Los de suiker in 5 dl water op. Pureer de aardbeien en vermeng de puree met het citroensap. Week de blaadjes gelatine in koud water en knijp ze goed uit. Los de gelatine in de suikerstroop op. Roer de suikerstroop door de aardbeienpuree. Vul een ijsla met dit mengsel en laat het bevriezen. Doe het bijna bevroren aardbeienijs in een gekoelde kom en klop het luchtig. Laat het aardbeienijs verder bevriezen.
Verdeel het ijs over 4 coupes. Strooi een mengsel van geraspte chocolade en geschaafde amandelen erover. Vermeng slagroom met basterdsuiker en cacao. Verwarm dit mengsel in een flambeerpan of koekenpan al roerend op laag vuur. Laat het iets inkoken. Roer van het vuur af de losgeklopte eierdooiers erdoor. Verwarm de grand marnier voor. Schenk deze aan tafel over de saus en steek de alcoholdamp aan. Verdeel de saus over het ijs.
--------------------------------------------- Breng de melk aan de kook. Klop de eierdooiers met de suiker romig en licht van kleur. Schenk de melk bij het eiermengsel en doe het geheel terug in de pan. Laat de vla op laag vuur al roerend binden, maar niet meer koken. Week intussen de blaadjes gelatine in koud water en knijp ze goed uit. Los de gelatine in de vla op en laat het geheel afkoelen. Klop de eiwitten stijf en klop de slagroom lobbig. Schep eiwit en slagroom door het mengsel en vul een ijsla ermee. Laat het luchtige vanilleijs bevriezen.
Breng de melk met het vanillestokje tegen de kook aan en laat het 15 minuten trekken. Verwijder het vanillestokje. Klop het ei met eierdooiers en basterdsuiker romig en licht van kleur. Schenk de melk bij het eiermengsel en doe het geheel terug in de pan. Laat de vla op laag vuur al roerend binden, maar niet koken. Laat de vla afkoelen. Vul een ijsla met de vla en laat deze onder af en toe roedren bevriezen. Doe het bijna bevroren vanilleijs in een gekoelde kom en klop het met een garde. Klop de slagroom lobbig en schep deze voorzichtig door het ijs. Laat het vanilleroomijs verder bevriezen.
7 1/2 dl melk 1 vanillestokje 4 eierdooiers 200-250 gr. suiker 1 el custardpoeder 2 1/2 dl slagroom
--------------------------------------------------- Breng de melk met het vanillestokje tegen de kook aan en laat het 15 minuten trekken. Verwijder het vanillestokje. Klop de eierdooiers met suiker en custardpoeder romig en licht van kleur. Schenk de melk bij het eiermengsel en doe het geheel terug in de pan. Laat de custardvla op laag vuur al roerend binden, maar niet koken. Laat de vla afkoelen. Vul een ijsla met de vla en laat deze onder af en toe roeren bebriezen. Doe het bijna bevroren vanille-ijs in een gekoelde kom en klop het met een garde. Klop de slagroom lobbig en schep deze voorzichtig door het ijs. Laat het vanille-ijs verder bevriezen.