Foto

Klik op bovenstaande foto voor een onderwegmoment of op onderstaande foto voor een reeks fotogedichten.

Foto

Selecteer de dichter die u wenst te lezen.

Categorieën
  • Ann Tuypens (1)
  • Chauffeurke (4)
  • De Brouwer Joël (1)
  • De Clercq Wim Paul (4)
  • De Gelas Urbain (1)
  • De Saegher Francine (2)
  • De Smet Marleen (63)
  • De Vos Annie (1)
  • Delvoye Arlette (3)
  • Desmyter Gaby (15)
  • Dhaenens Ann (2)
  • Dirk (12)
  • Erika (3)
  • Geeroms Maurice (2)
  • Jason (1)
  • Johan Janssens (3)
  • Jolien De Neef (2)
  • Koenraad Rosier (1)
  • Lancksweerdt Eric (2)
  • Motte Peter (4)
  • Schrever Albert (23)
  • Sper Guy (3)
  • Steenput Wivina (4)
  • Theo Maes (2)
  • Van Cauwenberge Johan (2)
  • Van Damme Rik (12)
  • Van Raemdonck Jan (1)
  • Van Tilborgh Tristan (1)
  • Van Trimpont Marc (3)
  • Van Trimpont Willem (1)
  • Vanderstocken Arlette (3)
  • Wim Schrever (2)
  • Gastenboek
  • Lang geleden, toch vanharte fijne zondag!
  • dinsdagvisite bij Marleen (wens je gezonde tijd / gezondheid)
  • Zalig Pasen !
  • zondagswerkje met groetjes
  • Zelfde wensen om in herhaling te vallen, sic.

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    E-mail

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Mailinglijst

    Geef je e-mail adres op en klik op onderstaande knop om je in te schrijven voor de mailinglist.


    © Niets mag overgenomen of verveelvoudigd worden op eender welke wijze zonder de schriftelijke toestemming van de auteurs.
    Geraardsbergen gaandeweg met Marleen De Smet
    Geraardsbergse gedachten en gedichten
    18-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Guy Sper slingert zich doorheen Geraardsbergen

     

      

     


     

    Geraardsbergen

     

     

    Gezond gelegen tussen bomen

    Eerder middeleeuws getint,

    Rijst een stad, geeft onderkomen

    Aan wie haar gezellig vindt,

    Aardig volksken leeft zijn leven

    Rond een heuvel, eerder een berg,

    Door zijn ouderdom omgeven

    Slingert zich doorheen een weg,

    Bruisen vijvers en fonteinen

    En een beeldje welbekend

    Rond historische contreien

    Groeit folklore prominent,

    Eindigt vroom in piëteit,

    Nijgt verhoopt naar de eeuwigheid.

     

    © Guy Sper  

     

    18-02-2009 om 00:00 geschreven door Marleen De Smet


    Categorie:Sper Guy
    >> Reageer (0)
    13-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Krakelingse proza van de bovenste plank (Louis Bert-de l'Arbre over Krakelingenfeest in 1879)



    Met bijzondere dank aan Steven De Schuiteneer voor bovenstaande foto uit het blad Le Patriote Illustrée van 4 maart 1928 en Albert Schrever voor de onderstaande tekst.


    Zelden wist me iets zo te bekoren dan bovenstaande foto en onderstaande proza. Neem je tijd en geniet van elke poëtische sprankel die Louis Bert in 1879 voor elke Geraardsbergenaar en voor jou neerschreef.



    Louis Bert-de l'Arbre over Krakelingenfeest in 1879


     

                    

                 130 jaar geleden

     

                 Toen we in 1988 ons eerste boekje over "L. Bert-de l'Ar­bre en de Neogotiek in Geraardsbergen" voorbereidden stelden we vast dat Bert (1835-1903) een reeks cultuurhistorische bijdragen publi­ceerde in "Rond den Heerd", het West-Vlaams weekblad dat in 1865 was gesticht door Guido Gezelle.

     

                 In 1879, 130 jaar geleden, verscheen daarin het artikel over "De Feeste van Tonnekenbrand te Geer­ardsbergen" (blz.166-168), waaruit we de be­lang­rijkste passa­ge citeren naar aanlei­ding van het Krakelingenfeest 2009. We cite­ren letter­lijk met de vaak inge­wikkelde en overbodige inter­punc­tie, de soms vreem­de zins- en woordstruc­tuur en in de soms incon­sequente of foute spelling van L. Bert.

     

     

                     Op de eerste zondag van den Vasten

     

                 "Wij zijn op den eerste zondag van den vasten.

     

                 "De winter is wel met zijne gure vorst jaarlijks op dit tijdstip verdwenen, maar toch doorgaans loeit de noorderwind, zweept soms de sneeuwvlok nog snerpend het aangezicht, en klettert de slagregen op de modderige voetpaden.

     

                 "Maar blinke, zooals dees jaar, de heldere warme lentezon aan den hemeltrans, de feest is volkomen, onbeschrijvelijk de vreugde, en ontelbaar de samengekomen menigte.

     

                 "Op de grenzen van drie provintiën gelegen, is het uit­zicht van Geerardsbergen op dien dag wonder schilderachtig: zoo verschillig van kleedij, taal en gebaren is de wemelende volkzwerm die de bergachtige straten der stad doorkruist.

     

                 "De knappe Brabandsche boerin met jufferssmaak opgetooid, schijnt als een fiere pauw hare pluimen in het zonnelicht te doen blinken, en eenieders bewondering af te smeeken; zediger van houding en manieren, maar toch met de winkende kleuren van den regenboog overdekt, trekt ons Vlaamsch dorpsmeisje stilza­mer haren weg voort, en zendt hare stem zoo schetterend niet lijk de Brabandster de wijde lucht in. En de rondborstige waal ? o, deze spant de kroone voor de lente! Schietig maar toch hartelijk en vriendelijk van houding, blinkt zijne stem hooge in vrijmoedig gekout en vroolijk lied; in een woord: hij is 't haantje van 't kot, 't poeder in 't vuur, de vreugde in per­soon, en 't lawijt in vacantie.

