Nog vóór een verkavelingsvergunning werd uitgereikt, staan er al borden met ‘te koop’ in de Xavierlaan in Brecht. De buurtbewoners pikken dat niet.
Twee eigenaars van ruime bouwpercelen in de verkaveling Hoge Meerheuvel aan de Xavierlaan dienden zopas een aanvraag in om hun gronden te splitsen, zodat op elk tweede gedeelte een huis kan worden gebouwd. Daardoor breidt de verkaveling uit van zestien naar achttien percelen.
Voor buurtbewoner Fred Waeyenberghe is deze aanvraag de druppel die de emmer doet overlopen. “Eind vorig jaar konden we, na het indienen van bezwaarschriften, verhinderen dat één perceel in drie delen werd opgesplitst. Nu gebeurt net hetzelfde, maar gaat het om een tweedeling. Feit blijft dat door het bouwen van een woning alweer een stuk bos verloren gaat en dat de hinder voor de omgeving opnieuw een extra belasting vormt. We hebben op dat vlak al genoeg meegemaakt”, vindt hij.
Druk blijft
Over het verdwijnen van bomen in de Xavierlaan weet de buurt in derdaad mee te spreken. “De verkavelingsdruk was al groot en blijft voortduren. Dat worden we beu”, zegt Freds echtgenote Diane De Rouck. Het paar spreekt in naam van tien van de zestien straatbewoners.
De Xavierlaan mondt uit op een berm waarachter het verkeer op de E19 Antwerpen-Breda raast. “Onlangs werd een strook bos, dat als buffer dienst deed, parallel met de autostrade gerooid en verdeeld in tien percelen. Eén huis is in opbouw en spoedig volgen allicht andere. De verkeerslast zal daardoor enorm toenemen in onze oorspronkelijk doodlopende straat", zegt De Rouck.
"Vroeger was het hier rustig: de kinderen konden op straat en in de bossen spelen. Dat is verleden tijd. Het groen is haast volledig weg”, zucht het koppel."
Achterpoortjes
Diane en Fred hopen dat het gemeentebestuur van Brecht luistert naar de grieven van een meerderheid van de straatbewoners. “Het gaat hier om een uitbreiding van een bestaande verkaveling. Als een vierde van de eigenaars protest aantekent, verdwijnen de plannen normaal in de prullenmand. Maar ja, het verleden bewees dat er achterpoortjes zijn. Anders zou de groene bufferzone nu nog bestaan.” Bron:Jan Vorselmans
02-04-2009 om 00:00
geschreven door Tony W.
|