Ik ben lenie
Ik ben een vrouw en woon in Mezquitilla (Spanje) en mijn beroep is gepensioneerd.
Ik ben geboren op 00/00/0000 en ben nu dus 2024 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: de computerde tuin en lezen.
Ik ben Lenie en 43 jaar getrouwd met Coen.
Wij hebben twee zonen en 4 kleinkinderen.
Vanwege mijn gezondheid wonen Coen en ik al 20 jaar in het zuiden van Spanje
Gisteren hebben wij een ritje gemaakt naar Algarrobo. Het ligt 3 km van de kust naar boven. Algarrobo ligt op de zijde van 2 heuvels -Colin de Moro de Mezquitilla en de Trayamara. Deze plaats is bewoond geweest in de prehistorie,er zijn resten gevonden van een Fenicische nederzetting uit de 6 de eeuw voor Christus. Later kwamen de Romeinen die daar een colonie vestigden,en daarna de Germanen. In de 19 de eeuw brak de colera y la filoxera uit die de wijngaarden verwoesten. 25 December 1884 is er veel verwoest door een aardbeving. In 1905 kreeg dit dorp al stroom. Wij hebben de auto op een plein gezet,want de straten zijn daar erg smal en alles gaat steil omhoog,dus voor Coen was het toch wel een zware wandeling achter mijn kar,maar hij is helemaal naar het bovenste stuk van het dorp gegaan omdat daar een prachtig kerkhof ligt. Ik heb genoten van de enorme hoeveelheid planten die er overal staan ,vooral hele grote varens. Nu staat Algarrobo bekend om zijn -tortas de Algarrobo-een soort gevulde koeken ,die we natuurlijk wel gekocht hebben. En koffie gedronken op een plein ,want Coen moest wel even bijkomen.
Vrijdagavond gingen we onze koffie drinken in het café. Ana ,kwam direct bij ons zitten en vertelde dat oma maandag in het ziekenhuis was overleden en dinsdagmorgen was begraven. Voor Ana een enorme klap,binnen 18 maanden vader,opa en oma weg. Er moet geld verdient worden ,dus het café is open.Ana ,krijgt niet de tijd om het te verwerken. Ana moet het samen opknappen met haar zusje,die overdag in Malaga op college zit. Broer is visser en schoonzusje had geen zin in de zaak. Ana´s moeder woonde na de dood van opa met oma samen boven de zaak,maar ze wil nu graag dat Ana met man en kinderen in het huis achter de zaak komen wonen,het vroegere huis van oma en opa,zodat Ana altijd binnen het bereik van moeder is.Ana´s man gaat dat huis nu verbouwen,hij opent de zaak om 6 uur s¨morgens blijft daar tot 9 uur en gaat dan aan het huis verder. Ana heeft vanaf haar 12de voor oma en haar broertje en zusje gezorgd,want vader was visser in Barcelona en moeder was daar de meeste tijd ook. Ana had graag willen studeren,maar dat ging niet ze moest oma in het café helpen,en daarom vind ze dat haar zusje wel moet studeren,al zei die van de week ,ik stop ik help jou wel. Maar Ana hoopt zo dat haar zusje volgende week toch weer naar college gaat. Ana zal altijd de zorgende van de familie zijn en ze is pas 26 jaar.
Wij hoeven niet ver te rijden om iets moois te zien. 8 km bij ons vandaan ligt Torrox pueblo. Het ligt 145 m boven zee en de bergen Tejada en Almijara beschermen het dorp tegen de wind. Torrox is van origine Arabisch en er zijn nog veel resten van de muren te zien. De structuur van Torrox is Moors met smalle straten en vele trappen,lekker handig met mijn rolstoel.Er is een mooie kerk-Iglesia de la Encarnación die stamt uit de 16de eeuw en Iglesia San Roque ,ook uit die eeuw. Torrox is omringd door olijfbomen en wijngaarden. Op de zondag voor kerstmis heb je het feest -de las migas en vino del terreno. Migas is een soort cous cous en er staan dan in het dorp enorme schalen vol en iedereen krijgt een bord vol en wat glazen wijn. Beneden aan zee ligt Torrox costa met 10 km lang strand.