     

                 "Een ure komt aan. De straten slikken meer om meer van ontelbare scharen vreemdelingen. Oud en jong, man en vrouw, knaap en meisje, ja zelfs arme zuigelingskens op den arm, zijn toegekomen; allen zijn gretig den steilen Oudenberg met den stoet te mogen opklimmen, om er een rijken oogst van lekker te gaan inzamelen.

     

     

                     Gothiek Stadhuis

     

                 "Eindelijk slaat het twee ure op den kerktoren. De natio­nale vlag verschijnt op het balkoen van ons gothiek Stadhuis, de beiaard vangt zijne vroolijkste arias aan, de machtige stem van onze groote gemeenteklok bromt over stad en heuvel, ter­wijl, vooraf gegaan door onze spelende toonmaatschappij, de geestelijke en burger­lijke overheden, de stadsbedienden, gods-huis en armbureel, de voornaamste inwoners, politieagen­ten en gendarmen vooruitstap­pen, en gevolgd door een twaalftal groote manden tot proppens toe met krakelingen (drij duizend) en haringen opgevuld, de steile Abdijstraat naar den Oudenberg optrekken.

     

                 "Bovengekomen, boort de stoet zich door de haardichte scharen eenen weg naar de kapel, tot aan den voet van het miraculeus beeld der H. Moeder Gods, troosteresse der bedruk­ten. Nauwelijks heeft de Heer Deken tusschen de geknielde menigte Maria's litaniën met luider stemme gelezen, of het muziek treft weder aan; de stoet verlaat het heiligdom, trekt den hoogsten top van den heuvel op, en treedt den voorberei­den omkring binnen.

     

     


     

    Met dank aan Philippe Haegeman voor bovenstaande foto.

     


                     Zestiende eeuw

     
                 "De wijn van eer is ontstopt; en frischgeurend en pare­lend stort het lekkere druivensap in de honderdjarige zilveren drinkschaal met stadswapenschild versierd; terwijl getrouw aan de aloude gewoonte men een levendig vischje in het voor hem zoo zonderlinge nat, te spartelen werpt.

     

                 "De drinkschaal gaat in 't ronde; en, schoon bewijs der oude en heden verloren eerbiedige en vriendelijke betrekkingen der beide stedelijke overheden, biedt men ze vooreerst plech­tig het geestelijk hoofd der stad aan.

     

                 "Op een pink, muziek en handgeklap dreunt over de menigte heen, en alle oogen staan nieuwsgierig gevestigd... Hoep!... met een teuge drank en vischtje zijn verdwenen, en, de schaal hervuld en reeds voort in de handen van den heere Burgemeester over.

     

                 "Min tijd als wij noodig hebben om het te vertellen, is, even lijk te vooren, drank en vischje in de duistere gewelven van 's menschens kronkelende ingewanden verdwenen, terwijl schepenen, raadsleden en stadsbedienden de zelfde operatie met min of meer behendigheid ten uitvoer pogen te brengen.

     

                 "De wijn van eere is nu gedronken; de vischjes zijn opge­slokt. Is hiermede Tonnekenbrandfeeste ten einde? Zeker niet!

     

                 "Ziet! Ziet! Eensklaps, welke beweging in het volk! Het wemelt, het wiegelt lijk de koornhalmen onder het geblaas van het zoele zomerwindje. Gejouw, gelach stijgen vroolijk ten hemel op, en honderde en honderde armen gaan op en reiken vooruit.

     

                 "Waarom zoo plotseling die vreugd? Waarom zoo plotseling die woelige gebaren?... Waarom?

     

     

                     Koekuitdeeling

     

                 "Ha, Heeren Deken en Burgemeester hebben het sein der koekuitdeeling gegeven, de eerste krakelingen, de eerste ha-rin­gen zijn lijk eene kletterende hagelbui tusschen de menigte nedergeworpen, en de eerste worsteling voor de brok­ken is aan­gevangen.

     

                 "Onbeschrijvelijk is het oogenblik toen dozijnen handen, honderde haringen, krakelingen, oranjeappels, vijgen en gansch gevulde korven over hoofd en arm den berg afroeien; toen hon­derde mannen, honderde vrouwen aan 't worstelen vallen, hon­derde smeekende handen in de hoogte klimmen, honderde smee­kende stemmen rondklinken, en menige sukkelaar in den vijver die op den berg gedolven is, een ijskoude bad onvergist gaat nemen.

     

                 "Maar de stadsgiften uitgeput, toch is de feest nog niet ten einde. Daar ook op den top van den berg heeft mevrouw Exploitatie sluw en baatzuchtig hare tente geslagen. Dozijnen en dozijnen stadskramers zijn lijk dorstige eggels aan de omstaanders vastgeklampt, die smeeken om hunne waren aan goudwaarde af te koopen.

     

                 "En toch hoe hoog die prijs ook zij, hier lijk elders, maakt alweder de gelegenheid den dief. De eene volgt het verleidend voorbeeld van den anderen na, en welhaast vliegen op nieuw honderde krakelingen, hondere oranjeappels, meester­lijk naar een uitverkozen doel gericht, de wijde wereld snor­rend door, tot dat de laaste mande geledigd, de laatste korf de lucht in, de trommel den aftocht slaat, en de stoet ge­schikt zoo hij opkwam, den berg aftrekt, en zijn afscheid in de eerezale van het stadhuis gaat nemen.

     

                 "Een vroolijk eetmaal ten koste der stadskas, aan stads­raad en hooge stadsbedienden gegeven, sloot des avonds, tot in 1852, deze heugelijke vriendenfeest; terwijl, sedert eeuwen en eeu­wen, en, tot heden toe nog, op het toppunt van den Ouden­berg, het oude pektonnetje of Tonnekenbrand in vuur wordt gestoken, om aan den naburigen landman die het van allen kant met eene vlammen­de strooien toorts begroet, het einde der aloude stads­feest te gaan afkondigen".

     

     

                     Zestiende eeuw

     

                 Hoewel Bert spreekt over de slechts "honderdjarige" zilveren drink­schaal is die beslist veel ouder. In hun fraaie studie over de Krakelingenworp en de Tonnekensbrand (1994) schrijven Geert Van Bockstaele c.s. dat dit kunstwerk uit de zestiende eeuw dateert wat heel wat aannemelijker lijkt.

