ls je een mail stuurt met commentaar op de foto voeg ik deze bij, met of zonder vermelding van de bron :
mail naar: guilmet@telenet.be en wij doen de rest.
Ik vraag mij af of op de foto van de Dorpstraat vanaf Overbeekstraat naar de kerk toe het huis met de drie vrouwen en een hond, het huis van "de Suisse" of Schepers-Bamps was of dat van Goossens ?
Het huis van de Suisse is in de jaren zestig afgebroken en nu staat er het huis van François Germeys-Debrye. Volgens mij stond het huis van Goossens verder naar achter en was er een café en was de gevel langer.
MARC NIJNS HEEFT GEANTWOORD :
"Ik denk, èh Michel, dat het huis residentie 'Goossens' was.
- In het bovenste vak van het linker frontvenster meen ik 'Café' te zien staan, in witte letters. Inzoomen naar 400%.- In de dame rechts kan ik 'Marieke' terug vinden. Ook inzoomen.
- 'Marieke' had een zus. Zou er kunnen bij staan.
- 'Pirke' had ook nog een broer. Ene staat beneden en ene zit op 't dak aan de schouw.
Dit wijst allemaal richting Goossens. Of niet ? De enige die uitsluitsel kan geven is 'Van'. Maar waar is 'Van' ?
Groetjes
Marc"
De broer van Marie Goossens heette Armand, die was getrouwd maar ik weet niet meer hoe zijn vrouw heette, Trees??? Ik dacht gehoord te hebben dat "Van" of Ivan, in een bejaardetehuis is.
Michel
Commentaar van Daniel Bamps :
" ....
Ikzelf heb nog heel veel herinneringen hoe Bets er in mijn prilste jeugd uitzag. Ik ben geboren op 21 /01/ 1944 in een huis recht tegenover de kerk dat mijn ouders toen huurden van meester Journée.(hoofdonderwijzer destijds). Aan de linkerkant van ons woonde toen ( Miel Cent )Emiel Vandenberghe is zijn echte naam denk ik . Hij was schoenmaker.
Met links van hem in hetzelfde gebouw de bazar van Angele Croes. Daarnaast Henri De Wijngaert (Hanke van Pie) waar er beenhouwerij was. Daarnaast op de hoek weet ik de naam niet precies meer maar de dochter haar naam was Jeanne van Mil Maan. Haar vader was haarkapper.
Rechts van ons huis was toen de bewaarschool , die is achteraf afgebroken en dan is het de stoffenwinkel van Julia Uten geworden hetgeen momenteel een bank geworden is. Kinderen Tony en Annie. Tony is 4 jaar geleden aan een hersenbloeding gestorven. Hij was mijn beste jeugdvriend . Het huis waarin wij woonden is momenteel een gebouw met appartementen.
Naast de bewaarschool was het café van Raymaeckers ( Mon Plis) Daarnaast het huis van Fons Tessens , linkerkant was café en rechterkant van het huis was schoenwinkel. Hun dochter was Margot. Dan volgde Louis Vandebon , linkerkant van zijn huis was een kruidenierswinkel , dan een deel café en verder een grote poort van het magazijn waar hij meststoffen van de boerenbond verkocht. De achterkant daarvan gaf ook uit op een poort in de singel tegenover Jef Marsé die loodgieter was. Naast Vandebon het huis van Bogaerts Fons, Emiel en Matilleke . Hun huis is dus de andere hoek van de Singel. Ik was vergeten te melden dat er bij Vandebon 3 kinderen waren Anne-Marie, Jean en Omer .Hun moeder heette Fonsine.
Nu steek ik de straat over terug richting naar de kerk toe .Hopelijk kan je mij een beetje volgen. Tegenover Bogaerts was er een boerderij van Foriers ( POLLE)met een klein winkeltje waar ik nog voor 25 centiemen , karamellen ben gaan kopen. Daarnaast rechts de schrijnwerkerij en meubelwinkel van Louis Swinnen . Tony Swinnen werkt daar nu nog altijd in het werkhuis maar de meubelwinkel bestaat al jaren niet meer. Tony is even oud als ik .Zijn zus Hermine leeft volgens mij ook nog en woont nog in Bets.Daar waren 4 kinderen De oudste was Marie-Jeanne, Hermine, Tony en Josette. Daarnaast was dan de winkel van Fin van Stijnke met aan de rechterkant alweer de zoveelste café. Haar zoon is Valère en die woont daar nu nog. Hij heeft daar een tijd een electriciteitswinkel gehad.Stijnke van Juzekes was Fin haar vader. De moeder heb ik nooit gekend. Dan volgde de kerk met het oud kerkhof en daarnaast Jos Roggen , de bakker. Zijn vrouw, Germaine Lassaut is pas een paar jaar geleden gestorven, ze was in de 90 jaar oud . De kinderen van Roggen waren Jeannine, Claire en Omer. Rechts daarvan het huis van Raymaeckers -Busselen Lowis. De rechterkant van het huis was electriciteitswinkel en de linkerkant alweer een café. Hun kinderen waren Raymond die een ernstige huidziekte had en Karel. Ik denk dat ze allebei al veel jaren overleden zijn. Dan volgt het huis met boerderij van Victor Claes (Tor van Paré) met kinderen Ghislain, Willy en Josette.Dan café !!!!+ zadenwinkel Poffé. Wat lager het huis Justine De Wijngaert denk ik ,de zus van Jef De Wijngaert, haar man heette Vanerum.