Shoarma is hier practisch onbekend,maar wij vinden het wel erg lekker,dus maken wij het zelf wel,natuurlijk met kruiden uit Nederland. Ik gebruik voor 6 broodjes 8 ons kipfilet die ik in hele dunne reepjes snij en even bak in de olijfolie. Coen maak de sausen,een knoflook saus en een frisse pittige saus. Voor de knoflook saus maakt hij mayonaise.In de kom gaat een heel ei,wat mosterd wat citroensap en verse peper ,daar gaat de staafmixer op en dan net zoveel olijfolie erbij tot hij stijf genoeg is.Dan perst hij 10 teentjes knoflook uit en dat gaat er door.Heerlijke saus. Zijn frisse saus duurt wat langer. ! rode paprika , 1 ui (zelfde verhouding als de paprika) 2 augurken 2 bolletjes gember scheutje sesamolie flinke theelepel sambal theelepel thym halve theelepel dille verse zwarte peper een eetlepel bieslook 1 eetlepel peterselie Dit allemaal heel heel fijn snijden en door elkaar roeren en je hebt een heerlijke saus.
Gisteren zittend in een café ,zagen we deze advertentie. Om hem van de buitenkant te fotograferen vonden we niet netjes,dus hebben we het zo gedaan. Echte rouwkaarten kent men hier niet. Als iemand thuis op sterven ligt,komen familie ,buren ,vrienden en kennissen langs ,en men blijft buiten staan tot de persoon dood is.Soms staan er wel 80 mensen voor de deur.Dus waarom zou je rouwkaarten sturen.In wat grotere dorpen hangt men dus een mededeling aan het raam van een café. Als het kan wordt men dezelfde dag begraven ,anders de volgende dag. Er komt een lijkwagen en verder loopt iedereen daar achter. Ons dorp heeft geen begraafplaats ,dus wordt er naar het volgende dorp gelopen. Geboorte kaartjes of kerstkaarten kent men hier ook niet. Wel vinden onze vrienden het prachtig als ze met kerstmis een kaart krijgen.
Vandaag is het een nationale feestdag.Dus alles is gesloten. Men viert de herdenking van de ontdekking van Amerika door Cristobal Columbus. In sommige delen van Spanje wordthet de dag van injuria genoemd en vergelijkt men Columbus met Franco. Het grootste feest wordt gevierd in Zarragoza ,dat daar meteen het einde aangeeft van het stierenvecht seizoen. Tevens is het Dia del Pilar en iedereen die Pilar heet heeft dus feest.Hier wordt nog veel gedaan aan een naamdag. Maar de lucht is nu blauw ,de zon staat hoog aan de hemel en wij gaan aan de wandel.
Gisteren was het meer een jo-jo dag.Regen ,droog,zon,onweer. Geen licht,wel licht.Je wordt daar een beetje moe van. Net als ik de computer aan wil zetten komt er weer een donderslag,hup uit dat ding. Ik schreef het gisteren al ,we hebben heel hard regen nodig,maar dan graag zonder onweer zodat ik lekker achter dit ding kan blijven zitten. Maar vanmorgen was het weer prachtig en vond ik deze roos in de tuin. Je hele dag is weer goed.
Dit jaar is er nog geen regen gevallen ,en alles is dan ook kurkdroog. Rijd je langs de bergen dan zie je hoe dor en geel er alles uitziet. Maar vandaag verrasing,het begon om 9 uur echt te regenen,grote druppels en iedereen blij. Er zijn een paar dingen wat je moet doen met de regen,eerst voor alle deuren en ramen,dikke rollen van badstof neerleggen ,want drempels hebben we hier niet dus alles stroomt gezellig naar binnen. Veel mensen hebben ook voor hun voordeur een stuk plastic hangen. Het volgende probleem met regen is dat de stroom regelmatig uitvalt,want vele draden hangen gewoon buiten. Wij hebben vanmorgen een uur zonder stroom gezeten en dat is onhandig,geen koffie,geen computer etc. Wij hadden gehoopt op dagen regen ,maar de zon staat weer hoog aan de hemel.
