Ik ben jean vercauteren, en gebruik soms ook wel de schuilnaam jean.
Ik ben een man en woon in 9240 Zele (België) en mijn beroep is Gepensioneerd.
Ik ben geboren op 23/06/1949 en ben nu dus 74 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Koken & Genealogie.
· Reepjes gerookt spek ( genoeg om de zalm te bedekken )
· 1 fijngesnipperde sjalot in witte wijn gekookt
· Een roux van boter, bloem en visfumet
· Bonekruid, tijm, laurier, peper en zout
· 1 Citroen
· 1 Eierdooier
· 20 cl room
· 200 gr garnalen en evenveel gepelde witte druiven
Bereiding :
1. Het vel van de vis stropen en de ogen verwijderen.
2. Een grote aluminiumfolie inboteren en van reepjes spek een bedje maken waarop de vis komt.
3. Kruiden met peper en zout plus bonekruid.
4. Bedekken met reepjes spek, fijne sneetjes citroen plus enkele klontjes boter.
5. Rond de vis schikt U gesnipperde sjalot, enkele takjes tijm en een tweetal blaadjes laurier. U kan de oogholtes opvullen met een stukje citroen.
6. Folie sluiten zonder aan te drukken.
7. De ingepakte vis gaat in braadslee in een voorverwarmde oven van 250° voor 20 minuten en blijft met gedoofde oven daarna nog een 10 minuten rusten
Saus :
De blonde roux met de sjalot, witte wijn en lichtjes aangebakken stukjes spek samen met peper, zout en muskaatnoot een minuutje laten inkoken en onder flink roeren de room toevoegen.
De dooier van het vuur er aan toevoegen, goed roeren en tenslotte de garnalen en de ontpitte witte druiven.
Wat drinken we er bij ?
Een frisse Chablis, Sancerre, Elzasriesling of Witte Graves.
Gebakken Geepfilts met een stoofpotje van peterselie, tomaten en venkel.
Gebakken Geepfilts met een stoofpotje van peterselie, tomaten en venkel.
Ingrediënten :
• 800 gr geepfilet
• 2 venkelknollen
• 2 tomaten
• 8 aardappelen
• 4 eetlepels witte wijn
• Bloem
• Boter
• ¼ bosje peterselie
• 2 eetlepels gehakte dille
• Peper en zout
Bereiding :
1. De geepfilets in stukken van 8 cm verdelen, kruiden, in de bloem wentelen en aan beide kanten bakken.
2. De venkel in brunoise ( kleine blokjes ) snijden en blancheren.
3. De tomaten ontvellen, ontpitten en in blokjes versnijden.
4. De tomatenblokjes en de peterselieplukjes in boter stoven. De venkelbrunoise toevoegen en nog even mee stoven.
5. De aardappelen in de schil bijna gaar koken, pellen, in schijven snijden en in de boter eventjes aanbakken.
6. Het groentestoofpotje in het midden van het bord schikken. De geepfilets erop leggen en de aardappelschijfjes errond. Een eetlepel witte wijn over de de gestoofde groenten sprenkelen en afwerken met de gehakte dille.
1 Kleine moot verse of diepgevroren kabeljauw ( ong 110gr )
1 Broodje
1 Plakje hartige kaas
Enkele blaadjes kropsla
1 Eetlepel ketchup
Peper en zout
Bereidingswijze :
Leg de vismoten in een vuurvaste ingevette schaal, kruid met peper en zout, leg er een klontje boter op en laat ze 20 monuutjes garen in een voorverwarmde oven op 200°.
Snij de sla in dunne reepjes.
Snijd het broodje overlangs doormidden en besmeer beide helften met boter.
Beleg één helft met de slablaadjes. Hierop komt de gare vismoot, de ketchup en het plakje kaas.
Zet alles even onder de warme ovengrill tot de kaas begint te smelten. Dek met de andere helft van het broodje en dien meteen op.