rijk en de Late Periode opnieuw gebruikt werden. Een van de graven toonde een unieke valse deur, gemaakt van modderstenen met bovenop een houten blok met een paneel met daarop een scène waarbij de overledene tegenover een offertafel, met offerandes erop samen met een lijst ervan, zit. Boven het hoofd van de overledenen staat zijn naam maar deze kon niet ontcijferd worden daar hij te vaag is. In elk geval is dit wellicht de oudste vorm van valse deur die ooit ontdekt werd."

    Graftombe met de valse deur

    "In een ander schacht 4 m diep in de rots gehouwen, daald ik af en vond dat deze volledig was afgesloten met moddersteen Het koste mij meer dan een uur om deze stenen één voor één te verweideren en ik vond binnen in de oudste mummie, die ooit in Egypte ontdekt is geweest. Het skelet, in foetale houding, was bedekt met linnen en in goede conditie. "

    Oudste mummie ooit in Egypte ?

    Niettegenstaande het feit dat de informatie over deze koning zeldzaam is, kunnen we toch aannemen dat de aanwezigheid van deze koning, zij het korststondig, op het eind van de Eerste Dynastie, toch enige schaduw werpt op deze periode uit de Egyptische geschiedenis, waarvan we nochtans dachten dat deze relatief goed bekend was. Alhoewel de mysteries van de Eerste Dynastie, in het niet verbleken bij deze uit de Tweede Dynastie zetten we ze toch even op een rijtje:.

    • De positie en status van op zijn minst twee koninginnen
    • De geusurpeerde inscripties bij de laatste koningen
    • De kortregerende koningen die we nu bestuderen.
    • De overgang van de ene dynsastie naar de andere. We beschikken maar over een beperkte documentatie voor deze periode.
    • Het feit dat deze overgang gepaard ging met het een concentratie van de koninklijke macht te Memphis, de hoofdstad van Beneden-Egypte. Zo is er geen enkel koninklijk graf uit de vroege Tweede Dynastie ooit te Abydos gevonden.

    Uit wat vooraf gaat kunnen we momenteel voorzichtig besluiten dat S-Nefer-ka waarschijnlijk de opvolger was van Qa'a. Hoofdargument hierbij is dat zijn naam op de vazen boven die van Qa'a geschreven is zoals dit het geval was met zijn voorgangers Adjib, Semerkhet en Qa'a (telkens tussen directe opvolgers). Er werden nog geen andere belangrijke suggesties gedaan omtrent zijn positie in de rij der farao's. Een enkele keer werd hij evenals Ba ingevoegd in verschillende problematische posities van de Tweede of Derde Dynastie evenwel zonder overtuigende argumenten.





      Geef hier uw reactie door
      Uw naam *
      Uw e-mail *
      URL
      Titel *
      Reactie *
        Persoonlijke gegevens onthouden?
      (* = verplicht!)
      Reacties op bericht (0)