     

                 De vermoedelijk oudste foto waarop die beker voorkomt da­teert van het einde van de 19de eeuw en hij is van de hand van de Geraardsbergse notaris-amateur-fo­tograaf Désiré Declercq (1842-1923). De prent staat afgebeeld in het boek "notaris-foto­graaf Désiré Declercq pictorialist - documentarist" (pag. 45) van Marc Van Gysegem en Albert Schrever. Declercq geniet een grote reputa­tie in het buiten­land. In de studie "Kunst-photographie um 1900. Die Sammlung Ernst Juhl" uitgege­ven door het Museum für Kunst und Gewerbe in Hamburg (1989) staan, naast zijn biogra­fie, twee van zijn welbekende werken afge­beeld: "Schwache Augen" (1893) en "Die Netzflicke­rin" (1896). In hetzelfde werk lezen we dat de Geraardsbergse D. Declercq van 1893 tot 1899 in Hamburg bijna jaarlijks deel­nam aan de inter­nationale fototen­toonstel­lingen met mini­mum vier en maximum tien inzen­dingen. In ver­scheidene Euro­pese musea  hangen zijn kunstfo­to's te kijk.                  

     

    door Albert Schrever

    13-02-2009 om 00:00 geschreven door Marleen De Smet


    Categorie:Schrever Albert
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wie was Louis Bert-de l'Arbre?


    Louis Bert-de l'arbre Neogotische schilder uit Geraardsbergen, geboren in 1835 en overleden in 1903. Als voorzitter van de kerkfabriek was hij één van de stuwende krachten naar de neogotiek in Geraardsbergen.


    Wie was Louis Bert-de l'Arbre?


    ‘Niet onbelangrijk
    ,’ zegt Albert Schrever,

    ‘vergeet niet dat de vader van de Neogotiek in Geraardsbergen hem 130 jaar geleden schreef. Vergeet ook niet dat deze rijke Ninoofse notariszoon zijn exemplarische opleiding in het Frans kreeg bij de jezuieten in Aalst, dat hij hier trouwde met Justine de l'Arbre uit een rijke Geraardsbergse Franstalige doktersfamilie. Eigenlijk moest Louis Bert hier een aanhanger worden van de Franse cultuur van de rijke burgerij. Niets van. In 1876 stichtte hij te Geraardsbergen het Davidsfonds dat de Vlaamse cultuur verdedigde. Louis Bert werd voorzitter van de Kerkfabriek en van het Genootschap van Vincentius à Paulo. In beide Franstalige christelijke genootschappen slaagde hij erin het Frans door het Vlaams te vervangen.

    Hij vereerde ook Gezelle in wiens "Rond den Heerd" hij onderstaand artikel schreef.  Zoals Gezelle propageerde hij de Neogotiek: in onze stad wist Bert aan het interieur van niet minder dan vijf (nu als monument beschemde) gebouwen een neogotisch uitzicht te geven: de hoofdkerk, de kapel van Hunnegem, de bisschopszaal van het hospitaal, het pand van het college en zijn woning, het hotel Geeraard, eigendom van Willy Naessens die het laat restaureren.

    Louis Bert is een van de figuren aan wie we het te danken hebben dat we vandaag in Geraardsbergen Nederlands spreken en schrijven. Ik beschouw hem als een van de grootste 19de-eeuwse Geraardsbergenaars.

    Albert Schrever

    Voor meer informatie surf naar:

    http://www.antiqbook.be/boox/ton/18841.shtml

    13-02-2009 om 00:00 geschreven door Marleen De Smet


    Categorie:Schrever Albert
    >> Reageer (0)
    06-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de erfzonde

    de erfzonde

     

     

    nog half onder narcose sleept

    de ochtend lichtgroen kristal,

    slaperig wrijft de stad haar ogen uit

     

    vochtomvlaagt douchet de dag

    en kamt zich in spieg’lende rivier,

    de heuvel rijst te berge in aanslag

    ten voeten uit en ik geniet als langs

    hellende stoep de Erfzonde soelaas biedt

     

    ze wenkt en wiekt deuren open,

    ik snuif de sfeer en savoureer T

    van tijd heeft tijd

    terwijl een reuzenhoofd goeddunkend knikt

    en een man met baard

    groet met vrolijk gemoed

     

    want hier wordt van oudsher en ver

    elke hoogte, elke laagte gepeild,

    gesjacherd en geklaagd om het weer

    dat weer geen of wel een weer is,

    hier lacht men gegrepen door een lach

    hier neem ik afscheid tot weerzien

     

    zelden ontstaat tussen mensen

    een wereld als hier, dat is dan je thuis

    het is nog enkel wachten

    op de lange baard van de waard uiteraard

     

    © Marleen De Smet

    24 juni 2006

     

     

    06-02-2009 om 00:00 geschreven door Marleen De Smet


    Categorie:De Smet Marleen
    >> Reageer (0)
    01-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wie nam deel aan Geraardsbergse poëzieavond? Gedichtendag 2009


    Geraardsbergse poëzie – gedichtendag 2009


     

    met bijzondere dank aan Jonny Lampens, organisator.


    Lees hieronder wie de deelnemende dichters waren:


    Fran
    Marleen De Smet
    Karel De Pelsemaeker
    Wivina Steenput
    Guy Sper
    Arlette Vanderstocken
    Tristan Van Tilborg
    Annie De Vos

    01-02-2009 om 20:03 geschreven door Marleen De Smet


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brillen met Chauffeurke





    Brillen

     

     

    Om de vijf jaar moet ik van mijn werkgever een medisch onderzoek ondergaan en vandaag was de eerste afspraak bij de oogarts.

    Omdat ook mijn lief wat met haar ogen sukkelt besloten we maar de afspraak samen te nemen.

    Als de ogen beginnen achteruit te gaan hoort men vaak zeggen dat het aan “den ouderdom” ligt.

    Ja, het zou wel kunnen en dus zat ik met mijnen ouderdom in de wachtzaal naast mijn lief.

