Katten die ongelukkig of van streek zijn door een verandering in hun omgeving, vertonen 'ziek gedrag', zoals eten weigeren, de kattenbak niet gebruik of extreem veel te braken. Chronisch zieke en gezonde katten reageren op dezelfde manier, zo bleek uit een onderzoek van de universiteit van Ohio. Dierenartsen die 'zieke' katten over de vloer krijgen, polsen best ook naar veranderingen in de omgeving, zo waarschuwt onderzoeker Tony Buffington.
Het onderzoek werd gevoerd met twee groepen katten: een gezonde groep, en een groep met een chronische ziekte die de katten ongemak of pijn geeft aan de blaas.
In beide groepen reageerden evenveel katten op dezelfde manier op een verandering van verzorger, een ander eetschema of een nieuwe omgeving maken. De katten gedroegen zich drie keer zo vaak ziek in vergelijking met de gewone routine. Onderzoek voor binnenhuiskatten De veranderingen in het schema voor de katten kwam er na een langdurig onderzoek van doctoraatstudente Judi Stella naar het perfecte schema voor binnenhuiskatten.
Na maanden proberen het perfecte voedings-, speel- en schoonmaakschema op te stellen, vond Stella uiteindelijk een schema dat de chronisch zieke katten minder stresseerde. De katten hadden een gezondere vacht, helderdere ogen en braakten meer dan twee weken lang niet.
"Een verrijkte omgeving kan de symptomen van chronisch zieke katten tot 80 procent vereminderen", besloot Buffington. Het perfecte zorgschema werd (helaas) niet meegedeeld.
|