Wij hebben ooit ook nog de druivenpluk , la vendeange gedaan in Bourgogne. Hautes Côtes de Nuits !
Voordien hadden we ( das mijn vrouw en ikzelf) er al één achter de rug in Saint-Tropez nog wel alstublieft, maar ik heb Saint-tropez nooit gezien, altijd veel te vermoeid ?!
Daar moesten we druiven plukken van druivenstokken die zeer laag tegen de grond groeiden en s avonds was onze rug gekraakt
Nu in Bourgogne, dat was een echte luxe. De druiven groeiden daar op borsthoogte, dus geen bukken meer en geen zere rug meer.
We waren met een dertigtal plukkers en dragers samen. Wij waren het enige getrouwde koppel en mochten daarom in het bed van de eigenaars slapen. Waar zij zelf sliepen heb ik nooit geweten.
We waren daar met vier Belgen, wijzelf dus, Marnix: een Belg die al jaren in Frankrijk woonde en die ons de plaats aangewezen had en nog een jonge man uit Deurne die daar per toeval verzeild was geraakt.
De dagindeling verliep als volgt; opstaan om ik weet niet meer hoe laat.
Toilet maken voor zover dat ook maar nodig was. (Les toilettes ce trouvent ici en plain air )
Ontbijten op zn Frans: dus une jatte slechte koffie, wat hompen brood van de avond voordien , boter en wat flauwe confituur. Dan veel boter op het brood en soppen in de koffie. Niet soppen, betekent dat je vals gebit er aan gaat !
Dan werden we met de fourgeonette naar de wijngaard gereden zo rond acht uur. En in september, oktober kan het dan goed fris zijn.
Daarna, dan maar druiven knippen, in emmers gooien en naar de weg dragen waar de tractor ze kon opladen.
Om negen uur; onvergetelijk zou Eddy Wally gezegd hebben, kwam de tractor, bestuurd door Marnix, met daarachter een grote platte wagen met daarop een heus koud buffet.
Brood, paté, haringfilets in olie, dikke schellen ham, zowel gekookte als gedroogde, museau das varkenssnuit in vinaigrette,lookworsten, jambon persillée, boter en nog een ganse resem andere gerechtjes .
Zeer belangrijk : een krat witte wijn , evenveel rode als witte en water voor de droogstoppels of om pilletjes in te nemen. Zelfs koffie. De rest van die slechte van s morgens
Dit is één van de zaligste momenten die ik mij herinner, gezeten op een dikke kei, in de wijngaard en genietend van een stuk brood met saucisson met look en een glas rode wijn
om negen uur s morgens.
s Middags was er een eenvoudige maaltijd, zeer lekker maar niet speciaal om te noteren.
s Avonds was er dan een grote wasbeurt voor iedereen en dan een uitgebreide maaltijd met de nodige wijn, volontiers en à volonté geoffreerd door de wijnboer. In dit geval waren ze met twee boeren; de gebroeders Hudelot, ze maken en verkopen nog steeds wijn.
Overdag, tijdens het plukken was het steeds een eeuwig gekrakeel van de Fransen tegen de Belgen en ook de Italianen , zo in het genre van ; waarom hebben Belgische vrouwen vierkante tepels
om de kleine Belgjes te laten wennen aan het eten van frieten , ha ha ha
Hoe maakt men des Petits Suises ; comme des petits Belges, enz..
Alles bijeen grappig hoor maar wij waren maar met drie ( Marnix was geen plukker) om ons te verdedigen tegen die overmacht van Fransen.
Maar de dag van de wraak kwam !!!
Bij het einde van de vendeange, de pluk dus wordt er steeds een groots feest gegeven door de eigenaars voor alle plukkers en een heleboel genodigden : la fête de la paulée.
Ook grootvader en grootmoeder waren van de partij en de burgemeester van het dorpje was er ook. De twee broers waren er uiteraard ook bij en dit keer was het geen tafelwijn , maar de echte en er werd niet op een flesje gekeken, zelfs niet op twee.
Er werd gelachen en gedronken, lekker gegeten en gezongen : grand père ..une chanson
!!!
Hij zong dan bijvoorbeeld van étoile des neiges en van le postillon de Longjumeau. Ook grand-mère liet zich niet onbetuigd en zong onder andere van les rose blanches; iedereen tot tranen toe bewogen en onder de indruk.
Maar voor het zover was ,was er wel heel wat voorbereiding nodig.
Er waren 3 kokkinnen die de ganse dag gezwoegd hebben. De wijnboer had een everzwijn geschoten, dat moest gebraden worden
Er zou een champignonsaus bijkomen, daarvoor moesten alle plukkers even de heuvels in om paddestoelen te gaan plukken en uiteindelijk moest ook alles nog opgediend worden voor een vijftigtal personen.
Nu was Marnix een geroutineerde serveur , zeg maar, kelner. De jongen van Deurne deed dikwijls een serveerjob als bijverdienste, mijn vrouw was, en is nog steeds vrij goed in het serveren.
Bij het paddestoelen zoeken hadden de Fransen met moeite een kilootje eetbare paddestoelen bijeen gevonden. Ikzelf had er minstens 5 kilo
( Veel chance gehad, maar dat moest men niet weten !)
Nu had ik per toeval ook mijn koksmessen bij en wie heeft dat gebraden everzwijn in mooie porties verdeeld
, juist ! (Met zo een echt chefmes van 45 cm lang, zeer indrukwekkend)
En wie heeft alles opgediend; de Belgen.
Dat was onze zoete wraak want ondertussen konden we langs alle kanten sissen : vous voyez maintenant, ça sont encore les Belges qui ont arrangés tout ça !
Het waren de Belgen die het feest tot een welslagen hadden gebracht !
06-05-2005 om 00:00
Lees ook keukenweetjes eveneens geschreven door Nicolay
|