      Inhoud blog
    1. Bewerking van stukje van 03/03/2006 over dynastie 0
    2. Anoebis02
    3. Horus valk
    4. neboe
    5. Horus ? Schorpioen een koning uit Dynastie 0
    6. Anoebis
    7. Laatste Updates
    8. Aker
    9. Lijst Farao's
    10. Samenvatting van de geschiedenis
    11. Amon
    12. Religie indeling
    13. Lijst van de goden
    14. Het Bestuur
    15. Cursus Hiërogliefen
    16. Geologische periodes van de aarde
    17. Paleo-, Proto-, Pre- en Neonijl
    18. Geografie
    19. Geschiedenis
    20. Eonijl
    21. Nijl_Quaternair
    22. Opvatting over geschiedenis
    23. De prehistorie
    24. MUMMIE VAN HATSJEPSOET GEÏDENTIFICEERD
    25. DE DYNASTIE WISSEL en de OVERGAN NAAR HET OUDE RIJK
    26. DE DERDE DYNASTIE
    27. GEURENDE STENEN
    28. SORRY
    29. en nog over stenen
    30. Nog enkele belangrijke technische woorden van de hongersnoodstèle
    31. Technische woorden van de Hongersnoodstéle.
    32. Pyramiden in beton ?
    33. Pyramiden in Beton ?
    34. OEFENING
    35. Offerformule Deel IV
    36. Pyramiden in beton !?! Deel 2
    37. Pyramiden uit gereaggregeerde steen ?
    38. DERDE DYNASTIE
    39. Chasechem /Chasechemoei
    40. Sechemib
    41. Peribsen (volledig)
    42. OFFERFORMULE DEEL III
    43. Woordenlijst
    44. WOORDENLIJST
    45. De offerformule
    46. Neferkaseker of Neferkasokar
    47. Neferkara
    48. Noebnefer
    49. BA
    50. OENEG
    51. Werkwoorden
    52. Verder vervolg Ni-Netjer
    53. Vervolg Ninetjer
    54. Vervolg van Farao Ninetjer (Tweede Dynastie)
    55. Het tweede kistje
    56. Een beetje practijk
    57. Ninetjer
    58. Meervoud en een Neb probleem
    59. NEBRA
    60. Tombe A (het graf van Hetepsechemoei ?
    61. Expeditie naar de bronnen van de nijl
    62. Transliteratie
    63. Lauer J.-P.
    64. Archeologische problemen
    65. TOEVOEGING
    66. kA
    67. Woordenlijst
    68. HERHALING
    69. INLEIDING TWEEDE DYNASTIE
    70. HORUS BA
    71. Horus Vogel en /of Horus Sekhet
    72. Qa'a, of Qa of Ka'a of Ka
    73. Horus Qa'a, laatste grote koning van de eerste dynastie
    74. Sedjemef
    75. Horus SEMERCHET
    76. Oplossinge oefening
    77. Horus Adjib
    78. Suffixen
    79. Horus DEN
    80. Laatste drieletter-tekens
    81. Tweede deel Drieletter-tekens
    82. HORUS DEN
    83. Wat GRAMMATICA (tegen de goesting maar nodig)
    84. Drieletter-tekens Deel 1
    85. Koningin Mer-Neith
    86. Transliteratie
    87. Horus Djet (Wadji- Oeadji)
    88. Oplossing van de opgave
    89. Mensoffers bij de farao's
    90. Bericht
    91. pa & ma, is niet vader & moeder
    92. Horus DJER II
    93. Gelukkig Nieuwjaar !
    94. De seizoenen
    95. Leren tellen
    96. Horus DJER en Uitwijding over de tijdrekening van de Egyptenaren2
    97. Horus DJER en Uitwijding over de tijdrekening vab de Egyptenaren
    98. LES HIEROGLIEFEN
    99. Horus AHA
    100. TWEELETTER-TEKENS
    101. MET VERLOF
    102. Wie was Menes ?
    103. OP ALGEMENE AANVRAAG
    104. Eikes, een spinnekop
    105. OOSTENDE
    106. Cursus deel
    107. Abydos
    108. Canon van Turijn
    109. Les 3
    110. De andere payrus van Turijn
    111. Les 2
    112. Bronnen 3
    113. Hiërogliefen Les 1
    114. Lijst abydos
    115. bronnen 1
    116. Wist Je ?
    117. HIEROGLIEFEN CURSUS ?
    118. Bronnen van de koningslijsten vb. Eerste Dynastie
    119. Eigennaam
    120. Troonnaam
    121. cartouche
    122. Gouden Horus
    123. Nebti naam
    124. Titulatuur van de farao
    125. Narmer palet
    126. DYNASTIE 0
    127. Peribsen

      E-mail mij

      Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


      Foto

      Gastenboek

      Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


      Blog als favoriet !

      Klik hier
      om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!



      Blog tegen de regels? Meld het ons!
      Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!