    Na vijf minuten ging de deur open en riep een vriendelijke juffrouw ons naar binnen.

     

    -Meneer chauffeurke en Mevrouw Yitse?

    -Ja, dat zijn wij.

    -Jullie mogen mij volgen.

     

    Omdat het de eerste keer was dat we daar met onze ogen gingen vulde ze nog vlug het administratieve gedeelte in en mochten we elk op toer onzen uitleg doen.

    Mijn lief liet haar ogen controleren om te zien of er geen correctie nodig was om mij goed te zien staan en ik was verplicht van naar mijn ogen te laten kijken omdat mijnen baas het wou.

    De laatste jaren moet ik wel zeggen dat mijn zicht wat lezen betreft enorm achteruit ging en dat ik de kleine lettertjes niet meer kan lezen.

    Ja, die mannen van de bank wrijven steeds in hun handen als ik daar iets onderteken en dus was het best om ook daar eens op te wijzen hé.

     

    -U komt voor een oogtest voor uw rijbewijs?

    -Ja madam

    -rijdt u met een vrachtwagen?

    -Euh… nee met gene camion hoor.

    -Doet u aan personenvervoer?

    -Euh… ja zo kunt ge dat noemen.

    -Buschauffeur of taxichauffeur?

    -Euh… geen van beiden ik zit dikwijls met nen boer op mijnen achterzetel.

    -U zit in de landbouwsector dan?

    -Euh… neenee, in de politiek.

    -Ja, ik versta u al, natuurlijk moeten uw ogen goed zijn om met die mannen rond te rijden.

    -Och… ik weet niet want ik moet nogal veel mijn ogen toedoen.

     

    Allé na al mijnen uitleg hadden ze mijn lief al apart genomen om haar ogen te testen en kon ik beginnen aan mijn onderzoek.

    Mijn zijzicht, hoogtezicht, laagtezicht en hoe gevoelig mijn ogen wel waren in het donker en in het licht.

    Volgens haar had ik in het duister de ogen van een uil.

    Euh… ge ziet dat mijn studies toch voor iets goed waren hé.

    Daarna moest de druk op de ogen gecontroleerd worden en dat doen ze door in uw oog te blazen hé.

    Ik moet zeggen dat het nu veel beter is.

    Nu blazen ze met een toestel in uw oog, daar waar ze vroeger zo tussen hun lippen in uw oog bliezen en dat uw wenkbrauwen dan steeds vol look of andere kruiden hingen.

    Toen al het oogblazen was afgelopen mochten we naar een ander lokaal waar ik letters en cijfers moest lezen.

     

    -Lees eens de bovenste rij chauffeurke.

    -Euh… een 0

    -Nee het is een O

    -En dan zie ik een 1

    -Nee het is een t, maar lees eens de volgende letters

    -Een a

    -Nee een e

    -Euh… de volgende dat is zeker een n

    -Nee een m

    -Ha ge ziet dat ik er nooit ver naast ben hé.

     

    Potverdekke mijn zicht was ferm achteruit gegaan de laatste jaren.

    Nadat alle testen afgelopen waren kregen we ons papier en vond de oogarts het beter dat we zouden gaan kijken om alle twee een bril te dragen.

    In feite hadden we nog geluk en stapten we de eerste de beste winkel binnen waar het nog solden waren.

     

    -Dag mevrouw en meneer kan ik jullie helpen?

    -Euh… verkoopt uw brillen?

    -Euh… we verkopen niets anders meneer!

    -Amai, ge ziet hoe slecht ik zie hé.

    -Kijk maar gerust rond als u een montuur wilt kiezen, daar staan deze voor de dames en ginder deze voor de heren.

    Potverdekke zeg azo een pak brillen dat daar hingen.

    In feite moest ge al goeie ogen hebben om het juiste model te vinden.

     

    -Euh… uffraake, dienen bril is dat hier min 70%

    -Ja min 70% op uw montuur hé.

    -Euh… dat is dan zonder glazen in?

    -Ja, de glazen zijn apart meneer.

     

    Ik keek even naar mijn lief… wat denkt ge zouden we nu de montuur kopen en binnen een paar maand de glazen?

     

    -Zeg kieken, wat kunt ge nu doen met een bril zonder glazen?

    -Euh… awel da spel gewoon worden op uwe neus en zonder glazen is dat makkelijker om in uw oog te wrijven hé.

     

    Bijna een uur hebben we daar lopen zoeken achter een montuur en nadat mijn lief haar montuur bij deze van de mannen had gevonden vond ik toevallig mijn montuur tussen deze van de vrouwen.

    Opgelet na het kiezen komt nog al het gedoe van de brilglazen hé.

    Verkiezen jullie glazen of plastiek?

     

    -Euh… door wat kunt ge het beste kijken?

    -Dat blijft hetzelfde hoor maar glas breekt en de anderen zijn onbreekbaar, maar plastiek krast dan weer meer als u het droog reinigt.

    -Euh… geef ons maar glas.

    -En moeten ze geslepen zijn tegen het zonlicht?

    -Euh… nee maar als ge er antivriesfolie en ruitenwissers kunt opzetten is het goed.

    -Euh…

    -’t Is maar om te lachen hoor.

    Na een paar uur mochten we achter onze bril gaan en elk apart pasten we onze bril op onze neus.

    Potverdekke zeg… na al dat passen keken we ineens naar elkaar en ’t was den eerste keer dat we elkaar zo goed zagen staan.

    -Euh… wie zijt gij?

    -Ha ik ben Yitse kieken ge ziet dat toch?

    -Euh… maar ’t is den eerste keer dat ik u door een bril zie en nu zie ik pas hoe…

    -Ja, nu ge het zegt ’t is ook den eerste keer dat ik u door een paar glazen zie en ik had mij u ook anders voorgesteld.

    -Euh… amai azo schoon.

    -Wie ikke?

    -Euh… nee uwen bril… euh… maar gij ook hoor want nu zie ik u veel beter.

     

    Potverdekke zeg dat was nogal een verandering.

    Nu mijn lief mij achter glas zag zitten was ze ook wreed content.

