Breng 1 liter water met kippenpoelet aan de kook. Schep het ontstane schuim er regelmatig met een schuimspaan af. Voeg peperkorrels, ui, prei, wortel, peterselie, bladselderij, lavas, foelie, tijm en laurierblad toe. Trek er in een gesloten pan in 2 uur een geurige bouillon van. Zeef de bouillon door een natgemaakte doek. Laat de bouillon afkoelen. Schep het gestolde vet eraf. Breng de bouillon opnieuw aan de kook. Breng de kippenbouillon op smaak met zout, peper en citroensap.
350 gr. kalfsschenkel of kalfspoelet in blokjes 1/2 ui in stukken 2 worteltjes in plakjes 2 takjes peterselie 2 takjes bladselderij mespunt tijm stukje foelie 3 peperkorrels, gekneusd 2-3 tl zout peper ---------------------------------------------------
Breng 1 liter water met de kalfsschenkel aan de kook. Schep het ontstane schuim er regelmatig met een schuimspaan af. Voeg ui, wortel, peterselie, bladselderij, tijm, foelie en peperkorrels toe. Trek er in een gesloten pan in 3-4 uur een geurige bouillon van. Zeef de bouillon door een natgemaakte doek. Verwijder kruiden en specerijen en snijd het vlees in kleinere stukjes. Gebruik dit als vulling in een soep of ragout. Laat de bouillon afkoelen. Schep het gestolde vet eraf. Breng de bouillon opnieuw aan de kook. Breng de kalfsbouillon op smaak met zout en peper.
Breng 1 liter water met vlees aan de kook. Schep het ontstane schuim er regelmatig met een schuimspaan af. Voeg prei, wortel, ui, peterselie, bladselderij, tijm, foelie en peperkorrels toe. Trek er in een gesloten pan in 3-4 uur een geurige bouillon van. Zeef de bouillon door een natgemaakte doek. Verwijder kruiden en specerijen en snijd het vlees in kleinere stukjes. Gebruik dit als vulling in een soep of ragout. Laat de bouillon afkoelen. Schep het gestolde vet eraf. Breng de bouillon opnieuw aan de kook. Breng de bouillon op smaak met zout, peper en citroensap.
500 gr. groenten, zoals prei, worteltjes, ui, witte kool, knolselderij, paprika of bloemkool 15 gr. boter 3 takjes peterselie 3 takjes bladselderij mespunt tijm stukje foelie 1 laurierblad mespunt oregano 1-2 tl zout 3-5 peperkorrels, gekneusd peper
------------------------------------------------
Fruit de kleingesneden groenten in een braadpan in de boter aan tot de ui glazig ziet. Schenk 1 liter water erbij, voeg peterselie, bladselderij, tijm, foelie, laurierblad, oregano, zout en peperkorrels toe en breng het geheel aan de kook. Trek er in een gesloten pan in 45 minuten een geurige bouillon van. Zeef de bouillon door een natgemaakte doek. Breng op smaak met zout en peper.