Ons geheugen is zodanig gemaakt dat wij de slechte herinneringen uitwissen en de overheersend goede herinneringen bewaren, wat ons mogelijk maakt met onze herinneringen te leven, zonder eraan tenonder te gaan.
Op de foto : links eerst de "bascule" of de weegbrug, waar men de vracht op vrachtwagens of paardekarren kon wegen. Dan "de baas " de drukkerij en winkel in bureelbenodigdheden en schoolgerief. Daarnaast de stoffenwinkel van Donders ? (niet zeker). Aan de overkant de ijzerwinkel van "Nand van Pleun". De smidse en de hoefsmederij staat spijtig genoeg niet meer op de foto. Nand Polleunis "van Pleun" was de beste hoefsmid van uren in de ronde en men kwam van ver om de koerspaarden deskundig te laten beslaan. Het was een gewedlig schouwspel om als kind naar te kijken en het stonk naar verschroeid haar (in bets zegt men "versnurkt haar").
Antwoord van Marc Nijns :
Betreft foto 15-04-2014.
Naast ‘Café de la Bascule’ stond de woning van de familie Borgers met omniumwinkel. In de volksmond ‘Bij Lewis van Emmelie’.
Dan volgde de stoffenwinkel van Lucien en Liza Donders. Op de foto herkenbaar aan de vitrine. De Dodge van Lucien staat voor. Daarachter lag en ligt nog de woning van de familie Bottu met ‘in de goei plek’ het postkantoor, waarvan Georges Bottu postmeester.
Aan de 2de telefoonpaal hadden we de schrijnwerkerij van ‘Dollef van Pijpen’ (Pijpops) en de winkel van Henri Carette.
En aan de 3de telefoonpaal lag ‘t geleeg van ‘Staaf Croes‘ en daarachter dat van ‘Boer Cypers‘. Boer Cypers had een dekstier, net zoals Saidjah’s vader, maar die had een buffel. Bijkans ‘t zelfde, ‘t scheelt nie veel. Daar ter plekke hebben René en Mia Vanhove, halverwege de 20ste eeuw, hun eerste unic opgestart.
In ‘t portaal van ‘Café de la Bascule’ staat Roger Vandebon, kleinzoon van ‘De Baas’. Wij zegden ‘De Bawwes’.
Op straat poseert Fons Bottu, zoon van de postmeester, helaas recent overleden.
De 3 zittenden herken ik niet.
Het lokaal tegen de smis van Nand, de hoek dus, was een leslokaal waar de vrouw van Nand, Maria, naai- en snitles gaf aan een vijftal jongedames. Ik denk dat Maria regentes naai en snit was. Braaf mens.
Er waren toendertijd 3 smidsen in, zeg maar, dezelfde straat in Bets : Nand Pleun (Polleunis) aan de statie, Florent Pleun aan de Grootveldweg en er tussenin Milleke de Smed (Thijs) aan de Steenstraat.
Tegen het huis van Nand was de winkel van ‘Jefke van Tilles en Fin’. Jefke verkocht mosselen zoals ze uit de zee kwamen, dikke en dunne dooreen, met zeeschelpen, krabben en zeewier en al, uit ne jutezak die daar in een plas zeewater op de grond stond.
Toevoeging Ida Zurings :
Michel, Ik las zo pas de tekst bij de foto aan de statiestraat van Geetbets, het gaat over de stoffenwinkel Donders...het ging hier over Lisa Donders gehuwd met Andre Zurings en niet met Lucien, deze laatste was de broer van Andre.
Groeten, Ida
|