    Al een ganse dag zien we de dingen anders met een bril op en ik denk zelfs dat we straks gaan slapen met onzen bril op.

    De oogarts had gelijk, het is beter een bril te dragen om onze ogen niet te vermoeien en met een bril wordt alles een beetje uitvergroot hé.

    Allé, we zijn weer gesteld voor enige tijd en binnen een paar jaar moeten we even terug om een correctie te laten uitvoeren.

     

    Ondertussen heb ik al een paar glazen wijn gedronken en ik moet zeggen dat wat ik nu dubbel zie veel zuiverder zie dan vroeger.

     

    © chauffeurke

    01-02-2009 om 00:00 geschreven door Marleen De Smet


    Categorie:Chauffeurke
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Guy Sper zoekt naar het kind in zichzelf



    Guy Sper
    , Geraardsbergen




    De soldaatjes


    Waar is de gave gebleven,

    waar is die kunst gebleven?

    De kunst die leven kan geven,

    leven naar je dromen toe.

     

    Waar is toch die betovering?

    Romeinen prachtig in ’t gelid

    marcheerden vol verovering

    naar ’t salon, barbaargebied.

     

    Waar is de kunst gebleven

    die mijn ridders’ zwaard liet schermen,

    die hun pijlenboog liet beven,

    die de paardenstorm deed zwermen?

     

    Waar zit in mij die tovenaar

    die d’apaches wild liet huilen,

    die des legers trompet klaar

    over prairies hulp kwam duiden?

     

    Waar steekt toch al die toverkracht

    die kanonkogels liet knallen?

    soldaten schulden in de gracht

    en de tank reed over wallen.

     

    Waarom sterft die gaaf in mij?

    Sterft tesaam met mijn soldaten.

    Is het kind dan dood in mij,

    heeft mijn leger mij verlaten?

     

    © Guy Sper

    01-02-2009 om 00:00 geschreven door Marleen De Smet


    Categorie:Sper Guy
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Arlette Vanderstocken schrijft de ziekte van haar dochter van zich af



    Arlette Vanderstocken, Moerbeke

     


     

    Arlette Vanderstocken uit Moerbeke ging poëzie schrijven toen ze vernam dat haar dochter kanker had. Met verzen probeert Arlette haar gevoelens over deze vreselijke ziekte van zich af te schrijven. En dat lukt haar heel aardig.

     

     

    Het verdict kwam heel hard aan, maar Arlette bleef niet bij de pakken zitten. Ze probeerde haar heftige gevoelens over de ziekte te kanaliseren. En poëzie bleek haar ideale uitlaatklep. 'Ik schrijf het van mij af.'

    Het bleef bovendien niet bij gelegenheidsgedichten. Arlette bundelde haar verzen en die werden gepubliceerd, onder meer in het blad 'Raakpunt', een uitgave van het Kinderkankerfonds.

    Onderstaand gedicht schreef Arlette toen ze op weg was naar de begrafenis van een kindje dat aan kanker overleed. 'In een opwelling', zegt ze zelf.



    witte Roos


    roos
    witte roos
    lieflijke witte roos,
    zo rank
    zo broos
    je schoonheid zo puur
    pas ontloken
    in volle pracht
    geknakt, gebroken,
    gevochten tegen de regen
    meewiegend op het ritme van de wind
    door ziekte geveld
    dauwdruppend bezielde tranen
    beroeren de aarde
    verwelkte bloemblaadjes
    zoetgeurende herinneringen
    dwarrelen omhoog
    mijn hart door doornen omprangd

    waarom

    witte roos,

    schone witte roos

    waarom jij,

    zo onschuldig en puur

    niemand die het antwoord kent.

     

    © Arlette Vanderstocken

     

    (bron: Het Nieuwsblad – Jan Lion)

    01-02-2009 om 00:00 geschreven door Marleen De Smet


    Categorie:Vanderstocken Arlette
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tristan Van Tilborgh heeft het van de liefde



    Tristan Van Tilborgh
    , Geraardsbergen

     


    Op liefde staat geen naam


    Op liefde staat geen naam of leeftijd.

    Liefde heb je niet uit beleefdheid.

    Het is het wonder van de kleine dingen

    van mensen en gevoelens die ons omringen.

     

    De funderingen van liefde zijn passioneel

    gevoelens en heftige emoties die je deelt.

    Het kan niet dat je leeft zonder verlangen

    en zonder delen heb je nooit geleefd.

     

    Het licht in mijn ogen wil spelen en

    houden van het wonder van het leven.

    Echte liefde is bevrijdend en dwingt tot niets.

    Het is alles wat er is.


    © Tristan Van Tilborgh

      

    01-02-2009 om 00:00 geschreven door Marleen De Smet


    Categorie:Van Tilborgh Tristan
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Annie De Vos rijgt parels op een levensdraad



    Annie De Vos
    , Goeferdinge

     

     


    Parelsnoer van gouden waarden


    Als een rode draad-des-levens

    Heeft ’t geloof zo vaak bezield.

    Vertrouwd gevoel dat je doorzintert.

    Hoe ook het leven soms verliep.

     

    Daarop rijg ik een levensparel:

    symbool van liefde en respect

    voor al wat leeft en groeit op aarde

    weze het gekoesterd, gekend, beschermd!

     

    Tweede parel is de vriendschap.

    ’t Brengt mensen dichter bij elkaar.

    Samen met de eerste parel:

    het begin van een mooi sieraad!

     

    ’t Leven is rijk aan kleine dingen.

    Ontdek z’al in de ochtendstond.

    Geluk is deze dag beleven,

    En laten leven onder de zon.

     

    Schoonheid begint diep in het hart.

    Liefde onthult zoveel, alom.

    Verwarmend kan vreugde wezen

    voor wie deze parels rijgen kon.

     

    © Annie De Vos

    01-02-2009 om 00:00 geschreven door Marleen De Smet


    Categorie:De Vos Annie
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Francine De Saeger verheerlijkt de mattentaart
     



    Francine De Saeger, Geraardsbergen

     

     

    GERAARDSBERGEN - Francine 'Fran' De Saeger uit Geraardsbergen publiceerde in 1992 haar eerste dichtbundel 'Koken met minne', een bijzondere combinatie van haar culinaire en poëtische interesses. Fran zette haar favoriete recepten toen op rijm. Intussen schreef ze een vervolg en zette ze haar ervaringen als stervensbegeleider om in verzen onder de titel 'Sterven met minne'.

