Katten die ongelukkig of van streek zijn door een verandering in hun omgeving, vertonen 'ziek gedrag', zoals eten weigeren, de kattenbak niet gebruik of extreem veel te braken. Chronisch zieke en gezonde katten reageren op dezelfde manier, zo bleek uit een onderzoek van de universiteit van Ohio. Dierenartsen die 'zieke' katten over de vloer krijgen, polsen best ook naar veranderingen in de omgeving, zo waarschuwt onderzoeker Tony Buffington.
Het onderzoek werd gevoerd met twee groepen katten: een gezonde groep, en een groep met een chronische ziekte die de katten ongemak of pijn geeft aan de blaas.
In beide groepen reageerden evenveel katten op dezelfde manier op een verandering van verzorger, een ander eetschema of een nieuwe omgeving maken. De katten gedroegen zich drie keer zo vaak ziek in vergelijking met de gewone routine.
Onderzoek voor binnenhuiskatten De veranderingen in het schema voor de katten kwam er na een langdurig onderzoek van doctoraatstudente Judi Stella naar het perfecte schema voor binnenhuiskatten.
Na maanden proberen het perfecte voedings-, speel- en schoonmaakschema op te stellen, vond Stella uiteindelijk een schema dat de chronisch zieke katten minder stresseerde. De katten hadden een gezondere vacht, helderdere ogen en braakten meer dan twee weken lang niet.
"Een verrijkte omgeving kan de symptomen van chronisch zieke katten tot 80 procent vereminderen", besloot Buffington. Het perfecte zorgschema werd (helaas) niet meegedeeld.
Het stadsbestuur van Brugge heeft een koppel witte zwanen in bruikleen gegeven aan de stad Oudenburg. Jarenlang zwommen zwanen op het Vaardeken in Oudenburg, maar ze werden er verjaagd of stierven. Brugge heeft vandaag twee zwanen in bruikleen gegeven in het kader van haar kweekprogramma.
Meteen wordt daarmee een eeuwenoude schuld afgelost, want Oudenburg werd nooit eerder vergoed voor de stenen van het Romeinse castellum waarmee de Bruggelingen gingen lopen.
Kweekprogramma Brugge zet een intensief kweekprogramma op voor zwanen. In dat kader werden al zwanen uitgezet op verschillende plaatsen in de stad zelf, in Zuienkerke en Damme. Nu wordt ook Oudenburg aan het lijstje toegevoegd. Als het jonge koppel een nageslacht krijgt, moeten de jongen volgens de afspraken aan Brugge worden geschonken. Brugge heeft een eeuwenlange traditie met zwanen op haar Reien.
Legende De aanleiding is een legende. De Oostenrijkse aartshertog Maximiliaan van Oostenrijk zou de stad hebben gestraft om eeuwig zwanen te houden op haar Reien omdat ze zijn vertrouwensman Pieter Lanchals vermoordden toen die voor de aartshertog in de stad nieuwe belastingen kwam innen.
Nu je voetjes warm ingeduffeld worden, duiken ook meer zweetvoeten op. Het is echter een fabeltje te denken dat enkel mannen zweetvoeten hebben. Sommigen hebben er nooit last van, anderen hebben het al op het moment dat ze uit de douche stappen. Dit doe je eraan?
In de eerste plaats is het niet het zweet van zweetvoeten dat ruikt, maar de bacteriën op je huid. Die voeden zich op het zweet. Hoe meer zweet, hoe meer bacteriën en dus ook geur.
1. Was elke dag de voeten. 2. Droog de voeten na het wassen goed af, ook tussen de tenen. 3. Draag goed ventilerende schoenen. 4. Vermijd kunststof materialen zoals rubber en nylon. 5. Draag sokken van katoen of wol in plaats van polyester. 6. Draag elke dag schone sokken of wissel deze vaker, wanneer nodig. 7. Draag niet elke dag dezelfde schoenen, om deze te kunnen laten drogen. Koop schoenen van goede kwaliteit en liefst met natuurlijke materialen als leder zodat deze kunnen ademen. 8. Verzorg de voeten goed en verwijder oude huidcellen en eelt. 9. Gebruik anti-transpiratie sprays om de bacteriën die de geur veroorzaken, te doden. Laat het opdrogen voor je de sokken aantrekt. 10. Gebruik talkpoeder om de voeten droog te houden. Ook ontgeurende zolen kunnen helpen
Wie enig kind is, wordt vaak gezien als veeleisender of eenzaam, maar een nieuwe studie toont aan dat wie geen broertjes of zusjes heeft, gelukkiger is dan wie de ouderlijke aandacht wél moet delen.