Wij zijn op verschillende Spaanse bruiloften geweest. Het gaat toch wat anders dan in Nederland. Het is een enorm feest. Als cadeau geef je meestal een enveloppe,dit om de kosten te drukken van de maaltijd.Of op de uitnodiging staat in welke winkel je iets kan kopen.Zo´n winkel heeft dan een lijst met cadeau´s dat het bruidspaar wil hebben. Er komen gemiddeld 150 tot 200 mensen .Na de kerk gaan de mensen weer naar huis en tegen een uur of half acht gaan ze naar een groot restaurant waar eerst wat gedronken wordt ,met kleine hapjes erbij,daarna komt de maaltijd,meestal 4 of 5 gangen.Er is altijd een bandje bij. De dames krijgen een speldje met een pareltje .Ik heb er al heel wat. Onder de maaltijd komt een familielid of vriend met de stropdas van de bruid ,knipt daar kleine stukjes af,die je dan koopt. Na de taart met champagne krijgen de mannen een fijne sigaar en voor de dames een doosje sigaretten met 5 stuks daarin en op het doosje de naam van het bruidspaar. Daarna is het dansen en drinken tot in de kleine uurtjes. Vaak geeft de bruid aan de dames ook nog een kousenband. Veel vrouwen zijn gekleed in het rood,want dat brengt geluk voor het bruidspaar.
Vanmorgen weer onze lange wandeling gemaakt. Het wordt behoorlijk stil op onze tocht. Het toeristenseizoen is voorbij.Ook al is het nog 29 graden. De chirinquitos zijn praktisch allemaal gesloten en gaan in april weer open. Maar ja waar blijf je met je tafels en stoelen.? Gewoon op het dak zetten .
Fijn ,mijn computer doet het weer ,het was waarschijnlijk het stof wat achter bij de stekkers zat,aan de achterkant was een lading stof te zien,maar de stofzuiger is er goed voor. Wij hebben bij het boodschappen doen een winkel gevonden waar ze echte Hollandse advokaat verkopen en niet eens duur, 2.56 en hebben er maar meteen drie gekocht. Wanneer gebruiken wij advocaat ? in een schaaltje ,wat mango,peer ,of ander vers fruit daarover een bakje griekse yoghurt en dan een scheut advocaat.Heerlijk gewoon.
Gisteren zei mijn computer :ik stop ermee . Alles nagelopen maar nee hoor het ding wilde niet meer. Toen maar weggebracht naar een winkel in Nerja,jammer het kon een paar dagen duren en ja daar kwam ook nog bij dat vanavond de Feria begint. Wij waren net thuis toen de telefoon ging,de informatica man,mevrouw u computer doet het prima.Het was te laat om terug te rijden,dat hebben wij vanmorgen gedaan. Eerst hier mijn scherm op de computer van Coen gezet .ook die was goed,ook de kabel,ja waar ligt het dan aan. Mijn computer is terug,maar heel lief van Coen dat ik op die van hem mag werken tot hij bij mij weer alles aangesloten heeft,ja en dan maar afwachten of hij het bij mij ook wil doen.Anders heeft Coen pech ,want ik blijf hier achter zitten.Kan mijn blog toch niet missen.
In Nederland was ik gewend om voor iedereen 1 bal gehakt te maken.Hier kennen ze dat niet,je maakt kleine balletjes-albondigas-Je hebt ze in veel variaties ,met amandelsaus .tomaten saus,met worteltjes etc. Ik ben hier ook kleine balletjes gaan maken,ik vind het leuker zo.n schaal te zien ,dan die grote ballen en je kan zelf bepalen of je veel of weinig neemt. Mijn recept voor deze balletjes is dit: 500 gram rundergehakt,liefst twee keer gemalen 1 ei 2 teen knoflook scheutje zoute ketjap flinke theelepel sambal halve thelepeltje nootmuskaat paneermeel Haal de knoflook door de pers en kneed alles goed door elkaar,niet teveel paneermeel want dan worden ze stijf. Stuk boter in de pan op hoog vuur tot de schuim eraf is,dan vuur laag zetten en balletjes erin,als je het vuur te hoog zet worden ze te hard. Na een minuutje omdraaien even het vuur hoog ,scheutje rode wijn erbij en meteen weer laag vuur,zo´n minuut of 7 bij elkaar met regelmatig omdraaien en je hebt heerlijke balletjes.