     

     

    De 'minne' of liefde, het staat heel centraal in de poëzie van Fran. Dus ook de liefde voor lekker eten. En daar rekent Fran zeker de mattentaart bij, het inmiddels met een Europees label bekroonde streekgebakje. Fran schrijft jaarlijks een ode aan de goudgele lekkernij, en draagt dat voor tijdens de kapittelzitting van de Broederschap van de Geraardsbergse Mattentaart.



    Mattentaart


    Och mattentaart!
    Ge stond gij daar toch niet alleen om te pronken
    omdat wij altijd al voor jou in bewondering stonden
    zelfs lang voor Marleen ons op je 'tepelhofken' wees!

    Ik heb nu weer lang naar jou staan kijken
    en mij al dat moois laten welgevallen en...
    je bent sexy...toegegeven!

    Maar dat kijken alleen
    kon mijn verlangen naar jou niet stillen.
    Ik wou je strelen met mijn tong,
    proeven!
    dat zou ik willen!!!

     

    en daarom heb ik je stiekem, maar met minne

    vastgegrepen

    en met volle mond in je Zaligheid gebeten.

     

    © Fran

     

    (bron: Het Nieuwsblad – Jan Lion)

     

    01-02-2009 om 00:00 geschreven door Marleen De Smet


    Categorie:De Saegher Francine
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Marleen De Smet uit gevoelens met weinig woorden





    Marleen De Smet, Zarlardinge

     

     

    Marleen De Smet uit Zarlardinge noemt zichzelf een gevoelsmens. De liefde voor het geschreven woord kreeg ze van haar grootvader Charles De Clercq, de bekende Brakelse volksdichter. Kleindochter Marleen stapt in de voetsporen van opa Charles.

     

     

    'Ik won als meisje heel regelmatig opstelwedstrijden en dat zette er mij toe aan om net als grootvader Charles te gaan schrijven. Ik noem mezelf een gevoelsmens. Daarom is poëzie voor mij het uiten van je diepste gevoelens en dat met heel weinig woorden. Het is het kunstzinnig benoemen van wat je zeggen wil, daar gaat het voor mij om. In mijn gedichten draag ik ook vaak een boodschap uit.'

    Met onderstaand gedicht 'El Mariachi' roept Marleen vooral een broeierige zuiderse sfeer op en beschrijft ze de romantische gevoelens van een filmheld voor zijn geliefde Maria. Marleen schreef deze verzen na het zien van de film 'El Mariachi', een Mexicaanse cultklassieker.



    El Mariachi



    een verbazing later

    dan zonsondergang

    stroomt door de vingers,

    trillend naar zijn hoofd

    zijn lied, zijn leven,

    zijn geluk, zijn verdriet

     

    in de schaduw

    van sombrero en tequila

    zijn Marĩa, zijn guitarra

    hij raspt reepjes poëzie

    en melancholie

    tot zijn melodie

     

    mogelijk is zij ergens

    als zeker vergeet zij

    nergens het vuur

    dat laait en tempert

    zo kruipt hij zijn

    hart uit het hare in

     

    onder het balkon

    zijn serenade

    een lichtje brandt

    de venster open

     

    © Marleen De Smet

     

    (bron: Het Nieuwsblad – Jan Lion)

    01-02-2009 om 00:00 geschreven door Marleen De Smet


    Categorie:De Smet Marleen
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wivina Steenput is geïnteresseerd in rand van de samenleving


     


    Wivina Steenput, Geraardsbergen

     


    Wivina Steenput uit Geraardsbergen was altijd al geboeid door poezië, maar het was pas na haar scheiding en verhuis naar Geraardsbergen dat ze zelf ging dichten. De maatschappij en haar eigen leven zijn inspiratiebronnen.

     


    Wivina geeft lessen Nederlands in een school in Ternat. Jongeren wegwijs maken in de wereld van de poëzie, ligt haar heel nauw aan het hart. Ze schrijft vaak gedichten over jongeren en hun leefwereld. 'Vooral wat zich aan de rand van de samenleving afspeelt spreekt mij aan. En ook Geraardsbergen.'

    In het gedicht 'Generatie Wij?' schrijft Wivina over de tv-generatie die weinig sociale contacten heeft.



    Generatie Wij?



    Om 19 uur

                 komt door een platte rechthoek
    de wereld binnen
    en daarna nog enkele soaps

                 de handleiding zit niet in het bakje

                 en buiten kan je ook niet uitschakelen

    Zullen we dan zelf draagvlakken maken

                       netwerken haken

                       zintuigen ombuigen

                       om beter te zien en scherper te horen…

     

                 geschreeuw, geroep, rake klappen in een hoek:

                 waarom is dit kind geboren…

     

                 als normen vervormen

                 zijn wij verantwoordelijk, met z’n allen

                 en anders laag gevallen

     

                 als er digitaal soms niet veel meer door

                 de ruimte zweeft dan seks en bloot

                 gaat de liefde toch een beetje dood

     

                 en zelfs de gevangen aap nog degelijk groepsgedrag vertoont

                 waar zijn wij dan van gekloond?

     

    Doe mee en zet weer stoeltjes tegen de muur

    laat die voordeur nu eens open en praat met je buur,
    ga niet lopen

    Ga onze kinderen voor en vul hun lege handen

                 met tederheid, warmte, respect en hoop

                 wat zij zoeken is niet te koop

    Maak de toekomst met wat de aarde nog biedt
    maar doe het samen, alleen lukt het niet

    Ware broederschap heerst enkel daar
    waar men zonder voorwaarden

    opkomt voor elkaar:

    dé overlever is geen solitair


    de overlever is solidair!

     

    © Wivina Steenput

     

    (bron: Het Nieuwsblad – Jan Lion)

    01-02-2009 om 00:00 geschreven door Marleen De Smet


    Categorie:Steenput Wivina
    >> Reageer (0)
    29-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gedichtendag 2009 op Parlandooooh...