Een van de redenen waarom kinderen zonder broer of zus meer zelfvertrouwen hebben en tevredener zijn, is dat ze niet met pesterijen van de andere kinderen in het gezin moeten kampen. Liefst één kind op drie zegt dat het regelmatig geduwd of geslagen wordt door een broer of zus. Andere kinderen klagen dat hun spullen wel 's gestolen worden door een broer of zus, of dat ze uitgescholden worden.
Oude resultaten tegengesproken De resultaten komen uit de studie 'Understanding Society', een uitvoerig onderzoek naar het gezinsleven in Groot-Brittannië dat zo'n 100.000 mensen uit 40.000 gezinnen onder de loep nam.
Vroegere studies leken erop te wijzen dat wie het enige kind was in een gezin, later af te rekenen kreeg met gebrekkige sociale vaardigheden en vaak op een egoïstischere manier in het leven zou staan. Zo zouden dergelijke kinderen al in de kleuterschool minder makkelijk vriendjes kunnen maken.
Gundi Knies van het Instituut voor Sociaal en Economisch Onderzoek aan de Universiteit van Essex, die de gegevens van het jongste onderzoek analyseerde, weerlegt die oude onderzoeksconclusies nu. Haar besluit luidt: "Hoe minder broers of zussen, hoe gelukkiger."
"De strijd om aandacht van de ouders en de noodzaak om de 'eigen' spullen te delen broers en zussen, zijn de hoofdoorzaken van een groter ongeluksgevoel", zegt Kniess.
De gemiddelde vrouw kan slechts 34 minuten op haar nieuw paar schoenen staan voordat ze pijn begint te krijgen.
Op blote voeten Britse onderzoekers ontdekten dat wanneer vrouwen hun nieuwe schoenen aantrekken, ze slechts een halfuur op hun voeten staan. Vier op de tien van de 4.000 ondervraagden zegt dat ze een extra paar schoenen meenemen in hun handtas om tijdens te avond te kunnen wisselen, omdat ze weten dat hun voeten pijn zullen doen. Meer dan de helft wandelt blootsvoets naar huis, een op de tien liet zijn hoge hakken al ergens achter of leent er van iemand anders. Mooi Het afgelopen jaar kampte de gemiddelde vrouw gemiddeld zes keer met voetpijn. Een op de tien werd al naar huis gedragen, een derde gaat enkel naar plaatsen waar stoelen zijn, zodat ze niet op haar voeten moet staan. De helft heeft een paar pijnlijke hoge hakken maar blijft deze dragen omdat ze er zo geweldig uitzien. Drie op de tien droeg al oncomfortabele schoenen om een punt te bewijzen bij hun partners. Een vijfde zegt dat het vooruitzicht van pijnlijke voeten niet maakt dat ze geen pijnlijke hakken meer willen dragen. Verslaving De gemiddelde vrouw tussen 18 en 65 jaar bezit 18 paar schoenen, en geeft gemiddeld 42 euro per paar uit. Acht op de tien heeft wel negen paar schoenen dat ze minder dan twee keer droeg. Een derde geeft toe verslaafd aan schoenen te vzijn, zes op de tien heeft een speciale kast of lade om ze veilig in op te bergen. Een op de vijf beoordeelt een andere vrouw op basis van haar schoeisel, een op de tien denkt dat dit het meest belangrijke onderdeel van een outfit is.
Zooltje Bij een standaard hak van 7,5 cm komt 75 procent van de druk van het lichaam op het voorste deel van de voet, waardoor je een brandend gevoel ervaart. Doordat je lichaam niet in balans is, zorgt dit voor een been- en rugpijn. Als je lange tijd rechtstaat gaat je hele voet pijn doen. Voetspecialiste Erika Gibbins: "Mijn advies is om schoenen altijd thuis te testen, als je denkt dat ze pijn zullen doen, kun je je voorzorgen nemen door een zooltje aan te brengen om zo de druk te herverdelen."
De studie werd verricht naar aanleiding van de lancering van een voetzooltje Insolia dat de pijn door hoge hakken moet verminderen, waardoor je je schoenen drie keer zo lang zou kunnen dragen.
