Dit is geen voetballer of een triatlon in Hawaï, maar een curiosum in het heidelandschap te Lommel.
De ijzeren paal werd opgericht door het Belgisch leger in 1851. Deze paal was een referentiepunt voor exacte afstands-en hoogtemetingen. De paal is een geodetisch signaal dat deel uitmaakt van een geodetisch driehoeksnet. De twee andere geodetische basissen bevonden zich in Oostende en Hampiré.
Toen dit gebied nog een uitgestrekte heidevlakte was maakten de uitgestrekte vergezichten het mogelijk om precieze metingen uit te voeren naar kerktorens en andere bakens in de omgeving.
Voor de geïnteresseerde liefhebbers, de exacte coördinaten (positie) van de IJzeren man zijn volgens: Lambert 72: x = 215323 m y = 206827 m UTM - WGS84: 31 U 0660987 5671000 Hddd°mm'ss.s" - WGS84: N 51° 10' 03.9" / E 5° 18' 09.7"
Het meetpunt staat bij het NGI gedocumenteerd als 17G03C1
Het Geodetisch Station de IJzeren Man, een meetpunt van 1é orde, staat op de kruising van de Lommelse Gracht en de Signaaldreef. Vanaf dit punt hadden de landmeters een perfect zicht in drie richtingen, langs kaarsrechte wegen en over een grote afstand. Ideaal dus voor hun opmetingen. Evenwel heeft de IJzeren Man in de loop der lange jaren veel aan belang verloren. Ten tijde van zijn oprichting hier was het hier allemaal heide waardoor er rondom dit punt een zeer wijds zicht was. Dat zicht is tengevolge van de hoog opgroeiende bomen zeer beperkt geworden. Een tweede reden is dat door de invoering van de moderne GPS-technologie dergelijke punten eveneens minder belangrijk geworden zijn. De IJzeren Man is nu voornamelijk nog enkel een toeristische bezienswaardigheid. De IJzeren Man is een loodzware tweedelige gietijzeren constructie. Het onderste deel dat zeer stevig in de bodem verankerd zit draagt het ingegoten opschrift STATION GEODESIQUE. Het bovenste gedeelte staat als een stolp op het onderste deel, en bevat enkele merktekens ten behoeve van de landmeting. Wanneer men de stolp van het voetstuk haalde kregen de landmeters een mooi stabiel en stevig plat vlak, nodig om de precisieapparatuur op te stellen voor het te kunnen verrichten van hun nauwkeurige metingen.
Tot daar deze absoluut nutteloze informatie!
|