Met onze poll kunnen we geen wetenschappelijke ambities hebben natuurlijk, al was het maar omwille van het beperkt aantal ondervraagden en het feit dat de mensen die naar deze blog surfen niet de doorsnee bevolking uitmaken qua leeftijd en alle factoren die daar mee samen hangen. Als we naar de resultaten kijken kunnen we dus alleen uit een uitspraak doen over de groep mensen die naar deze blog surfte. Toch blijven de eerste analyses wel interessant: "Iets doen voor anderen" blijft aan de leiding sinds we deze poll startten. Ongeveer 20% van de mensen die de poll invulden, herkent zich in deze uitspraak. Het komt ook wat overeen met wat de positieve psychologie onderzocht. En we merken ook dat in verschillende religies deze waarde terugkomt als een belangrijke regel: doe goed voor de anderen. 13% van de antwoorden betreft religie en spiritualiteit. Ook dat wordt bevestigd door onderzoek. Het besef hebben deel uit te maken van iets wat groter is dan je eigen persoon maakt mensen gelukkig. En dan hebben we een aantal antwoorden die (per antwoordcategorie) ongeveer telkens door 7% van de mensen beantwoord worden: seksualiteit, gezondheid, hobbies, waardering in de job en verder de gewone dingen die ik hoor, ruik, voel, smaak, zie.
Wat merkwaardig: van de 72 mensen die tot op heden antwoordden, geven slecht 3 mensen aan dat partner, kinderen, ouders, familie en intieme vrienden voor hen het belangrijkste uitmaken in hun geluksgevoel.
Wat maakt jou gelukkig? Denk je er net zo over? Of is het voor jou net iets anders: vul de poll aan. Ik wil in ieder geval de 100 deelnemers halen.
Het is best mogelijk dat de positieve psychologie ook in Vlaanderen voet aan wal zal zetten. Tenminste als we dat mogen besluiten uit het feit dat een van de boegbeelden Lyubomirsky een uitgebreid interview kreeg in Humo. Zij vertelde ondermeer in dat interview dat iedereen een eigen basisniveau heeft waarop zijn geluksgevoel zich bevindt. We kunnen boven of onder dat basisniveau gaan door een aantal levensomstandigheden, maar uiteindelijk keert iedereen na verloop van tijd weer terug naar zijn oorspronkelijk niveau. Als je dus een gelukkige periode doormaakt, zul je na verloop van tijd terug zakken naar het basisniveau. Hetzelfde geldt voor als je een ongelukkige periode doormaakt: nadien keer je toch weer terug naar je oorspronkelijk niveau. Dat is tegelijkertijd goed en slecht nieuws, maar anderzijds in tegenspraak met het feit dat deze onderzoeker ook aangeeft dat je zeker wel invloed hebt op je eigen geluksgevoel. Het lijkt ook in tegenspraak met het feit dat we bij het ouder worden blijkbaar ons globaal toch gelukkiger voelen in vergelijking met de groep van bvb 35-45. Ook dat onderzoek wordt bevestigd door deze wetenschapper. Laten we er maar van uitgaan dat er nog veel niet geweten is rondom dit onderwerp.
"Worrying is like a rocking chair. It gives you something to do but get you nowhere." vrij vertaald: piekeren lijkt wat op een schommelstoel. Het geeft je wat om handen maar het brengt je nergens
met dank aan dr H Van den Abbeele voor het doorspelen van deze mooie quote