"Toon mij een vrouw zonder schuldgevoelens, en ik toon je een man", zo schreef de feministische schrijfster Erica Jong. Gelijk heeft ze: 96 procent van de vrouwen voelt zich minstens een keer per dag schuldig, voor 50 procent is dat zelfs vier keer per dag.
Voor drie op vier vrouwen nam het schuldgevoel toe op het moment ze moeder werden. Ruim de helft van de vrouwen wordt door schuldgevoelens wakker gehouden. Dat bleek uit een bevraging door het tijdschrift Stylist bij 1.324 vrouwen en 55 mannen.
Gezondheid, kinderen en werk Ongezond eten en leven is de belangrijkste oorzaak voor schuldgevoelens, gevolgd door te weinig tijd doorbrengen met het gezin en verwaarlozen van het werk. Ook vriendschappen en het lichaam zijn een bron van schuldgevoelens, net als niet voldoende recycleren of humeurig reageren tegen geliefden.
Niet goed genoeg "Vrouwen voelen zich schuldig omdat ze denken dat ze hun rol niet goed genoeg invullen. Ze denken dat ze tekort schieten als dochter, als moeder, als werknemer, als partner, als vriendin en als vrouw.
"De echte oorzaak van dit schuldgevoel is de maatschappelijke houding tegenover vrouwen. Hen wordt geleerd dat 'goed' zijn, het hoogste goed is, en dit zowel door familie, door het onderwijs als door religie", aldus schrijfster Susan Carrell.
De eerste plaats "Als vrouwen niet iemand anders op de eerste plaats zetten, als ze zich niet wegcijferen, dan krijgen ze snel het gevoel dat ze iets slecht doen en hop, daar is het schuldgevoel."
En mannen dan? 92 procent van de ondervraagden denkt dat mannen zich minder vaak schuldig voelen dan vrouwen. Dat zou te wijten zijn aan de verschillende manier waarop mannen en vrouwen verantwoordelijkheid nemen voor falen.
Mannen leggen de oorzaak in het algemeen buiten zichzelf (het was te warm, er was veel lawaai), terwijl vrouwen de oorzaak in zichzelf zoeken (ik ben dom).
Koopjesjagers kunnen bij zelfstandige modewinkeliers vanaf de eerste dag van de wintersolden, komende maandag, kortingen van gemiddeld 30 procent verwachten.
Dat blijkt uit aparte onderzoeken van de ondernemersorganisaties Unizo en NSZ. De meerderheid van de zelfstandigen verwacht minstens evenveel te verkopen als tijdens de vorige wintersolden.
Daling Gemiddeld rekenen de ondervraagde leden van Unizo-lid Mode Unie op een minderverkoop van 0,7 procent tegenover de wintersolden van januari 2010. Bij het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) verwachten de leden een meerverkoop van 2 procent. Bij beide organisaties viel de winterverkoop tot nu toe tegen en werd er iets minder verkocht geboekt dan een jaar geleden. Ruimer assortiment "Door het slechte weer van de afgelopen maand ligt er gevoelig meer in de rekken dan vorig jaar bij de start van de wintersolden. Dat is goed nieuws voor de consument die uit een ruimer assortiment kan kiezen", stelt het NSZ.
Nocturnes Bij handelsfederatie Comeos wacht men de start van de wintersolden af om cijfers te geven. Net als bij het NSZ luidt het bij Comeos dat de soldenstart vermoedelijk eerder verspreid zal verlopen. De eerste soldenweek valt immers samen met de laatste week van de vakantie. Vooral in Wallonië zijn er maandag nocturnes gepland voor de mensen die toch moeten gaan werken en nadien nog op koopjesjacht willen gaan, aldus nog Comeos.
Zou het kunnen dat de mens steeds dommer wordt? Uit een studie blijkt dat het menselijk brein al 20.000 jaar aan het krimpen is. Gedurende de twee miljoen jaar daarvoor nam de grootte van het brein alleen maar toe.
Het krimpende brein is een fenomeen waar niemand aan kan ontsnappen. Het gebeurt over de hele wereld, bij beide geslachten en bij elk ras. In 20.000 jaar is ons brein met de grootte van een tennisbal gekrompen. Volgens Dr. John Hawks, antropoloog van de universiteit van Wisconsin, hoeven we ons echter geen zorgen te maken. Een kleiner brein betekent niet noodzakelijk dat we aan intelligentie moeten inboeten.