Wij zijn nog enige keren terug gegaan naar Antequera. Net voor je Antequera binnen rijdt zie je eem eigenaardige rots,men noemt hem het indianen hoofd. Maar in werkelijkheid heet hij Peña de los Enamorados -rots van de Verliefden. Het verhaal gaat dat boven op die rots de dochter van de Arabische gouveneur zat met een gevangen christen,zij wilden zich niet overgeven aan hun achtervolgers en sprongen in de diepte van de Gualdalhorce rivier. Wij zijn ook in de grotten geweest Menga,Romeral en Viera. De Cueva de Manga bestaat uit 7 massale steenblokken en bij de ingang is een soort voorkamer met rotsschilderingen.Deze grot is ontdekt in de 19 de eeuw en tot Nationaal Monument verklaard. Romeral heeft eigenaardige grafkamers en Viera die is van kalksteen en heeft een vierkante kamer. De foto is van de Arabische burcht.
Er valt hier zoveel moois te zien ,dat we af en toe wel op stap gaan. Zo ligt Antequera een dik uur rijden hier vandaan. Het ligt op de hellingen van de Torcal-en Abdalajibergketens en je kijkt uit op een vruchtbare laagvlakte die bevloeid wordt door de Guadalhorce rivier. Het is de belangrijkste stad van de provincie Malaga en haar geschiedenis gaat ver van voor de Romeinen. Van de Arabische versterkingen is nog veel over,zij werden veroverd door Don Fernando,die voordat hij koning was,de titel Antequera voerde. Je kan de ruines van de Romeinse burcht zien,die de stad beschermde. De torens del Homenajes en torre Blanca zijn van de Arabische kasba.En de kapel van Virgen de la Espera de voormalige stadspoort naar Malaga. Ook uit de christelijke periode heeft de stad interessante monumenten overgehouden. De kerk van Santa Maria la Mayor de kerk van San Sebastian. Maar er is nog veel meer te zien,dus in een dag redden wij dat nooit,vandaar dat wij er weer een kijkje gaan nemen.
Vanmorgen vroeg over de snelweg naar Malaga.Als je op de boulevard komt zie je meters hoge bloeiende cactussen tussen de palmbomen staan. In de stad zelf hangen overal witte planten en staan er boompjes met witte bloemen. Deze keer was het niet de stad zelf waar we voor gingen ,maar de markt.Een groot gedeelte van de markt is een rommelmarkt,waar het heerlijk snuffelen is tussen alle spullen.En waar de mensen staan met een kist fruit en groente uit eigen tuin. Het andere gedeelte is een gewone markt maar ook stalletjes met geweldig mooie planten.Deze plant heb ik daar gekocht,ik had hem nog nooit gezien.Nu alleen kijken waar we hem buiten ophangen. Terug zijn we langs de kust gereden en je kijkt je ogen uit zoveel mooie bomen je ziet.Er was een laan met bomen die vol zat met donker paarse bloemen.Verder staat overal bougainville en jazmijn in bloei en heel veel hibiscus.
Hier vandaan zo´n anderhalf uur rijden ,kom je in een heel andere wereld.Je komt in de sierra Torcal,het heeft een oppervlakte van 20 km in het kwadraat.Het is een formatie van rotsen.De overweldigende rots Camorro de las Villaneras Altas ligt 1600 meter boven de zeespiegel. De rotsen uit rood marmer vormen een labyrint van straten en pleinen. Er zijn prachtige planten en vogels. Je kan er een geweldige wandeling maken ,alleen geeft de eigenaardige schikking van de rotsblokken op verschillende hoogten ,aanleiding tot verplaatsing van luchtmassa en dit brengt verschillen in temperatuur met zich mee,het kan er heet maar ook ijzig koud zijn. Het is een heerlijke plek om te picknicken.
Coen maakt heerlijke broodjes,maar vooral zijn tosti is beroemd geworden. Jaren geleden ,kwam een jong stel uit Sittard naar Nerja om daar een cafeetje te beginnen.Ze kwamen allebei uit de horeca,dus dat moest lukken. Al snel vonden zij vlak bij ons om de hoek een mooie gelegenheid. Maar naast allerlei drankjes wilden ze ook wat te eten bieden,maar dan kleine hapjes. Op een middag zaten ze bij ons de tosti van Coen te eten ,en ja die wilden zij ook wel maken. Coen verzorgden ook hun kaart en daar stond op: tosti Coen. Ze moesten wel uitleggen wat het was ,maar het werd goed verkocht. Tosti Coen bestaat uit:plak jonge kaas ,4 knakworstjes.weer een plak kaas en daarop wat sambal.Lekker hoor.Ook onze kleinkinderen zijn er dol op.