Volgt het huis van Jef de Wijngaert zelf , fietsenwinkel , kruidenierswinkel en rechterkant ,het zoveelste café .Daarnaast de schrijnwerkerij van Ruysen . Kinderen Paul Ruysen en Juliaan Ruysen (was even oud als ik ) Paul is geloof ik verleden jaar overleden. Dan de Molenstraat. Eerste huis aan de andere kant tegenover Sioulants (Robert van Eden)was een likeurenwinkel. Berp Vande poel verkocht daar ook sterke dranken . Ze vond waarschijnlijk dat er nog niet genoeg te drinken was in Bets.
Ik was gestopt bij de sterkedrankwinkel van Berp Vandepoel. Naast Berp was er dan een open ruimte waar achteraf haar zoon Arsène gebouwd heeft. Dan volgde de ingang van de boerderij DE MOT van de Familie Foriers. Daar woonden Louis van de Mot die in de kerk met de schaal rondging en Richard en hun zus Clara ,geloof ik. Dat was dan het laatste huis met een grote weide ernaast die liep tot aan de Getebrug waar het huis van BIJNEN aan de overkant stond.
Nu kom ik eindelijk aan de foto waar jij vragen over hebt , betreft het huis van Schepers-Bamps wat je natuurlijk in de eerste plaats interesseert omdat het om de zus van VADER gaat . Hier mijn uitleg die niet overeenstemt met de inlichtingen die jij al eerder van iemand anders gekregen hebt .
Ik begin nu terug op de hoek van de dorpsstraat met de Overbeekstraat . Ik denk dat hetgeen ik weet de juiste uitleg is. De hoek van de straat is de boerderij van Fons Nagels MET CAFE in de voorplaats op de hoek waar 14 kinderen waren De oudste was Suzanne en die woonde achteraf in Budingen, terweiden.
Er waren om even op te noemen , René, Jefke, Theophile, Paul ,Simone en André en zoveel anderen. Nu kom ik aan dat fameuze huis waar twijfels over zijn. Dat is wel degelijk het huis van de familie GOOSSENS . Aan de linkerkant was café waar Jules ( Pirke) Marieke en haar broer en haar zoon Ivan (Van ), de stotteraar, woonden en in de het rechtergedeelte woonde de andere broer, Armand , geloof ik ,met zijn gezin . Hun kinderen waren Monique die eigenlijk de dochter van een Engelse piloot was (einde oorlog en bevrijding )en haar jongere zus Diane.
De lange haag ernaast is wel degelijk de eigendom van Jozef Schepers ( de suisse)-Bamps. Ik ben er ooit met mijn vader binnen geweest toen ik nog heel klein was. In het midden van de haag was een bareel en dan liep er tussen 2 lage hagen , met aan elke kant een tuintje ,een smal weggetje tot aan hun huis dat zeker meer dan 10 meter van de straat afstond. Het huis was volgens mij even lang als de lengte van de haag tegen de straat.Het was eigenlijk te vergelijken met het huis van vader en tant Lijn ,Tant Emilie .Hun zoon Fille van de Suisse had wel wat gestudeerd en wij gingen er toen naartoe omdat Fille de uitbetalingen van de ziekenkas deed. Of er daar ook café was betwijfel ik omdat er in de 2 huizen ernaast ook al café was(Nagels en Goossens). Het huis van de Suisse is volgens mij al heel veel vroeger afgebroken dan hetgeen in je inlichtingen staat.
Ik heb mijn plechtige communie gedaan in 1956 en toen hebben mijn ouders mijn plechtige communiekostuum op maat gaan laten maken bij François Germeys ( Swake) die met Fernande van Snep getrouwd was Fernande is een half nicht van ons.Dus met volstrekte zekerheid bestond het huis van Schepers-Bamps dan in 1956 al niet meer. Op de grote vrijgekomen ruimte ervan Zijn toen 2 huizen gebouwd. Het huis van Marcel Munten wat het dichtst bij dat van Goossens staat en daarnaast het tweede, dat van Swa Germeys, de kleermaker.
Daarna volgde dan het huis van Robert Sioulants (Eden)met kinderen Eduard (War), Fons , René en André en hun zus Leonie die in Grazen woonde of woont en getrouwd was met BOESKE de bezetter. Daarnaast een winkeltje van RECTEM met dochter Claire van TEM die van kleins af een bril droeg omdat ze scheel zag. Ze was ook even oud al ik. Verder was er dan de betonplaten afsluiting met bareel die ging tot aan de hoek van het dorpspleint waar de schrijnwerkerij van Pol Strouven met winkel was waar ze matrassen van BEKA verkochten. Dat huis is later opgekocht oor de bakker Roggen en daar woonde Germaine van de bakker tot wanneer ze gestorven is. Dan het huis ernaast waar ,denk ik ,Stinneke Drijvers woonde en dat later het café" de rode vod" van Donvil werd. Daarnaast een winning die diep achterin stond maar ik weet niet meer wie daar woonde. De weide daarvan grensde over de hele lengte tegen het bekebaantje vanaf de singel tot aan het brugske van de beek . De overkant van het bekebaantje was de enorm grote boomgaard van de familie Booten waarvan het goed zelf achter de singel gelegen was en niet meer bestaat. Op de hoek in de singel was de verf- en behangwinkel van René Petermans en dochter Annie die daar nu nog rechtover, in een achteraf gebouwd huis woont . Daarnaast rechtover het goed van Booten woonde toen Emma van Kobe. Daarnaast een huis van wie ik niet meer weet van wie het was en dan volgde de grote poort van de achterkant van het magazijn van Louis Vandebon.
"....
Tot zover Daniel Bamps vanuit het verre walenland (Profondeville).
|