Reden? Over de reden van het krimpende brein is men het niet eens. Sommige wetenschappers geloven dat de mens vroeger een groot hoofd nodig had, aangezien ze veel vaker in de kou vertoefden. Andere wetenschappers denken dat ons voedsel vandaag veel gemakkelijker valt op te eten dan vroeger en dat onze hoofden daardoor niet meer groeien. Nog een theorie zegt dat enkel de sterksten overleefden, aangezien veel kinderen stierven. En de sterksten hadden het grootste hoofd.
Voorouders Volgens Dr. David Geary, van de universiteit van Missouri, mogen we onze voorouders niet zomaar intelligenter noemen. "In feite waren onze voorouders intellectueel onze gelijke niet. Dankzij de opkomst van landbouw en moderne steden konden de slimste mensen zich op wetenschap, kunst en andere velden toespitsen. Hun voorouders hadden de infrastructuur niet om dat te doen."
Raadsel Dr. Hawks gelooft wel dat de moderne mens slimmer is geworden, net doordat het brein gekrompen is. Een groter brein vraagt meer energie en doet er langer over om zich te ontwikkelen. Aan de universiteit van Tennessee stelt een studie echter dat ons brein in de toekomst opnieuw zal groeien. Wetenschappers staan met andere woorden zelf voor een raadsel. Of we slim genoeg zijn om het op te lossen, zal nog moeten blijken...
Heeft je man bepaalde hobby's, is het makkelijker om ideeën voor zijn kerstcadeau te sprokkelen. Geen inspiratie? Wedden dat één van volgende hebbedingetjes op zijn wenslijstje staan?
8. De nieuwste Xbox Houdt hij van games, is de nieuwe Xbox 360 beslist een topper. Deze Xbox 360 is ook speciaal ontworpen voor de nieuwe Kinect bewegingssensor van Microsoft. De rest zal hij met plezier willen ontdekken. 7. Een nieuwe computer Computers scoren altijd bij de meeste heren, zeker als die uitgerust is met de beste processor en harddrive.
6. Lekker geurtje Ook een man ruikt graag fris en lekker. Een typisch geurtje maakt hem nog aantrekkelijker.
5. DVD collectie Is hij verzot op een bepaalde TV reeks? Doe hem ineens de hele DVD-reeks cadeau. Goed voor uren plezier. 4. Tickets voor een concert Komt zijn favoriete band naar het land? Wees er als de kippen bij en koop nu al 2 tickets. Je stuurt hem toch niet alleen op pad? 3. Boek een weekendtrip Heb je geen idee, werkt een leuk weekendje altijd. Mannen houden van een portie avontuur dus zoek een bestemming waar iets te beleven valt.
2. Een nieuw huisdier Is hij gek op dieren, kan je maar beter overwegen om een huisdier te kopen. Zoek je honden en katten? Vergeet niet dat ze in het asiel op je staan te wachten. 1. Een nacht met jou Het klinkt misschien gewoontjes, maar een opwindende nacht met jou is altijd een topper. Zoek erotische bezigheden of maak meteen zijn ultieme fantasie waar. Succes gegarandeerd.
De Belg schat dat hij dit jaar 570 euro gaat uitgeven tijdens de kerstperiode. Dat is een iets kleiner budget dan vorig jaar, zo blijkt uit een Europese consumentenstudie over de eindejaarsaankopen van de financiële organisatie Deloitte.
Van de 570 euro gaat 330 euro naar cadeautjes, 180 euro komt bij het normale etensbudget en 60 euro is bestemd voor andere sociale activiteiten. Dat is minder dan vorige jaren, de economische bezorgdheid zet nog steeds een domper op de eindejaarsaankopen.
Dat vertaalt zich in nuttige en minder dure cadeaus. De Belg kijkt uit naar de beste prijzen en speciale aanbiedingen. Ondanks deze trends hebben de technologische gadgets de wind in de zeilen. Producten als iPad en iPhone zijn dit jaar succesvoller dan ooit.
Contant geld Bovenaan het cadeaulijstje staan opnieuw cadeaubonnen. De helft van de Belgen wil er dit jaar één cadeau doen of ontvangen. In de top tien van geplande geschenkaankopen zijn er daarnaast twee opmerkelijke wijzigingen: contant geld klimt van de negende naar de tweede plaats, en muziek (cd's en mp3's) zakt van de derde plaats naar de achtste plaats. Nog in de top tien staan onder andere boeken, cosmetica en parfum, kledij en schoenen, juwelen en uurwerken en films.
