De gemeente Brecht is met haar gerestaureerd ‘Duveltje’, een steenbakkerijlocomotiefje van Duitse makelij uit 1959, een stukje industrieel erfgoed rijker.
Het locomotiefje is een schenking van Karel Druyts, de gewezen directeur van de steenbakkerij DAKT in Beerse. Hij had het overgekocht van de inmiddels eveneens verdwenen fabriek Janssen en Maes in Sint-Lenaarts.
Op vraag van Brecht, en met de steun van de Vlaamse overheid en van het Contactforum voor Erfgoedverenigingen, werd het locomotiefje in zijn oorspronkelijke staat hersteld door een vijftal vrijwilligers van vzw Stoomtrein Dendermonde- Puurs.
“We hebben het Duveltje, zoals dat treintje door het volk wordt genoemd, helemaal ontmanteld, stukje per stukje nagekeken en hersteld of vervangen waar nodig. Ook de motor is gereviseerd. Het tuigje kan dus opnieuw rijden. Je hebt wel een spoor van 60 centimeter breed nodig”, licht secretaris Remco Schoen van de genoemde vzw toe.
In het slop
Het gemeentebestuur van Brecht wil het gerestaureerde steenbakkerijlocomotiefje onderbrengen in een nog op te richten Kleipikkersmuseum in Sint-Lenaarts. En daar wringt het schoentje. De locatie is al bekend - de terreinen van de vroegere steenbakkerij Janssen en Maes aan de Schotense Vaart -, maar huidig eigenaar Jos Wouters is niet van plan zijn terrein direct af te staan.
“Onderhandelingen en rechtszaken haalden nog niets uit, integendeel. Er rest ons niets anders dan te onteigenen. We 0 zouden graag het museum inrichten in de gewezen pannenfabriek. Intussen kwam er een aanvraag binnen om uitgerekend dat gebouw te mogen afbreken. Dat heeft het college geweigerd. Intussen ging de eigenaar tegen onze beslissing in beroep”, aldus burgemeester Luc Aerts (CD&V).
Adriaan Bevers, voorzitter van de vzw Kleipikkersmuseum, is er het hart van in. “De gemeente had van in het begin moeten onteigenen. Ik hoop dat het niet te laat is, want Jos Wouters heeft duidelijk andere plannen met dit domein. Bron : Jan VORSSELMANS
20-09-2009 om 14:37
geschreven door Tony W.
|