    Naar aanleiding van de Gedichtendag 2009 heeft "PARLANDO - meer sprekend dan zingend
    poëzie in vlaanderen" de Dichters des Vaderland in kaart gebracht. Ruim honderd gedichten van Vlamingen verzameld in één blog. Voor onze regio zijn dat Albert Schrever uit Geraardsbergen over Geraardsbergen, Marleen De Smet uit Geraardsbergen met een gedicht over Brakel, Willie Verhegghe uit Ninove over Ninove en Jan Heyvaert, dorpsdichter van Galmaarden 2009 over zijn gemeente Galmaarden.


    Lees de dichter in kaart http://www.dichtersdesvaderlands.be/ online.

    29-01-2009 om 00:00 geschreven door Marleen De Smet


    >> Reageer (0)
    23-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Met dank aan Albert Schrever: Twee meesterdichters van de Lage Landen bij de zee uit Geraardsbergen

     

    23-01-2009 om 20:59 geschreven door Marleen De Smet


    >> Reageer (0)
    02-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwjaarsbrief uit Moerbeke


     

     

     

    Nieuwjaarsbrief uit Moerbeke

     


    'Weer is een nieuw jaar aangebroken
    ’, een clichéopeningszin voor de ontelbare nieuwjaarsbrieven van weleer. Allicht zijn het nu andere zinnen, andere rijmpjes. Het zijn ook andere meters, andere peters, soms zelfs twee meters of twee peters. Sommige meters en peters moeten het stellen met een sms’je of een mailtje waarin het doopkindje als voetnoot het nummer van de pamperrekening nog eens herhaalt.

    Andere tijden, andere gewoontes.

     

    Toen internet nog geen gemeengoed was, kregen we vele kaartjes met gewoon ‘gelukkig nieuwjaar’ of ‘prettige feestdagen’. Nu de meeste mensen hun weg vinden op het wereldwijde web mogen we veel, stuk voor stuk prachtig geformuleerde wensen ontvangen. Dank daarvoor, want ik lees ze met genoegen en denk, neen, ik weet dat ze van harte zijn. 

    Ze ontnemen me wel de inspiratie om zelf creatief met woorden aan de slag te gaan. Met andere woorden; ze maken me een beetje lui.

     

    Bovendien brengt mijn leeftijd me de wijsheid bij dat we elkaar niet slechts ‘geluk’ moeten toewensen. Want wat is geluk?? We hoeven niet het opperste geluk na te streven. Het feit dat we in het Westelijk halfrond geboren zijn, zou reeds moeten volstaan om ons gelukkig te achten. Een goede gezondheid, dat is eigenlijk het bijzonderste wat we mekaar moeten toewensen want voor het geluk van al die medemensen wie we geluk in het komende jaar toewensen, zijn we daar zelf niet een beetje verantwoordelijk voor? Als wij onze slechte karaktertrekken zoveel mogelijk trachten te onderdrukken, als we onszelf dienstbaar, liefdevol en verdraagzaam opstellen, zorgen we dan al niet voor een groot percentage van het geluksgehalte van onze naasten?

     

    Ja toch?

     

    Dus wens ik jullie toe dat u dit jaar omringd mag worden door heel veel goede en lieve mensen en de kracht hebben om er zelf een te zijn voor anderen.

     

    © Erika

    02-01-2009 om 00:00 geschreven door Marleen De Smet


    Categorie:Erika
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.En dan... vuurwerk van Wivina Steenput

     

     

     

    ’t Is midden winter

    en dan stemt plasticglitter soms wat bitter

    al die vluchtige overvloed met namaaksmaak

    kan geen enkele klemtoon leggen

    op wat

    IK

    je hier wil zeggen:

     

    Mijn wens:

                 echte lichtjes in je ogen

                 een blij vlammetje in je blik

                 hoopvol groen in je hart

                 en een winterwarm haardgevoel, een thuis

                 roodfluwelen vriendschap

                 met gouddraad gestrikte aandacht en zorg

                 blinkend gevouwen vertrouwen

                 van iemand die naast je gaat

     

    En dan…

                        kunnen alle ballen de boom in…

     

                 terwijl we wachten op een nieuw begin

                 in een twinkelnacht vol sterrenstof

                 van de mensen van nu en voorbij

     

    Vuurwerk!

     

                 maar ook een beetje gewoon gelukkig zijn

                 in dit woordgeschenkje

     

                 voor jou van mij…

     

    © Wivina Steenput

      

    02-01-2009 om 00:00 geschreven door Marleen De Smet


    Categorie:Steenput Wivina
    >> Reageer (0)
    27-12-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kerst met Wim

     

     

    Kerst Christ kroost

    Christelijke Kerst

    Kerstelijke kroost

    Kroostrijke Kerst

     

    Kerstboom en kribbe

    Os en ezel

    en blatende schapen

    en slapende schapen

    Wakende herders

    en slapende Herder

    De ezel de os

    De Verlosser

     

    Geboorte gebeurtenis

    Opbeurende gebeurtenis

     

    Mama Maria

    De maagd behaagt

    Het kleine kinneke

    Van het fijne Kindeke

    De Maagd

    De mooie Maagd

    De droom vervaagd

     

    De Man de Maagd

    De jonge Jozef

    Mama Maria

    Mamie en Papie

    Vake en Make

     

    De stille sterre

    De adel van verre

    Goud wierook en myrre

    De Maagd behaagt

    De hemel geschraagd

     

    © Wim Paul De Clercq

    27-12-2008 om 00:00 geschreven door Marleen De Smet


    Categorie:De Clercq Wim Paul
    >> Reageer (0)
    24-12-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Van oud naar nieuw met Albert Schrever.

     




    Zalig en gelukkig Nieuwjaar aan alle lezers van de blog Geraardsbergen Gaandeweg met Marleen De Smet!

     

     

    Echt geluk voor iedere mens!

     

     

    Voor wie het nog niet wist:

    weldra wordt dit jaar gekist.

    Lang zal het niet meer duren:

    we naderen de laatste uren.

     

    Dit jaar werd licht om dragen:

    het telt nog slecht enkele donkere dagen.