Ongebruikt Volgens Deloitte worden heel wat cadeaubonnen niet ingewisseld. Ongeveer 6 procent van de consumenten die de afgelopen twaalf maanden cadeaubonnen heeft gekregen, heeft die nog niet ingeruild. Volgens berekeningen blijft daardoor dit jaar waarschijnlijk 70 miljoen euro aan cadeaubonnen ongebruikt.
Gemakkelijk is het niet altijd om je kinderen groenten te doen, maar nodig is het zeker wel. Omwille van de vitamines, maar ook (en vooral) omwille van de vezels omdat die constipatie vermijden.
Kinderen die groenten eten, hebben dertien keer minder kans op constipatie dan kinderen die hun neus optrekken voor de groentjes. Dat blijkt uit een studie bij 383 lagereschoolkinderen aan de nationale universiteit van Singapore.
Functionele constipatie 7 procent van de 8- tot 10-jarige kinderen leed aan functionele constipatie. Dat betekent dat de verstopping geen fysische of psychologische oorzaak heeft. Wie weinig groenten at, had dertien keer zoveel kans op constipatie.
Water drinken Ook water drinken heeft een invloed. Kinderen die niet minstens twee glazen per dag water dronken, hadden acht keer zoveel kans op constipatie.
95 procent Constipatie, of verstopping van de darmen, wordt steeds vaker vastgesteld bij lagereschoolkinderen. In 95 procent gaat het om functionele constipatie, die gemakkelijk door een juist voedingspatroon kan vermeden worden.
Serieuze problemen Bij constipatie werken de darmen niet regelmatig, en is de ontlasting vaak hard, moeilijk en pijnlijk. Indien onbehandeld kan constipatie tot serieuze darmproblemen leiden. De onderzoekers wijzen ook op de emotionele gevolgen, zoals stress, problemen op school, laag zelfvertrouwen en minder sociale interactie.
Of de cijfers ook gelden voor westerse landen is niet meteen duidelijk. Maar groenten eten en voldoende water drinken is voor elk kind, overal ter wereld, belangrijk.
Nu het feestseizoen bijna begonnen is, begint ook het seizoen van de katers en gepaard gaande symptomen van hoofdpijn, misselijkheid, spierpijn, dorst en draaierigheid. Daarom de beste tips om deze laatste tegen te gaan.
Oorzaken kater Er bestaan tal van volksmiddeltjes tegen een kater, maar er is nog steeds geen hard bewijs dat je een kater ook echt kunt genezen. Alcohol wordt snel in de bloedstroom opgenomen, de lever kan maar een kleine hoeveelheid verwerken, waardoor de rest schade aanricht in je lichaam. Naast andere dingen, versnelt alcohol het verlies van water, waardoor je uitdroogt, het irriteert de maagwand, waardoor je misselijk wordt, het verlaagt het de bloedsuikerspiegel en maakt het de bloedvaten in het hoofd nauwer wat hoofdpijn veroorzaakt. Hoewel een kater op zich niet te genezen valt, geven artsen hun beste tips om de symptomen te beperken.
Tips Professor Bob Bury raadt aan een glas water te drinken en twee tabletten ibuprofen te nemen voor je met alcohol begint. "Dit is een trucje uit het Midden-Oosten en het werkt echt. Het heeft namelijk een effect op prostaglandines, vetzuren die in het lichaam aangemaakt worden." Professor Arun Ghos zegt dat isotone sportdranken helpen. "Veel mensen denken dat frisdrank baat zal brengen. Maar de koolstofdioxide zorgt dat de alcohol sneller naar de hersenen gaat, door de suikerpiek ga je later dieper crashen. Isotone sportdranken bevochtigen het lichaam en bevatten koolhydraten die snel energie vrijgeven."
