Voor de wandelingen echt van start gaan, laat ik jullie graag eerst nog even meegenieten van ons uitstapje naar Aalst.
Aalst is een stad in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen.
De stad telt ruim 78.000 inwoners, die Aalstenaars worden genoemd. De spotnaam voor de Aalstenaars is over heel Vlaanderen bekend. De oorsprong van de spotnaam "ajuinen" ligt in de 19e eeuw, toen in Aalst en omstreken de uienteelt enorm floreerde. Naast de grote hopmarkt bestond er vroeger te Aalst ook een vermaarde uienmarkt.
De stad is niet alleen bekend voor zijn carnaval, maar beschikt ook over een waardevol patrimonium. Ook kende deze stad in zijn verleden belangrijke historische figuren zoals kunstschilder Valerius De saedeleer, schrijver Louis Paul Boon, de sociaal bewogen Priester Daens en de boekdrukker Dirk Martens.

Plezierboten langs de kade.

Het Stadhuis.

Het Schepenhuis van Aalst zoals het nu bestaat is een gebouw uit de 15e eeuw en wordt ook wel het Belfort van Aalst of Oud-Schepenhuis genoemd. Het staat op de Grote Markt en bestaat uit drie delen, namelijk het schepenhuis zelf, het belfort en het gebiedshuisje.
Het vooruitspringend laatgotisch gebiedshuisje (1474) werd in 1543 afgebroken en herbouwd. Heeft bovenaan vijf beelden uit de 19e eeuw : Keizer Karel, Dirk van Aalst, de Latijnse dichters Jan en Korneel de Schrijver en de schilder Pieter Coecke van Aelst. In het gebiedshuisje werden door de baljuw of de stadhouder wetten afgekondigd.
Het Belfort werd pas in 1460 gebouwd met daarin een beiaard. Op de voorzijde staan twee beelden die de Graven van Vlaanderen en van Aalst voorstellen. Daartussen hangt een zonnewijzer uit 1600.
De nog werkende beiaard herinnert elk kwartier aan de eeuwenoude aanwezigheid van het belfort op de Grote Markt. De neogotische cijfers van het uurwerk op de toren werden in de jaren 1960 vervangen door een wijzerplaat met halve bollen, de Aalstenaars noemden van toen af het belfort "de tettentoeren".
Het belfort staat als onderdeel van de Belforten in Belgiê en Frankrijk op de lijst van het UNESCO-wereldcultuurerfgoed.

De Borse van Amsterdam.
Gebouw in bak- en zandsteen, opgetrokken tussen 1630 en 1634 in Vlaamse laat-renaissance op de plaats van het vroegere Vrije Vleeshuis. De naam verwijst naar de afspanning op de handelsroute Rijsel-Amsterdam. In dit gebouw is een café - restaurant gevestigd.

Drukker Dirk Martens.
Dirk Martens (Aalst, 1446 of 1447 - vermoedelijk aldaar, 2 mei 1534) was een brabantse drukker en uitgever. Hij was de zoon van een poortersfamilie.
Dirk Martens was een humanist die na 25 jaar experimenteren de eerste Griekse tekst drukte die in de Lage Landen verscheen. Hij gaf vele belangrijke teksten uit, zoals een Latijns-Nederlands woordenboek en Columbus eerste brief over de ontdekking van de nieuwe wereld. Hij gaf vele bekende werken uit van talloze humanisten, onder andere die van de jonge Erasmus en Thomas More (Utopia, 1516). Zij bleven dan ook voor de rest van hun leven vrienden.

Eén van de verkeersvrije straten waar het gezellig flaneren is.

Het station van Aalst met zijn historische fituur. Hier worden al frieten verkocht sinds 1932. De huidige uitbaters zijn al de vierde generatie.
Bron : Wikipedia + eigen foto's.
|