    Wat mooi was koesteren we in ons hart

    en we vergeten leed en smart.

     

    Het daglicht blijft al langer duren.

    We denken aan de lentevuren

    aan de visjes en de wijn

    en aan de warme zonneschijn.

     

    Aan elkeen die dit versje leest:

    een zalig kerst- en nieuwjaarsfeest!

    Innig koesteren we slechts één wens:

    echt geluk voor iedere mens!

     

    © Albert Schrever

     

     


     
     




     

     

    Gezond naar lichaam en geest!

     

     

    Wie de overgang van oud naar nieuw

    al meer dan zestig maal heeft meegemaakt

    begint daar anders te gaan over denken...

     

    Ontroerend zijn de kinderwensen

    van voorspoed, vrede en geluk

    en alles wat je hart maar wensen kan.

     

    Te groot om nog nieuwjaarsbrief te schrijven

    brengen we gesproken en soms spontane wensen

    met steeds meer nadruk op het materiële goed.

     

    De meeste mensen gaan steeds meer denken

    dat alleen maar de materie telt

    die alles in de schaduw stelt.

     

    Gerijpt en getemperd door de jaren

    spitsen we al die wensen toe

    op het enige dat echt belangrijk is.

     

    Gezondheid naar lichaam en naar geest

    is het enige dat werkelijk telt

    en alles in de schaduw stelt.

     

    Wie gezond en creatief mag blijven

    put steeds weer krachten om te leven

    en kan zijn leven een bestemming geven.

     

    © Albert Schrever

     

     

     

    24-12-2008 om 00:00 geschreven door Marleen De Smet


    Categorie:Schrever Albert
    >> Reageer (0)
    19-12-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dank je, beste Rik, voor de romantiek .


     

    In alle eenvoud genieten van een kerstgedicht. Genieten omdat het aanzet tot nadenken. En winter 2008 is zalig zacht als de geruisloze val van sneeuw. Dank je, beste Rik, voor de romantiek!

     

     

    De goede herder

     

    Een kerstboom wordt wakker,

    steekt zijn lichtjes aan

    om, al is het even maar,

    die goede herder te zijn,

    voor die kudde weerloze schapen,

    die os, die ezel en het kind,

    dat op die drukke kerstmarkt,

    zijn weg zoekt ...en niet vindt.

     

    © Rik Van Damme


     

     

     
     


     

    Winter 2008

     

    Wanneer het straks weer

    Kerst wordt en poeder-sneeuwt,

    gaat een vermoeid jaar slapen,

    warm toegedekt, zonder enig verweer:

    dan komen de wintersterren eraan,

    drijvend als zilveren oliedruppels,

    olijk pinkend, op ons smeltend bestaan.

     

    © Rik Van Damme

     

    19-12-2008 om 00:00 geschreven door Marleen De Smet


    Categorie:Van Damme Rik
    >> Reageer (0)


    Zin in een bezoekje bij bekende Geraardsbergenaars? Klik op de respectievelijke afbeeldingen.

    Zicht op Geraardsbergen
    (site van Steven De Schuiteneer & Chris De Nooze)


    Foto

    Site van Geraardsbergen


    Foto

    Klik op onderstaande foto
    voor een bezoek aan de interessante blog
    van André Vander Kelen
    met foto's van Désiré Declercq.


    Foto

    Klik op onderstaande foto
    voor een bezoek aan de interessante blog
    van André Vander Kelen met stereoscopische kaarten
    uit de collectie van Désiré Declercq, gevolgd door
    nog wat documentjes ivm Geraardsbergen.


    Foto

    Jan Lion blogt met Het Nieuwsblad
    over het reilen en zeilen
    van Geraardsbergen


    Foto

    Mannekens Pis van Geraardsbergen,
    het enige echte en oudste Manneken van België.

    Foto

    De Geraardsbergse mattentaart.

    Foto

    Sofie Vander Heyden
    mezzosopraam


    Foto

    Muziektalent van Geraardsbergse bodem

    William Souffreau


    Foto

    Jim Cole got soul.


    Foto

    … en Dean natuurlijk…
    Foto

    Isthar - divine love songs
    (Soetkin Baptist)

    Foto

    Breng een gezoekje aan de blog van Roland Bourgoignie, Galmaardse dorpsdichter 2007 (klik op onderstaande foto).


    Foto

    Chauffeurkes cursiefjes
    als mens achter de gewone mens


    Foto

    Geschied- en heemkundige kring Gerardimontium
    Foto

    Alles over Geraardsbergen via Geraardsbergen.2link.be.
    Voor meer info, klik op onderstaande foto.


    Foto

    Op Tournee vzw, voorzitster Kristien en assistent
    Foto

    nog interessante links
  • Wim Schrever
  • Peter Motte
  • Karel De Pelsemaeker

  • Geraardsbergse links
  • B & B De Korrele

  • De weerman
  • De weerman

  • Nieuws HLN
  • Elon Musk sleept bedrijven voor de rechter omdat ze niet meer wilden adverteren op X
  • Expert waarschuwt: “Een handvol techonder­ne­mers bepaalt straks welk nieuws je ziet”
  • Congo dient wegens “bloedmineralen” strafklacht in tegen Apple in België en Frankrijk
  • Vanaf nu is iOS 18 beschikbaar op de iPhone: wat verandert er? Krijgt jouw telefoon de update?
  • KIJK. Peperduur, maar toch hebben miljoenen mensen hem al besteld: deze nieuwe smartphone plooit in drie
  • Je tv-abonnement opzeggen? Zo spaar je tot 374 euro per jaar uit en mis je toch geen enkel programma
  • Aandeel Apple omlaag na zorgen over populariteit nieuwe iPhone
  • Apple en Google verliezen rechtszaken en moeten miljarden euro’s betalen: “Grote overwinning voor Europese burgers”
  • EXCLUSIEF. Techjournalist deelt eerste indruk van nieuwe iPhone 16: “Nieuwe knop voelt Apple-onwaardig”
  • Braziliaanse rechter stelt Musk ultimatum om te vermijden dat X in het land wordt geblokkeerd



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!