Professor en microbioloog Glenn Gibson suggereert veel water te drinken de ochtend nadien en een middel voor de maag op basis van natriumalginaat te nemen. David Tovey vindt lichamelijke activiteit een must, fietsen helpt bij hem bijna altijd. Een stevig warm ontbijt zou ook helpen. En als je het echt nodig hebt, kun je paracetamol innemen. Vermijden Het beste om een kater te vermijden is te eten voor je drinkt, slechts een drankje per uur te drinken, alcohol steeds af te wisselen met water en donker gekleurde drankjes als rode wijn, porto en brandy te vermijden. Om de symptomen dag nadien te behandelen, neemje best paracetamol tegen hoofdpijn, aspirine kan de maag namelijk irriteren. Fruitsap of honing kunnen het lichaam helpen alcohol sneller te verwerken en door iets voedzaam te eten help je je lichaam. En als laatste: zorg er voor dat je voldoende niet-alcoholische vloeistoffen drinkt.
1 op 5 Europeanen lijdt aan chronische pijn, maar in België stijgt dat aantal tot 1 op 4, zo blijkt uit een nieuwe Europese studie. De resultaten tonen aan dat veel mensen met chronische pijn in stilte lijden. Deze ernstige aandoening blijft vaak onbegrepen, wordt verkeerd gediagnosticeerd en niet juist behandeld. Met de campagne 'Can you Feel My Pain', willen een aantal Europese gezondheidsorganisaties reageren om de levenskwaliteit en de rechten van dergelijke patiënten te verbeteren.
Rugproblemen (67%), gewrichtspijnen (59%), nekpijn (30%), fibromyalgie (21%) en artritis (23%) zijn de vijf belangrijkste oorzaken van pijn voor Belgische chronische pijnpatiënten. Bijna elk van die aandoeningen komt hier significant vaker voor dan in de rest van Europa. Bovendien zegt 55% van de chronische pijnpatiënten dat hun pijn niet op een adequate manier aangepakt wordt en ook hier scoort België slechter dan het Europese gemiddelde (38%) . Impact Die situatie heeft een duidelijke impact op de werk- en leefomgeving van de patiënten: 68% voelt een enorme druk om snel weer aan de slag te gaan wanneer ze ziek thuis zitten, 28% heeft schrik dat ze hun job zullen kwijt raken en 21% zegt zelfs niet in staat te zijn te werken omwille van hun aandoening. Patiënten lijden ook onder het feit dat ze niet 'au sérieux' genomen worden: 50% denkt dat de buitenwereld twijfelt aan de echtheid van de pijn, 26% is zelfs al beschuldigd van het valselijk gebruiken van pijn als argument om niet te hoeven werken. 39% zegt dat hun aandoening een negatieve invloed heeft op hun relatie met vrienden en familie en 31% zegt zich ronduit sociaal geïsoleerd te voelen.
Inkomen Het feit dat mensen niet of nauwelijks in staat zijn om te gaan werken, heeft uiteraard een negatieve impact op hun inkomen. En dat terwijl de behandelingskosten voor de patiënt ook bijzonder hoog kunnen oplopen. Er zijn in België nog geen studies uitgevoerd om de maatschappelijke kost voor chronische pijn te becijferen, maar uit een prospectieve studie bij neuropatische pijnpatiënten in Belgische pijncentra bleek dat de gemiddelde kost per maand voor een patiënt op zo'n 438,4 euro lag. En jaarlijks kost het absenteïsme de maatschappij 4.429 euro per patiënt. Welke arts? Volgens Prof. dr. Steven Simoens van het Onderzoekscentrum voor Farmaceutische Zorg en Farmaco-economie aan de KUL is er nog altijd geen duidelijk aanspreekpunt voor een patiënt met chronische pijn. "Een depressieve patiënt kan terecht bij een psychiater, een diabetes patiënt bij een endocrinoloog, maar bij welke arts kan een patiënt met chronische pijn op consultatie gaan? Er moet een gedegen nieuw beleid komen rond de behandeling van chronische pijn, met de ontwikkeling van een zorgpad voor de diagnose en behandeling van patiënten met chronische pijn". Behandeling Chronische pijnpatiënten in België zoeken hun heil voornamelijk in medicatie (73%), fysiotherapie (32%) en osteopathie (20%). Vooral bij de laatstgenoemde is België een absolute koploper: het Europese gemiddelde ligt hier slechts op 7%. En om hulp te zoeken, kloppen de Belgische patiënten hoofdzakelijk aan bij de huisarts (75%) of specialist (73%).
Nochtans bracht de recente Europese studie rond chronische pijn aan het licht dat 91% van de huisartsen meer opleiding en richtlijnen over de behandeling van patiënten met chronische pijn wensen. De afgelopen 12 maanden volgden de Belgische huisartsen slecht 3,8 uur opleiding over het herkennen, behandelen en begeleiden van chronische pijn, wat een stuk onder het Europese gemiddelde ligt (10,8 uur). Campagne Om de problematiek extra onder de aandacht te brengen, startte geneesmiddelenproducent Pfizer, in samenwerking met toonaangevende patiëntenverenigingen en maatschappelijke organisaties uit heel Europa, de bewustmakingscampagne en petitieactie 'Can you feel my pain?' die tot doel heeft de levenskwaliteit en de rechten van patiënten te verbeteren.
Ben naar de dokter geweest en moet het voor het ogenblik rustig aan doen. Heb teveel emoties gehad de laatste week !!!!Mijn bloeddruk staat hoog en moet het kalmer aandoen. Dikke knuffel voor jullie, ik kom volgende week wel terug op blogbezoek. Dikke knuffel xxxxxx
Het scenario is gekend: de DVD-film is nog maar net opgestart of het gesnurk van vrouwlief overtreft de soundtrack. Hoe komt het dat vrouwen zo makkelijk indommelen achter tv?
"We zijn te moe", stelt de Amerikaanse psychologe Janet Kennedy. "We leiden een druk leven, we slapen onvoldoende en zitten later uit tijdens het weekend. Zitten we dan comfortabel in onze luie zetel achter tv, vallen we snel in slaap. Je neervleien achter de televisie wekt de slaap meteen op. Bekijk het als de Pavlov's hondentheorie. Door eten te krijgen als er een bel afgaat, raakt de hond geconditioneerd en begint die al te kwijlen als de bel afgaat. De film is gewoon de bel, slaap is het geconditioneerde gevolg". Sneller moe Als vrouwen sneller in slaap sukkelen, zijn ze dan meer vermoeid dan mannen? Ja, zo blijkt uit een Amerikaanse studie. 78 procent van de vrouwen scoort slecht op de vermoeidheidsschaal. Meer vrouwen kampen met symptomen van slaapgebrek. Tien procent kampt met chronische vermoeidheid. Vrouwen klagen ook twee tot drie keer meer dan mannen over hun slaaptekort. Huishouden Sommige zoeken de oorzaak bij het huishouden. Vrouwen spenderen gemiddeld 27 uren per week aan hun job en 33 uren aan het huishouden. Mannen spenderen 41 uren aan hun job, maar slechts 12 uur aan het huishoudelijk werk. Ook wat de dagelijkse planning betreft, spannen dames de kroon. Mannen schijnen meer keuzevrijheid te hebben over welke taken ze wanneer in het huishouden vervullen.
Een eerdere studie berekende dat vrouwen met kleine kinderen die handenarbeid verrichten, dagelijks meer gewicht opnemen dan mannelijke collega's zonder kinderen.
De hik start onverwachts en verdwijnt meestal even snel. Maar wat als de hik tijdens een vergadering of op een verkeerd moment toeslaat? Deze onschuldige, maar tegelijk ongewone huis-, tuin- en keukenmiddeltjes kunnen misschien helpen.
Eet of drink je te snel, krijg je soms de hik omdat het lichaam moeite heeft met de spijsvertering. Doordat zenuwen in de keel of het middenrif geprikkeld worden, gaat het middenrif onwillekeurig en krampachtig samentrekken. De stemspleet sluit zich plotseling. Dit sluiten van de stemspleet tussen de stembanden zorgt voor het kenmerkende hikgeluid.
De hik kan ontstaan door te snel eten, zonder goed te kauwen en door het drinken van koolzuurhoudende dranken. Ook bij spijsverteringsstoornissen, tijdens de zwangerschap of door het drinken van alcohol krijg je soms de hik.
1. Zuig op een stukje gember, ongetwijfeld de snelste manier om je hik vaarwel te zeggen.
2. Zuig op een klontje suiker en drink onmiddellijk een glas koud water.
3. Eet een koffielepel zout op.
4. Hou je adem in en drink negen slokken water.
5. Smul van een eetlepel pindakaas.
6. Hou je adem zo lang mogelijk in en blaas hem dan nadien krachtig uit.
7. Dek je oren af en drink water met een rietje.
8. Drink een kleine theelepel witte azijn voor een snel resultaat.
9. Plaats in een glas water een metalen koffielepel. Drink het glas volledig én in één keer leeg zonder de lepel eruit te nemen.